Älskade söstra mi...

...är i Sthlm och kommer till mig snart! MYYYS! Förhoppningsvis hinner hon hit innan Leila.  Jag har lite småkrafs att fixa med innan hon dyker upp.

För övrigt så längtar jag till imorgon. Första december. Julkalendern. Två stycken paketkalendrar att öppna. Stackars mig. Gud vilket jobbigt liv jag lever ;-)

Julgranar har också en vilja!

Det blev uppenbart för mig när jag klädde årets gran. Jag som babblade på om hur en gran SKA se ut och kanske framförallt om hur en gran INTE ska se ut fick se mig besegrad av granen. I år är det den som bestämmer, det är alldeles uppenbart.

Vill samtidigt passa på och framföra en offentlig ursäkt till min mamma: Förlåt för ganska många år av granfascism. Förlåt för att granen inte har fått pyntats så som du tyckt, utan som jag bestämt, trots att ert hem inte längre är mitt (även om det känns som så - jag har ju trots allt bott större delen av mitt liv där). Nu har jag upptäckt att det är rätt kul med annat än rött och guld. I år mamma... Då får du göra precis som du vill. I am only your lydige tjänare!

Åter till granen: Den blev himla fin, men inte alls som jag föreställt mig. Tillexempel fick tomtarna som jag nyss visade inte vara med och leka! Det blev för mycket i kombination med strutarna. Mina nya fynd, kulorna som jag köpte för några veckor sedan låg i pysselrummet. Jag kom på att jag glömt att sätta upp dem dem när granen redan var överfull. De får helt enkelt vara med och leka ett annat år. Alla mina nyinköpta vita kulor ligger också kvar i kartongen. Jaja, det kommer flera år. Flera granar. Det blir kul det med!

Årets gran innehåller
-Bruna, dovt orangea, vinröda och röda kulor. Samtliga i matt finnish.
-Strutarna
-En himla massa polkagriskäppar
-Små, små droppformade kulor i... hmm... typ samma yta som fattigmanssilver. Men röda.
-Orangea, superglittriga snöflingor
-Nån form av röda spretiga glittriga bollar som fyndades på Indiska förra året. Nu är hela jag och hela min lägenhet glittrig by the way!
-Guldlametta

Jag ska försöka uppdatera inlägget lite senare med bilder, men det är verkligen hopplöst att försöka få till nåt som inte är helt blixtplatt. Belysningen i mitt vardagsrum består nämligen endast av två adventsljusstakar, en adventsstjärna och granen. Mysigt som bara den, men inte direkt världens bästa fotoljus! Så det får nog vänta tills i helgen!  Edit: har fixat bilder nu!

Sen har jag sötaste Piff och Puff-arna förresten. Förra året bodde en kompis hos mig från annandagen och några dagar framåt. När jag kom hem från föräldrarna var han redan installerad i lägenheten. Det första jag ser är att något är annorlunda med granen. Jodå. Där hänger 10-12 polkagriskäppar (vilket saknades helt i förra årets upplaga). Jag går lite närmare och upptäcker att det har flyttat in två ekorrar! Kände mig som Musse Pigg på julafton. Look, Pluto! We've got squirrels. Så kul! Tack Niklas!

Julgranspynt

Nu håller jag på att klä granen, vilket jag började med redan igårkväll. Måste bara ta en liten paus för att visa er mina underbara tomtar

För att ge er lite perspektiv: Tomten ligger på spisen på den stora plattan!


333 plus 8 minus 1


Minns du hans ögon?

Jag älskar Tommy Körbergs röst. En av de bästa svenska rösterna någonsin. En låt som gått varm under min semestervecka är Minns Du Hans Ögon från Körbergs julskiva. Volymen har varit hög, men ingen granne har klagat ännu.

Låten är ingen typisk jullåt. Egentligen inte julig alls, men precis som exempelvis Do They Know It's Christmas är den skriven för att få oss att tänka till på dem som inte har det lika bra som oss.

Idag (läs i lördags eftersom detta inlägg är tidsinställt) youtubade jag lite - tänkte att jag skulle hitta åt den så att även ni får njuta. Lite första adventsgodis sådär. Jag menar vem vill inte njuta av Tommy till adventsfrukosten? Mysa lite och tända första ljuset...

Titta inte om du är på jobbet. Titta inte om du har en massa barn som springer och tjoar runtomkring. Vänta tills du har tre minuter för dig själv. Lita på mig.

Efter att ha sett bildspelet rann tårarna.
Kände att det var bäst att byta dag på inlägget...

Vissa saker är enkla att göra. Se klippet. Plocka sedan fram er mobiltelefon och SMS-a en gåva till valfri organisation, tillexempel Läkare Utan Gränser. Det gjorde jag.

SMSa ordet LIV till 72970 för att skänka 50 kronor till Läkare Utan Gränser.

50 kronor kan låta lite. Men en sån struntsumma kan rena vatten till 5000 personer. Och om vi, runt 100-talet julbloggare, tillsammans ger 50 kronor var så har bara VI dragit ihop 5000 kronor ganska snabbt. Vad en sån summa kan räcka till kan du läsa om här.
Jag tycker så klart att även du som inte julbloggar ska haka på!

Kom igen nu!
Förresten: om du hakar på detta så blir jag glad för en kommentar! Jag blir ännu gladare om du tar med dig detta klipp och denna uppmaning och lägger ut på din egen blogg (lämna gärna en länk direkt till inlägget i din kommentar!)


En nätt samling ryska mormödrar

Jag har en idé som jag vill förverkliga, men jag är inte ens halvvägs där. Tänk en adventskalender gjord av babuschkor! Hur sött skulle inte det vara? Visst, det är inga stora saker som ryms där, men man skulle exempelvis kunna göra en egen thekalender.


Som ni ser har jag inte kommit så långt i mitt samlande ännu, men nånstans måste man ju börja! Samtliga inhandrades på en tripp till Tallin för något år sen. Den trippen fick mig att minnas varför jag vägrar att åka båt, så jag lär tyvärr inte åka tillbaka :-(

Spara pepparkakshus?

Jag flyttade till Stockholm 1998. Hittade en butik som snabbt blev en av mina favoritbutiker, på grund av utbudet naturligtvis, men den främsta anledningen är att butiksinnehavaren Nimrod (med reservation för stavningen) är så mysig och personlig. Det tog ungefär två besök i butiken för att man skulle känna sig som en stamkund på det tredje besöket.

Pepparkakshus var det ja. Jo så här var det: Året var alltså 1998. Vi kom in på ämnet pepparkakshus och jag berättade att jag brukar baka pepparkakshus själv. Nimrod sa att han alltid velat ha ett hus, men som butiksinnehavare är det svårt att hitta den där extratiden i december. Det är svårt att hitta extratid överhuvudtaget när man är egen företagare, men december är något i hästväg.

Jag bestämde mig ganska snabbt för att överraska honom genom att donera mitt hus. Jag skulle ändå åka hem till föräldrarna över julen, sen direkt till Paris en vecka. Det fanns ingen somhelst anledning att huset skulle stå kvar i min lägenhet till glädje för ingen alls. Hellre att någon som faktiskt ser det, och uppskattar det, får ha det i sitt hem. Dagen innan jag åkte norrut gick jag in med pepparkakshuset till honom och snacka om att han blev förvånad. Och glad.

Jag var in för någon vecka sedan och shoppade lite. Då berättade han att han fortfarande har kvar pepparkakshuset. 13 år senare!!! Det är helt galet. Han har sprayat det med matt lack och förvarar det i en kartong i förrådet. Oj vad glad jag blev när jag fick höra det. Där kan man prata om en present som gett långvarig glädje. Hade det bott kvar hos mig hade det åkt straight ner i papperskorgen efter jul. Jag tycker nämligen att tanken på att äta något som stått framme en månad och samlat damm är rätt äckligt. Eftersom huset inte ska ätas kan man ta den enkla vägen när man ska sätta ihop det: istället för att hålla på att krångla med smält socker så kan man lika gärna använda limpistolen :-)

Nuförtiden bakar jag inte pepparkakshus längre. Har svårt att hitta tiden. Men det är ändå värt att tänka på att det går att spara dem. Länge. Då kanske det kan vara värt att lägga pengarna på det där jättefina pepparkakshuset man hittar på julmarknaden. Eller att lägga tiden på att baka själv ett år.

En sak som man ska tänka på är att luftfuktigheten lätt kan döda ett hus. Så man kanske ska förvara huset med en torrboll, ni vet såna som man brukar ha i husbilar och husvagnar. Inte testat och beprövat, bara en tanke som dök upp när jag skrev inlägget...

Undrar ni vilken butik jag pratar om förresten: Yesh, Rutger Fuchsgatan 6, Sthlm (t-bana Skanstull, nere vid Folksam-skrapan)


Tänkte bjuda på lite inspirerande bilder på pepparkakshus. Inget av husen kan jag tyvärr stoltsera med att ha bakat, men vad gör det? Syftet är ju att inspirera...


Min personliga favorit kommer från Linda/Kryddburken. Galet vackert. Ni borde springa dit och titta på hela inlägget, då får ni ta del av en massa detaljbilder på huset och dessutom bjuder Linda på sina 10 bästa tips för pepparkakshusbaket. Edit några dagar senare: HÄR delar Linda med sig av tips för dekoration och spritsning, vilka tyllar man ska använda och så vidare. Toppen!


[Bildkälla]


[Bildkälla - här finns även tips för dekoration, limmning av huset och för att göra böjda tak] 


[Bildkälla]


[Bildkälla]


Husmorsskolan i P1 börjar idag!

Liten påminnelse: Idag börjar Husmorsskolan sitt julprogram.
P1 kl 10:35 med repris kl 00:03 och lördag kl 12:05.

Själv jobbar jag idag och kan inte lyssna. Jag sover förhoppningsvis inatt och kan inte lyssna. Men på lördag. Då ska det bli av. Eller så kan man lyssna ju på webben...

Jag är lite kluvet inställd till underbaraclara. Så otroligt präktig och "jag-vet-bäst"-ig. Precis som Martha. Eller Leila. Samtidigt kan jag inte låta bli att titta, lyssna och läsa eftersom det faktiskt dyker upp en hel del saker som jag kanske vill göra.

Nån som ska lyssna?
Nån som HAR lyssnat om ni läser detta lite senare?

Nutellacookies, två sorters biscotti och snöblandat

Så är första advent nästan förbi. Har fått samtal från min mor och min systerson som glatt talat om att det snöar hemmavid. Har läst på minst 10 olika bloggar om att det snöar. Här har jag suttit och varit avundsjuk som bara den. Jag behövde TRÖST. Eftersom jag är kvinna finns det bara ett sätt: choklad.

Häromdagen läste jag ett recept på Nutellacookies hos Pernilla - Bli min jäst. Jag följer en massa bakbloggar, men oftast brukar jag bara dreggla över bilderna och sen surfa vidare till nästa ställe. Jag är mer en matlagare än en bakare, och att titta på bilder brukar ofta räcka för att tillfredställa mitt sötsug. Jag vet, jag är lyckligt lottad! Men när någon som bakar dagligen skriver att "det är bland de godaste kakor jag någonsin bakat, och dessutom de enklaste. [.....] Jag tror att det tog 15-20 minuter allt som allt från att jag började tills jag hade färdiga kakor på diskbänken" så ryckte det i min baknerv.



Till och med jag - som på sin höjd bakar scones eller kladdkaka - tyckte att de var enkla! Och goda! Jag valde dessutom att lägga till en glasyr som jag hittat i Nigella. Främst för att jag ville dränka in det i strössel. Bara för att det är så fint. Så jag gjorde en glasyr genom att blanda 175 gram florsocker, 2 msk kakao och 1 tsk vaniljsocker med ca 0,5 dl kokande vatten och värma detta på svag värme. Sen skedade jag på det på kakorna och strösslade med guld- och silverkulor.

När jag ändå var igång kom jag och tänka på ett recept på pepparkaksbiscotti som jag sprang på för några månader sedan. Jag menar mitt nystädade kök håller ju på att smutsas ner och måste speedstädas igen imorgon, så det är lika bra att smida medan järnet (ugnen...) är varmt. Receptet kom tydligen från systrarna Eisenmans bok Vinterns söta och anledningen att jag fastnade för just detta recept var att hon som testat receptet skrev att "...och det är här det börjar bli magiskt! Här blev det verkligen en slät deg utan något mankemang eller tricksande eller svärande! [....] Här blev det magiskt igen! Det gick så bra så, att rulla ut 3 längder. Inget kladdande, inget kletande och ingen deg som ville dela sig och falla i småbitar! Den rullade sig till 3 längder nästan av sig själv!" Perfekt, tänkte jag och satte igång två satser. En sats med pepparkaksbiscotti enligt receptet (men jag tog 1½ msk färdigblandade pepparkakskryddor istället) och en där jag uteslöt allt som var pepparkakigt och pillade istället ner 1 gram, dvs 2 kuvert, saffran samt 100 gram sötmandel.



Magi? Up yours säger jag bara. Jag skulle kunna säga det på andra sätt som inte lämpar sig i skrift också. Det fanns ingenting i den där degen som ens liknade inget kladdande, inget kletande.  Svordomar? Jajamen. Många. Mängder till och med. Att degen skulle rulla sig till tre längder nästan av sig själv  skrattar jag högt åt. Eller nåt.

Men med det sagt så vill jag ändå tipsa om receptet. För det blev gott som bara den!
Men om du har något recept som är magiskt på riktigt, och som inte kletar ner hela mig så får du gärna hojta till.

Och tänk... När allt bakande var färdigt, diskbänken torkad och jag sitter med en kopp the och en nutellacookie... Så snöar det även här. Snöblandat i och för sig. Jag var dessutom tvungen att gå ut på uteplatsen för att verkligen se att det var sant, att inte gatubelysningen spelade mig ett spratt eller så. Men det är sant. DET SNÖAR!

Med det sagt så önskar jag er alla en god natt.
Nu ska jag avancera till mitt nystädade och julpyntade sovrum och krypa ner i sängen som just bäddats ren med mina favoritsängkläder med snöflingor.


In progress


Oh the weather outside is frightful

...och jag har ingen eldstad, så jag får klara mig utan en "delightful fire". Just nu blåser det så mycket att jag inte riktigt hör vad som är blåst och vad som är ett flygplan som går ner för landning! När jag öppnar dörren så slits den upp av undertrycket i huset. Spana in buskarna på bilden...



Lite reflektioner:

  • Jag är redan less på Petter Northug, och säsongen har knappt börjat.
  • Jag är bara lite less på Marit Björgen. Hon är i alla fall ödmjuk, så hennes framgång sticker inte i ögonen på mig.
  • Calle Halfvarsson är grym, så honom måste vi hålla koll på i framtiden.
  • Nån, minns inte vem, efterlyste manliga julbloggare. Jag har hittat en, spana in HÄR
  • Lycka är att hitta en tvättid NU. Vilket jag gjorde. Så jag är lycklig, men lite uttråkad.

Mintkulor eller mintkakor

Kära Petra har tjatat på mig några dagar om ett recept som vi gjort några gånger när vi haft julgodiskvällar. Jag är en dålig människa och har glömt det gång på gång, men nu så :-) Som vanligt när vi kommer till gamla recept finns det inga bilder, men ni får helt enkelt föreställa er hur de ser ut.

Smakar ungefär som de där mintkakorna i silverfoliepapper med blått tryck. Goda och lätta att göra. Funkar dessutom finfint att frysa!

Enkla mintkulor/mintkakor:
1 äggvita
4-6 dl florsocker
10 droppar pepparmyntolja (eller efter behag)

100 gram mörk choklad

Gör så här:

  1. Klä en bricka/bakplåt med bakplåtspapper
  2. Vispa äggvitan skummig
  3. Tillsätt pepparmyntolja
  4. Blanda i så mycket florsocker som krävs för att massan ska bli fast, men fortfarande vara smidig. Smaka av så att det är tillräckligt med pepparmyntolja.
  5. Rulla till kulor
    eller
    Kavla ut till en platta, ca ½ cm tjock och ta ut kakor med exempelvis ett nubbeglas.
    Ställ in kulorna/kakorna i kylen en stund.
  6. Smält chokladen i vattenbad och doppa kulorna/kakorna i chokladen.
    Lägg på bakplåtspapper och låt stelna.

Och som vanligt när det kommer till pepparmyntolja: Köp den på Apoteket om ni vill ha bra grejer!


Första advent...

...och första ljuset är tänt

På min köksbänk...

...ryms det mycket juliga saker. De påbörjade glöggflaskorna huserar här. Dekorativt, men främst för att det är praktiskt att de bor nära spisen. Mina Marimekkoskålar väntar på att fyllas med russin och mandel. Ljuslyktan från Cult Design som är så charmig med tomten som värmer fötterna vid ett värmeljus. Älskade pepparkaksburken. Bokstäverna som jag pysslade tidigare i höst. Mitt våningsfat. Duken med domherrar som äntligen hittat sin plats i livet igen.


Här ser ni varför jag vill ha kumquats. Fatet är så pass litet att några andra citrusfrukter inte får plats. Hade tänkt göra en klassisk dekoration med twist genom att trycka i kryddnejlikor i något annat än apelsiner - för mig är det nämligen stört omöjligt att få till det snyggt. Självklart finns det kryddnejlikor i mitt hem. Visst gör det det? Eller inte! Hittade inte en enda kryddnejlika i kryddlådan. Däremot hittade jag kardemummakapslar och kanelstänger. Jag tycker att det blev himla fint. Och det doftar så gott i köket nu.


På det undre fatet blev det ett litet arrangemang med mossa, flugsvamp och några småtomtar, även dessa från Cult. Och domherreduken har hittat hem. Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: Min mamma är baske mig bäst i världen.


Jag kan tycka att vissa delar av städningen är rätt kul. Som att torka köksbänkarna tills de blänker. Ni fattar vad jag menar va?


Det enda som saknas nu är två grisar som bor i en av jullådorna uppmärkta med Jul - KANSKE-saker, men just i år har frågetecknet just för dessa raringar omvandlats till ett utropstecken. Tror jag.

Recept från Skansen: Godaste renröran

Lovade ju att återkomma med recepten från lunchen på Skansen i torsdags. Maten var speciellt framtagen för att matcha årets julsnaps. Allt var fantastiskt gott, men godast av allt var renröran.



Rensteksröra på Suovas

200 gr suovas
1 rödlök
0,75 dl majonäs
0,25 dl Creme Fraiche
1 msk grovkornig senap
1 dl persilja

Gör så här:
Skär suovasen i små kuber, finhacka persiljan och blanda med resterande ingredienser förutom senapen.
Smaka av med senap, salt och peppar.

Recept: KC Wallberg, Gubbhyllan.

KC var med på inledningen av dagen och sedan dök han upp igen när vi länsat faten och snackade lite med oss. Han verkade vara en väldigt sympatisk herre kille.

En sak som han pratade mycket om var att man inte tänker på småsaker i hemmaköket. Han uttryckte även en viss frustration över att inte alltid få utrymmet att beskriva vissa tekniker utförligt när man skriver ett recept för en tidning eller en kokbok. Det ska trots allt vara läsbart och man måste förutsätta att läsaren har vissa baskunskaper. Läxan han skickade med oss hem var rumstemperatur. Att en röra som denna mår så mycket bättre om man tar fram ingredienserna en stund innan man kladdar ihop röran. Smakerna blandar sig bättre med varandra och röran har lättare, rent fysiskt, att "gå ihop sig". Att man kan förkorta tillagningstiden på en rostbiff med en timme - och dessutom få ett mycket godare slutresultat - bara genom att se till att steken är rumstempererad iställt för kylskåpskall när den sätts in i ugnen.

Återkommer med flera av recepten en annan dag.


Shopping

Idag har jag och fina Ceccilina gjort stan tillsammans med Jennifer. Vi har knallat runt i flera timmar och GUD vad jag har ont i fötter, ben, armar och axlar nu. Men nöjd och glad i alla fall :-)

Vi började med en lunch - man måste ju ha energi för att orka. Själva shoppingen startade med en runda i butikerna på Gamla Brogatan. Jag gillar både Mique och In & Finn mycket. Speciellt i juletid kan man hitta mycket roligt. Mique hade himla mycket roliga the- och kaffesorter; för att nämna några exempel kunde man hitta polkagristhe och päron- och chokladkaffe. Som julklappstips kan även nämnas att både AIK, Djurgården och Hammarby har egna thesorter som såldes där. AIK luktade godast, men det skulle inte falla mig in att shoppa något sådant. Undra om det finns något Färjestadthe...?

Vidare till PUB. De har så himla fin skyltning. Eller vad säger ni?

Skyltfönster ut mot Drottninggatan


Inne i butiken skyltades det med en fin träkälke och ett dött djur av något slag


Uppdukat bord vid utgången mot Hötorget. Här kom vakten och informerade om att vi inte fick ta foton i butiken, men det var ju tur att jag redan hunnit tagit några...

Shoppade lite prylar från House Doctor: En alldeles underbar hjort och några fina disktrasor (för visst är det förargligt att tvingas använda de pastelliga rosa, gula och blå under julen? Om man inte vill använda Wettexdukar så är det tyvärr dåligt med juligt utbud från andra tillverkare...)

När jag är klar med projekt Pimp My Hjort kommer han att ha blivit lite annorlunda... Mer om det när jag vågat mig tillbaka till Panduro... 

Därefter följde Indiska, där blev det lite guldshopping till vardagsrummet, men jag visar bilder på det en annan dag i sitt sammanhang.

Pitstop för en fika - ladda energidepåerna - och vidare till Panduro. Under vår fikapaus hade ungefär hälften av Stockholms invånare, trehundratusen turister och några till förstått att det var löningsdag, fredag och bara två dagar kvar till första advent. Nu fick man slå sig fram för att ta sig någonstans. Kön på Panduro var så lång att den definitivt avskräckte mig från all shopping. Jag hade säkert stannat kvar om jag inte trott att jag hade allt som behövdes hemma...

Vi var så klart även in på en massa andra ställen däremellan - jag hittade förresten världens snyggaste skjorta med döskallarShock - så efter en sväng ner till Stureplan för att besöka Zara och Lagerhaus började våra fötter ge upp. En snabbis förbi Hötorgshallen för att inhandla kumquats och sen hem, hem, hem.

Snacka om att en kopp the, min soffa och ett städat och julpyntat vardagsrum kändes välkomnande.

Imorgon lördag så ska jag försöka hinna iväg på en julmarknad som anordnas på Jungfrudansens Blommor och Design. Supermysig blomsterbutik med en massa roliga och fina saker. Inte bara blommor utan en massa roliga dekorationer.

Blev du sugen? Tbana Huvudsta, sen är det bara en minuts promenad från centrum.

Enklaste julgodiset

När man har gjort Rocky Road så har man ofta med en massa minimarshmallows kvar. De är så klart goda att äta som de är, eller så kan man toppa lite varm choklad med dem. Eller så kan man göra mer julgodis.

Detta recept är plockat ur Monikas Jul och är förmodligen det enklaste julgodiset jag har gjort någonsin.

Krispiga marshmallowbitar
150 gram marshmallows
25 gram smör
8 dl vårgårdaris
50 gram mörk choklad

Gör så här:
Smält smöret.
Rör ner marshmallows, rör runt tills det smälter.
Blanda ner rispuffarna.
Nu blir allt segt, godiset börjar likna spindelväv och jag funderade på hur i hela friden det skulle bli något bra av detta. Men frukta intet!
Stjälp ut hela härligheten på ett bakplåtspapper och tryck ut till en ca 2 cm tjock kaka. Enklast är att använda händerna, men se till att blöta dem lite - annars blir man lätt en del av spindelväven...

Smält choklad och ringla över kakan. Skär den sedan i bitar, ca 2x2 cm stora.

Vi gjorde ytterligare en sats, då blandade vi ut det smälta smöret med 1 msk kakao. Blev också jättegott.

It's beginning to look a lot like christmas

Rubriken återanvänds, men innehållet är betydligt mer positivt. Tänk vad skönt det är när man inte blir motarbetad av sina julsaker. Mitt kök är... Alldeles... Alldeles underbart.

Jag hittade ju massa saker som jag hade glömt, bland annat de fantastiska julstjärnorna i keramik från Jie Keramik. Julgardiner med domherrar. Ett kärt återseende med julduken som min mamma broderat åt mig. Om ni bara förstod hur mycket den betyder för mig. Jag har sett hur hon och duken bråkat med varandra (eller mest duken som bråkade med mamma medan hon gjorde sitt bästa för att visa vem av de båda det är som bestämmer) och hade ingen aning om att den skulle bli min. Och tillslut bestämde jag mig för hur adventsljusstaken ska se ut.





Mental notering: Köp julduk till köksbordet!
Edit, fredag kväll:
Jag fick en fråga om vart flugsvamparna som bor i adventsljusstaken är köpta. Jag har köpt dem på Skansen. De tillverkas i av Stockholms Glasbruk och är fantastiskt fina. Som allt hantverk kostar de en slant, inte så stor men tillräckligt för att min plånbok krävde att jag samlade i ett par år för att få íhop till ljusstaken. Om jag inte minns fel så har jag betalat mellan 150 och 300 kr styck, beroende på storlek. Även tomtarna kommer från Skansen.

Jag är väldigt nöjd...

...med valet av julvärd i SVT. Jag befann mig på spårvagnen på väg ut till Skansen när presskonferensen sändes. Jag gjorde ett försök att kolla i mobilen, men det var ganska döfött. Som tur är har jag världens bästa mamma som håller mig uppdaterad.




Kalle Moraeus är ju en mysfarbror utan dess like. Dessutom har han ju varit en del av SVTs jul i många år. Ovanstående klipp kommer från när Kalle var med husbandet i Klasses Julkalender 1992. Dessutom har han ju varit med på julkonserterna med Sissel i ungefär 100 år. Känns rätt tycker jag.

För övrigt är även min pappa nöjd. Vi fick nämligen med oss en liten goodiebag från provningen idag. Han blev inte alls ledsen att höra att jag fått både en flarra julsnaps och en flarra OP.

Tunnbrödsbak och snapsprovning

För några dagar sedan dök det upp en inbjudan till lunch med tunnbrödbak och provsmakning av årets julsnaps. Som jag skrev tidigare: jag älskar tunnbröd. Jag älskar Skansen i juletid. Jag har semester. Fanns så klart inte så mycket att fundera på, det var bara att tacka ja (trots att jag inte är så förtjust i snaps)

 
Skansens bagarstuga är liten och mysig. Vi var sju inbjudna, samt naturligtvis även arrangörerna: PR-killen, snapsmannen - mer om honom senare, kocken och tunnbrödbagerskan. Samt en fotograf (därav att bilderna är i detta inlägg är MYCKET finare än vad de brukar vara...) Vi fyllde upp stugan mer än väl.

En av de inbjudna var Pernilla med bakbloggen Bli Min Jäst. Mycket trevligt att träffa henne eftersom det är en av bloggarna som jag spanar in dagligen. Vi gjorde förövrigt sällskap till NK efter lunchen för att spana in julskyltningen, men det förtjänar ett helt eget inlägg. Nu kan man dessutom lätt förledas att tro att Pernilla är blondinen på nedanstående bild, men så är det inte.

Här har vi snapsmannen: Jonas Odland som är kryddmästare på Altia. "Årets julsnaps" har tagits fran 17 gånger och han har varit med alla gånger utom den första.
 
2011 års upplaga har tagits fram i samarbete med Skansen och "har en fyllig och aromatisk kryddighet av kummin, koriander och fänkål. Ingefära ger en frisk citruston och ett litet pepprigt sting. Tarragona bidrar med en fruktig avrundning och en vacker röd färgton."

Jag måste säga att den var god. Vilket är ett fantastiskt betyg för att komma från en sådan som mig. Jag dricker nämligen inte snaps alls, jag brukar sträcka mig till att testa på midsommar (för då sitter man utomhus och jag kan spotta ut den på gräset vid behov...) men denna var god. Jag fyllde till och med på glaset två gånger.

Den ska tydligen passa till alla delar på julbordet; både sillen, revbensspjällen och skinkan.

I år finns nubben bara i Systembolagets beställningssortiment, så ni som har som tradition att köpa årets snaps måste alltså se till att ha lite framförhållning.
 
Vi fick även testa en ny variant av OP Andersson: Limited Edition Sherry Cask. Jag har aldrig smakat vanlig OP så jag kan inte jämföra med originalet, men denna har lagrats i 11 år på ekfat och passar till julbordets lite kraftigare rätter, tillexempel den rökta laxen. Den passar även till choklad.

Jonas Odland slog ett slag för att få oss att snapsa annourlunda än vad vi är vana vid: Snapsen ska inte serveras iskall. Den ska vara rumstempererad för att få fram smaken på kryddningen. Kyler man den så dör kryddorna och man känner bara spriten. Tamejfan, mannen har rätt. De nubbar vi drack var rumstempererade och de kändes inte spritiga. Dessutom är ovanstående snapsar smakrika och passar enligt honom bättre att smutta på som man gör med whiskey och cognac. Det han ville få fram var väl egentligen att man ska tänka mer som man gör med vin: rumstemperatur, svep inte och tänk på att ha en sup som passar till maten.

Vi blev inte bara bjudna på snaps, vi fick även äta en mycket god lunch. Kocken KC Wallberg från Gubbhyllan var den som stod för maten. En del av tillagningen återstod när vi kom, nämligen att röka laxen... Nu kan man ju tycka att det är lite sent att börja med detta när gästerna redan är på plats, men se det var det inte. Inte om man minutröker den.
 
Väldigt intressant sätt att röka fisk på. Jag är uppvuxen med en pappa som ägnar all ledig tid åt att fiska, och en morfar som byggt en egen rök. Men vi har tydligen varit väldigt traditionella i vårt sätt att röka fisk. Här använde man sig av nån form av "rökmaskin" och tunna skivor lax. Laxen låg på ett fat som täckts med gladpak, ett litet hål som han stack in munstycket i och sedan var fisken rökt på en minut.
 
Äntligen dags för tunnbrödbak. Inget som man gör spontant - det tar ungefär tre dygn att värma upp ugnen. Vi fick en väldigt pedagogisk genomgång av den glada tunnbrödbagerskan innan det var dags för oss att kavla upp ärmarna. Det såg ju inte så svårt ut ;-)


Så här ser jag ut förresten. Iklädd finaste Pippitröjan, vilket kanske var lite fel klädval när man står precis intill en ugn som har en baktemperatur på 500 grader.

Det var lite pillrigt. Man ska ju baka ut dem tunt, se till att de inte blir för tunna så att det går hål i brödet, se till att vända och vrida på kakan mest hela tiden för att den inte ska fastna i bakbordet, mjöla en massa, men samtidigt se till att borsta bort mjölet så att man inte kavlar in för mycket mjöl i kakan, få in det utbakade brödet i ugnen, vrida på det medan det gräddar utan att bränna sönder händerna eller låta det ligga för länge... Man kan väl säga som så: mitt första tunnbröd var inte alls sammarbetsvilligt. Inte alls min sssöta. Det andra försöket blev mycket bättre:

Efter baket var det dags att äta en underbart god lunch bestående av nybakat tunnbröd, gubbröra, skagenröra, rensteksröra, ovan nämnda minutrökta lax samt en Västerbottencreme. Till dessert en alldeles underbar chokladfondant.

Men eftersom detta inlägg redan är tre meter långt så avslutar jag med ett löfte och en sista bild:
Löftet: Att återkomma med bilder och recept från lunchen, vi fick nämligen med oss dem.
Bilden: Mamma, den här är till dig, nu vet du hur jag ser ut i håret.


Andra deltagares inlägg om dagen:
Pernilla, Kelly, Jenny, [uppdateras vartefter...]

It's beginning to look a lot like christmas

Igår var jag motarbetad av mina julsaker. Gardinerna från helvetet tog nästan knäcken på mig... Det tog över två timmar att stryka fyra längder. Suck. Jag hade lyckats förtränga hur jobbiga de var sedan förra året.

När de väl sitter på plats så "spretar" de längst ner för att tyget är så styvt (dvs de veckar sig inte snyggt, utan tyget är nästan rakt...). Så just nu har jag satt ihop dem med hårklämmor som ska få sitta nån dag för att tvinga dem att "hålla ihop"

Sen köpte jag en julstjärna i mässing förra året. I tisdags satte jag upp den. Testade så klart först att lampan som satt i fortfarande fungerade, vilket den gjorde. Att få en julstjärna att hänga rakt är ett projekt i sig. Men efter en hel del meckande så hängde den rakt. Så igår när gardinerna väl satt på plats så satte jag i kontakten. Då har lamphelvetet slutat funka. Suck igen.

När jag plockade fram min underbara snögubbe Bengtsbo så har han gått sönder lite. Han har några hjärtformade ballonger i ena handen, men de föll rätt ner i golvet när jag tog fram honom ur lådan. Snyft.

Jag lyckades även ta livet av en tomte. Eller i alla fall se till att han inte längre har någon tofs på luvan.

Något säger mig att denna dag kommer att gå bättre.


Fredagsmiddag v 47

Tänk... På söndag är det första advent. Redan. Nu tycker jag att det är dags att börja plocka in smakerna av jul här i fredagsmiddagarna.

Idag tipsar jag om en modern klassiker från Arlaköket, nämligen julmustkyckling. Jag har lagat den några gånger, naturligtvis med viss modifiering av originalreceptet. Men eftersom jag inte hade planerat att ha en massa vanliga middagar här, så har jag heller inte fotograferat min egen version nån gång.

4 portioner

4 kycklingfiléer, ca 500 g

smör
2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin - färsk.
1 msk kinesisk soja
Salt och peppar


Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda creme fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min. Garnera ev med färsk rosmarin. Servera med hasselbackspotatis eller ris samt kokt broccoli. Som inte syns på bild eftersom jag lånat den från Arlaköket.

Arla föreslår att receptet görs på minifraiche, men jag sysslar inte med sånt. De tycker också att man ska ha 1 tsk ingefära, men jag vet inte... Det blev lite mycket tyckte jag.

Smaklig måltid!

Förresten. Väljer från och med nu att skippa historiken på fredagsmiddagarna. Det började bli långt och jobbigt, och de har faktiskt en egen kategori...


Gardinerna från strykhelvetet


Lite som att öppna en skattkista

Hej därute! Håller ni också på att jula för fullt? Det gör jag, idag står det gardinstrykning på schemat. Varvar med att packa upp lite kartonger. Det här med att öppna kartonger är ganska spännande. Jag vet inte hur ni är, men jag är glömsk. Vilket innebär att de där sakerna som jag shoppade på förra årets mellandagsrea har jag glömt. Så mina jullådor är rena rama skattkistorna :-)

Hittills har jag hittat:

  • Nya köksgardiner. Panelgardiner med domherrar. Egentligen är jag förbannat less på panelgardiner, men domherrar lessnar jag aldrig på.
  • Två julstjärnor från Jie Keramik. Superfina. Måste bara ge mig ut och shoppa passande lampor, för några sådana har jag inte hemma.
  • En vit tomte från Cult Design. Den kommer att bli jättefin i min glögghörna.
  • Två röda filtar som får bo i pysselrummet - där utgången till uteplatsen är. Inget mellandagsreafynd dock, utan julklapp från mamma och pappa
Sen har det blivit några kära återseenden också: 
  • Min underbart fina duk med domherrar som min mamma har broderat till mig. Jag har inte använt den på några år, har inte hittat något passande ställe i denna lägenhet för den. Men i år har jag hittat rätt.
  • Min underbara pepparkaksburk som varit med hela livet och som jag ärligt stulit ifrån min mor och far.
Sen har jag hunnit mosspyssla lite... Och varit i slänten mitt emot lägenheten och plockat nypon och nån annan form av röda bär som jag inte har nån aning om vad det är. 
  • Adventsljusstaken är klar.
  • Har gjort ett litet ljusarrangemang med murgröna och hyacint. Får se om jag står ut med lukten eller om hyacintjäveln åker ut när den börjar blomma.
  • Sen gjorde jag ett litet spontant arrangemang på ett våningsfat.

Jag återkommer så klart med bilder. Men städning och strykning och pimpning av lya är prio ett.


Jag fick ett mail...

Tänk så härligt det är att blogga.
För det första lär man känna (eller vad man nu ska säga...) trevliga människor. Vi delar med oss av våra liv till varandra. Handen på hjärtat delar vi oftast bara med oss av de "göttigaste" bitarna, men vad gör det? Det är ju en positiv förströelse man - eller i alla fall jag - är ute efter.
För det andra så får man ibland chansen att göra sånt som man inte hade gjort.

Som jag skrev i rubriken så dök det nyss upp ett väldigt trevligt mail med en sådan chans:

Hej!

Jag heter Johanna och jobbar på pr-byrån Jung. På torsdag ska vi anordna en smakprovning inför julen i Skansens Tunnbrödstuga. Jag fick en av-osning idag och tänkte kolla om du skulle tycka att det var kul att komma och om du bor i närheten av Skansen.

I Tunnbrödsstugan kommer du att få baka tunnbröd och få en exklusiv snaps- och smakprovning med kryddmästare Jonas Odland - ett fint tillfälle att både lära sig baka traditionellt tunnbröd, inspireras inför julen och upptäcka mer om snapsen som smakförhöjare till mat.

Det blir en intim lunchprovning där vi börjar med att baka eget tunnbröd i den vedeldade spisen tillsammans med Skansens skickliga tunnbrödsbagare.

För att sedan genomföra en smakprovning med kryddmästare Jonas Odland - smak- och kryddexpert och mannen bakom kryddningen i alla kända svenska snapsar, ex Julsnapsen, som i år är ett samarbete med Skansen.  Under Jonas ledning kommer vi att smaksätta tunnbrödet med olika fyllningar som passar bra till julbordet eller julminglet tillsammans med snapsen. Avslutningsvis äter vi lunch och provar de olika munsbitarna till snapsen.

Skansens bagarstuga är superliten med plats för väldigt få bagare så jag behöver veta så snart som möjligt om du är intresserad.

Hoppas vi ses på Skansen!

Hälsningar,
Johanna


Hmm... Jag älskar tunnbröd. Jag älskar Skansen, speciellt i juletid. Jag har semester. Hmm... Måste tänka igenom detta noga innan jag svarar så att jag inte fattar några förhastade beslut.

Nä, skämtar bara så klart. Det tog nog inte ens tre sekunder att svara: Klart jag kommer!

Återkommer så klart med bilder på torsdagkväll.


Idag fyller världens bästa Petra 29 år igen. Vi ska fira henne genom att käka libanesiskt på Cave De Roi. Om du bor i Stockholmstrakten rekommenderar jag verkligen ett besök där. Gärna med en BUNT goda vänner. Käka meze tills det står ut genom öronen.


Kära tomten, du som är hemlig

Vilken lycka att öppna paketet med paketen. Vilken omsorg du har lagt på dem. Till en människa du inte ens känner. Jag är lite snyftig nu.

Det är nästan så att jag önskar att du skulle säga "Pilutta dig, det är bara grus i pakten"... Så att de får ligga kvar oöppnade och plockas fram som en dekoration även nästa år. Men bara nästan.

Ugglorna är fantastiska. 24 stycken. Att du orkar. Men jag är glad och djupt tacksam över att du orkade. TACK.

Påsar och strutar (igen)

Igår var jag less på strutar. Idag tycker jag om dem igen, för nu är samtliga färdiga. När jag ändå var igång så passade jag på att pyssla ihop lite påsar - det gäller att passa på, för om bara några minuter drar Operation:Städa Pysslerum 2.0 igång.


Tre stycken påsar att förvara saffransbiscotti i. De söta lussekatterna kommer från Bolagret. Påsar från Panduro. Ettiketten (eller vad man nu ska kalla den för) är utskuren med en Spellbinders-die. Bokstäverna och kanterna är vitembossade.


Här är bildbevis på att strutarna är färdiga. 16 stycken totalt. Kommer att bli så fina i min julgran. Om någon känner sig sugen på att göra egna så skrev jag en steg-för-steg-beskrivning för några veckor sedan.

Nä, blogga har jag inte tid med nu. Städa.
Ciao så länge.


Nyfiken i en strut?

Nä, inte det minsta faktiskt. Less på strutar? Japp. Mycket. Less på limpistolen? Japp, definitivt. Det känns som om hela jag sitter fast i ett stort spindelnät av smältlim. Nobelpris till den som uppfinner lim till limpistolen som inte trådar sig? Japp. Den personen skulle utan tvekan få min röst om jag satt i Nobelkommitén.

Kom på att det inte är nån idé att städa pysselrummet innan jag är färdig med strutarna, så det var bara att sätta igång. Nu har jag gjort 12 stycken (16 totalt) och som ni förstår av inledningen är jag rätt less på dem. Men men... Om jag limmar på bokmärkena imorgon, och sen gömmer jag undan dem så kommer det att bli ett kärt återseende när det är dags att klä granen.

Sova nu. Imorgon ska jag tvätta fönster och stryka gardiner.


Cleaning in progress...

...och faktum är att det är rätt kul. Missförstå mig rätt nu. Jag gillar inte att städa. Men jag gillar att ha det rent och fint runtomkring mig. Vackert så. Men just städningen inför advent finner jag en viss ro i. Att veta att de där sakerna som aldrig blir gjorda faktiskt blir gjorda nu.

Att allting blir gjort samtidigt.
För även om man lägger in nån extragrej vid varje städning så sker det inte - i alla fall inte för mig -  att fläkten görs ren vid samma städning som kylen torkas eller kaklet i badrummet skrubbas. Så det är skönt att få dessa saker gjorda samtidigt. Känslan av att hela lyan är ren från grunden samtidigt. Inte bara på ytan.

Nu väntar en lunchpaus och jag ska knalla iväg till affären och panta tomglas. Sen ska jag skicka iväg mina paket till min mottagare i julswappen.

Fridens, vänner!

Kära tomten

Idag lovade jag mamma att lägga ut en liten önskelista. Ledsen att jag inte gjort det tidigare, men det känns som jag inte riktigt vet vad jag vill ha i år. Mera tid? Men det kan ju inte nissarna tillverka. Så jag gör ett försök med mer materiella ting:

Som du vet har jag dille på Iittalas Marimekkoskålar. Just nu står en plommonlila och en rosa högt på önskelistan. Inte i samma storlek dock. Ända tills jag började leta bilder ville jag ha en ljuslila, men plommon känns bättre. (lite större köksskåp vore också fint när du ändå är igång...)




Sen är jag sugen på ett riktigt fint överkast från Indiska. Men eftersom jag inte riktigt bestämt mig för vilket av alla fina jag vill ha så skulle ett presentkort sitta finfint.

Andra saker jag gillar - som skulle kunna hjälpa mig att fördriva mellandagarna på ett synnerligen njutbart sätt - är Wolverine-filmen. Vet att jag inte borde berätta det för dig, du är ju trots allt min pappa och du kanske fortfarande hoppas att jag ska falla för nån mer välkammad man. Men Wolverine är en av de hetaste män som någonsin satt en cigarr i sin mun. Hittade förresten ett erbjudande på CDon som innehåller alla 5 filmerna för 249 kronor. Perfekt eftersom jag bara har 1:an och 2:an sen tidigare. Dessutom hittar jag inte åt dem...



Som jag skrivit tidigare är jag också sugen på Harry Potter-filmerna. Hittade alla 7 filmerna (eller 8 beroende på hur man räknar 7:1 och 7:2) i en box för 449 kronor, även denna på CDon.


Sen, tro det eller ej, så börjar jag få brist på strumbor. Av alla de slag faktiskt. Tunna vardagliga saker. Lite tjockare som man kan knalla omkring i hemma. You know the picture. Det enda som jag egentligen har mycket av är korta sommarsockar, men det gör mig inte speciellt varm idag...

Tja, thats about it for today. Ses i december.
Over and out.


Herrljunga Mocca och Choklad

Stora glöggprovningsdagen tydligen. Nu har vi testat Herrljunga Mocca och Choklad också. För min del, som inte alls gillar kaffe och dessutom har svårt för chokladglögg, så var den ingen höjdare. Ta därför inte mig som referens.

Ett stort plus är att det är en kravmärkt glögg. Sånt gillas. Glöggen smakar mycket mera kaffe än vad Blossan gör (vilket alltså inte är en fördel i min mun, men kanske i någon annans?)

Så här gick snacket under provsmakningen:

P: Den här luktar i alla fall glögg
P: Den här var bättre än Blossa11
N: Tycker den smakar lite kaluha
N: Det är för mycket smak
P: Jag tycker den är god. Jag gillar den här.
C: Den är inge vidare.
C: Den smakar motorolja, kanske.
P: Den smakar glögg. Smaksatt glögg.
P: Den smakar mer choklad än kaffe.
N: Det är för mycket smak för att urskilja specifika smaker.
P: Mycket mera glögg än den förra i alla fall.
C: Den här är inte god alls.
P: I like! Den här kan jag köpa.

Betyg
Som ni märker av ovanstående kommentarer är åsikterna väldigt spridda, därför väljer jag att separera betygen.
Petra: 4
Christer: 1
Niklas: 1
Jag: 2
Vilket ger oss ett snittbetyg på

Kiviks hallonglögg med kardemumma

Jag har min "Stockholmsfamilj" på besök. Petra, Christer och Niklas tittade in efter en liten promenad. Eftersom de såg lite frusna ut så värmde jag så klart på lite glögg för att ge dem färgen tillbaka på kinderna.

Vi provsmakade alltså Kiviks hallonglögg med kardemumma. Glöggen är så gott som alkoholfri (2,2%) och vi tyckte alla att den var god. Känslan av glögg var dock obefintlig.  Smakar mer som saft. Ganska stark saft dessutom, så den kan med fördel spädas med lite vatten. Eller vodka om man vill det.

Så här gick snacket under provsmakningen:

P: Smakar hallonsaft med touch av jul.
E: Smakar ingen kardemumma.
N: Nej kardemumman är borta.
P: Jo men liiite kardemumma känner man ju.
C: Den var trevlig, men väldigt saftig.
P: Det är ingenting man värmer på när man är sugen på GLÖGG.
N: Skulle vara gott när man kommer in från skidbacken.
N: Den har en "tjock" fyllighet som inte saft har.
P: Skulle kunna tänka mig att den är god kall med några isbitar i.

Betyg som varm dryck


Betyg som glögg


Och förresten: Vi testade så klart att dricka den iskall. Kardemummasmaken kom fram mycket mera då, men saften/glöggen blev ännu starkare då. Så dricker man den kall: späd den med fördel med lite vatten och tillsätt några droppar citron.


God morgon

Nu har stora julstädningen dragit igång. Köket är först på tur, så igår blev det rensning av kylskåp och skafferi. Dessutom städade jag två av de tre anfallande köksskåpen.

Nu står bok- och burkhyllan på tur. Sen ska fläkten bli ren. Och ovanpå köksskåpen samlas en massa damm - det ska bort. Köksluckor ska torkas. Det är väl bäst att köra igång direkt. För snart är det Vinterstudion och stafetter.

Heja Sverige

Här ryms mycket julgodis


E163

Alla E-nummer är inte dåliga.
Just nu vill jag ha min dagliga dos c-vitamin spetsad med en rejäl dos E163.


Undrar ni vad jag snackar om? Blodapelsiner så klart. Goda, syrliga blodapelsiner från Sicilien. Härligt röda. Underbart goda. Men eftersom det inte blir några blodapelsiner innan det blir kalla nätter på tidigare nämnda ö så känns det som om vi får vänta ett tag till.

Vet inte om det är mitt minne som sviker, men jag vill minnas från när jag var liten att bapelsinerna brukade dyka upp runt 1:a advent. Nuförtiden brukar det vara nästintill omöjligt att få fatt på dem innan lucia.

För 10 år sedan fanns det en farbror som jobbade på samma avdelning som mig. Vi jobbade ihop från och till i 6-7 år. Han var så söt, han spanade alltid efter blodapelsiner åt mig. Varje år. Och om min affär inte hade fått in några så dröjde det några dagar, sen kunde det stå en liten påse på mitt skrivbord och vänta på mig.

Förra året bad jag min dåvarande pojkvän att han skulle kolla efter bapelsiner när han skulle åka och handla. Med bil. Det är viktigt. Jag sa väl nåt i stil med "Kan du inte köpa lite blodapelsiner om det finns" eller nån annan tämligen odefinierad mängdangivelse. Sen kom jag på att han ju inte varit med i mitt liv någon tidigare december, så jag kände behov av att förtydliga mig: Sisådär 3-4 kilo. Eller så. Han såg aningens paff ut, jag antar att vi inte hade samma sätt att definiera lite blodapelsiner helt enkelt :-)



Fredag igen. Tack för det, Televerket

Vet ni en sak... Idag är det sista arbetsdagen, och sedan är det dags för en veckas TOMTESEMESTER. Det är alltså inte frågan om att slappa och vila. Nej, fönster ska putsas, fläkten ska rengöras, kakel ska skrubbas och så vidare och så vidare och så vidare. När lägenheten blivit kliniskt ren är det dags att adventa härhemma. Gardiner, ljusstakar och hela faderullan. Äntligen.

Jag tycker att det är viktigt att hålla på det där med första advent för pyntet. Eller första advent-ish ska jag kanske säga: hemma hos mig ser jag till att ha allt klart till fredagen före första advent, så att man har hela helgen att njuta av det fina.

Jag kan nästan bli lite irriterad när jag ser adventsljusstakar i fönstren redan nu. Jag brukar intala mig själv att fönstrets ägare alldeles säkert, helt klart måste vara utomlands och har därför plockat fram ljusstakarna redan nu, för att de ska vara på plats när h*n kommer hem några dagar efter första advent... Förnekelse är bra saker ibland.

Lite juliga saker har dock smugit sig in redan.

Adventsljusstaken står på köksbänken, mest för att jag ska kunna bestämma hur den ska se ut. Nu behöver jag lite hjälp från er: Nån form av band ska knytas på ljusen. Men ska det vara de smala banden till vänster? Eller de lite tjockare till höger? Grön mossa? Vit mossa? Fejksnö i form av grovsalt? Så många val...


Sen hittade jag en jättefin burk med Lonka i helgen. Jag tror att det var på Rusta som den inhandlades. Inte julig, men väldigt röd, så den hjälper till med julkänslan lite. Den har därför fått flytta in i glögghörnan i köket.

Och för er som inte uppnått den aktningsvärda åldern av 32 år, och därmed inte minns:
Frasen "Tack för det, Televerket" kommer från nån otroligt gammal reklam för Televerket (som sedan blev Telia och därefter Telia Sonera)


Kung Bores ersättare?

Det har definitivt blivit kallare nu. Frosten glänser på morgonen och det känns krispigt och kallt. Mössa och vantar på. Men det känns fortfarande som att det är långt kvar innan snön börjar falla. Då söker jag inspiration i detta:



Till alla därute som tycker att Roger Pontare är en mystisk kuf i knepiga kaftaner: tja, må så vara. Men spelar det nån roll, egentligen? Mannen har en grym pipa. Lyssna igenom hela låten. Spetsa öronen runt 2.12 och känn gåshuden resa sig över hela kroppen.

Rent utseendemässigt: När han framför Silverland så ser han ut så som jag föreställer mig Kung Bore. Så det så!

När vi ändå är inne på Pontare och vinter så slänger vi in Som Av Is också. Njut nu!
 




Alldeles bedårande klövdjur av nåt slag

Jag måste bara visa sötaste julrenen/hjorten/älgen som jag sprang på igår. Så galet rolig. Den skulle inte passa in hos mig, men den skulle vara helt fantastisk hemma hos exempelvis min klooon.

Hittade renen på SPITI på Sveavägen. Den finns med olika färger på tygremsorna. Tyvärr aningens dyr: 995 kronor, men bara så söt! Ser ni bjällrorna på fötterna? Den är verkligen fantastisk.

Fredagsmiddag v 46

Kryddburken är en matblogg som jag följer slaviskt! Otroligt fina bilder som gör att det nästan droppar ur mungiporna! Har ni inte varit där tidigare rekommenderar jag ett besök.

På fars dag i söndags bjöds det på jalapenobiffar, chilirösti, tzatziki, baconlindade vattenkastanjer, ostfyllda paprikor, tunnbrödschips och het tomatsalsa! Om man (som jag) älskar både bacon och chili så... Ja ni kan tänka er hur mycket min mage mullrade när jag såg inlägget...

Tidigare:
V45: Quesadillas med räkor
V44: Chorizo- och baconcanneloni
(eget recept)
V43: Mangokycklinggryta (Bevemyrs)
V42: Fiskgryta med kräftrumpor (Candygirl)
V41: Fläskfilé med balsamicokantareller (Tre tjejer i köket)
V40: Grekisk pytt-i-panna  (Min goda sida)
V39: Tacotårta (Bara en kaka till)
V38: härlig gryta med höstsmaker (Monika Ahlberg)
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)

Rocky Road

I lördags var det godistillverkning på schemat. Nu är det dags för nästa bild och recept, nämligen Rocky Road. Jag gillar att blanda ljus och mörk choklad, det gör att man kan ta den där extra biten. Ska även dela med mig av ett misstag jag gjorde första gången jag gjorde dessa för fem år sedan: jag letade (och hittade) osaltade nötter att blanda i. Men då förlorade man hela grejen. Att ha saltet från nötterna är nämligen ett måste, utan saltet blir de kvalmiga, vilket jag upptäckte den hårda vägen. Jag gillar även att blanda ner Maltesers i mina RR. Det blir så härligt frasigt av dem.




Detta är årets ingredienslista:
300 g mörk choklad 
400 g ljus choklad 
2 påsar Dumlekola
1 påse Maltesers 
2 nävar mini marshmallows 
400 gram salta jordnötter 
250 gram pistagenötter, skalade

Gör så här
1. Smält hälften av chokladen på låg värme i vattenbad.
2. Hacka resten av chokladen fint, och rör ner i den smälta chokladen. Blanda sedan i samtliga ingredienser (tänk på att inte röra för mycket efter att du tillsatt minimashmallows - de smälter!)
3. Fyll smeten i en form, i ett cirka 3 cm tjockt lager 
4. Strö över lite mer minimashmallows och låt sedan stelna.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Använd receptet som en skiss. En vän till mig slängde i lite havrefras ett år, det ger ungefär samma effekt som jag vill åt med maltesers. Det går så klart alldeles utmärkt att använda sig av andra sorters nötter än de föreslagna; cashew eller macademia tillexempel. Tänk på att tillsätta lite salt om nötterna är osaltade. Grovt krossade mariekex eller biscotti ska tydligen vara trevligt, har inte testat det själv. Det är bara att kolla skafferiet :-)


Länkkärlek

Jag har lagt till en ny kategori här på bloggen: Länkkärlek.
Eftersom bloggen främst är mitt eget juliga arkiv så är det här jag sparar smarta saker som jag springer på. Men ni vet själva hur det är? När man väl ska leta rätt på det där smarta/fiffiga/snygga/goda som man hittat så kommer man aldrig ihåg vart tusan det var man sprang på det...

Därav denna nya kategori. Nu har jag en möjlighet att hitta tillbaka till alla (hmm... några i alla fall) smarta saker ni skriver om. Bra va?


Glögg som inredning?

Att man hittar åt intressanta grejer via bloggar är det ingen tvekan om. Saker som inspirerar och som får en att tänka "hmm... Det där ska jag ta och kopiera. Men på mitt eget sätt." 

Ett av inläggen som fanns på bloggen Sockenvägens söta inspirerade mig jättemycket förra året, nämligen detta. Therese brukar göra ett litet arrangemang av årgångsglöggen. Smart och fint tyckte jag, speciellt eftersom jag hade ett hörn som jag inte riktigt kunde hitta något passande pynt för.

Så här såg det ut på Sockenvägen förra året:


Eftersom jag höll på att skaffa en massa guldiga julsaker var det perfekt att göra det där tråkiga "jagvetintevadjagskagörameddetdärtommahörnet"-hörnet till en glöggstation. (Speciellt eftersom fjolårets glögg inte var så god - det gjorde liksom ingenting att flaskan inte bodde nära spisen)


Jag kör nog på samma stil som förra året, men med den finska årgångsglöggen istället :-)

Hur gör ni? Har ni glöggen synlig som en fin detalj? Eller göms den i ett skåp?

Fenomenet med årets julklapp

Okej, så idag har årets julklapp presenterats. Jag är lite fashinerad. Handen på hjärtat alla ni därute... Hur många av årets julklappar har ni faktiskt gett någon under det år (eller +/- nåt år) klappen utmämnts? Om vi skulle ta och gå igenom listan och se vad som finns.

Det är ju en synnerligen varierad lista som presenterats genom åren:
1988 Bakmaskin 2000 DVD-spelaren
1989 Videokameran 2001 Verktyget
1990 Woken 2002 Kokboken
1991 CD-spelaren 2003 Mössan
1992 TV-spelet 2004 Den platta tv:n
1993 En doft (parfym) 2005 Ett pokerset
1994 Mobiltelefonen 2006 Ljudboken
1995 CD-skivan 2007 GPS-mottagaren
1996 Internetpaketet 2008 En upplevelse
1997 Det elektroniska husdjuret 2009 Spikmattan
1998 Dataspelet 2010 Surfplattan
1999 Boken 2011 Färdigpackad matkasse 
[KÄLLA]

Jag vet inte hur det är i er familj, men vissa av julklapparna återfinns konstant under vår gran. En bok är det ALLTID någon som får. CD-skivan är inte lika poppis nuförtiden, men under 80-talet kunde man alltid hitta en LP-skiva i något av paketen, och under 90-talet hittades alltid en CD-skiva. Även upplevelser (exempelvis teaterbiljetter, restaurangbesök, festivalbiljetter osv) finns under vår gran mer eller mindre varje år. Även om parfymer och mössor inte är årligen förekommande så är det inte heller något som jag kan koppla specifikt till 1993 eller 2003. De dyker upp titt som tätt helt enkelt.

I övrigt så återfinner vi många rätt bra saker, men är det verkligen typiska julklappar? Den som har gett bort ett internetpaket som present till någon, räck omgående upp en hand. Platt-TV då? Händer upp. Vi provar med Surfplattan? Jag ser fortfarande inga händer i luften. Många har säkert gett bort en mobiltelefon som present de senaste åren, nu när man kan köpa dem relativt billigt. Men 1994 kostade en lur för tusan en halv månadslön, så jag tror inte att det var någon stor julklapp då. 

Jag har lite svårt att analysera de första åren, men om vi kollar in 2000-talet så vågar jag påstå att verktyget, kokboken och pokersetet är de saker som varit vanligt förekommande i tomtens säck. Det känns som saker som faktiskt kan bli presenter. De övriga sakerna är mer något man köper till sig själv - oavsett hur mycket uppsving produkten fått under året.

Som årets julklapp: ett abbonemang på en matkasse är något som jag mycket väl skulle kunna tänka mig - i alla fall om hushållet hade bestått av fler personer än mig. Men att ge bort i present är på tok för kostsamt. Att köpa en surfplatta till någon är inte heller möjligt med min högst normala inkomst.

Nä, jag säger som de sa på Nyhetsmorgon i morse: ge bort en get istället!


Recension av Kiviks äppelglögg

Nu är de två första flaskorna av Kiviks-glöggen provsmakade. Det var en ganska angenäm upplevelse måste jag säga.

Äppelglögg med smak av kanel och vanilj:
I fredags lyckades jag klämma i mig lite drygt hälften av flaskan. Lite måste man ju få festa till en fredag kväll haha.

Måste säga att om jag strikt ska betygsätta den som GLÖGG kan jag inte dela ut ett högre betyg än 2 av 5. Men som en god, varm dryck i allmänhet ger jag den följande betyg:


Äppelglögg med saffran och apelsin:
Förra året blev jag OTROLIGT besviken på årgångsglöggen. Tyckte att saffranssmaken blev helt fel och närmast lite unken. Det var därför med viss tveksamhet som jag förde muggen först till näsan och sen till munnen. Där blev jag positivt överraskad. 

Testpanelen bestod av 2 barn i åldrarna 3 och 5. (Vi vuxna fick bara provsmaka lite, vi hade ju så mycket annat att smaska på - men mer om det i ett annat inlägg)

Till en början ville barnen inte alls ha glögg. Inte alls, min sssöta. Eftersom jag tycker att det är högst besynnerligt med människor, även små sådana, som inte vill dricka glögg fick jag lirka lite: Är det säkert? Det smakar ju äpple. Och lussebulle. Nähä, men då dricker jag upp den själv då. Då ville de ha :-) Såna lättlurade rackare de är, sötisarna. 

En mugg var hälldes upp till dem. En FULL mugg eftersom undertecknad inte alls är van vid induktionshäll och därmed blev tvungen att späda lite med kall glögg från flaskan. Det tog inte ens två minuter innan båda sötisarna ville ha en mugg till. Som svar på frågan om det var gott sa de: Jaa. Det är JÄTTEGOTT med glögg. 

Se där! Det blir nog folk av dem med!

Testledaren, dvs undertecknad, tyckte dock att det var lite overkill att be dem betygsätta smaken på en skala 1-5, så detta är min tolkning utifrån hur snabbt muggarna tömdes:

I en barnamun får glöggen alltså: 


Mitt betyg är lite lägre:

 

Årets julklapp

Alldeles nyss presenterade HUI årets julklapp för 24:e gången. I år blev det en färdig matkasse. Jag tycker att det är en bra grej. Speciellt efter att ha blivit bjuden på middag i fågelholken som lagats från Linas Matkasse som varit smaskiga :-)


Saxat från HUI:

För att en produkt ska kunna bli utsett till Årets Julklapp ska något, eller flera, av följande kriterier uppfyllas:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i

Så vad säger ni?
Jag tycker som sagt att färdiga matkassar är en bra grej, men vet inte om det är något jag skulle ge bort som julklapp.


Ordverifieringsord

Ibland känns det som att jag är ganska lättroad.
Som ett exempel kan nämnas Bloggers ordverifiering.

Rackebai tyckte jag var hysteriskt kul :-)

Den überkitchiga burken

Det var inte direkt någon rusning till utlottningen av burken. Men det gjorde inget, för det gick himla snabbt och smidigt att ordna lottdragningen. Behövde inte ens leta rätt på en nätbaserad slumpgenerator, utan det räckte gott med papper, penna och min fina röda Marimekkoskål :-)




Grattis ANNA - på landet, mot skogen!

Julgranskulor

Eftersom jag tydligen inte tyckte att 333 julgransdekorationer var nog så åkte ytterligare några ner i shoppingkorgen i lördags när vi var på Rusta.

Jag älskar snöflingor. Det var inte så mycket att tveka på, så två förpackningar enligt ovan fick följa med mig hem. Egentligen blir jag lite irriterad på mig själv så här i efterhand. Förra året upptäckte jag att min gran var ganska mörk. Dels har jag kulor i en mörk färgskala, men även för att matta kulor självklart inte reflekterar ljuset lika mycket. Så för att åtgärda det köpte jag en massa vita kulor på mellandagsrean. Matta. Sen köpte jag, som sagt, mera julgranskulor igår. Matta. Dessutom håller jag ju på med tillverkningen av mina strutar. Papper reflekterar inte heller så mycket ljus direkt.

Nåväl. Det kommer att bli fint i alla fall.

Stor förbättring

När jag flyttade in i lägenheten för tre år sedan köpte jag vitrindörrar till min BESTÅ. Tanken var att skaffa nån cool tapet eller nåt och ha i dörrarna, men det har aldrig blivit av. Dörrarna har helt enkelt haft den svarta skivan som de kom med. Jag har stört mig LÄNGE på att de är som en stor mörk blobba.

Nu är det åtgärdat. Eller ja, till hälften i alla fall. Jag inhandlade nämligen nya dörrar igår. Ni ser ju skillnaden. MYCKET bättre tycker jag. Vad tycker ni?

Nu ska jag ta och skruva upp den andra dörren, sen är det godnatt.

Polkabräck

Om du följt bloggen ett tag så har det knappast undgått dig att jag är ett big fan av polkagrisar. Japp. Jag gör egna. Japp. Jag äter köpta. Japp. Jag modifierar dem så som det passar mig för stunden.

Polkabräck är ett superbra recept att göra tillsammans med barn. Igår L&L med, de är tre och fem år gamla och de var till stor hjälp. De kan mortla polkagrisar och "hacka" choklad på samma sätt som Jamie Oliver gör - nämligen genom att låta bli att ta bort förpackningen på chokladkakan och låta ungarna drämma chokladen mot köksbordet/diskbänken/golvet med sån frenesi och energi som bara barn kan uppbringa.

Jag har publicerat receptet tidigare, men det är faktiskt värt att upprepa...

Polkabräck

175 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
200 gram vit choklad
1 påse polkagrisar
ca 20 droppar pepparmyntolja, eller efter behag...

  • Smält den mörka chokladen tillsammans med den ljusa. Bred ut den på ett bakplåtspapper, ca 3 mm tunt. Låt chokladen stelna helt.
  • Krossa under tiden polkagrisarna så att du har lite småsmulor och lite grova bitar.
  • Smält den vita chokladen. Ställ åt sidan ett tag så att den får svalna lite (så att du inte smälter den mörka chokladen i nästa steg). Tillsätt pepparmyntoljan och smaka av. Det får gärna smaka lite mer mint än vad du tycker är lämpligt, med tanke på att den mörka chokladen annars kan bli lite dominerande i den färdiga godisbiten.
  • Bred ut den vita chokladen ovanpå den mörka, och strö på polkagriskrosset.
  • Bryt/skär i bitar när chokladen har stelnat.

Superenkelt som sagt. Väl värt att testa. Vad man ska tänka på i detta recept är att alltid, alltid, alltid köpa en riktigt god pepparmyntolja. Tyvärr är den man kan hitta i vanliga matbutiken ofta smaklöst dynga. Ska man göra saker med pepparmyntolja rekomenderar jag ett besök på närmsta apotek. Där har de bra saker!


Fars dag

Ni glömmer väl inte pappa idag?
I mitt fall är det åtgärdat via telefon, samt med hjälp av min syster. Vi kan tyvärr inte träffas idag, då han håller till uppe i norr och jag befinner mig hemma i Stockholm.
Samtalet blev inte så långt, han hade en del skorstensgrejer att fixa med...


Om någon undrar:
Ovanstående är sant till 100%...


Idag...

...har jag så himla mycket att skriva om att jag inte riktigt får dygnets timmar att räcka till. Jag måste nämligen städa och titta på skidor.

Men under de närmsta dagarna kommer jag bjuda på recension av Kiviks två nya äppelglöggar. Sen kommer jag så klart att visa lite från gårdagens shoppingrunda. Lite godisrecept och bilder kommer det så klart också att bli. Igår hann vi även med att smaka Herrljungas Mocca och Chokladglögg.

Ha det gott så länge!!

Lördag i julens tecken

...för jag och Eva är nämligen på väg till IKEA och RUSTA för att shoppa en massa. Det är fiffigt med tidsinställda inlägg, tycker ni inte? Förhoppningsvis kommer jag hem med något fint att hänga i granen, lite fina bakformar och det obligatoriska lasset med värmeljus. Känner jag mig själv rätt så kommer jag hem med en himla massa annat också.

Sen bär det av till fågelholken för att göra julgodis. Yippi! Man kanske skulle kunna tänka sig att det slinker ner en och annan mugg glögg också. Kanske :-)

Det kommer att bli en tokmysig dag med Eva, hennes make och deras underbara ungar som jag tycker så mycket om. Och de tycker så mycket om mig med. Kärlek är bra skit.

Detta ska vi göra idag:

  • Rocky Road
  • Polkabräck
  • Kola
  • Krispiga marshmallows

Vi hade förresten samma upplägg förra året och då vaknade jag till en vackert vintervit värld. Eftersom detta är ett tidsinställt inlägg kanske jag har gjort det idag med, vem vet. Men jag har en känsla av att det inte är så.

Önskar er alla en riktigt bra helg, vad ska ni hitta på?


Mästarglögg

Tänk, här går jag omkring och tror att jag har bra koll på julen i allmänhet och glöggsortimentet i synnerhet. Det visade sig att jag har fel. Tokfel verkligen.

I går kväll sprang jag nämligen på en glögg som jag inte hört talas om tidigare. Mästarglögg.

Smaka på ordet. Mästarglögg.

Visst låter det gott?  Det låter starkt och kraftfullt. Intensivt. En sån som tillverkas med stort hjärta och hårt arbete. Som en vinnare helt enkelt.

Den kittlade verkligen alla mina VILL HA-nerver till bristningsgränsen.


Färjestads egen Mästarglögg.
Svenska mästare 2011.
Efter en knackig inledning på säsongen är vi på rätt spår igen.
Guldet blir kvar ett år till i Karlstad. Det säger jag dig. Guldet blir kvar i Karlstad även 2012.

Fotot har jag fått låna av Emelie - Jul i Tomteverkstan. Det var för övrigt där jag hittade informationen om glöggen. Tack så mycket.


Mera jullistor

Det är roligt med listor. Så det blev en till :-)


Vilket julgodis brukar du göra själv, några favoriter? Tester du även nya recept?
Det brukar bli några satser kola. Polkagrisar. Rocky Road. Kanske mintkulor. Brukar försöka testa något nytt, men inte nödvändigtvis till jul. Kanske i augusti, så att jag VET om det är gott när det är dags att göra det på riktigt. Årets nyhet blir i alla fall Rocky Road Fudge

Favoritjulgodis köpt?
Oj. Här fastnade jag. Men jag gillar de där skruvade polkagrisarna som inte är polkagrisar, utan med fruktsmak. (Nu blev det luddigt. Jag vet) Och After Eight är gott som bara den.

Bakar du till jul och isåfall vad?
Nja. Jag bakar till advent. Men det är inget som följer med till julfirandet, utan det går åt vid glöggfesten.

Testade du något nytt till julbordet förra året eller har ni alltid samma?
Minns faktiskt inte. Jag TROR inte det. Eller... Vi brukar alltid ha nån grönsallad av något slag och den brukar varieras på olika sätt. Kanske med granatäpplen. Bapelsiner. Ingefära. Eller nåt annat.

Lyssnar du på julskivor eller bara typ Spotify?
Så klart att det blir skivor. Brukar göra egna mixskivor (ja, ibland känns det som om jag vore en relik) Men spotify är ett toppenbra komplement!

Hur ser din julaftonsfrukost ut?
Julskinka, julskinka, julskinka. Och gravad lax.

Brukar ni ha uppesittarkväll?
Det blir bingolotto hos syrran. Förut var vi ganska många, men nu har vi blivit färre. Skönt för henne för övrigt. Kan kanske bli lite mycket med folk både 23:e och 24:e. I år blir vi där även på juldagen...

Slår du helst in dina julklappar själv eller får dem inslagna i affären?
Jag tycker att det är kul att slå in paket - när det inte är för många. Dvs jag älskar att slå in födelsedagspresenter, lägga tid och omsorg på dessa, och göra ett SPECIELLT paket. Julklappar är kul att slå in om jag köpt dem i november och kan slå in dem allteftersom, men sista-minuten-klapparna får gärna butiken hjälpa till med. I alla fall om de har fint papper.
Hur ser din julgan ut?

Har du någon speciell tradition att berätta om?
Hmm... Så här är traditionen hos oss: julafton har mamman hand om, medan mormodern är ansvarig för annandagen. På juldagen är det "fria aktiviteter", dvs icke-familjära. I och med att min mormor dött, min mamma har blivit mormor och min syster har blivit mamma så har det skett ett generationsskifte. So far, so good. Trevlig tradition.
Det ingår dock en del i den traditionen som inte är lika kul. Min svåger brukar alltid ha jouren (köra plogbil) på annandagen. Under alla år så tror jag att det högst är två eller tre år som han har kunnat vara med hela annandagsmiddagen. Undra hur det blir i år :-)

 

Enkäten gjord av Marie/Underbara Juletid


Ny tradition?

Hörni därute. Hur ofta måste något upprepas för att det ska få kallas en vana? Gäller "en gång är ingen gång, två gånger är en vana" bara när nån har gjort dumheter, eller gäller det överlag? Och om två gånger är en vana så är följdfrågan uppenbar: Hur lång tid tar det för en vana att övergå till att bli en tradition? 

Om en vana omgående kan benämnas som tradition så hoppas jag att den senaste håller i sig. Det börjar nämligen bli lite av en tradition med fredagar som är nästan lite julafton. Kolla in detta:


Jag har just hämtat ut ett paket från Kiviks Musteri, (TACK) som innehåller de nya alkoholfria glöggerna:

  • Tranbärsglögg med smak av ingefära (2,2%)
  • Hallonglögg med smak av kardemumma (2,2%)
  • Äppelglögg med smak av kanel och vanilj (2,2%)
  • Äppelglögg med smak av apelsin och saffran (0,5%)

De tre första kan (förhoppningsvis) köpas i närmsta matvarubutik. Den senare återfinns endast på Systembolaget. Jag provsmakar just nu en av äppelglöggarna och kan säga som så: Smaskens!

Återkommer när de är ordentligt provsmakade :-)


Pimpade adventsljus

Igår påbörjades Operation:Adventsljusstake lite smått. Jag köpte ju ljusdekor på Panduro för en massa veckor sedan, men det tog en väldans lånt tid för mig att få fart på shoppingnerven igen och förse mig själv med fyra lämpliga ljus. Men nu är det gjort.



Det var himla smidigt
. Dekoren består av en sorts "klistermärken" skulle man kunna säga. Men utan klister. Man lägger dekoren i blöt i ljummet vatten i ca 30 sekunder. Pillar bort märket från arket och placerar den på ljuset. Medan märket fortfarande är blött kan det flyttas runt på ljuset. Och så måste man se till att stryka bort luftbubblorna.

Det var absolut inga svårigheter att få fast dem på ljuset. Det som var klurigast var att få märkena att sitta i samma höjd...

Och så här ser det ut i närbild:



Nu återstår det bara att klura ut hur resten av adventsljusstaken ska bli. Nån form av band ska knytas på ljusen. Grön mossa. Sen är det frågan om jag ska det stora eller det lilla fatet i år. Om jag har det stora får jag plats med alla mina Skansenprylar. Om jag tar det lilla får jag fortfarande plats vid köksbordet.

Alla dessa val...

Ha en skön fredag!

Ytterligare ett sätt att tjäna pengar, tydligen

Ibland blir jag så less. Normalt sett säljer Cool Stuff saker som jag verkligen gillar. Ni vet såna saker som man inte ens visste att man behövde innan man såg dem, och sen inte fattar hur man någonsin har klarat sig utan just den där fantastiskt bra-iga saken.

Detta är INTE en sån sak:


En adventskalender som består av the istället för något halväckligt tyskt chokladsurrogat (som förmodligen inte ens skulle få kallas för choklad om man följde de normer som finns. Men det var inte chokladkalendrar jag skulle gnälla på just nu).

Saxat från produktbeskrivningen:

En skum grej med adventskalendrar är att de har så luriga saker inuti sig. Choklad, till exempel, är det så smart egentligen? Och när öppnar man adventskalendrar om inte på morgonen och morgonen är ju en typiskt dålig tid att äta choklad på! Svart te, däremot, det dricker man ju med förnöjsamhet på morgonen. Så nu har någon tänkt till och här är den, adventskalendern med 24 tepåsar som håller dig varm och trivsam i magen hela vägen in i jul!

Så långt är allt toppen. Genialt rent ut sagt.

Sen tittar man på vad den kostar. Det fick i alla fall mig att sätta theklunken (för jag håller på att dricka en kopp just nu - man kan ju inte dricka glögg jämt) i vrångstrupen. 269 riksdaler. För 24 påsar the? Milli Diablo! Någon med mig skämta Aprillo! Det finns inte en chans i hela världshistorien att jag skulle betala det. Det spelar ingen roll hur söta "kopphängare" varje påse är utrustad med. Idioti!

Så det så.

Däremot håller jag fast vid att en thekalender är ett genidrag. Så pass genialiskt att jag själv gav en sån kalender till min morfar för sex år sedan. (ibland måste man få framhålla sin egen förträfflighet, tycker ni inte?) Mormor hade gått bort tidigare det året, och jag tyckte att morfar behövde lite extra omtanke den första julen. Så jag gick till thebutiken och köpte 2 matskedar the i 24 olika smaker och förpackade dem i fina numrerade påsar.

Thebutiker brukar vanligtvis inte sälja the i så små mängder, men jag använde min förtrollande charm och all övertalningsförmåga som jag besatt. Passade även på att berätta att den var till morfar, och varför. Damen bakom disken smälte till slut - men det kanske mest hade att göra med att jag lovade att betala lite extra...

Om någon känner för att anamma idén så kan det vara en bra idé att även ge någon form av "provsmakningsprotokoll". För det kan trots allt vara svårt att komma ihåg vad som var gott eller inte när man testar 24 sorter... Behöver inte vara mer avancerat än ett utskrivet dokument i word/excel med en tabell innehållande följande:



Planeringslunch inför lördag


Fredagsmiddag v 45

Nej nu har ni varit utan fredagstexmex länge.
Jag gillar quesadillas som bara den och nyss sprang jag på ett recept hos Mitt Skafferi: en variant med räkor. Ser supergott ut!



Tidigare:
V44: Chorizo- och baconcanneloni
(eget recept)
V43: Mangokycklinggryta (Bevemyrs)
V42: Fiskgryta med kräftrumpor (Candygirl)
V41: Fläskfilé med balsamicokantareller (Tre tjejer i köket)
V40: Grekisk pytt-i-panna  (Min goda sida)
V39: Tacotårta (Bara en kaka till)
V38: härlig gryta med höstsmaker (Monika Ahlberg)
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)

Jag kan inte låta bli!

Häromdagen, när jag fyllde i listan från Lisa, väcktes min längtan efter RIKTIG julmusik. Jag kan tjuvstarta lite med låtar som inte är klassiska, men de amerikanska farbröderna brukar få vänta till julstädningen inför första advent. Men det går inte längre.

Som jag skrev i listan: Det är så underbart härlig 16:e-december-och-allt-är-fint-hemma-och-jag-ska-snart-åka-hem-till-norrland-och-familjen-känsla i den



Till Marie/Underbara juletid: Nu verkar jag inte kunna kommentera hos dig igen, men OH MY GOD vilken imponerande samling julskivor du har! Blev lite avundsjuk. Det är tur att avundsjuka och missunsamhet inte är samma sak :-)

Herrljunga Rom och Choklad provsmakad

Som jag tidigare berättat om var det en liten julafton i fredags. I posten dök det nämligen upp två flaskor glögg och en flarra julmust ifrån Herrljunga.


Först ut med betygsättningen är Rom och choklad.

Så här säger Systembolaget: Mycket söt, kryddig smak med inslag av arrak, choklad, russin, kardemumma och ingefära. Priset för en halvliter starkvinsglögg (15%) är 79 kronor.

Utseende, flaskan: Jag gillar ju vitt och guld, så för mig funkar den fintint.

Utseende, glöggen: Den ser ut som en vanlig rödvinsglögg. Mörkrödblåsvartaktig liksom :-)

Doft: Doftar inte så mycket glögg faktiskt. Köket får inte den där goda, kryddiga, juliga doften. Sticker man näsan i glaset, på äkta vinprovarmanér så känner man doften av rom MEN en fördel är att alkoholen inte "sticker i näsan" så som den annars gör av starkvinsglöggar.

Smak: Glöggsöt. Ändå lite sträv av kakaon. Romsmaken är tydlig, men inte påträngande. Dock saknar jag smaken av GLÖGG...

Helhetsbetyg: Helt okej. Vilket är ett helt fantastiskt betyg för att komma ifrån mig (jag är inte alls förtjust i chokladglögg egentligen). Jag kommer dock inte att köpa en till när flaskan är slut.

Även denna glögg får  av 5 möjliga. Hade det bara varit jag som testat hade den fått en 2:a, men glöggen testades i lördags i sällskap med Niklas och då han gillade den så dras naturligtvis betyget upp. Det här är lite kommentarer från honom som jag hade sinnesnärvaro nog att notera:

          "Ball och annorlunda"

          "Kul alternativ till den vanliga glöggen"

          "Smakar rom och kaffe"


Ur led är tiden


Eller vad säger ni? Så här ser det ut hos mina föräldrar. Dagsfärsk bild från Ångermanland 2011-11-08 levererades som MMS tidigare idag.

Jag undrar hur det blir med vintern i år...

En stjärna lyser så klar

Nu syftade jag inte på jullåten med samma namn, utan jag syftar på min utebelysning. I söndags satte jag upp slingan på uteplatsen. Senare på kvällen fick den vara tänd i fem minuter eller så, bara så att jag skulle kunna avgöra om den skulle få sitta kvar där, eller hamna på något annat ställe.


Slingan kommer från IKEA och jag blev så glad när jag läste i deras reklamblad att den säljs även i år (jag var nämligen på jakt efter en till förra året, men var för sent ute...)

Sen ska jag ta fram mina fejkade buxbombollar med inbyggd belysning. De är så fina, jag måste bara bestämma VART på uteplatsen de ska stå.

HÄR ser min uteplats ut förresten (dock kraftigt vidvinkelobjektivad bild, då den kommer från lägenhetsannonsen och skulle lura oss att minnas uteplatsen som större än vad den är. Dessutom är den helt fucked up på nåt vis, det ser ut som om jag lekt i photoshop, men det har jag inte). Den har sol mellan 11 och 21 på sommaren, jag får skugga ifrån björken som skymtas till höger i bild om jag behöver det. Här ryms massvis med tomatplantor (tack mamma) och det finns en liten jordplätt där jag kan odla örter. Det är inte fy skam när man bor i lägenhet.
Dagens i-landsproblem: När man gör i ordning inomhus så heter det inredning. Men heter det utredning när man gör i ordning utomhus?

Den überkitchiga burken kan bli DIN!

Det verkar som om årets trend bland julbloggarna är att lotta ut saker, och jag tänker inte vara sämre. Dock tänkte jag inte lotta ut något donaterat godis, utan istället lottar jag ut den där überkitchiga burken:



För att tävla med 1 lott:
Skriv en kommentar (kom ihåg e-mail) i detta inlägg.

För att tävla med 2 lotter:
Utöver att lämna en kommentar så: Skriv ett inlägg med hänvisningen till tävlingen, använd ovanstående bild.
Lämna en länk till ditt inlägg i din kommentar.

För att tävla med 3 lotter:
Utöver kommentaren och inlägget på din blogg: Jag skulle uppskatta lite inspiration på temat glöggfest. Så för att öka dina chanser att vinna ber jag dig tipsa om något smarrigt som lämpar sig på en glöggkväll. Sött som salt.

Skriv i kommentaren hur många lotter du vill ha.
Tävlingen pågår till och med söndag 2011-11-13. Ska vi säga klockan 18? Så drar jag en vinnare sen.

Lycka till :-)


Ytterligare en lista:

Hittade ytterligare en lista som jag tänkte roa mig med att fylla i...
Vet du hur/var och med vilka du ska fira julafton i år?
Firar hemma i Lunde med familjen. Mamma, pappa, syster, hennes make och deras son. Vi är en liten familj där alla far- och morföräldrar är borta. Mamma har inga syskon. Pappas enda bror har gått bort. Så ovanstående skara innefattar verkligen ALLA.

Vet du hur du ska fira nyår, isåfall hur?
Nej inte ännu. Det brukar jag bestämma i mellandagarna...

Vad önskar du dig i julklapp?
Vet inte riktigt... Vartefter jag kommer på så brukar jag lägga in det i kategorin Kära Tomten

Brukar du stiga upp och åka på julotta på juldagsmorgonen eller har du gjort det förut?
Nej, har aldrig varit på julotta. Vi är inte så kyrkliga i min familj - tvärtom. Däremot skulle det vara lite skoj att göra det nångång i rent studiesyfte. Men eftersom jag är så morgontrött så får det nog vänta tills jag blivit pensionär eller nåt.

Har du börjat köpa julklappar ännu?
Japp! 3 stycken är inslagna och klara och skickades norrut med föräldrarna när de hälsade på för några veckor sedan.

Vilken scen är bäst ur Kalles jul klockan 3 på julafton?
Robin Hood! Piff och Puff när de klär granen.
Men...
Jag är 32 år gammal och undrar fortfarande hur tusan den schackrutiga färgen i tomteverkstaden fungerar. Och jag vill verkligen ha samma väckning som Kalle har i husvagnen. Väckarklocka kopplad till täcket som snurrpiskar fötterna och en säng som tippar om man snoozar en gång för mycket. Min arbetsgivare skulle nog uppskatta det också :-)

Brukar dina julaftnar leva upp till dina förväntningar?
Japp.

Brukar du känna att det är skönt när julen är över?
Både och. Julen i sig är ju över den 27:e december, sen är det härligt med lite ledighet och så. Så julen brukar jag känna mig färdig med, men ledigheten hade gärna kunnat vara lite längre.

Vad är viktigast och minst viktigt på julbordet?
Viktigast: skinkan, ägghalvorna och laxen.
Minst viktigt: sill, revbensspjäll. prinskorv

Vilken julmustsort är godast?

Zeunerts, helt utan tvekan. Den har lite "vuxnare" smak än övriga julmustsorter. Det är inte helt lätt att få tag på Zeunerts här i Sthlm (man hittar det på stormarknader, men de kan vara lite besvärliga att ta sig till med kollektivtrafik) så när jag inte får tag på den så blir det Apotekarnes. 

Vilket glöggmärke är godast?
Blossas vanliga starkvin 

Har du firat jul utomlands någon gång?
Nej det närmsta jag har kommit är att jag åkt till Paris på annandagen ett år. Då blev julhelgen på tok för kort.

Vilken jullåt är den bästa, varför? 
Oj. Ska man välja bara en?
Då måste det nog bli O helga natt. Kanske med Tommy Körberg.
Men det är svårt att inte slänga in It's Beginning To Look A Lot Like Christmas med Dean Martin. Det är så underbart härlig 16:e-december-och-allt-är-fint-hemma-och-jag-ska-snart-åka-hem-till-norrland-och-familjen-känsla i den :-)

Vilken julfilm är den bästa, varför?
Polarexpressen. Jag älskar Tom Hanks. Jag älskar animeringen. Jag älskar att Steven Tyler dyker upp i slutet. Jag älskar den helt enkelt. 


Bästa julkalender?
Det är nog Kaspar i Nudådalen. Men jag är riktigt förtjust i Diselråttor och sjömansmöss också.

Vilken artist tycker du är juligast av alla?
Tommy Körberg och Frank Sinatra!

Har du varit Lucia någon gång?
Haha näe. Jag har hört att det är en bra grej att kunna sjunga om man ska vara med i luciatåg...

Vad är ditt bästa råd för en bra jul?
Tipset är att börja med julklapparna redan nu. När december kommer är det avklarat och du kan ha tid att mysa. Sen ska man komma ihåg att julafton kommer den 24:e även om det inte är putsat och fejat i varje litet enskilt hörn.

Slutligen: berätta om ett julminne som betyder mycket för dig
När jag var liten så brukade Anna, granntanten, alltid låna mig en dag och vi bakade pepparkakor. Jag vet inte om det var för att hon tyckte att peppisar är roligare att baka med barn, så att hon gjorde det av egoistiska skäl, eller om hon gjorde det för min skull, eller om det var för att mamma skulle få lite tid att ta tag i saker. Men jag ÄLSKADE det.
Listan kommer från Lisas Vinterland. Om DU inte fyllt i den så tycker jag att du borde göra det :-)

Lindas svarta julbok

När vi ändå är inne på planering så tycker jag att ni ska kika in hos Linda/Candygirl och spana in hennes julplaneringsbok.

La Case de cousin Paul, part 2

Jag har äntligen fått mina ljusslingor från La Case De Cousin Paul och jag är SÅ nöjd. Tack för födelsedagspresenten, mamma och pappa. Och tack för tipset, Axelina.

Jag valde färger utifrån mina soffkuddar.


Kanske inte direkt världens bästa bilder, men ni känner mysfaktorn va? Nu måste jag bara fixa en längre skarvsladd så att slingan inte behöver "dra sig" emot fönstret...


Dagens TV-tips

Känner man mig på riktigt så vet man att jag fullkomligt ÄLSKAR Heston Blumenthaal. Mannen är ett geni. Matlagningens svar på Willy Wonka. Han gör såna saker som man inte trodde var möjligt överhuvudtaget. För att ta ett exempel: På hans restaurang The Fat Duck serveras bacon och ägg-glass :-)


Ikväll sänds hans julspecial på 8:an kl 18.
Det är en väl investerad timme av ditt liv, jag lovar!

Sen undrar jag fortfarande: Blev han den han är för att hans mamma lät honom leka med maten? Eller sa hon åt honom en gång för mycket att INTE leka med maten, så att han istället ägnar sitt vuxna liv att göra just det. Leka med maten.



Edit:
För er som missade Heston finns programmet så klart på YouTube. Har bara hittat det uppdelat i fyra, men vad fan. Det går ju det också.
Del 1, del 2, del 3 och del 4
Om man inte orkar titta igenom rubbet så rekommenderar jag i alla fall att man tittar på efterrätten, som logiskt nog återfinns i del 4 (efter ett litet tag)


Mera planering

I går snuddade jag vid ämnet julplanering. Idag kommer jag med ett tips som även ni som redan är hardcore-julare har nytta av. Excel. Detta FANTASTISKA hjälpmedel som jag förmodligen inte skulle överleva en vecka utan... Vad har Excel med julen att göra kanske någon undrar? Jo, det ska jag förklara för dig

Eftersom julen till mångt och mycket handlar om Same procedeur as last year, och detta inte minst när det gäller vad vi smaskar i oss är excel alldeles utmärkt.

Här har jag inspirerats av min mamma. Jag minns när hon, inför julbaket, satt och skrev listor på vad som skulle handlas. Ett collegieblock med en enkel uppställning, ingredienserna åt ena hållet och vad som skulle bakas åt det andra. Sen skrev hon in i rätt "cell" hur mycket vetemjöl, socker etc som skulle gå åt, för att till sist göra en slutsummering för varje ingrediens.

Smart. Men man måste ju göra om det varje år.

Det är här min excelautomatiserade variant:

I baslistan skriver jag in inköpslistan varje recept för sig. Listan är kategoriserad efter hur det ser ut i matbutiken. Även om (exempelvis) socker anges i deciliter i recepten har jag räknat om det till viktmått och avrundat uppåt - eftersom när jag väl står och handlar så säljs socker enligt vikt, och då har jag mycket mer nytta av att veta om jag begöver 19,5 hg socker än X antal deciliter...
Dessutom har jag lagt in på rad 2 hur många satser jag ska göra. I baslistan utgår jag så klart från en sats.

Sen kommer vi till årets lista. Jag kopierar helt enkelt hela baslistan till en ny flik. Sen raderar jag bort de godisar jag inte tänker göra i år. Nästa steg är att fylla i hur många satser det blir av varje sort. And let the magic begin. Inköpslistan är klar, bara att skriva ut och ta med till affären (eller maila till sig själv, om man, som jag, har excel i mobilen)

Nån som testat den finska 2011?

Det är inte bara Blossa som kör med årgångsglögg. Även i Finland återfinns detta fenomen genom Lignell & Piispanen. Jag har testat 2009 och 2010. Snart är det dags att testa 2011.


Edit, måndag morgon: Några har frågat om den går att köpa på bolaget? Jag vet inte... Jag lämnade en beställning till en vän som skulle till Åland. Alltså TILL Åland, inte bara åka båt fram och tillbaka. Så jag vet inte om den är köpt på Alko, eller om den är köpt på båten.

Har ännu inte smakat den.

Planering inför julen, tidig november

Många stressar upp sig rätt mycket över det här med julen. Å ena sidan förstår jag det. Å andra sidan handlar det om att bestämma sig vad som är viktigt för just MIG. Precis som du måste bestämma vad som är viktigt för DIG. Planering och prioritering. Svårare än så är det inte.

Jag är helt övertygad om att de flesta av er återkommande läsare har råkoll på vad ni ska och vill göra. Men jag har märkt att en hel del av er som googlat sig hit söker på planering + jul + lista så varsågoda:

Detta lämpar sig att göra omgående:

  • Boka biljetter om du ska resa någonstans.
    Ett litet tips om du ska resa med tåg: För några år sedan skulle jag och Petra, som jag vid den tidpunkten delade lägenhet med, boka biljetter tillbaka hem till Stockholm. Vi har våra föräldrar på var vårat håll, och skulle sammanstråla i Sundsvall för att göra sällskap på tåget hem. En biljett från Sundsvall till Stockholm skulle kosta över 800 kronor. Petra kom på den briljanta idén att kolla vad det skulle kosta om man tog en snabb mellanlandning i Gävle. Så genom att boka Sundsvall-Gävle, och sedan Gävle-Stockholm kunde vi få samma resa för halva priset. Det sjuka var att vi inte ens behvöde göra ett stopp i Gävle. Det var på samma tåg, vi behövde bara byta platser...

  • Gör en julklappslista.
    Skriv ner vilka personer du ska köpa julklappar till och vad de ska få. Påbörja shoppingen så snart som möjligt, det är skönt att sprida ut inköpen över två löner...

  • Gör en planeringslista över städningen.
    Det är skönt att ha koll på vad man vill ha gjort. Och många saker kan man faktiskt börja med redan nu. Som i mitt fall: det går alldeles utmärkt att "julstäda" det där köksskåpet som anfaller mig varenda gång jag öppnar luckan... Samlar ni också på er för många plastburkar? Det är ju tur att det inte gör ont när de landar på tårna :-)

  • Kolla belysningen.
    Ner i förrådet och kolla så att ljusslingor och adventsljusstakar fungerar. Shoppa extralampor om det behövs.

  • Sätt upp julbelysningen i trädgården/på balkongen.
    Skönt att ha det gjort medan det fortfarande är plusgrader ute, så att man slipper göra det med stelfrusna händer... Glöm inte att genomföra ovanstående punkt först, Eva!

  • Kolla storlekarna.
    Har du barn så är det en bra idé att kolla så att lucianattlinnen och liknande har rätt storlek även i år. Kolla även att ljusen i luciakronan/tärnljusen fungerar och att det finns glitter.

  • Gör en planeringslista för resten av julen.
    Vad det nu innebär i ditt fall... Kanske är du julaftonsgeneral och behöver ha råkoll på julbordet och dess innehåll. Eller så är du ansvarig för julgodiset, och då kan det vara bra att kolla igenom recepten och skriva inköpslista redan nu.

Det finns olika sätt att vakna på...

Det finns bra sätt och det finns dåliga sätt. Sen finns det fantastiska sätt att starta en morgon också. I morse blev det på det fantastiska sättet, kolla HÄR så förstår du :-)

Tack för det Jessica!!
Hoppas att detta sätter tonen för resten av dagen. Snacka om julaftonshelg :-)


Fredag och nästan lite julafton

Å så skönt att det äntligen är fredag. Denna vecka har varit lång och rolig. Träningsvärken har börjat släppa, skönt. Igår var Maya och hälsade på och vi hade en myskväll med plockmat och ett par flaskor glögg.

Men varför är det nästan julafton då?

Jo, om vi tar oss steg för steg igenom dagen så ska ni få höra...

  • Först messade Karolina Kloon och berättade att hon satt och lyssnade på Kalle Moraeus julskiva. Snäll som hon är frågade hon om jag ville ha ett ex av skivan. Vem kan tacka nej till ett sånt erbjudande? Inte jag i alla fall. Tack och bock!
  • Jag har fått mina ljusslingor från La Case De Cousin Paul. Imorgon ska jag försöka få dem på plats. Jättekul, jag tror att det kommer att bli galet snyggt :-)
  • Det finns fördelar med att vara julbloggare! Idag har jag hämtat ut ett härligt paket som Herrljunga skickat till mig. Så snart jag provsmakat återkommer jag med ett utlåtande.
  • När jag kommer hem ligger ett tjockt härligt vadderat kuvert på hallmattan. Det är min snälla mamma som städat lite i sina pysselgömmor och skickat ner lite saker till mig. Bland annat en passare med inbyggd skalpell - nu slipper jag använda mig av bandtricket när jag ska göra mina strutar.


I paketet: Rom- och chokladglögg. Julmust. Mocca- och chokladglögg.
Har tagit en liten sipp på julmusten (årets första!) och den fick helt klart godkänt.
Tack Herrljunga!!


Helly bjuder på blogcandy

Kolla vilken fin bok man kan vinna hos Helly. Den vill jag vinna, så om ni andra kunde vara så rara att låta bli att tävla denna gång ;-)

Überkitschig burk

Nu var det ett tag sedan jag visade något från pysselhelgen, men det tänkte jag råda bot på omgående. Vi brukar ha lite utmaningar, och nedanstående burk är ett resultat från en sådan utmaning.


Där sitter vi i godan ro och julpysslar. Det är dags för Jonna att leverera utmaningen. Vad gör kvinnan? Jo hon sticker fram en bunt syrener och berättar med ett leende att Ni får välja om ni vill ha en rosa eller en lila syren! Tack för den, televerket. Syrener är ju inte direkt den juligaste blomman som finns. Men å andra sidan: är det utmaning så är det.

I slutändan blev jag faktiskt rätt nöjd med resultatet, även om det inte direkt är denna färg jag väljer till min jul. Men den blev kul :-)

Fredagsmiddag v 44

Idag tänkte jag faktiskt bjuda på ett eget recept på temat fredagsmiddagar: Canneloni med chorizo och bacon. Detta är återigen en perfekt måltid för frysen, så när du ändå är igång: passa gärna på att göra en extra som kan bo i frysen och rädda en stressig dag.


Glömde att fota INNAN vi börjat ta av maten. Men det går säkert bra ändå...

Bacon- och chorizocanneloni á la Tomtens Dotter (4 portioner)
8-10 färska lasagneplattor 

2 pkt bacon i tärningar
1 frp Red Hot Chorizo (eller någon annan god korv)
1 burk majs
Mjöl
Mjölk
En skvätt grädde

Tomatsås (enligt ditt favoritrecept, eller en färdigköpt som kryddas upp lite) men det är bra att späda ut den med lite vitt vin/buljong/vatten.

Gräddfil

Gör så här:
Börja med fyllningen: skiva korven och skär varje skiva i kvartar. Fräs korv och bacon i en stekpanna. Tillsätt sedan en burk majs. Strö över lite mjöl och vispa runt lite för att lösa upp mjölklumparna. Häll sedan på mjölk och grädde och låt allt koka upp. Det ska bli en ganska tjock stuvning.

Skölj av lasangeplattorna. Fyll dem med stuvningen och rulla ihop till en tight rulle. Lägg rullarna i en ugnsfast form, förmodligen ligger rullarna ganska trångt när man är klar. Beräkna två rullar per person (och nån extra bara för att...)

Häll på tomatsåsen över rullarna. Stick ner en osthyvel eller nåt och sära lite på rullarna, så att såsen kan rinna ner emellan - därav att såsen ska vara lite tunnare. Lägg på två strängar gräddfil. Grädda sedan i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Om du gör en förpackning för frysen kan man förslagsvis använda sig av en folieform. Den kan göras klar hela vägen fram till gräddfilen (som brukar bli grynig om den får bo i frysen). Antingen kan man låta cannelonin tina i kylskåp över natten och i sånt fall så ska den gräddas i 30 minuter, 200 grader precis som ovan. Eller så ställer man in formen djupfryst i kall ugn och låter den tina något medan ugnen värms upp. Den djupfrysta varianten behöver ungefär 45 minuter (från det att ugnen har blivit varm) för att bli klar.

 

Tidigare:
V43: Mangokycklinggryta (Bevemyrs)
V42: Fiskgryta med kräftrumpor (Candygirl)
V41: Fläskfilé med balsamicokantareller (Tre tjejer i köket)
V40: Grekisk pytt-i-panna  (Min goda sida)
V39: Tacotårta (Bara en kaka till)
V38: härlig gryta med höstsmaker (Monika Ahlberg)
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)


Återvinning

Återvinning är bra skit. Även om jag själv inte är så duktig på det alla gånger. Idag tränar jag, och därför passar jag på att bjuda på recyklade inlägg från förr i tiden.

Varför jag väljer att recykla inlägg? Tja... Jag tänker på hur jag själv är... Om jag jämför med en blogg vilken som helst, som funnits några år och som jag följer... Antingen är det så att jag just hittat åt den, och börjar följa den NU. Visst, jag läser lite bakåt i tiden men absolut inte allt. Eller så har jag följt den ett tag men då kommer jag knappast ihåg inlägg som har något år på nacken. Eller så kommer jag ihåg inlägget på ett ungefär, men inte vilken av alla bloggar jag följer som skrev det... :-(



Pyssel
Min hemmagjorda chokladkalender av Alladinhjärtan. (OBS och varning: försök er inte på att göra den som adventskalender - numera innehåller den bara 20 bitar, vilket jag upptäckte 2009, när kalendern var dekorerad och klar - men det funkar ju alldeles utmärkt att dekorera chokladasken ändå!)

Julkort brukar jag försöka göra. Här, här och här är mina tre favoriter. Om jag inte gör så här så klart.

Mat, dryck, godis
Om du planerar att ha glöggfest så finns det en himla massa recept här och här.

Heston Blumenthaal är ett geni. Kolla in detta vettja!

Varför inte testa en annan smak på den gravade laxen i år? Denna variant har funnits på vårt julbord så länge att det är den "vanliga, rätta" smaken för mig nu.

Övrigt
Det allra första inlägget jag skrev handlade om, ja just det, glögg.

Den här versionen på Halleluja är helt, helt fantastisk.

Städning är stentråkigt. Detta tips gör det inte roligare, men i alla fall lättare och snabbare.

Nu förtiden stoppar jag hemgjord sylt på burk. För fem år sedan var det tomtar på burk som gällde.
Skulle förresten vara lite roligt med ett återvinningsinlägg från er andra :-)
Om du gör ett sådant: kom gärna tillbaka och lämna en kommentar så att jag inte missar dig!

Onsdag morgon

...och det är MÖRKT. Jag vet att jag borde vara piggare eftersom vi ställt om klockan, men så är det inte. Å andra sidan är jag en riktig morgontröttis, förmodligen en obotlig sådan.

  • Nu vet jag vem jag ska vara tomte till i Julswappen. Nu är det spionage på hög nivå som gäller.
  • Det är säkert någon som är här och spionerar också. I sånt fall kan jag informera om att jag hatar kaffe, men i övrigt är en person som tycker om väldigt mycket saker :-)
  • Det var kul med Zumba. Men seriöst... Ont om koordinationsförmåga finns det gott om. Det kändes till slut som om jag försökte styra nån annans fötter. Och att det var nån annan som styrde mina fötter bara för att jävlas.
  • Eftersom det är onsdag så är det boxercise som gäller ikväll.
  • Albert skrämde skiten ur mig i morse. Vi tillbringade lite kvalitetstid ihop igår, och han stog kvar på skrivbordet. När man höjer upp honom med 75 cm (dvs skrivbordets höjd...) så blir han ganska lång. Och i mörkret och morgonförvirringen var det tillräckligt för att få mig att tro att det stog nån där. Scary!
  • På tal om Albert så funderar jag fortfarande på färger. Jag TROR att han ska vara en gråtomte, med detaljer (luva, vantar, halsduk) i samma färger som mina vardagsrumsgardiner.
  • Jag tycker fortfarande att det är DUMT att ställa om klockan. Det är becksvart när man går från jobbet nu :-(
  • Blir det nån mer frigolittomte så ska han heta Helmer.

Ha nu en riktigt bra dag!

 

 


Julklappstips till far eller bror eller farbror?

Jag sprang på en så otroligt häftig idé nyss, nämligen att göra dricksglas av flaskor. Japp. Ni läste rätt. Om man utrustar sig i bästa McGyver-stil med ett snöre, lite aceton och en tändare så är tydligen det mesta möjligt!

Visst är det läckert? Absolutflaskorna blir kanske lite väl stora som grogglas, men skulle det inte vara himla sött med nubbeglas gjort på de där miniflaskorna? Eller göra schyssta ölglas av favoritbärsen?

Jag sprang på tipset via Altdesign (jättemysig pysselblogg för övrigt) som i sin tur hade hittat det på Make HandmadeHÄR finns beskrivningen. Videoformat dessutom, så det går knappt att missförstå :-)

Detta är ett supertips för den som behöver hålla i kulorna. Det är bara att erbjuda sig att gå iväg med glasinsamlingen så är julklappen... hrmmm... nästan fixad!

Detta är mitt bidrag till Julbloggens kretsloppstävling. Tidigare i år skrev jag ett annat inlägg om recyklat pyssel, spana även in det.

Idag...

...får vi julswappare reda på vem vi ska vara hemlig tomte åt.
Ikväll blir det spionage!

Det skulle vara så kul att få vara tomte åt någon av er som man redan "känner" lite... Det visar sig hur det blir som.

Jag är SÅ sugen på att visa de redan inslagna paketen MEN man kan ju inte avslöja sig själv det första som sker. Det är bara att låta bli.

Ikväll ska jag förresten testa zumba för första gången. Japp, jag är sen att haka på träningstrender!