En ljuv återförening!

Hej gubben! Välkommen fram. Jag har saknat dig...

Belgiska wåfflor goes chirstmas

En dag kvar nu. Imorgon tänder vi första ljuset till frukosten, och därför tänkte jag komma med ett tips på hur man jular till det lite. Nån som provat att smaksätta wåfflorna med saffran? Det har jag och det blev toppen :-)
 
 
Jag stoppade i ett kuvert saffran i DETTA recept, vilket blev en höjdare. Men sedan tog jag en lat genväg och struntade i att vispa äggvitorna. Jag kan dock inte rekommendera den metoden (inte till detta recept i alla fall) för wåfflorna blev inte så höga, och dessutom ganska sladdriga.
 
Summa sumarum: följ receptet OCH tillvägagångssättet och tillsätt saffran. DÅ blir det bra. (och strunta i att göra om mina misstag haha)

Steg för steg: gör din egen korv

Ibland tar det tid att skriva vissa inlägg. Ju mer bilder att gå igenom, ju mer drar jag mig för att göra det. Men efter lite påminnelser från Åsa + efter att ha sett Annas fina korvinlägg så blev det dags att ta mig i kragen och fokusera. På korv. Det var trots allt över en månad sedan vi hade vår korvhelg :-)

Vi gjorde 10 olika sorters korv.
Minns jag inte helt fel blev det 18 kilo eller nåt i den stilen. Men vi var fem hushåll som delade, så det blev inte ohanterligt mycket i slutändan :-) Ni kommer att få recepten på alla 10 sorter, men först kör vi arbetsbeskrivningen.
 
På förra årets julbloggsträff stoppade vi korv. Vi var på Skansen och kocken KC Wallberg guidade oss igenom det hela. Korvsmeten var redan klar då, men KC skickade med oss några nyttiga saker att tänka på när det gäller att komponera ett korvrecept. Med mina egna kommentarer efter korvstoppningshelgen i kursiv stil.
 1. För det första så ska korvens salthalt vara ca 1,8 - 2%. Tärna köttet och salta det i god tid (gärna ett dygn i förväg) så att saltet får chans att gå in i köttet. Vilken styckningsdel ska man välja då? Tja, gör inte misstaget att ta den finaste köttbiten, för det gör ingen bra korv. Välj en framdelsbit som innehåller lite senor och sånt som normalt sett inte känns så trevligt.
 2. För det andra så ska fetthalten ligga på ca 20%. Vanligtvis används grisfett (oavsett vilken korv man gör) men annat fett kan användas också. Men det kan påverka konsistensen på korven.
  Vi använde grisspäck och även rapsolja i de fall mer fett behövdes efter provstekningen.
 3. När det har blivit dags att mala köttet: KYLA! Allt som ska malas måste vara så kallt som det bara går. Så kyl allt ordentligt (även smaksättare som ex rostad lök och dyligt) och släng in det i frysen ett tag innan det är dags att börja så att det är lite frostigt. När allt är malt och smeten är färdig så kan den med fördel få vila ett dygn innan man kör igång med korvstoppningen.
  Vi var inte så jättenoga med detta moment, men det blev bra ändå.
 
Köttet och späcket ska vara riktigt kallt när det mals. Det kan med fördel till och med vara lite frostigt från frysen. Minns inte varför, men så sa KC Wallberg förra året på Skansen :-)
 
 
Förklaring överflödig!
 
 
Blanda kött och späck med kryddor till dess att smaken är rätt...
 
 
... och därför är provsmakning en viktig grej. Stek lite av korvsmeten för att se att kryddningen och konsistensen är rätt och god och bra INNAN korven stoppas. Om korven känns torr: tillsätt matolja.
 
 
Okej, nu är vi alltså nöjda med smaken på korvsmeten. Då är det dags att trä på fjälstret på korvhornet. Ungefär som att trä på en jääääääääättelång kondom. Vissa fjälster kommer på "spole", då slipper man kondommomentet, det är bara att sätta spolen på korvhornet och köra :-)
 
 
Olja in arbetsunderlaget - när korvstoppandet är igång och du  står där med en meter korv... Då underlättar det om korven glider lätt över arbetsytan istället för att stanna upp. 
 
 
Att vara två personer underlättar. En som pillar ner korvsmet i maskinen, och en som sköter om korven. Tänk på inte stoppa korven för hårt, då blir det svårt att snurra "långkorven" till individuella korvar sedan. Ju mindre korvar som ska tillverkas, ju lösare ska korven stoppas.
 
 
Det enda steget där vi inte tänkte fullt ut var när vi snurrade korven till individuella korvar. Så här kommer ett tips till er, och en påminnelse till mig själv till nästa gång: Dela "långkorven" i lagom stora bitar först. Utifrån hur många ni är som delar på korven, eller vad som är en lagom batch att ta fram till middagen eller så. SEN kan man snurra korven till småkorvar :-)
 
 
När man snurrar korv så är det bra om man först markerar ungefär vart man ska snurra. Så att korvarna blir ungefär lika stora. Kläm till en markering på korven. När man sedan har markeringarna så är det dags att snurra. Det här blir lite trixigt att förklara i text, men jag ska göra mitt bästa med hjälp av min fantastiskt snygga skiss :-) När man har markerat upp storleken på korven så tar man tag i markeringarna som skapar korv 2. Snurra korven ifråndig. Snurra en 5-6 varv. Gärna mer. Sedan tar man tag i markeringarna för korv 4 och snurrar korven mot dig. Och så vidare, växelvis ifrån och mot. (annars kommer korven att snurra sig och bli svårhanterad)
 
Sen är korven klar. Om man vill. Antingen så fryser man in den som den är, eller så kan den rökas. Jag har skickat hem två sorter som jag tänkte att kära far ska få röka till julbordet.
 
Världens längsta blogginlägg har nästan kommit till sitt slut. Men innan jag avslutar så gör jag det med ett löfte: Inom de närmsta dagarna kommer ni att få recept på följande korvar:
 • Kalkonkorv med bacon och jalapeño
 • Kalkonkorv med sidfläsk och provencalsk örtkrydda
 • Älgkorv med glögg (Recept HÄR)
 • Älgkorv med öl och chili (Recept HÄR)
 • Vildsvinskorv med enbär och viltkrydda
 • Julkorv (fläskkorv med kryddpeppar och senapsfrön)
 • Fläskkorv med chili och persilja
 • Blandkorv (fläsk och nöt) med rödvin och basilika
 • Lammkorv med spiskummin
 • Lammkorv med timjan
Till dess: ha en riktigt skön helg :-)

It's beginning to look a lot like christmas

Äntligen börjar det likna något. Det börjar likna JUL. Köket är helt klart, resten av lägenheten väntar på RUT (som ska anlända om en kvart) och alla julsaker står uppställda på skänken... I ett lagom kaos. Kartongerna är tillbaka i förrådet och jag känner faktiskt att jag är i fas.
 
 
 Ljus i ett stort fat som bottnats med fårskinn.
Tomte från Cult Design. Och superglittriga kottar 
 
Medan RUT är här och putsar övriga fönster och städar så tänker jag dra mig inåt stan. Äta dumplings. Knalla runt i lite butiker ochs sedan sätta mig på ett fik och dricka varm choklad och bara mysa! Därefter hem och stryka de sista gardinerna i sällskap med Jamie Olivers juliga matlagning. Sen... Sen är det jul igen!

Julgransutställning på Hotel Birger Jarl

I går morse var det dags för granvernissage och frukostmingel på Hotel Birger Jarl. För 10:e året i rad har de bjudit in svenska designers som alla får styla en gran på sitt eget vis. Nu är inte jag nån som har koll på designers, så jag vet inte om de är kända eller inte - men de har definitivt lyckats med granarna!

Utställningen pågår till den 22:a december.
Knalla in om ni är i krokarna vettja. Kör en AW med en bunt vänner. Drick en drink i baren och knalla runt bland granarna!
 
Claes Carlssons gran är en kitschromantisk historia. Överöst med rosor i röda och rosa nyanser av silkespapper. Enkelt och effektfullt.
 
Min favoritgran av alla granar på utställningen. Grisfesten av Kirsta Kretzschmar är verkligen pyntad med ett överflöd av grisar. Polkagrisar, pepparkaksgrisar och marsipangrisar. Glitter i en grisfestgran? Nope. Korv. Som smaksatts med gran. Den korven kan för övrigt inhandlas på Taylor & Jones. Tyvärr lyckades jag inte få en enda vettig bild av denna gran, så jag rekommenderar er att spana in pressbilderna från utställningen, länk finns sist i detta inlägg.
 
Therese Zetterbergs balettinspirerade gran. Jag gillade känslan i granen, de små tyllklänningarna fick mig att tänka på gammeldagst granpynt av silkespapper. Såna veckade krusiga saker som inte är smällkarameller men lite samma teknik...
 
Naim Josef vann svenska Project Runway förra året.
Hans gran innehåller sporrar, vackra saxar, fingerborgar och nåldynor.
Samt en hel del bilder på honom själv.
 
Vet inte riktigt om detta kan kallas för gran.
Men det är en otroligt tjusig klänning i alla fall.
William Wahlström är ansvarig för denna kreation
 
 Common Affairs hade en intressant gran. En torr och vissen gran. Det blev väldigt effektfullt med de bruna barren, nästan en lite rostig känsla. En gran som jag gillade väldigt mycket, på något konstigt sätt!
 
 En väldigt suddig bild på gårdagens musikunderhållning:
Bo Kasper Sundström sjöng julsånger, väldigt stämningsfullt!
 
 Hittade bästa frukostsällskapet, nämligen Helena (många känner henne från Hellys Jul, numera bloggar hon på Amelia.se). Alltid lika trevligt att träffa dig. Och lillprinsen... Mmm!!! Btw, hur känner man igen en bloggare? Kameran är alltid i högsta hugg!
 
 Och ett hemskt foto på oss tillsammans - men vi har kul och det är huvudsaken :-)
 
Jag lyckades med konststycket att enbart fotografera jättemörka eller jättesuddiga bilder. Hopplöst utan stativ ju...HÄR är Helenas inlägg från utställningen och HÄR finns pressbilder för den som vill se bilder som är bra mycket snyggare än mina. Det finns dessutom ytterligare 4 granar som inte fastnade i min kamera. Det är betydligt fler bilder än de som visas direkt i länken. (Klicka på vilken som helst så öppnas ett bildspel med ett tjugotal bilder)

Making christmas, making christmas

Hemma igen från julgransutställningen. Det fanns en hel del roliga granar där, men ni får vänta till ikväll eller imorgon på ett inlägg. Nu passar jag på att städa medan det finns dagsljus. Köksfönstren har putsats och nu ska jag dra av golven lite kvickt. Sen blir det skidskytte och gardinstrykning.
 
 
Mitt hemgjorda "Christmas Clean" funkar utmärkt. Det fick dra i 30 timmar innan jag silade av det, och det hade gärna kunnat få dra lite till. Men det doftar gott. Och med en hemmagjord etikett behöver inte flaskan skämmas över att stå framme på köksbänken heller.
 
Detta är förresten veckans theme song. Behöver du bli lite påruschad i städningen så: just push play
 
 
 

Julgransutställning, here I come

God morgon! Usch så omysigt det är just nu. Lägenheten är helt naken. All mysfaktor är borta. Alla gardiner är nedtagna. Alla dekorationer är borta. Lägenheten är urblåst. Dessutom blåser det storm utanför fönstret. Fönsterrutorna skallrar.
 
 
Men myset är på gång. Alla adventsljusstakar är testade (och fungerar). De står dock inte i fönstren ännu, utan ovanpå skänken. Lådorna med julsaker är upphämtade ur förrådet. Adventsljusstaken är (som jag berättat tidigare) färdig. Enda smolket i mysbägaren är att det tydligen inte bara jag är risig. RUT är också sjuk :-(
 
 
Min plan var ju att få lägenheten städad och fönstren putsade medan jag går på julgransutställning. Sen komma hem och då skulle det vara klart för gardinuppsättning. Istället kommer RUT imorgon eftermiddag. Så det funkar fortfarande. Om än inte så optimalt som jag hade räknat ut.
 
Ha en bra dag! Ses vi bland julgranarna?
 
 
 
 

Julig lunch, norrlandsstyle!

En sak som jag verkligen saknar här i Stockholm är att kunna gå in i en vanlig matvarubutik och köpa en burk kalvsylta. Det är sån lyx som jag inte har kunnat göra sedan jag flyttade ifrån Kramfors. Det finns nämligen bara en enda kalvsylta som är ätbar, och det är den från Nyhléns (eller Nyhléns Hugossons som de numera heter).
 
 
När syster var ner för några veckor sedan hade hon med sig en burk. Lycka! Idag blev det tunnbröd med skinka och senap, några skivor kalvsylta och en flaska Zeunerts. Det är HÄRLIGT med tomtesemester!!
 
På tal om senap: Det är toppen att ha några burkar hemgjort senap på lut i kylen till glöggfesterna i december. Perfekt gå-bort-present. HÄR finns ett bra recept på en grov och sötstark senap.

Tomtesemester

Semester! Jejj! För att hinna få ordning på hemmet inför advent tar jag alltid lite semester denna vecka. Tidigare år har jag haft en hel vecka, men i år räcker inte riktigt semesterdagarna. Jag prioriterade att åka till Las Vegas i våras istället. Men tre dagar fick jag ihop i alla fall.
 
Med förra veckans sjukstuga och denna veckas "fortfarande inte riktigt kry"-status så har jag inte riktigt hunnit med så mycket som jag vill hinna med här hemma. Det skiter jag i (på ren svenska!) och låter det bli som det blir. Idag ska jag röja upp på uteplatsen och städa pysselrummet. Ikväll ska jag stryka gardiner. Imorgon blir det julgransutställning, och medan jag tittar på granar så kommer RUT hit och tvättar fönster och städar. Sen... Sen blir det jul här hemma!
 
Simma lungt :-)

Tävla om Leila Lindholms bok Welcome Home + helgtips

Knappt hinner den ena tävlingen avslutas innan det är dags för nästa. Men jag gissar att ni inte har något emot det? I samarbete med Täby Centum har jag fått möjligheten att lotta ut Leila Lindholms nya bok Welcome Home. Singerad dessutom :-)
 
Leila tog under hösten steget till inredningsvärlden och så här beskrivs boken på Leila.se: "Idéer och tips om hur du inreder ditt hem och gör det både praktiskt och levande. Boken är fylld av bilder och illustrationer från olika miljöer, allt från klassisk kolonialstil till fransk romantik. Leila guidar dig till att hitta din stil och ger dig knepen för att skapa ett tidlöst hem fyllt av harmoni! Du får även tips på hur du på egen hand tapetserar, gör en sänghimmel, bygger smart förvaring, hänger tavlor och ljussätter ett rum."
 
Ni som följer mig på Facebook visste redan att det skulle bli en tävling ikväll.
Vill du också få lite förhandsinfo: se till att hänga med genom att klicka HÄR.  
 
För att vara med i tävlingen: (obligatoriskt)
Lämna en kommentar där du talar om varför du vill vinna boken. Behöver du inspiration, skulle det bli en perfekt julklapp till någon eller älskar du helt enkelt Leilas böcker? Glöm inte att uppge din epostadress!
 
För en extralott: (frivilligt)
Dela tävlingen på din blogg med ovanstående bild. Bifoga en direktlänk till ditt blogginlägg i din kommentar.
 
Tävlingen pågår till måndag 2:a december kl 22:00.
 
****
 
Känner du för att träffa Leila IRL? Åk då till Täby Centrum på lördag. Då kickar julen igång och Leila är där för att bjuda på tips inför julbkaket och för att signera böcker.

Program lördag 30/11
12.00: Leila ger bästa tipsen inför julbaket
13.00: Elever från Täby Kulturskola sprider stämning med julsång
14.00: Leila signerar sin senaste bok ”Welcome Home”
15.00: Leila ger bästa tipsen inför julbaket
 
Läs mer på Täby Centrums hemsida.
Där finns även fler chanser att vinna både böcker och presentkorgar via Instagram.

Vinnare av durkslaget

Eftersom det är keramiktisdag så passar jag på att presentera vinnaren av durkslaget idag. Återigen har jag använt slumpgeneratorn www.slump.nu för att dra vinnaren, och här kommer resultatet:
 
Lott 44 innehas av Anne Natasha och jag har en känsla av att någon kommer att bli väldigt glad när hon läser detta :-) 

Jag mailar dig ikväll!! Grattis!
 

Keramiktisdag med stake!

Det här med att dreja... Det är ju en gansla lång process med att dreja... Vecka 1: drejning. Sen ska godset torka upp lite, så en eller två veckor senare är det dags att beskicka godset. Alltså att vända på steken och fixa till botten och ytfininshen. Sen ska det torka igen och genomgå första bränningen. Glasera godset och bränna det igen. Det betyder att det tar ungefär 5 veckor från det att en rå lerklump hamnade på drejskivan till dess att man kan hämta hem ett färdigt gods.
 
 
När jag bestämde mig för att göra ett fat som kunde tjänstgöra som adventsljusstake så tog det alltså ett bra tag att gå från idé till verklighet. Med mååånga moment som kan gå fel. Speciellt den röda glasyren... Och ingen tid att börja om. Därför var jag väldigt nervös när jag klev in i verkstaden förra veckan.
 
Men jag är sjukt nöjd. SJUKT nöjd. Sen skadar det ju inte att den röda glasyren matchar de turkosa skålarna jag har gjort tidigare. Så fatet kommer att få ett värdigt liv även efter jul. Så det så :-)
 
Dock blir det ingen keramik för mig idag. Att gå och jobba igår var kanske inte det smartaste jag har gjort i mitt liv... Fortsätter på den puckade banan och jobbar idag - men sen blir det raka vägen hem.
 

Allting gott och alldeles för mycket

Så, mina vänner... Vad tycker ni om Edward Blom? Personligen har jag varit väldigt förtjust i honom ända sedan programmet Edward Bloms Gästabud sändes för några år sedan. Klassiskt, svulstigt och... Alldeles för mycket! För det är verkligen så han är. Han sparar inte på krutet. Eller grädden. Eller nånting alls egentligen. Förutom socker då. 
 
 
För några dagar sedan fick jag hem ett recensionsexemplar av hans nya kokbok Allting gott och alldeles för mycket. Efter en första genombläddring kan jag konstatera att den är väldigt Edwardiansk, vilket enligt mig är något bra!
 
Boken innehåller diverse olika kapitel så som Brännvinsbordet, Julens bästa, Oktoberfest, Vegetarianerna anfaller och För dig som har tjänstefolk. Det finns även kapitel om Studentminnen och Reseminnen. Det finns anekdoter från Edwards barndom och han berättar om hur hans intresse för mat alltid funnits, och hur intresset för matlagning grundlades redan i tidig barndom.
 
 
Boken är som sagt svulstig och överdådig. I oktoberfestkapitlet lagar man Haxe. Där ska man använda sig av 4 färska fläsklägg som ska väga minst ett kilo styck. Till 4 personer. Man får nog anpassa mängderna efter normala magar när man testar receptet :-)
 
Studenten Edward Blom åt gärna vaktel. Och entrecote. Kanske inte den normala kosten på en skral studentbudget? Men det kan ju ätas av folk som inte studerar istället.
 
Som kokbok är den intressant. Nu har jag bläddrat igenom den ett flertal gånger och läst en del kapitel rakt igenom. Den innehåller en hel del recept som jag blev sugen att testa. Sen innehåller den en hel del andra recept som lämpar sig mest som lektyr. Men som helhet: en väldigt härlig bok, både att läsa och att testa recept ur. Skulle säga att detta är en bra julklapp till den matlagningsglade mannen.
 
Slänger dock in en liten varning för bokens sista kapitel om Fyllehunger och baksmälla. Så himla sexigt är det inte att se en bakfull hårig man sitta och sleva i sig smält ost enbart iklädd linne...
 
 
Men handen på hjärtat... Hur kan man INTE älska en bok som innehåller meningen "Undvik att kombinera recept så det blir mer än 3 dl grädde per person, folk blir för dästa annars." 
 
Betyg:

Sneak peek på årets adventsljusstake

HA! För en gångs skull känns det inte så himla jobbigt med måndag. För idag inleds adventsveckan. Äntligen! Äntligen får man köra igång med julandet på riktigt. Inte bara på planerings- och förberedelsestadiet. Nu får saker och ting plockas fram till sina rätta ställen.
 
Igår gjorde jag i ordning adventsljusstaken. Ni får en liten sneak peak här, men jag tänker inte visa den helt innan köket är städat och julgardinerna är på plats. Edit: HÄR finns bilder på den färdiga staken.
 
 
Hur gör ni som? Kör ni all in redan vid advent? Eller adventar ni först och jular om några veckor? Jag går all in nu. Jag färgsätter hemmet. Tar fram ljusstakar och stjärnor. De fåtal tomtar som jag vill ha framme kan lika gärna åka fram nu direkt. Faktiskt.
 
Julgranen är det som är lite tveksamt med. Hemma hos föräldrarna åker den alltid fram några dagar innan julafton. Men där lever julen å andra sidan kvar fram till Knut. Jag å andra sidan... Jag vill ha juligt hela december, men när julen är över så ska den ut med huvudet före. Ett år stökade jag till och med bort julen kvällen innan jag åkte norrut till familjen, bara för att den inte skulle vara kvar när jag kom tillbaka till Stockholm efter nyår.
 
Å andra sidan är det lite tveksamt med gran ändå. Jag slängde min gran efter förra julen, då den hade väldigt många år på nacken och var sliten och tufsig. Sen glömde jag det. Sen hade jag inte råd. Men nu är det lönedag, så det är dags att göra slag i saken. Egentligen borde jag köra ett granfritt år och shoppa den jag VERKLIGEN vill ha på mellandagsrean istället. Jag får se hur det blir. Om jag lyckas prata förstånd med mig själv. Vad nu förstånd innebär i det här fallet...
 
Ha en riktigt skön måndag och en bra vecka!

Skokartongsapellen

Julen handlar om att tillbringa tid med familj och vänner. Mysa. Äta god mat. Julklappar. Godis. Någon sa nåt om Jesus också, men han är inte så närvarande i min familj. Men sen finns det de där personerna som inte har nån familj. Eller som inte har något hem. Eller som har både familj och hem, men inte några som helst ekonomiska förutsättningar för att skapa någon jul alls. Hur mycke de än skulle vilja.
 
 Presentpappret på bilden kommer från GRANIT, men har 2 år på nacken...
 
Vad kan vi göra för dem? Enligt principen "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något" så kan de väldigt många av oss bidra med i alla fall någonting.
 
För oss som bor i Stockholm finns ett initiativ som heter Skokartongsappellen. Idén är enkel. Lägg bra och vettiga saker i en skokartong, slå in i ett fint paket och märk upp det med man, kvinna eller barn. Lämna in det och sedan har man i alla fall gjort julen lite trevligare för en av alla personer därute som inte är lika lyckligt lottad som en själv.
 
Edit, måndag morgon:Fick ett tips från Carina med bloggen Julpussar: Om man är osäker på hur det ligger till i just sin egen stad så kan man googla lite på "skänka julklappar" och sin hemstad så dyker det säkert upp nåt! Annars brukar t ex Röda korset & Frälsningsarmen ha koll på sånt.

Det blir jul i alla fall!

Hej världen! Håller ni på att röja inför advent? Här ligger jag efter som sjutton efter veckans sjukstuga, så i år blir det inte en lika grundlig adventsstädning som jag egentligen skulle vilja. Men som min kloka mor påminde mig om igår: Det blir jul i alla fall!
 
Det är ju en himla tur. För sjutton så hemskt det vore om det inte skulle bli advent och jul för alla er andra bara för att jag inte har hunnit städa kaosskåpet ute i hallen! Skulle känna mig som en grymt dålig människa då :-/
 
Igår morse åt jag en riktig retrofrukost. Nyponsoppa och glass.
Fy sjutton så gott det var. Lite bortglömd i all sin enkelhet!
 
Nu sitter jag och dricker en kopp the framför Nyhetsmorgon. De fixar med adventskalendrar idag. Jag blir lite fashinerad av det här med TV och jul. I tidningarna drar julen igång i oktober. Då finns det bra med tid att inspireras, bestämma sig, förbereda, skaffa material och utföra. Bra saker för en stressfri jul. Men i TV så börjar julperioden runt nu. Idag så pysslar de som sagt med adventskalendrar.
 
Lek med följande tanke: man har inte tänkt tanken med paketkalender tidigare. Utan inspireras av programmet. Då har man en vecka på sig att fixa material och färdigställa kalendern, skaffa 24 paket (eller dubbelt om det finns två barn - om det finns fler barn än så så hoppas jag att man lägger ner idén att fixa paketkalender på en vecka) och sedan slå in paketen.
 
Seriöst? Inte konstigt att folk är stressade. Och gör av med alldeles för mycket pengar. Så jag avslutar detta inlägg med en uppmaning att prioritera samt en upprepning av min mors kloka ord: Det blir jul i alla fall!
 
***
Just ja. Idag är sista chansen att tävla om ett durkslag.
Vill du vara med och tävla? Klicka HÄR

Rengöringsmedel med juldoft

Jag har länge tänkt köpa Christmas Clean. Men så blir jag lite snål. För det är rätt mycket pengar för lite rengöringsmedel - även om det sägs lukta jävligt gott. För en tid sedan läste jag ett himla bra tips hos Sanna som jag håller på att göra till verklighet nu, nämligen att göra en egen variant.
 
 
Burken innehåller oparfymerat rengöringsmedel (Garants Allrengöring på sprayflaska) som ska få dra åt sig doft ifrån skalet från två clementiner och lite kryddor, närmare bestämt 1 tsk kardemummakärnor, 1 tsk kryddnejlika och 2 kanelstänger. Om några dagar ska innehållet silas. Sen ska det banne mig lukta jul här hemma! 
 
Tack Sanna för ett toppentips!!
 
Edit: Jag lät medlet dra i 30 timmar. Mer tid hade jag inte. Det blev liiiite vek doft, så vräk på mera kryddor om du också har kort om tid. Eller, om mer tid finns, låt medlet dra lite längre.

Frukt är medicin

Godmorgon! Igår tog jag en much needed promenad till affären för att fylla på förråden härhemma. Det behövdes kan jag säga! Även om jag så klart har haft mat hemma så har jag inte haft något av det jag VILLE äta. Färsk frukt. Nyponsoppa. Kokt skinka. Men nu är förråden påfyllda.
 
 
Bra det. För idag drar Vinterstudion igång. Jag är redo. Ingefäran, citronen och clementinerna är redo. Nu är det huvudsaken att skidåkarna och Popsen är redo, sen drar vi! Mot Bruksvallarna :-)

Kvällens TV-tips: Jamie Olivers familjejul

Är det ikväll som den juliga TV-perioden drar igång? Hoppas det! Sjuan sänder Jamie Olivers familjejul klockan 19:00 och det känns som en bra upptakt även om jag redan sett den. Vet inte för vilken gång i ordningen den sänds, men det gör inget. Kalle Anka har ju också visats ett antal gånger vid det här laget ;-)
 
 

Juliga sängkläder

Som jag har sagt tidigare (part 1) så brukar jag göra jul i sovrummet genom att bädda med juliga sängkläder. Men som jag också sagt tidigare (part 2) så har jag shoppat ett dubbeltäcke. Och jag måste prioritera att köpa vanliga sängkläder innan jag köper juliga sängkläder.
 
Sen var det det där med att ligga hemma och vara sjuk. Och därmed ha en massa surftid som jag inte skulle ha haft annars...Så naturligtvis har jag hittat fina och juliga sängkläder i alla fall...
 
Eget kollage med bilder från Zalando
 
Nu är jag fullt medveten om att några dagars sjukskrivning inte bara innebär mer tid att surfa. Det innebär även mindre pengar i plånboken. Men jag blev väldigt väldigt kär i det första bäddsetet med granarna och snöflingorna. Det skulle bli så fint i min säng. Faktiskt. Gahhh... Får nog suga på den karamellen några dagar.
 
Önskar er alla en fin fredag och en trevlig helg.

Vi har en vinnare! Nej förresten... Vi har TRE vinnare :-)

Nu är vinnarna i adventskalendertävlingen dragna. Jag använde en nätbaserad slumpgenerator www.slump.nu för att dra vinnaren, och så här blev det:
 
 
Grattis till Sofia (100, Star Wars), Jennie (43, Friends) och Marie (73, City) ! Jag kommer att kontakta er via mail. Har jag inte fått svar på lördag kväll så drar jag nya vinnare first thing på söndag morgon!

Årets julvärd är... Petra Mede

Hej på er! Här har det ekat tyst på förmiddagen och det beror på att jag ligger hemma i soffan och mår skräp. Har inte känt mig pigg under hela veckan... Igår sov jag 10 timmar på soffan, sen kravlade jag mig in i sängen och sov 10 timmar till. Bloggen är inte riktigt högsta prio just nu.
 
 
Men idag är jag vaken. Det betydde att jag kunde se presskonferensen där SVT presenterade Årets julvärd. Petra Mede. Jag vet inte... Lätt skeptisk måste jag säga. För mig ska julvärden utstråla värme, medan Petra mer utstrålar en humoristisk elakhet. Inget som jag förknippar med julvärden. Men vad sjutton... För mig spelar det ingen roll - enda gången vi ser på julvärden är de där minutrarna innan Kalle Anka och det är egentligen lite skit sak samma vem som sitter där.
 
Ikväll drar jag vinnaren av LEGO-kalendrarna. Håll en tumme, och titta in lite senare. Kanske har just DU vunnit?

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Keramiken. Lära sig av misstagen. Inse att allt inte kan bli bra. Inte alltid. Lära av misstagen. Även om jag inte direkt kan klassa mig som nybörjare längre så är jag heller inte någon gammal räv. Jag får saker och ting att fungera men jag har inte den där genuina kunskapen. Jag bara gör. Och kan kanske inte se riskerna i förväg (även om jag i efterhand börjar kunna förstå vad som gick fel de gånger det går åt helvete)
 
 
Som här till exempel. Mitt första försök till en pigljusstake. Kom in på keramiken, såg den på hyllan, kände mig grymt grymt nöjd. Den röda glasyren är så himla svår att lyckas med. När den blir snygg är den fantastisk, och när den blir ful så är det näst intill bara att slänga. Men denna blev snygg. Sådär härligt mörkröd och sjuttiotalig och gillestuga och fulfuru - men på ett bra sätt.
 
Sen vände jag på den.
 
 
Morr. Halva ugnen sitter kvar i botten. Glasyren har runnit, och fastnat i ugnen. På flera ställen. På undersidan sitter en del av ungsplattan (rätt begrepp? inte en susning!) kvar, fastsmält i glasyren. Och på kanten har det fastnat igen, men där vann ugnen kampen, så där har det försvunnit bitar.
 
Jag vet vad det beror på. Nu alltså. För tjock glasyr. Glasyr på undersidan av godset (vilket funkar alldeles utmärkt på exempelvis den vita eller turkosa glasyren) och att godset inte ställdes på "tassar" för att komma upp en bit. Jag som tyckte att jag varit så noga och tagit bort rejält mycket av glasyren på kanterna. Men tydligen inte tillräckligt.
 
Morr.

Grattis Tomtens Dotter på 7-årsdagen!

Idag är det precis 7 år sedan jag började julblogga. Det har verkligen förändrats sedan jag började julblogga. Min egen blogg har så klart ändrats. Jag har blivit bättre på att skriva, jag har börjat fotografera och jag har blivit bättre på det också. Tycker jag :-) Ni har blivit fler som hittat hit för varje år som går och det glädjer mig mycket :-)
 
Sen har julbloggarna exploderat i antal de senaste åren. När jag började blogga var vi en handfull julbloggar. Idag går det tretton på dussinet. På gott och ont. Det finns hur mycket inspiration som helst därute. Å andra sidan finns det inte en chans att hänga med längre. Jag läser inte alls lika många bloggar som jag gjorde för några år sedan - jag hinner helt enkelt inte.
 
 
Jag tänkte fira sjuårsdagen genom att upprepa mig. Genom att återpublicera världens bästa recept på saffransbullar. Detta recept har fått stående ovationer från många håll och kanter - och eftersom ni är en hel del nya läsare sedan förra året så publicerar jag det igen. HÄR är lite av de kommentarer jag fått om bullarna tidigare. Har du också testat bullarna? Skriv gärna en rad, det vore kul att höra vad du tyckte!
 
Detta recept resulterar i höga, luftiga och saftiga bullar. Såna bullar som fortfarande smakar nybakade efter 2 dagar i skafferiet. Såna som ni faktiskt måste testa att baka :-)
 
 
Saffransbullar á la Tomtens Dotter
48 bullar
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Gör så här:
 • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
 • Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
 • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
 • Jäs i 30 minuter under handduk.
 • Baka ut bullar. Jäs en gång till i 30 minuter under handduk.
 • Pensla bullarna med vatten (inte ägg!) och grädda i 7-8 minuter i 200 grader
Frys bullarna odekorerade. Vid servering kan man antingen pensla bullarna med smör och sedan doppa i socker (min favorit!) eller göra Kramforsbullar - dvs med en vanlig florsocker+vattenglasyr som på den andra bilden.
 
 
Jag brukar göra hälften av degen till släta bullar och hälften till mandelmassefyllda bullar. Om du vill testa mandelmassefyllningen finns receptet HÄR

Årets julklapp 2013

Grattis Råsaftcentrifugen. Du är årets julklapp 2013. Detta känns faktiskt som en bra julklapp, en julklapp som ligger i en prisklass som man kan shoppa till någon annan. Annars tycker jag att årets julklapp ofta brukar hamna i de högre prisklasserna, för handen på hjärtat: när gav du någon en platt-TV i julklapp sist?
 
ICA-kuriren har testat råsaftcentrifuger så det kan vara något att läsa om du funderar på att köpa en råsaftcentrifug till någon du gillar. HÄR hittar du testet. Och HÄR hittar du alla Årets julklapp från 1988 och framåt.
 
För en riktigt god juice: testa kombinationen apelsin, morot och ingefära. Mums!

Kylskåpsrensningslasagne

Lördagens konsert var en höjdare. Vi satt några vänner och grundade lite hemma hos mig. Sen konsert. Sen krogen. Igår var jag ynklig. Hela dagen låg jag i soffan och tyckte synd om mig själv, men framåt eftermiddagen lyckades jag hitta några minuter av energi då jag knallade iväg till köket för att fixa något att äta. Inspirerad av Saras vegetariska lasagne med keso gjorde jag en egen variant. Inte vegetarisk, men det är ju enkelt att bara utelsuta skinkan för en vegetarisk variant.
 
 
Jag körde en kylskåpsrensning och stoppade ner lite av varje. Resultatet blev mumsigt som attan, och krävde ungefär 5-10 minuters aktivt arbete med kniv och stekpanna innan lasagnen var redo för ugnen. 
 
Detta använde jag mig av:
½ zucchini 
1 röd lök
2 små burkar champinjoner
100 gram rökt skinka
1 burk färdig tomatsås som blivit över från ett pizzakit
3 soltorkade tomater + lite av oljan i burken
½ dl grädde
Kryddor efter behag (jag använde svartpeppar och örtsalt)
drygt ½ burk ChiliKeso
3 st lasagneplattor
Riven ost
 
Lasagne är inte direkt den snyggaste maten man kan fotografera. Dessutom är det mörkt och svårt som sjutton att få till vettiga fotografier. Men gott blir det. Och det är ju huvudsaken!
 
Gör så här:
 1. Starta ugnen på 200 grader
 2. Tärna zucchinin och finhacka löken. Häll av vattnet från champinjonerna. Tärna skinkan. Hacka de soltorkade tomaterna
 3. Fräs allt i en stekpanna tillsammans med lite av oljan från tomaterna.
 4. Blanda ner tomatsås och grädde. Krydda.
 5. Ta av såsen från värmen och vänd ner Keson.
 6. Varva sås, riven ost och lasagneplattor. Avsluta med sås och sedan ost.
 7. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter
 
 
 

Inspiration: adventsljusstakar i mängd

För en dryg vecka sedan visade jag upp några av tidigare års adventsljusstakar, och uppmanade er att skicka in bilder på era. Och det har ni gjort. Stort tack för alla bilder, det har varit jättekul att se! Och nu har tiden kommit för att visa upp dem för er också!
 
 
Först ut i inspirationskavalkaden är Therese med bloggen Sockenvägens Söta. Här är adventsljusen placerade i en ljusstake med tillhörande glaskub. Kul idé, då kan man variera innehållet år för år. För den som vill se mer detaljbilder på ljusstaken: klicka HÄR
 
 
Karoleen bidrar med en ljusstake från Dubai som är allt annat än traditionell. Galet söt, och dessutom gillar jag idén med fyra separata ljusstakar som hör ihop. Nu är det ju långt till Dubai, men man kan ju ta efter idén med andra medel. Det kanske blir ett keramikprojekt till nästa år - med snögubbar? Kan även vara en idé att använda udda ljusstakar som står i skåpen eller har loppats för en billig penning. Spraymåla dem så att de har samma färg, dekorera med ett band och en grankvist så att de håller ihop utseendemässigt.
 
 
XiMas by Nilli bidrar med en ljusstake som är traditionell, men ändå väldigt originell. En tung gjutjärnspjäs som hon fyller med mossa, kvistar och snittblommor. Variationsmöjligheterna är oändliga och med alla tusentals nyanser som finns på blommorna går det garanterat att färgmatcha - eller bryta av - mot sitt eget hem.
 
 
Helen med bloggen Helens Pyssel & Papp har scrappat sina adventsljus. Att de innehåller två av mina favoritdekorationer (snöflingor och polkagrisar) gör det hela ännu bättre :-)
 
 
Ulla julbloggar från vårt östra grannland på bloggen Jouluni. Förra året gjorde hon en adventsljusstake av is. Grymt läckert tycker jag! Blir lite sugen på att göra en sån själv - om det bara blir minusgrader nån gång... HÄR finns en beskrivning om någon annan blev inspirerad. Google translate är en bra vän i sådana lägen :-)
 
 
Sist ut är Louise med bloggen Julkulan. Louise har en klassisk adventsljusstake med renlav och flugsvampar. Ibland är det helt rätt med det enkla och det traditionella!
 
Stort tack till er alla! Jättekul att jag fick låna era bilder :-) Hoppas att någon hittade lite inspiration här!
 

Reality check

Idag är det två veckor kvar till första advent och det är dags att stämma av lite. Göra en reality check så att man inte står med paniken i halsgropen liksom :-)
 
 
Jag har
 • Bokat biljetter hem till norrland
 • Fixat inbjudningarna till glöggfesten
 • Gjort ett fat på keramiken som ska få tjänstgöra som adventsljusstake i år
 • Köpt extra lampor till adventsljusstakarna...
 • köpt några av julklapparna

Jag har inte
 • ...en susning om vart de inköpta lamporna befinner sig
 • sett fatet jag gjort på keramiken så att jag vet om det kvalificerar sig till att bli årets stake. (det har förhoppningsvis genomgått glasyrbränningen i veckan så på tisdag vet jag)
 • köpt ljus till ljusstaken
 • börjat förbereda julkorten
 • köpt en julgran
 • köpt glitter till julgranen som jag ännu inte har köpt
 • köpt tillräckligt många julklappar alls.
 • ens gjort en planeringslista....
Sen har jag inte gjort iordning inlägget med era adventsljusstakar ännu heller. Skyller på att veckan inte riktigt har varit som den skulle... Men jag ska sätta mig och göra i ordning det nu - det är jättekul att ni skickat in, det kommer att bli ett ordentligt inlägg. Som kommer under morgondagen :-)

Att övervintra ett citrusträd

I september köpte jag ett citrusträd. Det var jättefint och det var exakt vad jag behövde på min skänk. Något stort, något kaxigt, något som inte bad om ursäkt för att det tog plats och syndes. HÄR kan ni se trädet i all sin glans. Sen blev dagarna mörkare. Löv och frukter föll. Och nu ser trädet ut så här...
 
 
Efter lite googling kan jag konstatera följande: Det är faktiskt inte lätt att övervintra citrusträd i en svensk lägenhet. De ska nämligen ha mycket ljus (jo tjena! Välkommen till norden!) och en temperatur på ca 12-14 grader.
 
Önska oss lycka till. Jag och trädet kommer att behöva alla rumpsparkar vi kan få för att klara vintern - som inte ens har börjat ännu...

Ikväll roar jag mig med...

 
 
Jag var 11 år när Skid Row släppte sitt debutalbum. 24 år senare är det fortfarande en av mina favoritskivor. Ikväll spelar de i Stockholm tillsammans med Ugly Kid Joe. Ska bli skoj!!!
 
 

Fårskinn och kokböcker

God morgon! Äntligen lördag. Jag kan säga att jag har aldrig någonsin tidigare varit så glad över att en arbetsvecka är slut och att helgen är här som just nu. Denna vecka har varit hemsk. I söndags fick jag beskedet att en kär vän och kollega har lämnat oss, och världen saknar dig ♥
 
Efter gårdagens minnesstund var jag helt slut. Jag stannade till på affären och köpte en Ben&Jerrys som jag klämde i mig. Sen gick jag och la mig. Klockan 21. Det behövdes kan jag säga.
 
 
Jag har så smått börjat smyga in jul hemma. I kokbokshyllan har julböckerna intagit position. Bye bye sommarböcker.
 
 
Mina pigljusstakar som jag införskaffade förra året har fått en ny kostym. I fårskinn. Någon liten dekor kommer så klart att tillkomma när jag packar upp julen. Gillar verkligen mångsidigheten i dessa ljusstakar. Så HÄR dekorerade jag dem förra julen. Och så HÄR såg det ut till påsk.
 
Ha en riktigt trevlig helg!

Glöggkorgen som passar hela släkten

Nu är det inte långt kvar till första advent. Två dagar och två veckor. Strax inser resten av världen att det är dags att dricka glögg snart. Jag tänkte ta mitt ansvar och guida er genom glöggångorna genom att sätta ihop den ultimata glöggkorgen.
 
Det hade varit enkelt att bara stoppa ner de fem godaste flaskorna i en korg och sen varit klar. Men så enkelt är det inte. Det handlar mer om att hitta glögg som skiljer sig åt och kompletterar varandra. Med dessa fem flaskor har du garanterat något som passar alla smaker. 
Eget collage, samtliga bilder kommer från Systembolaget
 
Till barnen, bilförarna och andra som vill ha alkoholfritt:
Ni får en flaska Saturnus God Jul. Överlägset bästa lätt/alkoholfria göggen jag testat. Har faktiskt svårt att se hur någon annan glögg ska kunna slå den.
Alkoholhalt: 0%
Finns på systembolaget och i matbutiken.
 
Till de som inte är så förtjust i glögg, men ändå måste dras med i gemenskapen:
Vinfabrikens Äppelglögg. För vem gillar inte flytande äppelkaka? Denna glögg har blivit en stapelvara hos mig. Kan rekommendera denna till alla - både glöggälskaren och skeptikern :-)
Alkoholhalt: 11%
Systembolagets tillfälliga sortiment: 96037, 75 kr
 
Till traditionalisten som vägrar att förnya sig:
De som vägrar att pröva något nytt tycker jag ska få göra det ändå. Tegner&Son Ekologisk starkvinsglögg Wilckens fat är en lysande glögg som har det mesta som en glögg SKA ha. Bara liiite mer kardemumma i kryddningen. Underbar! 
Alkoholhalt: 14,5%
Systembolagets tillfälliga sortiment: 96002, 79 kr
 
Till traditionalistens motpol:
Nästintill dött lopp mellan Tegner&Son Apelsin och Choklad, och Blossa13. Den som trots allt vinner kampen är Tegner. Denna flaska är till dem som letade nya saker - och jag tror att många redan har smakat Blossan :-)
Alkoholhalt: 15%
Systembolagets tillfälliga sortiment: 96035, 79 kr
 
Till de som egentligen vill ha något starkare i glaset:
Jag är inte så förtjust i den stark-starka glöggen. Sån glögg med alkoholhalt på runt 20-22%. Men nu är det ju inte en glögg till mig, utan en glögg till den som mycket hellre hade tagit en whiskey eller cognac. Och vad passar då bättre än en glögg smaksatt med whiskey? Herrgårdsglögg Vit starkvinsglögg spetsad med whiskey har jag ännu inte smakat själv, men efter att ha läst Amandas recension så verkar den vara klockren för detta syfte.
Alkoholhalt: 20%
Systembolagets tillfälliga sortiment: 96036, 79 kr
 
***
Idén till det här inlägget har jag rakt av snott från glöggtestarbloggen glöggtest.se.

Det där med att kombinera glögg och Delicatobollar...

...kan det verkligen vara en god idé? Vet inte - men man måste ju prova. För ganska många veckor sedan fick jag hem ett glöggpaket från Saturnus med årets två glöggnyheter: Päronglögg (som jag har recenserat HÄR) och så denna glögg. Med smak av Delicatoboll. Det följde dessutom med en flaska av fjolårets succeglögg Hallon- & Lakritsskalle (recension finns HÄR).
 
 Pressbild från Saturnus

Vi börjar med doften. Den luktar precis vad den utger sig för att vara. Glögg och Delicatoboll. Den doftar ganska mycket kokos. Det är en trevlig doft, men den hade gärna fått dofta mer glögg.
 
Smaken då? Tja... Enligt min mening faller tyvärr denna glögg in i kategorin Smakexperiment som borde stannat i testköket. Den var inte speciellt god och jag är osäker på om flaskan ens blir uppdrucken faktiskt. Jag håller med min provsmakningskompanjon Åsa: den smakar smör. Och även om smör är gott så är det inte att rekommendera i glöggen!
 
Efter förra årets recensioner av Saturnus glögg skrev jag: Men en sak kan jag konstatera: den som föredrar lättglögg kommer inte att komma hem besviken om det står Saturnus på flaskan. I år måste jag nog lägga in en liten komplettering till den meningen: Undvik denna glögg...
 
Betyget då?
Jag är ledsen, men tyvärr....
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
 

PS1: Titta in lite senare. I eftermiddag presenterar jag den ultimata glöggkorgen.
PS2: HÄR är länken till mitt gästbloggsinlägg hos Sara/vardag.nu

Nya julbloggar

Vi är många julbloggar nu, och varje år tillkommer det ett gäng nya. Poppar upp som svampar ur jorden :-) Jag vill därför sprida lite bloggkärlek till två av årets nykomlingar i julbloggsgänget. Det här är bloggar som jag gillar, och jag tycker att fler borde hitta åt dem!
 
 
XiMas by Nilli
Helenas blogg föll jag för redan vid första besöket. Jag har en känsla av att du som gillar min blogg även kommer att gilla både de ämnen Helena skriver om, och hur hon skriver. Om du är det minsta lilla intresserad av pepparkakshus så är ett besök ett måste!
 
 
Helenes jul
Det är bara nån dag sedan jag hittade till Helene, men innehållet tilltalade mig omgående. Mysiga bilder, personlig och med matfokus. Då trillar jag liksom dit med automatik :-)
 
Och för den som inte kan få nog av julbloggar så hittar ni fler bloggar på Jultoppen och julbloggar.se. Har du en egen julblogg? Se till att registrera dig på båda dessa sidor om du inte redan har gjort det.

Idag gästbloggar jag på vardag.nu

För första gången bloggar jag någon annanstans. Idag skriver jag nämligen ett gästblogginlägg hos Sara som har den fina matbloggen vardag.nu. Vardagsmat är något jag är dålig på och jag behöver all inspiration jag kan få. Hos Sara hittar jag massvis med inspiration :-)
 
Eftersom detta är ett tidsinställt inlägg så vet jag inte om mitt inlägg har publicerats på Saras blogg ännu, men så fort det är gjort så uppdaterar jag detta inlägg med en länk. Och om mitt inlägg inte har kommit upp ännu så finns det en himla massa andra godsaker att spana runt på så det går ingen nöd på er! Missa inte detta recept på en fantastisk brysselkålsallad med fetaost. Bara för att nämna ett...
 
Edit: Nu är inlägget publicerat sedan mååååånga timmar tillbaka och HÄR är en direktlänk till inlägget.
 
Detta är vad jag bjuder på idag. Men ni får klicka er vidare för receptet.
 
Sara kommer att gästblogga här också. Men ni får hålla er till tåls till i december. Den som väntar på nåt gott och hela den där biten. Men vi vet ju alla hur det är att vänta på december, eller hur? :-)
 

Mera adventskalendrar!

I morse fick ni chansen att greja nedräkningen och adventslyckan till kidsen. Men nu börjar vi prata allvar. Nu börjar vi prata vuxenkalender. Nu börjar vi prata kalendrar som till och med skulle göra den mest hårdnackade julkritiker lycksalig.Tyvärr utan utlottning denna gång...
Ginkalender och whiskeykalender 
(bilder lånade från www.masterofmalt.com där kalendrarna kan beställas)
 
Vi pratar om en whiskeykalender. En tvättäkta kalender till herrn i huset. Äh, låt oss inte vara knussliga. Man behöver inte vara man för att vilja ha en sådan - även om det rent statistiskt sett är mest män som gillar whiskey. Det är alltså en adventskalender med en liten flaska varje dag. Inget fylleslag, utan en 3:a. För den som förderar gin så finns det även en sådan kalender.
 
Kul idé! Även om de kostar lite väl mycket för att vara prisvärda. För den som vill ha en mer plånboksvänlig kalender med alkoholhalt så får man helt enkelt köra den gamla klassikern: Finsk adventskalender :-)
 
Normalt sett anger jag alltid bildkälla när jag lånar bilder. Men eftersom exakt samma bild förekommer på så många olika ställen så vet jag inte vem som äger bilden - därför skiter jag i länken denna gång!

AVSLUTAD! Tävling: LEGO Adventskalender i tre varianter

Det är inte lång tid kvar till 1:a december och då börjar nedräkningen till jul. Nedräkningen sköts bäst med hjälp av en adventskalender, och om du har barn (eller barnasinnet i behåll) så ska du titta hit nu. Jag har nämligen fått tre adventskalendrar från LEGO att lotta ut till er. Bra va?
 
För en lott - obligatoriskt:
Lämna en kommentar där du talar om vem som ska få kalendern och vilken av de tre kalendrarna du helst vill ha om du vinner. Mer information om de olika kalendrarna finns i länkarna under respektive bild. Glöm inte att ange din mailadress så att jag kan kontakta dig om du vinner...!

För en extralott - frivilligt:
Sprid tävlingen på din blogg med nedanstående bild och en länk till detta tävlingsinlägg. Bifoga en direktlänk till inlägget på din blogg i kommentaren.
 
För att vinsten ska hinna nå fram till vinnaren innan 1:a decemberså blir det en ganska snabb tävling. Tävlingen stängs på torsdag 21:a november kl 18:00.
 
Lycka till :-)
 LEGO Starwars Adventskalender 2013
 
 Lego City Adventskalender 2013
 Lego Friends Adventskalender 2013

Påminnelse: tävla om ett durkslag

Idag är det tisdag och keramikdag. Men jag har ännu inga färdiga alster att visa upp, så därför kommer jag med en liten påminnelse istället: Ni glömmer väl inte bort att tävla om detta durkslag. Toppen som julklapp till dig själv eller någon du tycker om! Tävlar, det gör du HÄR.
 

(Jag stänger detta inlägg för kommentarer, så att ingen råkar lämna tävlingskommentarer i fel inlägg)

Det regnar!

Förra veckan "skolkade" jag keramiken för att det var så surt väder. Idag måste jag dit om jag ska hinna bli klar med lite saker innan advent. Men det lockar inte. Hoppas att det har slutat regna innan klockan 17!
 
 
Denna bild kommer från FAB Keramik. Det är ett enkelt sätt att göra juliga ljuslyktor genom att använda pepparkaksformar. Det är inget projekt som jag har pågående (eftersom jag har skolkat så visar jag helt enkelt bilder från inspirationsmappen)
 
Ha en riktigt bra dag!
 

Det är de små sakerna som gör det

Man behöver inte alltid lägga en massa pengar på att göra jul. Jag har mer eller mindre slutat med tomtar och annat klassiskt pynt, för att istället satsa mer på färgsättning och att göra saker som jag ändå använder lite mer juligt.
 
 
Som här till exempel. Röda äpplen och kvistar från en tuja. Mer än så behövs faktiskt inte för att göra lite mer jul i vardagen. Även innan jul :-)

En stjärna lyser så klar

God morgon! Stort tack för alla mail med bilder på era adventsljusstakar. Det kommer att bli ett riktigt härligt inspirationsinlägg framåt slutet av veckan. Vill du också vara med i inspirationsinlägget? Maila mig (adress finns i leften) eller lämna en kommentar i DETTA inlägg med en länk där jag kan låna en bild.
 
I helgen har det blivit lite shopping. Tidigare har jag alltid julat i sovrummet genom mina julsängkläder. Men nu, efter inköp av dubbeltäcke, så har jag inte prioriterat att köpa några juliga sängkläder. Det får vänta helt enkelt.
 
 
Därför blev det en julstjärna. I turkost så klart. Eller i alla fall med turkosa detaljer. Jag kunde verkligen inte låta denna stjärna ligga kvar i butiken. Det stod mitt namn på den. Nu kommer folk att morra, men det skiter jag i - för jag har redan ställt fram den. Och tänt den. Till mitt försvar ska jag säga att eftersom jag aldrig har haft någon julstjärna tidigare så är det inte tradition för mig - och därmed blev det okej att rucka lite på gränserna :-)
 
 
Fick dessutom en kommentar till inlägget om julgransutställningen. Jag skulle ju länka till bilderna från fjolårets utställning, men hade visst länkat till ett helt annat inlägg. HÄR är länken till det rätta inlägget. Tack till Emelie O för att du påpekade detta!
 

Varning för sidan www.julmust.nu

Jag surfade in på en blogg som jag inte kände till sedan tidigare. Kul tänkte jag, och började scrolla lite. Satte dock glöggen i halsen. För när jag kommit en bit ner på sidan visade det sig att jag visst kände igen ett par av inläggen.
 
Denna sida (www punkt julmust punkt nu) rånar Julbloggen/Min vita jul på inlägg. Ord för ord. Samma gäller för http://julblogg.wordpress.com som också får sina inlägg stulna, och som har skrivit om det HÄR Vet inte om det finns någon pingbackfunktion, så därför skriver jag adressen i textform istället för i länkform
 
 
 
 
Bara en liten varning så här på söndag kvällen.

Rent hus, slapp kväll!

Pust! För några timmar sedan åkte syster och company tillbaka norrut. Sedan dess har jag ägnat dagen åt att återställa lägenheten till ursprungligt skick. Såååå skönt. Det mesta är städat nu, ska bara dra av med dammsugaren i vardagsrum och kök, sen är det klart.
 
Och jag har tvättat! Nu förtjänar jag faktiskt applåder och hejarop! Faktiskt.
 
 
Eftersom jag kört hårt hela dagen passar jag på att slappa. En glögg och en film. Nu är det jul igen 2. Snart är den slut, då blir det en vända med dammsugaren, packa in ren tvätt i garderoben. Sen en dusch, en rentvättad OnePiece och Nu är det jul igen 3. Följt av en god natts sömn i ett nystädat sovrum och en renbäddad säng.
 
Ha en riktigt fin kväll!
 
 

Är det skillnad på karamellfärg och karamellfärg?

Japp. Det är det. STOR skillnad. Jag hade faktiskt inte reflekterat över det tidigare, men det blev väldigt tydligt förra året. Jag gjorde polkagrisar som rödfärgades med karamellfärg från Panduro. Sen åkte jag hem till Kramfors och så gjorde vi ett lass polkagrisar hemma hos min syster, och där använde vi den vanligaste karamellfärgen i livsmedelsbutikerna, den från Dr Oetker.
 
Här har vi polkagrisar som färgats med karamellfärg från Panduro. Julröd. Det röda är kraftigt rött. Det vita är vitt. Snyggt och prydligt. Var sak på sin plats.
 
 
Och så tittar vi på Dr Oetker-grisarna. Samma recept. Samma tillvägagångssätt. Helt olika slutresultat. Den röda färgen "blöder igenom" på det vita så grisarna är flera nyanser av rosa, istället för att vara vita och röda.
 
Jag vet vilken färg jag väljer...

Trendspaning: ugglor i granen

Just nu sitter jag på ett fik inne i stan. Syster och Mikaela shoppar vidare, men mina fötter protesterar. Jag ägnar mig därför åt ett väldigt norrländskt folknöje, nämligen "att titta på folk".
 
Nog om detta.  Julgranspynt ska det handla om nu. Efter att ha ränt runt i måååååånga butiker så finns det ett genomgående tema. Ugglor. Visst. Ugglor har varit i ropet i några år nu, men jag har inte sett så mycket Julgranspynt med ugglor. Inte att det finns i varje liten och stor butik. Men i år? Överallt. Gillar jag det? Svar ja. Hur kan man inte? :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Miljövänligt tips som gör städningen lättare

En sprayflaska. En deciliter Yes. 0,5 deciliter ättika (24%). Fyll upp flaskan med hett vatten. Sen har man världens bästa städmedel. Om det är den 12%-iga ättikspriten som står i köksskåpet så tar man en deciliter istället.
 
 
Funkar fantastiskt till badrumsstädningen. Spraya på, drick en glögg medan medlet får verka någa minuter och sen försvinner kalkrester och fett utan ansträngning.
 
Ah den funkar faktiskt till all städning. Köksbänkens bästa vän. Bye bye fettfläckar! Hej blanka ytor och fräsch doft.
 
 

Huset fullt!

Igår kväll och inatt anlände nämligen en hel drös med människor till mig. Syster, make och systersonen. Systersonens kusin och föräldrar. Det blir en härlig helg med en massa trängsel i lägenheten. Men finns det hjärterum finns det stjärterum. Dock inte till mig själv, så jag sover borta över helgen - tur att jag har vänner som bor väldigt nära och som har både ett gästfritt hjärta och en lägenhet med plats.
 
Vi kommer att ha en skön helg. Anledningen till besöket är att de små och stora pojkarna ska gå på Monster Jam. Så vi flickor får en dag med shopping. Kanske kan jag bli klar med lite julklappar - för det vore väldigt skönt om de kunde få åka bil upp till julfirandet redan nu. Jag ligger grymt mycket efter med julklappsinköpen. I vanliga fall brukar jag vara nästan klar vid det här laget. Nu är det bara två julklappar som är ordnade. Suck. Men det löser sig. Snart!

Att skapa julstämning - om man måste begränsa sig...

Igår kom Jessica/Jul i Laloland med en utmaning. Om du bara fick ha fem saker under hela julsäsongen för att bygga upp julstämningen - vilka skulle det vara? Vilka 5 skulle DU välja? Anta utmaningen du också! Kom i håg att du inte får svara "julmat", utan då måste precisera vilken mat. Okej. Jag hakar på.
 
Jag är glad att hon säger "saker". Det betyder att familjen inte måste räknas med bland de fem - för de är inga saker. Pust. Därmed fick den allra viktigaste beståndsdelen i livet - och därmed även i julen - ett frikort. Och även att hon säger "bygga upp julstämningen". Det betyder att jag kan fokusera på det som pågår under november och december. Men kanske inte just på julafton - då ska ju stämningen redan vara på plats.
 
Men att bara välja fem saker... Hmm... Okej. Låt nedräkningen börja:
 
5. Julkalender.
Väldigt viktigt för att känna att julsäsongen verkligen har inletts och att nedräkningen är igång. Det som betyder mest är att kalendern faktiskt kör igång. Sen är det en stor bonus om det är en kalender som jag älskar och vill se vartenda avsnitt av.
 
4. Bapelsin, gubbdjävel!
När de första blodapelsinerna dyker upp i butiken är lyckan gjord. Jag klämmer i mig nåt kilo varje dag och njuter. Bara njuter.
 
3. Amerikanska farbröder från way back in time.
Det finns inga som är så bra på att skapa julstämning i toner som Frank och Dean.
 
2. Glögg.
Nu är glögg något jag dricker under större delen av året, med undantag för de varmaste sommarmånaderna. Men ändå. Det är en helt obligatorisk del av hösten, adventen, vintern, julen. (kan inte tänka mig att någon blev förvånad över glöggens höga placering...)
 
1. Juleljusen.
För när adventsljusstakarna lyser (både de elektriska och de levande ljusen) först då. Då är det verkligen på riktigt. För där ljuuuuuuusen är, där är det juuuuuuuuuul!
 
Hur ser din lista ut?

Årets julfrimärken 2013

Via Nilla/Tankebubblor hittade jag en julig nyhet som enligt mitt tycke är bättre än på MÅNGA år, nämligen årets julfrimärken. I några år har de varit rätt tråkiga och trista, men i år är de verkligen Spot on!
 
Skärmdump från postens webb-buletin
 
Årets julfrimärken fångar verkligen JULEN. Konstnären heter Henning Trollbäck och är endast 29 år gammal, nyutexaminerad från Konstfack.
 
Vad säger du? Hiss eller diss?
 

Inspiration: adventsljusstake

För mig är adventsljusen ett av de viktigaste inslagen (tillsammans med julmusiken och glöggen...) för att skapa julstämning. Varje år gör jag ett ljusarrangemang på ett eller annat vis. Det enda som jag vill ska samma år från år är att jag vill att ljusen ska vara Liljeholmens gilleljus. För att få det där "spindelnätsmönstret" när det brunnit ner en bit.
 
Jag vill inte ha smala ljus. Då kan man inte ha dem tända så ofta som jag vill utan att de brinner ojämt. Men jag har inte heller hakat på blockljustrenden som gällt rätt många år nu. För då måste man i princip ha ljusen tända dygnet runt för att få den där 1-2-3-4-lutningen eller vad man nu ska säga (äh ni vet alla vad jag menar. Men det är hopplöst att få ner det i text!)
 
 
Här kommer några av tidigare års adventsljus. Hur årets ljusstake kommer att se ut är ännu inte riktigt klart ännu. Lite detaljer som återstår men jag lovar... Ni kommer att få se den. Så klart.
 
 2012 - efter att ha utkämpat ett mindre krig med min ursprungliga
plan gav jag upp och tänkte om helt och hållet och tänkte nytt.
 
Kanske inte den snyggaste bilden men 2011 års ljusstake gillade jag verkligen.
Tomtarna och svamparna kommer från glashyttan på Skansen och jag bara
älskar dem! Varje svamp, varje tomte är handgjord och helt unik. 
 
2009 års ljusstake. Enkel, ren och julig.
Tyvärr hittade jag ingen bild utan julskinka...
 
Hur ser din ljusstake ut? Klassisk mässing? Blockljus? Något annat? Samma år från år, eller olika?
 
Jag tänkte göra ytterligare ett inspirationsinlägg med era adventsljusstakar. Om du vill vara med: maila en bild på ljusstaken till mig på e.nilsson.1978@gmail.com så sammanställer jag ett inlägg nån gång under nästa vecka. Har du en blogg: glöm inte att skriva din bloggadress så att jag kan länka till dig! En kommentar till detta inlägg funkar också fint så klart :-)

Designade julgranar

I förra veckan damp det ner en härligt guldig inbjudan till ett event på Hotel Birger Jarl. Varje år bjuder Hotel Birger Jarl in 10 designers som får styla var sin julgran och har en utställning från sen november och under hela december. Jag var där förra året på förra årets granvernissage och nu har alltså en inbjudan till årets vernissage kommit. I slutet av november är det dags igen.
 
 
Förra året var både ris och ros. Det var ett väldigt trevligt event, jag hade turen att springa på Helena (grattis till sonen!!!) och Sanna. Frukosten var jättegod (och med fri tillgång till glögg - bara en sån sak) och granarna var... annorlunda. Men en gran föll jag för och den kan ni se HÄR.
 
Vi var en hel drös med julbloggare som var inbjudna förra året. Men tyvärr väldigt få som kunde komma. Därför undrar jag om det är nån annan som ska gå i år? Det vore så himla kul att träffas :-) Och för er som inte kommer att vara där: I will be your eyes and ears!

Tävla om ett unikt durkslag

Det är nu mindre än 50 dagar kvar till jul. Och det är inte bara Tomten som är snäll. Hans dotter är en rätt hyvens prick också. Hon har nämligen bestämt sig för att ha en tävling med ett riktigt fint pris. Yepp. Så är det.
 
Du har nämligen chansen att vinna ett unikt durkslag. Ett durkslag som bara finns i ett enda exemplar - den dag jag blir berömd kan det säljas dyrt haha! Nej men ni ger mig så mycket med alla fina kommentarer, så jag kände att jag vill ge något tillbaka. Så då får det bli ett durkslag :-)
 
 
Vill du vara med och tävla? Jag anade det :-) Så här gör du:
 
För en lott - obligatoriskt:
 • Lämna en kommentar där du berättar varför du vill vinna durkslaget? Skulle det passa perfekt på din köksbänk? Har du inte en susning om vad svärmor ska få i julklapp i år heller och detta vore the easy way out? Eller en helt annan anledning? 
För extralotter - max tre extralotter:
 • Sprid tävlingen på din blogg. Använd ovanstående bild och länka direkt till detta inlägg. I din kommentar så bifogar du en direktlänk till ditt blogginlägg där du tipsar om tävlingen.
 • Följ Tomtens Dotter på Facebook. Skriv ditt användarnamn i kommentaren...
 • Följ Tomtens Dotter på Bloglovin. Skriv vilket nummer du fick i kommentaren. Om du redan följer via bloglovin så tala om det :-)
Tävlingen pågår till söndag 2013-11.24 kl 22.00
 

Vanilj

Inför stundande julbak och godistillverkning tänkte jag bjuda på ett litet tips, nämligen vaniljpulver på burk. Pulveriserad vaniljstång helt enkelt. Detta är inte nån nyhet längre, men det är inte destå mindre fiffigt för den sakens skull.
 
Jag gillar detta, då det gör att man kan smaksätta med bara lite vanilj, istället för att behöva ta fram en hel vaniljstång ur sin förpackning. Toppen så här i godistider :-)
 
Pssst... Senare idag blir det tävling. Bara så ni vet :-)
 

Julen har kommit till Gamla Stan

Igår blev det en spontan after work i Gamla Stan. Medan jag väntade på att Mia skulle dyka upp så knallade jag runt lite och kände in stämningen lite. Julstämningen så klart. Det börjar hända en hel del nu - bara klantigt att jag inte tänkte på att dra fram kameran förän mina 20 minuters strosande var näst intill slut.
 
På Indiska hittade jag en massa saker som skulle passa in hemma hos mig. Bland annat en turkos/vinröd julstjärna som skulle passa perfekt i mitt sovrum. Har inte prioriterat att köpa julsängkläder till mitt nya dubbeltäcke - det känns som att jag ska prioritera året runt-färger först... Men då kan jag istället göra liiiiiite jul och låta det matcha det vanliga färgtemat.
 
Polkapojkarna hade skylten ute om att grisbakning pågår. Sedan sprang jag på en liten, liten, liten butik som jag inte sett förut som enbart verkade sälja glögg och glöggessenser. Hur en sån butik kan gå runt förstår jag inte (resten av världen är ju inte som mig...) men det försatte mig definitivt i julstämning.
 
 
Ovanstående skyltfönster tillhör Watt & Weke. Gillar verkligen effekten av massvis med stjärnor tillsammans. Det är synd att det inte skulle se bra ut hemma hos mig - men visst vore det en rolig grej? Att något år strunta i julgardinerna och istället ha en miljon julstjärnor?
 
 
Denna stjärna föll jag för. Den passar inte in hemma hos mig, så det blev inget köp. Tillhör mera kategorin "saker jag gillar att titta på". Men titta bör man, annars dör man! :-)

...och så var det det där med durkslag!

Tredje durkslaget är klart nu! Det är svårt att tänka mig att jag, efter att jag gjort det första, sa till mig själv att "Aldrig mer ett durkslag. Aldrig mer göra alla dessa hål". Men herregud, det är ju inga problem. Inga problem alls.
 
 
Och så här blev durkslag nummer tre. Inga krusiduller alls när det gäller själva formen. Däremot lite mer kreativ utformning av hålen på kanterna. Mkt nöjd :-)
 
 
 

TV-tips ikväll

TLC är en av mina favoritkanaler. Man kan tillbringa ganska många timmar med roliga matlagningsprogram där - vilket är något som jag gör lite för ofta... Så pass ofta att jag börjar känna igen repriserna :-)
 
 
Men just därför kan jag komma med ett TV-tips som inte bör missas. Ikväll är det nämligen julavsnitt. Och OJ vilka tårtor de bakar. Ni som har TLC bör därför slå på TV:n kl 22 ikväll. 

Drottning Bore (eller nåt)

God morgon! Åhh vad helgerna går snabbt nu. Fredagkvällen ägnades åt att sy klart klänningen, lördagen ägnades åt sömn och partaj och igår stod städning och lätt baksmälla på schemat. Så himla skönt att komma ikapp lite hemma - och nödvändigt eftersom jag får finbesök norrifrån till helgen :-)
 
Stort tack till K&M för en trevlig fest i lördags!! Det var maskerad med valfritt tema - inte nödvändigtvis Halloween. Jävligt kul att se alla outfits. Några var halloweenigt läskiga, medan andra var charmigt söta. Björnligan var på besök. Ekorren från IceAge. En glasstrut och kakmonstret. Duffman. Caecar med matchande dam. För att nämna några.
 
Nope. Inte gravid. Kombinationen dålig hållning och något kilo för mycket bara...
 
Så här blev min maskeraddräkt till slut. Inspirationen kommer från häxan i The Lion, the withch and the wardrobe, Och Roger Pontare när han framförde Silverland i Mello för ett gäng år sedan.
 
Allt är egengjort. Tiaran skapades med hjälp av snöflingor och en pysslares bästa vän: limpistolen. Klänningen har jag sytt själv. Utan mönster. Vilket var väldigt modigt eftersom jag är en sån som kan fålla gardiner med häftapparat ibland...  Sjalen/manteln utkämpade jag ett litet krig med. Det var ett helvete att sy i tre tyger med så olika tjocklek, stretchighet och "konsistens". Men till slut så blev det i alla fall någinting. 
 
 
Denna bild fick ni se redan i lördags. Men den visar materialen lite bättre. Får se om det är någon som har nån bättre bild på mig, jag missade helt att vara fotomodell ;-)
 
 
Roger Pontare. Denna pipa. Denna fantastiska pipa. Denna fantastiska låt. (undra om det verkligen ÄR obligatoriskt med en tonartshöjning i melodifestivalen? Tonartshöjningen är i alla fall jävligt snygg i Silverland!)
 
Har ni firat Halloween i helgen? Klätt ut er? Lagt ut bilder på bloggen? Peppra mig med länkar, jag är ju nyfiken - men har inte hunnit med bloggrundan på mååånga dagar nu, så jag har missat... En outfit som jag INTE missat är dock Nillis. Har bara ett ord: WOW. Kila över till henne och spana HÄR!
 
Ha en bra dag!

Minipizzor på sconesbotten

God morgon! Ja, jag vet att klockan är sent på dagen, men jag har liksom inte varit vaken så länge. Gårdagens partaj känns i kroppen och jag är grymt sugen på bakismat. Men jag måste städa först så får vi se vad det blir för belöning sedan.
 
 
Kanske blir det pizza på sconesbotten? Det är en sån rätt som man kan slänga ihop lite på en höft. Kanske med rester från i helgen. Sen gör det inget om man kan äta middagen i soffan heller :-)
 
 
Det är bara att köra på den vanliga sconesdegen och toppa med tomatsås, ost och lite vad som helst. Det kan vara så att detta blir dagens middag (bilderna är från min bloggtorka i våras...)
 
Ha en bra dag!!
 
 
 
 
 

Sneek peek

God morgon på er! Fy sjutton vad skönt det var att sova till klockan 11 idag. Har inte ens avslutat dagens första thekopp ännu. Sitter och tar det jättelugnt även om jag borde köra igång. Jag måste röja upp i lägenheten, åtgärda ett stopp i duschen och sminka mig. 
 
 
Jodå. Halloweenklänningen blev klar till slut. Ni får en liten tjuvtjik på temat här - för visst är det fler än jag som är less på grått och regn och lera?
 
Återkommer så klart med bilder. Men tänker inte visa något här innan festen har varit :-)
 
Ha en riktigt fin helg

Baconlindade fikon med getost

Nu börjar det bli dags att planera glöggfesterna. Och juliga middagar som inte är julmiddagar. Eller bara en härlig fredagsmiddag. Dessa fikon funkar toppen som en liten snitt till glöggen (bestick krävs, så det är kanske mer till glöggfesten i liten skala) eller som förrätt med lite ruccola. Den funkar även som en matigare sallad - vilket var precis vad jag gjorde häromdagen.
 
 
Skär av toppen på fikonen, och skär sedan ett kryss i varje fikon - men skär inte hela vägen igenom, fikonen ska fortfarande hålla ihop i botten. Fyll dem sedan med getost (jag använde Chavroux, som är en bredbar getost) och linda runt 1-2 skivor bacon. Det är även jättegott att använda gorgonzola till detta (spana in HÄR)
 
Detta ska sedan tillagas i ugnen. 200 grader i ca 12-15 minuter. (jag börjar dock få en känsla av att min ugn är lite trött, så håll koll på de små rackarna efter 10 minuter om du vill vara safe...) När fikonen kommer ut ur ugnen så fick de en liten droppe Crema di Balsamico på toppen.
 
Beräkna 1 fikon per person om det ska ätas som förrätt eller snitt. Till en middag så blev tre fikon ganska lagom.
 
 
Men visst. Lillgrabben fnyser och tittar bort. Vill inte ha. Det kanske är så att detta mest uppskattas av vuxna. Eller så dömer jag bara andra barn efter barnet jag en gång var... Jag var 31 år gammal innan jag började uppskatta fikon... Dessutom ska man inte lägga för mycket vikt vid vad en porslinsfigur fnyser åt?

Halloween!

Godmorgon! Firade ni Halloween igår? Eller ikväll? Eller imorgon? För min del blir det firande imorgon, så igår satt jag i vild förtvivlan och sydde en klänning. Håll alla tummar ni har för att den hinner bli klar innan lördagens fest!
 
Fattar inte varför jag tar tag i saker så sent. Men visst. Jag tillhör den kategori av människor som jobbar bäst under press. Men vad sjutton, det borde inte betyda att jag börjar shoppa tyg och sätter igång att sy sent på torsdag kvällen? Vad är det för fel med att börja exempelvis redan på måndagen? Nåväl så blev det inte. Den här gången heller haha
 
Sen fattar jag inte att det redan är november heller. Hur gick det till som? Jag gör som jag har gjort förut den 1:a november, nämligen publicerar en av mina favorit-Nemisar. Det får nog bli en tradition!
 
 
Vill önska er alla en riktigt skön fredag följt av en alldeles underbar helg.
Lite senare idag blir det mera bacon förresten. Bacon goes christmas skulle man kunna säga. Titta in lite senare om du blev nyfiken :-)
 

Jultoppen - Julbloggar & Julklappstips
Matbloggstoppen Besökstoppen