Nyhet angående Blossa07

Egentligen borde jag inte lägga ut detta på bloggen. Men eftersom jag antar att majoriteten av er som läser detta vanligtvis handlar på ett annat systembolag än vad jag gör så tar jag risken :-)

Saxat från www.systembolaget.se

Blossa 07 snart i våra butiker

Under vecka 49 (3-7 december) levereras Blossa 07 till våra butiker. Majoriteten av butikerna får sina flaskor den 4-6 december.

Glöggen Blossa 07 är tillfälligt slut hos leverantören, men levereras till våra butiker under dagarna 3-7 december. Leverantören håller just nu på att tappa upp och förpacka återstående glögg, ca 200 000 flaskor.

Majoriteten av våra butiker får in Blossa 07 mellan den 4 och 6 december.

Glöggen kan inte förbokas.

Se om Blossa 07 finns i din butik »

Onsdag betyder Leilas Jul

Det blev många svar EFTER förra påminnelsen om Leilas Jul.
Så det får bli en upprepning då :-)

Idag kl 21:00 i TV4+ är det Leilas Jul.

Ha en bra kväll


Fem frågor om julklappar

Hittade följande på Mer Jul.
Besvara gärna dessa frågor i din egen blogg, tacksam om du skriver en liten kommentar om du gör detta så att jag vet att jag ska spana :-)

1. Vad önskar du dig i julklapp?
Som vanligt: En halv biljett till Sweden Rock Festival. Perfekt eftersom det faktiskt är den bästa tiden på året. Till och med bättre än jul (men julen varar längre). Dessutom: Om man som jag har 50 mil till familjen så är en biljett perfekt att transportera. Väger nada, tar ingen plats.

2. Är det någon julklapp som du får varje år?
Japp. En låda After Eight. Och en bok, men det kanske inte räknas eftersom man får olika böcker varje år. Men det är så skönt att gå och lägga sig på julaftonskvällen med After Eight i ena handen och en ny bok i den andra. På juldagsmorgonen brukar det varken finnas olästa sidor eller After Eight kvar................

3. Vad är den bästa julklappen du har fått?
I vuxen ålder är det ju Sweden Rock-biljetterna. Och en Vinranka-servis. Den var verkligen GULD. Tack mamma och pappa! Bland barn-klapparna var jag nog mest förtjust i Saccosäcken. Så förtjust att jag blev tvungen att köpa en i födelsedagspresent åt systersonen när han fyllde tre nu i våras. Han blev nog lika glad som jag blev en sisådär 20 år tidigare.

4. Vad är den sämsta (om du nånsin fått en "sämre" julklapp)?
Det var inte en dålig julklapp egentligen. Men jag är en jävel på att klämma på paket och lista ut innehållet. Det här året var det en sak som jag för allt i världen inte kunde lista ut vad det var. Jag klämde och klämde, men blev inte klokare för den sakens skull. Och det värsta var att paketet gav ifrån sig ett gny när man tryckte på det. Snacka om huvudbry. När det är dags att öppna julklapparna kastar jag mig så klart över det mystiska paketet. Blir stoppad av mamma som säger att "Nej, du MÅSTE öppna detta före det mystiska paketet." Happ, det är ju bara att göra som mamma säger. I måste-paketet låg det en freestyle (ja jag är gammal). I det mystiska paketet låg det 3 förpackningar med extrabatterier. Skitbra egentligen. Men har man funderat över paketet i två veckor och så ligger det lite batterier där så.... (varför paketet gnydde? inte en susning, men jag antar att det blev nåt läte när paketkartongen gnuggades mot batteriförpackningskartongen)

5. Vad är ditt bästa julklappstips?
Inget universaltips, men rådet är att börja med julklapparna i tid. Chansen är större att du hittar rätt julklapp om du inte stressar runt som en vimsig höna den 23:e december.
Om du promt vill ha ett universaltips så får det bli en personlig almanacka.

Sådärja. Nu är det din tur....

Kom på en sak som jag saknar...

Förut, på den tiden det var dragiga fönster hemma hos mina föräldrar, så gjorde mamma alltid i ordning dem inför jul. Öppnade upp, rullade ihop fönstervadd och lade mellan rutorna som skulle skydda mot draget. Fönstervadden dekorerades sedan med små flugsvampar.

Jag saknar deras dragiga fönster såhär inför julen.

Fönstervadd är för övrigt det perfekta snön till pepparkakshuset/julbyn. Mycket lättare att jobba med än annan vadd, bara att rulla ut och klippa av. Dessutom inte så tjock så tomtarna står stadigt.

En dag med städning och plockande

Upptäcker hela tiden småsaker som saknas. Som tur är hade jag en adventsljusstake som inte ska fram i år med lite fungerande ljus som jag kunde plocka ifrån. Har glömt att köpa blockljus och grovsalt. Har glömt att köpa julmust. Har glömt att köpa nya "kläddammtejprullar" så att jag kan rolla damm från mina sammetsgardiner medan jag stryker.
image136
Detta är skälet att jag behöver grovsalt. Förra året skippade jag adventsljusstake och satsade på blockljus istället. Tänker göra samma sak i år. Förmodligen utan "trasslet" runt ljuset dock. Flugsvamparna kommer från Skansens glashytta.

Dagens allvarliga fundering:

Vart är mina julgardiner????????????????

Uppdatering kl 18:39: Den gamla hustomten tror att de ligger i en resväska i förrådet. Och det känns bekant i hela kroppen. MEN: Vad fan gör mina julgardiner i förrådet? Jag har ju inga julgrejer alls där. De borde ligga i kistan i sovrummet. Men det gör de inte. Å andra sidan stuvade jag undan julen på ett väldigt ostrukturerat vis förra året, så det skulle inte alls förvåna mig med tanke på vilka konstiga ställen jag hittat grejer på idag...

Ska snart bege mig ner och kolla. Håll tummarna för mig

Uppdatering kl 19:45: Den gamla hustomten hade två förslag. Det ena var att de låg i en bokhylla i förrådet, på hyllan längst ner. Här protesterade jag för det kändes inte alls bekant. Det andra förslaget var att de låg i en resväska. Det kändes mycket mer bekant.

Vart låg de? Jo i nedersta hyllan i bokhyllan.
Yippi, nu blir det jul ändå :-)

Nu väntar en date med Martin Timell, Dr House och strykjärnet. Ha en bra kväll allihopa och tack för stödet i detta allvarliga problem som härmed är löst.

"Semester"

image136
Idag har jag semester. Men ingen rast, ingen ro. Idag ska det bli jul! Fönster ska tvättas, gardiner ska bytas,
skåpluckor torkas och allt ska bli rent, rent, rent, så att det kan bli fin, fin, fint och jul, jul, juligt.

Insåg just när jag höll på att plocka undan ren tvätt (som legat tryggt placerad i en fåtölj den senaste månaden) att jag VERKLIGEN borde rensa skåpet med gardiner, handdukar och lakan. För saker och ting får helt enkelt inte plats längre.

Jag behöver en ny hustomte. Min gamla hustomte är inte längre kvar eftersom vissa sysslor försummades å det grövsta. Men nu vill jag hitta en ny. Finns de på arbetsförmedlingen tro?

Skicka vidare....

Hittade detta hos Lina för ett tag sen, men har inte velat lägga ut det innan jag fått iväg de utlovade presenterna till Hannele och Camilla. Nu har de kommit fram, och då kan jag med gott samvete lägga ut nästa gåvoinlägg. Det är ju jul för tusan :-)

"I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this exchange. I don?t know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog."

Alltså: Om du vill ha en gåva så se till att bli en av de tre första som lämnar en kommentar i detta inlägg samt att du utlovar detsamma i din egen blogg. Jag kommer att skicka något hempysslat till er. Förmodligen inte imorgon, men så snart som möjligt (dock senast inom ett år, om vi ska hålla oss till den ursprungliga utmaningen). Dessutom kommer jag att lotta ut en gåva till någon av er övriga kommenterare, så du får gärna skriva en rad även om du missar att vara bland de tre första.

"Like some other kids, 12-year old Trevor McKinney believed in the goodness of human nature. Like many other kids, he was derermined to change the world for the better. Unlike most of the kids, he succeeded."

Utmaningen verkar vara lite inspirerad av filmen Pay It Forward. Har du inte sett filmen kan jag rekommendera den som en lagom söndagsfilm. Och är detta ett sätt att göra världen lite trevligare på så ställer jag gärna upp på idén.

Det här är inget juligt inlägg...

...men jag måste bara dela med mig av en länk som fick mig att skratta högt i min ensamhet:

Arga lappen.
En blogg som samlar foton på skumma förbudsskyltar, arga tvättstugelappar och så vidare :-) Den här är ju bara strålande!

Choklad, kola och karameller

Jag har "lånat" en bok av min mamma. Vi får väl se om hon får tillbaka den nån gång... En bok som vi har haft sedan nån gång på 90-talet och som innehåller hur mycket roligt som helst.
image133
Choklad, kola och karameller av Hillary Walden.

Här hittar du recept på hårda karameller, fudge och toffee i alla möjliga och omöjliga varianter, fondant, kola, fyllda chokladägg, kanderad frukt och fransk nogat. Massor med bilder som får det att vattnas i munnen.

För den ovane karamell- kocken finns tydliga steg-för-steg-beskrivningar, bilder och förklaringar på de olika sockerproven och en genomgång av olika råvaror, skillnaden på olika sockertyper och så vidare.

Det är dessutom ett rätt skojigt tidsdokument. Det syns väldigt, väldigt tydligt att boken är sedan mitten på 80-talet.

Jag kan varmt rekommendera denna inför julens godistillverkning.

Vad brukar DU ha på julens gottebord?

En månad kvar till julafton..

...det ska firas med glögg och Sweden Rock Festival kick off.

För er som missade Leilas Jul: Glöm inte reprisen idag kl 15:35

Ha en bra dag

Utveckling i vardagsrummet

Det går framåt :-)

Se på "att göra"-listan hur det går

Paketkalender

Tänk om min mamma förstod hur mycket jag älskar den där paketkalendern som hon broderat åt mig och som följt med mig hela livet... Hon berättade en gång att hon hade dåligt samvete för att min kalender blev mycket mindre än min storasysters.
image132

Syrran är 4 år äldre än mig, och herregud, att brodera har man väl knappt tid med utan barn? Och än mindre med ett barn. Då är det ju extremt imponerande att mamma fick ihop en åt mig överhuvudtaget när hon hade två snorungar att ta hand om. Dessutom är den min.

Mine.
My own.
My precioussssss.

Med alla minnen från decembermornar när man fick öppna ett litet paket. Några bokmärken, suddar eller liknande. Och på lördag morgon en kexchoklad. Syndigt värre att sitta framför tv:n, före frukost, och äta godis. Snacka om lyx!

Sen att det finns många adventskalendrar som är mer arbetade än denna. Det spelar ingen roll. För det finns inga minnen till dem. Däremot så hoppas jag att, om jag nån gång får barn, att jag får välja mönster :-)

För några år sedan gjorde jag en paketkalender åt min morfar. Han fick en liten påse med the (typ en matsked) varje dag. Kan kanske vara en idé att adoptera? För visst vill vi väl ha paketkalender även i vuxen ålder??

Imorgon har jag SEMESTER

...och då ska kaoset förvandlas till ordning.

Wish me luck, jag behöver det....

Kvällens kortisolnivå är inte fullt lika hög.

Ikväll är jag inte fullt lika stressad. Längre kanske jag ska säga.. Hade en liten hysterisk vända där ALLT gick emot mig. Men nu börjar det bli ordning på torpet.

Jag har skruvat ihop alla lådorna och den lilla TV-bänken. Tyvärr fanns dessa lådfronter i två olika storlekar, och jag fick visst med mig den större varianten hem- så det visar sig att jag bara kommer att ha plats med 4, max 5, av de inhandlade lådorna. Funderar på att slänga ner videon i en låda. Jag menar den används ju långt ifrån dagligen. Och då får jag plats med alla lådor + en teknikprul mindre att ha i blickfånget.

Har dessutom börjat tömma BILLY, har flyttat över lite CD-skivor. Nu måste jag skruva ihop den stora delen till tv-bänken innan jag kan flytta över resten. Men det blir morgondagens projekt.

Sov gott.

(Om någon undrar vad det är på bilden så är det kortisol, dvs stresshormoner)

Påminnelse: Ikväll är det Leilas Jul

image129

21:00 i TV4+
Juligt för hela slanten :-)

Uppdatering kl 22:54:
Fick en kommentar från en som missade programmet (tyvärr anonym, så jag hoppas du läser detta...)
Programmet sänds i repris på lördag 15:35. Det tipset kan ju gälla för alla som prioriterade Greys Anatomi också :-)

Julklappstips: Ge bort ett spel i julklapp, part 1

140365-126 Fortsätter att tipsa om julklappar...
Det är väl fler familjer än vår som ägnar sig åt spel under julen. Populärt att ge bort. Underbart att få. Tänkte tipsa om ett par favoritspel:

Munchkin:
Helt galet spel. Man kan väl närmast beskriva det som en rollspelsparodi. Man ska slåss mot monster, vinner du striden går du upp en level och får skatter.. Som "biffar till" din egen karaktär. När du blir större och starkare så kan du slåss mot fetare monster. Fetare monster ger fler skatter i vinst. Lyckas du inte vinna så måste du fly. Lyckas du inte fly så råkar du ut för "bad stuff". Du kan hjälpa din kompis i strid, eller så kan du kasta in elaka kort så polaren får "bad stuff" istället för skatter.

Det nästan bästa med detta spel är att det är så roligt. Komiskt alltså. Det finns exempelvis ett monster som heter "Cowl" och är en korsning mellan en ko och en uggla. And "He's in the mooood for love". Förlorar man en strid mot honom så påpekas det att man nog inte bör fundera på hur avkomman mellan dig och Cowl kommer att se ut som :-)

Munchkin finns i flera olika varianter. På bilden visas det ursprungliga spelet. Men gillar man vampyrer, superhjältar, rymdgubbar eller vilda västern bättre så kan man köpa ett sånt istället. Alla spel kan dessutom kombineras med varandra.

OBS: Spelet är på engelska.

Kan köpas via SF-bokhandeln.


image127Blokus:
Skulle kunna beskrivas som Tetris i brädformat. Det finns ett antal bitar i olika form och storlek som ska placeras ut på ett bräde. Svårigheten ligger i att du endast får placera bitarna hörn mot hörn. Sida mot sida är inte tillåtet. Här kan man sabba ganska duktigt för varandra och det gäller att sprida ut sig på ett bra sätt över spelplanen så att man har många vägar att gå. Finns både i fyr- och sexkantigt bräde.
Har sett spelet både på BR och Åhléns, så det finns nog "överallt"

image128
Cranium:
Har ni också varit med om det? En person vill spela TP, en annan Pictionary, och nån vill leka Charader. Vad göra? Jo, köp ett Cranium. Detta är en kombination av kunskapsfrågor, sång, imitation, rita (med eller utan förbundna ögon)... Kanske kladda lite med lera.
Ni måste vara minst 4 spelare, gärna 6.
Även detta spel borde finnas "överallt", har sett det både på BR och Åhléns.

Stressad

Jag ska, efter 9 år tillsammans med BILLY, äntligen ta vår relation ett ytterligare steg. Han (och alla mängder med böcker) ska få flytta in i sovrummet. Det är kanske på tiden. Han kan ju tröttna annars. Så innan första advent har jag en del att fixa med:

Jag måste
-Montera min nya TV-bänk (stor och liten del samt tillhörande lådor, 6 st)
-Flytta över skivorna till den (dvs BILLY1 tömd)
-Städa sovrummet (med den fåniga ambitionen är att göra det i dagsljus, men det är ju INTE dömt att misslyckas)
-Flytta in BILLY1
-Flytta över TV, stereo osv till den nya bänken
-Koppla in allt
-Försöka få fram adventsljusstakarna som är väldigt dumt placerade i förrådet INNAN jag drar in mer skit
-Bära ner den gamla TV-bänken EXPEDIT i förrådet
Nope. Har bestämt att den ska få vara kvar i vardagsrummet. Den passar perfekt att ha Rolf Bergs julby på. Så kan jag ha spel, kokböcker och uppslagsverket kvar i vardagsrummet :-)
-Flytta grejer från BILLY2 till BILLY1
-Bära in BILLY2 i sovrummet
-Kånka över grejerna från BILLY3 och BILLY4 till sovrummet.
-Kånka ner BILLY3 och BILLY4 i förrådet.
-Montera vardagsrumsbord + två sidobord
-Slänga allt som blev över som inte ska sparas

Fixas på tisdag med hjälp av min snälla granne

-Fixa ordning det sista som kommer av ovanstående....
Nåja. Men lägenheten är beboelig igen och jag ska ha adventsstädningssemester på tisdag. Så det är lite halvfuskat, men who cares tills dess?


Helst vill jag ju vara klar med allt i god tid innan första advent, för då ska ju julen fram. Gardiner ska bytas, fönster, köksskåp, lister ska torkas + allt annat som görs vid varje städning. Allt ska pyntas och bli fin fin fint.

Dagar som dessa är det inte kul att vara ensamstående. Nån som har en händig karl att skicka över för ett slavpass i förorten??? Lovar att inte förföra honom- Det finns helt enkelt inte tid till det. Men jag lovar att bjuda på glögg och pepparkakor


Helgens Julpyssel i bilder

Nu är helgens julpyssel klart. Min klon kom igår runt 13-tiden igår. Sen har vi suttit och pysslat. Konstant.  Hon åkte för en timme sen. Jätteroligt. Och jag är nöjd. Vi har pysslat kort, chokladaskar och tändsticksaskar. Resultatet? Kolla själv...

image113


Och så choklad och tändstickor:

image123After Eight med matchande tändsticksask.

Ho Ho Ho

image112
Moralpaniken har nått ytterligare en nivå. Läste nämligen i gårdagens Metro att varuhustomtarna i nån stad i Australien, kommer inte ihåg vilken, inte får säga Ho Ho Ho i år.

Anledningen? Ho är slang för whore (hora). Och det passar sig VERKLIGEN inte att barnens favorit sitter och ropar hora hela dagarna.

God dammit, give me a fucking break! Det måste väl få vara nån hejd på dumheterna. Lovar att kidsen vet att det är så Tomten snackar långt innan de vet att Ho är ett slangord för Whore.

Bilden är från filmen Bad Santa. Perfekt exempel på hur en varuhustomte INTE ska vara, men det har ingenting med Ho Ho Ho att göra. Just den tomten kanske inte är en favorit för barnen. Men vi som passerat 14 års ålder kan få oss ett par härliga timmar framför TV:n.

Recept: Gott till glöggen, sött och salt

Det var länge sedan russin och mandel var de enda givna tillbehören till glögg. Trenden de senaste åren har varit att kombinera den söta glöggen med något salt. Att lägga ädelost på pepparkakan är något de flesta anammat (utom undertecknad som inte gillar ädelost överhuvudtaget) och detta var nog det som banade vägen för den salta trenden vi befonner oss i.

image101Ska du bjuda dina vänner på en glöggfest har jag lite tips på vad du kan bjuda på. Naturligtvis russin och skållad sötmandel. Bor du i ett invandrartätt område har du förmodligen en butik i närheten som har ett bra utbud av alla möjliga sorters nötter. Köp lite blandade sorter. Eller nöj dig med pistagenötterna, de älskas av alla tror jag (glöm inte att sätta fram ett par skräpskålar till skalen). Lite mandariner/satsumas. Pepparkakan har en given plats så klart. En bit ädelost. Har även läst att fikonchutney ska vara en höjdare till pepparkaka med ädelost. Julmust kanske också är trevligt.

Be vännerna ta med sig sin egen glögg, annars lär du bli ruinerad (i alla fall om man som jag bjudit in över 20 pers på glöggfesten). Men köp ändå hem några olika varianter OM det tar slut någonstans. Blossa07 har en given plats. Dufvenkrooks starkvinsglögg har en lika självklar position. Vill du bjuda på Blossa Trestjärnig med Calvados (nyhet) så tänk på att den endast finns i beställningssortimentet på Systemet och därför måste beställas minst en vecka i förväg. Ni kanske även ska ha en gemensam provsmakning på Lucia Chokladglögg? Eller så gör du det enkelt för dig och köper hem en Blossa Bag In Box.

På bilden: Boda Novas underbara glöggkolv. Den fick äran att flytta hem till mig förra julen :-)

Men det salta då? Skulle det inte komma tips om det med? Jodå, frukta intet, räddningen är nära. Här kommer lite tips på snittar, upphottade nötter och ett recept på saffransscones för den som inte har tid/ork/lust att baka egna lussekatter. Saffranssconsen är dessutom utmärkta till luciafrukost, bara med lite salt smör på *mums*

Inget av nedanstående recept är mina egna. Men jag har provat dem, gjort lite misstag som jag lärt mig av och modifierat så att de funkar för mig. Dessutom slipper ni besväret att leta efter dem. Varsågoda: Här kommer Den Perfekta Glöggmenyn. Bara att skriva ut och spara :-)


Skinksnurror
Recept och bild från Arlaköket.
Kommer nog att göra två varianter: En enligt nedanstående recept, en där jag blandar kesellan med äppelmos och Santa Maria Forest Blend istället för senap
image104
2 kakor fyrkantigt mjukt tunnbröd
1 dl Kesella
1 msk stark julsenap
200 gram tunt skivad kokt skinka

Gör så här:
1. Blanda Kesella med senap och bred på tunnbrödet.
2. Lägg på skinkskivorna och rulla ihop.
3. Svep in i plast och lägg i kylen fram till servering.
4. Skär i snittar precis innan servering


Provensalska ostbröd till glöggen
Recept och bild från Arlaköket

image1024 dl grovriven ost, Kvibille präst
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1/2 dl hackade valnötter
1 msk flytande honung
5 skivor grovt bröd

Gör så här
Blanda ost, crème fraiche, valnötter och honung.
Rosta brödet och dela i halvor.
Bred på oströran och toppa ev med valnötter.Sesambitar
Recept och bild från Arlaköket

image1034 dl riven Kvibille Cheddar
250 g Kesella
8 skivor kavring
1 msk sesamfrön

Gör så här:
1. Blanda ost och kesella.
2. Bred blandningen på alla brödskivor
3. Lägg ihop dem med ostkrämen emellan och ovanpå.
4. Strö över sesamfrön
5. (eventuellt kan du kantskära brödet)
6. Dela varje dubbelsmörgås i 6 bitar.


Pepparkakssnittar:
Recept: Mat-Tina. Bilden har jag hittat på nätet...
Jag krossar pepparkakorna finare än på bilden så att röran blir mer sammanhängande och tillsätter dessutom ett par matskedar gräddfil. I originalreceptet ska man kladda på oströran på brödet och sedan strö över pepparkakskrosset.


image1072 kakor fyrkantigt mjukt tunnbröd
150 g ädelost
1 msk olivolja
10-15 pepparkakor, krossade

Gör så här:
1. Mosa osten i en skål, och tillsätt olivolja droppvis tills du får en jämn smet. (Blanda i gräddfilen)
2. Krossa pepparkarkorna, fint, men med några större bitar
2. Bred ut röran på tunnbröden.
3. Rulla ihop, tätt! Låt helst vila i plastfolie i en halvtimme, så det "sätter sig" litegrann.
4. Skär tunna bitar, och stick en tandpetare i varje.

Variation (som jag inte testat): Min kollega brukar göra en liknande röra. Hon krossar pepparkakor och blandar med Creme Bounjours ädelost tills smeten får en fast konsistens. Sedan rullar hon dessa till små bollar. Bollarna kan sedan rullas i ännu mera krossad pepparkaka.


Söta cashewnötter:
Har mixtrat med Leila Lindholms Birdie Nam Nam partynötter. Leila gör dessa på blandade nötter. Jag har samma kryddor som i hennes recept. Hon kör teskedar, jag kör matskedar :-)

400 gram cashewnötter
1 äggvita
1 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kardemumma

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda nötterna med äggvitan.
3. Rör i hop kryddorna och sockret och blanda med nötterna.
4. Rosta på en plåt i cirka 10 minuter, låt svalna.


Union Square Cafés barnötter:
Ur Nigella - kort och gott.
Tips: Undvik valnötter i detta recept. Det finns så många "gropar" i en valnöt som kryddblandningen kan sätta sig i. Valnötterna blir med andra ord jättekryddiga vilket leder till att det inte är så mycket godis kvar till resten. Skållad sötmandel var nog de nötter som var godast till just denna blandning. Macademianötter oxå jättegott.

image101500 gram blandade nötter
2 msk grovhackad färsk rosmarin
½ tsk cayennepeppar
2 tsk brunt farinsocker
2 tsk havssalt
1 msk osaltat smält smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda nötterna på en långpanna och rosta i ugnen i 10 minuter.
3. Rör i hop kryddorna, sockret och det smälta smöret.
4. Vänd nötterna i det smaksatta smöret och servera dem varma.Saffransscones
Recept och bild från Arlaköket.
I originalreceptet ingår dessutom 1 dl russin. Arlaköket föreslår att dessa ska serveras med Kesella Vanilj. Trots att detta är scones (dvs bakpulverbröd) blir de inte torra och tråkiga så fort de kallnat. Du kan göra dessa efter lunch och de är fortfarande goda när gästerna kommer på kvällen. Dagen efter är de dock ingen höjdare. Men du behöver knappast bekymra dig. Det lär inte finnas några kvar.

image1051 förpackning Kungsörnens pizza- och sconesmix
2 kuvert saffran
1 dl socker
1½ dl vatten
2 dl gräddfil

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner vatten och gräddfil
3. Forma till runda bullar (ca 15-18 st)
4. Grädda i 10-12 minuter


Sådärja.
Nu tror jag att du fått recept så det räcker och blir över.
Själv pustar jag ut efter att ha skrivit världens förmodligen längsta blogginlägg :-)

Kommer du att testa något av recepten? Du kanske redan testat något av dem?
Vad brukar DU ha till glögg?
Vilken är din favoritglögg?

Twisted Sisters julskiva

image110
Nyss hemkommen efter en Twisted Sister-konsert. Att gå på konsert är nog det bästa jag vet, men jag lovar att det inte är rätt ställe att bli frisk på. Ljuset stack som knivar i skallen och för första gången har jag blivit tvungen att använda hörselproppar. Såg nog rätt fånig ut där jag satt med huvudet bortvänt, inomhus, i november, iklädd solglasögon..


Anyway: Förra året släppte Twisted Sister en julskiva som faktiskt är rätt kul. Inte traditionell på något vis naturligtvis, men rolig.

I kväll har jag hört julmusik live :-) De framförde Silver Bells. Och det var ett jävla drag. Det är det alltid om det finns en Real Entertainer i spetsen.

Köp eller ladda hem deras julskiva. Klart välkommet tillskott, jag lovar :-)
Julklappstips: Astrid Lindgren

Har just tittat på TV4 där de visade en dokumentär om allas vår Astrid. Underbara tant, såna som hon borde alltid få finnas. Vi har nog alla läst hennes underbara böcker både en och två gånger. Sett filmerna. Skrattat åt farbror Melker, varit rädda tillsammans med Bo Vilhelm Olsson. Önskat sig en sommar på Saltkråkan eller en kompis lika galen som Pippi Långstrump.

image111
Det är mer eller mindre vår plikt att sprida Astrid vidare till dagens barn. Själv har jag inga egna barn, men jag köper böcker åt min systerson ibland. Kom bara ihåg att det räcker inte med en bok om barnen är små eller halvsmå. Vi vuxna måste ta oss tiden att verkligen sätta oss ner tillsammans med dem. Krypa upp i mysfotöljen med en bok. Läsa högt. Diskutera vad det är på bilderna.

IKEA Family har just nu erbjudande på Pippi Långstrump Har Julgransplundring för 59 kr. Det kan väl vara en bra början? IKEA Family skriver Kapitelindelning och ny, luftigare sättning av texten gör det enkelt och tilltalande för nybörjarläsaren.


Glöggfest på första advent?

Påminnelse:
Om du tänkte ha glöggkalas till första advent är det hög tid att skicka ut inbjudningarna redan idag.

Jag återkommer i god tid inför första advent med en massa tips på vad du kan bjuda på.

Årets julklapp 2007

Varje år sedan 1988 har Handelns Utredningsinstitut (HUI) utsett årets julklapp. Kriterierna för årets julklapp är att den ska
 • Representera samtiden
 • Vara en nyhet, eller ha ett nyväckt intresse under det gångna året (vilket brukar få mig att fnissa eftersom böcker, parfym och mössan har funnits på listan)
 • svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
Så vad blir då årets julklapp? Tja, ska man tro HUI så är det en GPS-mottagare.

Det är en produkt som har gått från att vara en produkt för yrkeschaufförer och militärer till en portabel reskompis för alla. Det har förändrat vårt sätt att resa och priset har fallit kraftigt de senaste åren, säger Henrik Öhman vid HUI och tillägger: - Namnet är i och för sig lite osexigt.

image100

Vad tror ni? Kommer GPS-mottagare att trängas under granarna i år?

Årets julklapp 1988-2007
1988 - Bakmaskin
1989 - Videokamera
1990 - Wok
1991 - Cd-spelare
1992 - Tv-spel
1993 - Parfym
1994 - Mobiltelefon
1995 - Cd-skiva
1996 - Internetpaket
1997 - Elektroniska husdjur, till exempel Tamagotchi
1998 - Datorspel
1999 - Böcker, särskilt Bibeln
2000 - Dvd-spelare
2001 - Verktyg
2002 - Kokbok
2003 - Mössa
2004 - Tv med platt bildskärm
2005 - Pokerset
2006 - Ljudbok
2007 - GPS-mottagare

Källa: DN, SvDoch Wikipedia

Tindra Glögg

Julkretsen tipsar om Tindra Glögg. Raskt drog jag öronen åt mig eftersom jag läste vad DN:s vinskribent skrev för en vecka sedan.

image97Så här skriver DN:s Bengt Göran Kronstam:
"Bara en enda glögg känns direkt hälsovådlig: 2007 Tindra vinglögg "glittrande" (nr 97966, 69 kr/50 cl). Den är lika välsmakande som hårgelé spetsad med julgransglitter. Hela Tindraserien är förresten lika efterlängtad som regn på julafton."

Läs hela artikeln

Glöggälskare som jag är kände jag mig ändå mer eller mindre tvingad att titta vad Saturnus skriver om dropparna. Och hårgelé eller inte: Är du diabetiker (hej mamma) så kommer en efterlängtad nyhet, nämligen en osötad vinglögg. Vet att många väntat länge på detta. Så det kan väl ändå vara värt att testa.... För miljövännen så finns även en ekologisk glögg.

Här har du hela utbudet:
På systemet:
 • Den Glittrande vinglöggen
 • Starkvinsglögg med rom
 • Ekologisk vinglögg (KRAV-märkt)
 • Vinglögg utan tillsatt socker
 • Choklad&Pomerans
Utan sprit, kanske i en livsmedelsbutik nära dig:
 • Ekologisk glögg (KRAV-märkt)
 • Utan tillsatt socker
 • Lättvinsglögg
Om det finns någon därute som testat någon av Tindraglöggarna blir jag tacksam för en liten kommentar. Kan inte hjälpa det men jag är, trots Kronstams avskräckande ord, nyfiken.

No more copy-paste

trasigt tangentbord. copy -paste är inte kul

Helt tangentbord!
Min vän Juha är tamejtusan ett geni!

Cult Design

Förra året fick jag lite burkar från Cult Design i julklapp. Dessa pryder numera min köksbänk. Gillar verkligen desssa, just för enkelheten och variationsmöjligheten. (För er som inte vet: Burkarna kommer vita med en hel hög klistermärken så att man själv kan välja, och välja igen, vad man ska använda dem till)

image95En favorit är ljusstaken. Har lite olika "manchetter" som jag byter med under året. Nu funderar jag på att skaffa mig denna übersöta tomtemanchett så att köksbänkens prydnad kan bli köksbänkens JULprydnad :-)

Förra året köpte jag dessa urmysiga runda bulliga tomtar på mellandagsrean. Har ingen susning om vart jag ska ha dem ännu, men det visar sig. Hade ingen aning om att de "ynglat av sig" men jag känner i magen att de förmodligen blir grymt olyckliga om de inte har sina barn i närheten. Jag MÅSTE göra familjen hel.


Samtliga bilder kommer från Cult Design. Passa även på att besöka deras blogg


Leila Lindholm jular i TV4+


image94Hej hallå!
Detta hade jag helt missat. Leila Lindholm är min absoluta favorit av TV-kockarna. Och nu läste jag just att hon ska ha ett julprogram i TV4+

Jätteroligt. När jag har min årliga glögg hemma brukar jag alltid bjuda på Leilas Birdie Nam Nam partynötter (även om jag modifierat lite) och de är supergoda!

Anyway: 21:a november kl 21:00 i TV4+. Jag ska titta. Ska du?

Foto hämtat från Leilas blogg

Julklappstips: Byggbart, lätt att variera

Skitsmart. Skapa några enkla, grafiska delar i olika storlek och färger som matchar varandra och kan kombineras i oändlighet. Låter egentligen jätteenkelt, men att få ihop det på slutet är nog inte så lätt. Vill visa nån som verkligen lyckats: Milla Of Sweden med serien Changes:

image92Skulle vilja ha lite olika delar i vitt, rött och brunt, så att man kan bygga ihop, bygga isär, variera efter säsong och humör. Fylla med sten. Mossa. Eller godis. Tömma. Fylla med grovsalt, en tomte och en flugsvamp från Skansens glashytta. Tömma. Fylla med något annat roligt. Matcha med gardinerna eller bryta av totalt. You name it.

Tyvärr fanns det inga återförsäljare i Stockholm. Inga i Sundsvall heller (om det hade funnits hade jag tipsat mamma och syster om det). Får ge mig till tåls tills det kommer in i webbutikerna som det länkas till på hemsidan. För jag vill ha. Jag Vill Ha. JAG VILL HA!

Cult Design i köket. Milla Of Sweden i vardagsrummet. Så får det bli. Tänk så enkelt det kan vara att ta beslut ibland. Mamma och syster: Om ni (mot all förmodan, men ändå) förlägger julhandel i Övik eller Umeå så finns det återförsäljare där. Det finns återförsäljare på en massa ställen, bara inte just där jag bor *snyft*

Samtliga bilder i inlägget är lånade från www.millaofsweden.se


image91

Blandskiva med julmusik

Jag brukar som sagt bränna en CD med lite musik istället för ett julkort. I år blir det fjärde året och jag vill inte gärna upprepa mig om det inte blir nödvändigt. Men jag behöver lite hjälp med inspirationen. Har fått ihop en 10 låtar (tänker inte säga vilka eftersom några julkortsmottagare nog trillar in hit)

Som ni ser är väldigt mycket använt. Och återanvänt. Men det är helt okej om samma låtar förekommer flera gånger, bara helst inte samma version. Även om det också kan fungera. Lite pinsamt att se att den första skivan (nästan) uteslutande var helt onödig för en som ägde Absolute Christmas....

Men nu behöver jag verkligen DIN hjälp
Jag skulle uppskatta om du skriver ner två låtar,
 • den låt som bara MÅSTE vara med om det var du som gjorde skivan (oavsett om den är använd tidigare)
 • ger mig ett tips på en låt/version som inte är använd tidigare

TACK PÅ FÖRHANDTidigare års skivor:


2006:
Jill Johnsson - The Christmas Song
Bon Jovi - Please Come Home For Christmas
Tommy och Sissel - Låt Julen Förkunna
Amy Grant - Sleigh Ride
Magnus Carlsson - It May Be Winter Outside
Vonda Shepard feat Robert Downey Jr - White Christmas
Shania Twain - All I Want For Christmas Is You
Cliff Richards - Mistletoe And Wine
Anki Bagger - Jul, Jul, Strålande Jul
Bryan Adams - Christmas Time
Charlotte Perelli - O Holy Night
Peter Jöback - Gläns Över Sjö Och Strand
Jill Johnsson - Have Yourself A Merry Little Christmas
Ronan Keating feat Marie Brenn - Fairytale Of New York
The Darkness - Christmas Time (don?t let the bells end)
Lisa Nicole Carson - Santa Claus Got Stuck In My Chimney
Frankie Goes To Hollywood - The Power Of Love2005:
Breton Dance - Blackmores Night
Julen Är Här - Small, Fat n Beautiful
Julpolska - Tommy Körberg och Orsa Spelmän
Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! - Dean Martin
Mid Winters Night - Blackmores Night
Do They Know It's Christmas - Band Aid II
Frosty The Snowman - Perry Como
Last Christmas - Manic Street Preachers
Merry Christmas Baby - U2
Sleigh Ride - Boston Pops
Kalle Ankas Jul - Lars Vegas Trio
Santa Claus Is Coming To Town - Bruce Springsteen
Karl-Bertil Johnsson, 14 år - Anders Ekborg
Jag Drömmer Om En Jul Hemma - Charlotte Nilsson
I Saw Mommy Kissing Santa Claus - Jackson Five
Christmas Medley - Hanson
Christmas Eve - Blackmores Night
Himlens Hemlighet - Tommy Körberg
The First Noel - Elvis Presley
The Christmas Song - Nat King Cole & Frank Sinatra
Knalle Juls Vals - Evert Taube
All I Want For Christmas Is My Two Front Teeth


[bild saknas]
2003 (eller om det var 2002 redan?):
Bing Crosby - Twelve Days Of Christmas
Band Aid - Do They Know It's Christmas
Tommy Körberg - Jul Jul Strålande Jul
Mahalia Jackson - Silent Night, Holy Night
The Pogues - Fairytale Of New York
Bing Crosby - White Christmas
Triad - Tänd Ett Ljus
Bobby Helms - Jingle Bells Rock
Brenda Lee - Rockin Around The Christmas Tree
Bing Crosby + David Bowie - Little Drummer Boy
Tommy Körberg - Marys Boy Child
Nat King Cole - The Christmas Song
Dolly Parton - Winter Wonderland
Tommy Körberg - En Stjärna Lyser Så klar
Nat King Cole - O Holy Night
Elvis Presley - Blue Christmas
Tommy o Sissel - Julen är här
Ulf Lundell - Snart Kommer Änglarna Att Landa
Bing Crosby - Santa Claus Is Comin To Town
Adolphson o Falk - Mer Jul

Uppdatering 2007-11-12:
Jättetack för alla tips! Nu ska jag nog få ihop det även i år.
Tar gärna emot fler tips ändå, för mitt eget höga nöjes skull....
T A C K

Julens planeringslista

En att göra-lista underlättar definitivt julplaneringen. Speciellt eftersom jag ska möblera om hela lägenheten.... Det vill jag helst vara klar med INNAN advent, annars måste det vänta tills julen städas bort.

Snarast:
 • Ring IKEA och kolla invändiga djupet på lådorna till Expeditimage87
 • Kolla med grannen om/när han ska dit. Annars: beställ.
 • Flytta in Billy i sovrummet + ner i förrådet
 • Ta upp symaskinen (pekar) -------------> från källaren.
  (nope! har tänkt om)
 • Bjuda folk till glöggfesten
 • Be någon händig person att hjälpa mig att byta till jordad kontakt + sätta i strömbrytare på adventsljusstaken efter mormor.
  (nope! har tänkt om)
 • Kolla så att ljusen i alla adventsljusstakar fungerar. Om inte: Handla nytt
  Suck. Står lääääängst in i förrådet. Hur FAN ska jag ta mig dit???
 • Röja balkongen
  (vilket behövs nu mer än någonsin med tanke på att den håller på att fyllas med gamla möbler + IKEA-kartonger)
 • Köpa julfrimärken
Sedan:
 • Köp glögg, julmust och pepparkakor
 • Gör julkort. (pysselhelg med Kaliina Kloon nästa helg)
 • Göra en tändsticksask åt mig själv
 • Hitta på en bra julklapp till min syster
 • Fundera på om jag ska köpa en stor julgran nu eller på mellandagsrean.
Till första advent:
 • Bränn årets julskiva (tips på låtar mottages tacksamt eftersom detta är fjärde året så börjar det sina lite...)
 • Köpa chokladkalender
 • Städa. Städa. Städa. Och städa.
 • Tvätta alla fönster.
 • Byta gardiner
 • Adventspynta inne och ute
 • Baka Pias lussebullar. Frys in
  (nope! har tänkt om)
 • Njuta av det vackra och dricka glögg.
Till andra advent:
 • Göra polkagrisar och eventuellt annat julsnask
 • Julpynta
 • Handla hem mer glögg och pepparkakor och övrigt gott till glöggfesten.
 • Njuta av det vackra och dricka glögg, fylla år och umgås med mina vänner
 • Posta julkorten
Till tredje advent:
 • Besök julmarknad på Skansen och i Gamla stan
 • Njuta av det vackra och dricka glögg.
Därefter är det ta mig tusan God Jul och familj och Norrland och Systerson och (enda nackdelen:) Byggare Bob för hela slanten.............

Pias lussebullar

Eftersom jag är hemma och är sjuk idag så har jag haft massvis med tid att surfa runt på olika bloggar. Och som vanligt snubblar man över massa trevliga, otrevliga, vackra och mindre vackra saker.

Det här var en av de vackra sakerna..
Det var första gången jag besökte Bara mitt lilla hem. Och snubblar över dessa bilder med tillhörande recept. Det ser så fantastiskt gott ut. Och med en fyllning av philadelphiaost och florsocker. Måste testa detta. Det blir ett bullbak lagom till första advent.

Seså! Bege er dit nu och skriv av receptet.

image86
Foto visas med tillstånd av Bara mitt lilla hem

Pepparkakshus

En sak som jag älskade med barndomens jular var det årliga pepparkakshusbaket. Mamma bakade två pepparkakshus, ett stort vackert till vardagsrummet, ett litet till mitt rum som jag fick dekorera själv. Sedan byggde vi upp ett landskap med fönstervadd, pepparkakshus, tomtar och allt som hör till. Placerad på en hög (räknat utifrån de centimetrar jag hade hunnit skaffa mig då) vit skänk. Dit drog jag fram en stol och kunde stå och titta länge, länge, länge. Vardagsrummet luktade gott av pepparkaka hela julen.

image85

Sedan jag flyttade hemifrån är denna jultradition bortrationaliserad. Det gör ingenting, för min syster har byggt ett "pepparkakshus" i keramik som min mamma har dekorerat. Doften är inte den samma, men vadå... Julen är trots allt en tid för njutning och "jag vill", inte för stress och "jag måste"

Jag flyttade till Stockholm, lärde känna lite folk. Bland annat en (vid den tidpunkten) ensamstående tvåbarnsfar. Så några jular bakade vi pepparkakshus där med ungarna. Jättemysigt. Ett år byggde vi en hel pepparkaksborg. När julen var slut sköt de sönder borgen med några "kanoner" som sonen i familjen fått i julklapp. Perfekt tyckte jag (eftersom jag anser att det är snuskigt att ÄTA pepparkakshus. De har trots allt stått en månad och samlat damm).

Ett annat "pepparkakshusminne" är ett hus jag gav bort. Berättade för killen som äger en av mina favoritbutiker AN Blomster och Inredning, att jag skulle baka pepparkakshus. Han berättade att han har önskat sig ett hus, men om man driver en inredning/presentbutik är det inte direkt så att man har tid över under december. Så dagen innan jag åkte upp till familjen i Norrland tog jag med mig mitt hus och gav det till honom. Snacka om att han blev glad. But hey, honey. That's what christmas is all about. (butiken har ingen hemsida, så det får bli en vägbeskrivning. har inte varit in denna vecka, men vis av tidigare år: när halloween passerat börjar han duka upp julen)

Hittade en rolig bok om just pepparkakshus. Bilden är hämtad därifrån. Undra om man ska ta och investera?

The Gingerbread Book, Ed. Allen D. Bragdon, New York: Arco Publishing,

Glöggpremiär på systembolaget 16:e november

image83Den 16:e november är det äntligen dags. Det datumet har alla vi glöggfanatiker skrivit in i almanackan sedan lång tid tillbaka. Då släpps nämligen GLÖGGEN!

Denna underbara dryck som doftar gott och värmer både kropp och själ. I små eller stora mängder. Give it to me baby!

Om du besökt mig tidigare har du nog märkt att jag gillar glögg. Förra året gick jag igenom hela bolagets sortiment med ett irriterande undantag: Lucia Chokladglögg. När jag fick höra talas om den var den redan slut i hela landet så när som på en enda ynklig flaska på bolaget i Kiruna eller Jokkmokk eller något annat väldigt långt borta. Men frukta intet, räddningen är nära: Den kommer nämligen att finnas i år igen. Och måste så klart provas.

Andra favoriter:
 • Dufvenkrooks Starkvin (godast av alla)
 • Blossa 07
 • Grythyttans skogsglögg
 • Blossa starkvin
Intressanta saker i beställningssortimentet:
 • Ingen har väl undgått att Blossa släpper samtliga årgångsglöggar i en samling?
  5 flaskor a 2 dl med årets och de fyra tidigare.
 • Blossa trestjärnig, spetsad med Calvados. Måste testas. Jag har precis ringt och beställt två flaskor, vi får väl se om det är godis. Är inte jätteförtjust i de andra trestjärniga (rom och cognac) men om jag inte gillar calvadosvarianten heller så lär de ändå gå åt på glöggfesten senare i december
Om det mot förmodan skulle behövas ett tips för de som INTE dricker glögg så kan jag rekommendera Varm Och Kall. Mumsigt värre...

Uppdaterad design

Nu har jag suttit och jävlats en del.
Det kanske syns att jag gillar snö?
Jag tycker att det blev bra :-)


Om du är blogg.se-användare och behöver tips på hur man gör om man vill ha annat än standardmallarna tycker jag att du ska besöka Designa din blogg. Här finns massvis med tips och råd med ordentliga steg-för-steg-anvisningar. Killen måste vara ett geni om till och med otekniska jag lyckades.

Vad tycker du om den nya designen?
Skriv gärna en rad...

Vinnare

And the winners are:

Hannele kommer att få lite ljuva toner strömmande ur sina högtalare
Camilla får lite hjälp med att få sina ljus att brinna

Grattis!
(kommer att maila er och tigga adresser senare....)

Och det har varit jätteroligt att flera av besökarna har lämnat avtryck. Kommer nog att göra om detta fler gånger

Förkyld så in åt h------e!

Så jag orkar verkligen inte vara vaken till kl 22 och stilla er nyfikenhet angående vem som blir lycklig ägare av ask + skiva. Ni får vänta till imorgon helt enkelt. Ska sova nu, förhoppningsvis piggare imorgon.

Krya på mig.


Chokladpraliner med Baileys

Hey!
Spana in det här receptet som jag just trillade över.
Måste testas!
Är ni sugna på att äta andra goda saker så kan ni kolla in resten av hennes blogg med:
Linnéas Skafferi

Tävling: Kommentera mera

Idag när jag kom hem från jobbet så hade jag fått jättemånga kommentarer och det gör mig fånigt glad. Inte bara att det finns folk som faktiskt läser vad jag skriver, utan att ni dessutom tar er tid att skriva en rad. Det glädjer mig. Mycket.


T A C K


Men ni som inte kommenterar då? Vilka är ni? Jag skulle uppskatta om även ni skrev några rader när ni passerade.

Som en tidig adventspresent kommer jag därför att köra en liten utlottning: Av kommentarerna i detta eller något av de andra tidigare eller senare inlägg från och med NU fram till och med ONSDAG 7:e november kl 22:00 kommer jag att lotta ut förra årets julskiva och en dekorerad tändsticksask (den stora varianten).image77

Svårt med bra bilder i mörkret.... Den är snyggare i verkligheten.....


Haha

image78

Julpost 2007

Årets julfrimärken kommer från Astrid Lindgrens värld med Ilon Wiklands illustrationer. Någon mer än jag som blir slungad rakt tillbaka till barndomen?

image78

Kära kloooon....

Jag tror (kanske möjligtvis eventuellt inte men jo förmodligen) att jag har hittat årets investering till ditt julsamhälle. Om detta inte är rätt så finns det nog något annat som passar :-)

image72

Bild från City Lights Collectibles. Jo jag vet. Det är redan uppenbart,

Hittade fantastisk kitch. Kitch är kul, även om jag inte vill ha det själv. Men jag tycker att min klon fått ihop det på ett väl fungerande sätt som faktiskt är snyggt. Riktigt snyggt.

Personligen är jag mer Rolf Berg än Krinkles, men visst är det roligt?

Lite fler exempel:Samtliga bilder från City Lights Collectibles. Klicka på bilden för större format. Och du.. Spana in skorna på julgransfoten

Just dessa kommer från Department 56, Krinkles. Men det finns otroligt mycket roligt på den sidan även från andra företag och i mer klassisk tappning.

Snällaste julklappstipsen

Inredningsbloggen. Denna utmärkta blogg är nog en av de mest läsvärda (och sevärda). Vill du besöka ett hörn av blogosfären som består av underbara inredningstips med en kryddning av "gör det själv" och personlighet så bege dig dit. Snarast.

Nu går många av oss i julklappstankar och jag antar att fler än jag känner dåligt samvete av den överkonsumtion som vi nog alla gör oss skyldiga till. Kunde man göra julens överkonsumtion på ett bättre sätt kanske?

Pethra har kommit med en bloggutmaning med de snällaste julklappstipsen.

Saxat från Inredningsbloggen:

Att tomten kommer till de som varit snälla vet ju alla! ;-) Nu tänkte jag vi tillsammans kunde hjälpa tomten så hans julklappspåse blir lättare att bära för hans omtänksamma själ...

Alltså, en bloggutmaning! Jag startar en ny kategori som heter "Snällaste julklappstipsen" där jag skriver inlägg om produkter, tjänster, idéer osv som är "snällare" julklappar mot miljö, djur och människor. Jag har en säck full med idéer som jag kommer dela ut allt eftersom.

Om någon av er har egna idéer får ni gärna haka på min utmaning, skriva inlägg om det och gärna länka till det här inlägget så att det sprider sig. Vill ni ha med era idéer här på Design & Inredningsbloggen är det bara att mejla mig på inredningsbloggen@glocalnet.net, så ska jag försöka sammanställa era idéer, med länkar till er.

Visst är det en bra idé! Ho, ho, ho!


Ja Pethra. Det är en strålande idé!

Här kommer mitt bidrag till snälla julklappstips:
Presenter till vuxna kan vara svårt. Både för att de oftast har allt, och/eller för att jag (och därmed förmodligen andra) har en tydlig uppfattning om vad jag vill, respektive INTE vill, ha i mitt hem.

Njutningspresenter är därför oftast en bra lösning. Ett teaterbesök, en konsertbiljett, ett spabesök eller något liknande. Men det brukar ju oftast finnas en begränsad budget och det finns ju oftast många, många som man vill ge julklappar...

Mitt tips blir därför en korg med godsaker. Packa den full med kaffe, the, choklad och annat gott. Se till att allt är rättvisemärkt så har du dessutom hjälpt någon slitvarg i Colombia eller Sri Lanka att faktiskt få bra betalt för sitt arbete.

Första snön

image69

Förlåt. Men jag måste föreviga säsongens första snö. Och då får det bli gryniga bilder tagna
med mobilkamera.

Ikväll/natt har årets första snö fallit. Sammanfattar det med ett ord: LYCKA :-)
Är så glad att jag haft några vänner på besök ikväll för det började snöa sent. Om de inte hade varit här hade jag nog krashat i soffan nån timme innan snöfallet började och förmodligen missat det helt eftersom det knappast lär finnas kvar när jag vaknar.

Brev till tomten

Hej Tomten.

Stor-Simon heter jag.
Jag är tre år gammal och jag vill ha massor av julklappar, massor av leksaker och massor av saker.

Jag har varit snäll mot mamma och pappa. Jag har hjälpt till hemma med att såga, spika, skruva och borra. Jag har städat mitt rum och resten av huset.

Ibland har jag ätit ordentligt.

Jag vill ha
-En vagn till Gula Bäbisen
-En snickarbänk
-En snickarlåda

Jag längtar tills du kommer på julafton

Kram från Simon


För några veckor sedan var min systerson på besök. Jag hjälpte honom att skriva ett brev till Tomten enligt ovan. Idag har jag skrivit ihop ett svar, så ni måste hålla tummarna för att jag inte åker dit för urkundsförfalskning nu...

image68

Till Stor-Simon


Tack för ditt brev.

Jag har lämnat ditt brev till Tomtemor och vi ska senare titta på det tillsammans..

Du förstår, så här fungerar det med önskelistorna:
Tomtemor kollar upp om det stämmer att du har varit snäll under året. Därefter går vi igenom din önskelista tillsammans och bestämmer vad du ska få. Sedan talar vi om för nissarna vad de ska tillverka.

Som du nog förstår kan jag inte tala om redan nu om du får något av det du önskat dig. Det får du se först på julaftonskvällen när jag kommer.

Kom ihåg: Du får inte bara presenter av mig. Jag vill ha en present av dig med. Kvällen före julafton måste du ställa ut en tallrik med risgrynsgröt till mig på bron. Gröten ska ha en klick smör i sig. Det är din present till mig.

Hälsningar
Jultomten


Jultoppen - Julbloggar & Julklappstips
Matbloggstoppen Besökstoppen