Ett stycke salladsfat

Jag gillar att servera sallad på stora fat, hellre än att blanda allt i en skål. Det ser mycket godare ut, och det är lättare att få lite av allt när man tar sallad.
 

Är dessutom väldgt nöjd med den lilla urgröpningen för salladsbesticken. Eller så kan man använda fatet som fruktfat och låta en klase vindruvor hänga över kanten.
 
 
Jag har verkligen fastnat för det där prickiga! Jag blir glad av prickar!

Ruccolapesto med mandel

Ni vet den där klicken som förhöjer maten? Som gör att en och samma maträtt helt kan ändra karaktär. Just nu bor det ofta fisk och sallad på mina middagstallrikar, och det kräver lite olika "klickar" för att det inte ska vara samma lika hela tiden.

För några dagar sedan testade jag att göra pesto på ruccola istället för basilika. Och eftersom jag inte hade några pinjenötter (och för att det är snuskigt dyrt) så körde jag på skållad sötmandel istället. Väldigt gott om ni frågar mig. 
 
 
Ruccolapesto á la Tomtens Dotter
Mixa ca 0,5 dl sötmandel med 50 gram ruccola, ca 20 gram parmesan, röd chili efter behag (ca ¼ chili tyckte jag blev lagom)  och en pressad vitlöksklyfta. Tillsätt saft från ca ¼ citron. Tillsätt sedan, medan mixen går, ca 1 dl olivolja, först droppvis och sedan lite snabbare. Salta efter behag (jag använde Herbamare örtsalt)
 
 
Stekt torsk, sallad och ruccolapesto. Det gick ingen nöd på mig den dagen (heller)

God morgon!

Idag är det grapefruktens dag. Vem kommer egentligen på alla dessa dagar, och hur kommer det sig att de får fäste i en almanacka? Nåväl... Grapefrukt är gott, och jag tänker alltid på morfar när jag äter grape. Han startade alltid dagen med en halva :-)
 
 
Vill man göra något annat än bara äta grapen rakt upp och ner så kan man strö på en tesked råsocker över snittytan och ställa in i ugnen på 250 grader i ca 5-10 minuter.

Grönkålsshots

Igår sa jag ju att det var två företag från Jung Kitchen som förtjänade alldeles egna inlägg, och det första är Ica. Faktum är att av alla godsaker som vi bjöds på i torsdags var dessa grönkålsshots en av dagens absoluta höjdare. Lite otippat kanske :-)
 
 
Jag blev "tvungen" att dricka tre stycken och hade lugnt kunnat klämma i mig ett stort glas. Kålen, äpplet och gurkan ger en bra bas, och smaksättningen är nästintill perfekt. Lite mer ingefära så skulle det matcha min smak bättre - men å andra sidan så är ju ingefära en av mina absoluta favoritkryddor :-)
 
 
Vem vet... Jag kanske skaffar lite nya frukostvanor... Undra om den går att frysa så att man slipper krångla på morgonen? Tål att testas :-)
 
Ikväll blir det konsert. Quireboys är i stan, och det ska bli underbart kul! Önskar er alla en fin söndag!

Jung kitchen

För en tid sedan blev jag inbjuden till ett väldigt trevligt event. PR-byrån Jung hade dragit ihop en massa mat- och dryckrelaterade kunder till en dag som bjöd på en väldans massa smaskigheter. I torsdags var det dags, och jag lovar att jag var både mätt och belåten när jag kom hem. Eller vad sägs om detta?
 
 
Lunch från Lux som var ungefär hur god som helst. Notera den lilla macaronen i framkant i bild. Det är en salt macaron med matjesill. Nu är inte jag förtjust i matjes, men jag gillar idén och skulle gärna försöka omvanlda den till en likartad variant med rökt lax och en creme som smaksatts antingen med wasabi eller pepparrot...
 
 
Mrs Cheng serverade en god nudelwok med kycklinglår...
 
 
...medan Mutti bjöd på en god bruschetta med parmesan och tomatpuré av soltorkade tomater. Dessutom en supergod linssoppa som gjorde sig betydligt bättre i magen än på bild :-)
 
 
Choklad i massor från Lindt. Blev väldigt förälskad i den nygamla Lindorvarianten: vit choklad med frisk limefyllning. Vit choklad kan ju oftast vara lite kvalmig, men denna var jättefräch.
 
 
 
Utöver allt ät- och drickbart var även Indiska där och visade upp ett härligt färgglatt bord. Gissa om jag blev inspirerad? Keramiken, here I come!
 
Utöver ovanstående var Pauluns, Ballerina och Frödinge också där och bjöd på provsmakning av diverse godsaker. Vi fick smaka på gott öl från Omnipollo. Dessutom två andra företag som bjöd på såna godsaker att de faktiskt förtjänar helt egna inlägg en annan dag.
 
 
När det var dags att säga hej då fick vi med oss en synnerligen välfylld goodiebag som gjorde mina armar långa och min mage lycklig :-)
 
Stort tack till Jung för ett mycket trevligt och välordnat event!

Blåbärsquesadillas

Jag skulle aldrig kunna gå på en LCHF-diet. Jag är alldeles förtjust i bröd av alla de slag! Häromdagen omvandlade jag min brödkärlek till kvällsmat. Som enastående väljer jag ju helt själv om jag vill äta riktigt mat, eller om jag vill ha dessert till middag :-)
 
 
Blanda 1 dl blåbär (färska eller frysta som tinat) med 50 gram philadelphia. Söta med lite florsocker. Hetta upp en torr stekpanna och lägg i en tortilla. Bred på blåbärsröran, och lägg på en till tortilla. Stek tills brödet fått fin färg och vänd sedan och stek andra sidan. Om man vill vara lite fancy pancy så pudrar man på lite florsocker innan servering, men sånt pysslar jag inte med åt mig själv haha
 
Till detta gjorde jag en röra på ca 1 dl turkisk yoghurt, 1 tsk honung och lite vanilj.
 
Detta blev super, och jag kommer definitivt att pröva igen med hallon :-)

Quesadillas

Ofta efter en tacomiddag så är det ett par tortillas över. Och nästa gång man ska äta tacos så köper man nya bröd och glömmer bort att det ligger ett par i frysen. Plus ett par till. Plus ett par till... Botemedlet heter Quesadillas. Enkelt som en lunch eller middag för en person. Lagat och klart på 10 minuter, och ett perfekt sätt att ta tillvara på rester i kylen.
 
 
Till en quesadilla behövs 2 tortillabröd och ca 1 dl riven ost. Jag gillar dessutom att blanda osten med ett uppvispat ägg. Sen är det bara att gå på jakt i kylskåpet och hitta lämpliga saker att hacka ner i ost/äggblandningen. Typ gårdagens överblivna köttbit. Eller lite skinka. Kokt potatis? Lök är ju alltid gott. Sen så är det bara att krydda upp det hela så att det passar med vad man har stoppat i quesadillan. I min mun innebär det i princip ALLTID röd chili och svartpeppar.
 
Hetta upp en stekpanna utan fett. Lägg ett bröd i stekpannan. Häll på ost/äggblandningen och lägg på det andra brödet. Stek tills brödet fått fin färg, osten börjat smälta och ägget börjat stelna. Vänd på hela härligheten och stek den andra sidan.
 
Sen är det bara att njuta :-)
 
Titta in imorgon med vettja. Då serverar jag en söt dessertquesadilla. Till dess: ha en bra dag.

Pastasås med bacon och chorizo

Operation frystömning pågår fortfarande här hemma. Häromdagen hittade jag åt en förpackning chorizo som ville bli middag, och vem är jag att neka mat att hamna i min mage? Kompletterade med lite slattar från kylen och då blev det så här:
 
 
Pastasås med bacon och chorizo
 
1 frp bacon
300 g chorizo (jag använde Djävulskt Hot från Sorunda Korv)
1 gul lök
1 dl creme fraiche
1 dl grädde

Pasta
 
Gör så här:
  1. Koka pasta
  2. Finhacka löken
  3. Hacka bacon och chorizo i mindre bitar och stek detta. Tillsätt lök
  4. Tillsätt grädde och creme fraiche
  5. Blanda i lite av pastavattnet i såsen och blanda sedan ner pastan.
Servera med hyvlad/riven parmesanost och nån grönsak.

Blåsa glas

Jag har alltid varit faschinerad av glasblåsning och jag vet EXAKT vart den faschinationen kommer ifrån: jag hade en bok om jultomtens verkstad när jag var liten. Minns inte vad boken heter (den bor hos systersonen nu) men det var såna fantastiska illustrationer i den. Även när jag tittat i den som vuxen så kan jag verkligen fastna i bilderna och leta efter detaljer som jag inte sett förut.
 
I boken får man följa förberedelserna inför julen. Allt från att tillverka och slå in julklappar, ta hand om renarna, baka kakor. Och nissarna som blåser julgranskulor. DÄR fastnade jag.
 
 
Sommarlovet mellan 6:an och 7:an följde jag med Ann-Sofie och hennes familj till Göteborg. Där någonstans hamnade vi i en liten liten glashytta. Det var första gången jag såg glasblåsning live. Kände värmen i hyttan. Såg hur glaset växte fram. Där insåg jag attt magin från boken var ännu större i verkligheten.
 
 
I 30-årspresent fick jag en glasblåsningsdag. Det var en helt fantastisk upplevelse, och om det är fler personer därute som funderar på att testa så: kör! Kör på för tusan. Innan vi körde igång så tänkte jag att "jag är glad om jag kommer därifrån med en glasklump som minne av dagen". Men faktum är att det blev riktiga saker.
 
 
Självklart med fullständig handledning. En erfaren glasblåsare bredvid som övervakar, inspekterar och vägleder varje litet moment. Som hela tiden talar om hur och vad jag ska göra härnäst. Men ändå.
 
 
Det är faktiskt enklare att blåsa blas med fullständig handledning jämfört med att dreja med fullständig handledning. Nu påstår jag inte på något sätt att hantverket skulle vara lätt. Men med någon som håller en i handen hela vägen kan man faktiskt få med sig något användbart hem. Att ha ett par skålar i köksskåpet (och ytterligare en som donerats till kära mor) som jag själv har gjort är jävligt kul :-)
 
 
Alla glasblåsarbilder är tagna i glashyttan på Skansen. Och här på slutet mina två nybörjaralster.

Som vackrast i galet tillstånd!

De nästintill obligatoriska torsdagstulpanerna är som allra vackrast några dagar senare. När de slagit ut för fullt och inte är så där perfekta längre. Utan snarare ser ut som om de knaprat både vitaminer och lyckopiller...
 
 
Röda tulpaner pryder vardagsrummet. Första blomsterkvasten jag någonsin fått på Alla Hjärtans Dag :-)
 
 
I köket är det gult och lila som gäller. Gillar färgkombinationen trots att Färjestad numera spelar i grönt :-)
 
 
Det är så kul ett par dagar senare. I torsdags var både de gula och de lila tulpanerna knoppiga. Idag behåller de lila fortfarande sin knoppiga form, men har skjutit iväg på höjden. De gula har inte vuxit på höjden, men blivit galna. Underbart.
 
Måndag och ny vecka. Hoppas att denna vecka blir lite lugnare än den förra... Önskar er alla en bra start på veckan!

Lyxfrukost med smak av sommar? 15 kronor tack

 
Erbjudande på färska hallon i matbutiken. Inget att tveka på, det är bara att lyxa till det och drömma sig bort till varmare månader. Because I'm worth it :-)

Lunchmacka med chili och mozarella

Jag är lite seg idag. Sitter hemma framför skidskyttet när jag egentligen borde bege mig in i duschen och dra iväg. Just nu håller mina vänner på att dricka öl på lokala sunkpubar - en öl på varje station längst med blå linjen. Nåväl. Jag får ansluta senare :-) 
 
 
Stekta mackor med mozarella
6 skivor formfranska
1 boll mozarella
Smaksätttare (tex. pesto, soltorkade tomater, tapenade, chilisås, whatever. Denna gång: kronärtskockspesto)
Kryddor (denna gång: örtsalt och finhackad röd chili)
 
2 ägg, uppvispat
Vetemjöl + salt + peppar
Smör till stekning
 
Gör så här:
  1. Kantskär brödet.
  2. Bred på "smaksättaren" på tre av mackorna men lämna kanterna rena
  3. Skiva mozarellan i tre skivor och lägg dessa på brödet. Krydda efter behag.
  4. Pensla på lite ägg på kanterna på mackan (klister...) och kläm sedan ihop kanterna så att de fastnar ihop med varandra.
  5. Doppa mackan i ägg, och sedan i vetemjöl.
  6. Stek på hög värme tills osten smält och mackorna blivit gyllenbruna
En boll mozarella blir perfekt till tre dubbla mackor, och så skär man smörgåsarna i trekanter. Beroende på hur hungrig man är så räcker det då till två eller tre personer. Nu var det ingen som skulle äta med mig idag, så jag halverade bollen och gjorde två mackor. Det blev lite för mycket mozarella - den hann inte smälta rakt igenom och bli sådär gosigt trådig och kladdig. Men gott ändå. En sallad till det, och nu är jag mätt i magen.
 
Ha en fin lördag!

Facerape av grövsta sort?

Jag har vägrat Facebook under alla år, till mina vänners förtvivlan. Och visst, det har varit saker, fester, nyheter man har missat eftersom "ja just, det trodde jag att du visste. Men du har ju inte facebook..." Men eftersom det inte handlar om mina nära vänner så har det inte varit hela världen.
 
Anyway... När jag hade min årliga glöggfest på andra advent så dök jultomten upp med ett fint inslaget paket. Jag fyllde ju nämligen år då. Paketet var väldigt lätt, det kändes som om det inte var något i det alls. Men det var det. Det var nämligen inloggningsuppgifter till ett FB-konto i mitt namn?!
 
Det kan man kalla facerape. Eller vad säger ni? Nåväl. Jag måste krypa till korset och erkänna att det nog inte är så illa i alla fall.
 
Därför har även bloggen fått en egen facebooksida. Häng med HÄR vettja :-)
 
Ha en riktigt härlig fredag och helg!
 

Ett hjärta till mig!

För några år sedan fick jag en upplevelse i födelsedagspresent. Jag fick göra något som jag drömt om sedan jag var liten. Jag fick nämligen testa att blåsa glas på Bro Glasbruk. Det var en helt fantastisk upplevelse som enbart förstärkte min önskan om att verkligen lära mig det hantverket.
 
 
[Bildkälla]
 
Bro Glasbruk tillverkar fantastiskt fina glashjärtan, så jag passade på att shoppa med mig ett sådant därifrån. Detta pryder nu min toalett, och det är ungefär så mycket som jag tänker uppmärksamma att det skulle vara något speciellt med den 14:e februari.
 
Så det så.
 
Jag? Singel? Vad får dig att tro det? :-)

Har du rätt storlek på din BH?

Det finns två saker som många kvinnor gör fel. Saker som skulle göra många kvinnor så mycket snyggare. Saker som alla kan påverka, oavsett om man är den där snyggingen som folk vänder sig om efter på gatan, eller om man är vacker på något annat sätt.
 
Två saker som alla kan göra något vettigt av. Det ena är ögonbrynen. Åh vad många förstör sina bryn! Men det ska jag inte prata om idag. Kanske nån annan dag. Det andra är valet av BH. Många gånger ser jag kvinnor som har illasittande BH:ar. Såna som åker upp långt på ryggen, eller ger personen fyra bröst (eller i värsta fall sex bröst...) och som inte gör något som helst för att smickra figuren och hjälpa kläderna att sitta bra. Visst. Det är svårt att hitta den perfekta BH:n. Men inte på något sätt omöjligt.
 
Inte om man går till en BRA butik. En specialiserad underklädesbutik. Detta är något som alla borde göra, oavsett om man har liten, normal eller stor byst. Visst, har man tuttar av normal storlek så klarar man sig ofta fint på Lindex. Men det är ändå bra att gå till en specialiserad underklädesbutik för att få veta vilken storlek man ska köpa. Hur den perfekta BH:n ska sitta.
 
 
Läste nånstans att ungefär 90% av kvinnorna använder fel storlek. Och då innebär det i de allra flesta fallen att man har en för stor omkrets och en för liten kupa. Nu tror jag iofs inte att 90% är en sanning här i Sverige, men räknar man globalt så är det nog sant. I alla fall i länder där man kan shoppa på Victorias Secret. Hopplöst ställe med okunnig personal. På Victorias Secret anser man nämligen att axlarna ska hålla bysten uppe. Vilket så klart är helt fel. Jag hamnade i en... hrmmm... väldigt högljudd diskution med en VS-expedit som ville pracka på mig en BH som var 15 cm för stor i omkrets, och där BH:n inte ens nådde in till kroppen mellan brösten. Expediten tyckte dessutom att det var helt fruktansvärt att BH:n lämnade märken på kroppen. Look what your bra is doing to you! Det blev ingen shopping i den butiken om man säger så.
 
Bysten ska hållas upp av BH:ns omkrets. Inte av axelbandet. BH:n ska sitta så pass tight att man får in ett par fingrar mellan bandet och kroppen, inte mer än så. Dessutom: när man shoppar så ska man se till att den sitter på yttersta hyskorna för att få mest valuta för pengarna - när BH:n har töjt sig efter några månader (vilket även bra kvalitetsBHar gör) så finns det ju utrymme att tighta till den, så att den sitter bra ett tag till.
 
Bygeln ska omsluta hela bröstet. Den ska alltså börja under armhålan, inte "framme på kroppen". Då använder man för liten kupa.
 
En B-kupa är en B-kupa är en B-kupa? Nope. Kupans storlek baseras på differensen mellan bystens omkrets och omkretsen under bysten. Det betyder alltså att själva kupan på en 80B och en 70D är ungefär lika stora. Testa det nästa gång du ska köpa en ny BH: gå ner en storlek på omkretsen, och gå upp en storlek i kupan. Är du en av alla dessa kvinnor med fel BH-storlek så kan detta lilla trick göra underverk för figuren.
 
Vi med udda storlekar är förpassade till specialbutiker i vilket fall som helst. Att hitta omkrets 65 (som jag har) i en vanlig butik näst intill omöjligt. Men OM man skulle hitta den omkretsen så finns den ändå inte större än A-kupa, och förmodligen med Hello Kitty-tryck. Och om man, som jag, har ändrat vikt några kilon åt ena eller andra hållet sedan man sist shoppade så är det dags att prova ut en ny storlek. Secialbutik, here we go!
 
Igår rustade jag mig därför med två glas vin och begav jag mig sedan ut på shoppingtur. In på Gustaf och 10 minuter senare var jag 3 BH:ar rikare och 1850 kronor fattigare. Jag hade definitivt inte behövt en styrketår, så smidigt var det.
För dig som tänker shoppa underkläder i Stockholm kan jag verkligen rekommendera ett besök på Gustaf Mellbin. De har två butiker, en vid Mariatorget och en i Gamla Stan. Personligen föredrar jag att handla vid Mariatorget, då den butiken är större och därmed har ett bättre utbud. Sen har de härliga provrum och FANTASTISK personal. Var annars kan man hitta tre perfekta tutthållare på 10 minuter?
 
Förhoppningsvis är ovanstående inga nyheter. Men om du känner dig träffad av denna text: Gör dig själv en tjänst och gå in i en specialiserad underklädesbutik. Be om hjälp. Kom därifrån med en helt ny figur. Din spegel kommer att le mot dig. Dina kläder kommer att sitta bättre. Och din rygg... Den kommer att tacka dig!
 
Just do it!

Nope. Detta inlägg är inte sponstat på något sätt. Jag tycker bara att en bra BH är varje kvinnas rättighet, och att butiker med bra utbud och riktigt serviceminded personal förtjänar att lyftas fram :-)

Minnet av barndomens semlor

Jag har tjatat om mamma tidigare. Men det är helt enkelt som så att hon är ett alldeles enastående mamamexemplar, och såna förtjänar lite tid i rampljuset emellanåt. Hon syr, och bakar, lagar godaste maten i hela världen och fixar och donar och ser till att vi alla mår bra och har det gott.
 
 
Semlorna på bilden har ingenting med inlägget att göra. Men de var goda ändå.
 
Om mamma bakade egna semlor? Självklart :-) Dessutom hade alla i familjen sina egna önskemål om hur en semla skulle vara. Mamma ville ha en semla med normala propotioner... Lagon med fyllning, lagom med grädde. Dock serverad som hetvägg. Syrran ville inte ha någon mandelmassa alls, utan bara en bulle med grädde och florsocker. Jag ville ha MYCKET fyllning, och inte så mycket grädde. Medan pappa var lycklig om han bara fick en slät bulle. För att veta vems bulle som var vems så skrev mamma våra initialer i florsockret.
 
Fyllningen då? Inkråm från bullen. Florsocker. Mandel som mals i gammeldags mandelkvarn. Den blir lite grövre och mer smakrik eftersom mandeln inte var skållad. Ibland gjorde vi fyllningen på hasselnötter istället för sötmandel. Det blev också riktigt gott. Kanske till och med godare?
 
Hur vill du ha dina semlor?

I en annan del av världen...

...finns en lummigt grön oas där husen är byggda av trä och där detaljer får finnas av den enkla anledningen att det är vackert. Husen är översållade med snickarglädje och detaljer. Man kan titta hur länge som helst. Man hittar nya saker hela tiden.
 
 
Denna del av världen ligger i Hagalund, Solna. I utkanten av ett miljonprogramområde som i folkmun går under namnet Blåkulla. Denna kontrast mellan världar kan kännas smått absurd ibland. När jag befinner mig bland de gamla husen så är det som att ha klivit in i garderoben och hamnat i Narnia eller nåt. Sen höjer man blicken ovanför lusthusets tak och möts av Blåkullahusen. Skumt!
 
 
 
Det är här jag tillbringar mina tisdagar. Det är en öppen verkstad (öppet måndag - torsdag), men det är inte någon kursverksamhet. Däremot finns det så klart folk som vet vad de pysslar med på plats - det tackar vi nybörjare för. Vem som helst får komma dit, och antingen så betalar man för en hel termin (800 kr) eller per gång (80 kr). Allt material (lera, engober, glasyr) finns där, så man köper på plats. Man betalar helt enkelt för leran per kilo och gör något kul. Antingen låter man leran vara naturell, eller så målar man med engober. Nästa gång man kommer dit så har Karin (som förestår keramiken) sett till att godset genomgått första bränningen; skröjbränningen. Nu är godset redo för att glaseras. Sen ska det brännas igen. Därefter så väger man det färdiga godset och betalar igen för bränning och glasyr.
 
Nån som blev sugen? HÄR kan du läsa mer. Titta in vettja :-)
 

Chokladsås 1+1+1

Söndag. Vaknar med huvudvärk trots att kvällen tillbringades i en väldigt nykter soffa. Och jag var lika nykter jag. Lite orättvist tycker jag. Igårkväll njöt jag dock av andra saker: hemlagad rykande varm chokladsås och iskalla röda vinbär direkt från frysen.
 
 
Denna chokladsås är så himla enkel. Och görs av ingredienser som är stapelvaror i skafferiet. 1 del strösocker, 1 del kakao och 1 del vatten. Sen - om man vill - så kan man även tillsätta lite sirap, honung eller vaniljsocker. Men det är inte nödvändigt alls. Häll allt i en panna och ge det ett uppkok. Vispa hela tiden. Klart.
 
Såsen är rätt tunn när den är varm, men när den kallnat så är den tjock och trögflytande. Som vanlig chokladsås på tub. Och eftersom det inte är nån mjölk/grädde så håller den fint i kylen om det blir något över :-)
 

Stekta mackor med ost

Ska man åka skidor en hel dag så krävs det energi. Okej, nu åker jag bara från soffan, men att hetsa upp sig är ansträngande så det gäller att fylla på energidepåerna innan man sätter igång på allvar. Dags att plocka upp en favorit som mamma ofta lagade när jag var barn.
 
 
Stek ett par skivor formfranska på båda sidorna. Lägg på 3-4 skivor ost på varje brödskiva. Häll sedan på några matskedar vätska i botten på stekpannan och lägg på ett lock snabbt som bara den. Ta bort locket efter ungefär en minut, och nu har vattenångan smält osten. Krydda efter behag. Paprikapulver är toppen, men det var visst slut, så det fick bli örtsalt istället.
 
Vätska: tja... Finns det en skvätt vitt vin i kylen så är det utmärkt. Äter man detta till lunch eller kvällsmat och tänker dricka en öl till så kan man gärna öppna ölen redan vid matlagningen och använda den. Annars duger faktiskt kranvatten alldeles utmärkt.
 
 
Servera med stekta ägg och tomater. Nu orkar man en hel dag i TV-soffan. Eller i verkliga livet för den delen :-)

Om att piffa upp tillvaron för någon annan. För dig kanske?

Världen är full av full av fantastiska människor och fantastiska idéer. I det verkliga livet är det inte alltid okej att vara en fantastisk människa, eller att ha fantastiska idéer. Det finns alltid någon gnällspik som tycker att man tar för stor plats, att man tror att "man är något".  Och det är man ju. Du, jag och vi allihopa. Vi är något. Vi är någon. Vi är fantastiska på vissa sätt, och mediokra på något annat sätt. Du på ditt sätt och jag på mitt.
 
På våra bloggar är det annorlunda. Här är det okej att kliva fram och slå sig för bröstet och plocka fram alla bra idéer som finns. Ens egna idéer eller någon annans fiffigheter. Vi inspireras av varandra. Vi berömmer varandra när någon gjort något bra, och skickar uppmuntrande och peppande klappar på axeln om nån har en dålig dag och behöver ryckas upp. Vi skickar presenter till folk vi inte känner på annat sätt än via bloggen, bara för att. Bara för att "denna skulle verkligen passa hemma hos X" eller "Y verkade låg och behöver muntras upp". Och vi får samma bemötande tillbaka.
 
Jag gillar det. Jag gillar det skarpt. Ni är vänner jag ännu inte känner. Ni muntrar upp min dag med fina kommentarer och positiv energi.
 
En underbar bloggidé är "Pay It Forward". PIF. Det är en såndär grej som cirkulerat runt i bloggvärlden så länge att jag inte har en susning om vart den kommer ifrån ursprungligen. Men jag hade den på min blogg för över fem år sedan, och nu är det dags igen.
 
Tre goda gärningar för någon annan. Ni minns filmen med Helen Hunt, Kevin Spacey och John Bon Jovi? Där en ung pojke sprider tankesättet "When someone does you a big favour, don't pay it back. Pay it forward". Alltså: om du gör något bra för mig så ska jag tacka dig genom att göra något bra för nån annan. För att de positiva ringarna ska spridas extra mycket så ska man inte bara göra det för en person. Man ska göra det för tre. Denna idé har cirkulerat i bloggvärlden men nu med materiella ting. Vilket kan vara nog så trevligt.
 
Har du orkat läsa så här långt? Bra. Det är nu det blir roligt :-) Det handlar alltså om att skicka en sak till tre personer. De tre mottagarna ska sedan göra samma saker i sin tur. Ett positivt kedjebrev, men åt andra hållet skulle man kunna säga. Häromdagen dök denna idé upp hos Pia - Queen Of Kammebornia och jag var rask att haka på.
 
Pia kommer alltså att skicka en sak till mig. Vad vet jag inte. Det kan vara något köpt eller något hemgjort. Något som är fint att titta på eller som är gott att äta eller trevligt att läsa eller bra på något helt annat sätt. Jag vet inte. (Pia vet säkert inte heller ännu...)
 
Som tack för gåvan kommer jag att skicka något till tre av er. De tre första som kommenterar detta inlägg kommer att få något av mig på posten. Det kommer inte att ske imorgon. Det kanske inte sker nästa vecka heller. Men det kommer att ske under året. När du minst anar det :-)
 
Två krav dock: Du måste ha en egen blogg så att kedjan inte bryts. Och du får så klart inte bryta kedjan. Håll kedjan levande genom att ge någonting till tre andra personer inom det närmsta året. Ok?
 
Bra, då kör vi :-)

Chili con carne

Operation frystömning pågår hemma hos mig. Det har varit väldigt skönt och praktiskt när jag har varit hemma sjuk några dagar att äta färdigmat ur frysen istället för att stå och laga mat. Chili con carne är en sån rätt, när jag lagar den så gör jag oftast dubbelt eller till och med tredubbelt. Det tar inte många minuter extra att steka mera köttfärs och hacka några extra lökar...
 
 
Chili con carne á la Tomtens Dotter
4 personer
 
600 gram kötttfärs
2 gula lökar
1 hel vitlök (eller efter behag)
1 påse taco kryddmix
1 burk salsa (styrka efter behag - jag kör hot)
1 stor burk kikärtor
1 stor burk kidneybönor
1 dl vatten (eller öl, men jag skulle inte öppna en flaska enbart för den sakens skull)
Salt och peppar
 
Till servering: hackad lök, tomater, gräddfil/creme fraiche. Nachos eller tortillas. Lite sallad kanske? Riven ost?
 
 
Gör så här:
  1. Fräs köttfärsen i omgångar. Flytta över till en större gryta vartefter och tillsätt tacokryddmixen och en liten skvätt öl eller vatten.
  2. Hacka lök och vitlök. Fräs detta och flytta sedan över till den större grytan.
  3. Tillsätt salsan och låt allt puttra några minuter
  4. Skölj bönor och kikärtor. Tillsätt dem och låt allt puttra ytterligare några minuter - bara så att bönorna blir varma.
Denna gång åt jag chilin som wraps - hade tydligen gjort en frysportion lagom för barn, inte för vuxna... Virar man in wrapsen i servetter lämpar sig detta utmärkt som TV-mat :-) Brukar portionsförpacka chilin i dubbla fryspåsar. Smidigt när man tar med sig matlåda på jobbet: då slipper jag bekymra mig om att få med själva lådan hem igen :-)

Årets första skapelser och Nutelladagen

Idag är det nutelladagen. Visste ni det? Det finns dagar för tamigtusan allt nu för tiden :-) Om nån känner för att fira den dagen så kan jag rekommendera Nutellacookies. Ungefär en kvart från det att man börjar baka tills dess att kakorna når magen. Det är inte illa det :-)
 
 
Tisdagar är keramikdagar, det vet ni vid det här laget. Vi får väl se hur det blir denna gång dock. Jobbar idag efter några dagars sjukstuga, så jag får se hur jag känner mig när jag går hem från jobbet.
 
Här är ett par grejer som jag fick med mig hem förra gången. Ett drejat fat och en liten matchande skål. De gröna prickarna skapas med svart (ja, svart) glasyr som man stänker på genom att doppa en tandborste i glasyren och sprätta, sprätta, sprätta.
 
 
Det jag nästan gillar mest är undersidan. Det är den sista lilla pricken över i:t med en arbetad botten. Ikväll ska jag försöka mig på att dreja ett par muggar tänkte jag. Håll tummarna för mig :-)
 
Har förresten lite idéer inför påsk. Kommer ni ihåg äggskalen som jag gjorde i våras? Om inte så kan ni titta HÄR. Det skulle vara snyggt att göra prickiga ägg! Både enligt ovanstående princip men även med Evas favoritglasyr 2001... Klur klur klur... Nåväl. Det får mogna till nästa vecka :-)

Django

Är hemma från jobbet även idag. Nån form av influensa utan den tillhörande förkylningen? Ömma leder, febrig och huvudvärk. Men underligt nog så har näsan slutat rinna (peppar peppar).

I onsdags - när jag var frisk - var Mia, Niklas och jag och såg Django. Om ni inte har sett den redan så kan jag verkligen rekommendera ett litet biobesök. För detta är definitivt en sån film som ska ses på bio.
 
 
Utspelar sig i amerikanska södern ett par år innan inbördeskriget bryter ut. Med andra ord en hel del slavhandel och svinerier. Leonardo Di Caprio gör en alldeles lysande tolkning av ett riktigt jävla äckligt svin.

Har en känsla av att denna kommer att vara lika klassisk som Pulp Fiction om några år.
 
Ha en riktigt fin vecka! Och gå på bio :-)

Februari kanske inte är så illa ändå?

Förra våren räddade jag lökarna från en kruka påskliljor. Glömde bort dem, men några månader senare pillade jag ner dem i rabatten. Glömde sedan bort att jag hade planterat dem. Tills nu. Det är trevligt att vara glömsk ibland.
 
 
I går var jag ute och "inspekterade ägorna". Det går ju ganska snabbt, eftersom det är en uteplats på runt 11-12 kvadrat eller så. Och då upptäckte jag att påskliljorna är på väg upp. Ta mig tusan: Det är vår! Det kanske inte är så illa med februari i alla fall :-)
 
En annan sak som gör att februari inte är så dum är att Helly/Helena är tillbaka i blogosfären! Om det är fler än jag som älskar hennes julblogg så ta en titt på Amelia/Hemma med Helena för en året runt-dos.

Still going strong!

Förra lördagens tulpaner håller fint, så denna helg njuter jag fortfarande av dessa. De såg lite fåniga ut dock: De röda tulpanerna har inte vuxit, men de rosa och lila har skjutit iväg 7-8 cm på höjden. En något obalanserad bukett med andra ord.
 
 
Har därför städat buketten lite. Av 30 tulpaner höll 28 fortfarande måttet. Nya snitt, kapat bort lite blad som började se sunkiga ut och knöt ihop buketten så att den håller formen.
 
 
Detta är bara "vanliga" tulpaner från matbutiken. Inga dyra blomsteraffärsblommor. Jag sköter dem definitivt inte som man borde göra. Jag byter inte vattnet mot nytt kallt - nöjer mig med att hälla på en skvätt från vattenkannan. Att låta dem stå svalt över natten, det är svårlöst när man bor i lägenhet. Och att göra nya snitt ofta? Sånt glömmer jag. Men det funkar tydligen ändå :-)
 
För övrigt är jag väldigt glad över att slippa gå ut. Jag ligger hemma, nerbäddad i soffan och är risig. Missbrukar the. Fördelen med det är att jag faktiskt hinner besvara kommentarer och besöka era bloggar. För det har varit nedprioriterat ett långt tag, livet snurrar snabbt just nu.
 
Ha en riktigt fin helg!

Årets längsta månad?

Det är något konstigt med februari. 28 dagar. Möjligtvis 29 om det ska vara riktigt jävligt. Jag kan verkligen inte förstå hur en månad med så få dagar mentalt kan kännas så LÅNG. Det är tur att det inte är en normallång månad.
 
Här i Stockholm innebär februari en återgång till den grå tillvaron. Gott om dagsljus är det ont om och snön smälter bort. Förra veckan var det 15 grader kallt och nu har det varit varmgrader i flera dagar. Merparten av snön på gräsmattorna är borta, men snöhögarna lever kvar. De träd som för bara en vecka sedan var så vackra att det nästan gjorde ont är svarta, mörka och hotfulla. Årstiden vårvinter finns inte här. Kylan är rå och biter igenom märg och ben - jag fryser mer denna vecka än vad jag gjorde den föregående.
 
Jag gillar inte februari.
 
Men snart är det dags. Snart kommer snödropparna att blomma på uteplatsen. Ljuset besegrar mörkret allteftersom dagarna blir längre. Gruset sopas bort från gatorna. Allteftersom dagarna går börjar fler och fler blommor att titta fram och snart möts man av ett blått hav av krokusar på lunchpromenaden. Naturligtvis iklädd solbrillor :-)
 
 
 
 
Det gäller bara att hålla ut ett tag till. Köpa hem blommor. Frossa i färg inomhus för att mota den grå massan utanför fönstret. Dricka varm choklad och gott the. Och sova.
 
Vad gör du för att stå ut med februari?