Zyndigt gott, Ripa!

För ett par veckor sedan stod en härlig kasse och väntade på mig i trapphuset när jag kom hem från jobbet. I den stod det fyra flaskor glögg, två från Ripa och två från Tegner&Son. Från Ripa kom två flaskor av årets nyhet: Ripa Zin, en rödvinsglögg på Zinfandeldruvan. Ekologisk dessutom, man tackar!
 
 
Glöggen kommer i två storlekar: 75 cl och 37,5 cl. Gillar att den kommer i halvflaskor - det är bra när man vill testa. Men man kan lika gärna gå på den stora flarran på en gång, it's a keeper. 
 
Doften är bra. Ordentlig liksom. Varm och kryddig, precis som en rödvinsglögg SKA dofta.
 
 
Men hur smakar den då? Jo. Den smakar som en rödvinsglögg utan några större krusiduller. För mig är det ett bra betyg, jag vill inte ha en massa konstigheter med glögg (även om det är kul emellanåt). Den har en lite kraftigare kardemummaton än vad exempelvis Blossa har - vilket jag gillar!
 
Ripa Zinfandel finns på systembolaget från den 3:e november. Alkoholhalten är 12,5%.
75 cl kostar 69 kr. 37,5 cl kostar 45 kr. 
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
 
 

Att möta dagen med ett leende

Om jag inte får mitt morgonthe vill jag inte vara med och leka. Och jag kan lova att folk inte vill leka med mig heller. Ibland hinner jag inte med thet hemma så då försöker jag hålla en låg profil på jobbet de första 5 minuterna innan jag sörplat i mig den första koppen.
 
 
För att mota mitt sura morgonhumör har jag gjort en specialmorgonmugg till mig själv. Den är vid och flat så att thet ska svalna snabbt (annars hinner jag inte dricka det alls!). 
 
 
Och när thet är slut - vilket i sig är en katastrof - möts jag av ett leende.Sämre saker kan ju hända en gråkall vardagmorgon i oktober. 
 
 
Och så här ser den ut från en annan vinkel. Idag är det tisdag igen. Men jag har inte bestämt mig för om jag ska gå på keramiken idag eller inte. Vi får se vad vädret säger efter jobbet. Är det regn och snålblåst åker jag hem till soffan istället. 

Broderade minnen från barndomen

Min mamma kan saker. Hon lagar världens godaste mat. Hon bakar de absolut bästa bullarna och kakorna. Hon kan sy. (Hon sydde både min balklänning och studentklänning när jag gick ut gymnasiet. Efter skisser hon fått av mig på post-it-lappar...) 
 
Dessutom broderar hon. Det finns några saker som verkligen gör jul för mig. Min broderade adventskalender. Duken med domherrarna. Snögubbevepan som hänger i mamma och pappas kök. Och Tomten.
 
 
Tomten som har firat jul med mina föräldrar fler gånger än vad jag har gjort. Tomten som hänger i hallen och hälsar oss alla välkomna hem. 
 
Från och med nu kommer Tomten även att hälsa mina besökare Välkommen. Jag hittade nämligen en exakt likadan i en köp/byt/sälj-grupp för julsaker på Facebook. Häromdagen kom han hem till mig. 
 
Välkommen Tomten!

DIY: Rengöringsmedel med juldoft

Förra året gjorde jag en egen variant av Christmas Clean. Jag är nämligen lite för snål för att pröjsa runt 80 spänn för ett rengöringsmedel när de vanliga rengöringsmedlen kostar runt 30 kronor. Så istället gjorde jag ett eget. 
 
 
Det var Sanna som tipsade om detta först och jag tände på idén. Förra året hade jag inte tillräckligt med tid för att låta medlet dra innan det var dags för stora julstädningen. Det blev helt okej, men inte perfekt. I år är jag ute i god tid så nu ska det dofta starkare. Mer kryddigt. 
 
 
Jag använder Garants oparfymerade universalspray. Den är oparfymerad, billig, rengör bra och (viktigt i det här sammanhanget) har en etikett som är lätt att ta bort :-) Jag har tagit skalet från en apelsin (skalat med potatisskalare) och en rejäl bit färsk ingefära som jag skivade tunt. Det ska även åka ner kanelstänger, kryddnejlika och kardemumma i blandningen, men det hade jag inte hemma. Note to self: shoppa imorgon. En sak som jag däremot hade i köksskåpet var kakaonibs. Så förhoppningsvis blir det lite chokladton på rengöringsmedlet. 

Enkla spöken och vintertid

Godmorgon lördag! Äntligen är sportvintern igång. Eller i alla fall lite tjuvstartad. Idag är det premiär för den alpina världscupen, så jag har precis tittat på damernas första åk. Nu ska jag städa köket och sen är det dags för andra åket :-)
 
Hittade så söta spöken igår. I personalmatsalen på jobbet av alla ställen. Just dessa spöken är köpta, men man kan ju göra likadana med väldigt enkla medel. En vit plastpåse. Klipp ut ett spöke genom att använda hörnet av påsen. Svart penna. Rita ansiktet och händerna. Någon fyllning till huvudet (hushållspapper, strumpa, pingisboll) och sen är det bara att knyta ihop med ett vitt snöre/garn. 
 
 
Inatt är det dags att ställa om klockorna. De ska alltså vridas tillbaka en timme. Ni vet väl: På våren tar man fram utemöblerna, så då vrider man fram klockan. På hösten åker utemöblerna tillbaka till förrådet. Då vrider man tillbaka klockan. Själv tycker jag att det är fånigheter att ställa om klockan på vintern. Ja, jag VET att det blir ljusare på morgonen. Men det leder ju till att det blir mörkare snabbare på eftermiddagen. FÅNIGHETER! 
 
Näe, nu har jag inte tid med er längre. Städa kök! Ciao

Min julklapp till mig själv

Igår vaknade jag i panik. Försoven. Suck. Duscha i raketfart, slänga på sig kläder, borsta tänder, springa hemifrån. Medan jag sprang runt som en yr höna så ringde Åsa, men jag ignorerade telefonen. Jag kan ringa tillbaka när jag sitter på tunnelbanan.
 
Ser ett SMS från ovan nämnda Åsa: "Ring mig. Jag behöver hjälp". Så jag ringer direkt när jag fått på mig skor och jacka och gått hemifrån, vad har hänt nu?? Det visade sig att det inte var något som hade hänt på det viset - men att hon behövde hjälp med biljettbokning. Biljetterna till Tenatious D's konsert släpptes nämligen klockan 09.00. Vilket jag HELT hade glömt på grund av försovningen. Nåväl. Innan vi fick tag på varandra på telefon hade det löst sig för Åsa med annan hjälp. Men jag var fortfarande biljettlös. Snabbt in på Ticnet. Hamnar i den där förbannade kön. Ser hur den beräknade kötiden sniglar sig fram - kommer det att finnas några biljetter kvar när jag väl kommit fram? 
 
 
För er som inte känner till Tenatious D så förklarar jag på julnördiska. Hälften av bandet utgörs av Jack Black. Dvs den mysiga killen som får ihop det med Kate Winslet i The Holliday.  
 
Klockan 09:28 kom jag in på Ticnet. Helt övertygad om att biljetterna var slut vid det det laget. Men... Jag lyckades knipa en av endast 3.500 biljetter. GLAD. Under dagen har jag följt missnöjdheten bland mina vänner på Facebook, det var många som blev utan. Live Nation skrev att biljetterna tog slut på 3 minuter, men det stämde inte riktigt, eftersom jag fick tag på min efter en halvtimme. 
 
Hade jag tänkt på att det var i sån liten lokal skulle jag så klart ha köpt flera biljetter när jag väl kom in, men tyvärr köpte jag bara till mig själv. Men Åsa har ju också biljett. För en gångs skull har jag alltså min "date" till Alla Hjärtans Dag fixad låååångt i förväg :-)
 
Önskar er alla en riktigt bra fredag!

Julklappstips till ölnörden

Öl har de sista åren blivit sjukt trendigt. Från massproducerad Pripps blå i mängder på Systembolagets hylla har fokus flyttats till små lokala microbryggerier. Kvalitetsöl i små upplagor som serveras på krogar eller finns i Systemets beställningssortiment.
 
Efter de senaste årens hipstertrend (surdegsbröd, stoppa egen korv...) så är steget till att brygga sin egen öl inte så långt. Jag har några ölnördiga kompisar. En av dem brygger sitt eget öl. Jag har smakat några sorter och han är BRA på det. 
 
Bild lånad från Det Lilla Köksbryggeriet
 
Ett startkit för ölbryggning kan vara en bra julklapp till den som inte har testat att brygga öl förut. Där får man med alla ingredienser och även den specialutrustning som normalt inte finns hemma i ett kök. Startkit finns bland annat att köpa på Det lilla köksbryggeriet och hos Coopers
 
Själv är jag ingen stor öldrickare. Jag kan ta en Corona när det är riktigt varmt ute, men resten har jag alltid tyckt smakar "för mycket öl". Men efter att ha hängt med mina älskade ölnördsvänner så har jag insett att det är en jädra skillnad på öl och öl. Eller som servitören på Oliver Twist uttryckte det: "Att säga att man inte gillar öl är som att säga att man inte gillar mat!" Jag har märkt att ett litet glas stout kan smaka toppen. Och att brown ale är fullt drickbart. Ful-lager med för hög beska däremot, det går bort. 
 
Är det svårt att brygga öl? Jag vet inte, jag har aldrig provat. (Det kommer. En annan ölnördig kompis har köpt ett startkit, och då ska jag vara med). Men jag läste vad Det lilla köksbryggeriet svarar på samma fråga, och de säger att det är "Lättare än att laga punka, svårare än att köpa öl (men roligare) och ungefär lika svårt som att baka bröd.". Så då borde det ju vara fullt görbart för de allra flesta :-)
 

Jul på Åhlens City

I måndags tog jag en sväng in till stan efter jobbet. Syfte och mål: spana lite julutbud i butikerna. Det var en riktigt mysig kväll, och min näsa anade doften av snö* Jag hade bara en halvtimme på mig så enklast är att ta en snabb runda runt Drottninggatan. H&M Home var värdelöst ur julsynvinkel. De hade absolut ingenting juligt framplockat ännu. En sväng in på PUB-huset för att besöka Habitat - bara för att upptäcka att de flyttat därifrån och numera befinner sig på Söder (dock rätt nära jobbet, så det kan bli en lämplig lunchutflykt). 
 
Dags att dra fram ett ess ur rockärmen. Åhlens City. Det kan ju inte misslyckas i alla fall? Nej. Det gjorde det inte. Så klart att det är jul på Åhlens City. Halva plan 2 var fylld med juliga saker. Det var en massa saker som jag ville ha, men det är lite för mycket månad kvar på lönen för tillfället. Tur att det kommer en ny på fredag. Lön alltså. Inte månad :-)
 
 
I år kommer min gran återigen gå i ljusa färger. Som 2012. Blev inspirerad av 
denna gran, jag gillar verkligen "istället-för-glitter-pärlbandet"
 
 
Bilden visar en del av SIAs julsortiment. Sia har alltid snygga
grejer, men priset brukar vara lite väl saftigt enligt min mening....
Eller vad sägs om de höga "glasen" till vänster till vrakpriset 829 kr???
 
 
Dessa glasgranar blev jag lite förälskad i. Men de passar inte in i
min julstil, så jag hoppas helt enkelt att någon annan köper dem,
så att jag får njuta av dem på era fina bilder haha
 
Det blir helt klart en ny runda när lönen kommit. Då har de förhoppningsvis tagit fram mer saker också. Nu var det mest granpynt och adventsljusstakar. 
 
Å andra sidan....  Jag borde verkligen inte köpa något här hemma. När jag för en gångs skull ska få uppleva en amerikans julskyltning och pynt och shopping så borde jag spara mina slantar tills dess. Nåväl. Det lär ju visa sig :-)
 
*Och det där med att min näsa kände lukten av snö... Det var bara falskt alarm. Min näsa snackar mycket skit, så den ska man inte lita på. Det lyckades jag lista ut alldeles själv när de första 30 sekunderna av lycka hade lagt sig - det blir inte mycket snö när det är 7 grader varmt ute....

För garnnystan på flykt, tentativo uno

Kommer ni ihåg DETTA inlägg? Vad jag för tillfället inspireras av på keramiken? Nu är mitt första egna försök färdigt och jag är riktigt jädra nöjd. 
 
 
Detta är alltså en skål för garnnystan. Så att nystanet ska hålla sig på plats istället för att rulla runt i hela huset. Jag gillar konceptet. jag gillar att göra dem. De är galna och lekfulla. Det är bara synd att jag själv inte stickar, annars hade jag gjort en uppsjö till mig själv också :-) 
 
Denna kommer att flytta österut. Till Åland. En vän till mig frågade om jag kunde göra åt henne. Normalt sett tar jag inte beställningar, men jag sa Ja av två anledningar. Först och främst tände jag på idén. Och sen hade jag slut på Finrexin också, så vi gjorde ett litet byte :-)
 
 
Om någon undrar vad "tentativo" betyder så är det "försök" på italienska. Jag är SÅ sjukt sugen på att lära mig italienska. Det är ett grymt vackert språk och höstens dubbla italienresor har inte gjort mig mindre sugen. Just nu tragglar jag med en lära-språk-app som heter Duolingo. Jag tror inte på att lära sig språk på det viset MEN jag vill ha en lite kortare startsträcka om jag bestämmer mig för att ta en kurs i vår. Det är ett bra sätt att lära sig en massa ord och lite grammatik i alla fall :-)

Glögg i arabiska theglas

I Allers-inlägget för några dagar sedan lovade jag att återkomma med bilder på min samling theglas. Under ganska många år har jag samlat på theglas. Små arabiska theglas passar utmärkt till glögg. Det guldiga håller ihop de udda glasen till något enhetligt. Dessutom passar det fint till julen.
 
Delar av min samling. Glasen har jag köpt på Indiska, på diverse olika
"skräpbutiker"  
samt även samlat på mig under resor i Nordafrika.
 
Jag har valt att köpa glasen i par istället för att köpa mängder med likadana. Det finns tre anledningar till det. Den första är att det är smidigt när man har glöggfesten. Du vet hur DITT glas ser ut. Den andra anledningen är att glas går sönder. Och då är det enklare att köpa ett nytt par än att försöka hitta komplement till något man köpt för mååånga år sedan. Det tredje - och viktigaste - är att jag gillar det udda. Allt behöver inte vara likadant, men det får väldigt gärna vara enhetligt. 
 
Några sorter har jag dock i mängd. Det är ju trots allt trevligt med likadana glas när man bara är runt 5-10 personer :-)

Put a little love in your heart

God morgon söndag! Vissa skulle hävda att det är förmiddag (eller kanske eftermiddag innan inlägget har hunnit skrivas färdigt), men det bryr jag mig inte om där jag sitter i soffan, kikar på Nyhetsmorgon. Iklädd morgonrock, dricker the och käkar frunch. Härliga, slappa, lata söndagmorgon.
 
Just nu flödar kärleken i julbloggsvärlden. Igår kväll, när jag "gick min blogroll", surfade jag som vanligt in till Jul i Laloland. Blev alldeles varm i magen när jag läste vad Jessica skrevEricas blogg har snygga bilder, roliga, välskrivna inlägg, intressanta recept och är personlig på alla sätt. Jag gillar hennes kermaikinlägg och det faktum att hon, precis som jag, tycker att Converseskor passar till alla tillfällen!!!
 
Tack Jessica ♥  
Jag älskar din blogg med. Vi möts både i likheter och olikheter. Säger som jag sa för nåt år sen: tjejen har en rosa gran och äter inte kött - men jag gillar't! 
 
 
Då ska jag sprida kärleken vidare till några av mina favoriter.
 
Helena med bloggen XiMAS by Nilli blev snabbt en favorit. Hon fångade mig redan från första inlägget som skrevs förra hösten. Jag känner igen mig så mycket i Helena. Vi är båda udda fåglar i en alldeles för ordinär värld. En värld som kan smaka bättre och bli lite vackrare. Till dig som gillar min blogg: hälsa på hos Helena, du kommer att gilla den bloggen med.
 
Annas Jul är en klassiker vid det här laget. Anna har julbloggat sedan 2007, så hon är en inventarie i julbloggskretsar. Hos Anna finns mycket pysseltips och ett ordentligt fokus på ekologiskt. 
 
Thereses blogg Sockenvägens Söta har jag följt i hundra år vid det här laget. En vardagsblogg med både guldkant och skit under naglarna. Mycket vackra bilder och inspiration. Therese är också en julnörd, så även om hennes blogg inte är en julblogg så kan ni lita på att hitta en hel del juligheter där.
 
Det finns så klart en massa fler. Många, många fler. Men idag begränsar jag mig till tre. Och med det sagt önskar jag er alla en riktigt härlig söndag. 

Fattiga riddare goes toasted!

Jag har sagt det förr, och jag kommer att säga det igen: rör inte mina kolhydrater! Frukost, brunch, lunch, middag. Men kanske inte på samma dag :-) Nej men... Jag tycker att det är lite trist att laga mat till mig själv, så det blir en hel del mackor...  
 
 
Min senaste innovation funkar fint som helglunch. Det är en helt vanlig toast (ost, skinka, oregano) med ett ovanligt "ytskikt". Istället för att bre mackorna med smör så doppade jag dem i ett ägg som vispats upp med en skvätt grädde. Sen rätt in i ett varmt toastjärn där de fick ligga något längre än vad vanliga toast brukar göra (ca 5-6 minuter). Serverad med en sallad blev det en riktigt bra måltid :-)
 
Lördag idag! Idag står mysdag med tre fjärdedelar av familjen Fågel på schemat. Vi ska ha en dag i keramikverkstan idag. Och känner jag oss rätt så kommer vi att avsluta hemma hos dem med två flaskor glögg: en med lite starkare innehåll åt mig och Eva. Och en alkoholfri åt killarna. 
 
Ha en fin dag :-)

En missbrukares bekännelse

Det är magiskt när den är på plats. Granen. Eller kanske handlar det mest om kulorna. Eller det mysiga ljuset lamporna ger när granen står så grön och grann i stugan. Eller alltihop tillsammans. Så klart. 
 
 
Grön och grön förresten... Ibland KAN man faktiskt se lite av det gröna, ska det vara så? Ända sen jag skaffade min fullstora julgran (läs: ända sen jag skaffade min fullstora lägenhet där en fullstor gran får plats) så har jag haft dille på att shoppa kulor. Det kanske eventuellt möjligtvis skulle kunna vara så att jag missbedömde hur många kulor som behövs i en gran i början. 
 
Det kan kanske ursäkta de första 250 kulorna...
 
Men sen då? Hur kommer det sig att jag köper fler och fler varje år? Jag kan så klart inte köpa bara en eller två av en sort, då jag vill ha en gran som hänger ihop. Så jag köper 8. Eller kanske 12. Eller 16.
 
Men jag är inte beroende. Jag kan sluta. Precis när jag vill. Jag bara vill inte :-D

Du har varit 92% stygg!

Hej pappa! Så var det dags igen. Det är ju den tiden på året... Önskelistetid. Å andra sidan vet jag inte om jag kommer att få några julklappar i år. Jag gjorde nämligen ditt "Stygg eller snäll"-test igår kväll och det här blev resultatet...
 
 
Hmm. Fattar inte. Jag gjorde nämligen samma test i måndags och då hade jag varit 80% snäll. Något har tydligen hänt de senaste dagarna. Så jag håller tummarna för att jag snart hamnar på snäll-listan igen. I sånt fall skulle jag vilja ha
  • En filékniv 
  • Prenumeration på tidningen Skriva
  • Presentkort på IKEA
  • X-men Cerebro Collection (kan köpas HÄR)
Mer än så kommer jag inte på just nu. Är det ett tecken på att jag har blivit gammal? Eller bara på att jag har för mycket saker...? 
 
Vill du också veta hur du ligger till i farsans stora bok? Klicka HÄR för att komma till testet. Berätta gärna hur snäll/stygg du blev :-)

Läser Allersredaktionen Tomtens Dotter?

Så har jag läst årets första jultidning. Allers är ju alltid först ut, och som vanligt är den helt okej för sitt pris, men kanske inte mer än så. Men jag måste ju säga att jag fnittrade lite för mig själv när jag läste årets upplaga. Det känns som om de har hämtat lite av inspirationen från mig :-) 
 
 
Till vänster en bild på ett julkort ur Allers. Till höger ett pysslat julkort som jag visade upp i ett inlägg 2008. Och HÄR finns även en gubbe på samma tema från 2007 :-)
 
 
Den röda tråden är.... turkos. Så skriver Allers. Och så har jag levt de senaste åren. En turkos överdos - och bäst blir det när man kombinerar det hela med rött. Som jag skrivit om bland annat i DETTA inlägg.
 
 
På den vänstra bilden serverar Allers varm dryck ur arabiska theglas. Udda arabiska theglas. Det är exakt vad jag har gjort de senaste 10 åren :-) Måste visa upp hela min samling någon dag (inväntar fotograferingsljus...) Den börjar bli rejäl nu! Räknade glasen i våras och minns jag rätt har jag runt 50 st. Vilket betyder att man slipper diska under glöggfesten :-)
 
I år ska jag hålla i plånboken när det gäller jultidningar. Litar på att jag har sett det mesta många gånger. Däremot kommer jag att köpa på mig lite amerikanska magazin istället när jag åker till Chicago. Jag får helt enkelt lita på att ni blir inspirerade och visar det som behövs visas :-D
 
Ha en fin dag!!!

Skål!

Det är väl ett lämpligt sätt att böra en tisdag? Men nu pratade jag ju inte om en klirrande dryckesskål. Utan om keramik. Det är ju tisdag, så efter jobbet sticker jag iväg till verkstan :-)
 
 
Denna gjorde jag förra säsongen men bloggtorkan har gjort att jag inte har visat upp den än. Jag är riktigt nöjd. Denna gång funkade ALLT :-)
 
 
Formen blev exakt som jag ville ha den. Lagom vinkel, lagom sväng. Lagom stor för sallad till en eller två personer. (Tänk att "lagom" kan vara så rätt ibland) Till och med glasyren blev precis som jag ville ha den. Jämn, men släppt runt kanterna så att den röda leran kommer fram. I love it!
 
Idag är det som sagt dags igen. Då får jag veta hur det har gått med det första av projekt garnnystanskål. Håll en tumme för att den klarat glasyrbränningen, ok?!
 
 
 

Plötsligt händer det!

Som ni säkert har förstått har det saknats lite julstämning för mig den sista tiden. Så till den milda grad att jag blev förvånad över att se Allers Julmagasin i butik i fredags (redan?) och trots att jag så klart köpte den har jag ännu inte läst den. I onsdags när jag kom hem stod det en påse provsmakningsglögg vid ytterdörren. Och jag har inte smakat än. Vad är det som händer?
 
Det har varit lite mycket en tid. På grund av bra saker, men fortfarande alldeles för mycket för att julen skulle trippa in i hjärnan och att bloggen skulle få prioritet. Jag bytte nämligen jobb för en vecka sen, och det där med att vara sjuk en vecka mitt i den avslutande överlämningen på gamla tjänsten ställde till det en hel del. Lägg till ett par dagars konferens och en långhelg i Rom så förstår ni... Bra saker - men lite väl mycket. 
 
 
För att kicka igång julhjärnan tog jag en sväng till Panduro efter jobbet idag. Jag hade väl inte förväntat mig några mirakel av det besöket, men tamigfan. Det funkade. Bara genom att gå omkring i butiken och titta på pysselsaker försatte mig i julstämning. Det känns bra. 
 
Helt plötsligt började hjärnan jobba. Funderar på saker jag ska laga till årets glöggfest. Vad man ska smaksätta senap med. Vad jag vill ha i julklapp. Julklapparna till familjen är nästintill färdiga redan :-)
 
Nä, hörrni. Nu ska jag ta en glögg och läsa Allers Julmagasin. Ciao ;-)