Wraps med parmesan och bacon

Hur har ni det i vardagslunken? Äter ni ordentligt? Jag måste erkänna att jag är dålig på vardagsmat, men attans så gott det är med wraps. Och med bacon. Eftersom allt blir godare med bacon (ja, jag vet att jag tjatar...) Men det är inte fel med maträtter som är färdiga på bara några minuter.
 
På tal om maträtter som är klar på några minuter: I dag ska jag provsmaka något som INTE blev klart på några minuter, nämligen den första av korvarna. Återkommer med det första receptet (förmodligen under helgen)
 
Ber om ursäkt för den mörka och tråkiga bilden...

I en wrap så är det bara att stoppa i det man gillar och det som finns i kylen. Denna wrap innehåller ruccola, rå zuccini (vilket jag tycker är godare än gurka), strimlade sockerärtor och tomater. Över det så droppade jag lite Crema di Balsamico. Sedan lite grovt riven parmesan och stekt bacon. Det gick ingen nöd på mig den dagen.
 
Jag borde nog starta en egen baconkategori snart....
 

Praliner med vit choklad och kardemummatryffel

Nu måste jag faktiskt få skryta lite över min egen förträfflighet. För dessa praliner blev så j***a goda. När en mjuk, krämig och lagom söt tryffel som kryddats med kardemumma möter ett skal av mörk kraftig choklad så blir det helt enkelt väldigt trevligt för smaklökarna.
 
Detta recept är en liten vidareutveckling. Mitt första försök gjordes med ett skal av vit choklad och såg ut så HÄR. Då konstaterade jag att det blev lite väl sött. Det andra försöket gjordes med skal av mörk choklad, men då blev tryffelfyllningen för torr. Så HÄR såg det ut. Smaken var det dock inget fel på, så nu gällde det bara att fila lite på konsistensen.
 
Det tredje försöket - detta försök - blev perfekt smakmässigt (även om pralinerna inte blev perfekt blanka och därmed lämnade lite att önska rent utseendemässigt).
 
 
Praliner med vit choklad och kardemummatryffel
32 praliner
 
400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
150 gram vit choklad
75 gram grädde
40 gram smör
1 tsk stötta kardemummakärnor
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Hacka den vita chokladen och lägg chokladen tillsammans med smöret i en skål
  • Hetta upp grädden och häll den över smöret och chokladen. Tillsätt kardemummakärnorna
  • Rör till smeten blir slät.
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna. Låt stå nån timme i kylen (eller gärna över natten) innan bottnarna gjuts.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
 
 
PS1: När jag hade chokladtemat förra helgen så var ni några som tyckte att det verkade svårt att göra praliner. Så här är det: det är inte SVÅRT i den bemärkelsen. Men det är många moment, och man bör vara rätt noga i varje moment så att man inte sabbar slutresultatet. Om ni blir sugen att testa så gör det! Gärna redan nu så har ni fått in snitsen innan det är skarpt läge och julgodiset ska tillverkas :-)
 
PS2: Om man ändå tycker att det verkar för pillrigt så kan man ta ett pralinrecept och enbart göra tryffeln i ischokladformar. Just ovanstående tryffel är lite för lös för att det ska fungera bra, men (och nu är jag inne på gissningar när det gäller måtten!) om man halverar smöret och grädden borde det bli en lagom konsistens.

Hur gör man fönsterkuverten lite juligare?

Bara för att julen är på intågande betyder det ju inte att man får en paus från fönsterkuverten. Tyvärr. Elakt, eller hur? Nåväl. Nånstans måste man ju lägga skiten och så här gjorde jag förra julen:
 
 
En stor skål på fot fick agera brevkorg. För att göra fönsterkuverten lite mindre tråkiga så fick några stora pinjekottar bo med dem också. Inte fullt lika trist som en ångestladdad hög på skrivbordet, eller hur?
 

Den perfekta handväskan?

Det här med vintertid/normaltid är inte min grej. Jag förstår verkligen inte varför det ska bli ljusare på morgonen på bekostnad av kvällsljuset. Ska man ställa klockan åt något håll på hösten så är det väl framåt? För att få ljusare kvällar? 
 
Jag är kvinna. Så jag tröstshoppar. I måndags råkade jag se en fin handväska i skyltfönstret på Lindex och blev lockad in i butiken. Lockväskan höll inte måttet då dem inte hade någon dragkedja. Hej ficktjuv. Välkommen ner i väskan? Nope. Not for me. Men väl inne i butiken så måste man ju titta runt lite. Och då hittar man ju andra saker.
 
 
Ovanstående raring fick bli min nya vän. Ber om ursäkt för mörk, tråkig och skuggig bild, men... Det är ju normaltid nu. Denna väska uppfyller de flesta av mina krav på en vardagsväska.
  • Ett STORT huvudfack. Som kan stängas med dragkedja...
  • En LÅNG och ställbar axelrem så att den kan hängas över ena axeln eller över bröstet för de dagarna när väskan är extra tung.
  • Många fack i olika storlekar. Denna har två lagom stora fack på framsidan - varav ett har ett ännu mindre fack på framsidan som i princip endast rymmer SL-kortet. Perfekt, nu kan det ligga kvar i väskan och jag behöver bara hålla väskan mot avläsaren. Sen ytterligare ett fack där "krafs" ryms. Näsdukar, skavsårsplåster, lypsyl, tamponger, skavsårsplåster och allt annat som måste bo i min väska. Alltid.
  • Sen har den en skön form. En sån form som funkar oavsett om väskan är halvtom eller helfull, eftersom väskan är mjuk. Den har ett skönt "häng".
Man kan inte köpa lycka. Men man kan faktiskt köpa väskor istället. Om ytterligare en vecka eller så så vet jag om den kvalificerar sig som "den perfekta vardagsväskan" :-)
 
***
 
Stort tack för alla era kommentarer!! Det är så kul att läsa om hur ni jular hemmet. Och er omtanke efter kanininlägget värmer i hjärtat ♥ Tack!!
 
Eftersom jag inte har haft någon datortid under helgen, i måndags blev det sent efter jobbet och igår var det keramikså har jag haft svårt att hinna svara på era kommentarer. Det gäller både för bloggen och på facebook. Jag försöker verkligen att svara på alla kommentarer, men när det var ca 50 st obesvarade fick jag ge upp. Ni får därför ha överseende med att jag, för denna gång, nöjde mig med att endast besvara kommentarer som innehåller frågor...

Tegner & Son Tradition Vinglögg

För några veckor sedan fick jag hem ett rejält glöggpaket från Tegner&Son. En i taget betas de av, och denna Bag In Box fick följa med till korv- och pralinhelgen. Innan jag går in på själva recensionen vill jag skicka en tanke och en R.I.P till min favoritglögg från just Tegner & Son. Biskopens blandning har försvunnit ur sortimentet i år. Vila i frid, kära biskop.
 
 
Men nu ska vi istället prata om denna glögg, Tradition Vinglögg. Detta är en bra glögg. Den är "stabil", välkryddad och precis som de andra glöggsorterna jag smakat från denna tillverkare är kardemumma den mest framträdande kryddan. Vilket jag personligen tycker är jättegott.
 
Glöggen kommer både som vanlig 75 centilitersflaska och som ovan, i en tvåliters BIB. Om vi ska göra en jämförelse med Blossa Vinglögg (den med röd etikett) så är Tegnér några kronor billigare (59 kr för 75 cl, 139 kr för 2 liter), har lite mer alkoholstyrka (12,5%) och är några snäpp godare. Detta är en bra basglögg som inte sticker ut åt något håll, utan är precis som en glögg ska vara: värmande, kryddig och lagom söt.
 
Betyget: 
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.

Inget nytt under solen!

Inget som är färdigt i alla fall. Men jodå. Durkslag nummer tre hade överlevt skröjbränningen. Nu hoppas jag att det har överlevt glasyrbränningen också, så att jag får plocka hem det ikväll :-) Däremot hade jag missat två tisdagar på rad. En för tre veckor sedan var jag så himla trött att jag åkte hem och kraschade i soffan. Och veckan efter var jag sjuk. Förra veckan var jag dock åter på keramiken.
 
 Så här snygga mönster på byxorna blir det när man glömmer att sätta på sig förkläde...
 
Jag påbörjade två nya projekt förra veckan. Ett som jag håller lite hemligt tills det är klart. Och sen hade jag en lerklump och en halvtimme över innan det var dags att städa.
 
Jag påbörjade därför en pigljusstake. Inte helt illa för ett första försök va? Den kommer att bli finfin med en vit glasyr. Gillar saker som är neutrala i sitt grundutförande, och sedan kan pimpas lite olika beroende på säsong. Denna kommer nog att få sällskap av lite polkagrisar.
 
Återkommer med slutresultatet om några veckor :-)
 

Att släcka ett liv

Igår kväll, när vi satt ibilen på väg hem från korv- och pralinhelgen, hajade Åsa plötsligt till. "Vad var det där? Det var ett djur. Jag tror att det var en påkörd katt. Den sprattlade"
 
Åsa vänder bilen och kör tillbaka. Vi upptäcker medan vi kör förbi att det är en kanin. Inte en katt. Påkörd, med huvudet i en onaturlig vinkel. Och han sprattlar fortfarande.
 
Ingen ska behöva lida på det viset. Inte ens någon som det går tretton på dussinet av. Åsa letar rätt på ett tillhygge och jag går tillbaka. Till en uppgift som jag inte ser fram emot... Drämmer till kaninen hårt i huvudet. Ögonen stängs och han slutar sprattla. Lidandet var över. 
 
Jag trodde faktiskt inte att det skulle beröra så mycket. Mitt förhållande till djur är nämligen väldigt osentimentalt. Men just att den hade så ont. Och att se den i ögonen. Bang. Död. Det berörde mig. Mycket. Det känns därför skönt att veta att jag gjorde det rätta.

Vart börjar man egentligen?

Herregud vilken helg vi har haft! Jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Eller jo. Det vet jag. Tack till Eva och Janne som öppnade upp hemmet för en matlagningshelg. Och ett nästan lika stort tack till Åsa, Lena och Markus.
 
Det var väldigt roligt att göra korv. Jag har ju testat att stoppa korv en gång tidigare. Men nu gjorde vi hela kedjan. Malde köttet, kryddade, stoppade. Det var inte sista gången jag gjorde korv. Min mamma och syster blev väldigt avundsjuka, så det kan vara så att det blir en vända hemma nån gång också. Då ska kära far få dra igång röken också :-)
 
Dessa korvsorter har vi gjort:
  • Kalkonkorv med bacon och jalapeño
  • Kalkonkorv med sidfläsk och provencalsk örtkrydda
  • Älgkorv med glögg
  • Älgkorv med öl och chili
  • Vildsvinskorv med enbär och viltkrydda
  • Julkorv (fläskkorv med kryddpeppar och senapsfrön)
  • Fläskkorv med chili och persilja
  • Blandkorv (fläsk och nöt) med rödvin och basilika
  • Lammkorv med spiskummin
  • och ytterligare en lammkorv som jag inte kommer ihåg vad vi smaksatte med - måste kolla recepten... Timjan!  Timjan var det.
Sen blev det sex sorters praliner också:
  • Citronpraliner (recept finns HÄR)
  • Praliner med karamell, whiskey och rostad kokos
  • Praliner med jordnötssmör och ljus choklad
  • Praliner med vit choklad och kardemumma
  • Praliner med mörk chokladtryffel och chili
  • Praliner med ljus choklad och gorgonzola
I veckan ska jag försöka skriva ihop korvrecepten. Fotografera praliner. Skriva pralinrecept. Men nu vet ni vad ni kan vänta er under den närmsta tiden :-)
 
Önskar er en riktigt fin dag och en fin vecka!

Allting har en ända, men korven den har två

Nu börjar korv- och pralinhelgen lida mot sitt slut. Ben, fötter och rygg protesterar men lite jobb återstår. 10 olika sorters korv och fem eller sex sorters praliner. 
 
Här kommer en  bildkavalkad från i helgen:
 
 
 
 
 
 
 
 

Look Pluto, we've got squirrels

God morgon! Idag tänkte jag återanvända ett tips från förra året. Det blir lite så just nu, det är svårt att fotografera efter jobbet och på helgerna är det fullt upp. Men jag satt häromdagen och tittade igenom gamla blogginlägg och såg en sak som jag fick jättemycket frågor om. 
 
Mina ekorrar. Sällan har ett inlägg fått så mycket respons som inlägget om fjolårets julgran. Men den blev verkligen vacker. (Gå och lägg dig igen, Jante!)
 
 
Jag fick jättemånga frågor om vart jag köpt ekorrarna. Det finns en väldigt söt historia om dem som ni kan läsa här. Efter ett tips från Helena gjorde jag lite efterforskningar. Och det visade sig att ekorrarna kommer från Schleich. Alltså det där företaget som tillverkar en massa olika djur till bondgårdar.
 
Är du sugen? Knalla iväg till närmsta leksaksaffär så kan du också bli med Piff och Puff till din gran :-)

Julpyntar ni överallt?

En kommentar till IKEA-inlägget fick mig både att flina gott och att tänka till. Det var Nilla/Tankebubblor som skrev "Kan inte låta bli att skratta lite åt att det enda juliga du köpte var en röd toaborste. Dels det att det fanns riktigt julpynt, dels det att julpynta på toan. Men det är väl bevisat att du är en julnörd va? ;-) :-)"
 
Och jo. Jag är en julnörd. Jag erkänner. Men jag har blivit extremt tillbakadragen i mitt pyntande de senaste åren. Den här lägenheten passar liksom inte att överdekorera. Visst. Vardagsrum och kök är helt julade. Men på andra sätt än tidigare. Istället för att ställa ut tomtar överallt så handlar det mer om färgsättning. Levande ljus och ljusslingor. Julkokböcker på hyllan i köket. Och de senaste årens favorit; fruktfatet goes christmas
 
 
Men jag gör jul precis överallt. På ganska små sätt som sagt. I hallen har jag ju ändå mattor på golvet. Så under julen är mattorna röda. Jag köpte röda runda badrummsmattor på Rusta för några år sedan, som tjänstgör som hallmattor under julen.
 
 
Och i badrummet har jag ett rött duschdraperi, röda handdukar och en röd toaborste. Små enkla - och billiga - medel för att jula till det. Ljusstakar i badrummet har jag året runt, och under julen byts de ut till något som är lite mer juligt än döskallar :-) Då får julhjorten komma fram.
 
 
Sovrummet är enklaste stället att jula. Bara på med juliga sängkläder så är det klart :-) Vilket påminner mig om att jag måste köpa nya sängkläder i år, då jag gått och skaffat mig ett dubbeltäcke...
 
Hur gör du? Jular du överallt? Eller håller ni er till kök och vardagsrum?

Vintern är här! Eller i alla fall i Sölden :-)

Idag börjar det. Tjuvstartar i alla fall. Alpina världscupen drar igång med storslalomtävlingar i helgen. Har du hängt med ett tag så vet du att jag är sportnörd, så detta är en liten höjdpunkt för mig. Som jag kommer att missa. Jag har nämligen andra planer för i helgen.
 
Jag och Helena stoppar korv med hjälp av KC Wallberg 
Foto: Marie/Maries strålande jul
 
Helgen kommer att ägnas åt korvstoppning och pralintillverkning. Kanske gör vi polkagrisar också. Åsa har bjudit med mig till en matlagningshelg tillsammans med hennes mamma och syster. Strax beger vi oss till Dalarö för att sätta igång. Kameran följer självklart med, så det kommer att finnas lite bloggmaterial för de närmsta dagarna :-) Vill du inte vänta? Häng med på Facebook vettja!
 
Detta är helgens TV-tider (och länkar till SVTplay för den som, liksom jag, befinner sig ute på vift)
Lördag
09:20-11:00 i SVT1 och SVTplay, första åker damer
12:35-13:35 i SVT1 och SVTPlay, andra åket damer
Söndag
09:20-11:00 i SVT1 och SVTPlay, första åker herrar
12:35-13:35 i SVT1 och SVTPlay, andra åket herrar

Jultoppen

Till alla julbloggare därute: Gå in och registrera er på Jultoppen. En del av er har redan gjort det, men vi är ju betydligt fler än de 26 st som i skrivande stund har registrerat sig.
 
 
Glöm inte att lägga in koden på din blogg efter registrering. Koden får du antingen via mail eller genom att logga in på "inställningar". Under "inställningar" kan man även lägga till en egen visningsbild.
 
Ha en riktigt trevlig helg.

Den där Morberg... Är han Grinchen?

För en vecka sedan fick jag hem ett recensionsexemplar av en julkokbok som jag vet att många är nyfikna på, nämligen Morberg firar jul (Bonnier Fakta). Den fick följa med som nattlektyr till förra helgens födelsedagsfirande, och när jag låg i den kalla husbilen (3 grader... brrr) och väntade på att på att det skulle bli varmt under täcket låg jag och bläddrade. Och verkligen förvånades över inledningen.
 
 
"Min längtan efter julen är obefintlig. Det första som infinner sig när vintermörkret lägger sig är en önskan att fly bort. Hur ska jag komma undan? Kan jag fly obemärkt? Kan jag gömma mig och vara osynlig? Svettig och med hjärtklappning känner jag hur första advent och de andra helgerna närmar sig. Alla kalas, alla paket, alla konflikter. Besvikelsen över att inte få det man önskar sig. Mättnaden."
 
Say what? Är han Grinchen eller vad? Är det så det ska vara, va, va, va? Men det tar sig. Redan i efterföljande stycke. Blev lite nervös där ett tag :-)
 
 
Boken är vacker och stämningsfull. Det är lyxigt att den är ett inbundet tygband istället för cartonage. Jag gillar att den har ett rött band så man kan markera vart man slutade läsa/vad man ska tillaga. Jag gillar de vackra stämningsfulla fotografierna som boken är generöst strösslad med. Jag hamnar definitivt i julstämning.
 
Vet inte om jag blir så matinspirerad dock. Recepten är traditionella. Inlagd sill, skinka, revbensspjäll, köttbullar och så vidare. Väldigt traditionella i vissa fall. För den som vill stoppa korv, koka grisfötter och göra sin egen kalvsylta.
 
För den som har sin välbeprövade receptbank är detta kanske inte rätt bok, då den inte innehåller så många "nya" recept. Men å andra sidan är detta en jättebra basreceptbank för den som inte har sina gamla beprövade klassiker i rockärmen, utan behöver hjälp och stöd på vägen. (Kluvet det där... Å ena sidan handlar julen så mycket om Same procedeur as every year, James. Men just för att den gör handlar om det så får man säkert recepten på inlagd sill med sig ifrån mamma/mormor/svärmor. Och när man letar recept så letar man just efter någon utveckling. Så tänker jag i alla fall?)
 
Men för den som letar julkänsla och en trevlig stund med en glögg: Mys på bara! Den där Morberg... Han är faktiskt inte Grinchen. Han är en riktigt trevlig hustomte.
 
Betyg:
 

Julbloggskategori på Bloglovin!

För en dryg vecka sedan lämnade jag ett utvecklingsförslag till Bloglovin om att de borde skapa en julbloggskategori. Sen bad jag er att rösta på förslaget. Och det gjorde ni. Underbart!
 
 
Tillsammans har vi påverkat. När man tittar på förslaget idag har förslaget nämligen fått status "Planned" och en admin har kommenterat att det är "on it's way". Tack till Jessica med bloggen Baby, It's Cold Outside för att du uppmärksammade mig på det!
 
Fasen vad bra vi är tillsammans <3

Smörgåstårta med räkor

Som jag berättade om i går har det varit 40-årsfest i helgen. Födelsedagsbarnet frågade om jag hade möjlighet att hjälpa till med smörgåstårtor till partajet, och så klart fixar jag det. Vi hade en bra arbetsfördelning där jag bidrog med två tårtor från havet och födelsedagsbarnet gjorde en tårta från land. 
 
Jag gillar att göra smörgåstårta på polarkaka. Det blir lite mera mat jämfört med att göra tårtan på ett landgångsbröd. Jag tycker dessutom att tårtan håller lite bättre. Den blir inte lika "sladdrig".
 
 
Till tårtan:
10 skivor polarkaka
 
Grundklet:
5 dl Creme Fraiche
2 dl Smetana
1 msk dijonsenap
250 gram mjukost (jag använde Norrmejeriers Hummer&krabba)
1,5 dl grädde
1 dl äkta majonäs
 
Smaksättning:
4 kokta ägg
4 frp crabfishpinnar
200 gram räkor
Citron
Salt och peppar efter smak
 
Gör så här:
  • Vispa grädden. Blanda alla ingredienser till grundkletet. Ta undan två deciliter som sedan ska täcka tårtan. Jag brukar spara detta i Smetana-burken, så slipper jag måtta...
  • Finhacka ägg, crabfish och räkor. Blanda ner hacket i grundkletet. Smaksätt med citron, salt och peppar.
  • Täck kanterna på ett fat med remsor av smörpapper och lägg sedan på två skivor polarkaka. Bred på fyllningen, lägg på nytt bröd (tänk på att lägga nästa lager omlott så att det blir en stadig tårta) och mera fyllning. Fortsätt tills det är 5 lager bröd.
  • Täck tårtan med gladpack och låt den stå 1-2 dagar i kylen och gôtta till sig.
 
Garnera tårtan på festdagen:
Denna tårta fick följande garnering
300 gram räkor
3 kokta ägg, hackade
1 burk rom
Coctailtomater
Gröna vindruvor
Citron
Gurka
Ruccola
 
  • Täck tårtan med det sparade "grundkletet". Klä sedan sidorna med ruccola.
  • När det sedan kommer till garneringen så är det enklare att få en snygg och symetrisk tårta om man börjar utifrån och arbetar sig inåt.
  • Den enda garnering som är lite "special" på denna tårta är gurksnurrorna. Man skalar en gurka, skär remsor med potatisskalare/osthyvel (ca 2 cm breda). Varje remsa delas i två bitar och rullas ihop till en snurra. Det syns verkligen jättedåligt på ovanstående bild (inklämt mellan rommen och citronskivan) men HÄR finns en bättre bild. Tack Karro!
  • Sen är det bara att äta och njuta :-)
Idag skulle min älskade mormor ha fyllt 87 år. Därför passar det utmärkt med en tårta!

Här och nu.

 
Sista skvätten ur Blossa13-flaskan. Och sedan en Blossa12 på det :-)

Restpyssel

I förrgår läste jag ett inlägg hos Annas Jul om pyssel, och att man kanske samlar på sig betydligt mer än vad man gör av med. Åhh vad jag känner igen mig. Sånt material man har tittat på massvis med gånger i sina egna lådor är helt enkelt inte lika lockande att använda som det man tittat på massvis med gånger i en webbshop.
 
Jag och min vän Karro brukade göra så här: Varje höst hade vi en dag (eller en helg...) med "restpyssel". För att använda upp gammalt material. Det var förbjudet att shoppa nytt inför det tillfället (med undantag för dubbelhäftande tape, lim och cardstock). Man tvingades att bli kreativ på ett annat sätt.
 
 
Vi brukade ge varandra utmaningar. Leta kortskisser för att tänka i nya banor. Eller plocka fram något papper som funnits i gömmorna i åratal "Det här papperet måste ingå i ett julkort". Dessutom finns det fler fördelar (utöver att det är ruggigt trevligt) med att pyssla tillsammans. Det jag var less på såg Karro som nytt och fräscht, och tvärt om. Mest tvärtom om jag ska vara ärlig - Karros pysselgömma är fantastisk.
 
Känner du att det suger i pysseltarmen men att plånboken är tom? Slå dig ihop med en vän och ha en dag med glögg och pyssel. Det blir förmodligen bättre än vad du tror.
 
För lite mera pysseltips i kategorin budget: Spana in detta inlägg från 2011. Där tipsar jag om saker i vår vardag som går alldeles utmärkt att recykla till pyssellådan. Läs även kommentarerna, då ni skickade in en hel del fina tips.
 
Ha en fin kväll!

Kan man vara kär i en bok?

Jag har fått en alldeles underbar bok på posten. En sån där bok som får mig att känna mig som Hermione i Harry Potter and the Half Blood Prince. När professor Slughorn låter eleverna lukta på en love potion, och Hermione beskriver vilka dofter hon känner. En av dofterna i hennes doftpalett var "fresh parchment".
 
Den känslan fick jag när jag öppnade paketet innehållande boken. Jag blev förälskad. I den tjocka stora boken. I det härliga omslaget med de vackra bilderna. I att omslaget dessutom går i favoritfärgkombon rött och turkost... I att den är halvinbunden istället för att "bara" vara i cartonage. Med alla dessa positiva känslor innan man ens öppnat boken, kan man bli annat än besviken?
 
Jadå. Man kan bli jättenöjd också. Och märka att förälskelsen övergår i kärlek. Vilket var precis vad som hände för mig. Men nu börjar det kanske bli dags att sluta prata om kärlek och informera om vilken bok jag pratar om?
 
 
Ni som följer mig på Facebook vet nog redan: Fixa Julen. Detta är en alldeles underbar bok som ges ut av Ica Bokförlag. Boken är ett samarbete mellan flera olika författare som alla har skrivit var sitt kapitel. Av de mer namnkunniga medförfattarna märks Birgitta Rasmusson (Sju sorters kakor/Hela Sverige bakar) och Bengt-Göran Cronstam (vinskribent på DN). En annan av författarna är KC Wallberg (som visade Helena och mig hur man stoppar korv på förra årets julbloggsträff) och han var den som definitivt skrev mitt favoritkapitel.
 
 
Den här boken har allt. Och då menar jag ALLT. Det finns den klassiska julmaten. Det finns traditionella rätter men med en twist. Det finns godis och kakor. Glöggfest (me like!) Dukningstips och presentinslagning. Det finns allt. Fantastiska fotografier som försätter mig i julstämning snabbare än en dragracingbil går från 0 till 100. Jag är så kär i den här boken! (men det har nog redan framgått...)
 
Dessutom har den en liten twist som jag inte sett i någon annan bok. Många av recepten har nämligen tips på några jullåtar som tydligen ska passa extra bra till receptet.
 
Fixa julen får högsta betyg av mig. Detta kommer att bli en av de böcker som jag plockar fram ofta, ofta. Under advent och jul naturligtvis för att laga något ur boken. Men även under resten av året när jag får jullängtan. Boken kommer strax att vara sönderbläddrad! Eller nej. Det kommer den faktiskt inte att vara. För den kom med en schysst bindning.
 
Ja. Jag har fått boken som recensionsexemplar. Men faktum är att jag förmodligen hade varit ÄNNU mer nöjd om jag betalat för den, för då hade jag dessutom haft känslan av att verkligen ha fått valuta för pengarna.
 
Edit kl 21:51: Emma, med bloggen Jul i fjällen, undrade hur fördelningen mellan mat, bakning och pyssel är. Nedanstående miniatyrbild är ett foto på registret. Klicka på bilden så visas den i fullstort format.
 


Adventskalender

När jag var liten fick jag och syrran alltid en paketkalender. Mamma hade broderat var sin vepa till oss, och där möttes vi av ett paket varje morgon. Varje onsdag var det en tablettask. På lördagarna var det en kexchoklad. Jag minns fortfarande att jag tyckte att det var höjden av LYX att sitta i soffan på lördag mornarna och titta på God Morgon, Sverige och äta kexchoklad. Före frukost. Före tandborstning. Sånt var höjden av lyx för ett litet barn.
 
De två senaste åren har jag också fått en adventskalender. Min snälla familj har, istället för att ge mig "vanliga" födelsedagspresenter till min födelsedag, gett mig paketkalender. Så bortskämd kunde man bli även som 33- och 34-åring :-)
 
 
Igår sprang jag på ett bra tips. För det är ju inte alla som kan brodera. Eller som har en mamma/mormor som kan göra det på beställning.
 
Tipset och bilden hittade jag på bloggen Craft and Creativity. Där finns även materiallista och länk till webbshop om det är någon som blev sugen på att göra en egen kalender.

Ännu ett durkslag

Jag har nog fått lite dille på durkslag. Detta är det andra som är färdigt, och det tredje hoppas jag har överlevt skröjbränningen så att jag får glasera det idag. Efter att jag hade gjort hålen i mitt första durkslag kände jag "aldrig mer!". Men ibland glömmer man snabbt, och det är ju tur. Speciellt för min kära mor, för hon önskade sig ett durkslag efter att ha sett mitt första :-)
 
 
Detta har fått en släng av min favoritdekor: De regelbundna gröna prickarna på kanten är en koppargrön engobe som droppas på godset innan första bränningen. Dessa prickar ligger alltså under glasyen och skiner igenom. Sedan en vit blank glasyr som får ett gäng stänk av metallsvart glasyr ovanpå. När glasyrerna reagerar med varandra blir det svarta grönt.
 
 
Durkslaget fick tre fötter denna gång. Det lämnar lite mer utrymme för hålen. Hålen görs genom att "pierca" leran med ett sugrör. Måååånga gånger. Lite tidskrävande, lite nervöst. Men roligt. (Kan inte fatta att jag tyckte att det var så himla trist och jobbigt första gången)
 
Relaterat:
Matchande skålar som även dessa ska få flytta till mamma och pappa
Mitt första durkslag
 

LCHF: Blomkål, bacon och ägg

Nope. Jag har inte hamnat i LCHF-träsket - jag försvarar mina kolhydrater med svärd och yxa om det behövs. Men jag befinner mig konstant i baconträsket, och ibland händer det att även en blind höna hittar ett LCHF-korn. Inte den snyggaste rätt som serverats i mitt hem. Men det är gott!
 
 
Till två personer:
Koka 2 ägg (trots att jag i princip alltid föredrar lös- eller mjukkokta ägg föredrar jag hårdkokta just här). Dela ett blomkålshuvud i buketter och koka dem i ordentligt saltat vatten. Stek ett paket bacon medan blomkålen kokar. 
 
Lägg upp blomkålen på ett fat. Hacka ägget. Strö över ägg och bacon. Sen är det bara att hälla över lite av baconfettet över hela härligheten.
 
Eller så skippar man bacon helt och hållet och häller lite smält smör över - men det verkar ju dumt. Allting blir ju godare med bacon :-)

Ett lite roligare sätt att ge bort en upplevelse

God måndag morgon på er! Haft en bra helg? Det har jag :-) 40-årsfest stod på schemat. Och årets sista husbilshelg. Det var KALLT att bo i husbil, speciellt eftersom värmesystemet inte riktigt ville fungera som det skulle.
 
Födelsedagsbarnet fick i alla fall en upplevelsepresent som verkligen gick hem. Tänkte att jag skulle visa hur vi gjorde för att göra en lite roligare överlämning än att bara lämna över ett kuvert.
 
 
Vi var 17 personer som delade på presenten. Och det kändes lite småtrist med ett stort kort med alla namn. Så istället gjorde jag en rebus (enklast möjliga upplägg: googlade bilder som klistrades in i paint och skrevs ut). Klistrade upp detta på en kartong och klippte ut i 17 bitar. (Om jag inte hade haft alla scrapprylar nere i förrådet för tillfället så hade jag gjort rebusen på styvt papper istället för på kartong. Då kan man vara lite mer kreativ i typen av pussel. Nu var jag tvungen att hålla mig till raka linjer)
 
Sen fick varje person ge bort sitt eget kuvert med en pusselbit.  Och födelsedagsbarnet fick lägga pussel. Och lista ut rebus.
Fixar du rebusen? :-)

Praliner med salt karamell

Okej. Nu pratar vi allvar. Ska ni enbart göra ett enda godis i jul så är det dessa ni ska göra. Så fantastiskt goda och bra och perfekta på alla sätt och vis. Jag kan på intet sätt ta åt mig av äran för receptet, då det kommer från chokladfabriken. Men jag kan ta åt mig äran av tillagningen - tillsammans med Åsa så klart; min "godispartner in crime"
 
Den underbaraste lilla pralinen man kan tänka sig. 
Mamma är sååååå stolt!
 
Praliner med salt karamelltryffel enligt Chokladfabrikens recept
32 praliner
 
400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
49 gram strösocker
6 gram honung
1 gram salt
 
160 gram vispgrädde
 
188 gram mjölkchoklad, finhackad
18 gram smör
 
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Lägg mjölkchoklad och smör i en skål
  • Smält socker, honung och salt i en kastrull tills färgen är gyllenbrun. (använd en betydligt större kastrull än du tror dig behöva!)
  • Koka upp grädden i en annan kastrull och häll över sockret.
  • Sila gräddkaramellblandningen över chokladen och smöret. Rör till smeten blir slät.
  • Mixa (med mixerstav) till en fyllig tryffel.
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
Och hur man gör när man tempererar choklad och gjuter pralinskal... Det vet vi ju hur det går till som vid det här laget :-)
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!
 
 
 
 

Gjuta pralinskal

Jag har visst lurat er lite. Lovade ju att det skulle komma ett pralinrecept nu - men vi kan inte snacka världens bästa pralinrecept utan att först prata om hur man gjuter pralinskal. Förlåt. Nästa inlägg, okej...?
 
Först och främst: valet av pralinform har stor betydelse. Vi pratade om det igår, men jag tänkte visa vad jag menar. Bilderna längst ner i inlägget visar praliner som gjorts i silikonformar. Vilket är ett helt okej alternativ till bra pris. Jag betalade ca 50 kr för mina silikonformar. På pralinkursen använde vi dock professionella pralinformar i hårdplast. Det var en himla skillnad. Jag har köpt 2 sorters hårdplastformar till kommande äventyr. Har du varken eller och funderar på att köpa? Då skulle jag hellre satsa på 1 hårdplastform istället för 2 i silikon. Har du silikonformar sedan tidigare och gör praliner en gång om året? Le och se glad ut. Det går att få fina resultat i dem med. Om än inte perfekta.
 
Ni vet den där blanka ytan som konditorigjorda praliner har? Jag har alltid trott att det är värsta hokus pokus-magin och jättemånga års träning. Men nej. Ingen magi alls. Den får man genom att putsa formarna rena från fettrester med en bommulsduk/bommulshandske. Så enkelt att det nästan känns fånigt?! Dock... Om man försöker sig på att putsa ren en silikonform så slutar det med att det fastnar bommul i silikonet... Det är med andra ord omöjligt att få till den där riktigt blanka ytan i en silikonform.

Citronpraliner gjorda i hårdplastform augusti 2013.
Inte på pralinkursen alltså, utan i Åsas kök.
Så det går att få riktigt schysst resultat även på hemmaplan.
 
Lite om luftbubblor. Som ni kan se på nedanstående bild med de vita pralinerna så finns det lite luftbubblor. Det är så klart ingen katastrof. De är snygga i alla fall. Men eftersom det, när man vet hur man gör, inte är speciellt svårt att få praliner utan bubblor så vill i alla fall jag att de hellre ska se ut som den mörka pralinen ovan. Men det förutsätter som sagt en form i hårdplast. Eller metall.
 
Gjuta pralinskal: Häll den tempererade chokladen i pralinformen. Slå på formens kanter alla fyra kanter med exempelvis en träslev för att få bort luftbubblorna. Så länge det bubblar på chokladens yta så finns det luftbubblor kvar. Fortsätt i sånt fall att misshandla pralinformen tills dess att chokladen slutar att andas. Vänd sedan formen upp och ner över en skål och töm ut chokladen. Slå på den uppochnedvända formens kanter igen för att slå ut all överflödig choklad och därmed få tunna och fina pralinskal. Man kan slå ganska mycket. Tunna pralinskal är oftast bra pralinskal. Dra sedan bort den överflödiga chokladen med en degskrapa. Använder du silikonform så hoppar du över alla steg som innebär våld mot pralinform.
 
 
Det är enklare att arbeta med lite överflöd. Om receptet säger att det krävs 200 gram choklad till skalen (till exempel) så gör du dig själv en tjänst genom att temperera 3-400 gram... Den överblivna chokladen kan sparas. Häll ut den på ett bakplåtspapper och bryt den i mindre bitar när den stelnat och spara i en burk i skafferiet till nästa gång. Eller så kan man göra godis som inte kräver så exakta mått, som Rocky Road, Rocky Road Fudge eller Polkabräck till exempel.
 
Att fylla pralinskalen. Häll fyllningen i en spritspåse och fyll pralinerna. OM du har möjlighet att vänta till imorgon med färdigställandet så ska skalen fyllas hela vägen upp. Fyllningen sjunker då ihop under natten och bildar tillräckligt med kant för att kunna gjuta bottnarna. Om du måste göra pralinerna klart idag så måste man däremot lämna kvar lite space.
 
Gjuta bottnarna: Om man värmer choklad som tidigare har blivit tempererad försiktigt, så att chokladens temperatur inte överstiger arbetstemperaturen (32 grader för mörk choklad), så behöver chokladen inte tempereras igen. Häll ut chokladen över formarna och dra av överflödet med en degskrapa. Om chokladen är tjock = kall och därmed svår att få bort med degskrapan: blås på den lite försiktigt med en hårtork så går det enkelt att skrapa bort sedan. Men blås inte för mycket. Temperaturen, ni vet...
 
Kardemummapraliner gjorda i silikonform hösten 2012

När pralinen har stelnat så är det dags att få ut dem ur formen. Återigen återkommer jag till varför det viktigt med temperering av chokladen. Tempereringen gör nämligen att chokladen "drar ihop sig" och krymper. Och därmed lossnar från formen genom att man håller formen i kortsidorna och vänder formen upp och ner. Sedan slår man den bortre långsidan mot bordet/arbetsbänken. Det behövs inget våldsamt slag. Bara en lätt knackning så trillar pralinerna ut. Och nej, de går inte sönder. Använder man silikonform så får man istället be en bön till chokladgudarna och sedan börja pilla ut pralinerna en och en... Och hoppas att man inte trycker sönder dem medan man håller på.
 
Det är inte svårt att göra praliner. Det tar tid. Det är kladdigt. Men det är inte svårt.
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!

Chokladiga shopping- och julklappstips

Förra julen fick jag en toppenjulklapp av mina föräldrar, nämligen en pralinkurs på Chokladfabriken. Åsa hade fått samma kurs av sina päron och en helkväll var därmed ordnad. Är det någon som har varit på deras kurser? Kan verkligen rekommendera dem. Fråga tomten vettja. Farsan är en hyvens prick!
 
På kursen gick vi igenom pralinmakeri. Allt från temperering av choklad till att gjuta skal till att göra fyllning. Vi fick lära oss vad som är viktigt för att få fina och blanka praliner. Hur man ska göra för att chokladen ska få ett schysst "bräck" när man biter i den. Tricket för att få pralinskalen riktigt tunna och fina. Och vikten av tålamod...
 
Dessutom så fick man med sig ett STORT lass praliner hem. Det var 12 personer på kursen och man arbetade två och två. Alla använde olika recept. När kursen var slut delade vi pralinerna emellan oss, så att alla fick med sig de olika smakerna hem. Och recepthäftet fick man också med sig :-)
 
 
Här är jag i färd med att äta upp lite av den överblivna
tryffelsmeten. Konditorn som höll i kursen sa att vi skulle slänga
det som blev över. Jo tjena? När vi precis hade gjort den absolut
godaste tryffelsmet man kan tänka sig? Skulle inte tro det!

Pralinskalsfixande lärde vi oss mycket om. Den största lärdomen var att det är så himla mycket enklare att arbeta med bra grejer. Till exempel så har jag tidigare använt silikonformar när jag gjutit praliner. Helt enkelt för att silikonformarna är så pass mycket billigare än vad formar i hårdplast eller metall är. Men det är sjukt stor skillnad. Enklare, bättre och snyggare på alla sätt och vis. Jag använder numera hårdplastformar i polykarbonat från Chocolate World.
 
Då kommer vi osökt över till nästa julklappstips då: Till dig själv eller till någon annan.  Jag har köpt mina pralinformar på Chokladfabriken. Men alla bor ju inte i Stockholm, dessutom är de en femtiolapp billigare på webbshoppen Lyckas med mat. Där kan man även köpa non temp-choklad :-)
 
Nån som blev nyfiken på vad det är är för tryffelsmet jag pratar om? Det är en salt karamell. Så underbart god. I nästa inlägg kommer receptet!
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!

Åsas Strohromsbollar

Nu har det varit för mycket teknik och för lite snask. Det betyder att det äntligen har blivit dags för recept. Dock ett recept som inte kräver någon temperering. För den som inte gillar strohrom kan man alldeles säkert köra med vanlig rom, whiskey eller cointreau istället. Eller minttu och polkagrisströssel kanske?
 
 
Åsas strohromsbollar
300 g mörk choklad
50 g kokosfett
50 g smör
1 dl grädde
ca 1/2 dl Strohrom 80% - kan ökas eller minskas beroende på hur starkt man vill ha
1 stort paket chokladströssel
 
Gör så här:
  1. Smält ihop choklad, kokosfett och smör i micro eller vattenbad.
  2. Rör ner grädde och rom. Kyl tills smeten går att hantera.
  3. Forma till bollar och rulla dem i strössel.
Det här faller definitivt in i kategorin "It's a dirty job but someone's got to do it". På riktigt alltså. Det är kladdigt som bara den. Vi hade dock ett verkligt fint löpande band-samarbete när godisarna på bilden tillverkades i somras. Jag rullade tryffelsmeten till bollar. Och Åsa rullade bollarna i strössel. Det underlättar väldigt mycket att dela upp dessa moment mellan två personer eftersom händerna är riktigt kladdiga efter att ha format tryffeln till en boll. Och ska man sedan rulla bollen i strössel så slutar man som en dålig imitation av en igelkott. Så har du en partner in crime? Bra. Samarbeta!
 
Dessutom är det snart Halloween. Så ni måste spana in ett alternativt sätt att dekorera dem på, nämligen som überläskiga ögon på en maskhög I länken har ni beskrivning på hur man gör om dem till ögon :-
 
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!

Att temperera choklad

Okej, igår lärde Heston oss VARFÖR man tempererar choklad. I Kitchen Chemistry-programmet så gick han även igenom HUR man gör när man tempererar. Men när man sitter och läser ett recept vill i alla fall inte jag gå tillbaka till ett videoklipp och titta igenom 20 minuter för att hitta åt den information jag söker. Så det blir en liten repetion.
 
Man smälter helt enkelt hälften av chokladen till en bestämd temperatur, kyler ner den till en annan bestämd temperatur genom att röra i resten av chokladen och värmer den igen till arbetstemperatur. Så klart till en bestämt gradantal återigen.... Då klarar den rumstemperatur, och får ett "bräck".
 
Råkar man istället ha tillgång till en marmorskiva blir allt genast lite enklare. Då smälter man all choklad till den högsta temperaturen. Sen häller man ut tre fjärdedelar av chokladen på marmorskivan och kyler den till den lägsta temperaturen genom att föra chokladen fram och tillbaka över skivan med en palettkniv, degskrapa eller liknande. Sen ska chokladen värmas till arbetstemperatur, och det gör man genom att hälla tillbaka den avsvalnade chokladen till skålen med den sista fjärdedelen som fortfarande är varm.
 
Vilken temperatur den ska värmas, kylas och värmas till igen är olika beroende på om det är mörk, ljus eller vit choklad.
Steg 1: Uppvärmning
Mörk choklad: värms till 44-55 grader
Ljus choklad: värms till 42-46 grader
Vit choklad: värms till 40-44 grader
 
Steg 2: Avkylning
Mörk choklad: kyls till 28-29 grader
Ljus choklad: kyls till 27-28 grader
Vit choklad: kyls till 26-27 grader
 
Steg 3: Arbetstemperatur
Mörk choklad: värms till 31-32 grader
Ljus choklad: värms till 30-31 grader
Vit choklad: värms till 29-30 grader
 
Tempereringen kan testas genom att pensla lite på ett papper, låta chokladen stelna en minut i kylen och sedan bryter. Då märker man om den "bräcker" eller inte.
 
För den som tycker att det här med temperering verkar jobbigt: Det finns genvägar. Köp en choklad som är märkt med Non-Temp och var varsam vid uppvärmningen. Chokladen får inte överstiga arbetstemperaturen 32 grader (om vi pratar mörk choklad) för då "tappar den" tempereringen och måste tempereras igen. Jag har själv aldrig testat att jobba med en non temp-choklad. Men det verkar onekligen väldigt enkelt.
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!
 
PS: Vad tycker ni? Är min lilla "chokladskola" en bra grej? Eller pladdrar jag bara på om en massa saker som ni redan kan? Oavsett vad, alla inlägg är förberedda så jag kör på helt enkelt. Och håller tummarna för att nån lär sig något nytt. I nästa inlägg blir det recept!

Varför ska man temperera choklad?

Det som ofta skiljer proffsiga chokladdoppade saker från motsvarande variant på hemmaplan är tempereringen. När man biter igenom chokladlagret på en biskvi som köpts på ett konditori så "bräcker" den. Dessutom blir man inte kladdig om fingrarna enbart av att röra vid biskvin. Detta beror på att chokladen har tempererats.
 
Hemmavarianten däremot. Det är förmodligen inget fel på smaken alls. Den är mest troligt riktigt god. Men när man tar i biskvin så får man omgående kladdiga fingrar. Och istället för att chokladen "bräcker" så är den mjuk och får bitmärken efter tänderna. 
 
Skillnaden stavas temperering. Det är hemligheten. Inte för att det är någon hemlighet, men ändå. När man smälter chokladen förändras egenskaperna. Hur molekylerna hänger ihop med varandra. Och vilka egenskaper som chokladmolekylerna besitter.  Och när man snackar matlagning och molekyler så kommer man osökt in på Heston Blumenthal. I TV-serien Kitchen Chemistry förklarar han en himla massa bra saker som är bra att känna till inför stundande julbak.
 
Hur man ska göra för att garanterat misslyckas med smältningen. Hur man SKA göra för att lyckas. Och varför molekylerna beter sig som de gör, och därmed även varför tempereringen är en nödvändighet. Dessutom avlivar han myten om att vatten är chokladens värsta fiende genom att göra en chokladmousse på choklad och vatten. Är du intresserad av choklad tycker jag att du ska kolla på dessa inlägg.
 
 
 
Jag har haft problem att se dessa inlägg via datorn. Men det funkar, av någon outgrundlig anledning, finfint att titta på dem i mobilen via YouTube-appen. I sånt fall: Sök på Kitchen Chemistry
 
Så nu har vi koll på VARFÖR man tempererar choklad. Imorgon pratar vi om HUR man tempererar chokladen. Väl mött :-)

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!

Helgtema: Choklad

Under det senaste året har jag utvecklat ett intresse för choklad. Inte bara att äta choklad, utan att lära mig choklad. Temperera choklad. Göra praliner. Under året har jag även lärt mig en hel del. Från de första gjutna pralinerna jag tillverkade för ett år sedan (Vita chokladpraliner med kardemumma), till att göra praliner av i princip proffskvalitet (försvinnande goda citronpraliner) efter att ha deltagit på en kurs hos Chokladfabriken.
 
I helgen tänkte jag därför bjuda på en chokladkavalkad. Tips och trix. Shoppingtips. Och naturligtvis lite recept. Är ni med? Bra! Då kör vi igång!
 
 
Till att börja med ska vi prata om själva chokladen.  På ovanstående bild har jag plockat fram en del av mitt chokladförråd. När jag åker på IKEA passar jag alltid på att shoppa på mig lite choklad. Det är inte någon kvalitetschoklad de säljer. Men det är betydligt bättre än att köpa BLOCK i matbutiken (ni vet väl att "choklad" som bara heter BLOCK inte innehåller tillräckligt med kakao och kakaosmör för att få kallas för choklad).
 
IKEAS choklad använder jag till brownies, rocky road och annat godis där en kvalitetschoklad känns lite bortkastad. IKEA-chokladen kostar en femma för 100 gram. Den 70-procentiga chokladen går för en tia - men det är fortfarande halva priset jämfört med i matbutiken.
 
 
Ska man göra praliner däremot. Då är det läge att ta fram det tyngre artilleriet. Tobadochokladen från Chocovic är en höjdare. 65% kakaohalt. Fin smak. Inte så mycket beska. Lätt att arbeta med. Chokladen kommer som pellets och är därmed färdighackad oavsett om det handlar om att smälta choklad eller om det handlar om att göra chocolate chip cookies. HÄR kan man köpa den.
 
Enligt min mening är det ingen idé att lägga tid, kärlek och omsorg på pralintillverkning om man använder choklad av sämre kvalitet. En choklad av sämre kvalitet är nämligen hopplös att försöka temperera. Och det är tempereringen som är A och O när det gäller pralintillverkning.
 
Men vi återkommer till tempereringen i ett senare inlägg. Tills dess: ha en riktigt fin fredag
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!

Förkylningstips!

Ibland kan jag bli lite sur över att jag inte bor i Finland. Om jag hade bott i Finland hade jag sett till att alltid ha Finrexin Neo hemma. SÅ bra mot förkylning. Dessutom är det riktigt gott (i alla fall svartvinbärsvarianten).
 
 
Nu bor jag inte som sagt i Finland. Så jag får förlita mig på att snälla vänner och bekanta förser mig med grejerna. Men om du har vägarna förbi vårt grannland i öst: köp på dig ett lager.

Fram med skämskudden!

När jag släpade fram alla julböcker häromdagen så hittade jag en tidning liggande i hyllan. Gömd bakom böckerna. Där låg den. Expressens söndagsbilaga där jag var med i egenskap av julgalning för två år sedan. Åhh vad pinsamt!
 
Jag blev riktigt irriterad när tidningen väl kom ut. Först och främst skulle detta ha varit med i bilagan den 3:e advent. Istället kom det i juldagens tidning. Så jag var irriterad redan innan jag läste vad som skrevs. Och då lärde jag mig en läxa den hårda vägen. Be alltid att få läsa vad som skrivs innan det publiceras. Så om någon av er ska vara med i en tidning: be att få läsa så att du kan rätta till vad du har sagt och vad du inte har sagt...
 
 
Vet faktiskt inte vilket av följande som det är högst pinsamhetsfaktor. Så vi kör väl en liten omröstning. Vilket av följande får dig att vilja gömma dig bakom den största skämskudden?
 
Alternativ 1, sagt av en genomsnittlig fröken Sverige-kandidat:
Vad som skrevs:
Men huvudsaken är att man är snäll på jul. Det är det jag tycker bäst om med julen. Att alla är så snälla mot varandra.
Vad jag sa på ett ungefär:
Jag gillar att folk blir trevligare mot varandra. Säger "God Jul" till främlingar och liknande.
 
Alternativ 2, sagt av Crazy Christmas Lady som svar på frågan om hon skulle kunna ha en pojkvän som inte gillade julen:
Vad som skrevs:
Jag var faktiskt ihop med en kille som inte firade, berättar hon. Det var rätt jobbigt att vi inte kunde ha jul ihop förhållandet höll ungefär tills det var dags för jul igen.
Vad jag sa på ett ungefär:
Jo, men jag har varit tillsammans med en kille som inte gillar julen. Det var så klart trist ur just det hänseendet. Det är slut nu men det har så klart inte det minsta att göra med att han inte gillar julen.
 
Nöjd nu, Madeleine? ;-)

Julbloggskategori på Bloglovin?

Visste ni att Bloglovin har en feedback-funktion? Där man kan lägga förslag på förbättringar och dessutom läsa tidigare förslag från andra bloglovinanvändare. Man kan dessutom rösta på andra lämnade förslag som man tycker bör genomföras, och därmed visa att det är fler än förskagställaren som tycker att idén är bra.
 
En egen kategori för julbloggar? Skulle det kunna vara något tro? Jag tycker det, så jag har lagt det som förslag. Men för att det ska bli verklighet så måste det vara flera som tycker det. Jag hoppas att ni håller med mig.
 
 
Gå in och rösta på förslaget HÄR. Lägg gärna tre röster på en gång - det är tillåtet :-) Vill ni se alla lämnade förslag så klickar ni HÄR. Där kan man också se om något förslag är planerat. Och till alla julbloggare därute: SPRID. Så kanske detta blir verklighet :-)
 
Edit kl 22:16: Snyggt jobbat! 77 röster nu, och det blir fler hela tiden. Fortsätt rösta så kanske det blir en julbloggskategori snart :-)

Julen på IKEA

IKEA är ju alltid tidig med julen. Och jag är alltid sen till IKEA. Det brukar vara tomt och tråkigt och urplockat på julavdelningen när jag väl pallrat mig dit. Men inte i år. I år hann jag i tid. Dessutom har jag klarat av mitt billigaste IKEA-besök i hela livet (275 kronor? Det ni!)
 
 
 
 
Jag brukar tycka att IKEAs julprylar är rätt trista. Det brukar vara lite för tråkigt för min smak. Men i år tyckte jag att det var rätt okej. I alla fall rätt okej presenterat. Det dukade bordet ovan gav mig lite julmyskänslor - men det lockade inte till köp.
 
Inte en enda julpryl shoppade jag. Om man inte räknar med den röda toaborsten så klart :-) Det blir alltid en ny röd femkronorsborste varje jul. Enkelt sätt att göra jul av en pryl man ändå behöver för en minimal kostnad.
 
Ska kanske säga vilket IKEA jag besökt också? Har nämligen läst en del besvikna inlägg på några bloggar att deras lokala butik inte kört igång julen ännu. Men nu vet ni i alla fall en som startat: Barkarby :-)

Nu är fatet färdigt!

För några veckor sedan visade jag ett fat som jag påbörjat (titta HÄR) och nu är det klart. Fatet är kavlat, lagt över en form och målat. Därefter glaserat med  en blank glasyr. Helt olikt det jag brukar göra, och jag tycker nog att det är svårare att få ett snyggt gods genom att kavla än genom att dreja. Men det här blev bra!
 
 
Mönstret är ett riktigt terapiarbete. Nej då. Jag skojar bara. Det här är faktiskt bland det enklaste man kan göra. Ovanstående mönster skapas genom att lägga på en duk, kavla över duken (som är det rätta sättet) eller arbeta in den med en fuktig svamp (som jag gjorde - jag visste inte bättre. Men det funkade det med) och sedan måla över med engober. Många lager. När målningen är klar så plockar man bort duken, snyggar till allt och bränner godset. Nästa gång är det bara en genomskinlig glasyr som krävs och då blir det så här.
 
 
Ett fat i favoritfärgen turkost. Som redan har hittat ett nytt hem. Det ska få bo hos Åsa. Det tyckte jag att hon förtjänade efter sin hjältinneinsats häromveckan. Dö, spindel. DÖ!

Bubbel och gott sällskap!

Igår kväll hittade jag mig själv i ett bubblande tillstånd. Nämligen på bloglovin. Jag är en bubblare i kategorin Mat och Dryck. I sällskap med exempelvis Leila Lindholm. Där fick egot liten spark uppåt - men även ödmjukheten! Tack för att ni följer mig. Tack för att ni tittar in igen och igen och igen. Tack för alla era fina kommentarer ♥
 
 
Önskar er alla en riktigt fin dag. Det tänker jag ha! (förutom att jag ligger hemma och är sjuk då... Men sova i soffan är väl inte helt fel det heller?)

En hög med juliga böcker

Herregud vad det börjar bli mörkt nu. Redan runt 18-tiden igår var det helt omöjligt att försöka få bra ljus till ett fotografi. Och mörkare blir det för varje dag som går. Nåväl. Det är ju inte ett problem som jag är ensam om.
 
Igår skrev jag att jag sedan tidigare har rätt mycket julböcker. Och nu tänkte jag visa vad jag menar. Visst. Alla böcker är inte renodlade julböcke. Men en bok som enbart handlar om choklad, eller är fylld med godisrecept är per default en julbok för mig. Eller i alla fall en del av min uppladdning inför julen :-)
 
Ber på förhand om ursäkt för världens längsta blogginlägg. Men när det handlar om kokböcker är jag liksom lite svår att få stopp på.... Förlåt!
 
 
Det är så klart några böcker i den här högen som jag vill rekommendera lite extra. Såna böcker som jag har bläddrat i tusen gånger, och kommer att bläddra i tusen gånger till. VI går väl uppifrån och ner i högen, helt utan inbördes ordning
 
Högst upp i högen återfinns två böcker av Elisabeth Johansson som heter Godis och Choklad. Båda dessa kan jag verkligen rekommendera, men om man tänker nöja sig med en av dem så köp godisboken. Ofta innebär ju godisrecept för hemmaköket antingen något chokladigt eller något kolaaktigt. Inte i denna bok. Här finns recept på till exempel gelehallon, krokofanter och sura mattor. "Vanligt" godis alltså.
 
Choklad, kola och karameller av Hilary Walden är en bok som jag snott med mig från mamma. Detta är en 80-talsbok som är väldigt tidstypisk. Sjukt rolig att drömma sig bort i. Springer du på den på en loppis (för det är nog bara där man kan hitta den) så köp den!
 
Men om man bara vill ha EN bok om godis så är det Johanna Westmans bok Julgodis som man ska satsa på. Men den finns nog i de flesta jultokiga hem redan. Eller? Om inte: det känns som den typiskt svenska godisboken med tryfflar, kolor, knäck och så vidare. Många av bokens recept utgår från ett grundrecept och sedan återkommer det med variationer.
 
Okej, så låt oss övergå till mat. Och då finns det två böcker som jag tycker att alla borde ha. Båda böckerna är skrivna på ett sådant sätt att de tilltalar mig, det är inte bara recept rakt upp och ner. Utan recepten blandas med roliga anekdoter och personliga tankar. Vilka böcker pratar jag om? Nigella Jul och Monicas Jul. Detta är inspirerande böcker som jag gärna läser enbart för inspirationen under ljumma augustikvällar. Men även såna böcker där jag verkligen letar recept till glöggfesten, godisbaket, de ätbara presenterna och för julbordsinspiration (även om det inte är jag som är julbordsansvarig).
 
Nu är det bara ett tips kvar. Sen ska jag sluta. Men det är det bästa tipset. Återigen får ni dock bege er till loppisar eller antikvariat för att hitta de böcker som ligger allra längst ner i högen, nämligen Den stora julboken. Detta är en bokserie som utgavs av Bonnier. En bok varje år från mitten av 90-talet och framåt. Min mamma hade ett tiotal böcker, men jag råkade visst få med mig några stycken ner till Stockholm för några år sedan. Här hittar man pysseltips, matlagning, presentinslagningar, ungefär en miljon nya sätt att vika pappershjärtan i fantasifulla mönster, julmat från andra länder, inredningstips, tips till paketkalendern och så vidare och så vidare. Dessa böcker har precis det jag letar efter i en julbok. Något jag inspireras av, men inte vill kopiera. Utan ta idén och göra om den med min egen touch. Fördelen med det är att böckerna alltid känns aktuella - även om tipsen från mitten av nittiotalet egentligen känns ruggigt out of date idag. Men det gör inget. För jag inspireras fortfarande.
 
Pust. Har du orkat läsa ända hit? Bra jobbat! Då tycker jag att du ska ge mig ett tips också: vilken är din favoritjulbok? Behöver så klart inte vara en renodlad julbok, bara den ger dig julpirr :-)

Ett ganska spretigt inlägg om allt och ingenting

Så var det dags för en ny vecka. Om bara 10 veckor är det "dan före dan" när vi vaknar. Jag konstaterade att den helg som just passerat var en av få obokade helger fram till nyår. Så jag tog ytterligare en "göra ingenting"-helg för att lagra energi och ensamtid. Jag behöver det. Sen bestämde jag mig för att ställa in januari. Kan man göra det?
 
Det här blir ett spretigt inlägg om ditt och datt. Men det kanske inte gör något? Vart ska vi börja? Jo: Denise med bloggen Min Glittriga Jul har startat en facebookgrupp för julbloggare. Så se till att gå med i gruppen. När vi ändå är inne på det där med facebook: ni vet väl att ni kan följa min blogg på facebook också?
 
En av mina favoritbloggare har gått och blivit med julblogg under helgen. Eller en subblogg till hennes vanliga blogg skulle man väl kunna säga. Har ni inte besökt Linda tidigare så är det dags. Antingen hennes vanliga Candygirl-blogg eller hennes julblogg A Candy Christmas. Eftersom jag för tillfället inte har så mycket vettigt att säga så kan ni lika gärna knalla över till henne och avlägga visit.
 
Min telefon är lite dum. Jag har jättesvårt att läsa blogspotbloggar via telefonen. Inläggen "fastnar" och jag kan varken scrolla uppåt eller nedåt. Felet visar sig på en massa olika bloggar (men bara blogspot). Nån som vet vad det beror på, om det är en blogspotbugg, eller om det är min mobil som strular? (jag har en Samsung Galaxy S4).
 
Normalt sett brukar jag vara jätteduktig på att besvara kommentarer. Men jag hoppade över det i inlägget om bocken. Inte för att jag duckar att svara. Utan för att jag redan sagt vad jag tycker :-) Jag är medveten om att det är en ganska ordentlig skadegörelse (eller vad nu brottsrubriceringen är?) men samtidigt: om bocken inte hade brunnit i stort sett varje år så hade det inte varit en grej. Sen tycker jag att det är riktigt synd de år bocken bara får stå nån dag eller tre. Nån hejd på dumbeterna får det väl ändå vara?
 
Hoppas att ni får en fin start på veckan. Det tänker jag ha :-)

Saturnus päronglögg

Jag har, precis som många andra bloggare, fått hem ett paket med glögg från Saturnus. Paketet innehöll fjolårets nyhet Hallon- och lakritsskalle (men den får ni ingen recension på i år - fjolårets omdöme har inte ändrats), Delicatoboll (men den recenseras en annan dag) och den glögg som jag var mest nyfiken på: Päronglöggen.
 
 
Helt ärligt så blev jag lite besviken. Den smakade mest uppvärmd päronMer. Barnslig och tunn i smaken och glöggkryddorna kändes inte. Eller endast väldigt lite. Det som var positivt var att den inte var otäckt söt och sliskig. Jag hällde i en skvätt ingefärsvodka och då fick den lite mer karaktär. Men det är ju inte det vi ska prata om nu.
 
Men sedan läste jag Thereses recension. Och bestämde mig för att ge den en ny chans. Kall den här gången. Och nu gillar jag den. Glöggkryddorna kommer fram mycket mer än i den varma glöggen (vilket är lite skumt - annars brukar det vara tvärtom?) och det var en riktigt trevlig upplevelse.
 
Glöggen är en lättglögg med en alkoholhalt på 2,2% och bör hittas i en matbutik nära dig. Det är synd att den innehåller alkohol, för jag tror att småkidsen verkligen skulle gilla denna. Och jag tycker att det är synd att man gör sorter som enbart blir en bilförarglögg, inte både en barn- och bilförarglögg.
 
Betyget då? Ja, som varm får den en 2:a. Och som kall en 4:a. Den som är snabb på huvudräkningen ser att det ger ett snittbetyg på:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.

Mera julstämning

Jag har ganska många julböcker sen tidigare. Och fler blir det. Tidigare i veckan fick jag hem ett recensionsexemplar av boken Mera julstämning - 45 pysselprojekt i väntan på julen. Detta var en bok som jag hade en del förväntningar på. Jag menar... Jul och pyssel... Det står mitt namn på den. Hade jag inte fått ett recensionsexemplar hade jag förmodligen köpt den i alla fall :-)
 
 
Boken är skriven av Maria Bannura och är utgiven av Ica Bokförlag och innehåller ca 100 sidor pyssel (inklusive förord och mönstermallar). Det är en ganska bra variation på pysslet, tyg, papper, trä.
 
 
Tyvärr lever den inte riktigt upp till förväntningarna. Jag har faktiskt lite svårt att skriva det här inlägget, för jag känner inte för att vara negativ. Men faktum är att det är en rätt tråkig bok. Om jag hade betalat för den så hade jag varit ännu mer besviken. Pysslet är av den art att man sett det i hundra böcker och i tusen bloggar tidigare. Och med en ganska trist finnish.
 
 
Ovanstående pyssleltips fick dock igång hjärnan. För det är så jag vill att en bra julbok ska vara. Den ska trigga hjärnan och få mig att vilja ta tipset och göra något helt eget av det. Och DET lyckades detta uppslag med.
 
Vad jag ska göra för något? Det får ni se närmare jul :-)

När verkligheten överträffar sagan!

Igår kväll upplevde jag en av de vackraste solnedgångarna någonsin, och jag känner mig så himla lyckligt lottad över att få ha dessa som en del av min vardag. Jag satt på uteplatsen och njöt av den varma oktoberkvällen, provade glögg och... Njöt. Bara njöt.
 
Himlen var nästan som lava. Himlen påminde mig om Sagan Om Konungens återkomst. Ni vet när Frodo ska förstöra ringen genom att kasta ner den i lavafloden. Så såg det ut på himlen igår. Flera av grannarna kom ut och beskådade skådespelet. Det var magi!
 
 
 

Bacon och kantareller = nöjd och mätt Erica

Jag älskar mitt röda fat som jag gjorde på keramiken i vintras. Det är lite sjuttiotal, fulfuru och gillestuga över det. Men på ett bra sätt. Försöker att använda det lite nu och då - annars blir det tyvärr lätt så att den egengjorda keramiken står i ett skåp och väntar på bättre tider.
 
För några veckor sedan blev det en riktigt god frukost. Bacon är mer eller mindre obligatoriskt i alla fall en av helgens dagar, och mamma och pappa levererade en himla massa kantareller när de var och hälsade på. Så varför inte njuta av dem på en gång :-)
 
 
Ett fat med lite högre kanter bottnades med en skvätt grädde. Lite knaperstekt bacon. Kantareller som frästes i baconfettet. Två ägg knäcktes över. Några droppar tryffelolja (bara för att det fanns hemma). Ett par drag med svartpepparkvarnen. 10 minuter i 200 graders ugn and then you´re laughing (för att citera Jamie Oliver)

Choklad- och apelsinglögg från Tegner & Son

Så... Nu är glöggprovarsäsongen här. Igår fick jag en ordentlig leverans med glögg från Ripa och Tegner&Son. Tegner var definitivt den som levererade min favoritglögg förra året så jag ser med spänning fram emot provsmakningarna.
 
Först på tur är en glögg med smak av choklad och apelsin. Så här skriver man i pressmeddelandet: Nuförtiden kryddas glögg med allt mer udda smaker. När vi skulle skapa årets glöggnyget valde vi att istället tänka tvärtom och hitta en så naturlig smak för högtiden som möjligt. Apelsin är en av julens viktigaste kryddor och en vanlig smaksättning i både chokladpraliner och desserter.
 
 
Glöggen provsmakades igår i sällskap med Åsa och Mia. Undertecknad är i ärlighetens namn inte någon älskare av chokladglögg. Jag gillar inte den lite sträva kakaosmaken just i glögg. Chokladglögg brukar oftast smaka mera kakao än choklad tycker jag. Men denna var en positiv överraskning.
 
Väldigt välbalanserad. En väldigt "lagom" glögg. Lagom med glöggkrydda. Lagom med apelsinsmak. Lagom chokladsmak. Lagom med alkohol (15%). Välbalanserad utan att någon av smakerna slår ut den andra. Den är precis vad den utger sig för att vara. Och till skillnad från andra sorters chokladglögg som jag smakat tycker jag faktiskt att denna smakar choklad. Inte kakao.
 
Så vad får den för betyg då? Igår gav Mia och Åsa den 3,5 i betyg. Jag gav den en 3:a. Idag har jag också höjt mitt betyg till 3.5. Gissar att det beror på att vi åt kakor till med väldigt kraftig chokladsmak och att den smaken dödade glöggen lite.
 
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.

Ska bocken brinna eller inte?

Jag är av åsikten att bocken ska brinna. Den där amerikanska mannen som brände ner bocken för några år sedan hade rätt. It's a swedish tradition. Dock lite snopet för honom. Yes, it's a swedish tradition, men det är fortfarande ett lagbrott. Igår, under glöggprovningen, började vi diskutera lite.
 
 Bildkälla
 
Ska bocken brinna eller inte? Jag tycker att den ska brinna. Det är dessutom så att jag, lite i hemlighet sådär, drömmer om att vara den som fjuttar på. Men i ärlighetens namn är jag för både för feg och för laglydig för att det ska ske. Så ni behöver inte vara oroliga för att jag hamnar i fängelse utan att passera GÅ.
 
Åsa hade ett bra förslag. Gör en folkfest. En planerad brand vid en bestämd tidpunkt, till exempel trettondagsafton. Som en julgransplundring, men med en bränd bock istället för en plundrad gran. Glöggförsäljning, varmkorv, några marknadsstånd. Musik.  Folkfest. Rätt och slätt.
 
Vad tycker du? Ska bocken brinna?
 

Om vi ska fortsätta på temat "det är synd om mig"...

...så är det inte det minsta synd om mig nu heller. Ikväll kommer nämligen Mia och Åsa och hälsar på. Vi ska prova Saturnus glöggnyheter. Dessutom har tjejerna bakat godsaker. Mia har bakat paj med rödvinbär och kolafyllning. Och Åsa har bakat kakor.
 
Bild- och receptkälla
 
I förrgår delade jag ett recept på facebook med förhoppningen att min kära mor skulle bli lite inspirerad inför julbaket. Men det gick snabbare än så. Igår messade nämligen Åsa och berättade att hon höll på att baka. Så ikväll får jag smaka. Som sagt: det är inte det minsta synd om mig :-)
 
Receptet hittade jag på bloggen Sallys Baking Addiction. Helt galet mycket gott där. Receptet på ovanstående kaka hittar ni HÄR.
 
Edit efter provsmakning: Oh my god! Så gott. Åsa gjorde en grundlig provbakning eftersom receptets Rolo's inte finns i Sverige. Så hon bakade några kakor med vanlig Dumle, Dumle Lakrits, Smörkola, Fudge, Rollo och Center. 
 
Visst. Kolan blir inte lika seg och flytande och "gojsig" som på bilden - men å andra sidan misstänker jag att Sally har fotograferat sina bilder direkt efter att kakorna kommit ut ur ugnen. När kakan kallnat så går den ju kolan tillbaka till sitt "ursprungstillstånd"
 
Vilket godis passade bäst att fylla med då? Alla jag smakade var goda. I ärlighetens namn pallade jag inte att smaka alla varianter (sockerchock de lux!) men vi skar upp alla och tittade.
  • Dumlen blev god, men godiset smälte ganska mycket och flöt in i kakan.
  • Samma med Rollo, men den klarade sig liiite bättre
  • Fudgen funkade fint ur smältsynpunkt, men där skulle man hellre kunna hacka fudgen i mindre bitar och blanda med kakdegen tillsammans med chocolate chipsen.
  • Bäst funkade Center. Förmodligen för att kolan är rätt flytande, men är samtidigt "isolerad" med ett ganska tjockt chokladlager som hjälper till att hålla kolan på plats i mitten (till skillnad från Dumlen, där chokladlagret smälter snabbt, kolan frigörs, och smälter in i den övriga kakan)
Slutsatsen blir alltså att baka med Center, Plupp eller någon annan kolafylld choklad på rulle.

Volontärer ska rädda bocken!

Foto från dagens Metro.

Länkkärlek á la glöggfest

Alltså jag har tyckt att mina glöggfester brukar vara goda och innehållsrika. Men just nu drömmer jag om en inbjudan till Nillis nästa glöggbrunch. Vilken grej!!
 
 
Knalla vidare till XiMAS by Nilli och läs om allt gott i DETTA inlägg. Rekommenderar dock att du hämtar ett badlakan/haklapp eller något annat som kan hålla dig ren och snygg medan du läser. För du kommer att dreggla.

Filt. Soffa. Praliner. Och en ny julbok

Livet är hårt ibland. Verkligen. Stackars mig. Näe, inte det minsta faktiskt. Ska bläddra lite mer i den, sen kommer en recension. Förmodligen framåt helgen.
 
 
 
 

Granen står så vit och grann i stugan!

När man kommer in på keramiken kliver man rätt in i inspirationen. I ett rum som är helt klätt med hyllor. Godset till höger väntar på att få en eller två vändor i ugnen. Och godset till vänster står på utställning i fönstret i väntan på att hämtas hem.
 
Varje vecka är full av nyheter och inspiration. Det är så kul att se vad alla pysslar med, och att stjäla är helt okej. Så länge vi bara pratar idéer så klart :-)
 
 
Ovanstående gran stod på hyllan förra veckan. OJ vad jag är sugen på att göra några liknande. Tre stycken i olika höjder. Men shit vilket terapijobb!!! Vet helt ärligt inte om jag har tillräckligt med tålamod för att ens försöka. Jag klurar på det ett tag.
 
Ha en riktigt fin tisdag!
 
(vet tyvärr inte vem det är som har gjort granen så jag kan inte credda den som creddas bör)

Dagens juliga (i kronologisk ordning)

  • Mamma MMS:ar inspiration och innehåll till årets adventsljusstake
  • Sofia kommer förbi jobbet med lite hemmagjord glögg som hon tycker att jag måste smaka. TACK så mycket, den var supergod!!!
  • Kommer hem och möts av en avi från ett bokförlag. Imorgon ska jag hämta ut recensionsexemplar (av vad låter jag er vara nyfikna på ett tag till)
  • I min hjärna pågår det en febril aktivitet. Jag håller för fullt på att komponera praliner i huvudet.
Händer det något juligt i ditt hörn av världen? :-)

Johannas jullista

Hej måndag! Så fort du kom? Hur gick det till som? Nåväl. Kanske inte så konstigt att tiden går fort ibland. Helgen har varit himla trevlig med chokladmässa och krogmiddag på fredagen. Tvättstuga (inte trevligt - men det är trevligt att ha rena kläder) och soffhäng med Mia, Emma, hemlagad pizza och LOTR i lördags. Igår blev det brunch på en av krogarna efter vattnet. Så skönt väder och det gick att sitta ute i typ tre timmar. Sen underbar solnedgångspromenad efter vattnet och en Harry Potter-kväll med Åsa. Tiden går fort när man har roligt :-)
 
 
Hittade en jullista hos Johanna:
 
Vad är det bästa med julen?
Det bästa är de lediga mysiga dagarna som tillbringas med familjen.
 
Hur skulle din drömjul se ut?
Jag behöver inte ändra på nånting. Visst. Kan man få en snögaranti för varje år så vore det fint. Kan vi ordna det tro?
 
Vilka tre saker önskar du att få mest av allt i julklapp i år?
Man jobbar liksom inte på önskelistan på samma sätt när man är 34 år som när man var 7 år...Det löser sig :-)
 
Vad är roligast, att ge eller få julklappar?
Både och!
 
Vilka är dina 5 favoriter bland alla julkalendrar som visats hittills?
Det är många med fem. Men...
Kaspar i Nudådalen.
Dieselråttor och sjömansmöss.
Tjuvarnas jul
En riktig jul
Jag kommer inte på nån 5:e, men höjer lite på ögonbrynet över att jag inte har någon av barndomens kalendrar på topplistan. Den tidigaste av ovanstående sändes när jag var typ 23 år haha!
 
Vilka är dina favoriter bland alla andra julfilmer?
Nu är det jul igen (alla tre - och tycker att Tim Allen borde sluta tjura så att det kommer en fjärde!).
 
Vad lyssnar du helst på vid jul? Någon favoritjullåt?
Jag lyssnar helst på amerikanska farbröder från 50-talet. Frank och Dean. Min favoritjullåt är nog Baby It´s Cold Outside. Men eftersom mitt hårdrockshjärta måste få sitt också så blir det en hel del av Twisted Sisters julskiva också :-)
 
Vad äter du mest av på julbordet?
Ägghalvor och den whiskeygravade laxen.
 
Vad dricker du helst till julmaten?
Julmust. Zeunerts julmust.
 
Vad är ett måste på godisbordet på julafton?
Polkagrisar och kola. I år kommer det att finnas en del praliner på julbordet också :-)
 
När börjar du julpynta samt klä granen?
Städar och pyntar veckan som avslutas med första advent.
 
Vilka färger har du mest av till jul?
Rött och vitt och traditionellt i köket. Vitt, guld och vinrött i vardagsrummet.
 
Ser du på Kalle Anka varje jul?
Yepp. Allt utom Tjuren Ferdinand. Då hjälper jag till med maten.
 
Ser du på Karl-Bertil Jonsson varje jul?
Nope. Har gjort det en gång, men blev inte speciellt imponerad. Dessutom är sändningstiden helt fel. Kalle Anka ligger tidsmässigt som startskottet på julafton. Man samlas, dricker glögg och sen går Kalle Anka i bakgrunden. När KBJ sänds så pågår julafton för fullt - det går liksom inte att säga Hej allihopa. Kan vi ta en kvarts paus och titta på TV nu? Näe. Jag säger pass på den.
 
(Bonusfrågor till julbloggare)
 
Vad är det bästa med att blogga om julen?
Det bästa med att blogga överhuvudtaget är att jag "lärt känna" människor som jag annars inte hade haft någon kontakt med. Och det har ju inget att göra med att blogga just om julen. Det bästa med att blogga just om julen är att jag alltid har mitt receptarkiv i fickan. 
 
Läser/ följer du alla andra julbloggar som finns också, eller kanske bara några utvalda favoriter?
Att följa ALLA julbloggar skulle tyvärr vara ett heltidsjobb nu för tiden. Så det hinner jag inte. Och det vill jag nog inte göra heller. Jag har några favoriter som jag läser dagligen, och ytterligare ett gäng som jag bläddrar igenom en gång i veckan. Sen kollar jag på julbloggar.se om det händer något roligt och klickar mig vidare. Så rubriksättning och de första två raderna i ett inlägg är himla viktigt för att jag ska hitta dit.
 
Hur tycker du att en bra julblogg ska vara?
Personlig. Dessutom måste den vara välskriven rent språkligt. Sen gillar jag ju recept och pyssel så om man pysslar med sånt så fångar man nog in mig :-)

Här och nu!

Jag har ju för vana att plåga min omgivning med solnedgångsbilder, både här och på Facebook. Kom nyss på att det var ett tag sedan jag visade solnedgång här på bloggen, så nu kör vi tycker jag!
 
 
 
 
 
Mobilfoton från dagens promenad. När världen är så vacker finns det inget behov av konst!! Å andra sidan är det inte varje dag världen är perfekt och vacker - så det är tur att det finns människor som förevigar det vackra till en annan dag också :-)

Stort tack för alla anti-spindeltips!

Efter onsdagens inlägg om Flemming har jag fått så många himla fina kommentarer. Ja, så klart att jag är rädd om Åsa! En sån släpper man inte. Hade hon varit man hade jag friat till henne för länge sen. Hon kan inte bara döda spindlar. Hon kan koppla in högtalare, göra praliner, extremt lättlärd polkagrisbagarlärling, stå ut med att dela hotellrum med mig, nästan hålla mitt tempo i både the- och glöggkonsumtion och mycket mer. 
 
Fick jättemånga bra spindeldödartips. Det tackar jag för - det är inte varje dag man har en hjältinna som kan kasta sig in i en telefonkiosk, klä ut sig till Stålkvinnan och flyga över. Ibland måste man hantera situationen själv - vilket jag gjorde redan i torsdags: då dödade jag en till rackare.
 
Anne har gjort ett helt blogginlägg till mig. Spana in hennes spindeldödarredskap som definitivt håller spindeln på lååååångt avstånd från personen som dödar. Inlägget hittar du HÄR. Mamma, eftersom jag vet att pappa inte läser bloggen: kan du visa det för honom berätta att jag skulle bli hemskt glad om jag fick en sån i julklapp?
 
Lisa hade också ett fantastiskt bra tips. Ett tips som hindrar spindlarna från att överhuvudtaget vilja komma in i huset. Silverline Spindelfritt. Kan köpas bland annat på Bauhaus. Konstruktionen påminner om en nattlampa eller en timer eller nåt. Alltså att man sätter in en grej i kontaktuttaget. Sen skickar den ut ett högfrekvent ljud som inte uppfattas av det mänskliga örat, men som spindlarna avskyr. Enligt Lisa så har hon inte sett en spindel inne sedan Spindelfritt jackades in. Ett par sådana står också på listan över saker som gärna får finnas i ett paket under granen!!
 
Tack och hej!

Chokladfestivalen

Igår var det dags för ett besök på Chokladfestivalen. Faktiskt första gången jag har varit där, det har inte blivit av tidigare. Men någon gång är det första av allt :-) För en chockoholic är det ett litet paradis måste jag säga.
 
Att gå omkring i doften av choklad. Omge sig med choklad. Provsmaka mängder med choklad. Spana på praliner med vanliga smaker och fantasifulla smaker. Prata choklad med folk som kan. Jobbigt. Jättejobbigt verkligen.
 
Årets konditor utses på Chokladfestivalen. Här kommer lite bilder från årets deltagare. Bilderna med havsbakrund (tror jag) visar segraren Patrik Fredrikssons alster
 
 
 
 
 
Det blev en hel del shopping också. Praliner så klart. Som jag skrev i föregående inlägg: Konditorskolan i Kristianstad hade jättegoda praliner till ett vrakpris. Shoppade dessutom både råvaror och inspiration till vinterns pralintillverkning.
 
 
Tobadochokladen från Chocovic är en höjdare. 65% kakaohalt. Fin smak. Inte så mycket beska. Lätt att arbeta med. 1,5 kilo chokladpellets av hög kvalitet kostar 180 kr och jag kan verligen rekommendera denna! Sedan Åsa introducerade mig för denna choklad vill jag helst inte använda någon annan choklad till pralintillverkning. Magnus Johanssons bok kan jag inte säga så mycket om ännu. Annat än att priset (95 kr) var fantastiskt. Där tjänade jag in entrebiljetten till mässan!
 
 
Och här ser ni vad jag har som lördagsgodis. Stackars, stackars mig. :-)
 

Lördag i tvättstugan

Jag hatar att tvätta. Dessutom verkar jag ha lite dålig tvättstugekarma. I torsdags hade jag bokat tvättid. Och när jag kommer till tvättstugan upptäcker jag att "Nähä... Jag hade visst bokat tvättid på fredag kväll. Fail!". Och eftersom jag hade planer för kvällen fanns det ingen möjlighet att bita i det sura äpplet och ägna fredagkvällen i tvättstugan heller (trots att jag innerligt hade behövt). Det var bara att boka en ny tid.
 
Lördag 07-12 eller lördag 17-22 var valen. Det fick bli morgontiden. Ställa den ondskefulla väckarklockan tiiiiiidigt. Bara för att upptäcka att strömmen i tvättstugan slås på först kl 8 på lördagar. Suck. (vi har den där antika sortens bokningssystem med tavla på väggen och en "plupp" som man bokar med, så det är liksom inte ett unikt månadsschema...)
 
Nåväl. Jag är i full färd med att tvätta. Har dessutom precis fotat lite av gårdagens shopping från chokladmässan, så det kommer ett inlägg om den senare under dagen. Vad jag kan säga lite snabbt är följande: Om någon ska dit idag så se till att besöka Kristianstads Konditorskola. De hade jättefina praliner. Priset? En bråkdel mot för alla andra. 80 spänn för 15 praliner!
 
Idag ska jag försöka besvara alla era fina kommentarer! Veckan har varit fullt upp så det har tyvärr fått halka ner en bit på priolistan. Ha en riktigt fin helg! Kram på er!

Säsong för fikon

Gillar ni fikon? Jag gillar inte torkade fikon (vilket alltid fanns på julens gottebord när jag var liten) och det har lurat mig att tro att jag inte gillar torkade fikon heller. Förändringen kom när jag vågade mig på att testa fikonmarmelad. Och upptäckte att det inte alls smakade som torkade fikon. Då vågade jag mig på de färska också. SÅÅÅÅ gott!
 
 
I onsdags hade jag en vän på besök. Jag kände verkligen inte för att laga mat, men kände ändå för att göra något gott. Det fick därför bli en sallad på ruccola, tomater, grillad kyckling och parmesan. Och färska fikon så klart. Så gott och så enkelt. (dessutom serverat på ett fat som jag har gjort custome made i inflyttningspresent till min vän. Jag tjuvanvände det lite så att hon fick se det in action)
 
I helgen är det chokladmässa. Nån mer än jag som ska dit? Oavsett vad: önskar er en riktigt trevlig helg!!

Första julspaningen i butik

Idag blev jag inropad i min favoritbutik när jag passerade på lunchen. "Erica, Erica kom hit. Titta där. Nu har jag börjat plocka fram julen!" Och eftersom fysiska butiker som säljer jul redan i början av oktober inte växer på träd så måste jag självklart passa detta vidare till er också!
 
 
Så om nån är sugen på jul så bege er till Skanstull. Rutger Fuchsgatan 6a. Butiken heter Yesh och en vägbeskrivning hittar ni HÄR

Förkylda tider

Just nu verkar väldigt många personer vara förkylda... Jag har (peppar peppar!) klarat mig hittills, men rent statistiskt sett så lär även jag åka dit snart. Håller dock varenda tumme jag har för att jag slipper i år. Håller tummarna för att du också slipper, om du inte trillat dit ännu.
 
 
Detta är en riktigt bra förkylningskur vill jag lova! The och honung så klart. Pressa i en klyfta citron och skiva i lite ingefära. Sen kan man, om man vill, gärna tillsätta en skvätt rom. Gott som sjutton och väldigt välgörande.
 
Vad har du för förkylningskurer?
 

Glömde ju att visa!

Så förvirrad efter måndagkvällens spindeincident att jag glömde att förbereda det näst intill obligatoriska keramikinlägget till tisdagen. Detta ska jag så klart råda bot på genom att göra ett keramikinlägg på en onsdag istället.
 
 
Två små skålar som ska få flytta hem till mina föräldrar. Vit glasering som fått en massa gröna prickar. Det är så coolt med dessa prickar. Först doppas godset i vit glasyr. Sedan är det dags att leka. För att skapa de gröna prickarna så doppar man en tandborste i metallsvart glasyr och sedan "sprätter" man på detta. Sjukt roligt. Den enda nackdelen är att man är svart under tummen i en vecka efteråt. Men det är det värt.
 
 

En fiende vid namn Flemming och en hjältinna av rang

"A friend in need is a friend indeed". Sällan har de orden varit så sanna som natten mot igår. Klockan är strax efter 23. Jag är på väg att gå och lägga mig och håller på med det där småplocket ni vet. Borsta tänder. Släcka lampor. Gå in med disk från vardagsrummet till köket. Och där tog det stopp.
 
På väggen i köket sitter en enorm spindel. Och när jag säger enorm så menar jag att det sitter en korsspindel som är stor som en hamster på väggen. Nä, nu överdrev jag kanske en aning. Men han hade en kropp på ca 2,5 centimeter. Och sen de där hemska äckliga benen som gör att han han ta sig åt alla håll med ett rörelsemönster som skrämmer skiten ur mig. Sa jag att jag är livrädd för spindlar?
 
Världens suddigaste mobilbild. Men där är han. Eller hon. Förmodligen en hon.
 
Jag ringer min vän Åsa för att få moraliskt stöd. Åsa är lugn och trygg och inte det minsta rädd för spindlar. Vi går igenom olika sätt att döda den jäveln på. Jag ratar Åsas förslag då de innebar för stor risk för att han inte skulle dö, utan snarare bli arg och irriterad och döda mig istället. Åsa ratar mina förslag (Nej Erica. Det är ingen bra idé att spraya ihjäl honom med brandsläckaren. Du kommer att få totalsanera lägenheten från pulver sedan. Nej Erica. Hårspray och tändare ska du INTE ta. Du kan sätta eld på lyan.)
 
Tillslut enades vi om dammsugarmetoden. Alltså att jag skulle suga upp den jäveln med dammsugaren. Det var det minst riskabla sättet. Men när jag är inne på mitt tredje försök så får jag nån form av panikanfall. Gråter och hyperventilerar och vet helt ärligt inte hur jag ska ta mig ur det hela levande.
 
A friend in need is a friend indeed. Klockan är nu 23:30. Och Åsa, som inser att nu är det allvar, gör en verklig hjälteinsats. Hon kliver upp, sätter sig i bilen, kör 1,5 mil och kommer hit och dödar spindeln. Hon kommer hit och dödar spindeln.
 
Hon kommer hit och dödar spindeln, och även om hon kanske inte räddade mitt liv så räddade hon min mentala hälsa. En äkta hjältinna! TACK!!!! <3
 
Flemming? Alla äckliga korsspindlar som bor i buskarna utanför mig heter Flemming. De är så stora att de helt enkelt måste ha ett namn. Om någon känner för en mer detaljerad bild kan ni klicka HÄR
 
 

Vad smakar Blossa 13?

Så vad tycker ni om att Blossa inte släpper smaken på årets glögg då? Personligen har jag inte bestämt om jag tycker att det är idioti eller ett smart PR-trick. Men en sak vet jag: om jag inte hade fått tjuvsmaka så hade jag varit sjukt irriterad.
 
Jag tog med mig några droppar till jobbet för nån vecka sedan. Alla fick ett snapsglas med typ 1 cl på botten. Kanske inte så generöst - men jag försvarar mig med att mer än så kan man faktiskt inte förtära under arbetstid :-)
 
 
Utöver att utrusta mina arbetskamrater med glögg så fick de även en penna och några post it-lappar så att de kunde notera vilka smaker de hittade. Glöggen smakades rumstempererad och här kommer deras gissningar:
  • Brända mandlar
  • Kryddnejlika, pomerans. kvitten
  • Kryddnejlika, russin
  • Muskot, pomerans
  • Russin, kåda
  • Apelsin, ingefära
  • Kryddnejlika, nypon, pomerans
  • Pomerans, apelsin
  • PR-trick. Det är vanlig glögg utan spännande kryddning
Idag släpps glöggen i beställningssortimentet. Jag gillar glöggen och kommer att beställa ett par flaskor. Ska du?

Bara bröst och rosa band

I dag är det den första oktober och världen färgas rosa. Tuttmånad. Vill därför påminna oss alla om att klämma lite på våra bröst.
 
 
Speciellt viktigt för oss som är singelpinglor, eftersom vi inte har någon som klämmer på dem för skojs skull...