Arv eller miljö?

 
Detta är toalettlektyren hemma hos föräldrarna. Det är alltså (om nu någon trodde nåt annat) mammas fel/förtjänst att jag är som jag är :-)
 

Rulltårta med blåbärscurd och philadelphia

Det kommer att bli en hel del blåbär nu. Pappa har nämligen shoppat 8 kilo, vilket således har lett till att mamma och jag har rensat, bakat och syltat i flera dagar. Lite filosoferande vid köksbordet ledde fram till denna synnerligen lyckade kombination:
 
 
Blåbärscurd:
Det gick åt ungefär en halv sats till rulltårtan. Resten kan man använda som marmelad. Eller som fyllning i mördegsformar. Eller som smaksättning i glass. Eller bara äta med sked :-)
 
225 gr blåbär
skal och saft från en liten citron
50 gr smör i tärningar
2,5 dl socker
2 ägg, uppvispade
 
Gör så här:
  • Lägg bären i en gryta med skal och saft från citronen. Koka på svag värme i 5-10 minuter. Mosa bären med en slev för att få ut så mycket saft som möjligt.
  • Passera bären genom en sil och samla upp puren i en skål.
  • Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och tillsätt socker och smör. Sila ner de uppvispade äggen.
  • Rör om med en träslev tills alla ingredienser är väl blandade, och hetta sedan upp curden under ständig omrörning tills den är så tjock att den täcker . Det tar 20-30 minuter och är stentråkigt. Men eftersom det är gott med curd så är det bara att stå ut...
Philadelphiafyllning:
150 gr rumstempererad Philadelphiaost
70 gr rumstempererat smör
2 dl florsocker
1 msk pressad citron + lite rivet citronskal
 
Gör så här:
  • Blanda ihop rubbet till en slät creme.
  • Låt stå i rumstemperatur tills det är dags att montera ihop rulltårtan.
 
Rulltårtsbotten:
3 ägg
2 dl socker
0.5 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ytterligare lite strösocker till den färdiga kakan.
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vatten.
  • Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner detta i smeten.
  • Häll ut det på plåten och grädda i 7 minuter (eller tills den är färdig...)
  • Vänd upp på ett nytt, sockerbestrött, bakplåtspapper .
     
Om man är otålig och vill äta på en gång - vilket vi var - så blir det en ganska kladdig historia. Jag rekommenderar verkligen att ha lite tålamod och invänta att kylskåpet gör sitt...
 
Montering av rulltårtan:
  • Bred blåbärscurd på den fortfarande varma bottnen. Låt den svalna.
  • Bred sedan ut philadelphiafyllningen.
  • Rulla ihop tårtan från långsidan.
  • Låt den ligga några timmar i kylen innan servering.

Blåbärsbullar

Antar att de flesta, precis som jag, har världens bästa mamma?! Mammor kan så klart vara världsbäst på olika sätt, men jag har sett till att utrusta mig med en såndär mamma som är en bullmamma enligt instruktionsboken. Ni vet en såndär som syr, lagar världens godaste mat och som bakar.
 
När jag fyllde 30 fick jag en mamma-kokbok. Där har hon skrivit ner sina bästa recept. Sjömansbiff och kalopps, julskinka och gravad lax. Nötkakor och bullar. Döm om min förvåning när hon bakar sina bästa bullar på ett helt annat sätt än vad som står i mammakokboken?? Det är ju tur att man hänger med och skriver ner...
 
Blåbärsbullar i långa rader.
 
Mamma Nilssons bästa bullar
Detta är ett lite annorlunda bullrecept. I mammakokboken står det inte någonting alls om torrjäst, mjölkpulver och baksirap, så det var som sagt tur att jag satt med papper och penna i högsta hugg. Receptet ger saftiga och fina bullar. Inte torra och tråkiga som bullar (tyvärr) ofta kan bli. Testa detta recept, jag lovar att du inte blir besviken.
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
 
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl! (orkar inte räkna om, det är praktiskt!)
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Smaksättning och sånt:
1 ägg till pensling
  • 100 gram smör, 1 dl socker, 1 vaniljstång och en massa färska blåbär. Pärlsocker ovanpå
  • 100 gram smör, 1 dl socker och en massa kanel. Pärlsocker ovanpå
  • 50 gram mandelmassa och en massa blåbär. Flagad mandel ovanpå.
Gör så här:
Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg. Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna. Jäs i 30 minuter
 
Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
 
Baka ut bullar eller längder. Jäs en gång till i 30 minuter
 
Vi gjorde två varianter: Två tredjedelar av degen blev bullar. Kavlade ut till en platta, bredde ut smör/sockerblandningen ovanpå och strödde på blåbär. Rullade ihop till en rulle och skar i skivor, ca 2 cm tjocka.
 
Den sista tredjedelen blev en längd. Riven mandelmassa i botten och sedan blåbär ovanpå. Skär degen i "fiskben" och fläta ihop till en längd.
 
 
Pensla med ägg, strö på pärlsocker eller mandel. Grädda.
Bullar: gräddas i 200 grader i ca 7 minuter
Längder: gräddas i 175 grader i ca 25 minuter
 
 
 
 
 

Jul i juli!

Förra lördagen var det dags för jul-i-julifesten. När festen gick av stapeln var det strålande solsken. Vi var väl 25 pers skulle jag tro. Mat, tomte, Arne Weisse. Bättre sent än aldrig kommer här de utlovade bilderna.
 
 
 
 

Viva Semester!

För att citera Gert Fylking: ÄNTLIGEN! Äntligen är det min tur att säga Hej Semester. Hej lata lediga dagar. Hej solsken. Hej pocketbok. Hej rosévin. Hej spontanitet. Hej då tidiga mornar, försovningar och deadlines.
 
Jag för två veckor sedan, uppklädd till tänderna och på väg till ett bröllop.
Den uppmärksamme ser att det inte är några vanliga fjärilar på klänningen - det är döskallefjärilar :-)
 
Det är så skönt. De senaste åren har sista jobbveckan inför semestern varit helt crazy. Har slitit som ett djur för att få allt klart, jobbat så mycket så att när semestern väl kom var jag som en urvriden disktrasa i flera dagar. Dessutom har jag gått in och jobbat en extradag min första semestervecka de senaste tre åren för att jag INTE hunnit klart. I år har det dels varit ett mycket bättre tempo rent allmänt. Fler som delat på arbetsuppgiften. Och sen tog jag en annan taktik: jag körde övertidsracet förra veckan istället. Så denna vecka har jag kunnat varva ner, gått hem hyggligt i tid och till och med kunnat flexa ut en halvtimme tidigare idag. Lycka!
 
Nu väntar lata dagar. Jag säger det igen: Äntligen!
 
 
 
 

Jul i juli?

Men jomenvisst serru. Faktum är att det har varit på tok för lite jul här i bloggen det senaste halvåret. Nu är det jul(i) - och det är ju en riktig julmånad. Det måste väl betyda att man får börja så smått? Jo, så är det. Så måste det vara!
 
Faktum är att jag ska på julfest på lördag. Jul-i-juli-fest :-) Det är exets gäng som har detta som tradition. Förra året var jag med för första gången, och bara en sån sak som att ange följande mening i inbjudans vägbeskrivning: "Titta uppför backen och följ adventsstjärnan i fönstret".
 
Det var skinka och Arne Weisse. Julgran och köttbullar. Tomte och ägghalvor. Glögg och kola. Alldeles underbart. Och nu är det dags igen. Jag blev jätteglad när jag blev inbjuden i år igen - det är som sagt exets gäng som firar så det var som inte självklart med en inbjudan.
 
Nu har jag precis gjort i ordning lite gravad röding, så att det ska hinna bli klart till på festen. Ska bli smaskigt. Och kul att höra vad andra tycker om mammas beprövade recept.
 
Återkommer så klart med bilder senare.
Till dess: må gott och flyt inte bort i regnet.

...in Sweden we call it summer!

 
Jodu! Regn vet jag hur det ser ut som vid det här laget. I slutet av maj gjorde jag i ordning på uteplatsen och planterade en massa tomater som min kära mor donerat till mig. Två gånger. Två gånger har jag behövt vattna dessa, resten har regnet skött om. Två gånger. Det är sanslöst.
 
Idag har man kunnat läsa om skyfall INNE i butiker i Stockholm. Både i fredags, i söndags och idag har det regnat så pass att det verkar som om någon stått bland molnen och hällt hinkvis med vatten på oss härnere på marken. Jag är faktiskt glad att jag inte har semester ännu.
 
Men om bara några dagar är det min tur.
 
Kära vädergudar: jag håller nu alla mina tummar (bara två, men jag hoppas att det räcker) för att ni ska bli på bättre humör.
 
Och Hallå, du gamle indian! Om det inte slutar regna snart ska jag personligen leta upp dig och lägga krokben för dig så att du inte kan dansa några flera regndanser! Förstått???
 
 
 
 

Citronyogurtglass

Sommartider är jordgubbstider. Egentligen tycker jag att det godaste tillbehöret till gubbarna är en skvätt grädde (ovispad) och några få korn strösocker. Men hemmagjord glass är definitivt inte fy skam det heller. Tvärtom!
 
Okej, upp med en hand: Hur många har en gammal glassmaskin stående i ett skåp? Och om du har en: när använde du den senast? Av någon anledning gissar jag att det var ganska många år sedan. Jag har en gammal Philips Glassmäster från 80-talet. Den fick jag av en gammal kollega (tack Heléne!) för många år sedan och sedan dess har den använts rätt så flitigt.
 
 
Senaste kompositionen är en frisk och fräsch yogurtglass. Använde Valios vaniljyogurt med citron, och detta blev alldeles toppen till jordgubbarna.
 
 
Vispa 4 äggulor med 1,25 dl strösocker och lite vaniljpulver tills det blir ljust och fluffigt. Rör i 2 dl vispgrädde och 2 dl yoghurt. Rör om allt och häll i glassmaskinen. Kör tills det är klart, tar ungefär en halvtimme.

Tjena! Länge sen sist...

Så har juni blivit juli. Fattar inte vart tiden tar vägen, det har knappt blivit sommar. Eller jo, det har det, men det har regnat konstant. Sen jag planterade mina tomater i slutet av maj har jag endast behövt vattna dem en endaste gång. Skamligt.
 
Men first things first: Lägenheten är inte såld, så jag blir kvar här ett tag till. Då har jag lite tid på mig att fixa den där miljonvinsten så att jag kan köpa den själv, haha!
 
För det andra: Jag var så klart som vanligt på Sweden Rock. Ofattbart att det är tre veckor sedan. Återigen: jag fattar inte vart tiden tar vägen.
 
För det tredje: OJ vad konstigt det känns med nya bloggverktyget. Jag TROR att det är bättre, har redan hittat några funktioner som jag gillar, men oj så ovant det är.
 
Nu längtar jag efter semester och lata dagar. Det är många veckor kvar innan det är min tur, så det är tur att jag fått en liten tjuvstart i och med Sweden Rock.
 
Nåväl... Har egentligen inget speciellt att skriva. Tänkte bara lämna ett litet livstecken innan jag koncentrerar mig på TV:n och friidrotten. Ha det gott :-)