Blossa 20

 Så då har vi smakat årets Blossa. De senaste åren har det, enligt mitt tycke, varit riktiga bottennapp. Visst, Limoncellon från 2018 var ok, men resten? Näe. 

I år var jag förväntansfull. Jag gillar grönt te med mynta, det ger härliga semesterminnen och ska vara hett och sött. Lite fundersam över hur den funkar med glöggkryddorna, men årgångsglöggen brukar inte vara så himla kryddstark. 
 
Flaskan är snygg, men jag håller med Helenavisst ser det ut som att det står 25 istället för 20? Jag gillar dock färgerna och glasmosaiklooken. Funderar även på om Therese fortfarande gör sina glöggbrickor och hur årets bricka kommer att se ut 🙂

Som varm var den ganska meningslös. Den smakade inte så himla mycket. Mest beskt där myntan kommer i eftersmaken. Myntan känns i doften men övriga kryddor lyser med sin frånvaro. 
 
Ljummen däremot, då var den helt okej. Skulle till och med sträcka mig till god. Både myntan och övriga glöggkryddor kommer bättre till sin rätt. Beskan från det gröna tet finns där, men på ett trevligt sätt. Den känns inte så söt, mer fräsch. 
 
Betyget då? Tja, jag sladdar mellan en tvåa och en trea men landar tillslut på att ge Blossa 20 tre snöflingor. Sambon gav den en 2:a. Detta är en hygglig höstglögg, men inte mycket mer än så. 

 
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.

Hur man får en säck ved att räcka hela vintern

Söndag kväll. Lugnt och skönt. Nu sitter jag i min skrytfåtölj (som jag glömt att visa - måste ordna det!) och njuter en kopp te, lyssnar på sambons telefonprat och en gosse som kvittrar glatt. 
 
Det har varit full fixar-rulle här hela helgen. I torsdags var Ragge och hämtade lite flyttkartonger som stått hos svärfar. I fredags en ny VAB-dag, så jag passade på att ordna lite i skåpen - det måste göras, för att kunna packa upp. I lördags var jag och köpte färg till pysselrummet, sen blev det maskeringstejpnin, spackling och slipning. Sååååå tråkigt, men så viktigt. Sen organisera hallgarderoben, dags att hitta åt mössor och vantar (även om hösten visat sig från sin bästa sida några dagar nu).
 
Medan jag hade ångan uppe så var det bara att springa till skogs. Behövde plocka lite mossiga kvistar för att få till ett litet miniprojekt som har legat i bakhuvudet några år. 
 
 
Och här är den i all sin enkelhet. Min lilla fejkbrasa som motar bort mörkret. 

Ett fyrfat, detta är köpt på Clas Ohlson. En sten i botten för att få upp lite höjd. Mossa ovanpå, och sen en ljusslinga med lite blink. Björkved som lindats med ytterligare en ljusslinga, denna gång med fast sken. Lite mer mossa och några mossiga kvistar runt om, för att bekaka min inre Ernst. Sen är det klart. 

 
Känner att jag behöver prata lite allemansrätt nu. Man FÅR plocka kvistar som fallit utan tillstånd från markägaren. Man FÅR INTE plocka mossa utan markägarens tillstånd. Så mossan har jag köpt. 

Jag har en halv säck ved kvar. Och ytterligare ett fyrfat. Så när orken och lusten dyker upp igen så blir det ett fat till. Får se om det hamnar på framsidan eller baksidan. 
 
Nu är det skönt med vila. Har målat halva pysselrummet idag. Nu måste alla möbler flyttas till andra sidan, sen ska andra halvan bli färdig också. Mina fötter gör ont nu, och man blir ganska trött i axlarna av att slipa spackel. 

Imorgon är det jobb igen. Då får kroppen vila och hjärnan jobba. Men först ska det bli en sköööön kväll i soffan och en god natts sömn. 

Ciao för idag!
 
 
 

Instagram VS verkligheten

I söndags fixade jag lite på framsidan. Första frosten har varit här, kvällarna är mörka och persiljan slokar. Dags att göra höst! 
 
Jag gillar höstens färger. Det dova och murriga som samsas med de klara höstiga pang-på-färgern. 

Instagram
 
Jag har inte kommit längre än så här. Belysning, pumpor och så vidare blir ett projekt för en annan helg. 

Verklighet
 
Men först: en allmän städning och röjning behövs. Just nu är det bara stökigt och jävligt. Men det blir en annan helg. Kanske redan den som kommer 😇
 

Första jullistan för säsongen

 Här kommer en julbloggsklassiker, nämligen en jullista. Denna gång är det Jul, strålande jul som skapat listan. 
 
 
 
Vilka är de första fem orden du kommer att tänka på när du hör ordet ”jul”?
Familj, gran, julskinka, adventsljusstake, blodapelsin 
 
Tänker du göra något annorlunda i jul till skillnad från förra året?
Jo, det blir annorlunda. Vi ska fira jul här hos oss. En enda gång tidigare har jag firat jul på annat ställe än "hemma" i Lunde, och nu är det dags igen. Jag ska vara julaftonsgeneral. Har redan börjat planera, och folk runtomkring tycker att jag är konstig. I'll accept that. 
 
 
Fortsätt meningen ”ingen jul utan…."?
...att omge mig med människor jag älskar. Även om jag älskar att pynta och göra fint, laga mat, spela musik och klä granen så handlar det om att få tillbringa tid tillsammans. Fick jag välja mellan a) en tallrik risgrynsgröt med familjen och b) världens juligaste plats med all världens mat och pynt så skulle jag, utan att tveka, välja a!
 
Viktigaste saken på julbordet?
Ägghalvor! Det är det som är absolut godast tycker jag. (Men alltså skinkan... laxen... fruktsalladen till efterrätt... Mmmm)
 
 
Skulle du kunna tänka dig att fira jul utomlands?
Denna är riktigt klurig. Helst inte. Och absolut inte en solsemester.
 
Om du firar jul utomlands, vilken destination skulle du välja?
En cottage i en engelsk by (med snö - inte regn!) som i The Holiday och mysiga promenader, brasor osv. skulle i teorin kunna vara mysigt. Men ändå. Att strutta runt hemma i pyjamas är ju det bästa!
 
Vilket är ditt bästa julmusiktips?
Jag gillar amerikanska evergreens. Frankie, Dean och så vidare. Men om jag ska komma med något som kanske inte alla känner till så tycker jag att du ska kolla upp Trans Siberian Orchestra. 
 
Vad ger dig mer julstämning; svenska eller amerikanska jullåtar?
Amerikanska. Tveklöst. 
 
Den bästa julfilmen?
Jag vill skriva ner sååååå många. Men... Jag tror att det blir (åh vad många gånger jag har suddat och skrivit igen nu) The Santa Clause. 
 
Föredrar du lussekatter eller pepparkakor?
Lussebullar. I ärlighetens namn tycker jag att pepparkakor blir lite menlösa när de slutat vara deg haha!
 
Brukar ni öppna julklappar på morgonen eller kvällen?
Julstrumpa på morgonen, paketen efter middagen. 
 
Brukar du köpa en julkalender av något slag till dig själv?
Ibland. Oftast inte. Tycker att det har börjat gå lite överstyr de senaste åren. 
 
 
När är det okej att börja julpynta tycker du?
Inomhus: Den vecka som avslutas med första advent. Jag skulle egentligen vilja skriva första advent, men man måste vara lite praktisk också - det tar tid att göra jul. Jag har dock minimal förståelse för resonemanget jamen jag längtade sååååååå så jag tog fram ALLT nu. I slutet av september? Är du inte riktigt klok? (Ja. Jag har sett såna exempel i nån julgrupp jag hänger i på Facebook). 
Ute: belysning (neutra) kan börja smygas upp i oktober, för att skapa mysfaktor snarare än jul. Men regelrätt julpynt får vackert vänta till första advent även där. 
 
När får julen åka ut igen?
Eftersom jag går all in till 1a advent så åker den bort ganska tidigt. Julen brukar vara helt bortstädad ungefär till trettonhelgen, men jag brukar spara sånt som är vintrigt utan att vara juligt, som några snögubbar. 

Sådär. Det var mina svar. Hur ser dina ut? 

Härlig helg och första frosten

Elias tillhör de morgonpiggas skara. Så i morse, när han klev upp för att väcka både mig och tuppen, så såg jag årets första frost. Lite tveksamt sådär, jag blev tvungen att gå ut för att känna om det faktiskt var frost eller om det var dagg och morgonljuset som spelade ett spratt. Men gräset knastrade mellan fingrarna, så nu är den kalla halvan av hösten här. 
 
Helgen har varit mysig. Ytterligare en VAB-dag i fredags, besök av svärmor och loppmarknad på gatan igår och idag myser vi. 

Lagom litteratur för en treåring?
 
Svärmors vovvar chillar i soffan
 
 Loppisfyndad trampbil 
 
 Plock till middag. Och bubbel. 
 
 
Nu puttrar middagen i ett av loppisfynden. Vi har blivit med slowcooker igen. Älskar det konceptet, så skönt att slänga ner en hög mat, trycka på start och ta itu med dagen. 
 
 
Idag ska jag plocka in tomaterna. Nu när vi börjat få frostnätter får tomaterna ligga och eftermogna inomhus. Kanske även en sväng till Bauhaus och köpa lite färgprover. Vi får se hur jag orkar. 

Kram/Erica
 
 

Fisksoppa med saffran

Fisksoppa. En maträtt som kan varieras i all oändlighet. Vara lätt och lite tunn med örtiga smaker, perfekt en sommarkväll. Eller som denna; lite kraftigare. Fylld med rotsaker och höstiga smaker. 
 
Detta blev en riktig Cajsa Warg-soppa. Tömde kylen på de sista färska grönsakerna eftersom vi skulle handla dagen efter. Vitlöksbröd från frysen och alla blev glada och mätta. 
 

Eftersom detta var Cajsa Warg-matlagning så har jag inga exakta mått, men det behövs ju sällan för soppa. Se det som en skiss.  
 
 
  • Skär 300 gram lax i kuber, ca 3x3 cm. Sprid ut på ett fat och strö på ganska ordentligt med salt.
  • Fräs ett par gula lökar och skivad vitlök efter behag i lite olivolja. Löken ska bara svettas, inte få färg.
  • Tillsätt ett par matskedar tomatpuré så att den också får fräsa till
  • Släng i några grovt hackade tomater och två kuvert saffran
  • Nu är det dags för fond/buljong. Råkar du ha en egengjord fisk- eller skaldjursfond i frysen är det toppen. Det hade inte jag, så det blev vatten och några matskedar fond på flaska. Jag tog både hummerfond och brynt charlottenlökfond.
  • Kryddor. Salt. Jag tog timjan, paprikapulver, svartpeppar. En liten dutt spiskummin. Chilipulver, sånt som inte är stark utan bara ger en fyllig smak. Sambal oelek. 
  • Rotsakerna ska i nu. Jag hade tre morötter, en palsternacka och sisådär tio, tolv små potatisar.  Här får man tänka på hur man skär dem så att de får samma tillagnigstid, dvs ungefär samma storlek på hårda rotsaker som morot och palsternacka, medan potatisen kan bara i något större bitar.
  • När rotsakerna nästan är klara, vilket beror på hur stora bitar de skurits i, så är det dags att smaka av igen. Det behövs troligtvis mer salt.
  • Lägg ner fiskkuberna i soppan och toppa med massvis med purjolök. Sätt på ett lock och låt soppan puttra i ca tre minuter till, bara så att fisken knappt gått färdigt (den fortsätter tillagas i grytan). 
Servera med aioli och vitlöksbröd. Denna gång blev det en fuskvariant av köpemajonnäs, liiite creme fraiche och pressad vitlök. Men det är supergott med saffransaioli, HÄR finns mitt recept. 
 
 
 

DIY: Uppdaterad lampa

Vad gör man när a) man saknar passande lampa i vardagsrumsfönstret, b) en gammal favorit har sett sina bättre dagar och c) man råkar hitta en länge saknad limpistol i en flyttkartong? Man pysslar! Så klart. 
 
 
Så jag har tre lampor som har hängt med länge och som jag verkligen gillar. Två av dem står numera i vårt sovrum. MEN... Den tredje... Den stod i köksfönstret i förra lägenheten. Alldeles för nära spisen. Och jag är himla förtjust i bacon! Och baconfett skvätter rätt långt. Så den lampan hade sina bästa dagar i backspegeln. Dessutom passar den inte in i stilen längre. 
 
Före. Mitt försök att rengöra skärmen gjorde mer skada än nytta. Fotot taget innan vardagsrummet var klart i övrigt

Med en gnutta kreativitet, rätt mycket envishet, en rulle jutesnöre och en limpistol kommer man långt. Hela vägen till vardagsrumsfönstret faktiskt!
 
Detta pyssel är enkelt, men rätt så tidskrävande. I alla fall om man har en stor lampa och ett ganska tunt snöre. Det tog nog 3 timmar att limma allt.
 
Med ett lite tjockare snöre/tunnare rep så är man nog klar på en halvtimme-timme. Jag ville inte gå tjockare på just denna lampa eftersom jag fortfarande vill att den vackra formen ska framhävas. Men med en rakare lampfot så skulle jag välja ett snöre/rep som är ca 1 cm tjockt. 

 
Det är bara att limma på snöret runt i cirklar. Runt, runt, runt och runt igen och igen och igen tills hela lampan är täckt. Sen är det klart!
 
Nu har den fått nytt liv. Pryder sin plats i lilla vardagsrumsfönstret och passar mycket bättre i den look vårt nya vardagsrum har. 
 
Skärmen då? Den uppmärksamme ser att jag inte gjort något pyssel med den. Jag drog en chansning och diskade den. Ordentligt. Yes och disksvampen gjorde underverk 😂
 
 

99 dagar kvar till jul, dags att skriva brev till Tomten

När jag var liten var jularna magiska. Jag funderar mycket på hur vi ska göra för att våran lilla kille ska få uppleva samma magi och få samma underbara jular som jag har haft förmånen att växa upp med. 
 
Min mamma är ju bullmamman personifierad, så det var mycket pysslande som upptrappning under hösten, sen i november skulle frysen fyllas med fikabröd och sen blev det ju både advent och jul. Vi har alltid läst mycket, så det blev en hel del mysiga böcker också. 
 
 
Här blir det upptrappning i form av läsning. Elias har världens underbaraste bok om jultomtens verkstad. Tomtarnas julstök av Maryjane Tonn och med illustrationer av George Hinke.  Jag hade samma bok när jag var liten. Den har vi börjat läsa på kvällarna nu. Pratar mycket om att Tomten har två listor; en för snälla barn, och en för barn som är dumma. Och att det bara är barnen som varit snälla som får julklappar av tomten. 
 
 
Vi är generellt väldigt noga med att skilja på att VARA dum, och att GÖRA dumma saker. Jag är helt övertygad om att även barn som gör dumma saker kan hamna på snäll-listan, om de inte gjort allt för många eller stora dumheter. Det finns helt enkelt utrymme för bus och dumheter - bara man inte mobbar någon kompis eller plågar djur för skojs skull.
 
 
Igår var det ännu en VAB-dag, så jag och lillkillen var hemma och myste. Eftersom vi hade läst tomteboken flera kvällar var han nu redo att skriva ett brev till Tomten. Det är ju viktigt att Tomten får veta att Elias varit snäll, vad han vill ha i julklapp och att vi flyttat. Vore ju himla tokigt om Tomten och renarna kom till gamla lägenheten, eller hur?
 
 
Nu ska jag bara fixa ett frimärke och sen ska vi gå och posta brevet tillsammans. Ni vet väl att alla barn som skriver till Tomten får ett svar? HÄR finns adressen. 
 
Brukar ni skriva brev till Tomten tillsammans med era barn?

Årets Blossa: Myntate

"Maghrebi-te framställs på ett ceremoniellt vis; det tar tid att brygga och avnjuts varmt i sociala sammanhang. Här ser vi flera likheter med vår glögg som även den förknippas med vänner och familj samt framställs hantverksmässigt och omsorgsfullt över tid. Det gröna teets strävhet gifter sig med sötman från glöggen vilket ger den ett trevligt avslut. Myntan i sin tur bidrar med en ton av friskhet som svarar upp mot det söta"
Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Att Blossa presenterar årets smak
är verkligen ett startskott på julen. Det har blivit lite kallare i luften, vi julnördar har sedan länge haft julen i tankarna och BOOM, så inser plötsligt väldigt många fler att oj, det ligger en jul runt hörnet. 
 
 Pressbild 
 
Myntate alltså. Riktigt gott som det är, kan definitivt fungera med glöggkryddor. För första gången på ganska många år tror jag att de hittat något som är konstigt och gott, inte bara konstigt. 

Som språkpolis stör jag mig på att de skriver "myntathé" istället för "myntate". Om de ville ha det franska ordet för te hade de väl lika gärna kunnat gå all in? Thé à la Menthe". Men jag hoppas att jag kommer över det när jag väl smakar 😇
 
På tal om smaka: kika in hos Helena Lyth som fick en flaska via bud tidigare idag och som skrivit ett omdöme om glöggen. 

Hundra dagar till julafton. Här ska göras planer!

God morgon! Idag är det 100 dagar kvar till julafton! Dags att börja planera. Jag kommer nämligen att vara julaftonsgeneral i år. Det bestämde vi redan när vi började leta efter hus: vi håller julen hos oss. 
 
När jag träffade Ragge kom vi överens om att jag bestämmer var vi ska fira ena året, och Ragge bestämmer nästa år. Det har lett till fyra jular i Lunde med min familj och en jul hemma hos oss med hans familj. 
 
Elias och mormor spanar efter jultomten, julen 2019
 
I Lunde är det min syster som är julaftonsgeneral. Det snålas inte på julbordet i det hemmet. Förra julen tror jag att det var 4-5 sorters sill, sillsallad, 2 olika sorters ägghalvor, 3 sorters hemlagad senap, en julost som lagrats hemma i ett år, vanlig julskinka, rökt julskinka, olika sorters korvar, rökt fläskfilé, 3 sorters syltor och så vidare och så vidare. Och då var detta ett år när hon börjat lära sig att begränsa mängden mat... 
 
 Förlåt för suddet. Det är skärmdumpar från de videos jag länkat till nedan... 
 
Jag filmade vårt julbord förra året. Det blev ca 1.5 minut snabb överflygning över julbordet och du hittar filmerna på Instagram HÄR och HÄR. Helt underbart att bli bjuden till ett sådant bord. 
 
Den största anledningen att jag vill fira hos oss är Elias. Jag vill att han ska kunna komma igång och få leka med sina julklappar på en gång. Inte behöva vänta tre dagar med några klappar tills vi kommer hem på grund av Lego och att bitar inte ska komma bort på något annat ställe än i hemmet. Jag vill kunna fortsätta julfirandet när han sover, inte behöva bryta upp och gå hem. Jag vill att han ska kunna vakna och vara på plats hemma med leksakerna och köra hela juldagen i pyjamas och playmode. För egen del vill jag ha en massa rester i kylen så att jag kan äta laxmacka och ägghalvor till frukost. Och dricka champagne. Och äta fruktsallad. För så ska det vara på juldagen. Men det är en annan historia.
 
Nu får vi se hur det blir i jul. Jävla skit-corona. Jag hoppas att alla är friska så att vi kan fira tillsammans, men oavsett hur det blir så blir det jul i år med. 
 

Husesyn: Kontor/pysselrum

Nu i Coronatider så jobbar jag mestadels hemifrån. Dessutom är jag ju en pysslig människa, och sånt kräver sitt förvaringsutrymme. Nu, efter fyra år i minilägenheter, har jag återigen ett utrymme där jag får sprida ut mig själv och mina behov. 
 
Det här är ett rum in progress. Jag vill Ernsta mig lite och "känna in rummet" innan jag bestämmer vad som ska hända här. 
 

I helgen fick jag lite feeling
och drog upp några färgprover på väggen. Har funderat på om jag ska ha turkosa väggar och naturdetaljer, eller om det ska bli en skön greige med en massa turkosa klickar. Även om ingen av färgerna jag hade hemma är rätt så var det en tillräckligt bra vägvisare för att få in mig på rätt spår. 

Det blir turkosa väggar! Varför begränsa sig när detta är MITT utrymme? Dock behöver jag sticka iväg och köpa på mig lite färgprover för att hitta rätt. 
 
 
Just nu är allt på en höft. På Elias rum finns en väggfast garderob som ska bort. Här inne står hans byrå som ska flyttas över till hans rum. Och även här finns en garderob som ska väck. Sen, när det är klart, då är det dags för denna ankunge att bli en svan. 


Jag har återförenats med Billy. Det är en trygg och stabil karl som orkar bära mycket, samtidigt som han kan hålla inne med hur kaotisk jag är. 
 
På lilla väggen med färgproverna ska det bli någon form av öppen förvaring. Byrån ska, som sagt, ut och så även garderoben. Skrivbordet ska stå under fönstret och jag kommer att byta ut skivan mot en måttanpassad skiva i riktigt trä. Nån form av fåtölj + litet bord ska stå där skrivbordet är nu, skönt att kunna sitta soft när man har videomöten eller bara behöver läsa en massa jobbmaterial. Men det blir en senare historia - det är ingen idé att dra hem en massa saker innan rummet är målat. 

Apa från Fat Cat
 
Här håller jag hus om dagarna. Här är MIN zon. Här behöver jag inte kompromissa eller fråga om lov. Här är jag min egen drottning. Här bestämmer jag. Och här, här ska det bli bra!
 
 
 
 

DIY: Chalkboard på loppad tavla

Det har varit lite tyst här de senaste dagarna. Lillkillen är risig. Jag är risig. Snor, Alvedon, glass. Höstens VAB-träsk förklaras härmed officiellt invigt.
 
Under vårens Pinterest-maraton snöade jag in på chalkboards. Vi hade t.o.m. planerat att måla en vägg i köket med chalkboardfärg, men väl på plats kom vi fram till att det inte kommer att bli så bra. 

Men när jag snöat in på något, då VILL jag! Så då får man ta till plan B. Jag hittade en tavla för en femtilapp på loppis och här är resultatet. 
 
 Ni som följer mig på instagram har redan sett detta. Och du som inte följer; häng på. @tomtens_dotter
 
 ...och här som en del i helheten
 
 
Om du vill göra en liknande tavla behöver du:
  • Tavla
  • Chalkboard-färg (jag använde Beckers och tyckte att den täckte bra) och pensel
  • Maskeringstape
  • Spackel och spackelspade
  • Sandpapper och slipkloss
Gör så här:
  • Om tavlans mönster har mycket struktur är det bra att slipa ner den lite först.
  • Maskera kanterna
  • Spackla ett eller flera lager till dess att ytan är slät.  Sandpappra mellan varje omgång. Min tavla hade ganska mycket struktur så för mig krävdes det tre vändor med spacklet.  
  • Måla med chalkboardfärg. Måla ett lager lodrät och nästa vågrät. 
  • Ryck tejpen och du är klar. 
När man skriver på tavlan så ska man först kladda över hela tavlan med krita och sudda ut, så att tavlan blir lite "dammig". Detta gör man för att undvika att tavlans första skrift "bränner fast". Vet inte om det stämmer, men har läst det på några olika ställen så jag ville inte chansa, utan var en duktig idiot och följde reglerna 🙂
 
 Julig inspiration från Pinterest
 
Nu måste jag bara lära mig att skriva snyggt. Och kreativt. Med ett flow. Och lite snirkliga bårder, swirls och sånt. Då kan en och samma tavla anpassa till olika årstider och högtider. 
 
 
Bonustips: När man målar ett mindre projekt där man redan från början vet att det kommer att bli färg över så är det viktigt att undvika spill och hålla färgburken kanter rena, annars blir det stört omöjligt att få upp burken nästa gång. Sätt en bit maskeringstejp tvärs över burken, då kan penseln strykas av mot tejpen och heureka! en burk med rena kanter som går att öppna två månader senare 🙂

Pynt till granen: små hängen i macramé

Då granen är det julpynt som är viktigast för mig har jag så klart funderat en hel del på hur jag ska ta det jag redan har och blanda upp det med något nytt för att få till den rätta känslan i år. 
 
I våras var jag förkyld. Däckad. Länge. I dessa Coronatider fanns det så klart inget annat att göra än att vara hemma från jobbet. Ligga i soffan och surfa. Pinteresta. Kolla Netflix. YouTube. Har ni varit med om känslan att "internet har tagit slut"? Det hände mig. Och då hände det sig att jag hamnade på en YouTube-kanal med massor av macramé. Plötsligt var internet fullt med godsaker igen och jag kollade dag ut och dag in på olika klipp. Men jag hade inget material hemma så jag kunde inte testa. Och eftersom vi var mitt uppe i en flytt så ville jag inte köpa en massa grejer så länge vi var kvar i gamla lägenheten. Men medan vi höll på att röja och packa så trillade jag över lite gammalt pysselmaterial. Ljusvekegarn. Herregud, att det fortfarande fanns kvar - senast jag gjorde ljus bodde jag fortfarande hemma hos föräldrarna, så vi snackar sent 90-tal nu. 
 

Jag gick ut och hittade en liten gren, klippte till den och började knyta. Jag hade inte mycket garn och det var egentligen alldeles för tunt, men jag var mest intresserad av att se om jag tyckte att det var kul, om jag skulle köpa på mig lite grejer. Där ovan finns mitt första försök. Det är en liten liten sak, kanske 5x5 centimeter. 

Där föddes idén till julgranspynt. Att ha kanske 20-30 små macraméhängen i granen kommer definitivt att bidra till den känsla jag vill uppnå i granen i år. Detta var i början av juni. Sambon tittade på mig som om jag var helt dum i huvudet som ens funderade över gran i det läget, men... Sån e jag!

 
Så jag köpte på mig lite macramégarn, klippte lite flera kvistar och började knyta. 
 
 
Det är en lagom sysselsättning framför TV:n. För mig som är nybörjare tar det ett par timmar att få ihop ett hänge (även om den tiden inräknar att ta hand om barn) så jag kommer definitivt att hinna få ihop tillräckligt många innan jul. 
 
 
Nu har jag knutit 7-8 stycken. Det är rätt kul, om man lär sig några basknutar är det enkelt att själv kombinera dessa till olika "motiv". 

 
Häromdagen stoppade jag på mig några hängen när jag och lillkillen skulle till skogen. Ville se hur de faktiskt ser ut i en gran innan jag ägnar mer tid åt tillverkning. 

Det ser bra ut tycker jag! Är ni intresserade av ett mer detaljerat inlägg om HUR jag gjort dessa? Hojta till i kommentarerna i sånt fall 😊
 
kram/Erica

Julinspiration från Pinterest

 Årets juliga utmaning består för egen del av att inte shoppa ihjäl mig till nya hemmet. Som jag skrev tidigare så har vi inte längre någon julgran, så den får ett frikort. I övrigt ska vi (eller i ärlighetens namn: jag!) försöka klara oss på sånt som redan finns i gömmorna. 

Det finns ju en del. Granen kommer jag att få ordning på genom att kombinera befintligt pynt med lite eget pyssel. Jag har tillräckligt många adventsljusstakar och stjärnor för att fylla fönstren, men två stakar kommer nog att pimpas lite med material som ligger i nåt skåp nånstans. 

Här kommer en kavalkad med bilder som jag just nu inspireras av. 
 
 Julgran med pynt i vitt, brunt och koppar
 
 Samma färger som ovan, mycket olika strukturer.
 
 
 Nån form av "barrig" girlang (tuja?), trä, garn. Bidrar till en varm och mysig känsla. 
 
 
 Att blanda in lite svart i granen ger kontrast i färgerna. Träpärlor och garn ger lite kontrasterande strukturer. 
 
 
 Helhet! Det är egentligen ingenting speciellt som jag vill peka på i den här bilden, men jag gillar som sagt helheten i denna bild.
 
 I den här bilden går jag igång på "snöbollsgirlangen". 
 
 Och DÄR blev jag sugen på att sy nya julstrumpor till hela familjen. 
 
Så. Där kom vi till slutet på bildkavalkaden. Vissa saker finns som sagt redan i gömmorna. Andra saker kan jag skapa själv av material som jag redan har eller kan gå till skogen och hämta. Jag SKA verkligen försöka uppnå målet med ett julköpstopp i år!
 
Hur gör ni hemma hos er? Samma julpynt varje år, eller uppdaterar ni mycket?

Husesyn: Vardagsrum

Välkomna in i vårt vardagsrum! Här hänger vi på kvällarna, njuter av att få plats med både oss och besökare. Även om det sistnämnda naturligtvis inte händer med någon vidare hög frekvens nu i Coronatider... 

På tal om Corona: vi skulle åka till Gran Canaria i mars, men resan blev så klart inställd. Eftersom det känns liiite skakigt att planera nya resor nu så bestämde vi oss ganska snabbt att de pengar som återbetalas för resan lägger vi på nya möbler istället. Så vi har faktisk kunna tillåta oss att låta Visakortet glöda lite. 
 
 
Vi ägnade många timmar mellan köp och inflytt åt att leta inspiration, så när vi väl kom på plats hade vi en klar bild av vilken känsla vi ville ha i rummet. 

Värme, växter, trä, läder. Olika texturer och mönster. Inte vita väggar. Inte kalt och tomt. 
 
 
Vi köpte några olika provburkar färg. Målade, tittade, kände efter och tillslut föll vi för en färg som spelade oss många spratt beroende på hur ljuset faller. Ibland är den grå. Ibland är den grön. Alltid vacker!
 
 Passande märke på skrivmaskinen? 
 
 
 
 Loppade lampfötter som ursprungligen stått i matsalen på Hamburger Börs
 
 
En sak som jag saknat i de senaste lägenheterna är att ha plats för en bokhylla. Bakom dörrarna finns det både plats gamla DVD-filmer, TV-spel (ja, vi är reliker!), vanliga spel och lite ljusstakar och krafs så att man kan byta ut dekoren ibland. 
 
Växter, filtar, resefynd. 
 
 Sett från andra hållet med kök och hall i andra änden. 

 
Under trappan har Elias fått en liten hörna. Den behöver mysas till lite, men jag vet inte riktigt hur. Säcken ska bo på vinden när vi fixat till där, så "något annat" måste till där. Funderar på att köpa en till liten stol. Eller lägga dit en madrass och en massa massa kuddar. Oavsett vad så ska jag nog sätta upp en ljusslinga där för lite mysfaktor. 

Sådär. Det var rundan i vardagsrummet. Här finns fyra olika DIY-projekt som förtjänar egna inlägg. Men det blir nån annan dag!
 

Julpyssel med treåringen

I somras sa Elias plötsligt "Mamma, jag vill pyssla med dig!". Jag hoppade genast upp ur soffan och började rota i skåpen efter material. Det är nog ingen som blir förvånad över att jag mest hittade julpyssel i skåpet...
 
Fördelen med treåringar är att de inte tycker att det är konstigt med julpyssel i augusti. 

 
Han ville göra en present till pappa. En stor tändsticksask där jag klippte ut grönt papper för att täcka botten och ovansidan och fäste med dubbelhäftande tape. Pluggade i limpistolen och fram med diverse dekorationer. Elias valde en sak, pekade vart jag skulle sätta en limklick och sen klistrade han fast själv. 

Han var så himla stolt! När Ragge kom hem från jobbet hann han inte ens ta av sig skorna innan Elias kom springande med asken i högsta hugg. "Titta pappa! Jag har gjort till dig, pappa, titta!"
 
Ett annat tillfälle: "Pyssla en bil till mig, mamma!"
 
Superbra pyssel till småttingar. Limpistol är så klart direkt olämpligt för en liten knodd att hantera själv. Min pistol är en så kallad Low temp, så jag vågar i alla fall låta honom sätta dit grejerna själv i den limklick jag pistolat fram. Men beroende på vad man väljer att klistra dit så kan man många gånger använda ett vanligt hobbylim så att barnet även får hantera limmet. 

Denna ask kommer definitivt att pryda något bord/hylla längre fram. 

Husesyn: sovrum

Alltså jag ÄLSKAR vårt sovrum. Efter att ha haft sovalkov i lägenheten där Ragnar bodde när vi träffades, ett microsovrum (2.40 * 2.17 med dörröppningar på båda kortsidorna) med sängskåp i lyan på söder och faktiskt ett ännu mindre rum i senaste lägenheten då vi bestämde att Elias skulle få det stora rummet så har vi äntligen fått utrymme. 

 
Fantastiskt ljusinsläpp, stora ytor och... [trumvirvel] ... en walk in-closet. Fatta lyxen! Vi är verkligen trötta på "vitt, ljust och fräscht" nu och bestämde oss för att våga vara djärva och göra något mörkt och dramatiskt. 

Sambon ville ha en dammsamlarlampa. Jag håller med om att de är riktigt snygga men, som sagt, dammsamlare. Efter att han dyrt och heligt lovat att han kommer att göra ren den med jämna mellanrum så fick det bli en sån. 
 
 
Tapeten heter Pine från Sandberg Wallpaper. Vi kollade runt på hur mycket tapeter som helst, men vi återkom ständigt till denna, den första tapeten som vi båda kunde enas om.
 
Ljusstakarna hittade vi på loppis i somras, 250 kr paret.  


Guldgarderoben dök upp som annons i mitt Facebookflöde i våras. Sjukt snygg, alldeles för dyr. Tills den plötsligt dök upp igen några veckor senare, nu till halva priset. Så det blev ett litet klick där. Kommer från Ellos

Skönt med ett ställe där använda, men ännu inte smutsiga, kläder kan mellanlanda. 
 
 
Jag har ännu inte berättat för Ragnar att det, med 98% sannolikhet, kommer att stå en julgran där i hörnet i december. Säg inget till honom än, ok?!
 

Vår walk in-closet. Byrån hittade vi på Fat Cat, medan tavlan har hängt med några år (och lägenheter) nu. Den sista pusselbiten som föll på plats var när vi äntligen fick till garderoben här inne.
 
 
En vanlig Pax-garderob från IKEA med perfekt mönsterpassning; väggen är 201 cm bred och 238 cm hög. Garderoben är 200*236 cm... Det medförde så klart vissa bekymmer då den måste monteras på plats i upprätt läge, men problem är till för att lösas, eller hur? 

 
Här sover vi gott!
 

Husesyn: mäklarbilder

Tänkte börja med att visa upp hur det såg ut här innan vi flyttade in. Det var "ljust och fräscht" och extremt opersonligt. Det allmänna stylingrådet inför fotografering och visning brukar ju vara att städa bort allt onödigt och avpersonifiera bostaden. Numera har det dock blivit ok att köra lite efter principen "personligt, men inte privat". Detta hus hade man behövt fluffa till lite. 
 
Eftersom vi har fixat ganska mycket här hemma vill jag börja med att visa hur det såg ut tidigare. Vi har tröttnat på "ljust och fräscht" efter några år i nyproduktion så vi har målat och tapetserat och fixat en annan värme och mysfaktor nu. 
 
 
Välkommen till vårt lilla gröna radhus! En uteplats på framsidan med sol hela dagen, fram till fyratiden. 
 
Huset är 115 kvadrat. Dessutom finns en oinredd vind som med tiden kommer att ge oss ytterligare 40 kvadrat. 
 
 
 
Köket är, som allt annat, ljust och fräscht. Lite tråkiga materialval i min mening, men snyggt, prydligt och välfungerande. 

 
Detta är en av sakerna jag gillar mest med vårt lilla radhus. I förra lägenheten hade vi tvättmaskin och torktumlare i köket. Och eftersom planlösningen var öppen där så kan man säga att vi även hade den i vardagsrummet... Det var ALDRIG tyst. Men här kan vi bara stänga dörren om tvätten och höra vad som sägs på TV:n. 

 
 
Vardagsrummet är stort och öppet. Här har vi dessutom utgången till baksidan med altan, gräsmatta och kvällssol. 

Om vi hoppar över hallen och toaletten så är vi färdiga med nedervåningen. Låt oss gå en trappa upp. 

 
Här har vi det stora sovrummet. Rymligt och med ett stoooooort fönster med utsikt över åkern. 

 
 
Det finns två mindre sovrum, så Elias fick det ena och jag fick det andra som konto/pysselrum. 

På övervåningen finns dessutom badrum med badkar och bastu. Eller alltså... Bastun ska "bara" byggas först. Men utrymmet skapades när huset byggdes vilket innebär att vi inte behöver lyfta ett finger i själva badrummet, det är liksom ingen öppning som behöver tas upp, inget kakel som måste ner och inga fuktspärrar som måste göras om. 

 
Vinden- Här finns det möjligheter! Här ska vi bygga ett litet förråd, men resten av utrymmet ska bli öppet och luftigt. Här blir det ett mysrum med överdimensionerad soffa, stor TV, TV-spelen och bäddsoffa så att vi även kan förvara övernattande gäster. Det senare är superviktigt eftersom föräldrar och syskon bor på avstånd. Det var smått opraktiskt i förra lägenheten med besökare på uppblåsbar madrass i vardagsrummet, öppen planlösning och en sambo som kliver upp strax efter 04.00 på vardagar. Och en morgonpigg unge som kliver upp och väcker tuppen varje dag. 

Detta hus passar verkligen våra behov. Ni ska så klart få se hur det ser ut nu när vi flyttat in också, men då tar vi rum för rum. Titta in i morgon och följ med mig till sovrummet. 
 
 

Julgransfunderingar

Då vårt nya vardagsrum har en helt annan look än de tidigare så funderar jag mycket på årets julgran. I förra lägenheten hade vi inte ens plats för en fullstor gran... Det blir därför ett projekt för den närmsta tiden, att hitta den perfekta granen. 

Plastgran så klart. Helst en sådan med inbyggd belysning. Den ska vara helt i PE-plast, inte uppblandad med PVC. Då får den ett mer naturligt utseende. 


Just nu väntar jag på att IKEA ska lansera julkollektionen. De brukar ha fina PE-granar till vettigt pris.
 
Nästa fundering blir så klart julgranspyntet. Vardagsrummet har en boho-stil nu så det gamla pyntet behöver kompletteras med lite nytt för att få rätt känsla. Har lite idéer på egengjorda prylar som ska hänga där, har redan påbörjat pyssel 1 och införskaffat materialet till pyssel 2.
 
Har du något tips på snygg plastgran? Lämna gärna en länk i kommentarerna. 
 
 
 

Gott nytt julbloggsår!

För första gången på flera år känner jag en längtan efter att dra igång med bloggen igen nu när det kommit lite höst i luften. Det har hänt så mycket sen sist, jag har en massa nya idéer och med ett (för oss) helt nytt radhus att förverkliga dem i så: VÄLKOMNA till julbloggsåret 2020!
 
Vi har som sagt blivit med radhus. 58 kvadrat blev för litet till slut. Och även om jag verkligen gillade den gamla lägenheten så blev det aldrig ett HEM utan endast en bostad. Så Ragnar, Elias och jag tog vårt pick och pack och drog. Nu bor vi en dryg halvtimme utanför stan i ett område som byggdes 2018. Det gröna huset är vårt. 
 

Husesyn? Självklart, det kommer i ett senare inlägg. Vi har fixat och donat och målat och tapetserat och grejat och stökat. Efter knappt tre månader här så har vi fått mer trivsel och hemkänsla än vad vi någonsin fick till på förra stället.
 

Elias är (så klart) världens sötaste unge. Han har hunnit fylla tre år nu, och är en klok, stilig, smart, envis, charmig och rätt så dryg gosse som inte är tyst många sekunder åt gången. Han har anpassat sig fint till radhuslivet, vi hann inte bo här många dagar innan han gick ut barfota och smet igenom häcken för att leka med grannpojken. 

Kom tillbaka snart, då tar vi en runda i huset.
På återseende 🙂