Blossa 08

Igår var jag in på systemet för att handla glögg till lördagens glöggande (Va? Jo Allhelgona är VISST en bra lördag för glögg) men de hade inga Blossa Starkvin framme så jag skickade ut en grönklädd man på lagret för att leta efter de värmande dropparna.
Medan han letade efter vanliga Blossa passade jag på att spana från dörren på alla hyllor. Och "mitt" systembolag hade fått hem ett lass med 08. Eftersom den glöggen jag var ute efter inte fanns så frågade jag om man "kanske möjligtvis kunde få köpa en 08 istället". Tyvärr hade den grönklädde mannen fått hjälp av, och sedan bytts ut mot en lika grönklädd kvinna, och henne gick det inte alls att flirta med :-(

Men jag vet att det finns i alla fall. Men bara trehundra stycken. Det blir med andra ord TIDIG lunch på måndag.

Något nyskapande...

För någon vecka sen hittade jag en fantastisk idé i Allers Julmagasin, nämligen en adventskalender. Jag brukar köpa en chokladkalender varje år, men chokladen är ju inte speciellt god. Vet inte om den flottiga godisbiten ens får kallas för choklad.

Har du tänkt på hur många bitar det är i en förpackning Alladin-hjärtan?

Ja just det. 24 stycken. Lika många som behövs för att skapa en chokladkalender som är betydligt mer välsmakande än de vanliga. Lite kristyr så är nedräkningen ordnad. Eller varför inte skriva siffrorna med vit choklad? Eller med mörk choklad.

Och det finns massvis med rolig yta som man kan klä in i papper. Hela ovansidan och insidan bara väntar på att bli dekorerad. Jätteroligt.


Ovansidan


Insidan.

När du har en plan för hur du vill att kalendern ska se ut så föreslår jag följande arbetsordning:
 1. Limma fast ovansidan.
  Tänk på att låta den översta delen (den delen som blir mot kartongens baksida) gå ner över kanten, annars fransar den upp sig efter några öppningar...
  Skär rent så att det är ca två cm kvar som du kan vika in på lockets insida. Gör inte samma misstag som jag gjorde på ask nr två: jag glömde att skära ut för "stängningsflärpen".. men på bilden ovan är den utskuren. Du kan dekorera den efteråt, eftersom du tar insidan sist så döljs ju eventuella brads av den.
 2. Limma fast botten/kanterna.
  Vik och skär rent det överflödiga.
  En bra grej är att ha ett band runt kartongen så att inte hörnen släpper...
 3. Gör färdigt HELA insidan
  Det vill säga: Gör inte som jag gjorde. Jag kom på när motivet redan satt fast att "hmm... Den där God Jul-stämplen skulle bli fin nere i hörnet." och naturligtvis hade jag inte byggt upp tillräckligt under så att den tog som den skulle överallt....
  Och nej. Insidan är inte lika dassig i färgerna i verkligheten. Men jag har inte lärt mig scannern än.
 4. Spritsa siffrorna på chokladen.
  Tyvärr kan jag inte visa själva kalendern eftersom jag inte hittat min digitalkamera (som jag har USB-kabel till) eller USB-kabeln till mobilen (så att jag skulle kunna använda mobilkameran) efter flytten. Men det är choklad som är numrerad 1-24, så det kan inte bli mer revolutionerande än så. Kolla i Allers Julmagasin hur det ser ut vettja :-)


Edit 2011.11.17: Har sett att många fortfarande läser detta inlägg. Antar att någon länkat hit, vilket är himla roligt. MEN: jag vill komma med en liten varning... I dagsläget innehåller Alladinasken inte alls 24 hjärtan. Jag blev ganska förvånad förra året - då innehöll den förbannade asken bara 20 chokladbitar. Vilket jag så klart upptäckte när jag hade dekorerat klart asken som en adventskalender.


Julkort 1

En sak som jag älskar: Att julpyssla med min klooooon. Vi stänger in oss där det för tillfället passar bäst och julpysslar och dricker glögg och äter kycklingsallad en hel helg. I år blir det två pysselhelger faktiskt, och den första har vi redan klarat av.

Förra året lade jag ut allt pyssel samtidigt, men i år kommer jag att sprida ut det lite mer (främst för att jag inte orkar scanna in alla kort på en gång).Papper från Basic Grey, snögubbestämpel från Forma Hantverk.
Motivet är färglagt med akvareller samt att stjärnorna har en massa glitter som tyvärr inte syns på skärmen.


Ny design på G

..........så sidan ser jätteskum ut medan jag jobbar på den. Men ändå...

Med skägget i brevlådan

En av julens höjdpunkter är adventskalendern i SVT. Eller kanske snarare: En av julens höjdpunkter KAN vara adventskalendern i SVT. Årets julkalender är tydligen humor och action mer än traditioner. Kommer definitivt att kolla in i alla fall de första avsnitten och sen får vi se...

Bild och text lånad från SVT

Handlingen kretsar kring de tre vännerna Klas, Lage och Renée. När det närmar sig jul och det har blivit dags att posta den sedvanliga önskelistan till tomten råkar de av misstag sända iväg en inköpslista, och nu riskerar de att enbart få matvaror i julklapp... Detta föranleder gänget att ge sig ut på en lång och händelserik jakt efter tomten, denne mytomspunne figur som så gärna håller sig undan.

Gänget kommer ganska snabbt underfund med att de inte är ensamma i sitt sökande; den skumma organisationen Gallus Gallus är också tomten på spåren. Men deras motiv är dunkla och rätt snart står det klart att hela julen står på spel.

Klas, Lage och Renée bor tillsammans i en udda lägenhet där Renée driver en ingenjörsverkstad och gör underliga uppfinningar. Hon är hjärnan i gänget, Lage är alltid positiv men lite klantig medan Klas är självupptagen, pedantisk och lätt neurotisk.

Läs mer:
"Det blir mer action än snö"
Mycket spänning i årets julkalender
Annourlunda julklappsutlottning

Och när vi ändå är inne på julklappar så...
Ni vet hur det är? "Köp med en julklapp för XX kronor som ska passa alla så lottar vi ut dem." Hur kul är det? Jag tycker att det är svårt med universaljulklappar, och ska det passa alla så blir det ofta väldigt "slätstruket".


Jag, och förmodligen oxå du, hör titt som tätt om familjer där man bestämt sig för att sluta med julklappar eftersom familjen endast består av vuxna. Men det finns alltid någon som knorrar (tro fan det, jag skulle knorra högt och länge om familjen bestämde sig för att avskeda jultomten) och vill ha julklappar. Detta kan kanske vara något istället? Så att man ändå får lite julklappar. Dessutom är det en kul grej :-)

Förra juldagen var vi hos några vänner till min syster. Kvällens värdpar hade ett annourlunda och roligt sätt att dela ut julklapparna på. Nämligen med hjälp av en tärning.
 • Bestäm först och främst en budget. Vi hade bestämt att alla skulle ta med sig två julklappar till ett värde av ca 40-50 kr styck. Två klappar? Ja, det är bra med många klappar, du förstår snart varför.
 • Börja slå tärningen. När du slår en 6:a får du välja en julklapp.
 • När alla julklapparna är slut måste de naturligtvis öppnas. Eftersom livet inte alltid är rättvist kan det innebära att någon av deltagarna helt saknar julklappar....
 • Nu är det dags att slå tärningen igen. Precis som tidigare resulterar en 6:a i en julklapp... Alla paket är ju öppnade sedan tidigare, så du får sno den present som tilltalar dig mest från någon av de andra deltagarna. Det här momentet ska vara tidsbestämt, naturligtvis beroende på hur många man är och hur många julklappar det finns. Men 8-10 gånger ska nog varje deltagare hinna slå. Eftersom livet inte alltid är rättvist kan det innebära att någon av deltagarna helt saknar julklappar.... Men det var så himla kul att det inte spelar nån roll. Men just av den anledningen är det bra att ta med åtminstånde två klappar per person.
Lycka till med kastandet :-)Gift Wrapping

De senaste åren har trenden med Gift Wrapping börjat få fäste. Kanske inte så att gemene man ägnar tid och möda åt att slå in presenterna fint och på annat sätt än med krusidullade snören som dekoration, men man ser det mer och mer i tidningsinslag, på tv och så vidare.

Även här går det ju alldeles utmärkt att vända sig till Martha Stewart för hjälp.

Bilden här intill är japaninspirerad. Inslagen i tidningspapper, ett annat papper, vikt i flera omgångar, som "bälte" över paketet och sedan ett snöre runt om. Enkelt och väldigt vackert.


Klicka för större storlek

På ovanstående bild har man använt ett enfärgat papper och lekt med snören och band i olika bredder för att skapa ett stilrent paket.


Bilder från Martha Stewart

Som sagt: Hos Martha går det att hitta mycket intressant, på tal om krusidullade snören finns bland annat följande tips på vad man kan göra med vanliga snören.

Gift in a Jar

En sak som jag verkligen skulle uppskatta att få är en "gift in a jar", alltså en dekorerad burk med de torra ingredienserna till en kaka, samt receptet. ´Perfekt som present till värdinnan.

Surfade runt lite och hittade ett recept på Chocolate Chip Brownies som verkar alldeles strålande. Det är dock kväll och jag är en dålig människa som inte översätter receptet. Det kommer nog en annan gång...

What You'll Need for the Gift Jar:
1 quart jar
3/4 cup of unbleached all purpose flour
1/2 teaspoon of sea salt
1/2 teaspoon of baking powder
3/4 cup of cocoa powder
1 1/4 cups of organic cane sugar
1 cup of milk chocolate chips

Mix flour, salt and baking powder and add to the jar. Next add the cocoa powder. After that add the sugar. On top put the chocolate chips.

Dress up the jar however you like...Ribbons, fabric, etc. and be sure to include the directions for how to make the brownies (see below).

What You'll Need to Make the Brownies:
1 stick of butter melted
1 Chocolate Chip Brownies Gift Jar (See above)
2 eggs
2 teaspoons of vanilla

Preheat oven to 350 F. (Note: My oven is still out of commission so these were baked in my good old toaster oven! ;o)) In a large bowl melt butter in the microwave and set aside. Scoop chocolate chips out of the jar and dump the rest of the ingredients into the bowl with the butter, along with the eggs and the vanilla. Stir mixture until completely incorporated and then stir in chocolate chips until just mixed. Pour brownie mixture into an 8 X 8 inch baking dish that has been greased or sprayed with non-stick spray. Bake brownies for 25-20 minutes or until fudgy. Remove pan from the oven and let cool. Cut the brownies into squares. (Note: The brownies are very rich so you might want to cut them smaller, rather than larger.) Store in an airtight container.

Julutmaning

Blossa eller någon annan glögg
Blossa starkvin eller Dufvenkrooks starkvin.. Har alltid satt Dufvenkrooks högst, men jag har vant mig mer och mer vid Blossa eftersom den finns hela tiden överallt och Dufvenkrooks bara finns några alltför korta månader om året.

Hackade eller hela nötter
Inga nötter alls i glöggen. Men gärna hel skållad sötmandel. Men det funkar alldeles utmärkt med bara glögg....

Adventsljusstake eller julstjärna i fönstret?
Adventsljusstake. Men i år blir det nog en stjärna i vardagsrummet. Mitt nya vardagsrum har bara dörren till uteplatsen som fönster och där finns det så klart ingen fönsterbräda....

Grön eller vitmossa?
Vitmossa. Men jag har en plan angående grön mossa för uteplatsen... To be continued....

Riktig gran eller plast?
Plast. Solklart. Vi har iofs alltid haft plastgran i vår familj. Och den som påstår att plastgran inte luktar har fel. Det luktar visst. Det luktar instängd plast. Och instängd plast är en av julens alla dofter (i min lilla värld)

Lussekatter med eller utan saffran?
Är det värt att kalla det för lussekatt om saffran saknas???

Lussekatter med eller utan russin?
Utan, russin funkar till glögg och müsli, thats it

Julen vill jag läsa om i tidningar, böcker, bloggar.... Varför begränsa sig?

Julgröten äter jag helst med mjölk, socker och kanel

Köttbullar eller prinskorv?
Skinka och gravad lax??? Och ägghalvor? Köttbullar och prinskorv rationaliserade mamma bort för hundra år sen tror jag.

Vitt eller rött när jag dekorerar
Rött. Men jag är sugen på att ha ett "frostigt" rum i år.. Vitt och silver..

De flesta har svarat på denna och blivit utmanade, så jag går utanför världen av specifika julbloggar och passar i stället utmaningen vidare till Marika, Linda och Madelene

Nu är min dator inkopplad...

...and I'm back on track!
Ser fram emot en bloggrunda ikväll :-))

Färglägger du dina stämpelmotiv med akvarell? Se hit.

Jag är i desperat behov av en stämpeldyna eftersom min Staz On är slut.
Jag tror att jag har jagat runt hela Stockholm efter en ny men ingen butik verkar ha dem inne.
Behöver därför ett tips på en dyna som pallar vatten utan att flyta iväg (och nej jag vill inte embossa en våt dyna)

Eller ännu hellre ett tips på en butik i Stockholm som kan tänkas sälja Staz On. För de säljer den inte på Skapa, Panduro, Ljunggrens eller Kreatima.

Jag vet att jag kan beställa den i diverse olika webbutiker, men då följer det oftast med lite nya stämplar och papper och annat krafs och vips har man gjort av med 500 kronor istället för 70-80 kronor...

Alla tips mottages tacksamt

Visst är det mysigt...

Omslag för aktuell titel...när julmagasinen börjar säljas? Jag har sparat de flesta och bläddrar i dem så fort jag får julbehov. Framåt påsk och midsommar och så :-)

Från och med idag finns årets första (?) till försäljning i en butik nära dig: Allers julmagasin. Så jag har tagit en mugg glögg och en skön stund i soffan.

Allers Julmagasin är en specialtidning för alla som älskar årets största helg. Magasinet bjuder på massor av roligt pyssel och pynt, klapptips, blommor i fina arrangemang, recept på ljuvliga bakverk och det bästa julgodiset. Allt presenterat på vackra bilder med utförliga beskrivningar och mönster.

Vad jag tyckte om den? Jodå. Helt okej. Dessutom är detta en av de billigare tidningarna, 29 riksdaler, så den är värd sitt pris. Inget speciellt nyskapande men å andra sidan: det är väl inte det som julen handlar om?

Uppdatering kl 21:03: Jag hittade VISST någonting nyskapande. Någonting skitsmart! Men vad kan jag inte riktigt berätta än, men foto kommer när min variant är färdig.

Nu väntar jag bara på Amelia Jul :-)

Årstomte 2008

Jag bara älskar Rolf Bergs tomtar....


Så här ser 2008 års tomte ut. Söt :-)

Planering inför julen

Jag förstår inte... Överallt hör man folk tycka att julen är jobbig för att det är så mycket som måste ordnas innan den 24:e december.

Men handen på hjärtat: 
Julafton infaller den 24:e december oavsett om du hunnit med alla måsten eller om hälften av dem fortfarande är ogjorda.
Planera lite så ska du se att allt blir enklare. Det är bättre att ha koll på vad som ska göras än att saker och ting dyker upp i panik den 19:e...
När du har gjort din planering är det dags för det viktigaste: Att prioritera lite. Du behöver inte göra alla grejer. Och du behöver definitivt inte göra alla grejer sista veckan.

Så här ser min julplanering ut:

September/tidig oktober:
Boka biljetter hem till norrland. Billigare ju tidigare man gör det.
Dra igång julbloggen :-)
Fundera över resten som ska göras...
Tjuvstarta med glöggen
Börja med julklapparna.

Oktober:
Skriva ner julkortslista och vilka som ska få vad. (kort eller skiva)
Fundera på låtarna till julskivan
Börja pyssla julkorten.
Börja pyssla kort.
Beställa personlig almanacka (perfekt julklapp till den som har allt)
Fortsätta med glöggen
Fortsätta handla julklappar

Tidig november:
Köpa "sånt som behövs" dvs julgransglitter, kulor, ljus till adventsljustaken, presentpapper
Grundröja (dvs ta tag i sådana ställen som ALLTID blir kaos - typ garderob, datahörna, hall, fixa iväg pappersinsamling och glas) så att städningen inför advent blir enklare.
Köpa glögg varteftersom (Systembolaget brukar släppa beställningssortimentet till 1:a november och övrigt i mitten av november)
Skicka inbjudningar till glöggfest
Ha pysselhelg med Karro och göra klart julkort, julskivor och chokladaskar.
Köpa julfrimärken

Till första advent:
Storstädning + adventspyntning
Glöggfest
Posta de julkort som består av julskiva (så att mottagarna hinner lyssna under julen)
Mysa och dricka glögg

Till lucia:
Absolut senast nu ska jag vara klar med julklapparna.
Slå in julklappar
Posta julkort

Mellandagsrea
Köpa Rolf Berg-tomtar till halva priset
Om det finns något kvar så är det nu man ska köpa julklappspapper, snören, julgranskulor och så vidare.
Gå på panduro och shoppa pysslel till nästa år

Så ser min julplanering ut. Jag vet att jag har det ganska enkelt eftersom jag inte har några barn och dessutom inte är Julaftonsgeneral. Men har du barn så bör du väl redan nu börja fixa småpresenter till adventskalendern, kolla om fjolårets lucianattlinne fortfarande passar eller om storasysters avlagda passar på lillasyster, köpa batterier till tärnljuset och så vidare.

Sen tycker jag att alla som inte är Julaftonsgeneraler borde ta lite ansvar: Lyft på luren och fråga om du kan hjälpa till. Kanske kan du ta med dig glöggen, nubben och julölen så att värdinnan slipper köerna på systemet. Eller fråga om du ska ta med dig din inlagda sill som bara är sååååååå god. Eller om hon vill att du ska komma lite tidigare och hjälpa till med att skala potatis. Då kanske värdinnan också kan få en julafton som inte är allt för stressig.


Jultoppen - Julbloggar & Julklappstips
Matbloggstoppen Besökstoppen