Recept: Gott till glöggen, sött och salt
Ska du bjuda dina vänner på en glöggfest har jag lite tips på vad du kan bjuda på. Naturligtvis russin och skållad sötmandel. Bor du i ett invandrartätt område har du förmodligen en butik i närheten som har ett bra utbud av alla möjliga sorters nötter. Köp lite blandade sorter. Eller nöj dig med pistagenötterna, de älskas av alla tror jag (glöm inte att sätta fram ett par skräpskålar till skalen). Lite mandariner/satsumas. Pepparkakan har en given plats så klart. En bit ädelost. Har även läst att fikonchutney ska vara en höjdare till pepparkaka med ädelost. Julmust kanske också är trevligt.
Be vännerna ta med sig sin egen glögg, annars lär du bli ruinerad (i alla fall om man som jag bjudit in över 20 pers på glöggfesten). Men köp ändå hem några olika varianter OM det tar slut någonstans. Blossa07 har en given plats. Dufvenkrooks starkvinsglögg har en lika självklar position. Vill du bjuda på Blossa Trestjärnig med Calvados (nyhet) så tänk på att den endast finns i beställningssortimentet på Systemet och därför måste beställas minst en vecka i förväg. Ni kanske även ska ha en gemensam provsmakning på Lucia Chokladglögg? Eller så gör du det enkelt för dig och köper hem en Blossa Bag In Box.
På bilden: Boda Novas underbara glöggkolv. Den fick äran att flytta hem till mig förra julen :-)
Men det salta då? Skulle det inte komma tips om det med? Jodå, frukta intet, räddningen är nära. Här kommer lite tips på snittar, upphottade nötter och ett recept på saffransscones för den som inte har tid/ork/lust att baka egna lussekatter. Saffranssconsen är dessutom utmärkta till luciafrukost, bara med lite salt smör på *mums*
Inget av nedanstående recept är mina egna. Men jag har provat dem, gjort lite misstag som jag lärt mig av och modifierat så att de funkar för mig. Dessutom slipper ni besväret att leta efter dem. Varsågoda: Här kommer Den Perfekta Glöggmenyn. Bara att skriva ut och spara :-)
Recept och bild från Arlaköket.
Kommer nog att göra två varianter: En enligt nedanstående recept, en där jag blandar kesellan med äppelmos och Santa Maria Forest Blend istället för senap
1 msk stark julsenap
200 gram tunt skivad kokt skinka
Gör så här:
1. Blanda Kesella med senap och bred på tunnbrödet.
2. Lägg på skinkskivorna och rulla ihop.
3. Svep in i plast och lägg i kylen fram till servering.
4. Skär i snittar precis innan servering
Recept och bild från Arlaköket
4 dl grovriven ost, Kvibille präst
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1/2 dl hackade valnötter
1 msk flytande honung
5 skivor grovt bröd
Gör så här
Blanda ost, crème fraiche, valnötter och honung.
Rosta brödet och dela i halvor.
Bred på oströran och toppa ev med valnötter.
Recept och bild från Arlaköket
4 dl riven Kvibille Cheddar
250 g Kesella
8 skivor kavring
1 msk sesamfrön
Gör så här:
1. Blanda ost och kesella.
2. Bred blandningen på alla brödskivor
3. Lägg ihop dem med ostkrämen emellan och ovanpå.
4. Strö över sesamfrön
5. (eventuellt kan du kantskära brödet)
6. Dela varje dubbelsmörgås i 6 bitar.
Recept: Mat-Tina. Bilden har jag hittat på nätet...
Jag krossar pepparkakorna finare än på bilden så att röran blir mer sammanhängande och tillsätter dessutom ett par matskedar gräddfil. I originalreceptet ska man kladda på oströran på brödet och sedan strö över pepparkakskrosset.
2 kakor fyrkantigt mjukt tunnbröd
150 g ädelost
1 msk olivolja
10-15 pepparkakor, krossade
Gör så här:
2. Bred ut röran på tunnbröden.
3. Rulla ihop, tätt! Låt helst vila i plastfolie i en halvtimme, så det "sätter sig" litegrann.
4. Skär tunna bitar, och stick en tandpetare i varje.
Variation (som jag inte testat): Min kollega brukar göra en liknande röra. Hon krossar pepparkakor och blandar med Creme Bounjours ädelost tills smeten får en fast konsistens. Sedan rullar hon dessa till små bollar. Bollarna kan sedan rullas i ännu mera krossad pepparkaka.
Har mixtrat med Leila Lindholms Birdie Nam Nam partynötter. Leila gör dessa på blandade nötter. Jag har samma kryddor som i hennes recept. Hon kör teskedar, jag kör matskedar :-)
400 gram cashewnötter
1 äggvita
1 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kardemumma
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda nötterna med äggvitan.
3. Rör i hop kryddorna och sockret och blanda med nötterna.
4. Rosta på en plåt i cirka 10 minuter, låt svalna.
Ur Nigella - kort och gott.
Tips: Undvik valnötter i detta recept. Det finns så många "gropar" i en valnöt som kryddblandningen kan sätta sig i. Valnötterna blir med andra ord jättekryddiga vilket leder till att det inte är så mycket godis kvar till resten. Skållad sötmandel var nog de nötter som var godast till just denna blandning. Macademianötter oxå jättegott.
500 gram blandade nötter
2 msk grovhackad färsk rosmarin
½ tsk cayennepeppar
2 tsk brunt farinsocker
2 tsk havssalt
1 msk osaltat smält smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda nötterna på en långpanna och rosta i ugnen i 10 minuter.
3. Rör i hop kryddorna, sockret och det smälta smöret.
4. Vänd nötterna i det smaksatta smöret och servera dem varma.
Recept och bild från Arlaköket.
I originalreceptet ingår dessutom 1 dl russin. Arlaköket föreslår att dessa ska serveras med Kesella Vanilj. Trots att detta är scones (dvs bakpulverbröd) blir de inte torra och tråkiga så fort de kallnat. Du kan göra dessa efter lunch och de är fortfarande goda när gästerna kommer på kvällen. Dagen efter är de dock ingen höjdare. Men du behöver knappast bekymra dig. Det lär inte finnas några kvar.
1 förpackning Kungsörnens pizza- och sconesmix
2 kuvert saffran
1 dl socker
1½ dl vatten
2 dl gräddfil
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner vatten och gräddfil
3. Forma till runda bullar (ca 15-18 st)
4. Grädda i 10-12 minuter
Nu tror jag att du fått recept så det räcker och blir över.
Själv pustar jag ut efter att ha skrivit världens förmodligen längsta blogginlägg :-)
Kommer du att testa något av recepten? Du kanske redan testat något av dem?
Vad brukar DU ha till glögg?
Vilken är din favoritglögg?
Wow, imponerande! Vad bra att du har samlat alla goda ting på samma ställe. Jag kommer definitivt att testa några recept!
Mums (finns väldigt milda ädelostar, gorgonzola är också fint)
Men tjena vilken härlig julblogg! Här kommer jag att hänga med tindrande ögon fram till jul!!
Vilken jättetrevlig blogg. Massor av gott och trevliga tips. Perfekt inför julstöket i köket, tack!!
Mums, så mycket gott! Måstejag tipsa om!
Hei og hopp fra meg i Norge, som har kjøpt min alldeles første flaske med Blossa glögg i år (på vitt vin tror jeg faktisk) og fikk tips om denne siden fra min gode bloggevenninne En liten Anca!
Her kommer jeg til å stikke innom mere! Ha en fin dag!
HEJ JAG UNDRAR OM JAG KAN FÅ RISEPT KOMPASVÄGEN4
stiklinge
Vad passar till Blossas glögg med Calvados ?
Anita: Har tyvärr inte en susning. Tyckte inte om den glöggen överhuvudtaget så jag kanske ska svara chilipeppar eller nåt.... Som bedövar smaklökarna. Eller så tittar man vad systembolaget rekommenderar, nämligen cheesecake
http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=89601&Butik=0&SokStrangar=
Marcus: Hopoas att du kan lösa detta på annat sätt, eftersom jag inte har nån skrivare...
Hej!
Och tack för de fina recepten på tunnbröd-snittarna!
De passade jättebra på min glöggfest igår.
För övrigt är hela bloggen super mysig.
God Jul!
Eleonore:
Vad roligt att du kommer in och skriver EFTER att du testat recepten. Extra roligt.
Och tack för komplimangen, vi har det rätt mysigt ihop, bloggen och jag ;-)
Det var detta inlägg som låg sparat i min mapp :-D Men har för mig att du också tipsat om nått med färska fikon?! Får fortsätta att botanisera... KRAM