Chokladglögg

Chokladglögg

Är det någon som testat denna?

*nyfiken*

Berätta gärna....

Min mamma har gjort tomtar

Mamma-tomtar

Okej, det är en suddig bild. Mobilkamera. Men ändå. Nästa vecka kommer de till mig. I ett litet rött paket med vita snören (eller nåt, huvudsaken att de kommer)

Gjorda av pappstrutar. Kläder av filt. Hår och skägg av fårull. Gumman håller i järneksblad och flugsvamp. Allt material från Panduro

Adventskalender

Jag har alltid älskat julen. Jag antar att det har att göra med min familjs inställning, och då främst min mammas. Men just tiden runt första advent är nog den bästa.

Ett sak som jag minns är adventskalendrarna. Mamma hade broderat en paketkalender åt mig, och en åt min syster. Småkrafs: en tablettask, några bokmärken, PEZ, suddisar och liknande småsaker. Och på lördagarna.... På lördagmorgon hängde det en kexchoklad och väntade. Jag och min syster skyndade oss alltid upp, åt kexchoklad före frukost (syndigt värre) och tittade på Godmorgon Sverige. Det är sådana mornar som biter sig fast i den del av hjärnan där positiva minnen lagras.

Jag pratade nyss med min syster. Hon har en son på 2½ år. Idag hade mamma (dvs mormor) varit förbi med hans adventskalender. "Titta mamma. Jag har fiiiin tomte. Tomte i 'kosten' (dvs skorsten)" Imorgon när han vaknar är hans kalender fylld av små spännande paket. I ärlighetens namn är jag lite avundsjuk..

När jag får egna barn ska de också få en Mormor-broderad adventskalender. Det har hon lovat.

För oss vuxna då? Vad kan vi hoppas på att få i vår adventskalender?

-Chokladkalender med mörk, god choklad. Finns bland annat på Bönor och Blad

-The. En ny thesort varje morgon/kväll. Det gjorde jag åt morfar förra året och det uppskattades.

-För oss som gillar att pyssla kan kanske "småkrafs" vara något? Pennor, stämpeldynor, band och liknande

Hjälp mig gärna att fylla på listan. Även om det är i senaste laget för i år kan det vara bra till ett annat år.


Alternativ adventsljusstake

Alternativ adventsljusstake

Jag tycker att adventsljusstakar är väldigt fint. Tyvärr är det endast fint om vinkeln på ljusen är rak. Och då kan man ju inte ha den tänd när man vill. Dessutom har jag aldrig tänt fjärde ljuset eftersom jag brukar ta semester innan jul för att åka till familjen i norrland.

I år hoppar jag över adventsljusstaken. Istället blir det ett "ljusarrangemang".

Fatet kommer från Granit
Svamparna är från glashyttan på Skansen
Snögubben och "hjärtståltrådsgrejen" runt ljuset har jag köpt på AN Blomster och Inredning
(grovsalt och ljus hittar du överallt......)

Lite av helgens pyssel

                    

Jag och Karro gjorde julkort och drack glögg igår. Här är lite av resultaten.

Det blev även ett antal riktigt fula kort (hade fått nya stämplar, polkagrisen och julkulorna blev ren katastrof) så vi hade en liten Wall of Shame. Men som ni förstår är det inget som jag är speciellt sugen på att visa upp...

Polkagrisar, en traditionNär jag var yngre och fortfarande bodde i hemstaden brukade vi göra polkagrisar. Det var en riktig tradition. Vi brukade samlas hela familjen hos mormor och morfar, dricka glögg, skratta, prata och bränna sönder händerna :-)

Här delar jag med mig av receptet som vi brukar använda (klicka på bilden för en större version)


Julklappstips

Kökstips
Foto: Frida Berglund, © Cult Design

Om du vill ge mig en julklapp eller en födelsedagspresent så har jag hittat nåt helt underbart. Är det som så att du inte vill köpa till mig så kanske du känner någon annan som förtjänar en present.

Finns hos Cult Design, här är återförsäljarna av deras produkter. Vill ha. Vill Ha. Vill HA. VILL HA!!

Hyllning till min mamma

mamma?

Illustration: T & J Wieslander

Min mamma är verkligen urtypen av en "bullmamma". Hon kan allt mammor ska kunna, hon lagar fantastisk mat, hon bakar, hon är jätteduktig på att sy, hon gör världens finaste tomtar, hon har ett stort hjärta och alltid kramar i överflöd till den som vill ha.

Hon bakar kakor och gör julgodis trots att hon själv är diabetiker. Hon ser till att rätt julmust serveras på julbordet, det är viktigt. Hon handlar allt. Hon städar. Det är hon som ser till att allting blir som det ska vara. Så som mammor i alla tider gjort. Det gör inte hennes insats mindre. Hon fixar det mesta själv, även om vi andra försöker hjälpa till så mycket som möjligt för att avlasta henne. Men samtidigt är det svårt, eftersom ingen annan kan som mamma.

Jag kan inte fixa rullsylta, sillinläggningar, koka nassetassar. Jag kan förmodligen grava en lax, men jag kan inte filéa den innan, och när laxen är färdig så lyckas jag aldrig få skivorna så där tunna och fina som mamma kan. Samma sak med skinkan. Den fixar jag nog, men att skiva den är en konst. Som mamma naturligtvis behärskar. (Men jag är en jävel på att skrubba köksluckor. Så det slipper hon.)

Jag hoppas att din mamma är lika fantastisk som min. På samma sätt, eller på andra sätt. Och glöm inte att tala om för henne att du tycker att hon är det: Fantastisk.

I år tar min syster över julen. Hon är för övrigt oxå en av dessa fantastiska kvinnor som kan allt. Hon kommer att axla manteln utan problem

Fader Vår... (eller hur det nu var)

Hittade några poetiska rader som jag tänkte dela med mig av till omvärlden. Håll till godo


Julkort

I söndags pysslade jag ihop lite julkort. Eftersom min kamera har gått ut i strejk visar jag gryniga och oskarpa bilder tagna med mobilen....

                

Detta är nog favoritkortet.
Här har jag utgått från ett marinblått kort, stämplat stjärnor i olika former i silver och lilametallic som grund. Därefter limmat på en smal remsa av silverfärgad dekorväv. Ovanpå detta en smal remsa i svart, stämplat och embossat "God Jul och Gott Nytt År".
Baksidan har fått samma "God Jul..."-stämpel och en stjärnram.
Ett vitt kort som jag klistrat guldfärgad dekorväv ovanpå. Den gröna granen är stämplad med grön färg och sedan embossad med genomskinligt iriserande embossingpulver. Det tog sin tid med skalpellen när jag skulle skära ut granen.... Runt detta en grön ram, stämplad med guldstjärnor.

                 

Dessa kort är gjorda på röd botten, sedan vitt japanpapper, klistermärke på det ena, en embossad guldstämpel på det andra (samma som på det ovanstående blå kortet). Därefter stjärnband i filt.

Allt material kommer från Panduro 

Jag har köpt en tomtemask

Jag har köpt en tomtemask

Foto: Tomtens Dotter
(även om bilder tagna med mobilkameran inte är något att skryta med. Klicka på bilden för större version)

Har besökt Buttericks och inhandlat en tomtemask. 209:- vilket känns helt okej eftersom det är syrran som betalar ;-)

Okej, den är lite plastig. Men det är en SNÄLL tomte och det är viktigt. Det fanns en naturligare, men han såg så elak ut. Och jag vill inte att min älskade systerson ska bli rädd för Tomten.

JulgranspyntFoto: Tomtens Dotter

Förra året hittade jag ovanstående charmiga tomtar att hänga i granen.

Glaserat porslin, skägget reflekterar ljuset på ett underbart sätt.
Köpta på AN Blomster och Inredning


Stämplar


Stämplar

Bilden är tagen från Panduros webbsida

Eftersom min frigolittomte måste målas beställde jag lite grejer från Panduro igår. De hade ett fantastiskt erbjudande i webbutiken:

6 stämplar med tomtemotiv för 29:-
Ett givet köp

En meter frigolittomte

En meter frigolittomte

Bild: Tomtens Dotter

Mina föräldrar har många tomtar. En av dessa har verkligen en speciell plats i mitt hjärta. Det är en frigolittomte på dryga metern. De masstillverkades på en fabrik i hembygden på 60- och 70-talet, levererades vita och sedan har varje familj målat och satt sin egen prägel på den.

Vår tomte är målad i rött och grönt. Han har grön tröja, röda byxor, halsduk och mössa. Han är dessutom nära besläkdad med Svinxen eftersom jag i tvåårsåldern gnagde på hans näsa innan mamma hann stoppa mig....

Ända sedan jag flyttade hemifrån har jag velat haft en egen. Mamma och Pappa har tittat på varenda sommarauktion de besökt (och det har hunnit bli många) utan framgång.

I torsdags ringde min pappa. Gissa vad han hade att berätta?

Snögubbar efterlyses

Snögubbar efterlyses

Foto: Tomtens Dotter

Är det någon som kan tipsa mig om vart jag hittar snögubbar i stil med dem på bilden? Jag har två, men skulle vilja ha 8-10 stycken i olika storlekar.


Blackmore's Night släpper julskiva

Detta är musik som passar väldigt bra till levande ljus och glögg.

Ett smakprov: Christmas Eve

Tomte på burk

Tomtetips


Foto: Tomtens Dotter

Förra julen gjorde jag denna ljusgrupp:

Den högsta ljusstaken finns (fanns?) på Mique. I den ligger en girlang från IKEA
De två lägre ljusstakarna är köpta på Åhlens. Lite grovsalt i botten som snö, småtomtarna är inhandlade på AN Blomster och Inredning 

AN Blomster och Inredning är en av mina favoritaffärer. Ingen hemsida tyvärr, så det fick bli till en vägbeskrivning i stället. Ni som har möjlighet att gå förbi på söder bör besöka butiken snarast möjligt. Speciellt om du gillar julpynt ;-)


Personlig almanacka

Fantastiskt bra grej till Den Som Redan Har allt:
http://www.personligalmanacka.se/

Verkar hur mysig som helst. Jag tror att jag måste skaffa en sån åt mig själv, den verkar helt underbar.

Glöggsäsongen är här

Glögg

Foto: Tomtens Dotter

Eftersom jag har sett till att skaffa mig vänner som är lika förtjusta i de välsmakande, värmande dropparna som jag är så har vi hunnit avverka några sorter i år:

Blossa Starkvinsglögg
Blossa Vinglögg
Blossa 06
Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg
Grythyttans skogsglögg
Smålandsglögg
Herrgårdsglögg

Precis som tidigare år är Dufvenkrooks den godaste, tätt följd av Grythyttan. Blossas årgångsglögg är även detta år en besvikelse, den smakar varm lingondricka med kanel. Inte illa på något sätt, men jag förväntar mig mer av Sveriges ledande glöggproducent.

Har ännu inte hunnit testa någon vit glögg, men ett tips baserat på förra året: Återigen Dufvenkrooks. Deras vitvinsglögg är jättebra.

Ett tips inför glöggfesten är att se till att det finns en Varm Och Kall att bjuda på. Det brukar ofta dyka upp någon som inte är så förtjust i glögg och då är detta ett bra alternativ: Ett äppelvin som är smaksatt med kanel. Ger glöggkänsla, men inte så mycket glöggsmak