Jag är en riktig morgonrocksmänniska. Minst en av helgens dagar vill jag gå runt i morgonrock hela dagen och våga vägra riktiga kläder. Men i somras shoppade jag en OnePiece. Den har sedan dess bott hos min mamma eftersom hon skulle hjälpa mig att lägga upp den i benen. I helgen fick jag leverans. Tack mamma för sömnaden, och tack syster för frakten.
Egentligen tycker jag att OnePiece är ett alldeles gräsligt plagg. I alla fall när den används av människor äldre än 12 år, utanför hemmets gränser. Men som ersättning för morgonrock är den alldeles förträfflig. Gud vad jag njuter av att komma hem från jobbet och "slinka i nåt bekvämare" som det så fint heter. Men kanske jag njuter lite för mycket av det ätbara, eftersom magen har nästintill obegränsat med utrymme...
Regel nr 1: Visa mig inte någonstans i min Teletubbiedräkt om jag inte skulle kunna visa mig på samma ställe i morgonrock. Vilket innebär att det är ok att gå ut med soporna (sopnedkast i trapphuset) men inte ok att gå med grovsoporna (fristående hus på gården)
Regel nr 2: Visa mig inte i min Teletubbiedräkt för någon som inte skulle få se mig i morgonrock.
Regel nr 3: Ät inte så jävla mycket cookies. Även om min skendräktiga mage får plats i Teletubbiedräkten så ska liksom vanliga kläder passa all tid som inte tillbringas hemma i min ensamhet/med väldigt nära och kära.
Regel nr 4: Träna. Så kan jag äta cookies med gott samvete.
Tips 1: Förvara inte mobiltelefonen i fickan på magen. Den kan lätt åka all världens väg när man måste gå på muggen. Om man ändå förvarar den där så tacka din lyckliga stjärna NÄR den åkt all världens väg för att locket till golvbrunnen faktiskt satt på sin plats (vilket det inte gjorde för ett par dagar sedan)
Tips 2: Se till att alla ärmar och luvor befinner sig utanför toalettstolen innan man börjar uträtta sina behov.
Jag borde börja träna. Nu. För efter alla cookies som bakades i söndags ser jag lätt gravid ut. Så om någon undrar: Nej. Jag är inte med barn. Jag är bara tjock. (Nu slipper du fråga, och jag slipper slå dig för att du frågar. Bra deal va??)
Jag har nämligen fått "I ♥ your blog" ytterligare sexåtta nio (nästan sjunio tio) gånger. Det gör mig fantastiskt glad, nöjd och stolt. TACK!!! Dessutom ger det ju mig chansen att passa denna vidare till några av dem som fick stryka på foten förra gången. Men först ska jag räta på ryggen och njuta av era ord. Spara dem så att jag kan plocka fram dem, och återuppleva dem en dålig dag.
Jul i Tomteverkstan skriver följande: Fina Erica som tipsar och tipsar och tipsar lite till om alla sorters julnyheter, allt från nya glöggnyheter till nytt julgodis och diverse julnyheter, vilket är guld värt för mig som sällan gillar att testa nya saker haha. Erica skriver så oerhört bra, lägger ut spännande recept och är en cool rockbrud som jag gillar skarpt!
Sen fortsätter det på Julbloggen Min vita jul: Att hon kallar sig själv Tomtens dotter säger ju allt, hon kan det här med julen. Det är alltid spännande att läsa hennes inlägg och det är tack vare henne att jag tagit upp keramiken igen, ett stort tack för det.
Thereses Jul bygger på: Med härliga pysseltips, goda recept och underhållande texter, ökar hon och bygger upp förväntningarna inför det som komma skall. Man blir aldrig besviken på hennes blogg!
Wladimir AKA Xmas Freak säger:En julblogg som får mig alltid på gott humör oavsett vad dagen bjuder på, en sann julläsnjutning
Johanna - Arildsdottir kommer med följande motivering:Det är alltid svårt att säga vad exakt det är som gör att man följer en blogg, men den hrä bloggen har jag ocskå följt ända sedan jag själv startade med att blogga. Hennes inlägg är personliga, man får se hennes personlighet och följa hennes jul på riktigt. sånt gillar jag.
Rebecca - This Christmas säger:jag behöver nog inte ens ge en förklaring till VARFÖR jag tycker om just dessa julbloggar, de är helt enkelt... BRAbrabrabra.(faller jag för en blogg så gör jag det hihi)
Till sist: Den där "nästan sjunio tio" kom från Helly: Att Erica - Tomtens Dotter, denna hårdrockande pingla, gav mig så fina ord känns fantastiskt då hennes julblogg för mig är den mesta och största! STORT TACK! Om reglerna var sådana skulle jag skicka den lilla post it lappen tillbaka till dig! Så den lappen kniper jag i alla fall och sparar i mitt ego ;-)
Edit:Ytterligare två awards har trillat in under dagen, och jag blir lika fånigt lycklig över dessa. TACK:
Maries Strålande Jul skriver: Ericas blogg har jag följt i många år innan jag själv delade på pysselbloggen och julbloggen, en allsidig och fin blogg.
Amandas Jul avrundar det hela en motivering som nästan gör mig tårögd: Har varit min favoritbloggare ända sedan jag hittade till hennes blogg. Det jag gillar med Erica är hennes naturliga sätt att skriva på och hennes variation av inlägg. Jag älskar alla recept hon gör om, hennes tips och trix och hennes talang för keramik. sedan är Erica otroligt ödmjuk också. En solklar favorit alltså!
Edit: En till! Och jag sitter här och kvittrar!!
Fridolins julförberedelser: Men bloggarna nedan fortsätter jag att återkomma till gång på gång, vilket väl bara bevisar att det är något alldeles särskilt med dem? Det är alltså inte ett utslag av klubben-för-inbördes-beundrans-syndrom som jag nominerar följande [.....] Som den mat- och julnörd jag är kan jag inte annat än bara älska den här bloggen. Erica dukar upp ett aldrig sinande gottebord av smarriga recept, dryckestips och seriösa provsmakningar, allt kryddat med en god portion humor. Inläggen verkar bara spruta ur denna människa och de är alltid lika bra!
Ni förstår varför jag känner mig mallig va? Faktum är att jag tycker att vi ska känna oss malliga allihopa. Det som gör det så kul att blogga är ju den här gemenskapen vi har med varandra, och nu pratar jag inte enbart om julbloggare, utan om bloggvärlden i stort. Flera av er känns det ju som om jag känner på riktigt vid det här laget. Dessutom... I verkliga livet kan Jante vara ganska närvarande. Men med bloggen får man ett utrymme där det faktiskt är okej att säga och känna "Kolla vad jag har gjort. Titta vad BRA jag är". Det är inte bara okej - det är så vi SKA göra för att sprida bra saker vidare. För de flesta av oss surfar ju runt för att hitta inspiration. Fina vackra smarta fiffiga galna idéer som vi kan kopiera rakt av eller adoptera och sätta vår egen knorr på. Så till alla er som jag inte nämner nedan: ta åt er ändå. Och keep up the good work!
Ni var ju som sagt några som fick kliva åt sidan förra gången. Det kommer det fortfarande att vara folk som får göra, men nånstans dras gränsen, och i detta fall dras snöret vid siffran 5. Håll i hatten, nu kör vi:
Reglerna för utmärkelsen är
1. Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den
2. Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
3. Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg
Amanda, min själsfrände i glöggdimmorna. Nån julig nyhet du är nyfiken på? En bok du funderar på att köpa? Ta en sväng till Amanda, hon har förmodligen testat :-)
Anna, en av de julbloggar jag följt längst. Fullt naturligt eftersom hon är en veteran i sammanhanget, hon har julbloggat sedan 2007. Anna pysslar en massa, och bjuder oss läsare på fina bilder och bra beskrivningar. Dessutom: tack Anna för att du tog initiativet till en bloggträff redan i år - för vi vill ju inte vänta längre än nödvändigt
Emelie. För alla vackra foton och den julstämning som omedelbart infinner sig när man tittar in till henne.
Fridolin. Genomtänkt. Vissa bloggare spottar ur sig inlägg, även när de inte har något att säga, men sånt pysslar inte Frida med. Tvärtom. Varje inlägg är välskrivet och genomtänkt. Personligt och reflekterande. Också en blogg som jag följt länge.
Sanna: Detta är en mysig julblogg. Bullerbystämning. Personligt. Den känns "på riktigt" och den känns bra i magen.
Såg förresten att prenumeranterna strömmat till på Bloglovin. I skrivande stund (tisdag kväll just nu, detta är ett tidsinställt inlägg) är ni 93 stycken. Förra gången jag kikade var det 66 eller nåt sånt. Kul som bara den :-) När ni blivit 100 prenumeranter så ska vi fira det med en tävling!
För en vecka sedan testade jag Vinfabrikens Äppelglögg som jag verkligen gillade. I helgen testade vi (jag, syrran och svågern) deras Whiskeyglögg. Har hållit på denna lite eftersom syrran gillar det där med whiskeyglögg. Dessutom är det alltid roligare att testa när det är flera som kan komma med utlåtande.
Glöggen känns lyxig då den kommer i ett snyggt svart papprör á la riktig finwhiskey. Gillar dessutom positiv/negativdesignen på flaskan och röret. Snyggt. (och när glöggen är uppdrucken så kan man ju pyssla det. SÅ HÄR har superpysslaren Petra/Paradise gjort. Något att inspireras av, definitivt)
Detta är en starkvinsglögg på 15%. Imponerande att det inte är nån spritsmak. Smakar förvånansvärt mycket glögg för att vara en whiskeyglögg. Görgen tycker att det smakar lagom med glöggkryddor. Och jo, de finns där. Men enligt min smak är själva glöggsmaken för mild. Inte så söt. Känns fräsch.
Inköp och pris: Finns i Systembolagets beställningssortimentet (nr 76257). Kostar 149 spänn för en flarra, vilket jag personligen tycker är i överkant - även om glöggen är god. Marre och Görgen har dock klickat hem en flarra, så det säger ju något :-)
Betyg:
Marre: 3, Görgen: 4 plus moms, Jag: 3. Detta ger ett snittbetyg på
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
När jag ändå skulle värma ugnen och röja runt lite i köket så var det ju lika bra att göra en till cookievariant. Tidigare i höst har både Therese och Emelie frestat med polkagriscookies, och eftersom båda bor på tok för långt borta så har jag inte kunnat knacka på nån av deras dörrar och tvingat in mig på en fika. Jag fick helt enkelt ta saken i egna händer.
Eftersom jag är totalt oförmögen att följa ett recept så utgick jag ifrån Leilas variant som finns i A piece of cake. Sen blev det en hel del ombyggnad, påbyggnad, tillbyggnad och ompimpning. Dessa blev nästintill perfekta. Behöver liiiite mera mjöl bara. De blev frasiga i kanten och mjuksegkladdiga i mitten. Men de böjs när man lyfter dem, så lite fastare (= mer mjöl!)kan de vara utan att förlora på det.
Och nu till receptet: 125 gram smör
1,25 dl farinsocker
2 msk ljus sirap
1 ägg
10 droppar pepparmyntolja
1 dl vetemjöl (nästa gång: 1,5 dl)
0,5 dl kakao (nästa gång: 1 msk)
0,5 dl havregryn (mosa dem lite lätt i handen)
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 gram polkagrisar
75 gram vit choklad (grovhackade eller färdiga chocolate chips)
50 gram mörk choklad (grovhackade eller färdiga chocolate chips)
Gör så här:
Rör smör och socker till en krämig smet.
Tillsätt ägget, sirap och pepparmyntolja och rör om ordentligt.
Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ner resten av ingredienserna.
Häll ner krossade polkagrisar och chokladhacket och rör runt.
Rulla ca 18 bollar av smeten och lägg på bakplåtsppapper, platta ut dem en aning (enklast med lätt fuktade händer). Lämna utrymme mellan kakorna för de växer i ugnen.
Grädda i 175 grader i 10 minuter. Kakorna skall vara sega i mitten och knapriga i kanten.
Om de flyter ut för mycket så kan man fösa ihop de gräddade kakorna med en osthyvel/stekspade eller liknande.
När vi nu är inne på ämnet pepparmint så finns det en viktig sak att tänka på: köp inte pepparmyntarom eller något annat smaklöst dynga. Gå på Apoteket och köp riktig pepparmyntolja. Det är det real stuff. Allt annat kan förpassas till Sverkers soptunna. Tro mig! Ni pratar med tjejen som bakat polkagrisar innan hon ens fyllt tvåsiffrigt och fortfarande gör det emellanåt...
Äger man snyggaste kakburken måste man så klart ha goda kakor att fylla honom med också. Förutom mammas nötkakor så är Chocolate Chip Cookies i alla varianter bland de godaste kakorna jag vet. Så då är det bara att kavla upp ärmarna och köra igång.
Orange Ginger Chocolate Chip Cookies
Basen till detta recept hittade jag hos Hovkonditorn, och jag har sedan omarbetat det lite med smaksättningen samt bytt ut en del av mjölet mot kokosmjöl. När jag säger en rejäl bit ingefära så innebar det definitivt ingen "tumstor" bit - såvida man inte har tummar som Karelin vill säga. Men det blev iofs ett ganska bra mått. En Karelintumme!
125 g smör
1,25 dl strösocker
1,25 dl farin socker
1 ägg
1 apelsin (skal av hela, saft av halva)
1 rejäl bit ingefära, riven
2,5 dl vetemjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 msk vaniljsocker
100 gram vit choklad (grovhackade eller färdiga chocolate chips)
50 gram mörk choklad (grovhackade eller färdiga chocolate chips)
Gör så här:
Rör smör, socker och farinsocker till en krämig smet.
Tillsätt ägget, apelsinen och ingefäran och rör om ordentligt.
Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ner resten av ingredienserna.
Häll ner chokladchips och rör runt.
Rulla ca 18 bollar av smeten och lägg på bakplåtsppapper, platta ut dem en aning (enklast med lätt fuktade händer). Lämna utrymme mellan kakorna för de växer i ugnen.
Grädda i 175 grader knappt 15 minuter. Kakorna skall vara sega i mitten och knapriga i kanten.
En av nackdelarna med att vara vuxen är att betala räkningar. En av fördelarna är att man får shoppa när räkningarna väl är betalda. Den med gott minne kanske kommer ihåg att jag förälskat mig i en snögubbe? (och den med lite sämre minne kan klicka HÄR). Eftersom jag var sjuk och tyckte synd om mig själv så... klick klick... och sen var den på väg. På väg hem till mig.
Så fantastiskt underbart fantastiskt söt och fantastisk! (ja, jag överdoserar ett visst ord. Jag är medveten om det) Jag är så förälskad. Jag insåg dessutom VARFÖR jag är så kär i honom. Med systersonen bredvid så insåg jag att det är systersonen som 1-åring. Med bäbishull på kinderna och världens charmigaste leende är det en slående likhet.
Och med världens finaste kakburk på köksbordet är det väl inte konstigt att man blir sugen på att baka? Titta in lite senare vettja. Då får du receptet på mina Orange Ginger Chocolate Chip Cookies. Smaskigt värre, jag lovar!
PS: Kära klooooon... Du måste spana in detta. Skulle du inte behöva kitchifiera lite i farfars? Och så måste du maila mig, för jag har tappat din mailadress...
För några år sedan kom Lucia med den första chokladglöggen. Sedan dess har de flesta glöggproducenterna hakat på och gjort egen chokladglögg med varierande resultat. Nu kommer Lucia återigen med en spännande nyhet: Tiramisùglögg. Och jag har fått smaka.
Vinterkylan fortsätter att retas lite.. Nån minusgrad, lite av den snö som kom i torsdags ligger kvar och vädret är definitivt glöggväder. Vi passade därför på att testa Tiramisùglöggen till säsonsgspremiären av Så mycket bättre. Testpanelen bestod av mig, syster och svågern. Så här gick snacket:
Marre (efter första klunken): Alltså den här Tiramisun, Näe!
Ica: Jävligt spritig.
Görgen: Jag vet inte än. Jag måste fundera lite.
Några minuter senare:
Ica: Bättre ljummen än lite varm. Inte lika spritig längre.
Marre: Jag kan säga så här: jag kan dricka ett glas. Och ja, den blev bättre när den blev ljummen. Men jag kommer inte att köpa den igen.
Görgen: Lite annorlunda, men ändå glöggkänsla. Skulle kunna köpa den igen.
Sammanfattningsvis:Det är en spännande nyhet, absolut. Men spännande betyder inte nödvändigtvis att det är en fullträff. Gillade du förra årets Blossa11 så tror jag att du kommer att tycka om även denna. Den smakade mer kaffebönor än kaffe. Inte så jätteframträdande i glöggkryddorna. Rekommenderar den ljummen snarare än varm.
Alkoholhalt: 15%
Inköp och pris: Finns i Systembolagets beställningssortiment (nr 76243) och kostar 75 kronor för en halvliter.
Betyg i genomsnitt:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
Som jag berättat tidigare har jag besök av min syster + familj. Vi har haft en jättemysig helg, men snart är den slut. Idag drar de norrut igen. Tråkigt! Tycker att de skulle bo i grannhuset, det vore bra. Då hade vi kunnat ses massvis - men jag hade fått sova i min egen säng :-)
Igår var vi på Walking With Dionsaurs på Globen. Nån som har sett den? Jag tyckte att den var bra, jag är ju lite nördig och gillar dinosar. Visste egentligen inte något alls om showen som sådan så jag hade inga förväntningar innan. Men om jag hade haft det så hade de nog infriats.
Eftersom bilderna från showen blev mörka, otydliga och suddiga så visar jag istället bilder från årets första snö. Den kom i torsdags och till min stora förvåning så ligger det faktiskt kvar lite fortfarande.
Om allt går som det ska idag så ska jag baka chocolate chip cookies! To be continued på den fronten, men först ska det kramas hejdå och så ska det ju åkas storslalom idag igen :-)
Ha en fin söndag (som ju blir lite extra lång eftersom vi ställde om klockan inatt)
...på ett snyggt sätt är ju alltid klurigt. Men förra julen upptäckte jag att det faktiskt är lättare att slå in en flaska snyggt än att bara slå in den... Inslagningen nedan tog mig max fem minuter, och då är jag inte speciellt bra på att slå in paket.
Tricket med att slå in paket snyggt är att snåla med papperet. Annars blir det bara klumpigt och jävligt... Jag hade dessutom god hjälp av mina två favorithjälpmedel, nämligen limpistol och dubbelhäftande tape. Dessutom använde jag även vanlig tape.
För att slå in en flaska (eller nåt annat cylinderformat) börjar man med själva "kroppen". Det räcker att papperet överlappar med ett par centimeter. Tejpa ihop med dubbelhäftande tape hela vägen, eller se i alla fall till att det finns ett litet tapefäste längst ner mot flaskans botten.
Sen är det dags för botten, och det är egentligen det enda som är lite trixigt. Men om man för det första ser till att inte ha för mycket överskottspapper - max några få millimeter - och sedan viker med många små, små veck så går det fint. Sen är det bara att fästa rubbet med en vanlig tape.
Solfjädertoppen är det enklaste momentet, men ändå det som gör paketet. Här gäller det att ha ca 20-25 cm papper över, räknat från korken på flaskan. Vik papperet på smällkaramellvis, låt topparna mötas och let the magic of the limpistol begin. Tape är på tok för fjantigt här.
Sen är det klart! På med en etikett och nån annan dekoration, sen är det bara att ställa den på plats under granen.
Igår var en väldigt bra dag. Det flöt på fint på jobbet. Det singlade några snöflingor i luften när jag gick hem från jobbet. Jag tog äntligen tag i monsterhögen med tvätt, så nu bor allt i garderoben. Min syster med familj anlände för ett besök över helgen. Senare på kvällen singlade stooooora, fina lapphandskar och målade marken vit.
Som om det inte vore nog... När jag kom hem möttes jag av en I ♥ your blog med följande motivering:
Den som gladde mig med dessa ord var Pia, Queen Of Kammebornia. Stort tack. Detta gladde mig! Mycket!
Reglerna för utmärkelsen är
1. Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den
2. Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
3. Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg
Sååå... Nu ska jag välja ut fem favoriter. Av typ sjuhundra.. Nej inte så många. Men ni är ett gäng som jag följer slaviskt. Så för att förenkla urvalet lite så bestämmer jag mig för att begränsa mig till julbloggar. (förra gången jag passade kärlek vidare så gjorde jag precis tvärtom så det känns rättvist!)
Hellys jul: Egentligen är kommentar överflödig. I mitt tycke den bästa julbloggen. Julbloggarnas Pippi Långstrump. Finurlig och pillemarisk liksom :-)
Jul i tomteverkstan: Här finns mycket tips på fina arrangemang, ondskefulla kakbilder och härliga bilder. Vi har inte samma julstil alls, men det är ofta där man kan hitta saker som man inte tänkt på själv.
Julbloggen: Ytterligare en blogg med massvis med härliga och inspirerande bilder. Och en massa pluspoäng för att hon tog initiativ till en julbloggsträff, något som vi många funderat på, men som ingen yttrat.
Xmasfreak: Ett Mecka för oss som gillar julmusik och julfilmer. Här får man massvis med tips på både gammalt och nytt. Me like a lot!
Jul i Laloland: Så långt ifrån min egen julstil som man kan komma. Hey, tjejen har en rosa gran och äter inte kött. Men jag gillar verkligen den bloggen - kanske just för att vi är så olika?
Så.... Nu återstår det bara att önska er en riktigt härlig fredag!!
Jag har ju tjatat lite hårdrock sista tiden. Det har varit Iron Maiden-biljetter som julklappstips, Kiss till Sweden Rock och i förrgår Steel Panther. Under julen är det dock mest mysig julmusik med amerikanska farbröder. Och Tommy Körberg så klart. Men det vill jag inte riktigt börja lyssna på än. Däremot har jag en skiva med rockiga jullåtar som faktiskt är överraskande bra. Den har jag faktiskt tillåtit mig själv att tjuvlyssna lite på.
För tillfället har jag lite dille på denna låt. Danger Danger är ett band som jag lyssnade på massvis när jag gick på högstadet och umgicks med Robert och LG. Sen glömde jag bort dem i ungefär 15 år tills de spelade på Sweden Rock (minns inte när) följt av Skogsröjet 2010. De är söta, charmiga och lite lagom busiga. Sån där snäll rock som inte är hårdare än exempelvis Bon Jovi och därmed borde uppskattas av en väldigt bred skara - om folk bara kände till dem. De är oförtjänt okända tycker jag.
Anyway... Ovanstående låt tycker jag att du ska lyssna på! Tycker du att den verkar bekant? Den var med i Santa Clause 2 / Nu är det jul igen 2. Ni vet där Tomtens son är i full färd med att grafittimåla skolan? Jag gillar den. Jag blir glad av den. Därför tycker jag att du också ska lyssna, och förhoppningsvis sitter du också där med ett leende på läpparna.
Dags för ytterligare ett glöggtest, men sen blir det paus i några dagar - jag har inte så mycket kvar att testa längre. Men en sak kan jag konstatera: den som föredrar lättglögg kommer inte att komma hem besviken om det står Saturnus på flaskan.
Saturnus glögg med whiskey är nämligen den tredje glöggen från dem som testas med toppbetyg. Ska jag vara ärlig: jag har spanat på deras flaskor i butikshyllan tidigare, men undvikit att köpa, för jag tycker designen är lite trist. Att man ska svälja fördomar och inte döma hunden efter håret är tydligen sant :-)
Detta är en väldigt traditionell glögg med en liten twist. Whiskeysmaken finns där. Rökig whiskey. Men whiskeyn kommer inte och slår en på käften. Den knackar på lite trevligt och försiktigt bara. Supergod.
Den glögg jag fick smaka är en lättglögg, men den finns även som starkvinsglögg i Systembolagets beställningssortiment (nr 76202). Den är jag väldigt sugen på att testa, hoppas att den är lika god som lättvinsvarianten.
Betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
När ska man egentligen fira Halloween? Ja, jag vet att det är den 31:a oktober. I alla fall i resten av världen. Men det svenska firandet har ju ägt rum på nån helg i anslutning till det datumet. Är det egentligen sista helgen i oktober? Eller första helgen i november? Eller är vi svenskar så lyckligt lottade att vi får fira två gånger?
Oavsett vad... Måste bara dela med mig av Åsas (ni vet, hon som hjälpt mig att testa glögg) strohromsbollar. Dessa är ju helt perfekta att antingen göra till sitt eget partaj eller att ta med som present till partyarrangören.
Detta är alltså chokladtryffelbollar som smaksatts med strohrom. De är sedan klädda med vit marsipan, och därefter har ögonen målats med karamellfärg. Placera ögonen på en hög av hallon- och lakritsremmar. Snyggt som bara den!
För en mer barnvänlig variant kan man så klart göra chokladbollar och dekorera dessa på samma sätt. Snyggt som attan, och riktigt creepy!
Förra våren var jag i Las Vegas. Hell of a trevlig resa. Helt galen stad. På ett bra sätt :-) Det var där jag såg Steel Phanter första gången. De är (var?) husband på House Of Blues, så vi bestämde oss för att dra dit och se dem. Galnaste och mest underhållande konsert jag någonsin sett. Trodde liksom inte att jag skulle asgarva mig igenom en hel konsert samtidigt som jag uppskattade musiken.
De spelar verkligen på hela 80-talsgrejen. De är mer 80-tal än vad exempelvis Poison var när det begav sig. Och de driver den där rockstjärnedrömmen med sex, drugs and rock n roll så mycket till sin spets på ett jävligt underhållande sätt.
De spelade även på Sweden Rock i somras och det var nästan lika bra då. Visst. Det är inte det musikaliskt världsbästa bandet. Men good enough. Och man går ju inte på konsert enbart för att uppleva musik. Man går på konsert för att uppleva en grej.
Ikväll spelar de på Tyrol. Jag kommer att vara där. Kommer du?
Äntligen! Äntligen är det 23:e oktober! Äntligen kommer jag att kunna transporteras till jobbet som en människa, och inte som boskap på väg till slakt. Äntligen kommer jag att slippa passera otäcka Fridhemsplan* två gånger om dagen.
Sedan mitten av juni har sista biten till T-centralen varit avstängd på blåa linjen. MIN linje. Det innebär att man måste byta tunnelbana vid Fridhemsplan. Eftersom den stationen inte alls är dimensionerad för alla oss människor har det inneburit 3 månader av kaos (och en månad som var hyggligt hanterbar eftersom folk var lediga).
Tänk er när ett gäng morgonstressade människor ska mötas och samsas i en trappa som är ca 170 cm bred. När alla har bråttom till tåget. Det går liksom inte att göra något annat än att följa strömmen, då vurpar man. Det bästa man kan göra är så klart att LEDA strömmen - men eftersom alla insett att det är det smidigaste så trängs alla för att hamna längst fram i lämmeltåget.
Idag startar ett bättre liv för mig! För från och med idag kommer tunnelbanan att gå hela vägen till t-centralen. Vilket innebär att mina mornar kommer att bli så mycket lugnare och skönare. Visst... Det är lika mycket folk. Men nu kommer vi att vara på en yta där vi får plats.
*Förlåt Fridhemsplan. Jag tycker att det är mysigt i ditt område. Jag tycker bara inte om fårfållan mellan grön och blå linje.
Nu har även provsmakarlådan från Herrljunga testats. Jag gillar verkligen idén med ett provsmakningskit med olika små flaskor. Då kan man testa innan man köper stora flaskor.
Men den har en nackdel också... Förmodligen gillar man nån sort, medan man inte alls gillar en annan sort. Och om varianterna i provsmakningslådan ENBART finns i provsmakningslådan måste man köpa något man VET att man inte gillar för att komma åt godsakerna. Och som ni säkert kan gissa er till så finns tyvärr inte sorterna i provsmakningskitet att köpas som större singelflaskor.
Rom & Choklad: Testpanel: Åsa och jag. Den smakar ordentligt med klassisk glögg, kakao och alldeles lagom med rom. Tydligt, men inte anfallande. Våra meningar om hurvida det är gott eller inte är väldigt delade. Åsa skrockade och fnittrade belåtet efter första klunken. Jag tog två klunkar, konstaterade att jag inte alls gillade den (jag har väldigt svårt för chokladglögg) och passade resten vidare till henne - bättre att den dricks upp av någon som uppskattar den. Dagen efter fick jag ett SMS från Åsa där hon, lätt deprimerad, skrev att hon ville ha Rom&Chokladglögg till frukost, men att den enbart fanns att tillgå i glögglådan. Stackarn har cravings... Tur att denna variant faktiskt finns även som starkvinsglögg.
Mitt betyg: 2
Åsas betyg: 5 (och hon hade gett mer om skalan gått högre...)
Snittbetyg: 3,5
Päron & Cocnac:
Denna var tam. Den smakar ungefär som såndär lättdryck man kan köpa på 2 deciliterstetror och blandar själv med vatten, ni vet. Den var god, men smakade inte det minsta glögg. När den ljumnat lite kunde man ana en svag ton av kanel väääääldigt långt i bakgrunden. Någon cognacssmak hittade vi inte alls åt. Det var dock en god dryck. Men att kalla det för glögg är fel.
Mitt betyg: 2
Åsas betyg: 2
Snittbetyg: 2
Apelsin & Choklad:
Det första som slår en är att det doftar Romerska bågar. Föga förvånande när något har smaken apelsin/choklad. Smaken då? Jodå. Romerska bågar i flytande form. Första klunken var rätt god. Smakade dock inte någon glögg alls. Andra klunken blev bara fel. Varken jag eller Åsa drack upp det vi tagit för oss.
Mitt betyg: 1
Åsas betyg: 1
Snittbetyg 1
Körsbär & Likör:
Lukten var lovande. Den luktade ganska mycket glögg när man sniffade i flaskan. Men tyvärr... Inte heller denna hade någon glöggsmak. Den smakade varm saft med rätt mycket krossade körsbärskärnor i. För att vara helt ärlig så var den rätt menlös.
Mitt betyg: 1
Åsas betyg: 2
Snittbetyg 1,5
Totala intrycket av lådan:
+ för möjligheten att testa flera olika sorter i mindre flaskor
- för att sorterna inte finns att köpa som större singelflaskor. Vitsen med provsmakning är väl att hitta en favorit OCH sortera bort det man inte gillar.
+ (tantvarning utfärdas...) Eftersom jag gillar att sylta och safta tar jag alltid vara på bra flaskor och burkar. Det var otroligt lätt att få bort ettiketterna. Fem minuter i diskhon, och sen var det bara att dra av. Inga rester, inget svinto, ingen T-röd krävdes :-)
Lådans totalbetyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
Det där med att sortera in tvätt i garderoben... Nja... Varför göra idag det man kan göra en helt annan dag? Istället för att vara hemma och sortera tvätt i lördags hamnade jag i bastun med Jocke och Niklas. En av fördelarna med att umgås med hårdrockskillar är ju att de alltid kan hjälpa till när man råkar glömma såna elementära saker som neccesären hemma. Så efter bastun luktade jag som en hel karl eftersom jag fick låna hygienprylar av Jocke. Och sminket löste sig tack vare Niklas :-)
Men de trevliga sakerna på lördagens att göra-lista hanns med så klart. Att slå in julklappar! Nu var det dags för mig att testa washitejpen som jag shoppade häromdagen.
Det var definitivt kul att pimpa paketen lite. Jag gillar att ha paket som är enhetliga, men som ändå inte ser likadana ut. Förra året lyckades jag och syrran matcha våra paket finfint - utan att ens anstränga oss. Nu återstår det bara att övertyga mamma att bara slå in sina paket i en färg också. Så kommer vi att få stans snyggaste paketsamling :-)
Idag är det ett riktigt "varm choklad och film och kura ihop sig under en filt"-väder. Ruggigt och regn. Inte så kallt, men det är sånadär små små regndroppar som letar sig in precis överallt. Men just idag är jag inte sugen på att dricka choklad. Jag är sugen på glögg.
Tur att jag har mer glögg att recensera! Vinfabriken har skickat två olika sorters glögg till mig: Äppelglögg och whiskeyglögg. Whiskeyglöggen får stå i glöggskåpet en vecka till, den vill jag att syster och svåger ska smaka med mig, så jag går loss på äppelglöggen istället. Faktum är att jag sprättade flaskan redan tidigare i veckan och njöt en mugg samtidigt som jag bläddrade i 101 idéer.
För mig är det skillnad på höstglögg och julglögg. Under advent och jul vill jag ha en traditionell kraftig rödvinsglögg. På hösten uppskattar jag lite lättare drycker, och detta är en typisg höstglögg för mig.
Äppelsmaken är tydlig och glöggkryddorna lagom. Kanelen är den krydda som framträder tydligast, och det är lite som att dricka flytande äppelkaka. Jag gillar det. Mycket. I min mun smakar denna glögg bättre varm än kall, men jag skulle kunna tänka mig att använda den som bas i en höstig sangria.
Designen är ny för i år, nån kanske har druckit den tidigare när det bara var en vit ettikett med ett Ä på? Spana in bilden längst till vänstern i headern så ser ni den gamla designen. Bara så att ni som har denna som favorit sen tidigare inte går och letar efter fel flaska :-)
Alkoholhalt: 11%, men finns även som ekologisk lättglögg.
Inköp och pris: Finns i Systembolagets beställningssortiment (nr 96037) och kostar 75 kronor.
Betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
Egentligen så är det enda som drar ner betyget att glöggen är beställningsvara. Trots det: denna kommer jag att dricka mycket av i höst och vinter. Men just nu så snålar jag på den flaska jag har - om nån kommer och hälsar på så plockar jag fram någon annan glögg och behåller denna för mig själv :-)
Edit 2012-11-06:När detta inlägg skrevs i oktober så var glöggen mycket riktigt en beställningsvara. Men vad jag inte tänkte på då var att Systembolaget släpper glöggen först den 1:a november. Så nu finns denna glögg i det ordinarie (om än tillfälliga...) sortimentet. Den har därmed gjort sig förtjänt av den där sista halva stjärnan som saknades för att få full pott.
Nytt betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
I lördags efterlyste jag era bästa tips med washitape. Det trillade in några tips, så håll till godo. Hoppas att ni blir lika inspirerade som jag har blivit :-)
Sen en sida som Ulla tipsade om: HÄR finns det massvis med inspiration. Ta gärna en sväng in till Ulla, även om jag inte förstår finska så är det en mysig julblogg. Och man kan ju alltid ta hjälp av Google Translate, som bonus får man ju garva åt de knepiga översättningarna :-D
Och knalla in till paradisetVSburen! Där har det tejpats massvis den senaste tiden, så att länka till enskilt inlägg är överflödigt :-)
Jag har tejpat lite själv också. Men hur det blev, det visar jag en annan dag :-)
Fredagar innebär fredagsfika på jobbet. Gillar den rutinen, sitta och snacka lite helgplaner och övrigt krafs och bara hänga lite. Igår tyckte jag att det var dags att köra glöggpremiär på jobbet, men eftersom det är några timmar kvar att jobba så fick det bli en alkoholfri sådan.
Glögg, gorgonzola, brie och pepparkakor. Det är fredagsfika i min smak!
Dufvenkrooks starkvinsglögg är en av mina favoritglöggar. Det var faktiskt den som fick mig att börja gilla starkvinsglögg en gång i tiden. Och det var den jag skrev om i mitt allra första blogginlägg.
Anyway. Jag har fått glögg att provsmaka även från Dufvenkrooks och en av dessa flaskor delade jag med mina arbetskamrater igår. Eftersom jag älskar deras starkvinsglögg så var förväntningarna höga även på den alkoholfria varianten.
Glöggen är gjord på ett avalkoholiserat rödvin. Den är god. Egentligen varken mer eller mindre. Traditionell utan att sticka ut åt något håll. Balanserad kryddsmak, utan att någon av kryddorna tog överhanden. Inte så farligt söt heller. Plus i kanten för att den är ekologisk.
Alkoholhalt: mindre än 0,5%
Betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
Lång morgon. Härlig helgfrukost i nytvättad morgonrock. Sniffa sköljmedel och bara mysa. Det enda som saknas är lite skidåkning på TV:n, men det är inte lång tid kvar innan det drar igång.
Sen hörrni. Då blir det skoj. Då ska jag nämligen slå in de första julklapparna. De har stått och väntat på att bli inslagna vääääääldigt länge, men jag har inte kommit på hur årets paket ska se ut. Förän nu. Så nu är det bara att köra på. Dessutom får jag besök av syster, svåger och systerson nästa helg. Och om paketen är klara så innebär det att de kan få åka bil till Lunde redan nu - istället för att jag ska släpa dem på tåget i december.
Ännu senare blir det tråkigt. Då måste jag nämligen ta hand om tvätten. Som singelpingla i mina bästa år tog jag verkligen tillvara på fredagkvällen... Den tillbringades med att springa upp och ner i tvättstugan. Det var välbehövligt vill jag lova - i tvättpåsen låg en sommarblus och två bikinis. Ja ni hör ju själv. Jag HATAR att tvätta. Jag har varit och shoppat nya underkläder och baströjor rätt ofta i höst. Sprungit till tvättstugan och tvättat kanske en maskin varannan vecka, bara för att inte bli helt ruinerad...
Att tvätta är en sak. Att få in den rena tvätten i garderoben är mördande tråkigt. Jag borde faktiskt betala någon för att ordna det åt mig. Tål att tänkas på.
Tur att det finns rejält med glögg att trösta sig med :-) Kanske plockar jag fram lite pepparkaksrulltårta med lingon ur frysen också. I helgen kommer lite fler glöggrecensioner förresten, så titta in igen om ni är nyfikna!
Förra året testade vi att göra en variant på Rocky Road. Receptet har snurrat på nätet några år, och efter att ha smakat detta så kan jag bara säga en sak: vanlig Rocky Road kan slänga sig i väggen. Fudgevarianten är lika chokladig, lika nötig men inte lika kraftig. Det är helt enkelt så att nedanstående kan man kasta i sig 10 bitar av. På gott och ont naturligtvis :-)
Rocky Road Fudge
Jag använde ett recept som jag hittade på Min Goda Sida. Jag tyckte att det var lite sött när jag smakade, så jag gjorde lite justeringar på smaksättningen. Jag menar, chilipulver är ju alltid gott. 1 tesked kan kanske låta mycket men det är det inte. Tänk dock på att chilipulver som jag använt är en helt annan sak än chilipeppar.....
200 g mörk choklad 200 g mjölkchoklad 25 g smör 1 burk kondenserad mjölk (397 g)
1 tsk vaniljsocker 1 tsk chilipulver 1 krm salt
2 dl mini marshmallows 2,5 dl salta blandade nötter (jag använde macademia, pistage och cashew)
Gör så här:
Klä en mindre form, ca 20x25 cm med bakplåtspapper.
Bryt chokladen i bitar.
Smält choklad, smör och kondenserad mjölk. Rör då och då tills allt smält samman till en slät smet.
Låt svalna något och rör ner vaniljsocker, salt och chili. Blanda sist i marshmallows och nötter. Rör inte för mycket, då smälter marshmallowsen.
Bred ut smeten i formen och kyl i minst 4 timmar innan godiset skärs i rutor.
Nu är jag nyfiken:Hur gör du dina Rocky Road? Har du bloggat receptet tidigare så skicka gärna en länk. Men jag tycker verkligen att ni ska testa detta recept. SÅÅÅÅÅ gott. För den som trots allt vill ha en "vanlig" RR så tipsar jag även om mitt vanliga recept som du hittarHÄR.
Efter kotttipsen i 101 idéer började min hjärna snurra lite. Det är ju dags att planera årets adventsljusstake, och ett besök på Panduro var därför nödvändigt. Jag kom ifrån jobbet i någotsånär vettig tid, och hade en liten trevlig runda: Panduro, GRANIT, P.U.B, Indiska och Mique.
Men hur kan det komma sig att det kostar 500 kronor bara att sätta sin fot på Panduro? Jag skulle in och köpa lite washi och vit färg. Max en hundring. Max. Kommer därifrån med tre förpackningar tape, strössel, lakritsrotpulver, glitter och ull. Och rött papperssnöre.
Sen mer tape på GRANIT, det svartvita snöret och en massa klämmor på vajer. Ska man köpa snöre så var det iaf himla bra pris där. Hela den stora svarta rullen gick på 49 kronor. Panduro har liknande snören, men där är det samma pris för en rulle som innehåller ungefär en fjärdedel så mycket.
Vad planerna är för adventsljusstaken? Inte riktigt färdigprocessat i julhjärnan ännu. Men är du nyfiken på hur den har sett ut tidigare år så kan du klicka HÄR eller HÄR.
Igår kväll påbörjade jag årets julskiva. Det är så kul att sitta och bläddra bland skivorna och se vad som ska med. Har dock inte börjat LYSSNA ännu, jag konstruerar den på papper för tillfället.
Vill återigen tacka för alla tips på julmusik som ni lämnade för en tid sedan. Jag fick jättemycket inspiration, spotifylistor och tips. Det är guld värt nu :-) Om det är någon annan som vill ha en massa tips: läs gärna kommentarerna i DETTA inlägg
För något år sedan pysslade jag en CD-låda åt syster. Alltid bra att ha skivorna samlade på ett ställe. Färgen framgår bäst på bilden till vänster, och mönstret på bilden till höger...
CD-lådan kommer från IKEA. Papper från Panduro.
Ska du ge dig på detta projekt själv rekommenderar jag att du använder dig av ett tunnare papper, spara dina styvare scrapbookpapper till dekorationer istället. Du kan nämligen inte ta bort metallbeslagen, utan man får skära ut NOGA. När kanterna på locket dessutom är A) rundade och B) inte så långa har ett styvare papper tendens att "sprätta upp" - hur noga man än är när man tejpar och limmar!
Ja jag vet. Jag har bloggat detta tidigare. Men jag GILLAR lådan, och ni är en hel del nya läsare sedan 2010... Lev med det ;-)
Hon som skulle ransonera (dvs undertecknad) kom hem igår med Isabellas. Den var sådär om jag ska vara ärlig... Inser dock att det är lika bra att skriva vad som ska inhandlas. Eller kanske framförallt vad som INTE ska inhandlas...
Hittade nedanstående lista hos Svensk Jul... Jag har sorterat den i datumordning och lagt till Allt Om Mat... Dock utan datum...
Allers Jul – 9 oktober. 101 idéer julnummer - 16 oktober Isabellas (Pynta & pyssla inför ADVENT & JUL!) - 16 oktober Stora Juljournalen – 18 oktober. Drömhem - 23 oktober Underbara Idéer – 25 oktober ?? Vad är detta för tidning? Nån som har läst och kan tipsa? Gods & Gårdar – Klassisk Jul – 25 oktober. Minnenas Journal Julefrid – 25 oktober. Allt i hemmet 25 oktober.. Kanske. I alla fall om de inte återvinner omslaget ett tredje år... Hus & hem 30 november Underbara Julhem – 30 oktober. Amelia Jul – 30 oktober. Matmagasinet Julspecial 30 oktober Lantliv jul och pyssel 8 november
Allt om mat - datum?? Isabellas 27 november (Äntligen – jul och nyår!) Hembakat 13 november Baka 4 december
6 - 8 tidningar alltså. Det är tillåtet. Det är fullt acceptabelt. Sen är det enough! Så när det börjar droppa in recensioner på tidning efter tidning efter tidning: Skicka mig på rehab! Ok?
...eller nåt! Regn och rusk, kalla blöta fötter, mössa och vanar. Men om jag tittar på bilder från den här tiden förra året så var det finfint väder. Härliga promenader. Om du bor i Stockholm kan jag definitivt rekommendera en promenad i Marabouparken i Sundbyberg en höstdag när vädret tillåter.
I år har jag lovat mig själv att vara lite återhållsam när det gäller jultidningar. Ska man köpa ALLA så är det bara att räkna med att bli ruinerad, och det känner jag inte för. Men 101 idéer... Den kvalificerar sig så klart på köplistan.
Ovanstående grenljus blev jag lite förälskad i. Så enkelt och så fint. Finns risk att det kommer att dyka upp några såna hos mig i jul.
Gillade även dessa kottarrangemang väldigt mycket. Det satte igång hjärnan lite när det gäller årets adventsljusstake.
Testade även en till glögg igår, men det lämnar jag som en liten cliffhanger ;-)
Nu har jag försökt leta mig fördärvad efter bilderna från Halloweenfesten för två år sedan, men det går inte alls. De finns nog på nån CD-skiva på något fiffigt ställe (förrådet?). Synd, för jag har så mycket bilder som jag skulle vilja visa.
Ni får helt enkelt ta det som en teaser. Det kommer nog något inlägg med bildkavalkad senare när jag hittat bilderna. Men tills vidare får ni nöja er med skriftliga tips.
Blodiga tamponger: Ta marshmallows (lämpligtvis de som faktiskt kan hittas med "vridna kanaler") och pilla in ett dubbelvikt steksnöre i ena ändan. Häll på lite passerad hallonsylt precis innan servering. Det var verkligen en hit på festen.
Muffins med svart och orange frosting. Det behövs egentligen inte så mycket mer för att göra det halloweenigt.
Sen ett par bonustips som jag inte testat själv: Kattbajslåda. Bottna en kattlåta med krossade digestivekex. Gör negerbollar, men utan pärlsocker så klart. Och bajskorvsformade. Tack för tipset Madelene!
Eller så serverar man dessert i form av chokladpudding i en hopknuten hundbajspåse. Det brukar en kollega köra med och det brukar göra succe.
Åhh jag måste verkligen leta rätt på bilderna. Jaja, en annan dag. Ikväll är det nämligen keramik :-) På återhörande!
När min mamma fyllde 60 år i våras så sa jag åt henne att jag skulle köpa champagne så att vi kunde hachampagnefrukost på hennes födelsedag. Mamma sa att "jag gillar inte champagne" och där föll den idén i marken som en sten.
Igår när vi pratade med varandra så kom vi in på champagne igen. Och då säger mamma att hon visst gillar champagne, bara den inte är så söt. Vips är jag ju skyldig henne en champagnefrukost. Vad passar bättre än att ta den på juldagen?
Så nu har vi gjort en deal: Mamma köper löjrom. Jag köper champagne. Sen ska vi ha en hejdundrande juldagsfrukost, följt av soffhäng med en film från 60-talet som vi förmodligen redan sett (eller vad vi nu kan hitta på dumburken) och knapra julgodis, äta fruktsallad, ris á la malta, dricka glögg och portvin och sitta i myskläder till minst klockan 14. Same procedeur as every year. Förutom champagnen då. Det blir ett trevligt nytillskott :-)
Hur brukar eran juldag se ut? Slappt hemmahäng med rester och mys, eller yrar ni runt till arvtanter, nästkusiner och bryllingar?
Även om det är roligt med lite udda smaker på glögg så är det inget man tar fram på julafton. Trots allt handlar ändå glögg om djupröd, kryddig, värmande tradition i flytande form. Det är precis vad man får när man värmer Saturnus God Jul-glögg.
Ännu en glögg som testats av en minitestpanel bestående av mig och Åsa. Vi satt faktiskt med ett fånigt leende på läpparna båda två när vi smakade. Det här är ett skolboksexempel på hur det ska vara. Hur det ska smaka för att smaka rätt.
Foto: Pressbild från Saturnus
Lättglögg har ofta en tendens att vara alltför söt, nästan kvalmig. Jag tycker att en glögg behöver lite alkohol för att balansera sötman, men här saknade jag inte alls alkoholen. Men det skulle nog funka att hälla i en skätt rom också.
Tydlig smak av glöggkryddor. Kryddnejlika och apelsin (eller pomerans?) var de kryddor som dominerade och vi fick båda känslan av att pilla i nejlikor i apelsiner.
Det här är en himla bra basglögg. Faktum är att det faktiskt är den bästa lättglöggen jag druckit, och den lättglögg jag kommer att se till att ha hemma fortsättningsvis. Denna glögg förtjänas att drickas på julafton (även om undertecknad inte kommer att göra det - då vill jag ha en alkoholhaltig glögg). Dessutom: för varje såld flarra donerar Saturnus 1 krona till Världens Barn. Bara en sån sak :-)
Alkoholhalt: Nope! Alkoholfri!
Betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
Måndag morgon, och dags att återgå till arbetet. Känns som att jag kommer att ha en galloperande maillåda att gå igenom och några ganska hetsiga dagar. Har även en känsla av att jag kommer att somna rätt skönt i soffan ikväll :-)
Vad säger ni? Ska vi börja måndagen med lite sprit? Igår satt jag nämligen och tittade igenom gamla bilder och hittade denna bild på slånbärslikör och ett höstigt bord från en tjejmiddag förra året. Nu är det dags att ge sig ut i de taggiga snåren och se om det finns några bär som kan bli likör även denna höst.
Slånbärslikör på mammas vis: (eller från Stora Kokboken om man ska vara ärlig) 1 liter frostbitna slånbär (släng dem i frysen över natten om frosten inte kommit till dig än) 1 liter okryddat brännvin
Rensa och skölj bären (du behöver inte ta bort kärnorna). Lägg bären i en stor burk eller flaska och häll på spriten. Tillslut burken och låt den stå i ca 3 veckor. Skaka då och då. Bli inte rädd av att det ser slemmigt och äckligt ut! Sila bort bären efter tre veckor.
Sockerlag efter 3 veckor (per liter avsilad bärsprit): 1-2 dl vatten 5-6 hg strösocker
Koka sockerlag och låt den svalna. Blanda med bärspriten och häll upp på flaskor.
Saturnus har skickat lite glögg till mig. Förra veckan knackade fyra flaskor glögg på min dörr, och i paketet fanns den glöggnyhet som nog är den mest udda glöggen jag hört talas om: En glögg som smakar glögg och hallon/lakritsdödskalle.
Bildkälla: Pressbild från Saturnus
I ärlighetens namn hade jag inte speciellt höga förväntningar. Jag ville prova, absolut. Men mest för att kombinationen var så himla rolig och galen. Jag var nyfiken helt enkelt. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle gilla den alls. Men det gjorde jag. Det gjorde även Åsa som deltog i min minitestpanel. Glöggen dracks varm. Vi var rörande överens om att denna glögg är skum, men god. Väldigt god.
När man tar den i munnen så smakar den glögg. Förvånansvärt mycket traditionell glögg. När man sväljer kommer godissmaken fram ganska långt bak i munnen liksom.. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Det var udda att den ändrade smak så mycket i samma klunk. Men trevligt.
Det är dock ingen glögg som man dricker många muggar av på raken. En mugg räcker. Den är väldigt söt och sliskig. En glögg för godisälskaren helt enkelt.
Betyg: Testpanelen var rörande enig i sitt betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
När jag tänker på min drömgran så är den grön och grann, vid och symmetrisk. Inte helt perfekt avsmalnande, utan lite konkav i sin form. Den behöver inte vara jättetät, utan lite lagom svensk och klassisk.
Röda kulor, silverglitter. Vita/ljusgrå små smällkarameller med perfekt krusiga ändar. En rund elektrisk tågbana med en sisådär hundra år på nacken som står under granen och åker runt. Levande ljus så klart.
Någonstans DÄR tar jag mig tillbaka till verkligheten. Jag vill ju att ljusen i granen ska brinna från det att granen åker fram tills dess att den åker ut. Vilket helt utesluter levande ljus. Det var uteslutet redan på grund av brandrisken, men ändå. Jag vill ha en plastgran. Vilket utesluter den där perfekta formen. För övrigt kan jag inte förstå varför det ska vara så himla svårt att hitta en fejkad gran som är naturlig i formen. Jag menar, hur många riktiga granar har ni sett som är formad som en julgran? Jag skulle vilja ha de där långa skotten. De uppåtsträvande grenarna. Men jag vill verkligen inte hitta barr i bostaden fram till påska. För så länge varar inte julen. Inte hos mig. Här varar den till typ nyårsdagen, då börjar jag stöka undan. Dessutom vill jag ha en riktigt överbelamrad gran... Bara färgskalan hålls ihop så kan man gärna ösa på tycker jag. Om någon är nyfiken så såg min gran ut SÅ HÄR förra året.
Men om, OM, jag skulle få för mig att ha levande ljus någon gång så är jag i alla fall välutrustad nuförtiden. Men de kommer aldrig att hamna i en gran. Men kanske på kanten av mitt fina tryffelfat:-)
Hur ser din drömgran ut? Och överensstämmer den med den gran du brukar ha i verkliga livet?
Igår var det en riktig myskväll. Åsa (som också åkt på samma elaka förkylning) kom och hälsade på. Istället för att sitta i varsin soffa och prata i telefon så kunde vi sitta i samma soffa och snörvla i takt. Väldigt trevligt.
Åsa styrde upp thaimat, filmer och glass. Jag hade en massa glögg som måste testas. Sen var kvällen räddad. 5 olika sorter hann vi testa. Det kommer alltså att dyka upp lite glöggrecensioner de kommande dagarna, känns det okej för er? :-) Vad bra! Då kör vi på det!
Tack för alla krya-på-mig-hälsningar. Förkylningen börjar kännas bättre. Dvs jag känner mig inte så SLUT idag som jag gjort tidigare. Näsan rinner lika mycket, jag hostar lika mycket. Men den där mattheten börjar ge med sig. Hoppas att det innebär att det strax är över för den här gången. Och jag hoppas verkligen att du slipper monsterförkylningen from HELL.
Av någon underlig anledning äger jag inte en enda rulle washitape. Jag har ingen aning om varför, jag tycker att det är jättefint att dekorera alla möjliga saker med det. Nästa gång jag besöker Panduro får jag nog shoppa på mig några rullar.
Denna bild har jag fått låna från Flipfloppan och visst är det både fint och fiffigt att fint att tejpa värmeljusen? På gränsen till genialt faktiskt. Så här ska handlas.
Har du något bra tejptips att dela med dig av? Jag tänkte att jag kan göra ett samlat tipsinlägg. Så skicka en länk och tala även om om jag får använda din bild. Så gör jag ett samlingsinlägg (så klart med länkar tillbaka till er) nästa helg :-)
Ja. Jag har tråkigt. Jag mår så pass bra vid det här laget att när jag sitter tyst och stilla i soffan så känns det rätt okej. Långt ifrån bra. Men okej. Men så fort jag GÖR någonting behöver jag konstgjord andning och något som får hjärtat att halvera slagrytmen. Suck!
Igår var jag till doktorn, och passade så klart på att äta lunch och handla hem lite mat när jag ändå befann mig i centrum. Sen började promenaden hem. Efter hundra meter gav jag upp och ringde en taxi som fick köra mig de resterande 400 meterna. Sen tog jag en tupplur på det.
Nåväl. Nog med gnäll. Eftersom jag har tråkigt har jag börjat fundera på årets glöggfest. När den går av stapeln är bestämt sedan länge: andra advent innebär glögg hos mig. Vilka som ska bjudas (det blir fler och fler i takt med att folk stadgar sig och ynglar av sig). Vad man ska tugga på. Jag har min beprövade meny (se HÄR, HÄR, HÄR och HÄR) men jag brukar alltid försöka hitta på något nytt också. Nåt fint.
Just nu lutar det åt att det blir plumpudding. Eller rättare sagt chokladmuffins förklädda till små söta plumpuddingar. Denna bild har jag hittat på den underbara bloggen Bakingdom. Där finns så klart även recept och tillvägagångssätt om någon annan blir sugen :-)
När man ligger hemma och är sjuk så är det fullt legitimt att trösta sig med glögg. Jag har haft turen att få en försändelse glögg att testa från Herrljunga. Tack så mycket :-) Lådan innehöll årets nyhet Lingon och Pepparkaka, och även en Adventsglögg 2012 med fyra olika sorters lättglögg. Ber att få återkomma om lådan när den är provsmakad. Men nedanstående flarra sprättade jag direkt igår.
Lingon Pepparkaka tillkom tydligen efter en omröstning där vi konsumenter fick välja vilken smak vi ville ha. Den omröstningen hade jag missat, men jag hade nog också röstat på pepparkaka.
Jag testade glöggen varm och måste säga att den var en höjdare. Den doftade inte så mycket, men det tror jag beror på att min näsa är förkyld, inte på att glöggen är doftlös. Varm var den frisk, inte så kladdigt söt som lättglögg ofta är. Kan kanske inte direkt urskilja någon direkt pepparkakesmak (pepparkakskryddor, glöggkryddor, same same but different, så hur avgöra vad som är vad liksom? Den smakade lingonglögg...) Men några minuter senare, när glöggen svalnat lite till ljummen,.kommer pepparkakan fram. Och det bästa är att den inte smakar pepparkaka. Nope. Den smakar något som är mycket bättre än pepparkaka: Pepparkaksdeg :-)
Alkoholhalt: Lättglögg, 2,2%
Betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
Har efter Evas MMS-bombande ägnat förmiddagen till att drömma mig bort lite på Macys. Hittade de mest bedårande snögubbarna från Department 56... Bara ett litet krux: priset! Kakburken (till vänster) kostar 345 dollar, så jag får nog fortsätta drömma... Men visst är de söta?
Edit kl 16:18:Upptäckte just en fantastisk sak. jag hade bara förutsatt att priserna var i dollar, och därmed fokuserat på siffran. Inte på valutan. Men tydligen känner sidan av vilket land surfaren befinner sig i. Så istället för 345 dollar som jag trodde så såg jag just att den kostar 345 kronor. Fullt görbart med andra ord. Det kanske blir en världens sötaste snögubbekakburk i alla fall :-)
Min vän Eva är just nu på väg hem från New York. Under tiden hon har varit där har hon skickat bilder till mig. Från Macys. Där har de tydligen 30% rabatt just nu. Men inte är jag avundsjuk inte. Inte hade jag velat vara där och shoppa fantastiska polkagrisar till granen. Inte alls.
Jo, så klart jag är avundsjuk. Så pass avundsjuk att jag nog ska tala om för farsan att hon borde hamna på hans naughty list. Näääää, så elak är jag inte. Men OJ vad jag hade velat vara där.
Och inte vilken julmarknad som helst. Nope. Över första advent åker jag och fina Mia till Lübeck. Vi har pratat om detta, men igår kväll gjorde vi slag i saken. Japp. Så får det va, så får det bli!
Framgooglade bilder... Ni får se egna när jag varit där...
Tänk om allt som står i mailen som hamnar dirket i skräpposten vore sant förresten. Då hade jag haft två fina vinster att julshoppa för: en vinst på $500.000 och en på €915.850... Men... Delete, delete, delete. Annars hade det räckt till både resan och fina julklappar...
Två arbetsdagar avklarade, och den tredje blev en sjukdag igen. Jag skippade keramiken igår, jag var mer död än levande när det var dags att gå hem efter jobbet. Idag känns halsen helt igenvuxen, så jag stannar hemma i soffan.
Tur att en överdos av C-vitamin gör livet lättare och halsen mindre ond. För ni kommer väl ihåg världens näst bästa förkylningstips: the med ingefära, citron och honung. Mörk rom om det är läge för en skvätt sprit.
Missade förra tisdagen eftersom jag var hemma och snorade. Men idag är det dags igen hoppas jag. Om jag inte är hur trött och slut som helst efter jobbet villsäga... Kom dessutom på att det var väldigt länge sedan jag plågade er med något av mina alster, så nu är det dags igen.
Ja... Jag vet att jag tjatar om chilisylten, men det är ju så gott. Ni borde verkligen göra några burkar, det är så perfekt att ha på lut i kylen. Både för att piffa upp sina egna måltider, men även för att ha på lut som gåbortpresenter. Kolla själv hur gott det ser ut:
Ovanstående foto har Pia, drottningen av Kammebornia tagit. Hon hade turen att vinna en burk min tävling som inledde startskottet för årets julbloggande.
Så kom igen nu.. Gör lite chilisylt och stoppa ner i en presentkorg med delikatesser till den som har allt. Bara gör det :-)
Igår fick jag inhandla en finfin julklapp till mig själv. Nämligen en biljett till Sweden Rock Festival 2013. Jag åker på Sweden Rock varje år och har så gjort sedan sommaren 2003. Det är startskottet på sommaren, och det skulle kännas riktigt konstigt utan den uppstarten.
På Sweden Rock har jag sett många hjältar genom tiderna. Whitesnake. Mötley Crüe. Deep Purple. Dio (R.I.P). Ozzy. Aerosmith. Och så vidare, och så vidare. Igår presenterades ett av headlinebanden för 2013: KISS kommer till Sweden Rock! Underbart! Ett av de band som jag ännu inte kunnat kryssa av på min lista.
När de spelade här 2008 (tror jag att det var) så hade jag biljett, men jag blev tvungen att sälja den då det visade sig att Mosebacke hade fräckheten att boka in Quireboys samma dag. Ibland måste man prioritera.
Och nästa gång, 2010, så hade Kiss fräckheten att spela i Stockholm samtidigt som jag befann mig i Norje på Sweden Rock. Men nu. Nu är det dags. Nu är det dags.
För dig som vill se Kiss, men inte vill åka på festival, så kommer de att spela på Friends Arena lördagen 2013-06-01. Biljetterna släpps på fredag. Ge det i julklapp till nån du älskar vettja :-)
Ensam hemma är verkligen en av de absolut bästa julfimerna. 2:an är också kul - även om den inte når upp till 1:an. 3:an och 4:an har jag faktiskt inte ens bekymrat mig om att se. Men det ska det bli ändring på nu.
Jag shoppade på CDon. Där hade de ett erbjudande: om handlar för mer än 200 kronor så får man köpa en filmbox för 69 kronor. Och 69 spänn för alla fyra filmerna var det ju helt klart värt.
Måndag och jag ska jobba idag. Näsan rinner fortfarande, och jag har hosta. Men är feberfri sedan några dagar tillbaka och det är ju vackert så. Igår roade jag mig med att fylla i Johannasjulfrågor, men eftersom jag redan hade två inlägg ute så fick det bli ett tidsinställt till idag istället.
Varför började du julblogga? Jag är ju en riktig veteran på området vid det här laget, jag började redan 2006. Vilket innebär att jag inte riktigt minns varför jag började om jag ska vara ärlig. Det jag minns är varför jag valde Tomtens Dotter som namn på bloggen. 2006 var det inte alls lika vanligt att blogga som det är idag. Och DÅ kändes det väldigt viktigt att vara anonym. Det tog ett tag innan jag berättade för folk att jag hade en blogg. Att exempelvis lägga ut en bild på mig själv var helt otänkbart. Som ni märker har jag släppt lite på det där med anonymiteten vid det här laget.
Hade du en bra jul förra året? Absolut. Vi har alltid bra jular. Matlagande och godisgörande med mamma dagarna innan. Uppesittarkväll och julafton hos syster. Dessutom var det ett sånt där fantastiskt väder med solsken, gnistrande snö och alldeles lagom många minusgrader. Tomten var grymt snäll och glöggen tog aldrig slut :-)
Fotot tog jag när jag promenerade till syrran på förmiddagen julafton 2011.
Vem firade jul i ditt hem förra julen / I vems hem firade du jul? Vi firar hos min syster. Så: syster, svåger, systerson. Mamma, pappa. Jag. Svågerns bror med flickvän och mamma. Och en hund som var rädd för jultomten.
Vilket är ditt bästa barndoms-julminne? Minns ni, dan före julafton sändes alltid Tales Of Beatrix Potter. Den där baletten med dansande grisar och råttor och så vidare? Åh vad sur jag blev när SVT beslutade sig för att halshugga den traditionen. Anyway... Då, när jag var liten, bodde mormor och morfar i Sundsvall, så de bodde hos oss över julen. Och de dök alltid upp under Tales Of Beatrix Potter. Med massvis med julklappar och övrig packning. Morfar hade snö i skägget. Det här är förmodligen ett konstruerat minne. Dvs det har nog hänt EN gång, men när jag tittar tillbaka så är känslan att "så var det ALLTID. Varje år. På riktigt".
Vilket är ditt värsta barndoms-julminne? Det skulle kanske kunna vara när jag ryckte skägget av tomten. Men jag har för mig att jag tyckte att det var rätt kul. Och jag har inte fått några bestående men av det...
När slutade du tro på tomten? Va? Slutat tro på tomten? Hur menar du nu? :-D
Vad är det godaste du har ställt ut till tomten på julafton? Risgrynsgröt med smör, socker och kanel, så klart. Men stackars Tomten... Jag måste komma på ett sätt att hålla den varm, för jag håller med Tjorven: kall gröt är inge vidare...
Ger du något till välgörenhet etc under julen? Ibland, ibland inte. Men om man ska shoppa åt någon som har allt så är det ju en bra grej att ge bort en get eller nåt liknande.
När julhandlar du? När jag hittar rätt grej att köpa. Läget är under kontroll om man säger så. Den första julklappen shoppas alltid på mellandagsrean.
Hur dags vaknar du på julafton? Runt åtta-nio nåt sånt. Längre än så kan jag inte vänta på gravlaxmackorna :-)
När äter ni julmat? Efter Kalle Anka och Tomten.
Hur dags öppnar ni julklappar? Tomten brukar dyka upp med lite paket efter Kalle Anka. Sen äter vi mat. Och sen efter maten delar vi ut klapparna under granen. Men det är lite olika när Tomten kommer...
Vad är den bästa julklapp du någonsin fått? Oj. BRIO-tågbanan som jag fick när jag var 3-4 år var ju en höjdare. Och saccosäcken som kom några år senare. I vuxen ålder är det nog min servis.
Hur brukar din stad/by/kommun julpyntas? Jag tycker att Stockholm är lite dålig på att julpynta. Men förra året var det faktiskt väldigt bra, mycket mer julbelysning än vad det brukar vara. I hemstaden Kramfors stog det en julbock som med på tok för korta ben mer liknade en förvuxen terrier med horn...
Hur länge är du ledig vid jul? Så länge som möjligt. I år kommer jag nästan att vara långledig. Jag jobbar iofs mellandagarna, men jag kommer att få jobba på kontoret i hemstaden. Sen är jag ledig mellan nyår och trettonhelgen.
Hur länge efter jul har du kvar din julgran? Senast till trettonhelgen. Då ska all jul vara borta. Granen brukar vara det första jag stökar undan, så den kan nog åka ut redan på nyårsdagen.
Har du någon gång firat jul utomlands? Nope. Och har ingen längtan efter att göra det heller.
Har du någon gång gjort egna julkort? Japp. Skickar jag julkort så är de hemmagjorda. Bildbevis finns lite överallt under kategorin pyssel, men om jag ska plocka några favoriter så får det bli det här, det här och det här.
Tycker du om att sjunga julsånger? Haha jag sjunger allt. Hellre än bra. Precis som min mamma. Stackars vår omgivning när vi kör igång och gastar med till O Helga Natt. Förlåt pappa.
Vem vill du helst fira jul med utöver familjen/släkten? Det räcker bra med dem tycker jag.
Om du fick tio miljoner, hur skulle du fira jul då? Precis på samma sätt som vi gör nu. Visst, hade jag obegränsat med pengar så skulle jag se till att vara ledig hela december OCH se till att min familj också kunde vara det. För ha tid att "bara vara" lite mer. Kanske köpa en snökanon som kunde fixa en vit jul om Kung Bore är på dåligt humör. Julklapparna skulle så klart bli finare. Men själva firandet vill jag inte ändra. Det är bra som det är :-)
Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara? Fixa lite fler röda dagar. För visst borde även den 23:e vara en allmänt ledig dag? :-)
Tror du att vi får en vit jul i år? Stockholm: tveksamt. Kramfors: absolut!
Vad vill du att tomten ska ha med sig för julklapp till dig? Det skrev jag om igår... Men nya trådlösa telefoner vore också fint.
att "bara" äta toast till middag. I alla fall inte när man kan äta tomat/mozarellasallad till. På hemodlade tomater. Japp. De blev röda tillslut :-) Nu är alla tomater inplockade, och kanske, kanske gör jag en tomatmarmelad på de som inte är mogna.
Vanliga toast med ost och skinka duger gott så klart. Annars är favoriten gårdagens köttfärssås och Creme Bounjour 4 peppar. Eller naturell philadelphiaost och salsa. Eller chevre, honung och lite hackade valnötter. Finns hur många goda kombinationer som helst.
Nu är hösten här på riktigt, löven har blivit vackert orangeröda och jag nallar på glöggen rätt ofta. Dessutom har jag börjat fundera på julklappar. Nu börjar det verkligen kännas som att jag ingenting vill ha längre. I alla fall inget som jag har samvete att önska mig i julklapp... Och som om det inte vore nog finns det ju en födelsedag att önska sig presenter till också.
Nu har jag klurat lite... Och till födelsedagen så skulle det sitta fint med ett pralinverktygssetoch ett muffinsträd mini. Sen till lata dagar efter jul är det alltid trevligt med böcker och film. Tareq Taylors sylta-saftabok skulle ju passa en tant som mig alldeles perfekt. Och vem vill inte tillbringa filmkvällen tillsammans med Wolverine och övriga i X-mengänget? HÄR kan man köpa en box med alla 5 filmer för vrakpriset 249 kr. Där kan man även köpa The Unofficial Harry Potter Cookbook. Eftersom jag har så lite kokböcker menar jag :-)
Jag har ju tidigare berättat om hur jag brukar göra julkorten, nämligen i form av julskivor. Jag har gjort det i sex år nu, och det blir verkligen svårare och svårare att hitta låtar. Det börjar kännas som att alla låtar har varit med både en och två gånger vid det här laget.
Det är där DU kommer in i bilden :-) Vilken är din absoluta favoritjullåt? Och har du något ess i rockärmen? En känd låt i en annorlunda version? Nån evergreen som glömts bort på alla samlingsskivor de senaste 60 åren? Nån maffig manskör? Anything, just give it to me!
Som tack för hjälpen bjuder jag på en lite annorlunda version av Baby, It's Cold Outside. För övrigt en av mina favoritjullåtar. Funkar dessutom året runt, eftersom den inte är JUL utan bara KALL. Men den värmer hjärtat ;-)
Hur gör ni som?Kör ni julstrumpor i er familj? Vi har aldrig gjort det hos oss, jag och min syster fick ju något ännu bättre, nämligen paketkalendrar. Jag hade dessutom turen att få en paketkalender som födelsedagspresent förra året. Tack än en gång kära familj.
Som inredningsdetalj däremot, då tycker jag att de är helt fantastiska. Jag köpte faktiskt en åt mig själv för några år sedan som hänger i "mitt" rum hemma hos föräldrarna. Brukar köpa en julklapp åt mig själv och lägga där. Ibland lyckas jag dessutom med konststycket att glömma bort vad jag köpt åt mig själv. Det ni. Det är skicklighet. Eller ett tidigt tecken på demens.
I tidningen Best Christmas Ideas från Better Homes and Gardens hittade jag ovanstående strumpor. Inklusive mönster. Det vore ju faktiskt riktigt kul att sy ett par som matchar min fantastiska julgransmatta och gardinerna från strykhelvetet. Skulle jag göra dem så skulle jag vilja göra dem som skridskor. Ni vet med en sån där krumbuktig skridskoskena som Pippi Långstrump har när hon gör skridskor av spiskroken?
Nåväl. Det blir inte till denna jul, det är då ett som är säkert... Jag kanske kan vänta tills jag har en öppenspis att hänga dem vid, då har jag antagligen ett GÄNG år på mig att fixa det.
Den senaste tiden har jag gjort en alldeles underbar tidsresa genom gamla böcker. Först genom Prinsessornas kokbok, där man kunde lära sig att göra egna knäckformar, och sedan via Värdinnans ABC.
I Värddinnans ABC får man bland annat lära sig hur man bygger en umgängeskrets om man flyttar till en ny ort. Man avlägger visit hos ortens höghöns, avvakta på att höghönset avlägger en återvisit, och sedan hoppas på att höghönset bjuder in. För gud nåde oss alla om den med lägre rang skulle bjuda in först. Det är att anse som socialt självmord. Dessutom är det väldigt avhängt på vad vår make jobbar med - för som kvinna har man verkligen inte tid att jobba - man har ju ett hushåll att sköta, och dessutom måste man springa runt och avlägga visit till höger och vänster dag ut och dag in.
Nej då gillade jag Bakning och karamellkokning bättre. Visst, det skiljer sig en del när man läser om de olika sockerproven (en vedeldad spis beter sig så klart på ett helt annat sätt än en modern elektrisk sådan) men recepten är så klart väldigt användbara 82 år efter bokens utgivning.
Måste säga att boken är förvånansvärt modern. För ingen har väl missat makrontrenden som pågått några år? Här finns faktiskt recept på flera olika varianter. Om man läser macronrecept idag så är det verkligen en process... Separera äggen, låt vitorna stå i rumstemperatur över natten, väg dem osv osv. I ovanstående recept klaras tillvägagångssättet av på några få rader.
Ska fortsätta läsa lite, vem vet... Jag kanske återkommer med ett recept när det är dags att tillaga julkonfekten.
Undra hur många blogginlägg som har den rubriken idag... Det är ju trots allt kanelbullens dag. Jag har dock inte bullar i någon ugn alls, varken den köksliga eller den kroppsliga. Inte i frysen heller för den delen. Men jag har ett recept som är världsbäst. Jag bloggade receptet i somras, men eftersom en julblogg av naturliga skäl har lite mer läsare under hösten och vintern så kör jag lite återvinning.
Mamma Nilssons bästa bullar
Ett lite annorlunda recept med torrjäst, mjölkpulver och baksirap. Bullarna blir lätta, höga och fina och saftiga. Många har alldeles för mycket mjöl i degen och då blir bullen torr och tung och tråkig. Tricket som mamma passat vidare till mig är att degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sigför om den vill fastna i bunkens kanter, eller om den ska släppa.
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl! (orkar inte räkna om, det är praktiskt!)
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
Smaksättning och sånt:
1 ägg till pensling
100 gram smör
1 dl socker och en jävla massa kanel.
Pärlsocker ovanpå
Gör så här:
Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg. Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna (repetition är all inlärnings moder...) Jäs i 30 minuter
Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
Baka ut bullar eller längder. Jäs en gång till i 30 minuter
I somras gjorde jag en god längd: Smör, socker och kakao blandades till en geggamoja. Sen på med hallon. Skär kanterna i "fiskben" och fläta dem. Det enda felet var att jag använde mig av frysta hallon - bullen fick lite svårt att jäsa (vilket jag borde ha kunnat räkna ut från början). Så testa. Kombinationen hallon/choklad är ju bara så god! Men lär av mina misstag och låt hallonen tina först!
Pensla med ägg, strö på pärlsocker eller mandel. Grädda.
...så återanvänder jag guldkornen. (ni uppdaterar liksom inte i den takt jag vill nu när jag ligger hemma . Fy på er haha) Även om jag läser många bloggar dagligen så glömmer man ju bort vad man läste för ett halvår sedan. Eller för tre år sen. Och vart man läste det.
Ann-Sofie - Matsafari: Så himla mycket mer än en matblogg. Och så himla mycket mer underhållande än en matblogg. Hon bjuder på sig själv. De goda recepten är bara en bonus. Några favoritinlägg kan du läsa HÄR och HÄR.
Leo - Leos Cookie: En av ytterst få manliga bloggare som jag följer. Men här får man en rejäl dos vardagsrealism när den är som bäst. Nya läsare rekommenderas att ta en titt på Leos A-Ö som återfinns i leften.
Pia - Queen Of Kammebornia: Leos raka motsats. Eller kanske inte. Även detta är en vardagsblogg. Bara det att Pia är så himla bra på att se det underbara som händer varje dag - och beskriva detta. Helt onödigt att länka till specifika inlägg.
Katarina - Hovkonditorn: Hos Katarina kan man drömma sig bort bland fantastiska bakverk som får tandvattnet att rinna. Godis och Jul är två kategorier som ni MÅSTE spana in. (sen gäller det att sålla bort tre fjärdedelar för att ens eget julbak ska bli realistiskt. Men det är en annan historia)
Sen tre nya guldkorn som jag bara känt till i en vecka eller tre, men som genast kvalat in till en plats i min bloggroll:
Camilla - Glassriket: Allt om glass. Vackra bilder. Får mig att vilja plocka fram glassmaskinen och köra igång! NU.
Nu har jag legat hemma i soffan och snorat och hostat sen fredag kväll och jag är LESS. Det känns vid det här laget som att internet har tagit slut. Och jag har inget nytt och inspirerande att bjuda er på heller.
Eller jo, det har jag: Världens näst bästa förkylningskur. Ingefära (färsk så klart), honung, citron och the. Beroende på dygnsrytm och barskåp så kan man med fördel även tillsätta en skvätt rom. Tyvärr har jag varken honung eller ingefära hemma, och jag har inte heller tagit mig iväg till affären. Ska göra ett försök idag, för nu börjar kylskåpet eka rätt så tomt.
Vad världens bästa förkylningskur är? Det pratar vi om när blodapelsinerna kommit...
Skicka gärna nån rolig länk så att jag får något att fördriva tiden med. Recept, youtubeklipp, nån blogg. Anything, jag är desperat. Och om du brukar läsa här, men inte kommentera så skriv gärna en rad så att jag hittar till dig....
Det har varit en liten nedräkning till det här receptet haha! Men den som väntar på något gott och hela den där vändan, ni vet :-) Detta var första gången jag gjöt pralinskal och det är lite pillrigt, men absolut inte svårt på något sätt. Och det ser ju så snyggt ut när det är klart.
Vanligtvis när jag gör godis så brukar jag hålla mig till ett recept och följa det ganska slaviskt. Visst, lite småsaker kan man ju göra, som att byta ut smaksättning, exprimentera med olika typer av socker och dyligt. Men propotionerna måste vara oförändrade. Det är så mycket mer kemi med godistillverkning jämfört med mat. Men nedanstående har jag faktiskt exprimenterat fram för egen maskin. Och gott blev det.
Detta söta tryffelfat kan inhandlas på Yesh på Rutger Fuchsgatan i Stockholm. Tbana Skanstull. Den underbara fågeln är ett fynd ifrån exets mormor. Egentligen ett julgranspynt så klart, men det känns som att den skulle försvinna i en gran. Den förtjänar lite eget utrymme tycker jag! Och den passade ju utmärkt på fatet :-)
Vita chokladpraliner med kardemumma 200 gram vit choklad till skalen (men det skulle nog vara gott med mörk choklad också)
100 gram vit choklad
0,25 dl grädde
1 tsk kardemummakärnor
(eventuellt skal från en apelsin)
Gör så här:
Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
Värm grädden.
Finhacka resterande choklad. Stöt kardemummakärnorna. Lägg choklad och kardemumma i en glasskål och häll grädden över. Rör om tills allt har löst sig. (tillsätt rivet apelsinskal, lite i taget tills smaken är bra)
Häll upp i en spritspåse och ställ i kylen i minst en halvtimme.
Fyll skalen, men inte ända upp.
Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
Låt pralinerna stelna i kylen, låt dem stå i minst en timme innan de lossas och sen är det bara det roliga kvar: att äta pralinerna :-)
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
En pralin i genomskärning. Smaskigt värre. Bra recept om jag får säga det själv. Och det får jag ju.
Idag kl 09:00 släpps biljetterna till Iron Maiden. Konserten går av stapeln 2013-07-13 på nybyggda Friends Arena i Solna. Det är ju en alldeles perfekt julklapp till någon du tycker om. Köp flera och ge dig själv en i julklapp också! Om du inte sett dem live tidigare så är det på tiden. Och har du sett dem live så vet du ju att det är värt att göra det igen. Själv har jag sett dem... hmmm.... 6-7 gånger tror jag. Och förhoppningsvis blir det en till :-)
Kardemummapralinerna blev jättegoda. Och mer recept poppar runt i huvudet ska ni veta... Det känns vettigast att skriva ner grunderna EN gång och hänvisa hit... Så nu kommer avsnittet om att gjuta pralinskal.
Häll den tempererade chokladen i pralinformen. Knacka formen i bordet för att ta livet av eventuella luftbubblor. Låt formen stå en minut, och vänd dem sedan upp och ner över ett bakplåtspapper, så att överflödig choklad får rinna ut. Spara chokladen - den ska sedan återanvändas till bottnarna. Dra av överflödig choklad med en degskrapa och ställ skalen i kylen.
När det sedan är dags att fylla skalen så är det så klart viktigt att inte fylla ända upp - lämna lite space till bottnarna.
Så nu är det dags att temperera chokladen igen. Häll den sedan över pralinerna och skrapa av överflödet med en degskrapa. Låt pralinerna stå i kylen minst en timme innan det är dags att knacka ut dem ur formarna.
I dag är det första oktober. Rosa bandet-månaden. Vill därför påminna er alla om att klämma lite på era bröst. Speciellt viktigt för alla oss som är singelpinglor, eftersom vi inte har någon som klämmer på dem för skojs skull.
Många produkter är rosa denna månad. Mitt favoritthe Twinings till exempel. För varje såld theförpackning går en krona till Rosa Bandet. Jag passar därför på att hamstra lite nu. För den goda sakens skull (i dubbel bemärkelse)
Annars kan man ju sätta in en peng också. Lite snabbare, lite mer effektivt. Och det ena behöver ju inte utesluta det andra. Eller hur? Jag har SMS:at in en 50-lapp. Gör det du med vettja!