Undra hur många blogginlägg som har den rubriken idag... Det är ju trots allt kanelbullens dag. Jag har dock inte bullar i någon ugn alls, varken den köksliga eller den kroppsliga. Inte i frysen heller för den delen. Men jag har ett recept som är världsbäst. Jag bloggade receptet i somras, men eftersom en julblogg av naturliga skäl har lite mer läsare under hösten och vintern så kör jag lite återvinning.
Mamma Nilssons bästa bullar
Ett lite annorlunda recept med torrjäst, mjölkpulver och baksirap. Bullarna blir lätta, höga och fina och saftiga. Många har alldeles för mycket mjöl i degen och då blir bullen torr och tung och tråkig. Tricket som mamma passat vidare till mig är att degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunkens kanter, eller om den ska släppa.
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl! (orkar inte räkna om, det är praktiskt!)
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
Smaksättning och sånt:
1 ägg till pensling
100 gram smör
1 dl socker och en jävla massa kanel.
Pärlsocker ovanpå
Gör så här:
Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg. Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna (repetition är all inlärnings moder...) Jäs i 30 minuter
Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
Baka ut bullar eller längder. Jäs en gång till i 30 minuter
I somras gjorde jag en god längd: Smör, socker och kakao blandades till en geggamoja. Sen på med hallon. Skär kanterna i "fiskben" och fläta dem. Det enda felet var att jag använde mig av frysta hallon - bullen fick lite svårt att jäsa (vilket jag borde ha kunnat räkna ut från början). Så testa. Kombinationen hallon/choklad är ju bara så god! Men lär av mina misstag och låt hallonen tina först!
Pensla med ägg, strö på pärlsocker eller mandel. Grädda.
Bullar: gräddas i 200 grader i ca 7 minuter
Längder: gräddas i 175 grader i ca 25 minuter