En bulle i ugnen!

Undra hur många blogginlägg som har den rubriken idag... Det är ju trots allt kanelbullens dag. Jag har dock inte bullar i någon ugn alls, varken den köksliga eller den kroppsliga. Inte  i frysen heller för den delen. Men jag har ett recept som är världsbäst. Jag bloggade receptet i somras, men eftersom en julblogg av naturliga skäl har lite mer läsare under hösten och vintern så kör jag lite återvinning.
 
 
Mamma Nilssons bästa bullar
Ett lite annorlunda recept med torrjäst, mjölkpulver och baksirap. Bullarna blir lätta, höga och fina och saftiga. Många har alldeles för mycket mjöl i degen och då blir bullen torr och tung och tråkig. Tricket som mamma passat vidare till mig är att degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunkens kanter, eller om den ska släppa.
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
 
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl! (orkar inte räkna om, det är praktiskt!)
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Smaksättning och sånt:
1 ägg till pensling
100 gram smör
1 dl socker och en jävla massa kanel.
Pärlsocker ovanpå
 
Gör så här:
Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg. Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna (repetition är all inlärnings moder...) Jäs i 30 minuter
 
Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
 
Baka ut bullar eller längder. Jäs en gång till i 30 minuter
 
I somras gjorde jag en god längd: Smör, socker och kakao blandades till en geggamoja. Sen på med hallon. Skär kanterna i "fiskben" och fläta dem. Det enda felet var att jag använde mig av frysta hallon - bullen fick lite svårt att jäsa (vilket jag borde ha kunnat räkna ut från början). Så testa. Kombinationen hallon/choklad är ju bara så god! Men lär av mina misstag och låt hallonen tina först!
 
Pensla med ägg, strö på pärlsocker eller mandel. Grädda.
Bullar: gräddas i 200 grader i ca 7 minuter
Längder: gräddas i 175 grader i ca 25 minuter
 
 

Kommentarer
johanna säger:

Vad gott det ser ut! jag har redan startat dagen med en kanelbulle faktiskt. Det är nog många som kommer leta sånna här recept idag :)

Svar: Mmm... Tyvärr bakades dessa bullar i somras, så de finns inte kvar. Jag tror att jag ska gå och köpa bullar istället...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-04 | 10:29:27
Bloggadress: http://arildsdottir.blogg.se
Katarina säger:

Låter som ett toppen recept! Glad bulldag!

Svar: Glad bulldag till dig med. Men jag gissar att man inte firar den hos dig ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-04 | 11:03:09
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Camilla - Glassriket säger:

Om det är något av alla kanelbullerecept jag läst idag som jag ska prova själv så är det detta. Och det säger jag inte bara för att vara snäll! ( det är ju trots allt tomtens dotter jag skriver till, och med tanke på hur kort tid det är kvar till jul är det nog bäst att börja jobba på snällheten om man vill ha några julklappar... Det säger jag i alla fall till mina barn. Deras svar blir " MEH!")

2012-10-04 | 15:26:32
Bloggadress: http://www.glassriket.se
camilla - Glassriket säger:

Alltså, vad jag gillar mest är att det ska vara en jävla massa kanel! :)

Svar: Haha ja men vissa saker mäter man ju inte - det smakar man. Så jag har verkligen inte en susning om hur mycket det är ju :-) Men receptet är GRYMT, jag lovar att du kommer att bli nöjd med det!
Och du, farsan gillar glass, så jag är helt övertygad om att du befinner dig på listan över snälla barn :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-04 | 15:27:21
Bloggadress: http://www.glassriket.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback