Vita chokladpraliner med kardemumma

 
Det har varit en liten nedräkning till det här receptet haha! Men den som väntar på något gott och hela den där vändan, ni vet :-) Detta var första gången jag gjöt pralinskal och det är lite pillrigt, men absolut inte svårt på något sätt. Och det ser ju så snyggt ut när det är klart.

Vanligtvis när jag gör godis så brukar jag hålla mig till ett recept och följa det ganska slaviskt. Visst, lite småsaker kan man ju göra, som att byta ut smaksättning, exprimentera med olika typer av socker och dyligt. Men propotionerna måste vara oförändrade. Det är så mycket mer kemi med godistillverkning jämfört med mat. Men nedanstående har jag faktiskt exprimenterat fram för egen maskin. Och gott blev det.
 
 
Detta söta tryffelfat kan inhandlas på Yesh på Rutger Fuchsgatan i Stockholm. Tbana Skanstull. Den underbara fågeln är ett fynd ifrån exets mormor. Egentligen ett julgranspynt så klart, men det känns som att den skulle försvinna i en gran. Den förtjänar lite eget utrymme tycker jag! Och den passade ju utmärkt på fatet :-)
 
Vita chokladpraliner med kardemumma
200 gram vit choklad till skalen (men det skulle nog vara gott med mörk choklad också)
 
100 gram vit choklad
0,25 dl grädde
1 tsk kardemummakärnor
(eventuellt skal från en apelsin)
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Värm grädden.
  • Finhacka resterande choklad. Stöt kardemummakärnorna. Lägg choklad och kardemumma i en glasskål och häll grädden över. Rör om tills allt har löst sig. (tillsätt rivet apelsinskal, lite i taget tills smaken är bra)
  • Häll upp i en spritspåse och ställ i kylen i minst en halvtimme.
  • Fyll skalen, men inte ända upp.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna i kylen, låt dem stå i minst en timme innan de lossas och sen är det bara det roliga kvar: att äta pralinerna :-)
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
 
 
En pralin i genomskärning. Smaskigt värre. Bra recept om jag får säga det själv. Och det får jag ju.

Kommentarer
Katarina säger:

Så vackra och en god smak på pralinerna!

Svar: De blev verkligen jättegoda. Nu klurar jag på vita skal och blåbärscurd. Mörka skal och hallon/tranbärsfyllning. Mörka skal med ljus choklad och chili. osv osv....
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-02 | 15:27:31
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Victorias Jul säger:

Vilka fina, ser supergoda ut

Svar: De blev toppen :-) testa :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-02 | 16:19:38
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Marika på odlingspyssel säger:

Idag plockade Ikea fram julsakerna i kungens kurva :) vet inte när allt kommer fram men det tar sig!

Svar: Åh fan! Jag hade för mig att IKEA brukade börja redan i september. Kungens Kurva har jag lite svårt för dock. Jag gillar Barkaby...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-02 | 16:47:55
Bloggadress: http://odlingspyssel.blogg.se
Ellinors julblogg säger:

De här lät otroligt goda. De kanske jag ska prova på i år!

Svar: Ja gör det! Jag TROR att jag kommer att göra dem med mörk choklad nästa gång, men det är nog mest bara för att avgöra vad som är godast. De behöver inte ändras (men jag vill inte dö nyfiken...)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-02 | 17:53:21
Bloggadress: http://ellinorsjulblogg.blogg.se/
Em säger:

Men vad duktig du är! Låter och ser ju supergott ut!

Svar: Tack Em :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-02 | 21:07:00
Bloggadress: http://swedishxmas.wordpress.com/
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Gjuta pralinskal, du går verkligen all in, en annan nöjer sig med en ask aladin eller paradis ;-P
Fågeln är ljuvlig, har sett dem som satt dem på tallrikarna och använt vid dukning, ett tips om du har fler i gömmorna... KRAM <3

Svar: Tyvärr fanns det bara en pippi. Katter fattar tydligen tycke för alla typer av fåglar, inte bara äkta sådana. Men vem vet, det kanske dyker upp något mer framöver. Hoppas jag.
Och vad tusan... Nåt måste jag ju roa mig med när jag är hemma och är sjuk...
KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-02 | 21:08:29
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Helly säger:

Den lilla kemisten?! ;) Ser verkligen toppen ut. mycket imponerad av ditt hantverk. Pralinkursledare??

Svar: Haha nja... men jag skulle gärna gå en pralinkurs. Kanske något att be Tomten om?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-02 | 21:48:06
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Helly säger:

Klart du ska önska dig det! Du har ju bra DNA-kontakter med honom så det borde inte vara nått problem ;) hi hi hi

Svar: Hehe farsan är bra, han :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-02 | 22:32:57
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Leo säger:

Va duktig du är. Nu blev jag imponerad - igen. :)

Svar: Tack Leo! Du får prova - perfekt när du vill smöra för Mamma Mia? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-03 | 06:45:54
Bloggadress: http://leoscookie.wordpress.com
Joanna / byblondie.se säger:

Åh så gott!!!
Har ännu inte gett mig på det där med praliner men någon dag så... :)

Svar: Testa :-) Det blev jättegott!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-03 | 20:09:50
Bloggadress: http://byblondie.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback