Gott slut och gott nytt 2014

Bildkälla
 
Nu är det exakt 14 timmar kvar till 2014 - i alla fall för oss som befinner oss i Sverige. 2013 ska avslutas på samma sätt som 2011 och 2012 nämligen med middag och partaj hos Joacim.
 
Jag vill önska mig och min familj, dig och din familj, dina och mina vänner och alla andra ett riktigt riktigt GOTT NYTT ÅR. Jag har en känsla av att 2014 kommer att bli grymt :-)

Julen 2013...

Nu är jag tillbaka i Stockholm sedan några dagar och det är dags att sammanfatta julen 2013. Återigen kan jag konstatera att adventstiden är mysig, men alldeles för kort. Det var mycket saker som jag ville göra men som jag inte riktigt hann med. Traditionell julgodiskväll och polkagrisbak var en av sakerna som fick prioriteras bort till exempel.
 
Årets julkalender:
Jag gillade Barna Hedenhös uppfinner julen. Det är ingen kalender som kommer att hamna på topplistan, men jag såg alla avsnitt.
 
Årets presenter:
Jag måste ha varit grymt snäll, för jag har fått så bra klappar. Det stora är att jag fått en massa presentkort på IKEA - så under 2014 kommer det att bli ett nytt kök!!!! Eller i alla fall nya köksluckor i det befintliga köket :-) Utöver det så fick jag lite småsaker - men riktigt bra småsaker. En fransk kokbok, tjocksockar med Pippi-mönster, en slickepott med inbyggd termometer, vilket kommer att bli fantastiskt till nästa års godisbak. Och ytterligare en skål till min Marimekkosamling.
 
 
Årets julbord:
Pust. Det blev ett välfyllt bord i år. Alla klassiker och ett par nyheter
  • 2 sorters ägghalvor (räkor/majonäs + romröra)
  • 8 sorters sill och strömming
    Inlagd sill, tomatsill, apelsinsill, wästerbottensill, löjromsill, sillsallad och nubbesallad. Rullströmming med rödvin
  • 3 sorters lax
    Wiskey- och rosepeppargravad, vanlig gravad, kallrökt.
  • 4 sorters sallader
    Potatissallad, rödbetssallad, mimosasallad och waldorfsallad.
  • 5 sorters kallskuret och syltor
    Julskinka, rostbiff, kalvsylta, rullsylta, grissylta
  • 3 sorters korv
    Hjortkorv, älgkorv och vildsvinskorv.
  • Det varma
    Omelett med kantarellstuvning, revbensspjäll och Jansson. Och potatis så klart.
  • Tillbehören, smör, bröd, senap, äppelmos, gravlaxsås.
Min syster, som är julaftonsgeneral, satt på juldagen och rationaliserade lite till nästa år. Det är nog en bra grej... I år var det så mycket mat att jag bara orkade en portion fruktsallad till efterrätt - och så kan man ju inte ha det :-)

Årets besvikelse:
Tja, det var inte helt optimalt att bli sjuk precis innan jul. Även om jag blev bättre lagom till julafton så var jag så himla trött. Så redan kl 21 kastade jag in handduken och gick hem och lade mig och sov.
 
 
Årets shopping:
I år har jag inte shoppat så mycket nya julsaker. Äntligen. Jag börjar lära mig. Några nya julgranskulor som jag visade er häromdagen. Men...  Ovanstående två ljusstjärnor förhöjde verkligen vardagsrummet. Det kommer att bli lite jobbigt att ta undan dem när det är dags att städa undan julen...
 
Sådär. Det var en liten sammanfattning av julen 2013. Snart är det dags att sammanfatta hela året 2013 också. Men det får vänta till efter nyår. Och om någon undrar så är svaret JA. 
 
Det finns ett liv efter jul även för denna blogg. De två senaste åren har jag bloggat året runt (hrmm... med lite pauser) och det kommer jag att göra även 2014. Mat, keramik, hårdrock, lite pyssel. Som vanligt alltså. Men utan julen :-) Så fortsätt titta in vettja.
 

Nyårstips: fyra fina förrätter från arkivet

Okej, igår fick ni ett menytips för den stora nyårsfesten. Men om man ska laga middag i mindre skala kan man ju så klart sväva ut lite mer och göra saker som inte behöver förberedas i detalj på samma sätt. Här kommer lite inspiration från arkivet:
 
Laxtartar med skummig citronsås
 
Omelettrulltårta
 
Jordärtskocksoppa
 

Trerättersmiddag för många? Piece of cake med lite planering!

Förra nyårsafton var jag och Åsa ansvariga över middagen. Det kräver lite pyssel och planering om man ska få till en meny som är god, funkar för 13 personer, och som samtidigt kan förberedas och förvaras tills dess att det är dags att äta. Menyn nedan går utmärkt att göra till 20 pers om man skulle vilja det.
 
Alltid när jag bjuder på middag så ser jag till att planera en meny som kan förberedas så långt det bara går. När gästerna dyker upp så ska maten vara lagad, diskbänken vara ren och jag ska vara duschad och klädd, fix och färdig och inte lukta stekos... Så klart betydligt mycket enklare om man ska bjuda tre-fyra pers på mat, men inte någon omöjlighet alls även för många. Det kräver bara lite mer planering.
 
Så här löd nyårsmenyn anno 2012:
Förrätt: Soppa på hummer och röding. Saffransayoli. Vitlöksbröd.
Varmrätt: Hemgjord rostbiff och rödvinssås. Potatisgratäng och sallad.
Efterrätt: Frozen cheesekake
 
Menyn var alltså skapad utifrån smak och förberedelse. Varenda del i måltiden (förutom salladen till varmrätten) kunde förberedas dagen innan och bara färdigställas på nyårsafton.
 
Saffransayoli med lite chiliflakes på toppen
 
Förrätten:
Dagen innan festen så rensades hummern och rödingen fileades. Skal och fiskrens kokades till en fond och soppan gjordes i princip helt klar när mjukosten och creme fraiche blandades i. Hummern och rödingen skars i mindre bitar, och fick sedan bo i kylen tills dess att det var dags att äta. Saffransayolin gjordes helt klar.
 
På festdagen: Grädda vitlöksbrödet. Koka en liten del av soppan tillsammans med rödingen så att fisken tillagas. Fördela ut hummern och rödingen i tallrikar. Värm resten av soppan och häll upp. Sen så är det bara att servera. Saffransayolin ställde vi i flera små skålar på bordet så att folk fick ta själv, och samma sak med vitlöksbrödet.
 
Men egentligen... Nu serverades vår soppa i engångsskålar i plast, så vi fick vara lite försiktiga med temperaturen på soppan. Vår soppa fick bara vara varm, inte het - annars hade soppskålarna krullat ihop sig... Om man istället serverar soppan ur glas/porslinstallrikar så räcker det utmärkt med att fördela ut rå röding på respektive tallrik och sedan hälla på het soppa - då hinner fisken bli tillagad innan maten ens nått bordet. I alla fall om soppan är tillräckligt varm och om fisken är skuren i kuber på 1x1 cm.
 
På tal om vitlöksbröd så gjorde jag ett bröd i somras som var fantastiskt gott! HÄR finns receptet på det. Om man vill göra det till festen så skulle jag föreslå att man gör smöret dagen innan, sen skärs brödet och smöret pillas i på morgonen. Gräddas precis innan servering.
 
 
Varmrätten:
Dagen innan festen: Vi gjorde en nätt liten rostbiff på en köttklump på 4,5 kilo. 10 timmar fick högreven stå i ugnen, då hade det uppnått en innertemperatur på 63 grader. Sen lindades det in i folie och fick vila till dagen efter. Visst... Det hade gott och väl räckt med en köttbit på 3 kilo, men antingen så fanns det bitar på runt 1 kg, eller på 4-5 kg. Och eftersom kilopriset var så pass mycket lägre på de stora bitarna så blev det ungefär samma pris för vår monsterköttbit, jämfört med om vi hade köpt tre mindre bitar. Kan vara värt att tänka på - för det gör ju inte ont att ha mat i kylen dagen efter heller.
 
När köttet gått färdigt i ugnen så gjordes basen till rödvinssåsen i ordning. Gojsigheterna i botten på ugnsformen reducerades och kryddades. Sen fick även det bo i kylen över natten.
 
Även potatisgratängen förbereddes dagen innan. Potatis och lök skalades och gratängen lades ihop. Vill man göra det enkelt för sig så gör man gratängen i engångsformar i aluminium, så sparar man disk på festdagen. Skönt att slippa en belamrad diskbänk... Efter ungefär en timme hälldes vätskan från potatisen bort. Sen är det bara att krydda, hälla på grädde och slå in det i folie så klarar den att stå till dagen efter. Vi gjorde gratäng på 4 kilo potatis och 2 liter grädde. Lök och vitlök så klart. På tok för mycket mat till 13 pers... Hälften hade precis räckt, men om man nu ska laga åt 20 pers så är det bra mått - och det finns ändå så att det blir över... För det sista man vill är att grubbla över om maten ska räcka eller inte...

På festdagen: Skär upp köttet i god tid innan middagen. Gör sallad. Om den ska läggas upp på tallrik tillsammans med maten så kan man med fördel ha en skål för varje grönsak - så blir det lite lättare att ge alla lite av allt... En dryg timme innan middagen så går potatisgratängerna in i ugnen. Värm såsen och tillsätt grädde och en klick smör. Red den lite om det behövs. Sen så är det bara att lägga upp gratäng, kött och sallad. Såsen var det självservering av vid bordet - hugg lämplig kanna/litermått eller vad det nu kan tänkas finnas för lämpligt i köksskåpet om det nu inte finns såssnipor så det räcker.
 
 
Efterrätten: 
Dagen innan festen:
Enklast av allt: gör klart cheesecaken helt och hållet dagen innan (eller veckan innan för den delen - bara man plastar in den ordentligt så går det finfint) och förvara i frysen.

På festdagen: Ta fram cheesecaken ur frysen ca 15 minuter innan servering. 
 
 
Uppskattningsvis gick det alltså åt ungefär 1½ timme aktiv tid i köket på festdagen. En timme tidigt på dagen för att skära grönsaker till salladen och att skiva köttet. Sen ungefär en halvtimme i samband med maten; röra lite i såsen, stoppa in och ta ut gratänger, värma lite soppa, lägga upp maten på tallrikar.
 
Helt okej tycker jag - speciellt eftersom alla jobbiga och diskskapande saker var färdiga redan dagen innan.

En annan dag VS en annandag

Fredrik Backman, blogginlägg från förra annandagen:

Grejen är ju liksom att varje gång min 2,5-årige son har fått en idé de senaste sex månaderna och frågat mig om vi kan göra något, och jag inte riktigt har varit säker på att vår försäkring täcker det eller inte har haft några mynt på mig eller helt enkelt inte har orkat, så har jag lovat honom att vi ska göra det en annan dag.

För det är så man gör med barn när man har hamnat i tillräckligt många retoriska återvändsgränder om leksakshelikoptrar och snögubbar och hundvalpar och de där små svinhårda jävla studsbollarna som man får i de där automaterna i entrén till Ica Maxi och som jag får springa runt och riskera livet i parkeringsgaraget för att få tag på sen. Man säger att vi gör det här en annan dag. Det funkar lite som politik efter ett tag. Man ljuger liksom inte, men man ger inga löften heller. ”En annan dag” är småbarnsförälderns motsvarighet till ”vi kommer tillsätta en utredning och uttömma alla alternativ”.

Och, jo. Det har faktiskt funkat helt okej, än så länge.

Ända tills idag, faktiskt.

För tydligen berättade någon för honom imorse att idag är annandagen.

Så det här kommer ta en stund.


Önskar eder alla en fröjdefull jul!

Godmorgon! Nu är det bara timmar kvar innan julafton är här. När man var liten kunde det inte bli julafton fort nog, men nu känns det som att adventstiden gärna fick vara några veckor längre. 6:e advent och sedan jul. Det vore väl något till nästa år?
 
 
Same procedeur as last year. Det innebär att vi strax sätter igång med tillagningen av julsinkan. Äter risgrynsgröt till middag och provsmakar diverse godsaker. Uppesittarkväll hos systeryster. Same procedeur as every year.
 
Nu tar jag paus i några dagar. Jag passar därför på att önska er alla en riktigt GOD JUL redan nu. Njut av några dagars ledighet. Njut av tid med familj och/eller vänner. Njut av god mat och gott godis. Njut av en juldag med många timmar i morgonrock och någon matiné från 40-talet. Ligger du i ofas med fixandet inför imorgon? Prioritera bort något. Genast. Julafton kommer i alla fall!
 
I mellandagarna är jag tillbaka med tips på nyårsmat. I väntan på nya inlägg kan jag rekommendera en titt i kategorin Recept - pimpa resterna. För om några dagar är vi redan trötta på julmaten, men den är förmodligen inte i närheten av att ta slut. Där finns bland annat recept på en jättegod pajdeg (matpaj alltså) och en receptskiss på en smörgåstårta där julbordets rester tas tillvara.

Kunde så klart inte hålla mig!

Lite nya julgranskulor blev jag ju ändå tvungen att handla. Så nu tror jag att samlingen har passerat fyrahundra stycken. Men vad sjutton. Det är ingenting jämfört med kvinnan i en dokumentär jag såg på TLC häromkvällen. Hon hade 165 (!!!) stycken julgranar inne i sitt hem. Och hade spenderat $400.000 på granarna och pyntet. Då kände jag mig helt plötsligt väldigt sparsmakad i mitt julfirande :-)
 
 
Dessa kulor hittade jag på Indiska. Jag ville ha något mer blankt och glittrande. Något som ljusar upp. Fejkade granar är ofta så mörka tycker jag. Har jag tur finns det flera kvar så jag kan shoppa flera på mellandagsrean - för nästa år blir det nog en ljus gran igen.

Tunnbrödstubbar med lax och rom

Här kommer en mångsidig receptskiss. Dessa stubbar fungerar perfekt som ett inslag på julbordet, men även som en liten snitt till nyårets champagnemingel. Gör rullarna på festmorgonen, men dekorera dem ganska nära serveringen. 
 
 
Tyvärr kan jag inte erbjuda några mått, då detta var en spontangrej som jag gjorde till påskbuffén i våras och jag hittade bilderna när jag kollade vad jag fotograferat under vårens bloggtorka. Jag minns på ett ungefär vad jag använde i alla fall...
 
 
Gör en röra genom att mosa kall kokt potatis med Philadelphiaost. Krydda (tex med lite pepparrot, dill, örtkryddor, citron eller vad som nu faller dig i smaken). Tärna ett äpple fint och blanda i potatis/färskoströran. Bred ut potatisröran på fyrkantigt mjukt tunnbröd (min favorit är Sarek) och lägg på skivad rökt lax. Rulla ihop till rullar. Hit kan man förbereda. Om rullarna görs på förhand: linda in dem i gladpack och förvara i kylen.
 
Vid servering: Skär varje tunnbrödrulle i "lagom" stora bitar. 7-8 stycken bitar av varje rulle är lagom. Bred på lite creme fraiche på toppen av rullen. Toppa med en bit citron, en klick rom och lite svartpeppar.

...och där brann bocken!


Fattiga riddare med saffran. Är det "rika riddare" då?

God morgon. Har du gått på julsemester nu? Jag har lyckats bli sjuk igen. En riktig dunderförkylning. Så i torsdags gick jag hem från jobbet och bäddade ner mig i soffan - bara för att upptäcka att det inte gick att andas liggande, så det fick bli ordentligt sittande soffhäng istället.
 
Igår tröstade jag mig med denna lunch. Fattiga riddare med saffran. Jag tror att det var gott, men jag har inte så mycket smaksinne för tillfället. Det var i alla fall en himla trevlig konsistens :-)
 
 
Vispa två ägg med 0,5 dl grädde, en nypa salt och ett kuvert saffran. Vänd 4 skivor vitt bröd (kanterna bortskurna) i blandningen och stek i smör på medelvärme, några minuter på varje sida. Vänd de stekta riddarna i socker. Servera med skivad blodapelsin och en klick yoghurt (jag hade vaniljyoghurt i kylen)
 
 
 
sdmklsdl

Årets paketinslagning


Bara för att rött och turkos är såå snyggt tillsammans!

Den bästa gravlaxen är den med whiskey och rosépeppar

Det är inte många dagar kvar till julafton nu. I övermorgon är det dags att grava laxen om den ska hinna bli klar till jul. Jag vet att jag tjatar om detta recept varje år, men 1/ repetion är all inlärnings moder. 2/ Julen handlar till stor del om "Same procedeur as last year? Same procedeur as every year, James. 3/ Jag tjatar för att jag bryr mig om er. Så ni gamla läsare får ha överseende med att få detta recept för hundrafemtielfte gången.
 
Förresten.... Eftersom jag har bloggat receptet hundrafemtielva gånger tidigare så måste jag ju fråga: är det någon av er som har provat? Det vore jättekul med lite feedback i sånt fall :-)
 
 
Whiskey- och rosépeppargravad lax á la fruntimmerna Nilsson

1,2 kg fryst laxfilé, 2 st mittbitar

Kryddblandning på mammas vis:
½ dl salt
½ dl socker
1-3 msk rosépeppar
1 tsk vitpepparkorn

½ dl whiskey

...och så här säger syrran om saken - och jag håller med
Lägg till lite mer av salt, socker och whiskey per kilo så blir laxen lite fastare och får mer smak. Jag brukar ta ca 0,75 dl/kg. ...efter behag :)

Gör så här:
1. Tina laxen och ta bort alla ben.
2. Krossa pepparkornen och blanda med socker och salt.
3. Strö över hälften av kryddblandningen på laxen.
4. Lägg in laxen i en plastpåse, strö på resten av kryddblandningen och whiskeyn.
5. Förslut påsen och lägg in i kylen.

Laxen ska vändas flera gånger per dag och är färdig efter två dygn. Torka av kryddblandningen and you're good to go!
 
Gravlaxsås
Lägg en äggula i en skål tillsammans med 2 msk senap, 1 msk strösocker och 2 msk vitvinsvinäger. Kör med stavmixern och tillsätt 1 dl matolja till tjock konsistens. Blanda i 1 msk finhackad dill och sen är det klart.
 

Kan ni känna doften av jul?

Det är något speciellt med de här sista dagarna före julafton. När man var liten kunde dagarna fram till julafton kännas som om de aldrig tog slut. Och nu i vuxen ålder hinner man knappt slå upp ögonen på morgonen innan det är dags att gå och lägga sig igen, och vips är Trettonhelgen förbi och passerad.
 
 
Dagens fråga: Hur sjutton kan jag ha haft en julblogg i över sju år utan att någonsin publicerat ett recept på julens mest självklara matbit? Till mitt försvar ska sägas att jag i alla fall bjudit på recept på griljering. HÄR finns två andra varianter om man känner för att förnya sig.
 
 
Hittade lite bilder från förra julen. Gud vad det vattnades i munnen på mig. Mammas julskinka... Lukten i köket... provsmakning av varm skinka... Suck... Åhhh vad jag är sugen nu.
 
Eftersom det strax är dags att göra årets julskinka och eftersom jag faktiskt aldrig haft något skinkrecept här på bloggen så är det väl ändå dags? Så här gör min mamma, och så här hade jag också gjort om julen firats i mitt hem:
 
Mamma Nilssons julskinka
1 julskinka
 
Kryddblandning, per kilo skinka:
2 tsk stötta kryddpepparkorn
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad rosmarin
1 lagerblad
 
Griljering:
1 ägg
2 msk senap
1 msk socker
2 msk ströbröd
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Lägg skinkan i en ugnsfast form, på en stor bit ugnsfolie (ska räcka till att täcka hela skinkan)
  • Blanda kryddorna och stö dessa över skinkan. Linda in grisrumpan i folien och stick en termometer i den tjockaste biten.
  • Tillaga skinkan i ugn tills termometern visar ca 65 grader. Den kommer att gå upp några grader till efter att den ha tagits ut ur ugnen, så bekymra er inte för att det verkar lågt :-)
  • Höj ugnsvärmen till 250 grader
  • Låt skinkan svalna något, skär sedan bort en del av svålen.
  • Blanda ägg, senap och socker och pensla detta på skinkan. Strö över ströbröd
  • Griljera i ca 10 minuter.
 
 
Dagens fråga 2: Din julskinka då? Kokar du den? Eller gör du den i ugnen? Eller kanske snabbvarianten med en färdigkokt som bara griljeras?
 


 

Citronsill, apelsinsill och tomatsill

Vilken sill finns alltid på ert julbord? Inlagd sill så klart. Men säkert även nån lite roligare sort? Hos oss är tomatsillen och apelsinsillen obligatoriska inslag. Och sillsallad (usch! säger mina smaklökar om det) Efter att julen flyttade till min syster har även löjromssill hittat vägen till julbordet. Förra året såg jag ett roligt recept hos Frostrosor. Nämligen tranbärssill.
 
 På bilden: citronsill
 
Citronsill
Varvas i burk
4 st saltsillfiléer
2 st gula lökar, tunt skivad
1-2 purjolökar, skivade
Dill
 
Lag - kokas
Saft av 2 citroner
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
1 tsk vitpepparkorn
1 lagerblad
0,5 tsk kryddpepparkorn
3 st kryddnejlikor
 
Apelsinsill
Varvas i burk
4 st saltsillfiléer
1 rödlök, tunt skivad
½ blodapelsin, tunt skivad
10 st krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
 
Lag - kokas
1 dl vatten
0,5 dl pressad blodapelsin
1 dl ättiksprit
0,5 dl honung
1 dl socker
 
Tomatsill
Varvas i burk
6 st saltsillfiléer
2 st gula lökar, fint skurna
 
Lag - kokas
2 dl socker
0,5 dl ättiksprit
0,75 dl vatten
1 lagerblad
 
Sås - blandas med lagen när den kallnat
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl ketchup
1 tsk salt
2 msk senap
1 påse sillkryddor
Dill
 
Gör så här:
  1. Blötlägg sillen ca 12 timmar
  2. Koka upp lagen och låt den kallna
  3. Skär sillen i bitar
  4. Varva sill, lök och övriga smaksättare i en burk
  5. Häll den kalla lagen över sillen (för tomatsillen ska lagen och såsen blandas innan den hälls på sillen)
  6. Låt stå i 1-2 dygn
  7. Smaka av. Om det behövs mer socker, salt eller syra: ta bort en liten del av lagen och koka upp med mer av vad som nu kan tänkas behövas. Låt kallna. Häll den kalla lagen på sillen.

Ägg, ägg, ägg!

Ingen som följer Tomtens Dotter har väl missat att jag gillar det där med ägghalvor. Det är så himla gott och finns alltid med på den första tallriken på julbordet. Och på den andra. Förmodligen även på den tredje. Sen går man i kylskåpet under kvällen och hugger ett ägg lite nu och då.
 
Här kommer en liten påminnelse om tre olika varianter på ägg från receptarkivet. Samtliga är värda att ta en plats bland julbordets obligatoriska (?) räk- och majonäsägg.
 
Lax- och sparrisägg. Klicka HÄR för recept
 
Ägghalvor med romröra. Klicka HÄR för recept.
 
 Detta recept publicerades för bara några veckor sedan.
Laxröra och en klick rom. HÄR återfinns receptet.

Organiserat kaos + byte av julklappar

Byta julklappar? Är det okej? Absolut säger jag - klapparnas syfte är att skänka glädje till mottagaren. Men man kan ha fått något som man redan har. Eller ett plagg i en storlek som inte passar. Eller något som har en garanti.
 
 Stockholmstips: På Ljunggrens papper i Gamla Stan kan man köpa sigiller med bokstäver. Jag köpte en med ett E för några år sedan och det är riktigt kul att kunna lacka paketen med något annat än Panduros vanliga God Jul-sigill.
 
Mitt förslag är att inte göra en grej av det. Stoppa ner kvittot i ett igenklistrat kuvert och lägg med i paketet (eller lämna till föräldrarna om julklappen ges till andra barn än dina egna). Så behöver det inte bli jobbigt för mottagaren att be om kvittot om storleken inte passar, och du slipper hålla rätt på ett eventuellt garantibevis i flera år.
 
 
I mitt pysselrum har jag försökt organisera det kaos som alltid uppstår i samband med paketinslagning. Genom att samla snören, tape, diverse dekorationer och saxen i en våningskorg så blir dessa saker snarare ett dekorativt inslag. Och jag har alla saker nära till hands och slipper plocka undan. Sånt gillar jag!

17:e december - det bästa med att julblogga är...

Jag är en sån människa som måste läsa. Och som måste skriva. På jobbet är min starkaste sida se strukturer och att dokumentera saker. Skriva instruktioner. Även hemma måste jag skriva. Annars skulle hjärnan bli så full att den förmodligen skulle explodera. 
 
Att det blev just skrivande i bloggform var en slump. Jag hade precis lika gärna kunnat skriva dagbok. Läste en del bloggar när jag började papperspyssla och fick för mig att jag skulle starta en egen blogg. Då, 2006, var de flesta bloggarna specialiserade. Pysselbloggar, inredningsbloggar, modebloggar. Så jag funderade på vad jag gillade, och vad jag ville skriva om. Det blev en julblogg. En av Sveriges första :-)
 
Bild från förra årets julbloggsträff som gick av stapeln på Skansen.
Från höger till vänster:Marie, Anna, Ellinor, Emelie, Johanna och Therese.
 
En sak som jag verkligen gillar med att blogga är att jag alltid har mitt receptarkiv i fickan. Så praktiskt när man ska baka eller göra godis hos någon annan. Sen att jag har ett jularkiv där jag både kan spara idéer för framtiden och titta tillbaka på baktiden.
 
Men det allra allra bästa är alla härliga människor jag lärt känna. Vissa av er har jag mer kontakt med under oktober och november än vad jag har med mina IRL-vänner. Genom att ni bjuder på er själva och att vi har mer eller mindre flitig kontakt via kommentarer så känns det som att jag känner många av er "på riktigt". Vissa som är väldigt regelbundna i sin uppdatering... där kan jag bli riktigt orolig om ett inlägg inte kommer på utsatt tid haha.
 
Så till alla läsare - med eller utan blogg: Ni berikar min jul. Ni är det bästa med att julblogga!
 
Tjejer, jag hoppas att det är okej att jag publicerar bilden utan att fråga er! Om inte: säg till så plockar jag bort den omgående!!!
a

Julkalendern for dummies. Och Alex Schulman

Skrattade så jag höll på att dö igår. Alex Schulman har skrivit en kolumn om att årets julkalender är obegriplig. Att den är så obegriplig att han inte kan besvara sin dotters frågor. "Det är nämligen en mycket avancerad värld som här målas upp." Det dröjer inte länge innan Axbom kommer med förklaringen. 
 
Alex Schulman: Varken jag eller min dotter hänger med i julkalendern
Per Axbom: Julkalendern förklarad för Alex Schulman
 
 
Så vad tycker jag om julkalendern då? Jodå. Jag gillar den. Vi hade några Barna Hedenhös-böcker när jag var liten och jag gillade speciellt den där de åkte till Egypten. Barnen gör riktigt bra skådespelarinsatser och Lotta Tejle är hur bra som helst i rollen som farmor. Den hade så klart kunnat vara juligare - men det kommer hoppas jag :-)

15:e december - mina juldrömmar

Mina drömmar är inte stora och högflygande. Istället består de av saker som jag bara tar för givet. Att fira julen med familjen. Att alla mår bra.
 
Om vi ska gå över på de saker jag inte tar för givet: att tågtrafiken funkar som den ska. Så att jag kommer hem. Jag är iofs ute i sån pass god tid så det värsta som kan hända är att jag blir försenad. Inte att jag inte kommer fram alls (peppar peppar....) Och att vi får en vit jul. Så klart. Även om det verkar lite tunnt på den fronten för tillfället.
 
 
Julens gröna inslag får gärna begränsas till julgran och sallad! Som denna tillexempel. Ruccola, rödkål, blodapelsin och äpple. Enkelt och väldigt gott till julbordets kallskurna.
 
Detta är inlägg nr 15 i Jessicas julutmaning.

16:e december - favoritjulbild jag tagit själv

Skinka, adventsljusstake, elljusstake.
Det blir inte mycket juligare än så.

Jag ligger efter med julutmaningen. Ikväll (efter att jag chokladsanerat lägenheten!) ska jag försöka skriva ihop dag 14 och 15. Om jag hinner. Annars får det vänta nån dag till.
 
Detta är inlägg nr 16 i Jessicas julutmaning.

Årets pralinverkstad: check!

Det är ändå lite faschinerande vilka saker som jag gillar att skapa. Det finns nämligen ett par saker som jag avskyr. Det ena är diskbänkar som inte är tomma och rena. Det andra är att ha smutsiga händer. Hur i hela friden kommer det sig att jag har fallit för just keramik och pralintillverkning? Faktum är att jag kan kliva upp och tvätta händerna ibland när jag drejar. När det blir för mycket.
 
 
Nåväl. Igår blev jag klar med årets skörd. Fem olika sorter har det blivit, nämligen citronpraliner, praliner med vit chokladtryffel och kardemumma, mozartpraliner, polkapraliner och slutligen pralinerna med drottninggelé. Recept på samtliga praliner, och fler därtill, hittas i min alldeles nystartade pralinkategori. Det kändes som att det var på tiden för en sån :-)
 
Påsarna har jag shoppat på Lagerhaus. Pimpade dem med lite washitape och skrev vilken sorts pralin som ligger i varje påse. För att var lite övertydlig stoppade jag dessutom ner lite passande dekor i två av påsarna. Utöver polkagrispralinerna som fick sällskap av små polkagriskäppar så stoppade jag även ner lite hela kardemummakapslar bland kardemummapralinerna.
 
Ikväll ska min lägenhet chokladsaneras. Det är choklad överallt. På golvet i köket. På handtag till lådor och dörrar. I kylskåpet. På toalettdörren... Skulle inte bli förvånad om jag har choklad på gardinerna...
 
Ha en riktigt fin måndag och hoppas att denna dag blir en skön start på vad som kanske är den sista arbetsveckan innan julledigheten :-)

Vita chokladpraliner med drottninglikörgelé

Här fortsätter pralinverkstaden. Note to self: glöm inte att kyla pralinerna innan det är dags att knacka ur dem ur formarna. Så kanske man slipper stå där med två formar där bottnarna trillar ur, men resten av pralinen sitter kvar i formen. Så det blev till att börja om från början. 
 
Idag har jag provat en ny sort. Jag och mamma har uppfunnit dessa genom ivrigt telefonkonfererande. Likören som användes är mammas hemgjorda. (Inlägget är uppdaterat med likörrecceptet nu! Tack mamma!) Bären som smaksatte likören användes även dessa som fyllning i pralinen. Självklart går det bra att göra dessa praliner på någon annan likör. (antar jag...) Pralinskal av mörk choklad med cointreaugelé borde tillexempel bli toppen. Eller varför inte minttu? Man kan även exprimentera med favoritwhiskeyn.
 
Vi ville ha en lös gelé. Den skulle inte bli så fast som marmeladgodis, utan bara lite vobblig. Tillräckligt stadig för att klara av tyngden av bottnarna, men inte mer. Och det var exakt den konsistensen det blev med dessa propotioner. Vill man ha en mer "geléig" gelé så är det bara att öka på mängden gelatin.
 
 
Vita chokladpraliner med drottninglikörgelé
15 praliner
 
200 gram vit choklad till pralinskalen
 
1 dl drottninglikör (bär + sprit)
0,5 dl vatten
1 gelatinblad
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna. Note to self: I vanliga fall är tunna pralinskal bra pralinskal. Men just dessa praliner skulle vinna på ett lite tjockare skal, då fyllningen inte består av choklad. Får tänka på det till nästa gång...
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter
  • Koka vattnet, krama ur gelatinbladet och låt det smälta i det heta vattnet. Blanda ner drottninglikören. Låt kallna, men inte stelna.
  • Fyll skalen med gelé, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna. Låt stå nån timme i kylen (eller gärna över natten) innan bottnarna gjuts.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
 
 
Mammas drottninglikör
1 liter Blåbär
1 liter Hallon
8 dl strösocker
75 cl renat.
 
Gör så här:
Lägg rensade men ej sköljda bär i en burk. Häll i sprit och socker, rör om. Lägg ett tätt lock på. Ställ burken i rumstemperatur, rör om en gång varje dag till sockret är löst. Låt stå 2 månader. Sila och häll på flaskor.
Men till detta recept användes alltså även bären! Ingen idé att slänga såna godsaker inte :-)

Polkagrispraliner

Det pågår pralinverkstad i det Nilssonska hemmet. Och eftersom jag inte hinner göra några polkagrisar inför julen så får det bli praliner med färdiggjorda polkagrisar istället. Tur att familjen håller ställningarna, systersonen efterfrågade nämligen polkagristillverkning så det tillverkas där istället.
 
 
Polkagrispraliner á la Tomtens Dotter
15 praliner
 
200 gram mörk choklad till pralinskalen
 
100 gram vit choklad
50 gram grädde
25 gram smör
1 dl krossade polkagrisar
Pepparmyntolja (Apotekets!) efter behag
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Hacka den vita chokladen och lägg chokladen tillsammans med smöret i en skål
  • Hetta upp grädden och häll den över smöret och chokladen.
  • Rör till smeten blir slät. Blanda med de krossade polkagrisarna
  • Smaka av med pepparmyntolja
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna. Låt stå nån timme i kylen (eller gärna över natten) innan bottnarna gjuts.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
 
 
 

Mozartpraliner

Min mamma gillar marsipan. Det gör inte jag. Men eftersom jag är en snäll dotter med en liten hang up på praliner så vill jag så klart göra min mor nöjd och glad. Hon håller just nu på att göra mig nöjd och glad genom att göra grissylta (sylta på grisfötter och fläsklägg, du hittar receptet HÄR) så då är det inte mer än rätt att jag gör Mozartpraliner till henne.
 
Mozartkulor är ju en klassiker till jul. Jag tog den klassiska kombinationen marsipan, sprit, nogat och choklad och förvanldade dessa till praliner.
 
 
Mozartpraliner á la Tomtens Dotter
räcker till 15 praliner
 
200 gram mörk choklad till skalen
1 guldnogat (50 gram? glömde kolla...)
50 gram mandelmassa (som innehåller mer mandel och mindre socker än marsipan)
2 msk rom (eller annan sprit för den som vill ha något annat)
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Mosa mandelmassa tillsammans med rom till en krämig och ganska lös konsistens. Häll upp i spritspåse.
  • Smält nogaten, klicka i den i pralinerna. Låt stelna.
  • Spritsa i mandelmassa men inte ända upp till kanten. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
     
 
Som vanligt i pralinrecepten hänvisar jag till dessa inlägg:
  • HÄR kan du läsa hur man tempererar choklad
  • HÄR kan du läsa om hur man gjuter pralinskal
På denna bild syns det tydligt att jag råkade värma chokladen lite för mycket i steg 1 när jag tempererade den. Då blir den flammig och missfärgad. Det påverkar dock inte smaken.
 

Inspiration: dukning

Igår satt jag och gick igenom bilder i mobilen och hittade denna härliga dukning. Minns inte riktigt i vilken butik jag tog bilden men av rulltrapporna i bakgrunden på bild nr 2 skulle jag gissa att det var på P.U.B
 
 
Jag gillar när man kombinerar porslin. Inte allt från samma serie utan kombinerar olika serier, strukturer och färger och skapar något enhetligt men livfullt. Om jag hade obegränsat med pengar så skulle jag köpa Matteusporslinet. Alltså det röda på bilden. De vita skålarna med rönnbär är också fantastiskt snygga. De väcker dock "försöka göra själv på keramiken"-djävulen i mig. Jag menar... Målningen är ju inte så avancerad så det borde gå...
 
 
Att ha kökshanddukar istället för servetter är vid det här laget en modern klassiker. Snyggt som attan och väldigt juligt eftersom de flesta kökshanddukarna brukar ha röda mönster. I kombination med kuddarna i grov säckväv (se översta bilden) som besticken lutar emot och träskärbrädan vid varje plats så blir det rustikt och vackert på samma gång.
 
Vill du se fler inspirerande dukningar? Gör ett besök hos Helena, hon har varit och spanat in Royal Copenhagens årliga kändis-julduknings-special.

13:e december - så firar jag lucia

God morgon! Idag är det lucia (vilket knappast är någon nyhet). Dagens tema i Jessicas julutmaning handlar om hur vi firar lucia. Hmm. Jag firar inte lucia på något speciellt sätt faktiskt. Förut hade vi alltid luciatåg i matsalen på jobbet, men inte längre. Och när man inte har några barn så blir det inga charmiga småbarnståg heller.
 
 Luciatåget på Nyhetsmorgon, TV4
 
I Göteborg ska man slå världsrekord i Luciatåg. Klockan 16:30. Det största i världen. Vet inte riktigt hur många deltagare som krävs för att få ihop världens hittills största luciatåg, men det måste vara mååååånga deltagare. TV4 sänder live på webben från kl 16.30
 
Själv kommer jag att fira Lucia med Smaug. The Hobbit på bio är planen för kvällen. Önskar er alla en riktigt fin lucia!
 
Detta är inlägg nr 13 i Jessicas julutmaning.

Färgtema för julklapparna + spartips

Är ni färdig med julklapparna? Det är jag. Äntligen. De sista två klapparna shoppades igår. Yippi! Nu ska jag bara slå in allt. Inte en enda julklapp har landat i papper. Än. Detta är färgtemat för årets paket. Rött och turkos. Så klart. Ni känner väl mig? :-)
 
 
Tänkte komma med ett litet tips. Om det är nån som är ute i sista minuten med julklapparna :-) Alltid när jag ska shoppa på nätet så tillämpar jag principen Google is my friend. Jag googlar alltid "rabattkod" + butikens namn. Eller så kollar jag på www.rabattkalas.se vilket är lite enklare - där hittar jag bara koder som faktiskt är gällande just nu och slipper koder där giltighetstiden har gått ut (det dyker upp en del såna vid googling...)
 
Hemma hos mig varvas pralintillverkning med Ernst. Bra kväll så här kvällen före lucia. Önskar er alla en fin kväll :-)

12:e december - vad har jag för juligt i min väska?

Idag tänker jag vara lite anarkistisk och inte följa temat helt och fullt. Juligt? Nope. Men vintrigt. I handväskan? Nej inte det heller. Men väl PÅ handväskan.
 
 
Reflex. Då finns den alltid med. Den hänger i axelremsfästet på den sida av väskan som jag alltid har vänd bakåt. I form av en döskalle så klart.
 
Reflex är den billigaste livförsäkring som finns. Dekorera julklapparna med dem. Använd dem. Just do it!
 
Detta är inlägg nr 12 i Jessicas julutmaning.

Saffranssemlor

Så har det blivit dags för det sista receptet från glöggfesten, nämligen saffranssemlorna. Även dessa gjordes i litet format. Mitt degrecept ger 64 bullar, men nu gjorde jag 64 runda släta bullar på hälften av degen. Just för att de skulle servera en massa annat gott, så då är det läge att dra ner på storleken lite.
 
När det gäller semlor är det - enligt min mening - alltid läge att dra ner på storleken. Jag kan nästan bli lite äcklad av de vanliga semlorna. De är så stora och det är så mycket grädde och grädden är alldeles för hårt vispad. Ändå äter jag upp hela om den står framför mig :-)
 
 
Naturligtvis bakades dessa som Kramforsbullar. Runda och släta bullar. Eftersom storleken minskades lite så förkortades tiden i ugnen med 2 minuter. Dessutom har jag testat att lägga saffranet i blöt i cognac och det gav effekt. Testa det nästa gång ni gör saffransbullar. Eller egentligen vad som helst med saffran. Lägg 1 g saffranspistiller i en liten burk tillsammans med ca 1 tsk socker. Häll på 1 msk cognac. (eller vodka. eller rom) minst över natten, men gärna längre.
 
30 av bullarna konverterades till semlor. Till fyllningen gick det åt 250 gram mandelmassa. Mandelmassan smaksatte jag med riven ingefära samt juice och rivet skal från en blodapelsin. Och grädde naturligtvis. Ungefär 3,5 dl gick åt. Och ingen semla är komplett utan att bli pudrad med florsocker.
 

11:e december - mitt favoritjulgodis: Praliner

Detta blev lite svårt. Hur sjutton ska man kunna välja? Jag menar... Godis är ju min grej. Och de flesta favoritrecept har jag publicerat både en och sju gånger. Men just nu är jag väldigt mycket inne på det där med praliner. Det är gott. Och roligt. Faktum är att jag just nu håller på att gjuta pralinskal - jag har bara en liten paus medan jag håller på att temperera choklad och väntar på att den ska svalna :-)
 
Men jag har lite opublicerade pralinrecept. Från korv- och pralinhelgen. Dessa recept är riktigt goda - om än inte de absoluta favoriterna. Favoriterna hittar ni här, nämligen praliner med salt karamell, praliner med vit choklad- och kardemummatryffel och citronpraliner (som jag ska försöka göra om till blodapelsinpraliner med cointreau)
 
Innan vi kör igång med recepten så tar vi lite basic:
  • HÄR kan du läsa hur man tempererar choklad
  • HÄR kan du läsa om hur man gjuter pralinskal
 
Praliner med jordnötssmör och mjölkchokladtryffel
150 gram mjölkchoklad, finhackad
50 gram jordnötssmör
25 gram smör
75 gram grädde
1-2 grissini
(eventuellt salt, beroende på sältan i jordnötssmöret)
 
Ca 400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Lägg mjölkchoklad, jordnötssmör och smör i en skål
  • Koka upp grädden
  • Häll grädden över chokladen, jordnötssmöret och smöret. Rör till tryffelsmeten blir slät. Smaka av om det behövs tillsättas salt.
  • Krossa grissinin till stora smulor. Den ska ge lite crunchighet till pralinen. Blanda ner i tryffelsmeten
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
 
 
Gorgonzolapralin
Experiment som blev förvånansvärt lyckat och som nog kommer att testas igen.
200 gram mjölkchoklad, finhackad
75 gram grädde
25 gram smör
60 gram gorgonzola (välj en ganska mild sort)
 
Ca 400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Lägg mjölkchoklad, gorgonzola och smör i en skål
  • Koka upp grädden
  • Häll grädden över chokladen, gorgonzolan och smöret. Rör till tryffelsmeten blir slät. Mixa med en mixerstav till en slät och fyllig tryffel.
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.

Vit chokladpannacotta med blodapelsinspegel

Hmm. När jag tittar i min dessertkategori så ser jag att det i princip enbart serverats pannacotta den senaste tiden. Men det är en klassiker. Och det är så himla skönt med saker som kan förberedas helt och hållet och sedan bara tas fram ur kylen. Den enda nackdelen jag kan komma på är att man kanske inte alltid har plats för 40-50 pannacottor i kylen...
 
Dessa blev definitivt väl mottagna på söndagens glögg. Den söta pannacottan tillsammans med syrligheten i blodapelsingelén blev en jättebra kombination.
 
 
Vit chokladpannacotta med blodapelsinspegel
Receptet nedan räcker till ca 40-50 minipannacottor. Alldeles utmärkt storlek som plockmat. Till dessert däremot vill i alla fall jag ha lite större portioner. Ett halverat recept i lite större glas så räcker det till ca 4 portioner.
 
1 liter grädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
185 g vit choklad (dvs 1 kaka Marabou)
4 gelatinblad
 
4 dl färskpressad blodapelsinjuice
2 gelatinblad
 
Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Finhacka chokladen.
  3. Koka upp vispgrädden med socker och vaniljpulver.
  4. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden. Häll detta över chokladhacket och rör tills all choklad har smält helt.
  5. Häll upp pannacottan i snapsglas och ställ den kallt att stelna i en halvtimme, timme.

  6. Lägg gelatinbladen till gelén i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  7. Koka upp juicen.
  8. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta juicen. Låt svalna helt (men låt det inte stå så länge att gelatinet hinner stelna) och toppa sedan pannacottan med gelén
Hade jag inte försovit mig i söndags så hade pannacottorna toppats med en filéad blodapelsinklyfta också. Bjuder på idén i alla fall, om det är någon därute som blivit sugen på att testa :-)

Granen anno 2013

Att fota en gran i vintermörker är inte det enklaste. Speciellt inte när vardagsrummets enda belysning består av adventsljusstakar, mässingsjulstjärna och julgransbelysningen. Hittade några minuter i lördags i skymningen där jag kunde dra ner slutartiden till 5 (!!!) sekunder... När jag försökte plåta nån kväll innan var jag uppe på 16 sek. Får se om jag lyckas fixa bättre bilder i helgen, men ni får hålla till godo med dessa så länge.
 
 
 
 
 
 
För övrigt så läser jag grinchlistor för brinnande livet. Så kul att så många av er har gjort en egen lista. Ber om ursäkt för att jag inte hunnit runt och läst allas inlägg ännu, men verkliga livet har prioriterats med bakning och födelsedagar och glöggfester. Har en ambition att ha läst alla innan veckan är slut.
 
Ha en fin onsdag!
 

10:e december - dagens julklappsrim

Haha det är med att rimma på julklappar är verkligen inte min grej. Det är ingenting vi har gjort hemma någonsin. Men jag har ett universalrim. Ett ess i rockärmen. Ett sånt som funkar på varje julklapp du kan tänkas köpa.
 
Rätta mig om jag har fel
Det här är inget hockeyspel

Detta rim skrevs av en kompis från tonårstiden. Varenda gång de senaste 18 åren som jag blivit tvungen att skriva ett rim på en julklapp har detta varit the rim to use :-)
 
Detta är inlägg nr 10 i Jessicas julutmaning.

Löjromssill

Detta är den sill som fick mig att ens börja våga smaka på sillen. Jag upptäckte att det inte var så otäckt som jag trodde. Det var faktiskt ganska ätbart (vilket är ett bra betyg för att komma ifrån mig, jag gillar nästan ingenting som någon gång har varit inlagt i ättika...) och nu smakar jag i alla fall några sillbitar. Det tar sig!
 
Såna som gillar sill (typ min familj. Och grannarna) brukar gilla denna. Och såna som mig (som är ytterst försiktiga) brukar också tycka om denna typ av krämig sill. Ge den en chans på julbordet vettja :-)
 
 
Löjromssill
3 pkt 5-minuterssill el. motsvarande mängd egen inlagd sill
100 gr löjrom eller sikrom
4 dl cremé fraiche
Dill
1 liten rödlök, hackad
Rivet skal av en halv citron
Svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser till såsen.
  2. Skiva sillen och blanda ner i såsen.
  3. Låt stå i ett dygn, men kan ätas direkt.

9:e december - dagen i bild

Detta känns som den tråkigaste delen i julutmaningen - helt enkelt för att min dag bestod såna saker som inte är så kul att fotografera. Arbete, och jag tror inte att min kära arbetsgivare skulle bli så glad om jag lade ut bilder här på bloggen. Därefter hem och ta rätt på saker efter gårdagens glöggfest. 
 
 
EN bild från jobbet bjuder jag på. Vår julpimpade palm. Denna står bakom ryggen på mig och lyser upp tillvaron :-)
 
 
Sen kan jag konstatera att Huvudsta centrum förmodligen har världens fulast dekorerade gran.  Även detta år. Jag fattar inte att det ska vara så svårt...
 
 
Hem och ta rätt på disken. Därefter blev det en mysig stund i soffan tillsammans med Gordon Ramsay. Sen säng. Lovely.
 
Detta är inlägg nr 9 (något försenat) i Jessicas julutmaning.

Arlas julklappsjakt

Snacka om en helg som har försvunnit i rask takt. Det här hade jag tänkt skriva redan i fredags, men bättre sent än aldrig.... Även i år har Arla en julklappsjakt där man kan vinna härliga priser. För att vara med och tävla så ska ni leta efter en julklapp på min blogg och på ytterligare några. Klicka HÄR för att komma till tävlingen.
 
 
Någonstans på min blogg finns alltså en julklapp gömd. Det gäller för er att hitta åt den bara. Har sett att några andra bloggar har lämnat en ledtråd. På rim. Ni gör det inte enkelt för mig att hålla stilen, tjejer...
 
För jag kan faktiskt inte rimma
Inte en minut, inte en timma                         <-Nödrim....
Men det finns något annat som jag kan
Som jag vill göra till jul, om bara jag hann
Vi får väl se hur det kommer att bli
Julklappen återfinns i nån receptkategori!
 

Potkes

Okej, händer upp. Hur många vet vad potkes är? I vår familj är det något som vi alltid har ätit, men när jag pratar om det så verkar folk inte ha hört talas om det. Synd, för det är så gott. Det är dessutom ett perfekt sätt att ta reda på diverse ostkanter som kan bli liggande i kylen ibland.
 
 
Potkes är enkelt. Fint riven hårdost, mögelost och smör blandas tillsammans med en skvätt öl eller sprit tills det blir en krämig och bredbar massa. Ungefärliga propotioner är hälften hårdost, en fjärdedel mögelost och en fjärdedel smör. Sedan öl/sprit tills konsistensen är krämig och bredbar. Men det är inte så jädra noga. Kör på känsla :-)
 
Det man ska tänka på är att potkes blir väldigt hård i kylskåpet. Försök därför att ha lite framförhållning vid konsumtion och ta fram det som beräknas gå åt ett tag innan. En kvart är bra, en halvtimme är optimalt :-)
 
 
Denna gång använde jag mig av följande: Hårdostarna bestod av Wästerbotten, parmesan och cheddar. Mögelosten blev Gorgonzola. Spriten blev vanligt brännvin.
 
Dessutom älskar jag smällkaramelluppläggningen. Detta är ett tips som jag hittade hos Helena förra året. Man gör helt enkelt som när man gör smällkarameller. Viker kanterna och klipper upp. Men istället för att rulla ihop till en karamell så kan det användas till att täcka en tråkig bricka eller ett tråkigt fat. Kan vara något att tänka på till julbordet, om man vill pimpa julbordet :-)

När man har vänner som förtjänar att skämmas bort...

...då kan det se ut som nedan. Så såg det i alla fall ut hos mig igår. Glöggfest anno 2013. Har jag räknat rätt var vi 28 personer i blandade åldrar. Jag skämde bort mina vänner och de skämde bort mig. Big time.
 
Saffranssemlor i miniformat. Recept HÄR...
 
Vit chokladpannacotta med blodapelsinspegel. Recept HÄR!
Glömde att fota dessa, jag hade gjort 40 st och detta är de som fanns kvar efter festen :-)
 
Till och med glöggen var hemgjord i år. Roséglögg.
 
Rocky Road och polkabräck
Årets RR innehöll torkade tranbär. Det blev en höjdare!
 
Potkes (recept HÄR), ädelost och cheddar. Pepparkakor och knäckebitar.
Tack Helena för smällkaramelluppläggningfattipset :-)
 
Hjortkorv och skinkrullar
Skinkrullarna blev utan äppelmos denna gång.
 
Så kul att ni kunde komma! Jag hade trevligt, och det hoppas jag att ni också hade. Stort stort tack för alla presenter. Jag känner mig riktigt bortskämd ska ni veta. Och till er som inte kunde komma så hoppas jag att ni känner er piggare vilken minut som helst.
 
Ha en riktigt trevlig måndag.
 

Gästbloggare: Sara på vardag.nu

Missförstå mig rätt nu: jag älskar julen. Det är inte det, det är bara det att det finns något bättre.

Advent.

Jag gör inte något väldigt speciellt i adventstider som gör det så himla bra, utan det är bara... Känslan. Du vet, den där serotoninhöga blicken alla får när decembers söndagar närmar sig. Vi fnular lite på julklapparna, vi testar säsongens nya glöggsorter och tänder ljus i olika former i hela huset. Ju närmre julen vi kommer, desto mer byts den serotoninhöga blicken ut mot en stressad dito och vi springer runt likt vettvillingar för att hitta just den där julklappen, startar köttbullerullarfabrik sent en måndagskväll och ligger vakna om natten och grämer oss över att knäcken blev för hård eller något annat, världsligt problem.

Varje år tänker vi: "Nästa år, då ska jag bara göra det jag tycker är gott och roligt och mysigt och härligt. Och julklapparna, de kan vi ju faktiskt hoppa över. Eller åtminstone inte barskrapa både löne- och sparkontot för att ha råd med julklappar till folk jag knappt känner."

Tacka vet jag de första veckorna i advent.


Förutom att jag slipper stressen så kan jag också laga en himla massa god julmat i lugn och ro. Hos mig vankas vardagsmat guldkantad av allt från kalkon och köttbullar till kanel och ingefära.

Och saffran, förstås. Saffran är minsann vardagslyx som jag tycker att vi ska unna oss vilken mörk decembertisdag som helst. Gör den här kycklingrätten till exempel: en snabb gryta med saffran, apelsin och en rejäl slurk grädde. Servera gärna med kokt bulgur (alt. ris eller annat gryn) blandad med strimlad rödkål. Mumsigt värre, vill jag lova.

Saffranskyckling med apelsin (4 port.)
1/2 purjolök
500 g kycklingfilé
Smör/olja att steka i
2 dl grädde
1 dl kycklingbuljong (vatten + fond/tärning)
1/2 pkt saffran, 1/4 g
(Maizena ljus redning)
1/2 apelsin
Salt, peppar
 
Gör så här:
Strimla purjolöken och kycklingen. Fräs löken mjuk innan du tillsätter kycklingen och låter den fräsa med några minuter. Häll på grädde, buljong och saffran. Låt koka utan lock ca 5 min, kontrollera att kycklingen är färdig. Vill du ha en tjockare sås, red av med lite Maizena. Ta av från värmen och tillsätt rivet skal och saft av apelsinen. Smaka av.

 
Och vem är jag då?

Jag heter Sara och är egentligen inte alls så bitter över julen som det kan låta. (Jag firar för tusan en extra jul i oktober varje år, det måste väl betyda något?) I en etta i Växjö trängs jag med min Daniel, överfulla köksskåp och (just nu) diverse tomtar.

På min blogg, www.vardag.nu bjuder jag på vardagsmat och enkla middagstips. Jag hoppas kunna inspirera till att laga god, enkel och varierad mat varje dag. För det är väl klart att även vardagsmaten ska smaka bra?

8:e december - dagens pyssel: Roséglögg

God morgon! Stort tack för alla grattishälsningar! Tusen kramar till er. Min födelsedag kommer att firas idag. Av tradition går min årliga glöggfest av stapeln den 2:a advent. Alltså idag. Så dagens pyssel handlar uteslutande om glöggfest.
 
 
Igår gjorde jag egen glögg. På rosévin. Jag hade en oöppnad Chill Out-bag-in-box som det var dags att göra slut på. En halvliter vin kokades med kryddor. (Ja. Den kokades.) Kanelstänger, vaniljstång, kardemumma, kryddnejlika, färsk och torkad ingefära, torkade fikon, pomeransskal och pressad blodapelsin. Allt efter behag, Mycket behag :-) Över i en större panna tillsammans med resten av rosévinet. I med ca 3 dl socker och värmde försiktigt, bara så att sockret smälte. I med det sista i sherryflaskan som mamma lämnade kvar för något år sedan. Sedan fick glöggen stå i pannan och dra med kryddorna över natten. 
 
 
Ha en fin andra advent
 
Detta är inlägg nr 8 i Jessicas julutmaning.
 

7:e december - mina favoritbloggar

Jag säger som Marie: det är lite jobbigt att skriva ett inlägg med favoritbloggarna, för när man väljer någon så väljer man samtidigt bort någon annan. Men ok. Här har vi mina guldkorn:
 
[Bildkälla]
Mina favoriter i julbloggsgänget:
Sen finns det en hel drös julbloggar till som jag följer. Som skriver jättebra och som har mysiga bilder. Hade jag skrivit listan en annan dag så hade den ovanstående listan kanske sett lite annorlunda ut
 
Övriga favoriter:
Ovanstående bloggar besöker jag så gott som dagligen. Är dock dålig på att lämna avtryck. Men jag är där. Några av dem gillar jag för att jag känner igen mig i vad de skriver. Eller hur de skriver. Eller vad de gör eller gillar. Andra gillar jag för att de är min totala motsats - men på deras bloggar hittar jag väldigt ofta fin inspiration. Just eftersom vi INTE är lika varandra så kan jag ju hitta saker som jag själv inte alls hade tänkt på, ta till mig idén och göra den till något eget :-)
 
 
 
Detta är inlägg nr 7 i Jessicas julutmaning.

Saffransscones

Saffransscones är en favorit sedan många år tillbaka. Faktum är att det allra första receptinlägget på Tomtens Dotter bland annat innehöll ett recept på saffransscones. En latmaskvariant som är hur god som helst. Men det finns ju ingen anledning att fuska när det är precis lika enkelt, precis lika gott och väldigt mycket billigare att göra det själv.
 
Ingefära är en favorit till saffran. Det finns en jättegod Ingefära- och apelsinmarmelad som är supergod till dessa scones och som är mitt standardval. Denna gång var jag dock lite wild and crazy och testade en marmelad med päron och ingefära. Väldigt smaskigt även det.
 
 
Saffransscones á la Tomtens Dotter
I vanliga fall har jag alltid havregryn eller rågmjöl i scones. Och bara liiite socker. Men just saffransscones vill jag gärna ha lite mjukare, lite lyxigare, lite sötare. Det är trots allt bara jul en gång om året...
 
0,5 dl hett vatten
1 kuvert saffran
4 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
50 g smör, kylskåpskallt
1 krm salt
eventuellt 1 msk råsocker
 
 
Gör så här:
  1. Blanda saffran med hett vatten. (om saffranet är hela saffranstrådar: stöt det i mortel först)
  2. Blanda socker, mjöl och bakpulver i en skål. Tärna smöret och "kläm ihop" mjöl och smör till en grynig och smulig massa.
  3. Blanda ner mjölk och saffransvatten och blanda till en smidig deg.
  4. Baka ut degen till 4 kakor och nagga dem. Jag brukar dessutom strö på lite råsocker om jag har det hemma, då blir det lite härligt "krisp" på ytan.
  5. Grädda 12 minuter 180 grader i varmluftsugn eller 200 grader i "vanlig" ugn
 
 Så här mysigt hade jag det på första advent.

Imorgon blir det mera saffran. Sara, med den härliga matbloggen vardag.nu gästbloggar här och bjuder på ett smaskigt middagstips. Missa inte det.

Hipp hipp hurra och grattis till mig på min födelsedag

 35. Det är ingen ålder på en pingla som mig. Så det så. 
 
 
 

Flexibel kola

För några år sedan fick jag ett kolarecept av en annan Åsa. Detta är det enda kolarecept jag använder mig av sedan dess, och det kan varieras i all oändringhet. Jag gillar den typen av recept. När man väl har hittat ett grundrecept som man trivs med så kan man leka med det hur mycket som helst.
 
 
Puffat ris, mörk choklad och flingsalt. Det blev smaksättningen denna gång. Kolan kokades på farinsocker istället för vanligt strösocker. När kolan kokat klart rörde jag i ca 5 dl puffat ris i kolan och klickade upp i formar. När smeten stelnat ringlade jag på lite smält mörk choklad och strödde över lite flingsalt.
 
I DENNA länk hittar ni en massa andra varianter. Det blev mycket kola förra året. Sju olika sorter som alla utgick ifrån nedanstående grundrecept. Chaithekolan blev en solklar favorit. Och lakrisdajmen.
 
Grundrecept
Sockret kan bytas ut mot exempelvis farinsocker eller muscavado. Dock är det sockret "fluffigare" och därmed större i volym.Tänk på att väga sockret i de fallen - 3 dl blir för lite...
 
50 gram smör
250 gram (3 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
200 gram (1½ dl) ljus sirap

Gör så här:
  1. Klä en form, ca 15x25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Blanda strösockret med vaniljsocker, detta för att undvika klumpar...
  3. Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
  4. Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite i botten.
  5. Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ha den ganska fast, och tar av den vid ca 126 grader).
  6. Tillsätt eventuell flytande smaksättning
  7. Häll upp i formen
  8. Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.

6:e december - favoritpyssel att göra själv

Sedan jag började med keramik har jag nästan slutat pyssla. Jag bar faktiskt ner mitt papperspyssel i förrådet för över 1,5 år sedan och sedan dess har det blivit kvar där. Men keramik är ju ett form av pyssel så klart... Men idag pratar vi om något annat.
 
 
Ett litet och enkelt 1-minuts-pyssel som alla kan göra, som inte kräver en massa redskap som ingen har hemma och som ger en stor effekt: washitejpade värmeljus. Stor fluga förra året, och förtjänar definitivt en stund i rampljuset även i år.
 
Detta är inlägg nr 6 i  Jessicas julutmaning.
 
 

Man KAN köpa lycka för pengar...

 
...eller i alla fall bapelsiner. Men det är ganska precis samma sak. Faktiskt.

Ägghalvor med laxröra

En sak som det går åt stora mängder av på vårt julbord är ägghalvorna. Vi brukar beräkna 2 halvor av varje sort per person. Merparten går åt, men några frukostägg blir det ju kvar. Tyvärr inte där jag äter frukost...
 
Räkäggen behöver ingen vidare förklaring. Mjukkokta ägg i halvor, en klick majonäs och 3-4 räkor per ägghalva. En liten dillvippa och sen behövs inte mer.
 
I påskas gjorde vi en ny variant med lax. Visst är det lite bra med bloggtorka ändå? Eftersom jag hade trasig dator och ingen inspiration när datorn väl kom igång är alla påskens recept och bilder obloggade. Det innebär att jag har massvis med saker att bjuda på fram till jul.
 
 
Ägghalvor med rökt lax
Måtten är en uppskattning. Det var ju ett tag sedan dessa ägg lagades. Vad man eftersträvar är i alla fall en fast kräm som kan spritsas. Röran kan med fördel även smaksättas med en aning pepparrot. Enklast är då att använda en färskost med pepparrotssmak.
 
6 mjukkokta ägg
150 gram kallrökt lax
1 msk smör, rumstempererat
50 - 75 gram naturell färskost
½ rödlök, finhackad
Dill
Pressad citron, svartpeppar
Rom, the more the merrier
 
Gör så här:
  1. Mjukkoka äggen, så att gulan har blivit fast i kanterna, men fortfarande lite rinnig i mitten. På min spis tar det ca 5 minuter. Lägg dem i iskallt vatten. 
  2. Skala och halvera äggen. Gröp ur äggulorna och lägg dem i en skål.
  3. Mosa äggulona med smör och färskost till en slät röra. Tillsätt den hackade rödlöken. Droppa i lite citron och rör om. Smaka av med svartpeppar och dill.
  4. Hacka laxen fint. Blanda med ägg/oströran.
  5. Fyll håligheten i ägget med röran (enklast med en sprits). Dekorera med rom, svartpeppar och dillvippa.

5:e december - min definition av julen

Hur sjutton definierar man julen med en bild? Hur definierar man egentligen julen överhuvudtaget? Det jag skulle vilja visa är en bild på familjen. Men de är inte så pigga på att vara med på bild på bloggen så det går bort.
 
 
Ni får föreställa er att de är med på bilden. Detta foto togs hos min syster på julafton 2012. Några minuter senare samlades de viktigaste personerna i mitt liv runt bordet för att inta julmiddagen. Äta gott, skratta, må bra och vara med dem man älskar.
 
Det. Det är min definition av julen.
 
Detta är inlägg nr 5 i  Jessicas julutmaning.

Min inre Grinch!

Jag gillar att gå tillbaka och läsa gamla inlägg. Dels för att se hur bloggen har ändrats genom åren, men främst för att se hur jag själv har förändrats. Läste ett gammalt inlägg häromdagen där jag skrivit att jag inte gillar mögelost. Det var 2007 det. Idag äter jag gärna mögelost.
 
Klämkäck och helylle. Det är andra ord som slår mig. Förutom de hårdrockiga inläggen då. Naturligtvis är det inte sant. Men på bloggen hamnar ju godbitarna. Inte en middag bestående av snabbmakaroner och ketchup. Samma sak när det gäller julen. Jag pratar inte så mycket om de där bitarna med julen som jag INTE gillar. Men det tänkte jag göra nu.
 
 
  1. När julen är över ska den bort. Fort.
    Jag har aldrig haft kvar julen till Tjugondag Knut. Eftersom jag plockar fram julen så tidigt OCH dessutom åker norrut till familjen så känns det helt fel att julen är kvar när jag kommer hem igen. Ett år har jag till och med städat bort julen innan jag åkte norrut till familjen...

  2. Sill är inte direkt någon av mina favoriter.
    De första 33 åren av mitt liv har jag dissat sillen helt. Nu har jag iofs börjat provsmaka lite. Men det gör jag på midsommar. På julbordet finns så mycket annat gott, så jag anser inte att jag behöver offra magutrymme på något som inte är nån favorit.

  3. Äkta gran luktar inte jul.
    Vi har alltid haft plastgran. Så den där lite unkna doften av plast och källare... Det är ett av mina starkaste juldoftminnen.

  4. Jag har aldrig ens testat Dopp i grytan.
    Det har helt enkelt aldrig funnits på vårt julbord, så det har inte blivit av.

  5. Arne Weise är inte julen personifierad.
    Han verkar dock tro att han varit lika viktig som tomten där han sitter och pratar om hur viktig han är för alla ensama människor och ger tips till nya julvärdar om hur de ska tända ljusen.

  6. Jag äter varken ischoklad eller juleskum.
    Återigen: När det finns så mycket som är GOTT, varför ska man då offra magutrymme? Chokladpraliner, kola, polkagrisar... Näe. Ischoklad går fetbort.

  7. Jag har endast sett Karl-Bertil Jonsson en gång.
    Det var i rent studiesyfte. Gillade den inte, och har inte sett den igen därefter.

  8. Jag har aldrig sett Mysteriet på Greveholm.
    När den gick var jag tonåring och coolast i stan (nåja). Inte det minsta intresserad av barnprogram. Fjolårets kalender var helt okej, men inte så pass att jag kände att jag måste köra ett Greveholm, the original edition-maraton.

  9. Inte sett Love Actually heller.
    Den står dock på "att göra"-listan, så det kanske inte är riktig grinchstatus på den...?

  10. Jag kommer fortfarande att vara chef över julgranen och övrigt pynt när jag får barn.
    Jag fasar lite för när ungarna kommer hem från skolan med egentillverkade hiskeliga tomtar, smällkarameller och dyligt krafs. Hur säger man ifrån på ett snyggt sätt liksom... Nåväl. De får ha en egen gran på sitt rum. Den får de pynta som de vill.
Nu utmanar jag DIG att göra en egen Grinch-lista. Lämna gärna en kommentar så att jag kan titta förbi till dig och läsa om din inre Grinch :-)

Vinnare av Welcome Home

...och som vanligt använde jag mig av den webbaserade slumpgeneratorn www.slump.nu för att hitta åt vinnaren. Den person som innehar lott 53 är Carina med bloggen Julpussar. Grattis :-)
 

Fläsk- och nötkorv med rödvin och basilika

Dags för korvrecept nummer 2. Denna korv innehåller vardagliga och billiga ingredienser, men fick en guldkant av smaksättningen. Den behöver definitivt inte skämmas över att exempelvis ersätta söndagssteken!
 
 
Vi börjar med middagstipset som så klart även funkar alldeles utmärkt med vanlig köpekorv, tillexempel en färsk chorizo: Stek korven så att den får stekyta. Lägg den sedan i en ugnsfast form tillsammans med en tomatsås (egengjord eller köpt) och laga klart korven i ugnen. Servera med potatismos och en sallad. MUMS.
 
 
Fläsk- och nötkorv med rödvin och basilika
Läs DETTA INLÄGG för tillvägagångssätt och steg-för-steg-beskrivning. Och om man inte vill, kan, har tiden, eller utrustningen så kan man använda receptet till köttfärsbiffar också! I sånt fall kan man utesluta oljan.
 
1,1 kilo nötfärs
1,3 kilo fläskfärs
2 dl rött vin
2 tsk salt
4 malda gula lökar
10 vitlöksklyftor, pressade
3 msk paprikapulver
30 gram hackad basilika
1 msk sambal oelek
1,5 dl rapsolja
1 msk kinesisk soya.
 
Korvfjälster

4:e december - dagens jullåt

Almanackan visar den 4:e december idag. Julutmaningen har därmed kommit till lucka 4 och idag handlar det om julmusik. Dagens jullåt. Det finns så himla många att välja mellan. Ska jag välja en evergreen? Det är ju i princip enbart amerikanska gamla klassiker som spelas hos mig i december.
 
Eller ska jag spela någon hårdrocksjullåt? För att bejaka min egentliga musiksmak under det övriga året? Eller kanske välja en låt som är lite ovanligare? Något som ni kanske inte har hört tidigare?
 
Jag kör på alla tre. Samtidigt. Vi kör en låt som är en gammal amerikansk klassiker. Blue Christmas. Som här framförs av Tom Keifer (sångaren i Cinderella) och som jag är ganska säker på att merparten av er inte har hört förut.
 
 
Jag ÄLSKAR den här versionen. Låten handlar ju om att inte fira julen med den man älskar, att julen "won't be the same, dear, if you're not here with me". Här kan man verkligen höra hur ont det gör. I hela hjärtat. Det är sån känsla i den här versionen. Om du trycker på play så lovar jag att de kommande fyra minuterna av ditt liv kommer att vara väl använda.

Vem försöker jag lura egentligen?

Det var inte mer än en vecka sedan jag skrev följande rader: Egentligen borde jag köra ett granfritt år och shoppa den jag VERKLIGEN vill ha på mellandagsrean istället. Jag får se hur det blir. Om jag lyckas prata förstånd med mig själv. Vad nu förstånd innebär i det här fallet... För jag har ju hittat drömgranen. Tre jävla tusen kronor.
 
Det är inte försvarbart. Så jag bestämde mig för att köpa den modell jag ville ha. Och gå ner till en mindre storlek (180 cm). Och vänta till mellandagsrean. Då borde jag kunna få en fantastisk gran för ca 800 kronor. Problemet är ju att denna jul i sånt fall skulle bli granfri. Eller kanske enbart med en liten bordsgran. Det borde gå. Det är ju ingen fara. Det är ju inte en katastrof på riktigt. Eller?
 
Igår spontanshoppade jag en gran. Jag KAN verkligen inte tänka mig att vara utan. Igår spontanshoppade jag en gran på Järnia. 500 pix. Snygg som sjutton. Tät och fin. Igår satte jag ihop granen och försökte få den att bli snygg efter ett liv i en alldeles för trång låda. Och ikväll när jag kommer hem från jobbet... Då ska den kläs. Oj vad jag längtar!!!!!
 
 
Måste ju visa min smarta julgransbelysning. En strömkabel som kan lindas runt stammen. En rund koppling som läggs runt toppen av granen. Sedan sex individuella slingor. som draperas runt granen en och en. Så skönt att slippa försöka få EN lång slinga att räcka till hela granen och sitta bra. Slingan har jag shoppat på Rusta om någon är nyfiken.
 
Hur gör ni som med julgranen? När åker den fram?

Mysfaktor = hög

I fredags visade jag upp ett litet jularrangemang som jag hade gjort. Då, i dagsljus och med ljus som inte var tända ännu, såg den inte mycket ut för världen. Men nu på kvällen, i vintermörkret, kommer den till sin rätt.
 
 

3:e december - Kära tomten

Kära tomten, kära far! Du vet att jag älskar min lägenhet (annars hade jag aldrig köpt loss den i somras) men du vet också att det finns saker med lägenheten som jag inte är nöjd med. Som att det är dålig förvaring här. Och att köket är så himla mörkt...

 
Det framgår kanske inte så tydligt på de över-över-överexponerade och vidvinklade mäklarfotografierna från försäljningen av lägenheten. Men köket är verkligen mörkt. Visst. Jag gillar det mörkgråa golvet. Kaklet och bänkskivorna är helt okej. Men i kombination med ekluckorna så blir det mörkt. Väldigt mörkt. Då köket dessutom befinner sig i västnordvästligt läge har det bara soljus under sommarens ljusaste månader, vilket naturligtvis gör köket ännu mörkare.
 
 
De små överskåpen hade jag aldrig valt själv. Speciellt inte i kombination med glasluckor. Det innebär nämligen att alla saker måste stå enskilt och i fina rader. Det finns ingen plats för en trave gratängformar i ojämna storlekar och blandade material. Det är helt enkelt inte så snyggt med en sån trave.
 
 
Kära tomten, kära far! Det finns bara en enda sak som jag önskar mig i julklapp. Jag vill ha presentkort på IKEA. Då kan jag behålla stommar, bänkskivor och kakel. Men köpa nya luckor. Och nya överskåp ovanför diskbänken. Få det där vita härliga köket jag drömmer om. Kära tomten, hör min bön ♥
 
Detta är alltså inlägg nr 3 i  Jessicas julutmaning.

Julklappstips: Till den som stickar eller virkar

Ofta är det en farmor eller mormor som stickar. Och ofta har man absolut inte den blekaste aning om vad man ska köpa till dem, herregud de har levt ett helt liv och har ALLT. Men häromdagen såg jag en riktigt fiffig sak som de kanske inte har, nämligen en hållare för garnnystanet som hängs på handleden. Sen finns det ju en massa yngre människor som stickar också så klart :-)
 
 
En bekant till mig är en sån som stickar. Och drog således fram stickningen när vi satt ett gäng i soffan och snackade på lördagkvällens middag. Med en jättefiffig garnhållare. Jag minns hur mammas garnnystan alltid rymde när hon stickade och rullade iväg över golvet. Med en sån här hållare slipper man det.
 
Fästet mellan själva hållaren och armbandet är... hmm... nu vet jag inte den tekniska termen, men den kan snurra åt alla håll och fastnar inte upp. Riktigt smart.
 
Om någon blir sugen: Just denna kommer från en tillverkare som heter Lacis. Googla på Wrist Yarn Ball Holder så kommer det massvis med träffar.

2:a december - dagens juliga

Nu så. Nu är jag i fas med Jessicas julutmaning. Idag är temat "dagens juliga" och jodå. Det pågår för fullt. I huvudet i alla fall. På söndag är det nämligen dags för årets glöggfest och jag sitter för fullt och planerar menyn. Jag vet inte riktigt vad som kommer att serveras ännu, och även om jag visste så skulle jag ändå inte skriva det på bloggen än. Lite överaskningsmoment måste ju finnas till gästerna :-)
 
 
Det finns dock någa obligatoriska inslag. Skinksnurrorna har funnits på glöggfesten de senaste 8 åren och går åt som smör i solsken. De kan dessutom förbereras dagen innan, och är således perfekta för att göra mig till en trevlig och avslappnad värdinna.

 
Nötterna på bilden har jag döpt till Marlenes obligatoriska glöggnötter. Vilket innebär att de är just det. Obligatoriska. I alla fall om Marlene tackat ja till inbjudan. Vilket hon har. Så de kommer också att serveras.
Bilderna är från 2012 års glöggfest. I DETTA inlägg finns allt som serverades + länkar till recepten.

Två sorters älgkorv och en glöggsås

Häromdagen lovade jag att återkomma med recepten från korvhelgen och nu har det blivit dags för det första. Och det andra. Bara så där. Vi gjorde två sorters älgkorv. En som smaksattes med öl och chili och en som smaksattes med glögg.
 
Igår testade jag varianten med glögg. Smaskig!! Öl- och chilikorven har jag dock inte provat. Den fått åka hem till mamma och pappa för att rökas och ta plats på julbordet. Korven stektes i stekpanna på medelhög temperatur, bara så att den fick lite stekyta. Sedan fick den gå klart i ugnen. Där jag hade varit förutseende nog att ställa in lite klyftpotatis också. Lucky me! Till detta serverades en glöggsås, längst nere i inlägget finns en receptskiss på en god sådan :-)
 
 
Två sorters älgkorv
För den som inte kan, vill, har tiden eller möjligheten att göra sin egen korv så kan man använda receptet till köttfärsbiffar eller en köttfärslimpa. Och för den som VILL göra sin egen korv: läs DETTA inlägg för tips, trix och tillvägagångssätt.

1800 gram älgfärs
800 gram mald späck
2 msk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
Blandas och delas i två delar

Glöggkorv
Hälften av ovanstående grundsmet
1,5 dl glögg (vi använde Tegner & Sons vinglögg)
1 msk viltkrydda
½ tsk ingefära
1 krm kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
 
Öl- och chilikorv
Hälften av ovanstående grundsmet
0,25 dl rapsolja
6 stora vitlöksklyftor, pressade
2 dl öl (vi använde Punk IPA)
0,75 tsk Liquid Smoke
1 msk äppelmos
1 tsk habanero chilipulver
1,5 msk Hot Sauce (vi använde Roasted Red Pepper & Chipotle)
 
 
Inspirerad av Linda med bloggen Kryddburken valde jag att göra en sås på glögg till korven. Morbergs lättglögg fick åka i grytan, precis som det gjorde hos Linda för någon vecka sedan (recept HÄR). Jag följde inte hennes recept, utan gjorde som jag brukar göra när jag gör en vinbaserad sås: stekte köttet (eller korven i det här fallet) hällde sedan en rejäl skvätt glögg i stekpannan för att ta tillvara på smakerna från köttet. Glöggen fick koka kraftigt och reducera ner till hälften. Därefter redde jag såsen med lite Maizena redning för bruna såser. Såsen kryddades med lite vitpeppar och örtkrydda. Därefter en liten klick smör och en skvätt grädde. Bara för att runda av smakerna. Fråga mig inte om mängder, för några sådana har jag inte koll på :-)

NKs julskyltning

I fredags var jag inne i stan och hade en mysdag med mig själv. Promenerade runt i butiker, tittade skyltfönster, fikade och bara hade det bra. Jag passade på att gå förbi NK och titta på deras julskyltning också.
 
 
 
 
 
 
 
Ber om ursäkt för suddiga och blänkiga mobilbilder...
 

1:a december - bildpresentation

Jessica med bloggen Jul i Laloland har kommit med en rolig utmaning. Att bildblogga på ett givet tema varje dag i december. Jag såg detta lite sent så därför kommer gårdagens lucka att öppnas först idag. Haka på du med vettja!
 
Gårdagens tema var: Bildpresentera dig med något som visar hur du är som julperson.
 
 
Hemlagade polkagrisar. För mig illustrerar det väldigt mycket familj och min familjs traditioner. Och det är vad julen handlar om för mig. Familj och Same procedeur as last year? Same procedeur as every year, James. Tradition till alla fall till 90%. 10% förnyelse får smyga sig in :-)
 
Recept och steg-för-steg-beskrivning om någon blev sugen på att göra polkagrisar hittar ni HÄR
 
Här är samtliga delar i julutmaningen:
Dag 01 – Bildpresentera dig med något som beskriver hur du är som julperson.
Dag 02 – Dagens juliga ...
Dag 03 – Årets önskelista - Toppa 4 om du har en lång ;)
Dag 04 – Dagens jullåt + länk om det går att hitta.
Dag 05 – Din definition av julen– bild/dikt/låt/tankar etc.
Dag 06 – Favoritjulpyssel att göra själv
Dag 07 – Favoritjulblogg/bloggar + länkar
Dag 08 – Dagens pyssel
Dag 09 – Dagen som gått …
Dag 10 – Dagens julklappsrim
Dag 11 – Favoritjulgodis att göra själv + recept
Dag 12 – Vad har du för juligt i din väska?
Dag 13 – Såhär firar/firade jag Lucia
Dag 14 – Bästa julminne
Dag 15 – Dina juldrömmar …
Dag 16 – Favoritjulbild som du tagit själv/
Dag 17 – Det bästa med att julblogga är: ...
Dag 18 – Bildkavalkad på dig dag
Dag 19 – En julklapp du ångrat att du köpt/ du önskar att du aldrig fått.
Dag 20 – Något juligt som alltid får dig på bra humör
Dag 21 – Den fulaste/konstigaste julsaken du sett/vet och aldrig skulle ha själv
Dag 22 – Julsak du inte kan vara utan + bild.
Dag 23 – Uppesittarkväll eller ej – hur firar du in julen?
Dag 24 – GOD JUL!
Dag 25 – Bästa julklapp du fick
Dag 26 – I dag …
Dag 27 – Något du saknade på julafton
Dag 28 – Årets bästa julminne
Dag 29 – Årests julfadäs (Kanske samma som i går...?)
Dag 30 – Tio juliga saker vi inte vet om dig än.
Dag 31 – Ditt nyårslöfte – eller dina tankar inför kommande år.

Gästbloggare: Sockenvägens Söta

 
Det är ingen idé att predika för redan frälsta,
eller att övertyga de som redan är övertygade.
 
De flesta som tittar in här gör det säkert av samma
anledning som jag själv brukar titta in här hos
Tomtens Dotter - för att få känna sig normala
(och givetvis för att få massor av inspiration och tips).

Ni vet vad jag menar, här är det inte konstigt att
man börjar dricka glögg i augusti eller att man
redan i oktober har köpt de flesta julkapparna.
 
Och då slår det mig, oavsett vad det är som
får oss alla att älska advents- och juletiden,
så tror jag att vår gemensamma nämnare att vi
till skillnad från många andra börjar just tidigt.
 
Genom att planera, skriva listor, ha rutiner
slipper vi julfreak känna av den stress och hysteri
som många andra förknippar med jul.
 
För ett par år sedan hade jag en adventskalender
i min egen blogg Sockenvägens Söta, vars
huvudperson var en klok liten Groda.
 
Gunnar Groda tipsade då dagligen om olika
genvägar till en lugn och fridfull jul - tips som
kan te sig tämligen självklara för oss frälsta men
som upplevdes befriande av många andra.
 
Advent och jul ska ju vara en glädjens tid,
en lustfylld och varm tid, när man gör sådant
man tycker om. De som älskar att baka bakar,
de som gillar att pyssla pysslar osv.
 
Hemligheten (som vi invigda delar) är att vi
fokuserar på det vi gillar, och drar ner krav
och måsten på sådant vi inte gillar.
 
Det är i alla fall min hypotes.
 
 
För personligen tar jag många genvägar!

Köpesill kan man lägga över i glasburkar som
därmed ser rustikt och hemlagat ut, och många
klappar köps via nätet så att jag slipper köa i butiker
utan kan strosa omkring och njuta istället.
 
En fin kakburk kan man med fördel gå
till ett bageri och få fylld med småkakor om
man inte känner för att baka, och vill man av
någon anledning inte stöka, städa och pynta
så får man väl släcka ner lamporna och istället
tända ljus samt göra en apelsin med kryddnejlikor,
då ser man nämligen inte dammtussarna i hörnen
samtidigt som det doftar gott ;-)
 
 
Som Tomens Dotter skrev för en vecka sedan,
"Det blir jul i alla fall!". Och jag kan bara hålla med,
och uppmana alla att göra julen till sin egen!
 
Det finns inget färdigt "recept" på en lyckad jul,
och inte heller några måsten, och när man kommer
till den insikten så slipper man all stress, press och
ångest som annars kan komma smygande.
 
Nu ska jag runda av detta redan långa inlägget
med att tacka Tomtens Dotter för att jag fått
gästblogga här i dag, samt komma med en uppmaning
till er läsare att dela med er av era bästa genvägar,
tips och trix för att göra advents- och juletiden så
behaglig och njutningsfull som möjlig.
 
För vem vet, kanske råkar någon "oinvigd" kika
in här just i dag och kan ta del av våra tips och
därmed sälla sig till oss julnjutare hädanefter ;-)
 
Med det önskar jag er alla en fortsatt härlig
1:a advent och en riktigt underbar julmånad!
 
/Therese - Sockenvägens Söta

Första ljuset brinner i årets adventsljusstake

Första december. Första advent. Nu är det på riktigt. Nu tänder vi första ljuset. Om en kvart tittar vi på första avsnittet av julkalendern. Idag fattar resten av världen att julen är på intågande. Nu kör vi!!
 
 
 
 
På tal om att förstå att julen är i intågande: Senare idag blir det ett gästblogginlägg på temat. Therese med bloggen Sockenvägens Söta skriver här senare idag och delar med sig av sina tips för en stressfri jul. På återseende!