11:e december - mitt favoritjulgodis: Praliner

Detta blev lite svårt. Hur sjutton ska man kunna välja? Jag menar... Godis är ju min grej. Och de flesta favoritrecept har jag publicerat både en och sju gånger. Men just nu är jag väldigt mycket inne på det där med praliner. Det är gott. Och roligt. Faktum är att jag just nu håller på att gjuta pralinskal - jag har bara en liten paus medan jag håller på att temperera choklad och väntar på att den ska svalna :-)
 
Men jag har lite opublicerade pralinrecept. Från korv- och pralinhelgen. Dessa recept är riktigt goda - om än inte de absoluta favoriterna. Favoriterna hittar ni här, nämligen praliner med salt karamell, praliner med vit choklad- och kardemummatryffel och citronpraliner (som jag ska försöka göra om till blodapelsinpraliner med cointreau)
 
Innan vi kör igång med recepten så tar vi lite basic:
  • HÄR kan du läsa hur man tempererar choklad
  • HÄR kan du läsa om hur man gjuter pralinskal
 
Praliner med jordnötssmör och mjölkchokladtryffel
150 gram mjölkchoklad, finhackad
50 gram jordnötssmör
25 gram smör
75 gram grädde
1-2 grissini
(eventuellt salt, beroende på sältan i jordnötssmöret)
 
Ca 400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Lägg mjölkchoklad, jordnötssmör och smör i en skål
  • Koka upp grädden
  • Häll grädden över chokladen, jordnötssmöret och smöret. Rör till tryffelsmeten blir slät. Smaka av om det behövs tillsättas salt.
  • Krossa grissinin till stora smulor. Den ska ge lite crunchighet till pralinen. Blanda ner i tryffelsmeten
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
 
 
Gorgonzolapralin
Experiment som blev förvånansvärt lyckat och som nog kommer att testas igen.
200 gram mjölkchoklad, finhackad
75 gram grädde
25 gram smör
60 gram gorgonzola (välj en ganska mild sort)
 
Ca 400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Lägg mjölkchoklad, gorgonzola och smör i en skål
  • Koka upp grädden
  • Häll grädden över chokladen, gorgonzolan och smöret. Rör till tryffelsmeten blir slät. Mixa med en mixerstav till en slät och fyllig tryffel.
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.

Kommentarer
CrimsonAnna-vardagslyckans sköldmö säger:

Oj, där är jag inte än. Jag gör dock tryfflar.

Svar: GOTT :-)
Och det är inte så svårt med pralintillverkningen. Det är bara kladdigt och tidskrävande haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-11 | 23:55:57
Bloggadress: http://metalanna.blogspot.com
Sara på Vardag.nu säger:

Alltså jag gillar ju choklad och jag gillar ju ädelost men ihop.... Den var ny ;)

Svar: Jag tänkte så här: Är det good enough till Heston Blumentahl så är det good enough till mig :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-12 | 21:29:31
Bloggadress: http://vardag.nu
Sara på Vardag.nu säger:

Haha! Den logiken är jag helt med på :)

2013-12-13 | 09:07:16
Bloggadress: http://vardag.nu

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback