Den bästa gravlaxen är den med whiskey och rosépeppar
1,2 kg fryst laxfilé, 2 st mittbitar
Kryddblandning på mammas vis:
½ dl salt
½ dl socker
1-3 msk rosépeppar
1 tsk vitpepparkorn
½ dl whiskey
...och så här säger syrran om saken - och jag håller med
Lägg till lite mer av salt, socker och whiskey per kilo så blir laxen lite fastare och får mer smak. Jag brukar ta ca 0,75 dl/kg. ...efter behag :)
Gör så här:
1. Tina laxen och ta bort alla ben.
2. Krossa pepparkornen och blanda med socker och salt.
3. Strö över hälften av kryddblandningen på laxen.
4. Lägg in laxen i en plastpåse, strö på resten av kryddblandningen och whiskeyn.
5. Förslut påsen och lägg in i kylen.
Lägg en äggula i en skål tillsammans med 2 msk senap, 1 msk strösocker och 2 msk vitvinsvinäger. Kör med stavmixern och tillsätt 1 dl matolja till tjock konsistens. Blanda i 1 msk finhackad dill och sen är det klart.
Den är god :) Men jag älskar apelsingravad lax, så den finns alla år på mitt julbord :)
Fy basken så gott de ser ut! Nu är det bara några dagar kvar till jul! :D
Bara för din skull Erika, på svenska :)
http://jouluni.blogspot.fi/2013/12/suosikki-uusintana.html
Åh, så gott :-)
gott
pröva absint istället för whiskeyn ;)