Vit chokladpannacotta med blodapelsinspegel
DATUM: 2013-12-11
TID: 11:50:00
KATEGORIER:
Recept - desserter;
TAGGAR:
apelsin,
glöggfest,
pannacotta,
vit choklad;
Hmm. När jag tittar i min dessertkategori så ser jag att det i princip enbart serverats pannacotta den senaste tiden. Men det är en klassiker. Och det är så himla skönt med saker som kan förberedas helt och hållet och sedan bara tas fram ur kylen. Den enda nackdelen jag kan komma på är att man kanske inte alltid har plats för 40-50 pannacottor i kylen...
Dessa blev definitivt väl mottagna på söndagens glögg. Den söta pannacottan tillsammans med syrligheten i blodapelsingelén blev en jättebra kombination.
Vit chokladpannacotta med blodapelsinspegel
Receptet nedan räcker till ca 40-50 minipannacottor. Alldeles utmärkt storlek som plockmat. Till dessert däremot vill i alla fall jag ha lite större portioner. Ett halverat recept i lite större glas så räcker det till ca 4 portioner.
1 liter grädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
185 g vit choklad (dvs 1 kaka Marabou)
4 gelatinblad
4 dl färskpressad blodapelsinjuice
2 gelatinblad
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
- Finhacka chokladen.
- Koka upp vispgrädden med socker och vaniljpulver.
- Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden. Häll detta över chokladhacket och rör tills all choklad har smält helt.
- Häll upp pannacottan i snapsglas och ställ den kallt att stelna i en halvtimme, timme.
- Lägg gelatinbladen till gelén i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
- Koka upp juicen.
- Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta juicen. Låt svalna helt (men låt det inte stå så länge att gelatinet hinner stelna) och toppa sedan pannacottan med gelén
Hade jag inte försovit mig i söndags så hade pannacottorna toppats med en filéad blodapelsinklyfta också. Bjuder på idén i alla fall, om det är någon därute som blivit sugen på att testa :-)
Kommentarer
Svar:
Jag vet :-) och du passar i det också!
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Det är det godaste som finns. Har redan ätit 5 kilo :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Jag gillar sött... Men just att göra dem i miniglas (glasen på bilden är 4 cm höga) så gör det inte så mycket att det är sött heller.
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Ja den blev grym. En av de bättre pannacottorna jag gjort måste jag säga. Lagom "dallrig" och syrligheten och sötman blev en perfekt smakkombo. Det som kan göras bättre är som sagt att få dit någon apelsinklyfta också - sen är den tiptop :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Ooops. Dåligt skrivet recept, ska uppdatera det nu! TACK!!Faktum är att jag inte riktigt minns hur jag gjorde det - men så här skulle jag göra om jag gjorde det idag:
Lägg gelatinbladen i blöt.
Finhacka chokladen.
Värm grädden.
Låt gelatinbladen smälta i grädden. Häll detta över chokladen och rör tills all choklad har smält.
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
:-) Jag har bara gjort på gelésocker en gång, men jag tyckte att den blev lite gryning?
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Hej!En vän har köpt dem till mig på Martin Olsson. Tyvärr måste man ha kundnummer där - och det får man bara skaffa om man har eget företag. Därav att jag skickar iväg en lakej.... Men det går jättebra att göra minipannacotta i engångssnapsglas också, om du vill göra minisar.
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback