Citronsill, apelsinsill och tomatsill
Vilken sill finns alltid på ert julbord? Inlagd sill så klart. Men säkert även nån lite roligare sort? Hos oss är tomatsillen och apelsinsillen obligatoriska inslag. Och sillsallad (usch! säger mina smaklökar om det) Efter att julen flyttade till min syster har även löjromssill hittat vägen till julbordet. Förra året såg jag ett roligt recept hos Frostrosor. Nämligen tranbärssill.
På bilden: citronsill
Citronsill
Varvas i burk
4 st saltsillfiléer
4 st saltsillfiléer
2 st gula lökar, tunt skivad
1-2 purjolökar, skivade
Dill
Lag - kokas
Saft av 2 citroner
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
1 tsk vitpepparkorn
1 lagerblad
0,5 tsk kryddpepparkorn
3 st kryddnejlikor
3 st kryddnejlikor
Apelsinsill
Varvas i burk
4 st saltsillfiléer
1 rödlök, tunt skivad
½ blodapelsin, tunt skivad
10 st krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
Lag - kokas
1 dl vatten
1 dl vatten
0,5 dl pressad blodapelsin
1 dl ättiksprit
0,5 dl honung
1 dl socker
Tomatsill
Varvas i burk
Varvas i burk
6 st saltsillfiléer
2 st gula lökar, fint skurna
Lag - kokas
2 dl socker
2 dl socker
0,5 dl ättiksprit
0,75 dl vatten
1 lagerblad
Sås - blandas med lagen när den kallnat
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl ketchup
1 tsk salt
2 msk senap
1 påse sillkryddor
Dill
Gör så här:
- Blötlägg sillen ca 12 timmar
- Koka upp lagen och låt den kallna
- Skär sillen i bitar
- Varva sill, lök och övriga smaksättare i en burk
- Häll den kalla lagen över sillen (för tomatsillen ska lagen och såsen blandas innan den hälls på sillen)
- Låt stå i 1-2 dygn
- Smaka av. Om det behövs mer socker, salt eller syra: ta bort en liten del av lagen och koka upp med mer av vad som nu kan tänkas behövas. Låt kallna. Häll den kalla lagen på sillen.
Kommentarer
Stina säger:
Svartvinbärssill!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Johanna (Johannas julblogg) säger:
Senapssill! Och stenbitsrom-sill! Och så brukar vi testa nån ny sort ibland!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback