Trerättersmiddag för många? Piece of cake med lite planering!

Förra nyårsafton var jag och Åsa ansvariga över middagen. Det kräver lite pyssel och planering om man ska få till en meny som är god, funkar för 13 personer, och som samtidigt kan förberedas och förvaras tills dess att det är dags att äta. Menyn nedan går utmärkt att göra till 20 pers om man skulle vilja det.
 
Alltid när jag bjuder på middag så ser jag till att planera en meny som kan förberedas så långt det bara går. När gästerna dyker upp så ska maten vara lagad, diskbänken vara ren och jag ska vara duschad och klädd, fix och färdig och inte lukta stekos... Så klart betydligt mycket enklare om man ska bjuda tre-fyra pers på mat, men inte någon omöjlighet alls även för många. Det kräver bara lite mer planering.
 
Så här löd nyårsmenyn anno 2012:
Förrätt: Soppa på hummer och röding. Saffransayoli. Vitlöksbröd.
Varmrätt: Hemgjord rostbiff och rödvinssås. Potatisgratäng och sallad.
Efterrätt: Frozen cheesekake
 
Menyn var alltså skapad utifrån smak och förberedelse. Varenda del i måltiden (förutom salladen till varmrätten) kunde förberedas dagen innan och bara färdigställas på nyårsafton.
 
Saffransayoli med lite chiliflakes på toppen
 
Förrätten:
Dagen innan festen så rensades hummern och rödingen fileades. Skal och fiskrens kokades till en fond och soppan gjordes i princip helt klar när mjukosten och creme fraiche blandades i. Hummern och rödingen skars i mindre bitar, och fick sedan bo i kylen tills dess att det var dags att äta. Saffransayolin gjordes helt klar.
 
På festdagen: Grädda vitlöksbrödet. Koka en liten del av soppan tillsammans med rödingen så att fisken tillagas. Fördela ut hummern och rödingen i tallrikar. Värm resten av soppan och häll upp. Sen så är det bara att servera. Saffransayolin ställde vi i flera små skålar på bordet så att folk fick ta själv, och samma sak med vitlöksbrödet.
 
Men egentligen... Nu serverades vår soppa i engångsskålar i plast, så vi fick vara lite försiktiga med temperaturen på soppan. Vår soppa fick bara vara varm, inte het - annars hade soppskålarna krullat ihop sig... Om man istället serverar soppan ur glas/porslinstallrikar så räcker det utmärkt med att fördela ut rå röding på respektive tallrik och sedan hälla på het soppa - då hinner fisken bli tillagad innan maten ens nått bordet. I alla fall om soppan är tillräckligt varm och om fisken är skuren i kuber på 1x1 cm.
 
På tal om vitlöksbröd så gjorde jag ett bröd i somras som var fantastiskt gott! HÄR finns receptet på det. Om man vill göra det till festen så skulle jag föreslå att man gör smöret dagen innan, sen skärs brödet och smöret pillas i på morgonen. Gräddas precis innan servering.
 
 
Varmrätten:
Dagen innan festen: Vi gjorde en nätt liten rostbiff på en köttklump på 4,5 kilo. 10 timmar fick högreven stå i ugnen, då hade det uppnått en innertemperatur på 63 grader. Sen lindades det in i folie och fick vila till dagen efter. Visst... Det hade gott och väl räckt med en köttbit på 3 kilo, men antingen så fanns det bitar på runt 1 kg, eller på 4-5 kg. Och eftersom kilopriset var så pass mycket lägre på de stora bitarna så blev det ungefär samma pris för vår monsterköttbit, jämfört med om vi hade köpt tre mindre bitar. Kan vara värt att tänka på - för det gör ju inte ont att ha mat i kylen dagen efter heller.
 
När köttet gått färdigt i ugnen så gjordes basen till rödvinssåsen i ordning. Gojsigheterna i botten på ugnsformen reducerades och kryddades. Sen fick även det bo i kylen över natten.
 
Även potatisgratängen förbereddes dagen innan. Potatis och lök skalades och gratängen lades ihop. Vill man göra det enkelt för sig så gör man gratängen i engångsformar i aluminium, så sparar man disk på festdagen. Skönt att slippa en belamrad diskbänk... Efter ungefär en timme hälldes vätskan från potatisen bort. Sen är det bara att krydda, hälla på grädde och slå in det i folie så klarar den att stå till dagen efter. Vi gjorde gratäng på 4 kilo potatis och 2 liter grädde. Lök och vitlök så klart. På tok för mycket mat till 13 pers... Hälften hade precis räckt, men om man nu ska laga åt 20 pers så är det bra mått - och det finns ändå så att det blir över... För det sista man vill är att grubbla över om maten ska räcka eller inte...

På festdagen: Skär upp köttet i god tid innan middagen. Gör sallad. Om den ska läggas upp på tallrik tillsammans med maten så kan man med fördel ha en skål för varje grönsak - så blir det lite lättare att ge alla lite av allt... En dryg timme innan middagen så går potatisgratängerna in i ugnen. Värm såsen och tillsätt grädde och en klick smör. Red den lite om det behövs. Sen så är det bara att lägga upp gratäng, kött och sallad. Såsen var det självservering av vid bordet - hugg lämplig kanna/litermått eller vad det nu kan tänkas finnas för lämpligt i köksskåpet om det nu inte finns såssnipor så det räcker.
 
 
Efterrätten: 
Dagen innan festen:
Enklast av allt: gör klart cheesecaken helt och hållet dagen innan (eller veckan innan för den delen - bara man plastar in den ordentligt så går det finfint) och förvara i frysen.

På festdagen: Ta fram cheesecaken ur frysen ca 15 minuter innan servering. 
 
 
Uppskattningsvis gick det alltså åt ungefär 1½ timme aktiv tid i köket på festdagen. En timme tidigt på dagen för att skära grönsaker till salladen och att skiva köttet. Sen ungefär en halvtimme i samband med maten; röra lite i såsen, stoppa in och ta ut gratänger, värma lite soppa, lägga upp maten på tallrikar.
 
Helt okej tycker jag - speciellt eftersom alla jobbiga och diskskapande saker var färdiga redan dagen innan.

Kommentarer
Robex Lundgren säger:

gillar du musik, missa inte min blogg I intervjuband varje dag
http://ghgumman.blogg.se/
http://www.facebook.com/mosanmusikfriket?ref=hl

2013-12-28 | 20:40:53
Bloggadress: http://ghgumman.blogg.se/
Gubben säger:

Ser ut som det blev hur gott som helst. Här hemma blir det en kött bit och en förrätt samt någon dessert. Av mina kunskaper att döma så förstår du att undertecknad sköter framplockning, diskning samt vin inköpen.
Gott nytt År!

Svar: Diskning är ett hedersuppdrag! När diskbänken är ren så känns det ju som att hela köket är städat :-D
Gott Nytt År :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-30 | 17:41:18
Bloggadress: http://mhats.blogg.se
JUNITJEJ säger:

Vad det ser gott ut!

Svar: Det VAR gott! Men årets blir nog godare... Samma varmrätt, men en förrätt med gingravad röding, löjrom och wästerbottencreme. Sen en chokladchock till efterrätt :-)
Gott nytt år på dig :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-30 | 18:43:59
Bloggadress: http://www.junitjejen.se
Sofia säger:

Gott nytt år! ★

Svar: ...och god fortsättning till dig. Hoppas att det nya året inleddes på bästa sätt!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-31 | 18:35:28
Bloggadress: http://lovejournal.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback