Två sorters älgkorv och en glöggsås

Häromdagen lovade jag att återkomma med recepten från korvhelgen och nu har det blivit dags för det första. Och det andra. Bara så där. Vi gjorde två sorters älgkorv. En som smaksattes med öl och chili och en som smaksattes med glögg.
 
Igår testade jag varianten med glögg. Smaskig!! Öl- och chilikorven har jag dock inte provat. Den fått åka hem till mamma och pappa för att rökas och ta plats på julbordet. Korven stektes i stekpanna på medelhög temperatur, bara så att den fick lite stekyta. Sedan fick den gå klart i ugnen. Där jag hade varit förutseende nog att ställa in lite klyftpotatis också. Lucky me! Till detta serverades en glöggsås, längst nere i inlägget finns en receptskiss på en god sådan :-)
 
 
Två sorters älgkorv
För den som inte kan, vill, har tiden eller möjligheten att göra sin egen korv så kan man använda receptet till köttfärsbiffar eller en köttfärslimpa. Och för den som VILL göra sin egen korv: läs DETTA inlägg för tips, trix och tillvägagångssätt.

1800 gram älgfärs
800 gram mald späck
2 msk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
Blandas och delas i två delar

Glöggkorv
Hälften av ovanstående grundsmet
1,5 dl glögg (vi använde Tegner & Sons vinglögg)
1 msk viltkrydda
½ tsk ingefära
1 krm kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
 
Öl- och chilikorv
Hälften av ovanstående grundsmet
0,25 dl rapsolja
6 stora vitlöksklyftor, pressade
2 dl öl (vi använde Punk IPA)
0,75 tsk Liquid Smoke
1 msk äppelmos
1 tsk habanero chilipulver
1,5 msk Hot Sauce (vi använde Roasted Red Pepper & Chipotle)
 
 
Inspirerad av Linda med bloggen Kryddburken valde jag att göra en sås på glögg till korven. Morbergs lättglögg fick åka i grytan, precis som det gjorde hos Linda för någon vecka sedan (recept HÄR). Jag följde inte hennes recept, utan gjorde som jag brukar göra när jag gör en vinbaserad sås: stekte köttet (eller korven i det här fallet) hällde sedan en rejäl skvätt glögg i stekpannan för att ta tillvara på smakerna från köttet. Glöggen fick koka kraftigt och reducera ner till hälften. Därefter redde jag såsen med lite Maizena redning för bruna såser. Såsen kryddades med lite vitpeppar och örtkrydda. Därefter en liten klick smör och en skvätt grädde. Bara för att runda av smakerna. Fråga mig inte om mängder, för några sådana har jag inte koll på :-)

Kommentarer
Therese Bjärstig säger:

Har ju mängder av råvara, så detta ska jag någon gång testa, och glöggsås funderade jag så sent som i förrgår på! Måste nog testa då jag snubblat över olika varianter på recept i flera bloggar... Här väntar nu pyssel på Lurans begäran, vi ska göra julkort. KRAM KRAM

Svar: You go, girl! X3 (korv, glöggsås, pyssel. Har Luran blivit biten av pysseljävulen btw?)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-02 | 17:36:05
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
Therese Bjärstig säger:

Japp, hon ÄR pysseldjävulen! Hon kom hem med änglar och pepparkakskrukor från dagis med... Vi kommer att drunkna i hennes pyssel ;-P

Svar: Haha tur att hon har ett eget rum :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-03 | 07:33:26
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback