Mozartpraliner

Min mamma gillar marsipan. Det gör inte jag. Men eftersom jag är en snäll dotter med en liten hang up på praliner så vill jag så klart göra min mor nöjd och glad. Hon håller just nu på att göra mig nöjd och glad genom att göra grissylta (sylta på grisfötter och fläsklägg, du hittar receptet HÄR) så då är det inte mer än rätt att jag gör Mozartpraliner till henne.
 
Mozartkulor är ju en klassiker till jul. Jag tog den klassiska kombinationen marsipan, sprit, nogat och choklad och förvanldade dessa till praliner.
 
 
Mozartpraliner á la Tomtens Dotter
räcker till 15 praliner
 
200 gram mörk choklad till skalen
1 guldnogat (50 gram? glömde kolla...)
50 gram mandelmassa (som innehåller mer mandel och mindre socker än marsipan)
2 msk rom (eller annan sprit för den som vill ha något annat)
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Mosa mandelmassa tillsammans med rom till en krämig och ganska lös konsistens. Häll upp i spritspåse.
  • Smält nogaten, klicka i den i pralinerna. Låt stelna.
  • Spritsa i mandelmassa men inte ända upp till kanten. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
     
 
Som vanligt i pralinrecepten hänvisar jag till dessa inlägg:
  • HÄR kan du läsa hur man tempererar choklad
  • HÄR kan du läsa om hur man gjuter pralinskal
På denna bild syns det tydligt att jag råkade värma chokladen lite för mycket i steg 1 när jag tempererade den. Då blir den flammig och missfärgad. Det påverkar dock inte smaken.
 

Kommentarer
Jessica säger:

HAHAHAHA, jag läste på min blogg i flödet:

"MOZZARELLAPRALINER" och ba: "WOW, coolt, det ska jag göra till min ostälskande sambo".

Döm om min förvåning när jag läste igenom inlägget tre ggr utan att finna ett uns mozzarella i pralinerna HAHAHA.
Trötthet, nedsläckt rum och huvudvärk kan göra detta med en tydligen =)
Annars så kanske fröken pralinmaker kan testa ostpraliner till nyår???? ;)

Svar: Scrolla nedåt till 11e december raring. Då hittar du gorgonzolapraliner :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-14 | 18:09:53
Bloggadress: http://julilaloland.blogspot.se/
Tess säger:

Bland det goooooodaste jag vet!!!!!

Svar: Förra året var vi i Lübeck. En marsipanälskares mecka. Niederegger-butiken var en riktigt häftig upplevelse (även för mig som inte är någon marsipanfanatiker)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-15 | 00:06:14
Bloggadress: http://www.seenbytess.se
Carina säger:

Vilken bra idé! Jag älskar Mozartkulor men ogillar att göra dem, mycket enklare att göra dem i pralinform ju!!

Svar: Ja, att chokladdoppa saker är bland det tråkigaste och kladdigaste som finns :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-15 | 08:44:53
Bloggadress: http://julpussar.wordpress.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback