Gästbloggare: Sara på vardag.nu
Advent.
Jag gör inte något väldigt speciellt i adventstider som gör det så himla bra, utan det är bara... Känslan. Du vet, den där serotoninhöga blicken alla får när decembers söndagar närmar sig. Vi fnular lite på julklapparna, vi testar säsongens nya glöggsorter och tänder ljus i olika former i hela huset. Ju närmre julen vi kommer, desto mer byts den serotoninhöga blicken ut mot en stressad dito och vi springer runt likt vettvillingar för att hitta just den där julklappen, startar köttbullerullarfabrik sent en måndagskväll och ligger vakna om natten och grämer oss över att knäcken blev för hård eller något annat, världsligt problem.
Varje år tänker vi: "Nästa år, då ska jag bara göra det jag tycker är gott och roligt och mysigt och härligt. Och julklapparna, de kan vi ju faktiskt hoppa över. Eller åtminstone inte barskrapa både löne- och sparkontot för att ha råd med julklappar till folk jag knappt känner."
Tacka vet jag de första veckorna i advent.
Förutom att jag slipper stressen så kan jag också laga en himla massa god julmat i lugn och ro. Hos mig vankas vardagsmat guldkantad av allt från kalkon och köttbullar till kanel och ingefära.
Och saffran, förstås. Saffran är minsann vardagslyx som jag tycker att vi ska unna oss vilken mörk decembertisdag som helst. Gör den här kycklingrätten till exempel: en snabb gryta med saffran, apelsin och en rejäl slurk grädde. Servera gärna med kokt bulgur (alt. ris eller annat gryn) blandad med strimlad rödkål. Mumsigt värre, vill jag lova.
Saffranskyckling med apelsin (4 port.)
1/2 purjolök
500 g kycklingfilé
Smör/olja att steka i
2 dl grädde
1 dl kycklingbuljong (vatten + fond/tärning)
1/2 pkt saffran, 1/4 g
(Maizena ljus redning)
1/2 apelsin
Salt, peppar
Strimla purjolöken och kycklingen. Fräs löken mjuk innan du tillsätter kycklingen och låter den fräsa med några minuter. Häll på grädde, buljong och saffran. Låt koka utan lock ca 5 min, kontrollera att kycklingen är färdig. Vill du ha en tjockare sås, red av med lite Maizena. Ta av från värmen och tillsätt rivet skal och saft av apelsinen. Smaka av.
Jag heter Sara och är egentligen inte alls så bitter över julen som det kan låta. (Jag firar för tusan en extra jul i oktober varje år, det måste väl betyda något?) I en etta i Växjö trängs jag med min Daniel, överfulla köksskåp och (just nu) diverse tomtar.
På min blogg, www.vardag.nu bjuder jag på vardagsmat och enkla middagstips. Jag hoppas kunna inspirera till att laga god, enkel och varierad mat varje dag. För det är väl klart att även vardagsmaten ska smaka bra?
Åååh, så sant!! Jag får dock aldrig den där stressade galna jul-blicken, men vet att de flesta man träffar på stan just före jul har den... tyvärr!
Älskar advent <3
Saffranskyckling står nu överst på min matlista! Yuuum!!
Fina Sara:)
Jag tänkte faktiskt tidigare i år att jag tycker bättre om att advent och jul. Så, nu kommer mitt "Nästa år..."-löfte,nästa år ska jag se advent och jul som ett enda månadslångt firande.
Hejsan! Var inne och kikade runt lite för jag säljer Musse och Piff & Puff på blocket just nu och har en som är intresserad av Musse, såg på ett forum med fyrklöverns saker att du tänkte köpa piff och puff men säljaren drog sig tillbaka. Har du fått tag på dom än, annars har jag dom.
Mvh Anne-Marie J (Kolla på blocketDisney tomte musse pigg med Piff och puff )
det där såg fantastiskt gott ut :)