14x3x3+(40+12)

...det blir 178.
Mitt nya poängrekord för ETT ord i Wordfeud - i alla fall på normal spelplan.

Fick till det ute på högerkanten. INSPELA. Blev först och främst av med alla bokstäver. Lyckades gå över två stycket TW och placera P:t på en DL. S:et kunde göra om ordet OXE till OXES. Något N hade jag inte, men jag hade en blank. Hade jag haft ett riktigt N så hade ordet blivit värt ytterligare 9 poäng, men jag mår ganska bra ändå.

Förlåt...

Om någon är sugen på att spela så heter jag Ica1978.
Skriv gärna en kommentar här, eller på Wordfeudchatten så att jag vet vem jag spelar med :-)

Förresten...

Mitt enda (officiella) nyårslöfte inför 2012 är att jag i alla fall EN gång ska vinna över Tanja...



Gott Nytt År

Oj vad fort 2011 har gått! Jag kan inte riktigt fatta att det är nyårsafton ännu, men det är ju bara att kolla almanackan för att se att det är sant.



2011 känns som ett mellanår. Första halvan av året jobbade jag så mycket att den fritid jag hade gick åt till återhämtning. Och att fixa med Jocke och Tanjas husbil. Andra halvan av året har varit lugnare, men då har jag känt mig ganska asocial.

Årets höjdpunkt var definitivt resan till Las Vegas i maj. Men sommarens hårdrockande; Sweden Rock, Iron Maiden och Metallica var också riktiga höjdpunkter! Under hösten har jag sett både Quireboys och Jakob Hellman (två gånger). Båda är stora favoriter sedan länge för mig och konserterna var fantastiska!

2012 är ett oskrivet blad och det ska det få vara ett tag till. Nyårslöften ligger inte för mig. Året blir som det blir. Och vad som än händer så vet jag att det kommer att bli bra i slutändan :-)

GOTT NYTT ÅR!

Tårta på burk?

Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Nigella Lawson. En såndär typisk Nigellagrej som jag varit sugen att testa läääänge är Trifle. Egentligen är det ju tårta i en skål, men det är lite kul att göra på ett annat sätt ibland. På annandagen var det dags att göra trifledebut.



Det var inte så himla lätt att hitta fotograferingsljus. Men jag är knappast ensam om det problemet så här i vintertid...

Det här är mer en skiss och ett hopkok snarare än ett recept. Men så här gjorde vi vår varant.
Syster hade gjort en vit chokladtryffel som inte ville stelna. Vi räddade den genom att göra en rulltårta med tryffelfyllning. Rulltårtan skars upp i skivor, och dessa doppades i en sås på mixade hallon, björnbär och Cointreau. Rulltårtsskivorna lades i botten på en skål, och sedan på med marsankräm, vispad grädde och hackade pistagenötter.

Som det så ofta blir när man gör något för första gången så blir det inte riktigt som man tänkt sig. Till nästa gång vill jag ha en fräschare fyllning, den vita tryffeln blev lite kvalmig. Man skulle kunna nöja sig med att baka rulltårtsbotten skära den i fyrkantiga bitar (istället för att rulla ihop till en tårta) och doppa i nån bärsås i stil med ovan. Det var även för lite tårta i förhållande till grädden och marsankrämen.

Jag kan definitift tänka mig en midsommartrifle med mixade jordgubbar som sås, massvis med skivade jordgubbar i ett lager mellan marsankrämen och grädden och något som knastrar ovanpå. Pistagenötter blir nog bra även där. Tål att funderas på, och det är ju ett tag kvar till midsommar :-)

Tips på förrätt till nyårsafton: Cheviche

I vår familj är annandagen av tradition mormors dag. Då min egen mormor gått bort, och min mamma blivit mormor är det hon som axlat rollen som annandagsvärdinna. Jag var lydig köksslav åt min mormor, och jag har fortsatt vara lydig köksslav åt min mamma.

Planen var att ställa till med en riktig Turkey Dinner på annandagen. Vi har - så vitt jag kan minnas - bara lagat kalkon en gång tidigare och då höll det på att ta en ände med förskräckelse: när kalkonen stått i ugnen i en timme blev det strömavbrott. Hur det slutade minns jag inte riktigt, men jag tror att strömmen kom tillbaka efter nån timme och det blev en kalkon tillslut.

Ett par dagar före jul satt jag och mamma och slappade lite när strömmen gick. Jag fick en taskig känsla, och slängde ur mig "Vad säger du? Ska vi skippa kalkonen och laga något annat?" och så bestämdes det. Det var tur kan jag säga. När vi vaknade på annandagen var hela byn utan ström. Dagmar är en bitch! Pappa letade fram en gasolplatta så att vi kunde få vårat frukostthe och sedan var det bara att vänta. Först runt tvåtiden kom strömmen tillbaka, så det var tur att vi valt att göra om menyn...

Vi förlustade oss med cheviche på röding, räkor och pilgrimsmusslor till förrätt. Oxfilé Wellington, råstekt potatis och rödvinssås med kakao till varmrätt, och till dessert blev det trifle. Återkommer med triflereceptet en annan dag.



Cheviche har jag ätit tidigare, men aldrig provat att laga. Jag gillar konsistensen på gravad och kallrökt fisk. Jag älskar sushi. Så att cheviche är en favorit är inget konstigt. Det är dessutom superenkelt att göra, och kan - nej SKA - förberedas flera timmar innan man äter, vilket ju är alldeles utmärkt på en dag som nyår.

Cheviche med röding, pilgrimsmusslor och räkor

4 hg röding
3 hg räkor
4 st pilgrimsmusslor
4 st lime
0,5 dl olja (vi använde rapsolja)
1 röd chili
1 charlottenlök
1 mango
Salt, peppar, lite socker
1 kruka persilja
1 salladshuvud

Gör så här:

  • Blanda en dressing på pressad lime, olja, finhackad chili, charlottenlök, salt, peppar och en liten dutt socker. Blanda dressingen direkt i en stor skål.
  • Tärna pilgrimsmusslor och röding i kuber, lite mindre än 1x1 cm. Lägg ner dem i dressingen så att de "tillagas" av limejuicen. Den är klar på ca 3-4 timmar.
  • Skala räkorna och dela även dem i mindre bitar (en räka blir lagom att dela på tre om de är i storlek 70/90), lägg dem i en separat skål.
  • Tärna mangon i samma storlek som fisken. Lägg i en separat skål.
  • Skär upp lite sallad och lägg i botten på varje fat/skål/glas eller vad man nu väljer att servera i.
  • Precis innan servering ska räkor, mango och hackad persilja blandas ner tillsammans med fisken. Rör runt och sen är det klart. Bara att lägga upp på varje portion.
  • Servera gärna med något gott bröd (vi körde latmaskvarianten med bake-off-baguetter!)

Detta är vad jag använde som förrätt till 5 personer, men det skulle mycket väl kunna utfodra ett par stycken till. Se receptet som en skiss och använd olika sorters fasta fiskar. Vanligtvis används koriander i cheviche, men eftersom jag tycker att koriander smakar tvål så stoppar jag aldrig i det i något som jag lagar själv...

Anyway: supergott. Testa vettja :-)


Sista paketen i paketkalendern

Innan jag börjar prata om vilka julklappar jag fått så tänkte jag redovisa de sista paketen i mina paketkalendrar.



För att vara helt ärlig: Jag tjuvöppnade de sista paketen i paketkalendern ifrån familjen redan på kvällen den 19:e. Jag åkte norrut den 20:e och ville inte packa mer än nödvändigt... Paketen innehöll diverse pysselprylar, en hårspray och en ansiktsmask. Tack familjen. Det här var trevligt, kan kanske bli en tradition? Eller är det att hoppas på för mycket? :-)



De sista paketen från min o-hemliga tomte innehöll Tildafigurer, en kylskåpsmagnet i form av en cupcake och några timmars härlig läsning. Jag fick även en tomteluva som tyvärr blev glömd i norr.

Jag lyckades faktiskt lista ut vem som tomtade åt mig till slut. Ebba. Vill skicka ett stort TACK till dig. Så många av paketen har varit helt mitt i prick. Fashinerande att det går att lyckas så bra åt en människa som man inte känner överhuvudtaget. Glad och nöjd är jag!

Jag har vunnit! Igen :-)

Hahaha för jag vann 500 kronor i Cool Stuffs julklappstävling!
Hipp hipp hurra vad jag är glad!


Tillbaka i Stockholm igen

Hej hopp!
Igår kom jag tillbaka till Stockholm efter ett julfirande hemma hos familjen. Trött som bara den efter att ha klivit upp långt innan tuppen, åkt närmare 10 mil för att kliva på ett flyg, invänta väska, hoppa in i en taxi, åka hem och dumpa väska för att sedan tunnelbana mig vidare till jobbet för en full arbetsdag. Jag var lite trött när jag kom hem igår kväll.

Julhelgen har varit underbar. Som sig bör.

Jag och mamma har testat lite nya varianter på julgodis, bland annat hallonkola och rocky road fudge (rekommenderas) samt jordnötssmörfudge (rekommenderas inte).

Julafton firades hemma hos min syster och hennes familj. Vi var nio personer i år. Och en hund. Hunden skällde som bara den på jultomten, men det kanske inte är så konstigt att vovven inte riktigt vet vad han ska tycka om en människa i mask.

Tomten var alldeles underbart snäll mot mig, och jag kommer att återkomma till det lite senare. En annan dag. Nu tänkte jag nöja mig med att visa en bild på det vackra julaftonsvädret :-)


Juldag och paketleken

Jag tror att juldagen är den bästa dagen på hela året. Vad kan vara bättre än att mysa runt i morgonrock och pyjamas, slöa framför en piratfilm från 40-talet, ta konstanta små promenader till kylskåpet för att ta något gott att äta och bara vara? Det enda som skulle kunna göra en juldag ÄNNU bättre är lite skidåkning på TV:n, men jag unnar även dem en julhelg (även om jag antar att en sån som Charlotte Kalla tar färre promenader till kylskåpet än vad jag gör...)

Men jag tänker inte slappa HELA dagen. Ikväll är det nämligen kompisjulfirande med syrrans kompisgäng. Ska bli himla trevligt! Det är en tradition som hängt med rätt många år nu - sen alla började tycka att vi blivit för gamla för hemvändarkvällen. Som traditionen bjuder så ska vi leka paketleken. Brukar ni göra det? För dig som inte vet hur det går till så kommer här vår version:

  • Bestäm först och främst en budget. Vi kör så att alla tar med sig två julklappar till ett värde av totalt ca 100 kronor. Två klappar? Ja, det är bra med många klappar, du förstår snart varför. Man kan så klart köra fler klappar om man vill det!
  • Slå tärning i tur och ordning. Den som slår en 6:a får välja en julklapp.
  • När alla julklapparna är slut måste de naturligtvis öppnas. Eftersom livet inte alltid är rättvist kan det innebära att någon av deltagarna helt saknar julklappar....
  • Nu är det dags att slå tärningen igen. Precis som tidigare resulterar en 6:a i en julklapp... Alla paket är ju öppnade sedan tidigare, så du får helt enkelt sno den present som tilltalar dig mest från någon av de andra deltagarna. Det här momentet ska vara tidsbestämt, naturligtvis beroende på hur många man är och hur många julklappar det finns. Men räkna med ca 2 minuter per person. Ställ äggklockan vettja. När den ringer är det slut.

Eftersom livet inte alltid är rättvist kan det innebära att någon av deltagarna helt saknar julklappar när klockan ringer. Men det är så himla kul att det inte spelar nån roll. Men just av den anledningen är det bra att ta med åtminstånde två klappar per person...

Det här är ett tidsinställt inlägg. Idag när jag skriver detta är det den 6:e december och jag är fortfarande entusiastisk över de fantastiskt bra presenterna jag hittade på Teknikmagasinet igår. Jag håller tummarna för att ingen av kvällens deltagare tittar in här idag. Vad sägs om detta?

Baconnaise och tandkräm med baconsmak.

Baconnaise har jag läst en hel del om. Det är alltså en "majonäs" som smakar rökt bacon. Nu kanske man tänker att det finns en svag baconton i en majonäs. Nej. Så är det inte. Den smakar tydligen bredbar bacon. Jag har bara läst bra saker om den.

Sen såg jag bacontandkrämen av en ren slump. Jag kunde faktiskt inte gå förbi den. Jag kunde bara inte. Jag skulle inte sätta den i min egen mun, men som skojpresent är den rätt rolig tycker jag :-)

Vad gör ni ikväll?


Hemligheten avslöjas...

Det här med julswappen var en kul grej! Det vill jag vara med om fler gånger. Det har varit jättekul att få paket varje morgon, det har varit kul att följa bloggen och se vad alla andra fick och jag vill väldigt gärna göra om detta nästa år igen.

Lite klurigt var det att hitta 24 presenter. Budgeten var 440 kronor. Jag landade på 456 kronor, men jag trooor att det är okej, jag lär knappast bli hängd för den sakens skull :-)

Jag var tomte till:
En tjej som heter Marica, och ni hittar hennes blogg HÄR.
Marica, jag vill att du ska veta att det har varit jätteroligt att följa dig. Det har varit skitkul att se att du blivit glad över julklapparna och att jag lyckats hitta rätt.

Om någon annan är nyfiken på vad jag stoppat i paketen till Marica så kan ni se det HÄR.

Detta är ett tidsinställt inlägg. Jag kommer att uppdatera det senare (eller skriva ett eget) om vad jag fått och vem som var tomte till mig.


God Jul

Julafton idag, så härligt! Dagen kommer att tillbringas hos min syster med familjen. God mat, mycket godis, tomten, glögg och hela faderullan. Underbart.

Vill önska er alla
E N  R I K T I G T  G O D  J U L

Vill även passa på att skicka med några visdomsord:

"Efter en god måltid kan man förlåta till och med sina släktingar"
Oscar Wilde

"Det är inte vad man äter mellan jul och nyår som spelar roll för figuren. Det är vad man äter mellan nyår och jul som är viktigt"
Okänd

"Kom ihåg; om julen inte finns i ditt hjärta kommer du inte att finna den under granen"
Charlotte Carpenter


Istället för julevangeliet...

...skulle kanske julaftonens högläsning kunna bestå av dessa rader?


Farmor njuter av julens atmosfär,
alla är samlade, gammal som kär.
Mor står och rör vid spisen,
far är ute och sätter på...

...kaffet i köket, julfika snart,
i stugan det pysslas i rasande fart.
Ute i kylan är drivan djup,
farfar vill gärna ta sig en...

...promenad i det vita vinterland,
utanför fönstrets rimfrostrand.
Fler gäster det kommer in i husets sal,
alla är här för de har inget...

...emot att här fira sin jul,
barnen leker och haver så kul.
Morbror på de små flickorna titta,
"Det vore fint med en liten..."

...bulle till kaffet som nu är serverat,
till Kalle och vänner som har musicerat.
Och Benjamin syrsa har sjungit så sävligt,
men alla tycker att det låter för...

...resten, säger mor, är julmaten klar,
och far bjuder brännvin till envar.
-"Här finns till alla "hörs hans dova stämma,
på landet bränner vi nämligen...

...inte upp alla sopor, vi källsorterar,
och spar pengar till det som vi konsumerar.
Efter maten börjar morfar att mot farstun lunka
och säger -Jag måste faktiskt gå ut och...

...köpa en tidning, vänta ni här,
jag kommer tillbaka om en stund sisådär.
Och snart kommer tomten och delar ut gåver,
i soffan sitter gamla mormor och...

...nynnar på julevisor med mera.
Bredvid tonårsdottern som börjat fundera.
Skall hon berätta på julaftonskvällen,
att hon faktiskt blivit på...

...ett sådant strålande julehumör,
för hon på flaska har fått en odör.
Som får varje man ner på knä och på huk,
fast allt hon vill ha är ju deras...

...kärlek, men tänk nu ej mer på det.
För nu skall det sjungas om räven som smet.
Kvällen är slut, den har varit så kul,
och jag önskar er alla en riktigt God Jul!



Rocky Road Fudge

Okej, jag ger upp! Jag ger upp vanliga Rocky Road nu genast! RR Fudge är - i alla fall i min mun - bara så mycket godare. Enkla att göra och precis som vanliga RR går det så klart att variera dem efter tycke och smak.



Jag använde ett recept som jag hittade på Min Goda Sida. Jag tyckte att det var lite sött när jag smakade, så jag gjorde lite justeringar på smaksättningen. Jag menar, chilipulver är ju alltid gott. 1 tesked kan kanske låta mycket men det är det inte.

Rocky Road Fudge
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
1 burk kondenserad mjölk (397 g)

1 tsk vaniljsocker
1 tsk chilipulver
1 krm salt

2 dl mini marshmallows
2,5 dl salta blandade nötter (jag använde macademia, pistage och cashew)


Gör så här:

  1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm med bakplåtspapper.
  2. Bryt chokladen i bitar.
  3. Smält choklad, smör och kondenserad mjölk. Rör då och då tills allt smält samman till en slät smet.
  4. Låt svalna något och rör ner vaniljsocker, salt och chili. Blanda sist i marshmallows och nötter. Rör inte för mycket, då smälter marshmallowsen.
  5. Bred ut smeten i formen och kyl i minst 4 timmar innan godiset skärs i rutor.

Hallonkola

I förrgår testade vi ett recept som suttit lääääänge i pärmen med urklipp från veckotidningarnas receptsidor. En kola med hallonpuré som ser jättegod ut. Med facit i hand kan jag meddela att den ÄR god.



Hallonkola
1 dl hallonpuré (ca 200 gram frysta hallon)
1 msk färskpressad citronsaft
2 dl vispgrädde
2 ½ dl socker

  1. Låt hallonen tina i en sil. Passera bären. Mät upp den släta hallonpurén - det går åt 1 dl till kolan.
  2. Häll hallonppurén i en kastrull tillsammans med de övriga ingredienserna. Värm upp under omrörning tills sockret smält, och koka därefter kolasmeten till 123-124 grader (kulprov)
  3. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper ca 20x20 cm. Eller häll upp i småformar - det gjorde vi.

Godast på julbordet: Ägghalvorna

Tänk att det redan är dan före dan före dopparedan. Imorgon är den dagen som enligt mig är julhelgens näst bästa (den bästa är juldagen, och själva julafton kommer som god trea). Stöka i köket med mamma och syster. Ordna det sista. Uppesittarkväll hos systeryster med familj. Provsmaka julskinkan. Ställa ut gröt till tomten tillsammans med systersonen. Dricka glögg (som om det inte händer andra dagar, men ändå...)

Äggen på bilden kommer inte från ett julbord, utan från ett påskbord som jag ordnade för några år sedan. Jag fick varken tag på löjrom eller färsk dill vid det tillfället, så bilden överensstämmer inte helt med receptet. För övrigt: det vita fatet är samma fat som jag brukar ha som adventsljusstake :-)

Ägghalvor
Brukar göra en klassisk variant med majonäs, räkor och dillvippa.
Samt en lite mindre klassisk variant med löjrom och pepparrot. Egenkomponering, så ta måtten med en nypa salt...

Till 10 ägg
10 hårdkokta ägg
100 gram (en halv burk) philadelphiaost
Lite Creme Fraiche (ca 2 msk)
½ finhackad rödlök
Pepparrotsvisp på tub (ca 2 msk)
Svartpeppar
Citronsaft
Dill
Löjrom (the more, the merrier som vi säger i norrland)
Citron, skivad och varje skiva delad i fjärdedelar

Halvera äggen och peta ur gulan i en skål
Blanda äggula, philadelphia, creme fraiche och pepparrotsvisp. Konsistensen ska vara ganska fast, rinner den så fyll på med philadelphia
Smaksätt med lök (spara lite till garnering), svartpeppar, citron, dill (spara lite till garnering) och lite löjrom
Fyll "hålet" i äggvitan med röran
Toppa med löjrom och en citronbit. Strö över lite lök, dill och grovmalen svartpeppar


Fredagsmiddag v 51

Idag är det dan före dan före dopparedan. Det betyder att det är dan före dan imorgon. Det finns faktiskt bara ett middagstips som duger till den 23:e december och det är risgrynsgröt och provsmakning av julskinkan.

Och när man ändå kokar risgrynsgröt så är det enda rätta att göra en dubbel sats. Då räcker det till Ris á la Malta.



Koka upp 8 dl vatten tillsammans med 1 kanelstång eller två, ca 1 tsk salt och en klick smör. Häll i 4 dl grötris och låt allt koka upp igen. Låt det sedan småputtra i ca 10 minuter. Häll i 1,5 l mjölk och 3 dl grädde. Låt det koka upp igen och dra sedan ner värmen på lägsta. Efter ytterligare 35-40 minuter är gröten klar.


In progress...


Sista receptet från Skansen: Krämig chokladfondant

Nu är det dags att bjuda på det sista receptet från snapsprovningen på Skansen. En supergod fondant som snapsmästaren rekommenderade den nya O.Pn till.



Krämig chokladfondant
24 små fondanter, eller 12 stora

280 gram rumstempererat smör
250 gram mörk choklad 72%
150 gram socker
4 st ägg
4 st äggulor
50 gram vetemjöl
40 gram kakao

Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad. Smält smöret i kastrull på medelhög värme, rör ner sockret och till sist chokladen. Dra sedan undan från värmen. Vispa först ihop äggen med äggulorna i en separat bunke och vispa sedan in äggsmeten i chokladsmeten. Sikta mjöl och kakao under omrörning i smeten tills en lätt trögflytande konsistens uppnåtts. 
Smöra en muffinsplåt och grädda av i 200 grader.  Små fondanter i ca 3-4 minuter, stora fondanter i ca 5-6 minuter. Var försiktig så att endast det yttersta höljet blir gräddat för att behålla den krämiga smeten inne i fondanen. Använd mjuka fingrar och var försiktig med redskapen när fondanten ska lossas från muffinsplåten. Enklaste sättet är att försiktigt skära runt fondanten och formen, lägg ett bakplåtspapper över och sedan en tunnplåt och vänd sedan snabbt upp och ner.


Bara såååå gott till julskinka: Waldorfsallad

För några år sen fick jag för mig att göra något nytt till julbordet, och valet föll på Waldorfsallad. Sedan dess är det en av mina stora favoriter och jag ser alltid till att göra ett JÄTTElass. Salladen är supergod ihop med julskinka. Allra godast blir det med julskinka och lite äppelmos på en rostad macka, mums.



Waldorfsallad
2 dl fint tärnad rotselleri
2 lagerblad
2 dl fint tärnade äpplen (jag använde Ingrid Marie, but any will do!)
½ dl majonäs
½ dl gräddfil
Lite senap (en tesked kanske)
Citronpeppar
Herbamare Örtsalt
Grovhackade valnötter

Gör så här:
Koka rotsellerin i några minuter tillsammans med lagerblad och lite herbamare.
Under tiden: blanda en dressing på majonäs, gräddfil, senap, citronpeppar och herbamare.
Häll av rotsellerin och blanda tillsammans med äpplen, valnötter och dressing.

Salladen är även god som picnicmat på sommaren: tortillabröd som bottnas med några salladsblad, massvis med rökt skinka eller kalkonskivor och sen waldorfsallad. Rulla ihop, stoppa i picnickorgen och sen är det bara att dra iväg till stranden.

Edit: Har förtydligat receptet lite efter kommentarer från Anna och Tess :-)
Tack för att ni håller koll på mig när jag är "luddig och suddig"

Tänk vad härligt det är...

...med snö! Det har snöat lite till och från hela helgen, men det har varit blött, blött, blött. Men när jag vaknade idag och tittade ut så är faktiskt träden lite vita och fluffiga, inte längre svarta och blöta. Underbart

Nu hoppas jag bara på att det fortsätter! Men först och främst hoppas jag att det snöar i Lunde!



Nä, här har inte jag tid att sitta och blogga. En dusch, sen väntar julkalendern och skinkmacka med waldorfsallad. Mums.

Ha en fin dag!

Frustrerad detektiv

Jag är ju - som om det har undgått någon - med i en adventskalenderswapp i år. Jag har inte en susning om vem som är min tomte och det är rätt frustrerande att vara detektiv. I alla fall om man är detektiv med en licens som är lika äkta som Refat El Sayeds doktorshatt.


Om någon är sugen på att följa min jakt på den hemliga tomten så kan ni göra det HÄR och HÄR. Glöm inte att läsa kommentarerna...




18:e december och dagens paket

I dagens paket i familjekalendern fick jag sötaste pincetten. Me like ryska dockor! I dagens paket från min hemliga tomte var  det ett gulligt hänge av något slag. Nyckelring? Berlock? Mobilsmycke? Vet inte, men gullig är den.


Måns Zelmerlöws julskiva

Nån mer som gick på bluffen att köpa "Årets stora julskiva" som har sålts med Aftonbladet och Expressen de senaste 10 dagarna?

Jag gjorde det. Morr.
Skivan ligger i en liten förpackning med en tunn kartong, skivan naturligtvis med framsidan visad utåt och sen är hela klabbet inplastat. Man ser alltså inte låtlistan.

På baksidan presenterar de ett urval av låtarna, men inte alla.

Jag kommer hem, öppnar skivan och tycker att hmm... verkar den inte fasligt bekant? Jodå. Så är det. Två nya låtar på Årets stora julskiva. Resten av låtarna finns på fjolårets album Christmas With Friends.


Till vänster: Låtlistan från fjolårets skiva Christmas With Friends.
Till höger: Låtlistan från årets skiva Kära vinter.

Bluff och båg säger jag, och önskar att jag hade haft Sverkers soptunna. Då hade jag slängt Warner Music däri! Hrmpf!

4:e advent och ingen Expressen?

Hej hopp!
Söndag, fjärde advent och vad jag hade förstått skulle reportaget i Expressen Söndag vara idag. Men jag fick just ett SMS ifrån min klooon om att det inte alls fanns något reportage. Så nu känner jag mig jättedum och som värsta mytomanen, men ska ändå gå ut och köpa mig en tidning...



Sen måste jag ju visa de senaste dagarnas paket... Dock har jag inte hunnit fota dagens ännu, så det återkommer jag med...



Från min hemliga tomte (som jag fortfarande inte har en susning om vem det är) fick jag polkagriskäppar i fredags och pepparkakskryddor igår. Toppen, mina pepparkakskryddor tog slut häromdagen, och polkagrisar är något som jag älskar, älskar, älskar.

I familjekalendern var det muffinsformar i fredags och en traditionsenlig lördagskexchokladfrukost igår.

Jag vann en utlottning hos Annas Jul och vinsten låg och väntade på mig på hallmattan igår när jag kom hem. Vinsten består av en kökshandduk och en julig disktrasa ifrån Spira

Sen hade BMB ett paket till mig. Blev förvånad och jätteglad. Hon lämnade vidare en pocketbok "Det stora julkalaset" och några virkade hjärtan och bollar. Nästa år blir det en liten jultall i hallen som de ska få bo i.

Tack till er allihopa!!!

Edit: Nu har jag tagit en promenad och shoppat tidning. Finns mycket riktigt inget reportage där. Inte heller i Leva&Bo som jag shoppade för säkerhets skull. Messade journalisten som blev förvånad, för hon hade sett PDF:en tidigare i veckan. Vi får helt enkelt se om det blir nåt...


Jag fick en alldeles underbar present...

...av min mamma när jag fyllde trettio. Bara för protokollet: Min mamma är nog plockad ur instruktionsboken över en äkta bullmamma. Hon lagar godaste maten, bakar underbart goda kakor och bullar. Hon syr och stickar. Pysslar superfina saker. När jag blir stor vill jag bli som min mamma. Men i min egen tappning så klart.

Vän av ordning kanske tycker att man borde ha blivit stor när man är trettiotre, men det hör inte hit :-)

Just, jag skulle prata om presenter. Så här var det: efter att jag lämnade föräldrarnas vingar och flyttade till stora staden 1998 fastnade jag i ris- och pastaträsket. Lätt hänt, jag tror väldigt många gör det. Det ledde naturligtvis till att jag började uppskatta klassiker som kallops, rotmos och fläsklägg, stek med brunsås, fiskgratäng, fläskkotletter, sjömansbiff och liknande mycket mer än vad jag gjorde när jag bodde kvar hos dem.
Något av ovanstående står alltid på önskelistan när jag besöker hemma.

2001 började jag tjata på mamma om att jag ville att hon skulle skriva ner sina recept till mig. Mamma, som lagar mat på en höft, var inte speciellt entusiastisk. Hon knorrade rätt duktigt om jag ska vara ärlig.

Under åren som gick tjatade jag ganska mycket om de där recepten. Ibland mer, ibland mindre, men hon fick sig några små gliringar nu och då. Till slut förstod jag att det aldrig skulle komma nån mammakokbok.

Trodde jag ja.

När jag fyllde 30 var hela familjen på besök. Mamma, pappa, syster, svåger och deras son trängdes hemma hos mig. På födelsedagsmorgonen var det nästan som när man var liten, hela familjen som spanar på den som öppnar paket och döm om min förvåning! Där var den. Mammakokboken.


En fin bok för ens egen receptsamling. Eller som i mitt fall: min samling av mammas recept.


Här är ett uppslag från kapitlet med festmat. Julskinka, senap, whiskeygravad lax, rullsylta. Sen har jag själv fyllt i receptet på gravlaxsås och Waldorfsallad.


Boken är dessutom praktisk med fickor i varje kapitelavdelare. Här kan man förvara alla braiga recept som man klipper ut från tidningar, skriver ut från bloggar eller kopierar ur kompisens kokbok.

Det här är faktiskt en av de bästa presenterna jag fått i hela mitt liv. Jag vill därför passa tipset vidare till dig: om du har barn i "flytta hemifrån-åldern" så kan detta vara något som även ditt barn vill ha i present. Vill man vara riktigt hardcore kan man plåta maten och göra sin egen kokbok med hjälp av någon av alla företag som erbjuder fotoböcker.

Nassetassar...

...är en viktig beståndsdel i världens godaste sylta. Den har säkert ett flådigare namn, men hemma hos oss går den under namnet Grissylta! Just nu håller min mamma på att koka nassetassarna, så nu blir det jul i år igen :-)



När jag var liten så verkligen älskade jag grisfötter, men sen blev jag tonåring och tyckte att det var jätteäckligt, och det sitter fortfarande i. Vet inte, men jag har lite svårt för det där dallrande gelatingeggan runtomkring. Grissyltan har jag dock alltid älskat.

Grissylta
8-10 grisfötter
2 msk salt
2 tsk kryddpepparkorn
1½ tsk vitpepparkorn
3-4 lagerblad
(vatten så att det täcker)

1,5 - 2 kg fläsklägg
1 msk salt
10 st kryddpepparkorn
10 st vitpepparkorn
1 lagerblad
(vatten så att det täcker)

Gör så här:
1. Lägg grisfötterna i blöt över natten
2. Byt ut vattnet, koka upp grisfötterna
3. Byt ut vattnet en gång till, tillsätt kryddorna och koka upp grisfötterna igen. Skumma.
4. Koka upp fläskläggen med kryddorna i en separat kastrull. Skumma.
5. Nu ska grisfötter och fläsklägg koka under lock på svag värme i ca 2 timmar. Skumma några gånger under tiden.
6. Rensa fläsklägg och grisfötter och dela i mindre bitar.
7. Fyll på med kokspad: hälften från fläskläggen, hälften från grisfötterna. Smaka av om det behövs mera salt.
8. Fyll upp på formar.

Grissyltan kan frysas, men behöver kokas om då: Hetta upp syltan, smaka av och låt stelna igen.

Nu är jag lite nyfiken:Vad tycker ni om grisfötter?


Frukost på jobbet

Ibland bjuder cheferna på vår avdelning in till frukostmys. De bullar upp som bara den, och det är himla trevligt att sitta och slappa lite trots att det finns mängder med saker att göra. Igår var en sån morgon. När vi kom till jobbet möttes vi av följande i köket:


Risgrynsgröt

Julskinka, senap, vörtbröd och clementiner. Det är så fint med lite blad kvar på clementinerna!

Pepparkakor, ischoklad, julskum och hyacinter

Sjung mums faderallan lallan la sa min mage och innehöll kort därefter en stor tallrik med tomtegröt och en macka med tre skivor julskinka på. Dessutom fick vi alla med oss varsin hyacint, men jag glömde min på jobbet...

Jag och en kille i gruppen var sist på plats, och cheferna började duka undan. Som ni ser på bilden ovan är det MYCKET skinka kvar och bilden togs efter att jag gjort min macka. En till person efter mig... De funderade på vad de skulle göra av all julskinka. Tja, vet ni inte vad ni ska göra av den, så kan jag ju tänka mig att ta hem lite. Ta så mycket du vill fick jag till svar. Eftersom jag är väluppfostrad kollade jag så klart runt med lite folk, om nån annan ville ha, men det var det inte.

Det blir med andra ord "gofrulle" även idag :-)

Ha en riktigt fin lördag.
Nån som har några roliga planer?


Ge en man en fisk och han har mat för dagen...

...eller ge en kvinna en get och hon kan förändra sitt liv!

När årets julklapp presenterades satt jag (som varje morgon) och tittade på Nyhetsmorgon. Action Aid var där och pratade getter och det berörde mig. Att få respons i stil med "Min man vågar inte längre slå mig, för då vet han att han inte får låna min get", ja då vet man att välgörenheten kommer till nytta.

En väldigt vild gissning (not) är att vi är flera julbloggare som fått mail från Action Aid de senaste dagarna och blivit ombedda att skriva om getter och presenter mot fattigdom. Jag tipsade om getterna när årets julklapp presenterades, och jag gör det gärna igen.

www.presentermotfattigdom.se

Det är där du köper geten till paketen.
Perfekt gåva till den som redan har allt!





Fikiro och hennes grannar har fått getter av ActionAid

Fikiro bor i södra Etiopien, i ett område som heter Kemba. Här är det extremt fattigt och ofta ont om vatten. Vägarna är dåliga – knappt farbara – och telefonledningar till det här området är helt nyligen installerat och har bara funnits i ett halvår.

Fikiro är i trettioårsåldern och bor med sin man och sina fem barn i en liten by, där det bor knappt 60 familjer. Familjerna försörjer sig på enklare jordbruk, men det är svårt för dem att få ut så mycket som de skulle behöva av det som jorden kan ge. Bland annat är området ofta drabbat torka.

För att hjälpa familjerna i Fikiros by till en mer hållbar försörjning har ActionAid gett kvinnorna getter. I getprojekten ingår även utbildning i hur getterna ska skötas, bland annat i hur de ska undvika sjukdomar. Ett stort problem för boskapshållningen är tsetse-flugor, varför ActionAid i getprojekten även hjälper till med att vaccinera djuren.

Fikiro fick två getter av ActionAid förra året, en hona och en hane.

– För oss blev det en omedelbar skillnad när vi fick getterna, säger Fikiro. Jag kunde ge barnen mjölk varje dag. Jag gör också ost av mjölken. En hel del äter vi själva, men blir det över säljer jag den på marknaden.

Getterna fick snart en killing som hon kunde sälja på marknaden, som inte ligger långt från byn där Fikiro bor. För den fick hon 280 birr, vilket motsvarar ungefär 114 kronor. Tack vare pengarna kunde hon skicka de äldsta barnen till skolan – tidigare var de tvungna att hjälpa till med familjens försörjning.

Årets julkort

Det blev några stycken till slut. I onsdags kväll satt jag i vild förtvivlan och pysslade ihop dem så att de skulle kunna postas på torsdagen och på så vis (förhoppningsvis) landa i folks brevlådor och på andra människors hallmattor idag.



Men jag måste ju säga att det är betydligt smidigare idag än vad det var "förr i tiden" att skicka julkort. Hitta.se kan underlätta livet emellanåt. I alla fall när det handlar om att leta julkortsadresser till folk som har ett efternamn som lite mer ovanligt än Svensson... (hint hint) Men vissa adresser har jag kvar sen tidigare år så klart. (hint)

Förresten: På söndag är det dags för reportaget i Expressens söndagsbilaga. Bara så att ni vet...

Ha en bra fredag!

Kamerastativ och smart mått

Jag har tidigare skrivit om att jag gillar Cool Stuff. Det gör jag fortfarande så klart. För en vecka sedan fick jag ett mail ifrån Kajsa, där hon uppmärksammade mig på att det pågår en tävling på deras blogg. Man kan nämligen vinna ett bidrag till en julklapp åt sig själv. Jag hade helt missat inlägget, så jag tackar så mycket för påminnelsen.

Två saker som jag är sugen på:


Ett smart kamerastativ som är ultralätt och smidigt att fälla ut och ihop igen. Att stativet är bra vet jag, då faktiskt gett bort det i present. Det ÄR ultralätt. Det ÄR smidigt att veckla ut och ihop. Jag har ingen superkamera, men jag tror att just därför är jag i ännu större behov av att använda stativ. Min kamera bråkar på en gång det är lite mörkt. Den tycker att jag skakar för mycket. Fräckt tycker jag...




En annan sak som jag är sugen på verkar vara hur smart som helst, nämligen en kombination av mått och digitalvåg. Den hanterar både metersystemet och engelska/amerikanska måttenheter. Toppen om man läser mat- och bakbloggar på "utrikiska".

Så nu håller jag tummarna för en liten vinst.
Just ja: ett krav för tävlingen var att man skulle länka till Cool Stuffs julklappskategori. Så den kan ni spana in.

15:e december och dagens paket

Söta familj. Söta hemliga tomte. Tänk vad mycket enklare det ändå är att ta sig upp ifrån den varma härliga sängen och ta sig ut till vardagsrummet när man vet att det väntar ett par paket där.

I paketet från min hemliga tomte har jag fått en söt Tilda-gris. Jag har redan pysselplaner för den. Idag fick jag en God Jul-skylt. Det kliar i mina fingrar när jag ser skylten, jag är lite sugen på att pimpa den lite :-)

I familjekalendern har jag fått en bakform där man kan göra 6 individuella kakor. Igår fick jag mera halstabletter.

TACK!


För er som inte fattar grejen med halstabletterna: Varenda gång jag blir förkyld letar jag efter Kanolds Eucalyptus Menthol i butikerna. Men det är inte direkt världens trendigaste halstablett. Det slutar alltid med att mamma eller syrran får åka och handla åt mig och skicka på posten. Nu har jag fått 4 påsar i förebyggande syfte, så nu är jag rustad för vinterns förkylningar!


Fredagsmiddag v50

Stressad över att julen närmar sig med stormsteg ännu? Är alla julklappar inhandlade? Inslagna?Har ni gömt dem för klappsnapparna? Har ni shoppat glögg, öl och nubbe till julafton?

Oavsett vilket så vill man ha något gott, snabbt och enkelt och därför blir dagens tips en lövbiffgryta med viltsmak

Lite morgongymnastik någon?

Idag är en seg morgon. Det gjorde nästan ont att kliva upp ur sängen när väckarklockan ringde. Skulle verkligen vilja sova ut, men det får vänta till lördag.

För att pigga upp mig själv valde jag att spana in en gammal YouTube-favorit, nämligen Morgongymnastik med Bertil Uggla. Har du inte sett denna så tycker jag att du ska offra 4 minuter av ditt liv på att se den. Man säger ju att ett gott skratt förlänger livet, så i slutändan blir det säkert +/-0.



Kom igen nu; jaga ut de reumatiska knölarna, ge den välsignade kalaskulan en duvning, stärk energin i knäna, gnugga huvudet med omsorg och list. Sen återstår det bara att släppa fantasin lös i lite fria svikthopp.

Eller så kan man låta bli. Vissa övningar ser rent ut sagt livsfarliga ut. Men att skratta... Det är inte farligt!


Att man aldrig lär sig...?

Återigen har jag suttit i sista stund och skrivit, letat adresser och kuverterat årets julkort. Jag blir så less på mig själv, varför är det alltid samma sak varje år?

Men nu är det klart :-)
Nästan.
Ska bara köpa frimärken imorgonbitti på vägen till jobbet.
Kommer självklart att visa upp dem om några dagar när de landat hos mottagarna (jag har i alla fall kommit ihåg att tagit ett foto innan jag stoppade dem i kuvert, så jag är faktiskt lite imponerad av mig själv)

Over and out.

Jag har vunnit!

För ett tag sen anmälde jag mig till en tävling hos Anna. Igår kväll fick jag ett mail om att jag hade vunnit, och jag blev så glad.

En julig disktrasa och en jättefin kökshandduk från Spira. Vilken tur jag har! I år har jag vunnit i två tävlingar. Det är första gången på mina fem år som jag vunnit, och nu två gånger inom en kort period.

 


Skinksnurror och leverpastejsnittar

Glöggfest i söndags. Skinksnurrorna hade strykande åtgång. Det var inte lika stor omsättning på leverpastejsnittarna, vilket är lite konstigt för de är supergoda. Men mina vänner kanske inte är några leverpastejsmänniskor.



Skinksnurror
8 skivor mjukt tunnbröd (rektangulärt)
500 gram julskinka
100 gram philadelphia
2 msk äppelmos
3 msk vanlig sötstark senap
Santa Maria Forest Blend

Gör så här:
1. Blanda philadelphia, äppelmos, senap och Forest Blend. Bred ut på tunnbrödet.
2. Lägg några skivor skinka på varje tunnbröd och rulla ihop
3. Skär i munsbitar

Förbered: Gör steg 1 och 2 dagen innan partajet. Skär i snittar vartefter det går åt.


Leverpastejsnittar
Svartbröd, kavring eller vörtbröd
200 gram leverpastej (jag använde Arbogas bredbara)
50 gram Philadelphiaost
2 msk mörk rom (jag använde Captain Morgan)
1 msk grönpeppar, krossad
Herbamare örtsalt
Chilisylt, rödlöksmarmelad eller någon annan god "klick"

1. Krossa grönpepparen lätt i mortel och häll på rom. Låt det stå och dra några minuter
2. Blanda leverpastejen med philadelphia, rom och kryddor
3. Skär brödet i lagom munsbitar
4. Bred en klutt på varje brödbit och lägg på en klick chilisylt eller vad du nu väljer att ha på.

Förbered: Skär brödet och gör i ordning leverpastejsgucket dagen innan. Då hinner kryddorna utvecklas lite oxå. Gör i ordning snittarna vartefter.

Den röda skålen i bakgrunden innehåller en lingoncreme från Monika Ahlbergs julkokbok. Monika serverade den med hyvlade pepparkakor, jag nöjde mig med köpe-Oscars. 1 burk philadelphia blandas med 0,5 dl rårörda lingon. That's it. För att vara helt ärlig så var det ingen höjdare. Cremen var jättegod MEN kombinationen var inte så super. Däremot kan jag tänka mig att det är supergott att toppa pepparkaksmuffins med.

13:e december, lucia och en himla massa paket

Idag är det lucia, och jag sitter just nu och lyssnar på Stilla Natt som framförs av sveriges Lucia. Vet inte om jag får se något luciatåg idag, det visar sig. För några år sedan såg jag ett otroligt coolt luciatåg när jag var på väg hem ifrån jobbet: det kommer 70 moppar i karavan med fladdrande glitter fasttejpat på hjälmarna.

Om det blir något tåg idag beror helt på hur det ser ut som på jobbet. Ibland lyckas jag tajma tåget i matsalen, ibland struntar jag i det eftersom det alltid är så otroligt mycket folk där...

Paketkalendrarna har som vanligt innehållit bra saker!

Igår fick jag minimuffinsformar ifrån familjen. Extra roligt att jag har servetter som matchar dem sedan tidigare. Idag har jag fått tre stycken superfina döskalleljuslyktor. Tyvärr är det bara två kvar. Paketet gled ur händerna och rakt ner i golvet. Som tur är höll två av tre... Men så typiskt mig! Varför tappar jag inte ett paket som innehåller minimuffinsformar istället? De håller ju för en sväng i golvet... Snyft!


Min hemliga tomte gav mig en skiva igår: Paul Potts skiva One Chance i en "Special Christmas Edition". En bonus-CD som innehåller Oh Holy Night, Silent Night, Ave Maria och Panis Angelicus. I morse fick jag pysselprylar, nämligen en förpackning med klistra-på-snögubbar. Toppen till nästa års julpyssel.


Nämnde även att jag fått jättefin keramik som Eva gjort. Hon är verkligen helt fantastiskt duktig! Ljuslyktan kommer att bo på köksbordet när julen är undanstuvad. Skålen är användbar hela tiden och nu ska jag bara hitta något lämpligt stället att hänga de underbara pepparkaksfigurerna :-)


Tack allihopa!

Gingerbread brownies

I höstas var jag hemma sjuk några dagar. Det enda rätta att fördriva tiden med (om man inte föredrar Glamour och Days Of Our Life förstås) var så klart att surfa runt på en massa bloggar. Hittade massvis med ställen som var nya för mig, bland annat hittade jag till Katarina/Hovkonditorn. Det var speciellt ett recept där som fick mig fast. Ända sedan dess har jag längtat efter att laga det, och nu är det gjort.

Katarinas originalrecept är anpassat efter en springform. Eftersom jag aldrig kan göra lagom mycket konstaterade jag igår kväll att det är nog bäst att tredubbla receptet och göra det i en långpanna. Lite sjukt blir det så klart att läsa ingredienslistan och konstatera att jag ska baka något som innehåller 12 ägg, 600 gram smör och 900 gram (!!!!) choklad. Men vad fan... Det är bara födelsedagsglögg en gång om året, och endast det bästa är gott nog åt mina vänner!


På bilden är de precis uttagna ur kylen och inte alls så kladdigt härliga som de var efter en halvtimme i rumstemperatur. Men då var jag för upptagen av det riktiga livet för att komma på tanken att fotografera en kladdigare bild.

Brownies med pepparkaksdeg och choklad
Jag har alltså anpassat originalreceptet lite utifrån att det skulle gå i en långpanna 30*40 cm. Jag hade en massa choklat hemma, och i originalreceptet används bara mörk choklad. Jag hade både ljus och mörk choklad i skafferiet, så jag valde att använda det jag hade hemma, och istället byta ut en del av mjölet mot kakao.

400 g mörk choklad
200 g ljus choklad
600 g smör 
12 ägg 
6 dl socker
6½ dl vetemjöl 
1 dl kakao
3 krm salt
300 g vit choklad
Valfri mängd pepparkaksdeg (jag använde ungefär ett halvt paket)

Smält smöret i en kastrull. Hacka den bruna chokladen och låt den smälta i smöret. Rör till en jämn smet. Vispa ägg och socker lätt. Rör ner chokladsmeten i ägg-sockersmeten. Blanda sedan mjöl, kakao och salt och rör ner i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i en långpanna. Hacka vit choklad och tryck ner i smeten. Tryck ner bitar av pepparkaksdegen lite här och var i brownien. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna och ställ i kylen. Kan frysas.

Ovanstående recept var dock lite för stor sats (vilket jag kanske borde ha kunnat räkna ut på förhand) men om man inte provar så får man ju aldrig veta. Men de blev lite väl tjocka kanske. Att göra på ca 10 ägg borde vara perfekt för min långpanna och då ska naturligtvis tiden i ugnen förkortas.

Oavsett vad så var de To Die For!
Jag kan verkligen rekommendera dessa!

Julgransmattan

Förra året skaffade jag mig nya vardagsrumsgardiner. De visade sig senare vara gardinerna från strykhelvetet, men what the fuck, jag ÄLSKAR dem. Problemet med dessa var ju att färgen gör det helt omöjligt att gå till en butik och shoppa en passande matta...

Lösningen kom i form av ett mönster jag hittat i en av fjolårets jultidningar. Jag passade på att hitta passande tyger redan förra julen när jag var hos mina föräldrar. Började faktiskt klippa, stryka på fliselin och sicksacka kanter redan i januari. Sen tog det stopp. Sen blev det oktober och jag började inse att julen snart är här på riktigt, inte bara i planeringsstadiet... Jag flirtade därför med Tanja, som är betydligt bättre än mig på att sy och så här blev resultatet:



Nu ser detta fruktansvärt omatchigt ut i färgerna, men så är inte fallet. Det är bara det att taft och sammet reagerar helt olika på kamerablixt. I själva verket är det en vansinnigt bra färgmatchning.

Nu har granen en matta under sig, men det är ingen idé att ens försöka fota det. Men snyggt är det. Som fan!

Tack för hjälpen, Tanja!

...och nu återstår bara disken!

Men om jag känner den rätt så finns den kvar även imorgon. Det lär knappast ha varit någon Molly Weasley här inatt och viftat med trollspöt. Diskstället är i alla fall tömt, och en diskmaskin startad. Det är bara handdisken som återstår (och tyvärr består den av betydligt mer än vad som visas i bild)


Lite om paket också:

I dagens paketkalendrar fanns en flaska pepparmyntolja i familjekalendern. Tack söstra mi! I paketet från min hemliga tomte fanns det fina gröna muffinsformar i silikon. Toppenbra! Dessutom mathcar de köket (i alla fall när köket inte är i juleskrud) Tack!



Eftersom det var en födelsedagsglögg har det droppat in lite flera presenter: Underbar keramik som Eva gjort (ljuslykta, ett fat/skål och 2 pepparkakor), Leilas nya Hello Cupcake, en förpackning med 4 flaskor hot sauce, ingefärsgodisar och en rabarbermarmelad, en flarra Becherovka och en Minttu i schysst vintrig åkpåse.

Tanja har hjälpt mig att sy en julgransmatta och den är färdig och levererad nu. Den blev underbart fin och jag är så tacksam för att du ville hjälpa mig med detta!

Kollektivt tack till er alla fina!
Puss och kram

Julmuffins med syltad ingefära

Just nu pågår årets födelsedagsglögg för fulla muggar. Igår gjorde jag en ny variant på mina favoritmuffins.



Jag bakade muffinsen enligt grundreceptet men jag hade inte så mycket pepparkakskrydda hemma, bara en dryg tesked... När jag smakade smeten var den på tok för tam, så jag konsulterade mitt kylskåp och funderade på vad jag skulle hitta på. Hittade svaret på mina problem i form av en burk med syltad ingefära. Jag finhackade tre "bollar" och tillsatte även en matsked av lagen. Resultatet blev toppen! Ytan blev lite knäckig. Om nån undrar: Det är samma recept som används till alla muffinsar - den ena plåten blev bara lite glömd i ugnen...

Förra året gjorde jag muffins på 6 ägg. Vi var lite flera då... Men jag skrev en notering att jag bara ska göra på tre ägg, jag hade hur många som helst över. I år gjorde jag dock en normal sats på två ägg - jag hade nämligen inte mer smör hemma - och den räckte till 36 minimuffins och 24 miniminimuffins. Minimini? Jag gjorde i lite större knäckformar.

En gammal trotjänare

Vem behöver en Kitchen Aid? Inte jag i alla fall. Jag har en gammal Kenwood som jag ärvt efter mormor och som fortfarande funkar alldeles utmärkt. Den hjälpte mig rätt duktigt i köket i går kväll.



Gammal och gammal förresten. Trettiotre år är ingen ålder. Jag vill minnas att min mamma berättat att hon och mormor var iväg och shoppade dessa (mamma har samma variant men i brandgult och brunt... Typ) dagen innan jag föddes. Om mitt minne inte sviker mig har denna alltså varit med i trettiotre år och tre dagar. Det är lite imponerande tycker jag.
Har jag rätt, eller är jag ute och cyklar, mamma?

Undra om en Kitchen Aid håller samma kvalitet? Eller om det är som videobandspelare; alla som köpte sin första videobandspelare sent 70-tal/tidigt 80-tal hade dem i 20 år. Eller mer. De står säkert i något av ungarnas rum och fungerar fortfarande. Men om man köpte en ny i början av 00-talet så är den redan paj.


Dags att tända tredje ljuset



Och som en liten frukostkaramell tänkte jag bjuda på min favoritversion av God Rest Ye Merry Gentlemen med Ian Anderson från Jethro Tull. Spana in hans ögon :-)



Det är något speciellt med julen. Det händer saker med mig som jag inte riktigt kan förklara. Som exempelvis varför jag föredrar jazz framför hårdrock i december. Men varenda gång jag försöker lyssna på rockig julmusik så blir det fel i min skalle. Förutom när Twisted Sister gör det förstås. Det går bara inte att låta bli att älska dem.



Extra roligt är det att de verkligen kör sin vanliga stil och sin vanliga What are you gonna do with your life-inledning. Fantastiskt kul att jämföra med videon till We're not gonna take it :-)

10:e december och en himla massa paket

Eftersom livet har kommit emellan så har jag inte hunnit uppdatera med paketen i paketkalendrarna på flera dagar, så nu kommer en sammanfattning:

I familjekalendern har jag fått följande saker:
Den 8:e fick jag en handcreme. Toppen, den ska få följa med mig till jobbet.
Den 9:e fick jag ett set med 16 minicupcakeformar i silikon och en tillhörande receptbok. Det roliga är att jag stod och höll i den på Akademibokhandeln precis innan lönen i november och konstaterade att jag inte hade råd att köpa den just då :-)
Idag fick jag en traditionsenlig kexchoklad. Den hade dock lite bråttom ner i magen, så den fastnade inte på bild.
Tack familjen!


Min hemliga tomtenissa har också donerat bra saker:
Den 8:e fick jag ett doftljus i en gullig burk.
Den 9:e fick jag två lackstänger och en sigill. Jag har länge varit nyfiken på stängerna med en veke i mitten, så det var toppen att få dessa.
Idag fick jag julklappsettiketter. Också skitbra, för det har jag nästan slut på.
Tack Nissa, vem du nu är :-)



Det verkliga livet...

...har hållit mig fullt sysselsatt i några dagar. Men nu är jag tillbaka. En dator i knät, en thekopp i handen och skidåkning på TV:n. Gilla. Jag är i full färd med att planera morgondagens glöggfest. I vanliga fall brukar jag ha råkoll på menyn vid det här laget, och allt brukar vara inhandlat, bara att sätta igång och fixa. Så är inte fallet i år.

Glöggfest ja...
Jag TROR att menyn kommer att bestå av gamla beprövade saker. Skinksnittar, leverpastejsnittar och eventuellt baconlindad ölkorv på den salta sidan. Pepparkakor med eller utan ädelost så klart. Sedan har jag både Rocky Road och polkabräck som åker fram. Pepparkaksbiscotti och saffransbiscotti finns, men jag BORDE baka lite mera. Sen är jag sugen på att baka Gingerbread Brownies också. Kanske göra lite kryddiga nötter...

Jag får se. Måste skriva en handlalapp och ge mig av till affären. Ikväll blir det bakning. Förra året testade jag att göra muffins med kombinationen pepparkakskryddor och kakao. Det blev en hit. Kanske man ska göra lite såna också...

Konserten med Jakob Hellman var helt fantastisk. Jag hoppas att någon av er letade er dit.

Och åh vad jag är förälskad i Tjuvarnas jul! Det är bästa julkalendern sen Kaspar i Nudådalen. Det har varit några bra däremellan också; Diselråttor och sjömansmöss och En riktig jul var grymma. Älskar berättarrösten som inleder varje avsnitt och försätter en i stämning. Hur funkar ni som förresten? Jag brukar alltid följa kalendern slaviskt, men runt den 20:e - när det drar ihop sig på riktigt - så brukar livet snurra i 120 och jag brukar missa de sista avsnitten. I år tänkte jag att det skulle bli bättring på den fronten.

Vad händer för er i helgen då?

Att tända juleljusen...

...är himla mysigt, men glöm inte att släcka dem också. Runt tredje advent inträffar de flesta hemmabränderna. Logiskt, det första ljuset i staken är nästan slut vid det här laget - i alla fall om man kör smala ljus...

Den här påminnelsen låg på vårt intranät inför första advent och jag tänker passa den vidare till er också:

  • När du går hem och firar advent – var rädd om dig
  • Se till så att du har flera brandvarnare hemma. Det börfinnas minst en på varje våningsplan. Det bör finnas en i varje sovrum och det bör även finnas en brandvarnare i varje barns rum.
  • Kontollera att du har ett fräscht batteri och gör ett test med något som ryker, t.ex. en brinnande tändsticka som du blåser ut under brandvarnaren så att du säkerställer att den fungerar.
  • En sex kilos pulversläckare bör finnas i varje hem. Det bör också finnas en brandfilt. Se till att alla berörda vet var dessa finns förvarade.
  • Släck alla elektriska julbelysningar genom att slå av dess strömbrytare eller genom att dra ur kontakten. Släck aldrig genom att vrida på glödlampan.
  • Dekorera inte levande ljus med brandfarliga dekorationer, exempelvis mossa. En ljusstake i metall dekorerad med sand, sten och snäckorär givetvis mindre brandfarlig.
  • En extra varning för julgranen då den stått i stugvärmen någon eller några veckor och blivit torr. Den är då ytterst brandfarlig. Häng inte tomtbloss i den och tänd inga ljus i närheten av den.

Just det där med julgran och tomtebloss... För några år sedan gick jag en utbildning och kvinnan som höll i utbildningen berättade om vad hon och hennes familj råkat ut för: De hade som tradition att ta in granen - en äkta sådan - dagen före julafton. På julaftonskvällen brukade de alltid tända ett par tomtebloss och hänga i granen. Just denna jul hade ett av barnen inte kunnat vara med pga utlandsvistelse. De hade därför firat jul en gång till runt trettonhelgen, och då upprepade de julaftonstraditionen med tomtebloss i granen. På ett ögonblick hände det som inte fick hända: granen fattade eld. Tydligen avger en torr gran nån sorts gas som gör att det blir en nästintill explotionsartad brand, och på bara nån minut var hela huset därför övertänt. Så var rädda om er! Okej!

Om vi sedan ska prata om brandsläckare
så är de inte vidare vackra. Eller? Säkert gamla nyheter, men för mig var det nytt. Jag sprang på dessa läckerbitar häromdagen. De är faktiskt så pass snygga att de skulle kunna få bo framme. Slipper man gömma pulversläckaren i en garderob sparar man värdefulla ögonblick.



Kan kanske vara en bra julklapp till någon som har allt?
HÄR finns återförsäljare.


Favorit i repris: ...och stora havet

Jag sluter mig till den stora skara av människor som tycker att Jakob Hellmans första och (hittills) enda skiva är en av de bästa svenska skivor som någonsin släppts. Förmodligen den bästa. Om skivan inte finns i din skivsamling så tycker jag att du ska köpa den i julklapp till dig själv. Om skivan FINNS i din skivsamling så tycker jag att du ska köpa den till någon annan. Kanske till den där Winnerbäcksfanatikern som inte förstått att unge herr Lars inte är något annat än en blek kopia av Hellman (även om han också, i rättvisans namn, har ett par riktigt bra låtar)

I slutet av augusti gjorde Hellman en helt underbar spelning på Grönan. Jag var där. Hellman var lysande. Publiken var i extas. Hellman var blyg (som vanligt) och tackade för engagemanget, men bad oss vänligt att snälla, kan ni vara lite tystare? Underbart. Sånt händer aldrig när Ozzy spelar. När de drog igång med sista låten ...och stora havet inträffade magi. Fullkomligt lysande magi. Det verkade som om varenda en i publiken gick in i sin egen lilla bubbla. Där stod vi och trängdes vid lilla scenen, i den knökfull paviljongen. Dansade med oss själva och med varandra. Alla i var sin egen liten bubbla och med en jättestor gemensam ytterbubbla av hypnotisk transartad energi. Det är faktiskt en av mina bästa konsertupplevelser någonsin, och jag har hunnit se ganska mycket vid det här laget...



Ikväll spelar han på Strand. Tydligen ska han köra en hel del nytt material. Det lovar gott. Han körde en ny låt i somras på Grönan och det var magiskt! Lyssna och njut!



Ikväll på Strand alltså. Jag kommer att vara där. Kommer du?

Fredagsmiddag v 49

Denna veckas fredagsmiddag blir inte så julig i smaken, men väl i färgerna! Eller vad sägs om helstekt fläskfilé med rosépepparsås?

Receptet hittade jag hos Linda/Kryddburken.


Godaste middagen på länge

Tack så mycket för alla gratulationer, det värmer gott! Idag har varit en bra dag i allmänhet, och en bra kväll i synnerhet! Har haft "Solnafamiljen" på besök, vi har ätit risgrynsgröt och julskinkemackor. Nu är jag så mätt att jag nästan rullar fram!



Risgrynsgröt är smaskigt värre! Så här gör jag min gröt:

Koka upp 4 dl vatten tillsammans med 1 kanelstång, ca ½ tsk salt och en klick smör.  Häll i 2 dl grötris och låt allt koka upp igen. Låt det sedan småputtra i ca 10 minuter. Häll i 7 dl mjölk och 2 dl grädde. Låt det koka upp igen och dra sedan ner värmen på lägsta. Efter ytterligare 35-40 minuter är gröten klar.

Julskinkan blev en färdigkokt variant, men griljeringen fixar jag så klart själv: juice från en halv blodapelsin blandas med  en äggula, 2 msk senap och några matskedar ströbröd. Mums!

Nu väntar en skön säng på mig. Måste vara laddad till imorgon: Då spelar Jakob Hellman på Strand. Åh vad jag längtar!!! Nån annan som ska dit?


Hipp hipp hurra...

...till mig på min födelsedag! Idag fyller jag 29 år för 5:e gången. Grattis till mig. Idag blir det risgrynsgröt, julskinkemackor och sedan lite glögg :-) Det riktiga firandet kommer på söndag, då är det dags för den årliga födelsedagsglöggen.

I dagens paket från familjen fick jag ett fantastiskt vackert döskallehalsband och ett presentkort på Panduro. Tack söta syster!

Dagens paket från min hemliga tomte är en historia för sig själv. Jag är nämligen en sån som klämmer på paketen. Ordentligt. När paketet med paketen dök upp så högg jag så klart nummer 7 direkt och började klämma. Man är ju inte mer än människa, eller hur? Efter bara en sekund känner jag hur det blir ett stort hål i chokladtomten... Sen dess har jag faktiskt tagit det lungt med klämmandet.


Alla goda ting är tre

Idag är faktiskt en alldeles... Alldeles underbar dag. Vad sägs om min trio nedan:

  • Har hittat årets första bapelsiner! Lycka!
  • Har äntligen lyckas hitta Dumle Gingerbread. Jag måste vara den sista i hela världen som provsmakar dessa?!
  • Jag bestämde mig just för att köpa en julskinka. Så morgondagens födelsedagsmiddag kommer att bestå av risgrynsgröt och julskinka. Fuskade ju med julskinkemackor redan i söndags, men det var butiksskivad och färdigförpackat - lagom för att väcka suget liksom. Synd att det bara finns så stora skinkor. Jag skulle tycka att det var toppen med en skinka på max 1,5 kilo. Räcker fint åt mig och min mage.



Nu ska jag äta bapelsiner. Sen ska jag äta fler bapelsiner. Sen ska jag dricka the. Och sen blir det fler bapelsiner till dessert.


6:e december och dagens paket

Äntligen fungerar min blogg igen! Så frustrerande när den lägger av emellanåt, tydligen beror det på att blogg.se hållet på att flytta bloggar mellan olika servrar. Irriterande är det i alla fall. Men nu ska jag inte vara irriterad, utan nu ska jag prata om paket :-)

I dagens paket från min hemliga tomte fick jag en jättebra grej. Så bra att jag faktiskt redan har skaffat en sådan själv, och det är inte något man behöver flera av. Det betyder att nån kommer att få den i julklapp, och därför visar jag inte upp den här. Tack!

I dagens paket i familjekalendern fick jag Eukalyptushalstabletter. Toppen, för enligt lagen om all världens jävlighet åker man säkert snart på en förkylning. En av de bästa förkylkningsdryckerna är att slänga ner 10-15 tabletter i lite het mjölk och låta dem smälta. Tack! Dessutom var det himla smart - nu slipper ni skicka på posten nästa gång jag blir förkyld :-)


Barn säger roliga saker ibland, part 2

Den här hösten har jag tillbringat en hel del tid hemma hos min kära vän och kollega Eva. Eva har världens härligaste familj (näst efter min egen så klart), och jag bara älskar hennes ungar. Leo är snart 6 år och Lucas ska fylla 4. Behöver man lite kärlek och tycka om så är det bara att knacka på dörren till dem så levereras det i massor.

Nåväl, jag har alltså tillbringat en del tid där i höst. Har oftast blivit bjuden på middag, och jag har oftast bidragit till kvällen genom att ta med en flaska glögg eller tre. Idag när vi kom till jobbet berättade Eva om en konversation som ägt rum vid deras adventsmys igår när de gjort som de flesta andra svenska hushåll gjorde igår, nämligen värmt glöggen:

Leo: Det luktar Erica.
Eva: Vad sa du?
Leo: Det luktar ERICA!
Eva: Hur menar du?
Leo: Ja, det luktar glögg.

Haha han är för söt det lilla trollet. Att han dessutom ville ha egen äppelglögg igår värmer mitt hjärta, han var ju lite svårflirtad sist. Men det löste sig fint. Det blir folk av honom med :-)

Så om någon undrar hur jag luktar så vet ni det nu: Jag luktar glögg och polkagris :-)

Recept från Skansen: Västerbottenostkräm

Här kommer ytterligare ett av recepten från Skansen: en supergod och smakrik kräm med Västerbottenost. Västerbotten är förmodligen den godaste osten i hela världen, och när jag köper  hem den själv tycker jag faktiskt att det bästa man kan använda den till är en macka: sportbröd, smör och några skivor västerbotten. Mums.



Men om man vill laga något med den så är den här krämen toppengod. Vi smetade den på hårt tunnbröd och njöt för fulla muggar. Receptet nedan är receptet som vi fick med oss, men röran som vi serverades innehöll ingen forellrom. Det stod helt enkelt en skål på bordet som vi kunde ösa ur. Otrevligt värre, tänk vilket jobbigt liv man lever ibland :-)

Västerbottenostkräm
4 klämmor
200 gr västerbottenost
1,5 dl Creme Fraiche
0,5 dl färskost
2 tsk Skansen Julsnaps 2011
1 tsk flingsalt
2 msk forellrom

Gör så här:
Skär ner osten i små bitar och smält försiktigt på låg värme i kastrull. Tillsätt Creme Fraiche och rör om konstant tills smeten börjar smältas ihop. Mixa sedan i mixer till en slät kräm tillsammans med färskosten. Smaksätt med snaps och flingsalt. Låt svalna något. Bred ut smeten i tunnbrödet och avsluta med färsk rom, rulla ihop.

En sak som jag vill testa denna till är som dressing till en Caecarinspirerad sallad: Romansallat, krutonger, mjukkokt ägg och smörstekta kantareller. Eller kräftstjärtar kanske.


5:e december och dagens paket

God morgon!
Tack för alla era hejarop! Det värmer. Mycket! Fingret mår rätt okej, men det ska bli spännande att se hur det kan hantera vardagen som administratör... Det visar sig ganska snart.




I familjekalendern idag har jag fått Sparkle Gel, som man kan dekorera kakor och cupcakes med. Spännande, kommer förmodligen att användas redan på söndagens glöggpartaj.

Från min hemliga tomte har jag fått en guldängel till julgranen, men det är ju omöjligt att fota den i granen den här tiden på dagen.

TACK!

Ha nu en bra måndag!

The first cut is the deepest

Nu har jag varit och hjälpt Niklas att städa lite och packa upp kartonger. Efter bara typ 45 minuter ställer jag till det för mig... Så nu ser jag ut så här:


Jag råkade köra in en kockkniv igenom långfingernageln hela vägen in till benet. Sen, när kniven flydde sin väg, råkade jag skära mig i pekfingret också, dock inte lika djupt (i ärlighetens namn hade det räckt med ett plåster där - om jag bara hade haft något...). Blödde som en slaktad julegris, blev lite chockad och grät som ett barn. Snälla exet kom och hämtade mig, körde hem mig och fixade fint förband. Tack Jocke.

Den observante kanske noterar att det är högerhanden som är skadad. Det är lite svårt att skriva nu. Jaja... Nu blir det tröst i form av pizza, och därefter glögg.

Eftersom jag sitter här och tycker lite synd om mig själv så förväntar jag mig (så klart) massvis med åh vad det är synd om dig-kommentarer. Deal? :-)

Kommer ni ihåg Albert?

Ni vet, han som var så ful att knappt ens jag kunde älska honom? Han som skulle få ett nytt och värdigt liv med hjälp av kärlek och hobbylack? Om ni inte minns så klicka HÄR.

Jag har målat om honom nu. Det blev en klar förbättring om jag får säga det själv, men jag är ändå inte nöjd. Jag stog på Panduro för några veckor sedan och försökte minnas vilken nyans det egentligen var på gardinerna från strykhelvetet, men med facit i hand så kan man konstatera att mitt minne svek mig rejält. Han får helt enkelt bo i hallen i år, och så målar jag om honom igen till nästa jul istället. Då ska han dessutom få olika färger på tröja och byxor, just nu ser han lite för militärisk ut för min smak... Men det löser sig. En annan dag.


4:e december, andra advent och dagens paket

Godmorgon på er! Idag är det lite bomull runt hjärnan. Är aningens nervös för att försöka borsta ut gårdagens rockabillyfrissa ur håret, men det ska nog gå. Får se hur stor del av kalufsen som sitter kvar i borsten när jag är klar.

Frukost bestod av årets första julskinkemackor... Med hemlagat äppelmos. Smaskigt värre. Och ljusen tändes förstås.


I dagens paket hittade jag ett jättefint mosshjärta (dock utan mossa) ifrån familjen. I paketet från min hemliga tomte fanns en silvrig ängel som jag tror ska få kampera ihop med mina snögubbar!


Nu ska jag strax bege mig iväg till Niklas och flyttfixa lite.

Vet du vart du ska fira jul ännu?

Det vet jag. Eftersom hela min familj bor i norrland, och det är bara jag som valt att flytta på mig blir det av naturliga skäl jag som åker till dem. Nuförtiden är det min syster som är julaftonsgeneral, hon axlade manteln efter mamma för några år sedan.

Att vara julaftonsgeneral är ett tufft, men roligt, uppdrag. Vad vet jag om detta förresten? Jag har aldrig varit det. Men jag har varit påskaftonsgeneral och ordnat en påskbuffe som innehöll det mesta som återfinns på ett julbord. Då jag inte hade hjälp av mamma eller syster blev det dock en del färdigköpt, främst sill (eftersom jag inte äter sill, och därför har aningens svårt att avgöra om det jag lagat är gott eller inte...)

Om du inte är julaftonsgeneral i år förelslår jag följande: Lyft genast luren och slå en pling till årets värdinna/värd. Fråga vad du ska ta med till julfirandet. Fråga inte "om eventuellt kanske skulle jag kunna ta med nånting". Nej, får man en fråga på det sättet så är människan automatiskt programerad till att säga nej. Ge ett konkret erbjudande.

Kanske är du en hejare på att göra julgodis och kan ta med några olika sorter.

Kanske kan du rädda julaftonsgeneralen från de hemska köerna på systembolaget genom att shoppa julölen.

Vet du med dig att din sillsallad eller rullsylta eller något annat är en höjdare kanske det kan vara något att ta med.

Eller så kanske det finns småbarn så den bästa hjälpen är att dyka upp några timmar tidigare och leka med barnen så att julaftonsgeneralen får fokusera i köket.

Det finns massvis med saker att hjälpa till med. Och det finns faktiskt inga ursäkter för att inte göra det. Seså! Ring nu.





Aj aj aj partaj-raj-raj toppen med partaj


3:a december och dagens paket

I paketkalendrarna jag och min syster fick när vi var barn fanns det alltid en kexchoklad som lördagspaket. Den traditionen lever vidare, så idag har jag ätit gofrukost framför adventskalendern.

I paketkalendern från min hemliga tomte fanns grymt fina muffinsformar med tomtar på (syns lite dåligt på bilden) som kommer att användas till pepparkaksmuffins any day now.

TACK!



Ikväll vankas 40-årspartaj, så här sitter jag med papiljotter i håret och väntar på att längdsprinten och skidskyttet ska börja. Omöjligt att få till en schysst rockabilly utan rullar... Imorgon ska jag hjälpa Niklas att flytta in i sin nya lya. Förhoppningsvis inte alltför bakis.

Vad händer för er i helgen?


Julaward från Julstugan

Jag har fått en award från Julstugan med motiveringen: Jag gillar din julblogg.


Jättekul! Nu blev jag glad! Tack!

Med awarden följer även en uppmaning att besvara några frågor, så jag ska göra mitt bästa!


1. Varför började du blogga?
För att vara ärlig: Jag minns inte. Det var fem år sedan. Antar att jag gjorde det för att det verkade kul, och att jag fortsätter för att det är kul.

2. Vilka bloggar följer du?
Massor. Många julbloggar. En hel del bak- och matlagningsbloggar. Sen några "det här är mitt liv"-bloggar; Sockenvägens Söta, Fröken Nattfrost, Candygirl och "mitt" nya fynd Leos Cookie

3. Favoritfärger?
Åhh det är ju hopplöst att svara på...
På kläder är det svart, vitt, grått med rött som bryter av ibland.
I hemmet vill jag hålla en neutral bas, så även här är det vitt och grått som gäller - men sen kan jag variera mig en massa. Sista tiden - och nu syftar jag på tiden innan advent - har det varit lila och grönt som gällt (dock inte i samma rum samtidigt!)

4. Favortifilm?
Jag älskar LOTR-trilogin. Jag älskar X-men. Sen är jag en riktig sucker för söta filmer, typ Girls Just Want To Have Fun och Coyote Ugly. Sen finns det ju en sista film som måste nämnas: Sound Of Music. Jag har nog sett den 100 gånger. Jag har svårt att förstå att folk anser den som en julfilm - jag minns ett sommarlov långt innan 4:an började sända den på julafton... Jag såg Sound Of Music i princip varenda kväll den sommaren

5. Vilka länder drömmer du om att besöka?
Jag älskar historia. Mitt drömresemål är därför att besöka Egypten och göra "det klassiska Egypten" med besök i pyramiderna, kryssa uppför Nilen (dvs söderut) och göra stopp efter vägen i Konungarnas Dal, Elfantine, Luxor och fortsätta hela vägen till Assuan och Abu Simbel.
När den resan är gjord vill jag göra en vandring i Anderna och se Machu Pichu.
Om man ska hitta något som är mer överkomligt i pris och semesterdagarna så skulle jag vilja ha en långweekend i Prag.


Så är det dags att skicka den vidare.

Jag skickar passningen vidare till två julbloggar, nämligen
Emelies Christmas - för alla fina bilder
Min vita jul - för en personlig blogg med mycket text! 
Äh vad fan! Vi kör tre gånger julblogg: Helly, du får den en gång till! Känns fel att hoppa över dig, även om du har fått den redan!!! Motiveringen lyder: För en personlig mix av då och nu som inte hittas hos nån annan av julbloggarna, samt för alla finurliga rubriker.

Sen tänkte jag att awarden skulle lämna julbloggvärlden och gå vidare till några som inte ÄR julbloggar, men bloggar en massa om julen ändå, nämligen
Sockenvägens Söta - för fina bilder och för att du bjuder på dig själv och din familj på ett mycket finurligt och underhållande sätt
Candygirl - för alla finurliga idéer och för att du är precis den där människan som jag skulle önska att mina barn (om jag hade några) skulle få förmånen att ha som pedagog!

2:a december och dagens paket

Åh vad jag ÄLSKAR decembermornar. Det är inte fullt lika jobbigt att kliva upp när jag vet att jag kommer att få öppna två paket i sällskap av julkalendern.

Här kommer dagens innehåll:

Söta fyrkantiga muffinsformar i familjekalendern. Av omslagspapperet att döma har jag räknat ut att jag fått dem från min syster.

I paketet från min hemliga tomte var det ett gulligt halsband.

Dessutom hade jag en överraskning som låg på hallmattan och hälsade mig välkommen hem: en strut med polkagrisskruvar (eller mintspån som tillverkaren envisas med att kalla dem) som jag fått som tröstpris i en tävling på julswappen.

TACK
till er allihopa!!!


Jättegott VS Skjuts in i ugnen

Sådärja. Då har vi klarat av premiäravsnitten av både Leila och Tina. Vad tycker ni? Jag vet vad jag tycker i alla fall.

I onsdags var det dags för Leilas söta jul
och jag satt så klart som klistrad vid dumburken. Jag har väldigt svårt för Leila, hon känns påklistrat sockersöt. Dessutom har hon en "jag vet bäst"-approach som inte tilltalar mig det minsta. Men det betyder inte att jag inte sett fram emot programserien, för jag gillade förra omgångarna av Leilas jul väldigt mycket. Men jag blev inte imponerad av premiären. Det var ingen julstämning alls. Det enda som andades jul var att det stog en halvnaken julgran i bakgrunden. Och hur många gånger har vi inte sett henne göra Zabaglione? Saffransskorpor? Mängder. Jag hoppas att hon kommer med något nytt och roligt i år.
Betyg: 2 av 5

Igår var det Tinas tur. Tina är ytterligare en person som jag haft svårt för genom tiderna, men det börjar faktiskt ändras lite. Hon är också sockersöt, men jag tror att hon ÄR sockersöt - det är inte något som hon klistrar på för kameran, och då är det lättare att köpa. Jag tyckte om programmet. Det fanns en bra känsla som kändes pre-jul för mig. Dessutom börjar jag gilla Tina mer och mer. Framför allt gillar jag den matlagningsstil hon har, att hon säger ta vad ni har hemma och töm kylen, det funkar! Jag gillar när matlagningen är utan pekpinnar. Och om kocken har den stilen så VET man att man ska lyssna de få gånger de säger att Nu är det viktigt att ni gör på det här viset.
Betyg: 3,5 av 5 - men med mersmak!

Bocken har brunnit

Undra om detta är någon form av rekord? Klockan tre på natten den andra december brann julbocken i Gävle ner.

Suck. Lite tidigt kanske?


Något knas

Frustrerande när jag inte kommer in på min egen blogg! Antar att ni inte heller gör det...
Får bara "Fel 404 - sidan kunde inte hittas"

Jaja... Jag fortsätter att skriva ändå... Det fungerar säkert tillslut. Hoppas jag.

Första avsnittet av julkalendern

Många inlägg som börjar med ordet "första" idag. Men det blir lite oundvikligt en dag som denna! Satt ni bänkade framför kalendern i morse? Eller väntade ni till kvällssändningen?

Jag tillhör skaran som inte ville vänta i alla fall. Helt seriöst så krävdes det inte många minuters tittande för att inse att Tjuvarnas Jul kommer att vara den bästa julkalendern sen Elfrids dagar 2007. Jag kommer definitivt att följa årets kalender!


Första deltagandet...

...i en rikstäckande tidning. Jajamen. Idag har jag haft besök från Expressen Söndag. Därav att granen kom fram så tidigt, annars hade den fått vänta till i helgen. Tre-fyra dagar hit eller dit spelade ju inte så stor roll. Det har sina fördelar med plastgran.

Expressen ja, för tre veckor sedan fick jag ett mail från en journalist som undrade om de fick komma hem till mig och intervjua mig och ta bilder här hemma för söndagsbilagan.

Det kändes som en kul grej, så jag valde att hoppa på. Och idag har de varit här och intervjuat mig och tagit MÄNGDER med bilder. De visste dock inte vilken söndag inslaget skulle komma i tidningen, eller hur stort utrymme det skulle få, men jag lovar att meddela när det är dags :-)

De blev förresten förvånade över att det var jul i alla rum. Jag vet inte, men för mig är det naturligt. I hallen har jag röda runda mattor = toalettmattor från IKEA som bor där året runt, så det är inte jul för mig, bara för att det är rött. Bara väldigt passande även i december. Inne på toaletten (enklaste och billigaste "rummet" att julpynta) så byter man ju ändå handdukar mest hela tiden och det är ju väldigt enkelt att bara hänga upp röda. Ett rött duschdraperi köpte jag på IKEA för några år sedan, 29 kronor om jag inte minns fel. En röd toaborste kostade mig en femma. Och i sovrummet byter man sängkläder hela tiden - att använda juliga sängkläder är ju det enda som behövs. Det är liksom inget extraarbete att göra jul i de rummen.

Och om någon undrar: Nej, jag hade inte tomtesemester för att en tidning skulle komma. Det är något jag gör varje, varje år. Men tydligen har jag missat att blogga om det ibland...


I väntan på proffsbilder i tidningen fortsätter jag att bjuda på suddiga mobilbilder...
Förra året fick jag en jättefin våningskorg av min syster. Perfekt att förvara frukt i, den möglar ju inte lika lätt när den ligger i en korg. För att göra det hela lite juligare har jag lagt i batteridrivna ljusslingor.


Första paketen

I år har jag lyckan att få öppna TVÅ paketkalendrar varje morgon. I morse fick jag två stycken toppenpresenter!

I kalendern från familjen fanns en muffinsform för minimuffinsar! Underbart! Jag har en sedan tidigare för 12, men denna är för 24 st. Så nu behöver jag bara grädda två omgångar till vinterns glöggfest.

I kalendern från julkalenderswappen fick jag fina kalenderljus. Måste rota lite i gömmorna och se om jag har någon passande ljusstake...

Tack!



Måste dessutom visa det supersöta kalenderhjärtat som jag shoppade häromdagen:
Hittade detta på Yesh. Alla paket fick inte plats, resterande ligger i en stor Höganäskruka i vardagsrummet.



Första december!

För att citera Gert Fylking: Äntligen! Äntligen får jag börja öppna paketen i paketkalendern. Äntligen dags för SVT:s julkalender. Äntligen börjar resten av världen förstå att det snart är jul. Om jag inte haft er andra jultokar runt om i blogosfären hade jag känt mig ganska ensam.

Idag har jag så mycket att skriva om att jag inte riktigt vet vart jag ska börja, så jag väljer helt enkelt att börja utanför den juliga världen, och håller mig istället till den vintriga världen. Skidvärlden. Jag har just fått reda på att det finns en till Northug, nämligen lillebror Thomas. Han ska ställa upp i helgens tävlingar i Düsseldorf. Jag hoppas att han är mer beveklig än sin storebror, för jag pallar fan inte en till av samma sort.

Och snart är det skidskytte. Hoppas att det går bättre för damerna idag än vad det gjorde för herrarna. Skitskytte. Vill passa på att komma med ett tips om en supersida där man kan följa skidskyttet, tider vid olika passeringar och vad som händer på vallen. På ALLA tavlor. Extra bra nu när tävlingarna hackas sönder av reklam... Morr

Nåväl. Vi börjar med de utlovade bilderna på granen.







Japp. Jag har plastgran.
Japp. Jag är tidig i år.
Japp. Jag skippar stjärnan.

Så var det med den saken.





Fredagsmiddag v 48 - Saffransrisotto med räkor

Äntligen december! Jag tänkte fortsätta att ha ett juligt tema på fredagsmiddagarna nu, och en favorit är att göra risotto som smaksätts med massor med parmesan och lagom med saffran.


Bild och recept kommer ifrån ICA.

Mitt sätt att göra risotto följer ovanstående recept ganska väl. Lite småskillnader dock: Jag gillar att ha torkade trattisar med. Jag brukar passa på att göra buljongen på blötläggningsvattnet från svampen, det är ju dumt att hiva det! Dessutom brukar jag använda grönsaksbuljong. Trattisarna får fräsa med löken från början. Sockerärtorna tycker jag är godast råa de gånger jag har dem med. Om jag däremot lyxar till det med grön sparris får de sig ett snabbt uppkok. Sen skippar jag citronen i slutet av tillagningen. Men jag rundar av med en rejäl klick smör.

Smaklig måltid!