White Chocolate Cranberry Muffins
Jag har ett basrecept på muffins som jag konstant använder mig av (vilket ni som följt bloggen säkert märkt). Resultatet blir härligt saftiga muffins och jag TROR att det beror på att man använder sig av rumsvarmt, mjukt smör - istället för att smälta det som man gör till exempelvis sockerkaka.
Ibland byter jag ut lite av mjölet mot en god kakao. Ibland tillsätter jag frukt eller bär. Ibland åker det i pepparkakskryddor, eller bara lite kanel. Ibland strör jag lite muscavado på toppen. Mjölken kan ersättas med någon annan mejeriprodukt. Eller Baileys för den delen :-) Ibland är de naturella. Idag hackade jag i 100 gram vit choklad i ganska grova bitar och hällde i en påse torkade tranbär.
Ibland byter jag ut lite av mjölet mot en god kakao. Ibland tillsätter jag frukt eller bär. Ibland åker det i pepparkakskryddor, eller bara lite kanel. Ibland strör jag lite muscavado på toppen. Mjölken kan ersättas med någon annan mejeriprodukt. Eller Baileys för den delen :-) Ibland är de naturella. Idag hackade jag i 100 gram vit choklad i ganska grova bitar och hällde i en påse torkade tranbär.
Här är receptet i sin grundform:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 gram mycket mjukt smör
1½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt (eller 1½ tsk vaniljsocker)
En lagom skvätt mjölk (En skvätt är ungefär en matsked eller två)
Lägg alla ingredienser utom mjölk i en matberedare och kör snabbt. Häll sedan i mjölken och kör igen tills du har en slät smet. (därav att jag skriver "en skvätt" i receptet. Det ska bli en tjock, kladdig smet - men mycket beror ju på hur mjölet behagar bete sig...).
Om smeten ska smaksättas med hackad choklad, bär eller annat gottigt är det nu som det ska åka ner i smeten.
Klicka upp i muffinsformar 12 normalstora muffinsformar.
200 grader (180 grader vid varmluftsugn) i ca 15-20 minuter
Så Linda, du gissade rätt: det blev något gott :-)
Mera muffins enligt detta grundrecept:
Pepparkaksmuffins med lingon
Chokladmuffins med pepparkakskrydda (receptet i länken är tredubblat...)
Julmuffins med syltad ingefära
Påskmuffins i riktiga äggskal
Kommentarer
Amandas jul säger:
Det både ser och låter kanongott! Jag ääälskar muffins, och till jul brukar jag jämt göra saffransmuffins med mandelmassa, men jag ska nog även prova ditt recept med kanel :)
Sanna säger:
Sv: Vilken lyx! Det kanske jag ska se till att min mamma också gör i år :)
Svensk Jul säger:
Åh vad gott det ser ut, mums mums!
Katarina säger:
Vad gott det låter!!
Therese - Sockenvägens Söta säger:
Järnvitrol it is till 99% ;-D å här dricker jag julte å äter icas cookies med just vit choklad å tranbär, smaskit sammanträffande ;-D KRAM
Linnea säger:
Det ser jätte gott ut! :)
Marie/Underbara Juletid säger:
Det låter som en god och spännande kombination, kul att experimentera.
Tomtens Dotter säger:
Amanda: Saffransmuffins med mandelmassa låter toppen. Du återkommer väl med bild och recept senare?
Therese: Haha ännu mer komiskt i sammanhanget att du äter ICAs cookies. Ica, det är ju jag det :-)
Trackback