Chokladkola

Nu luktar det härligt gott i min lägenhet. Den söta, smöriga, gräddiga doften av puttrande kola dröjer sig kvar. Ni vet väl att kola funkar alldeles utmärkt att frysa?


Spara disk genom att göra saker och ting i rätt ordning. Börja med att mäta upp sockret. Mät sedan grädden. Använd sedan samma mått som grädden varit i när du ska måtta sirapen, då släpper den enkelt från måttet.

Chokladkola:
50 gram smör
250 gram (3 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
3 dl grädde
200 gram (1½ dl) ljus sirap

Gör så här:
1. Klä en form, ca 15x25 cm, med bakplåtspapper.
2. Blanda strösockret med kakao och vaniljsocker, detta för att undvika klumpar...
3. Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
4. Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite i botten.
5. Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ta av den vid ca 127 grader)
6. Häll upp i formen
7. Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.

Förresten: kommer ni ihåg dessa raringar? Där ska kolan få bo närmare jul.

Undra om man skulle ta och...


   Japp. Så får det bli!


Juliga bokstäver

Kommer ni ihåg dessa?
Om någon är sugen på att göra egna så: jag hittade liknande på Åhlens. Inte med texten XMAS, men GOD JUL duger väl lika bra?

Vill du göra en egen strut?

Då har du tur, för min pedagogiska ådra har varit på hugget idag. Tyckte att beskrivningen i Isabellas var lite knapphändig så jag ordnade en egen. Jag tycker att detta är ett superroligt och framförallt ENKELT pyssel. Vilket så klart inte är en nackdel om man planerat att göra många... Det ser ut som om man lagt ner mycket mer tid och energi än vad man faktiskt gjort :-)

Tänk vad fint med ett gäng av dessa hängande i granen. Fyllda med olika godisar i rött och vitt.
Hmm... Undra vad det ska bli för godisar. Polkagrisar så klart!

Alla miniatyrbilder nedan är klickbara för större storlek

Jag har gjort struten i ett papper i storleken 15x15 cm och jag tyckte att det var väldigt lagom av flera olika anledningar. Dels blir det en lagom stor strut för julgranen. Dels så gör det att man får ut 4 strutar av 1 scrapbookpapper. Om du inte känner för att upprepa mina misstag gör du klokt i att välja ett lite tunnare papper, de tjocka blir lite jobbiga att snurra till en strut.

Rita ut en "kvartscirkel" på papperet med hjälp av en passare och klipp sedan ut. Om du inte har någon passare kan du göra som jag har gjort: skapa en egen, vilket är fullt tillräckligt för ett projekt som detta. Knyt ett snöre runt en penna, håll fast i ena hörnet och rita ut "kvartscirkeln"


Sen är det dags att skapa struten. Nu får man välja om man vill ha en vid eller en smal strut. Det är bara att rulla ihop till en strut och limma ihop när den ser ut som man vill.

Vad ska man limma med då? Jag har både testat dubbelhäftande tape och limpistol. Jag tyckte att limpistolen är att föredra. För övrigt är limpistolen en pysslares bästa vän. Men den som uppfinner trådfritt smältlim förtjänar ett Nobelpris.



Leta rätt på ett lämpligt bokmärke och limma på.

Är det ett bokmärke med raka kanter blir det snyggt om man chalkar kanterna först.



Nu är det dags att skapa pricken över i:t, nämligen kanten av crepepapper. Förpackningen jag köpte innehöll crepepapper i storleken 50x250 cm. Jag klippte en remsa på ca 5 cm och delade den sedan på hälften. Till varje strut går det alltså åt en remsa på ca 125x5 cm.

Det här momentet är det perfekta framför-TV:n-pysslet: Sy en söm rakt igenom remsan. Ungefär 5 mm avstånd mellan stygnen är lagom. Fortsätt tills du har sytt igenom hela remsan, därefter ska remsan rynkas så att den passar ihop med strutens insida.


Jag ville ha lite guldskimmer på crepepapperet. Jag sprayade därför den rynkade volangen med Glimmer Mist i färgen Antique Brass.

Om du inte har Glimmer Mist hemma, eller om du inte vill ha skimmer, så spraya lite med en vanlig vattenspruta istället.




Klipp bort en del från ena sidan, lämna ungefär 1 cm mot sömmen. Detta för att det inte ska bli så klumpigt när det är dags att limma fast "volangen" inuti struten... 

Limma ihop ändarna till en cirkel. 


Nu börjar det bli roligt på riktigt :-)
Utrusta dig med limpistolen och börja limma fast volangen på strutens insida.

Tänk på att kolla allt eftersom så att det är ungefär lika mycket rynk som sticker upp på strutens utsida...



Limma fast ett sidenband i skarven. Jag ville dessutom ha en rosett så jag sparade ganska mycket av bandet så att det finns mariginal att knyta. Frisera sedan ändarna till lämplig längd.

Sen är det bara att limma fast ett band som hänge på strutens insida. Klart!


4 st färdiga, twelve to go...

Sköna söndag...

Var ni Halloweeniga igår? Inte jag. Jag befann mig istället hos Eva, åt god middag, drack glögg och hade årets premiär av pepparkakor med ädelost. Slappade i soffan framför Så mycket bättre och mådde gott. Vad har ni gjort i helgen?

Bild från förra helgens ostbricka med föräldrarna. Glöm inte att Chilisylt är supergott till gorgonzola... För övrigt är det min adventsljusstake som tjänstgör som ostbricka :-)

Idag är en morgonrocksdag. Jag sitter i soffan, tittar på reprisen av Äntligen Hemma (lögn: tv:n är på, men jag tittar inte speciellt mycket) och tillverkar strutar. Jag tycker tydligen att jag behöver mer saker att hänga i granen...


Glöm inte att ställa tillbaka klockan inatt

I helgen återgår vi till normaltid. Så skönt att få tillbaka en timme (på kort sikt i alla fall). Så när klockan slår 03.00 ska vi ställa tillbaka den till 02.00

Sen, om jag ska vara ärlig, kan jag tycka att det där med normaltid är skitdumt. Vi lever inte längre i det gamla bondesamhället utan i ett 9 till 5-samhälle. Att ställa tillbaka klockan gör i och för sig att vi får ljusare mornar. Men vi får mörkare eftermiddagar. Är det något att sträva efter? Näe, jag tycker inte det. Vi borde ställa fram klockan en timme istället. Skulle ge bättre effekt hela vintern, än bara den veckan man ställer om!


Höstens vackra färger, part 2





Bilder från söndagens promenad med Mia. De tre översta bilderna kommer från Marabouparken i Sundbyberg. Bilderna på fågeln är också från Sumpan. Vad det är för fågel har jag inte en susning om - mina fågelkunskaper består i av att jag kan skilja en fiskmås från en domherre eller en svan... Strutsar och pingviner vet jag också hur de ser ut som.

Julens godsaker

Just ja! Kom på att jag glömt att skriva om boken Julens Godsaker av Mia Öhrn som jag köpte för några veckor sedan. Ska så klart skriva några rader om boken.


Jag gillar Mia Öhrn väldigt mycket. Eftersom hon är en av mina favoriter har jag sett fram emot denna bok mycket.

Men: för att vara helt ärlig hade jag förväntat mig mera. Den innehåller alla klassiska recept, men för oss julgalningar var det inga nyheter. Tyvärr. Det är dock fantastiskt fina bilder. Ulrika Pousette har fotograferat boken.

Det är en bra "basbok", så boken kan kanske bli en uppskattad present till någon som precis skaffat eget hem, men som inte hunnit samla på sig så många recept.

Betyg: Jag ger den 2 snöflingor av 5





Avsluta paniken.

Jag har, som jag tidigare skrivit om, anmält mig till Julswappen. Nu har jag gått runt och haft lite småpanik - ska jag hinna shoppa klart allt? För att inte tala om att slå in paketen och posta dem.

Sen kom jag på idag: jag är helt fel i tiden. På något underligt sätt har jag fått för mig att det är november nu. Inte oktober. Men visst är det lite sjukt att det är just julswappen som jag haft panik över? Inte att jag missat att skicka ut alla inbjudningar till årets glögg? Inte att jag inte fått fram adventsljusstakarna. Inte att det inte är tokstädat hemma? Underligt.

I alla fall så har jag varit och shoppat lite till paketkalendern idag. Nu är ungefär halva kalendern avklarad, och resten får vänta tills jag vet vem jag ska vara tomte till.

Sugen på att vara med förresten? Det finns fortfarande två platser kvar.


En himla massa tävlingar

Oj oj oj vad mycket man inte hinner med på bara några kvällar. Men nu så kommer det ett långt tävlingsinlägg.  


Många bloggar lottar ut biljetter till IKEAs julbord, nämligen Lisas Vinterland,   Marie/Underbara Juletid (här kan även du som inte har en egen blogg tävla), Julbloggen - julaftonsmorgon, Thereses Jul (även för dig utan blogg)  Christmas Time (har du ingen blogg kan du tävla via facebook), Amandas jul, Annas Jul och till sist: Victorias Jul. Även här kan du som inte har en blogg vara mer och tävla.

Årets julbord är skapat av Mat-Tina. Säkert gott, har jag tur vinner jag någonstans :-)


Sen kan man knalla vidare till Jessica/Jul i Laloland. Här kan man vinna en supersöt julbok.

För att tävla ska man besvara frågan Om du var tvungen att tatuera in en textrad från en julsång, vilken rad skulle det vara och varför? Tja det var inte en helt lätt fråga. Det är ju ändå något man ska dras med resten av livet. Förmodligen skulle det bli Sinatra was swinging, all the drunks they were singing från Fairytale Of New York. Sliriga bokstäver, kombinerad med en schysst siluettbild av Frankie, kanske en skyline, en hatt och en gammal mikrofon.

Sugen på mer ätbart? Snask och mattidning med jultema, kan det bli bättre? Therese's Jul lottar ut en goodiebag som jag är sugen på!

För att tävla ska man tipsa henne om sin favoritjulfilm.
Svår fråga, även om den är betydligt lättare än den föregående... Min favoritjulfilm är ändå Polarexpressen. Den är supermysig och bara SÅ julig. Att jag fullkomligt ÄLSKAR Tom Hanks gör ju inte direkt filmen sämre :-)



Jul i stan har startat en ny sida med julbloggar. Allt man behöver göra är att gå in på sidan med julbloggar och kolla så att ens egen julblogg är med OCH att testa så att länkningen blivit korrekt.

Det har jag gjort så nu är jag också med och tävlar.

Nu ska jag bara besöka er allihopa igen, och meddela er att jag är med och tävlar också :-)



Fredagsmiddag v 43

Bevemyrs är en supermysig matblogg med väldigt vackra bilder. Där har jag hittat receptet på denna veckas fredagsmiddag. En mangokycklinggryta som ser supersmaskig ut!
 

Tidigare:
V42: Fiskgryta med kräftrumpor (Candygirl)
V41: Fläskfilé med balsamicokantareller (Tre tjejer i köket)
V40: Grekisk pytt-i-panna  (Min goda sida)
V39: Tacotårta (Bara en kaka till)
V38: härlig gryta med höstsmaker (Monika Ahlberg)
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)


Hemma igen och angående julbloggandet

Nu befinner jag mig i hemmets lugna vrå igen. Vi har varit på kick-off med jobbet. Haft trevligt, bra föreläsningar och faktiskt inte mer än ungefär en timme av de där obligatoriska powerpointpresentationerna med tråkiga diagram. Ätit god mat och fått gott fika. Umgåtts och mått bra. Förutom i morse haha

Jag är lite fashinerad av hur många julbloggare vi helt plötsligt har blivit. Och hur aktiva alla är. I och för sig lite mer naturligt i slutet av oktober, men många av oss var aktiva redan i augusti. Att jag startade så tidigt i år hade faktiskt ingenting med julen att göra. Det berodde snarare på att jag behövde flytta fokus från sånt som var jobbigt (den uppmärksamme läsaren har kanske noterat att det inte längre refereras till "pojkvännen" utan istället till "exet"). Julplanerandet och bloggandet hjälpte mig helt enkelt att fokusera på något annat. Idag däremot, nu är det genuin längtan efter advent.

I år firar jag och bloggen fem år ihop. När jag började julblogga 2006 var det i princip jag och Tomtemor som höll på med helt nischade julbloggar. Marie var sedan länge igång med sin julstuga, men hade inte börjat blogga än. Nej, i ärlighetens namn, vi var några till, men av oss som fortfarande bloggar så är det vi två. Tror jag (skrik till om jag missat någon)

Jag tycker att det är fantastiskt kul att vi nu är så många (det är nu omkring 60 bloggar som jag följer via RSS, och jag vet att jag inte följer alla) men det kan även leda till lite uppdateringshets, prestationsångest och unik-panik. Det är inte så kul att skriva om Blossas nya smak när 20 andra redan skrivit om det, ni förstår säkert vad jag menar. Men eftersom jag älskar glögg så gör jag det ändå så klart :-)

Shoppingtips? Ja visst, men jag vill inte heller att bloggen ska bli en reklampelare för allt som det står jul på. Jag känner inte för att skriva att butik X eller Y har kommit ut med sitt julsortiment - om det inte är så att jag faller pladask för det så klart (som jag gjorde med Panduros adventssiffror till exempel)

Ibland känner jag att "det här behöver jag inte skriva, jag har ju redan skrivit om det." Men å andra sidan kanske det var tre år sedan jag skrev om det. Och dessutom handlar julen (i alla fall för mig) mycket om "Same procedeur as last year? Same procedeur as every year, James!" så det kanske inte gör så mycket med upprepningar...? Så länge man inte upprepar det man skrev i förra veckan.

Nackdelen med att vi är så många är ju att jag VILL läsa allt. Men jag har fortfarande inte läst ikapp det jag inte hann med i helgen. Nu har det byggts upp ytterligare. Jag funderar på om jag ska kategorisera er och ha en mapp för varje veckodag haha. Ransonerade bloggbesök. Nej men skämt åsido. Det blir lite mycket när det är 250 olästa inlägg. Vem vet. Nästa vecka kanske jag har läst ikapp :-)


Någon som har ett recept på Pretzels?

Smakade Pretzels för första gången när vi var i Las Vegas i maj, och ÅH så gott det var. Förra helgen såg jag på Så Funkar Det på Discovery, där de besökte ett litet bageri som tillverkade dessa och blev så otroligt sugen.


För dig som inte vet vad det är så... Det är en mjuk saltbeströdd kringla som skulle kunna jämföras lite med en bagel. Precis som bagels så ska man koka pretzels innan man gräddare dem i ugnen. Resultatet blir lite småsegt och väldigt väldigt gott.

Nu kom jag på att det säkert är väldigt gott med pretzels till glögg. Så jag undrar om någon har ett recept att dela med sig av? Jag vet, jag kan googla. Men det finns så mycket skräp i förhållande till guldkorn, så det vore skönt att ha ett recept som någon faktiskt kan rekommendera...

Hur juligt är det med frigolit egentligen?

Hur juligt som helst skulle jag vilja säga. Traditionsenligt dessutom. I alla fall i det hörn av världen som jag vuxit upp i.

För länge, länge sedan
I en liten, liten stad
fanns det en liten, liten fabrik.

En frigolitfabrik närmare bestämt. Staden var min hemstad Kramfors. Om fabriken var liten, liten vet jag faktiskt inte, den lade ner innan jag var född - eller i alla fall gammal nog att bry mig om dess existens. 

Förutom alla vanliga frigolitprylar så tillverkades en tomte där. En helt vit frigolittomte som är 60-70 cm hög. Under min uppväxt sprang man på dessa tomtar i var och vartannat hem. Eftersom de levererades vita så har varje familj målat och satt sin egen prägel på dem. Jätteroligt att se hur olika de kan vara.

Mina föräldrar har alltid, så länge jag kan minnas, haft en sådan. Jag fullkomligt ÄLSKAR honom, och har alltid gjort det. Så pass mycket att jag i ett försök att visa honom kärlek har förvandlat honom till en sfinx (dvs jag har gnagt nästan av honom...) Till mitt försvar ska tilläggas att jag inte var så gammal när jag gjorde det...

När jag flyttade till Stockholm började jag jaga runt efter ett eget exemplar (sanningen att säga: jag bad mina föräldrar leta åt mig...) och för några år sedan fick jag ett eget exemplar. Han heter Jonke, efter min mammas morfar. HÄR kan ni förresten få träffa Jonke. Och HÄR kan ni se mina föräldrars exemplar. Det finns även en kändistomte som fick sina 15 minutes of fame i Sveriges fulaste hem förra året... Stackarn blev ordentligt misshandlad och dyker upp flera gånger i programmet, första gången efter bara ett par minuter.

I somras ringde mamma. Hon och pappa befann sig på en auktion, och vad fanns där? Jo ytterligare en frigolittomte så klart. Den blev min till ett vrakpris. 20 kronor och tomten hade fått sig ett nytt hem. Och ett nytt namn. Albert, efter min mammas farfar. Ful som stryk om jag ska vara ärlig. Även Albert behöver kärlek och hobbylack för att få ett värdigt liv.


Före: Som ni ser är han VÄLDIGT rosa i ansiktet. Läpparna liknar en treåring som lekt med mammas läppstift. Det finns ingen känsla alls i ögonen och bältesspännet är helt i guld - även den delen som borde vara samma färg som bältet.


Operation Ge Albert ett värdigt och kärleksfullt liv är påbörjad. Kommer inte längre nu. Har ingen hobbylack i rätt färg hemma... Men han slipper vara precis-avslutat-ett-stenhårt-träningspass-rosa i ansiktet i alla fall. Nu har han en mer hälsosam hudfärg. Lite rosor på kinderna, sen får det vara nog med rosa för hans del.


Julgranspynt

Igår filosoferade jag om hur en julgran får se ut. Eller kanske framför allt om hur den INTE får se ut. Idag tänkte jag prata om vad jag vill ha i min gran.

Jag valde färgskala utifrån mina julgardiner. De är mörkt vinröda, och de drar åt det lila hållet, snarare än det röda. Jag har så klart en himla massa röda kulor sedan tidigare, men för att det inte ska bli helt fel mot gardinerna måste det blandas upp lite. Så jag shoppade en hel massa kulor från ljust orangerött till hasselnötsbrunt till vinrött och lila. Låter som en helful kombination, men då kulorna är matta blir det faktiskt en fin effekt, och man får känslan av att färgskalan hålls ihop. Dessutom har jag mina fina polkagrisar och några helt underbara tomtar som bor i granen. Tomtarna skymtas på bilden, men resterande pynt är gammalt och kanske inte så aktuellt i den nuvarande granen. Bilden är 4-5 år gammal skulle jag tro...

Problemet var det där med att kulorna är matta, och alltså reflekteras inte så mycket av ljuset. Så jag kom hem från Mios mellandagsrea med 24 vita, matta kulor. (Ibland känns vissa saker väldigt nödvändigt, tycker ni inte?)

När jag plockade undan julgranen förra året så passade jag på att inventera. Jag räknade varenda liten kula, varenda polkagris och varenda övrig dekor. Det var 303 stycken. När jag burit ner kartongen i förrådet hittade jag ytterligare en förpackning med pumlor. 30 stycken till. Det blir 333 saker att hänga upp i granen det. Eller som exet lite sarkastiskt uttryckte det förra året - och det var dessutom innan mellandagsreorna: "Man kan fortfarande se lite grönt på granen. Ska det vara så?"

Som om det inte var nog med granpynt redan. Igår började jag pyssla strutar. Jag blev jätteinspirerad av artikeln om crepepapper i Isabellas och kände att jag ville göra något liknande. Så här blev första försöket:

Struten blev väldigt lämplig i storlek till en gran. Gjord av papper i storleken 15x15 cm (dvs ett scrapbookpapper räcker till 4 strutar) som rundats. Crepepapper som bildar en volang på insidan genom att man tar en remsa och syr en söm igenom, dra sedan ihop papperet på sömmen så att det blir ett snyggt "rynk". Limma fast på strutens insida. Ett sidenband limmas fast i skarven, och även som hänge på strutens insida. Limma fast ett bokmärke i vintagestil. Fix, färdigt och klart :-)


Och så var det det här med julgranar

Eller framför allt hur man pyntar dem. Jag måste klassa mig själv som konservativ i den frågan. Det absolut värsta jag kan tänka mig (i granväg) är en gran som har kulor i regnbågens alla färger, flaggspel, änglahår på ljusen, barnens hemgjorda smällkarameller och - absolut värst av allt - blinkande lampor. Ska man dra det till sin spets så är de blinkande lamporna i olika färger.

De senaste åren har varit lite av en prövning då det dykt upp granar som varit vita eller svarta. Eller cerisrosa. Huga huga sommarstuga!


Här kommer lite av mina fasor i julgransväg. I min värld typexempel på hur en gran INTE får se ut.


Men hur ska en gran se ut då? Efter att i många år varit en grannazist (enbart röda kulor, möjligtvis kan man variera med guld eller silver. Lamettaglitter i guld eller silver, men det måste så klart vara samma färg som kulorna) har jag nu börjat släppa på reglerna. Missförstå mig rätt nu. Mina skräckgranar är fortfarande samma som förr. Men jag börjar tycka att man faktiskt kan variera sig lite - bara man håller stilen. Att man tar en färgskala och kanske har 4-5 närliggande nyanser för att skapa lite liv och rörelse. Lättar upp med något annat än kulor, jag har till exempel förälskat mig i polkagriskäpparna som Rusta har haft i sortimentet flera år. Förra året släppte jag loss totalt när Indiska hade mellandagsrea. Köpte helt galna påfåglar i rött och rosa, och snöflingor i orange. Kanske inte direkt typisk snöflingefärg, men vad tusan. De kommer förmodligen inte att komma upp i granen, utan istället hamna i pysselkorgen. Det visar sig.

Vad har du för måsten i din gran? Och vad kan du absolut inte tänka dig? Plast eller äkta? Små eller stora ljus?


Blogcandy hos Jul i tomteverkstan



Jag är med och tävlar om ett juligt paket hos Jul i tomteverkstan.


Mysigt julklappstips så här i kylan

Nån mer än jag som vill ha en OnePiece men tycker att de är på tok för dyra? Jag gillar grejen med en stor sparkdräkt, men ser inte någon anledning att betala så mycket pengar bara för namnet, när plagget i sig är något jag ska knalla omkring i hemma i min ensamhet. Jag har letat efter andra sparkdräkter, men inte hittat någon som fallit mig i smaken. Tills nu.

Idag har de ett finfint erbjudande på GroupOn: Köp en "trendig mjukisdress" från InOne för det facila priset av endast 399 spänn. Toppen tyckte jag och klickade genast på KÖP.

För er som inte känner till GroupOn så är det en toppenbra tjänst som kommer med diverse olika erbjudanden varje dag. Jag har köpt allt från manikyr till naprapatbehandlingar till hemstädning till restaurangbesök. Det är med andra ord en väldigt bra sida att ha koll på så här i julklappstider. Varför inte köpa ett restaurangbesök till föräldrarna i julklapp?

Det man ska tänka på är att erbjudandena är tidsbegränsade. Vanligtvis gäller de bara en dag. Sen ska man även tänka på att den deal man köper har ett bäst-före-datum. Så shoppar ni julklappar: tänk på att kolla slutdatum på dealen först.

Man kan välja om man vill ha erbjudanden från sin hemstad eller onlineshopping. Eller både och så klart.

Så här kommer jag att vara klädd när jag sitter och tittar på Vinterstudion. Underbart. Känner du också för att shoppa en sparkdräkt? Gör det! Men tänk på att göra det redan idag, förmodligen gäller erbjudandet inte imorgon...

Julswapp 2011

Nån som funderat på att anmäla sig till Julswappen?
Skynda, skynda.
Bara två platser kvar. Läs HÄR hur du gör för att anmäla dig.


(L)ju(v)lig leverans från norr

Mina föräldrar har varit och hälsat på i helgen (därav bloggtorkan...) Vi har haft en toppenhelg där vi inte gjort något speciellt egentligen. Bara varit. Bara umgåtts. Det är inte så bara. De drog för några timmar sedan, och nu har jag och Mia varit ute på promenad i höstsolen och tittat på alla vackra färger. Underbart.

När mamma och pappa kommer och hälsar på så kommer de alltid med full bil. Denna gång hade de med sig 10 flaskor Zeunerts julmust - i min mun är det den absolut godaste julmusten.

Sen hade de även med sig födelsedagspresenter. Jag fyller först i december, men eftersom de åkte bil så var det ju lämpligt att plocka med sig presenterna redan nu, både från dem och från syster och familj. Snacka om att jag blev lång i ansiktet. För det första har jag ju redan beställt en present till mig själv från mamma och pappa. Och för det andra... Spana in detta:

Min syster kom på att jag skulle få en paketkalender. Så de har gått ihop och levererat detta. Visst är det en fantastisk familj jag har? Jag blev GALET glad. TACK!


Zeunerts Julmust. Smaskigt värre.

De hade dessutom en tomte med sig, men han förtjänar ett helt eget inlägg. Det tar vi en annan dag :-)

Slånbärslikör


Nu när frosten har funnit stora delar av landet är det dags att plocka slånbär. Vet faktiskt inte varför man ska plocka dem efter frosten (eller låta dem bo i frysen en natt), men de som vet säger att det är så.

För en månad sen eller nåt så hade jag och Eva en sylta-stafta-dag och då tillverkade vi bland annat slånbärslikör. Ingen av oss hade druckit det tidigare, men herregud så gott det blev. Vi provsmakade i fredags, och i lördags var jag bakis. Det är knappast enbart slånbärslikörens fel. Snarare beror det på att jag glömt bort den gyllene regeln om att inte blanda. Men det gjorde jag. Bubbel, drink, glögg, vin, varm&kall och slånbärslikör. Nästa gång ska jag tänka efter före. Men det är nästa gång :-)
Så här ser de ut. Att plocka slånbär går fort eftersom bären är stora och buskarna är fullproppade med bär (i alla fall de vi hittade). Men det kan göra rätt ont. De har lååååånga taggar, bara så ni vet.

Jag kunde så klart inte hålla mig från att pyssla ihop en etikett till flaskan, eftersom mamma ska få den.
Papper från Panduro, de stora bokstavsstämplarna är Tim Holtz, de små bokstäverna kommer från Forma Hantverk.
Jag ville skapa kontrast mellan likören och ettiketten. Eftersom det är små snöflingor på papperet valde jag att embossa kanterna för att skapa en snölook. Tyckte för övrigt att det passade bra eftersom, som sagt, slånbär behöver lite minusgrader



På tal om jultidningar...

...så kan man tävla om Stora Juljournalen hos Victoria. Jag är så klart med och tävlar.

Förresten: Lite senare i höst - när det är klart - ska jag visa ett pyssel från förra årets upplaga av tidningen.


Vill till Finland!

Linda har skvallrat om att det finns Lonkero med pepparkakssmak.

Jag. Vill. Ha.
Så det så!

För övrigt så tycker jag att det är idioti att det inte går att köpa Lonkero på bolaget.

Fredagsmiddag v 42

Vad sägs om fiskgryta med kräftrumpor(Candygirl)
Ser supergott ut på bild, snabblagat och okomplicerat.
 

Tidigare:
V41: Fläskfilé med balsamicokantareller (Tre tjejer i köket)
V40: Grekisk pytt-i-panna  (Min goda sida)
V39: Tacotårta (Bara en kaka till)
V38: härlig gryta med höstsmaker (Monika Ahlberg)
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)


Jultidningar finns det massor av...

...och hittills i år har jag hunnit införskaffa Allers julmagasin, Isabellas och nu senast 101 idéer. Dessutom sparar jag självklart tidningarna från tidigare år så att man har något att bläddra i när jullängtan sätter in i... hmm... juli eller så.

Allers julmagasin
var först ut. Helt okej. Den var som vanligt helt enkelt. Blomsterarrangemang och shoppingtips. Stickning och mindre avancerade "gör det själv"-projekt. Inget nytt under solen. Favoriten var där de gjort ljusarrangemang och använt gamla skedar som reflekterar ljuset på ett fint sätt.

Isabellas kom sedan. Den gillade jag skarpt. Lite väl kitschig, men med bra idéer. Lite som Karin i Äntligen Hemma; bra/snygga/roliga grejer som jag skulle vilja ha själv MEN om jag skulle göra det själv hade jag valt helt andra färger. Favoritartikeln? De hade ett avsnitt om julgranspynt i gammal stil, med crepepapper, bokmärken och så. Jag blev HELT förälskad i strutarna där man kantat insidan med crepepapper. Problemet är bara att jag redan har 333 st julgransdekorationer. OM jag tillåter mig själv att komplettera julgranen i år så ska det vara blanka kulor som reflekterar mycket ljus. Inte matt papper som inte reflekterar något alls...

Sist, men definitivt inte minst, är 101 idéer. Det är min favorit hittills. Inte så otippat kanske eftersom jag är en "gör det själv"-are. En tokmysig artikel om annourlunda pepparkaksbak. Det finns så mycket annat att bygga än pepparkakshus. Men om man ändå vill göra just ett hus så kan man bli lite inspirerad av det enorma pepparkaksslottet. Dessutom har jag fått ännu mera inspiration till adventsljusstaken. Herregud så fint det var att använda solovitlökar i blomsterarrangemang!


101 idéer: Spana in adventsljusstaken med vitlök och rödlök. Vitlökarna dyker även upp i bukettarangemanget till höger. Så fint!

Isabellas: Visst ger crepepapperet en helt annan dimension till strutarna? Jag tycker att det är superfint i alla fall, vi får se om det blir lite pyssel i alla fall.

Allers Julmagasin: Det där med skedarna gillade jag. Reflekterar ljuset på ett jättefint sätt.

Hej hallå allihopa!

Det har varit lite dött här de senaste dagarna, jag har antingen inte varit på tiptop-humör, eller så har jag haft besök, eller så har jag jobbat. Det är tur att det finns såna saker som tidsinställda inlägg... Annars hade det varit HELT dött här. (Lite imponerad av mig själv att jag var så pass planerande i söndags... Istället för att publicera direkt)

Nu är formen bättre, och jag har en kväll i mitt eget sällskap igen. Sweet. Häromdagen skrev jag ju att jag köpt Mia Öhrns nya bok, och att jag skulle ha den som kvällslektyr. Ska jag vara ärlig så somnade jag som en stock utan att ens ha öppnat den.

Idag är det dags för lite städning då mina föräldrar kommer imorgon och blir kvar över helgen. När städningen är klar så blir det belöning i form av glögg, besvara lite kommentarer, ta en runda hos er, ovan nämnda julbok samt mitt nyinförskaffade exemplar av 101 idéer.

Ha det gott så länge :-)


La Case de cousin Paul

För några dagar sedan delade Axelina med sig av en parisisk trend som jag genast föll för: Ljusslingor med underbara bollar där man själv väljer vilka färger bollarna ska ha, samt hur lång slingan ska vara.

Jag blev förälskad. Sen kom jag på att jag fyller år snart, och att mamma och pappa alltid brukar ha problem med vad de ska köpa till mig. Tänk vad bra att de har en dotter som kommer med klockrena tips. Och tänk vad bra det blir när dotterns mamma säger "men du, om du beställer en sån så får du det i födelsedagspresent av oss"

TACK :-)
Beställt och klart!

Kit MazatlanKit Uyuni
Bilder från La Case de cousin Paul.

Bollarna finns i regnbågens alla färger och fler därtill. 47 färger närmare bestämt. Eftersom man själv väljer färgerna kan slingan bli naturigt neutral, galet kitschig eller någonting mitt emellan.

Man kan välja om man vill ha en slinga med 20, 35 eller 50 bollar.

Jag valde att satsa på en o-julig slinga i alla fall. Det hörn som behöver lysas upp bebos nämligen av en julgran i december, så behovet av ljus är inte lika stort då.

Återkommer så klart med bilder :-)

Dagsform



Denna bild beskriver dagsformen rätt väl. Som att jag bara följer strömmen men inte riktigt vet varför och framför allt vad jag gör där.

Nåväl. Det löser sig.

Nu ska jag ta med mig min nyinköpta bok Julens Godsaker av Mia Öhrn och gå och lägga mig. Imorgon blir en bättre dag.

ÄNNU mera polkagrisar

Börjar ni tröttna? Förlåt!
Detta är ett snabbt inlägg, men jag MÅSTE spara länken för min egen skull. Bloggen är trots allt mitt eget arkiv inför denna, och kommande, jular.

Ni känner till bloggen Söta Saker?Den är rätt mysig tycker jag. Anyway: I januari 2010 var polkagrisar temat för "Månadens Sötsak". Så nu har jag hur mycket inspiration som helst.

Paradisäpplen, någon?

Utanför mitt hus finns sex paradisäppelträd. Ska ärligt säga att jag inte ägnat den frukten många tankar i mitt vuxna liv, men när det står ett antal träd och bara stirrar på mig så måste jag ju göra något med dem. Att låta bli verkar dumt. Eller hur?

Hittade ett recept på picklade paradisäpplen. Bilden var så himla vacker. Den pratade med mig. Så nu hade jag alltså ett recept som pratade med mig, och sex träd som stirrar på mig. Det var bara att sätta igång att plocka.

Förstår ni vad jag menar? Vackert! Fotade burken i solskenet på uteplatsen i lördags. Svårt att fatta att det är oktober när vädret är som det är.

Picklade paradisäpplen
Underbart vacker inläggning som kan serveras till ost och kex. Skulle inte du bli lycklig över att få en flaska vin, en bit ost, lite kex och en hemgjord burk fylld med kärlek i present av någon som du bjudit hem på middag?

1 kg paradisäpplen
7 ½ dl äppelcidervinäger
1 liten kanelstång
10 hela kryddnejlikor
1 tsk malen kryddpeppar
9 ½ dl socker

Och eftersom jag aldrig kan göra som det står i receptet så hade jag ingen kryddpeppar i. Däremot ca 1 tsk stötta kardemummakärnor och 2 lagerblad.

Gör så här:
1. Skölj äpplena och rensa bort bladen, men låt stjälkarna vara kvar. Pricka äpplena med en stoppnål.
2. Häll vinägern i en rostfri gryta, tillsätt kryddorna och koka upp. Låt blandningen sjuda i ca 5 minuter.
3. Lägg i äpplena och låt dem sjuda tills de är mjuka men fortfarande hela.
4. Ta upp dem försiktigt och fördela äpplena i heta, steriliserade burkar.
5. Blanda sockret med vinägern och rör om på svag värme tills sockret har löst sig. Öka temperaturen och låt lagen koka in till ungefär en tredjedel. Den ska vara sirapsaktig.
6. Häll den heta lagen över äpplena så att det täcker dem, och förslut sedan burkarna.

Jag upptäckte att lagen inte riktigt räckte för att täcka äpplena helt. Så förmodligen står man där med 4-5 burkar med äpplen som ska få lag över sig. Fördela den smaksatta lagen i jämt burkarna så långt det räcker. Om man märker att det inte räckte hela vägen så är det bara att koka upp mer vinäger och socker och fylla på.

Helger för oss som älskar att åka skidor i vardagsrummet

Jag är en sportnörd! Big time. Mest av allt älskar jag skidåkning. Utför och uppför, med eller utan bössa. En sak som jag verkligen älskar med vinterhelgerna är att gå omkring i morgonrock en hel dag och titta på Vinterstudion. Behöver kanske inte tala om att jag var en av dem som blev alldeles till mig i trasorna när SVT presenterade förra årets julvärd? Jag älskar André Pops.

Till helgen smygstartar den alpina världscupen med damernas storslalom i Sölden. Tänkte underlätta för mig själv lite (och kanske någon annan därute...) och skriva upp även resterande vintertider och TV-rättigheter:

SVT har merparten av sändningsrättigheterna när det gäller alpint och längdskidor.
TV4/TV4sport har i år knipit sändningsrättigheterna till skidskyttet säsongen 2011/2012. De har även haft rättigheterna till de alpina tävlingarna från Österrike, och jag gissar att det gäller även för denna säsong, men jag har inte hittat nån info som varken bekräftar eller dementerar detta... [Edit: SVT har rättigheterna till Österrike nu] Vill även minnas att de hade rättigheterna till längdskidåkningen från Finland förra året.
Eurosport sänder allt - och är, om du frågar mig, att välja framför TV4-kanalerna. Eurosport har (eller har i alla fall haft tidigare år) bättre kommentatorer än TV4, och dessutom är reklampauserna kortare och de tajmar dem oftast bättre utifrån vad som pågår i tävlingen.

När det gäller skidskytte så är DETTA världens bästa sida. Just nu, när det inte pågår någon tävling är den väldigt innehållslös. Men eftersom det händer så pass mycket i skidskytte (många startande, toppåkarna är utspridda över precis hela fältet och naturligtvis själva skyttet) så krävs det en EXTREMT bra TV-produktion för att man ska kunna följa andra åkare än toppåkarna. Denna sida hjälper till med detta. Man kan välja att följa olika tidskontroller, få liveresultat från ALLA banorna på skjutvallen OCH dessutom kombinera detta på en och samma bild. Guld!  

Skidpepp är en lysande blogg som jag följer slaviskt vintertid. Massvis med inför-helgen-information, många intervjuer med åkare och ledare. Stort fokus på svensk skidåkning så klart - det är trots allt en svensk sida, men till skillnad från vanlig media dyker det upp intervjuer även med utländska åkare. Även sådana som inte vunnit ett OS-guld tidigare samma dag... Inför varje världscuphelg brukar man kunna ta del av både information om svenska deltagare samt även de officiella startlistorna.

Avslutar länktipsen med tre självklarheter: SVT text/resultatbörsen (där finns alla världscuptabeller) Vinterstudiobloggen och SVT Play. Glöm inte bort att titta på vinterstudions uppvärmning på webben, börjar en kvart innan den vanliga sändningen. På SVT Play kan man även följa tävlingarna om det uppstår krockar. Toppen tycker jag.


För övrigt vore det kul om någon svensk kunde vinna Tour De Ski igen. I år är ett bra år att slå till...

Edit 2011-11-17: Det blev ett väldigt långt och tungt inlägg, så jag har valt att flytta schemat HIT istället.


Delicious miss Dahl

Någon som brukar titta på Delicious Miss Dahl? Någon som såg veckans avsnitt igår? Inte? Synd, för det gjordes mycket gott där. Vet inte vad det är, men jag älskar att titta på matlagningsprogram med superglamorösa kvinnor. Ovan nämnda miss Dahl är alltså supermodellen Sophie Dahl...

I gårdagens program gjorde hon bland annat en fudge med jordnötssmör som såg helt underbart god ut. jag har alltid trott att det är svårt att göra fudge, men det såg faktiskt väldigt enkelt ut. Receptet måste så klart dokumenteras så att jag kommer ihåg att det ska testas :-)



Sophie Dahls peanutbutterfudge

125 g smör
500 g farinsocker 
120 ml mjölk
250 g jordnötssmör med crunch
1 vaniljstång, skrapa ur fröna
300 g florsocker

Gör så här: 
1. Smält smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.
2. Rör i farinsocker och mjölk. Koka i ca 2-3 minuter utan att röra.
3. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner jordnötssmör och vaniljfrön
4. Häll upp florsockret i en stor skål. Häll sedan över fudgesmeten och rör tills smeten tagit upp allt florsocker och blivit en slät och len massa.
5. Bred ut fudgesmeten i en ca 20x20 cm form. Låt fudgen svalna lite och ställ sedan in den i kylen.
6. Skär fudgen i bitar. Förvara i en lufttät burk.

Edit efter att ha testat receptet: Den var INTE god. Om man inte gillar att tugga florsocker vill säga... Jag borde ha kunnat räkna ut det redan när jag läste receptet, men ibland blir man förförd av bilderna. Däremot så gillar jag idén, så jag kommer att jaga vidare efter ett bra recept!

Höstens vackra färger




Ibland behöver man inte säga så mycket!


Nyhet (i alla fall enligt dagens Metro)


Fyra bokstäver, men inte vilka som helst

Förra julen hittade jag en söt grej på Clas Ohlson. Ett set med bokstäverna X M A S. De var helt vita och odekorerade, fina MEN definitivt i behov av lite pimpning. Lite dumt att jag inte tog någon före-bild, men så blir det ibland.



Om jag inte minns helt fel så kostade bokstäverna runt 70-80 kronor (ordinarie pris). Jag shoppade på rean och betalade halva priset.

Bokstäverna är ca 8 centimeter höga. Det enda jag har gjort är att klä dem med papper från Panduro, chalkat kanterna och gjort prickar runt kanterna med Pearl Maker.

Det var roligt pyssel, och det blev rätt fint tycker jag. Jag hoppas att de säljs i år också, då ska jag shoppa lite flera.

Idag är det FREDAG! Underbart! Tjejkväll hos Eva ikväll, sen ska jag försöka ge mig ut på stan imorgon. Kanske. Har ni några roliga planer?


Mera polkagrisar

Igår skrev jag om polkagrisar, eller främst vad man kan göra om man gillar grisarna, men kanske känner för att variera sig lite.

Jag bad er även att tipsa om andra fiffigheter, och återigen har jag fått fina tips. Tack!


Svensk Jul skriver: Polkagrisar är mumsigt har aldrig gjort det hemma dock. Jag gjorde Marshmallows med polkakross för ett par helger sen och det blev jätte gott.
Ni kan även hitta en riktigt läcker och kreativ juldukning där som innehåller polkagrisar.

MiaMaria fortsätter tipsandet:
Min son vill baka polkagriskakor, men har har inget bra recept så vi hittade på ett. Lite krångligt att rulla till snygga längder men han var nöjd med smaken i alla fall. Kanske någon har ett bättre recept?

Helena - Hellys jul skriver: Det jag saknar i din polkagriskavalkad ovan är väl något drickbart med polkatema. Kaffe eller choklad med mint? IrishCoffee med mintlikör?


Den kommentaren fick mig på rätt spår. Hur KUNDE jag glömma Snowman Soup? Det vill säga varm choklad, marshmallows och polkagriskäpp att röra med istället för en sked. Jag blev tvungen att göra ett glas på en gång! Vill du ha en mer värmande och vuxen variant? Häll i en skvätt Minttu, vettja :-)

Kittlar dödsskönt i kistan. Men ovanstående glas är faktiskt helt fritt från Minttu. Bara så ni vet.

Jag förutsätter att ni har koll på hur man gör RIKTIG varm choklad? För säkerhets skull: 1 msk kakao blandas med 1 msk strösocker i ett lämpligt glas eller vad man nu föredrar att dricka ur. Häll på en skvätt grädde och rör ihop till en ganska tjock smet. Häll sedan på varm mjölk. Nu är det en smaksak hur man väljer att hantera chokladen. Jag gillar att inte röra så mycket, utan låta chokladröran simma omkring som små delikata "öar", och sedan äta upp det som är kvar av chokladröran i botten när allt är uppdrucket. Men alla jag bjuder på choklad brukar röra om den helt. 

Om man sedan ska förvandla den varma chokladen till en Snowman Soup toppar man med lite minimashmallows och en polkagrisstång/-käpp. Mera mintsmak? Man kan hälla i lite Minttu för en vuxenvariant, eller nån droppe pepparmyntolja till barnen.

Om man istället vill göra en vuxenvariant (istället för vuxenvarianten på Snowman Soup menar jag) så kan man byta ut grädden mot Baileys. Sen hälla på en skvätt mörk rom. Underbart gott efter en promenad så här på hösten...

Förresten... Spana in DETTA. Här visas hur man med lätthet kan göra i ordning en supersöt gå bort-present på ovanstående tema.


Fredagsmiddag V41

Här är ett recept som jag är jättesugen på att prova: Fläskfilé med balsamicokantareller (Tre tjejer i köket) 

Tidigare:
V40: Grekisk pytt-i-panna  (Min goda sida)
V39: Tacotårta (Bara en kaka till)
V38: härlig gryta med höstsmaker (Monika Ahlberg)
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)


Idag ska vi prata om grisar...

(och nu måste ni föreställa er att detta uttalas med en fet Bengt Alsterlind-värmländska)

...men inte vilka grisar som helst utan julgrisar.

(och nu är värmländskan slut)

Men vi ska faktiskt inte prata om vilka julegrisar som helst heller. Vi ska nämligen prata om polkagrisar. Jag ÄLSKAR polkagrisar. När jag var yngre gjorde vi alltid grisar hos mormor och morfar innan jul. Hela familjen samlades, drack glögg (alkoholfri till den 10-åriga upplagan av mig så klart) och brände händerna. Morfar satt vid köksbordet och var chef över bräckprovet. När han gett sitt godkännande att ta bort karamellmassan från spisen gällde det att vara både värmetålig och snabb.



Hittade följande lilla guldkorn på YouTube. De flesta har ju sett hur man gör i Gränna. Men det är inte så anpassat till de kök de flesta av oss är utrustade med. Detta klipp visar hemmagristillverkning.

Det underlättar om man är flera personer som drar karamellmassan. Det är VARMT, så det är skönt att kunna byta av med varandra. När grisarna sen ska klippas är det också bra att vara flera, så att man hinner klippa allt innan massan stelnat. 

Jag skulle inte rekommendera att göra det ensam första gången. Jag har gjort polkagrisar i 20-25 år MEN bara en, max två gånger om året. Jag har testat några gånger att göra utan sällskap. Trots att jag klassar mig själv som en mer rutinerad polkagrisbagare än vad medel-Svensson är så tycker jag att det är bökigt att vara ensam. Men om ni är ett par tre stycken så grejar ni det även om ingen har gjort det förut. Bara ni ger fan i att röra i karamellmassan medan den kokar. Lova!

Om ni inte känner för att göra egna grisar så har jag sett en hel del intressanta recept där köpta polkagrisar är inkluderade. Tänkte även bidra med ett recept som jag testade förra året.

  • Hos Helly finns chokladbollar som rullats i polkagriskross. Så enkelt. Så genialt. Så mycket roligare än kokos. Jag tycker helt ärligt att det är värt nån form av gastronomiskt Nobelpris. Tyvärr har jag inte mandat att instifta ett sådant.
  • Sen knallar vi vidare till Louise. Om hennes recept på Candy Cane Cake inte gör att det vattnas i munnen på dig så kan du spana in receptet polkagrisbiscotti.
  • Om du tänker baka åt farmor eller mormor kanske biscotti är lite för knaprigt. Sugen på något mjukare? Vad sägs om polkagrisbrownies? Då håller löständerna över julen. á la Hassel vet hur man gör.
  • Nu kanske du tänker "mycket bakning, lite godis"... Frukta intet, räddningen är nära! Titta in hos Amanda och ta en titt på denna smarriga polkagrisfudge.
  • Annars är ju tryffel gott som bara den. Och när vi ändå är inne på temat så... Camilla bjuder på ett recept på polkagristryffel
  • Sista receptet testade jag själv förra året. Chokladpolkabräck. Dessa gjorde stor succe på fjolårets glöggfest och var väldigt enkla att göra. Ber om ursäkt på förhand för den usla bilden. Hade inte tillgång till nån annan kamera än mobilens förra året.
  •  Edit 2011-10-13: Skrev just ytterligare ett inlägg med polkagrisar, nämligen Snowman Soup. Smaskigt!

Hoppas att ni blivit inspirerade :-)
Har du ett recept som skulle passa i denna sammanställning? Spelar ingen roll om det är något du skrivit, eller om det är hänvisning till någon annan. Tipsa mig så blir jag glad.


Första frostnatten i Stockholm


Allers julmagasin, Fridhemsplan och övertid

Just nu är det månadens mest intensiva tid på jobbet. Det blev en 12-timmarsdag idag, men så blir det ibland. Ska försöka ta ut lite tid nästa vecka istället.

Idag kom jag hem från jobbet runt 22 och blev superglad av alla fina kommentarer jag fått om flaskorna. Tack, det var precis vad jag behövde. 
Jag hade ju en lunchdate med Allers Julmagasin tidigare idag. Den påminde rätt mycket om tidigare år, men det fanns lite roliga grejer. Återkommer om det en annan dag när klockan inte passerat midnatt. Eller så låter jag bli, det beror på hur flitiga ni andra har varit på att recensera. (det blir så trist att läsa om samma saker på 20 bloggar, tycker ni inte?) Kan i alla fall konstatera att den definitivt är värd 34 kronor, även om det inte är min favorit bland jultidiningarna. Förresten, min mamma lämnade följande kommentar: Jag tycker att det är fusk, som prenumerant på Allers har jag beställt och betalat Julmagasinet, men inte fått det än. Kan inte annat än att hålla med henne! Fuskigt som fan. Och dålig stil. Borde inte prenumeranterna klassas som VIP-kunder och få tidningen nån dag innan??
 Jag HATAR Fridhemsplan. Det är en fras som mina arbetskamrater hör mig uttala dagligen. En vecka kvar av kaoset, sen slipper jag skiten. Det absolut värsta jag kan mötas av en morgon är att det är 3 minuter till nästa tåg. Inte för att 3 minuter är lång tid att vänta. Tvärtom, jag är norrlänning och efter 13 år i Sthlm är jag fortfarande barnsligt lycklig över att ha en kollektivtrafik som faktiskt kan ta mig dit jag vill under dygnets alla timmar. Nej, fasan med de 3 minuterna är att det hinner dyka upp dubbelt så mycket folk under den tiden. Så när tåget väl kommer in får man stå som packade sillar och försöka bäst man kan att hålla balansen. Dessutom vet man aldrig om det är tre RIKTIGA minuter, eller tre SL-minuter
20:e oktober. Då börjar jag tycka om Fridhemsplan igen.

Observera: Det är ganska lugnt på bilden... Men alla dessa människor är på väg mot en ca 2 meter bred trappa för att jaga vidare till nästa tåg. I denna trappa ska även mötande människor få plats... Det är lätt att hata Fridhemsplan ibland.

Solitärlunch (utan julmust)


Flasketikett

Fortsätter att visa upp lite av helgens pyssel. Jag passade på att pyssla etiketter till julsnapsen. Förresten, visst blev det härlig färg på nubben?



Valde att göra etiketterna på enklast möjliga vis: En färdig vintagetomtebild som monterades på vitt papper. Runt ramen på motivet är det en mistelslinga, där jag förhöjde bären med Pearl Maker. Bankade in lite öljetter och sedan en "korsettsnörning" - dels för att det är fint, men även för att man ju vill servera snapsen iskall = massa kondens. Och jag är lite rädd att den dubbelhäftande tejpen släpper då. 

Julmust och... sushi?

Utöver att vara smått beroende av att läsa julbloggar så är jag beroende av sushi. Sen är jag beroende av matbloggar också. Idag förenades dessa intressen i (något som i alla fall låter som) en ljuv kombination.

Spana in HÄR vettja!

Kombinationen sashimi och julmust lät spännande. Om det funkar med sashimi så måste det ju funka med sushi också. Så tänker jag.

 


Blogspot igen

Säkert old news för många, men ändå:

Jag har haft problem sedan månadsskiftet ungefär med att lämna kommentarer på blogspot-bloggar. Sprang på FÖLJANDE som förklarade lite mera...

Så till alla oss som inte kan kommentera: Byt webbläsare från Internet Explorer till (exempelvis) Mozilla Firefox.

Till er med Blogspot: Om ni vill vara bussiga mot besökarna kan ni ändra era kommentarsinställningar. Då kan man kommentera utan problem, även om man använder sig av Internet Explorer.

Godispåse

Dags att visa lite resultat från helgen. Detta är en godispåse som jag har massproducerat, jag gjorde sex stycken i samma stil, jag har egentligen bara bytt cardstock på de olika påsarna. Mer än så är det inte som skiljer dem från varandra.



Kommer så klart att fyllas med kola närmare jul. Hål med öljetter, så att man kan trä igenom ett band och knyta ihop. Det är dessutom ett bra sätt att stänga så att man inte sabbar påsen när man öppnar. Jag har nämligen klistrat på receptet på baksidan :-)

Edit: Har uppdaterat inlägget lite efter en kommentar från Helena - Hellys jul.

Här är påsen från sidan. Det är en vanlig brun pappersåse från Panduro som jag har klätt med cardstock.  Som du kan se har jag inte skurit cardstocken precis kant i kant med påsen denna gång, utan det sticker ut en bit. Andra gånger skär jag helt intill. Helt beroende på hur stort motiv som ska placeras på påsen.
Gillar verkligen att pyssla påsar, det är så stora härliga ytor att dekorera :-)




Älskade tomtegubbe

Min favorittomtegubbe. Han är SÅÅÅ rolig att måla. Min och min förresten. Det är Karros tomtegubbe om vi nu ska peta med detaljer. En Magnolia som kom för några år sedan. Jag är inte jätteförtjust i Magnolia, tycker tyvärr att det mesta ser mer eller mindre likadant ut. Men denna är ett undantag.

 

Det är i alla fall inget fel med kvaliteten på bilderna jag tar med mobilen. Förutom att jag måste ta reda på om den går att vitbalansera...

Vanligtvis målar jag mina motiv med akvarell. Men när jag ska måla mycket rött kör jag fast totalt. Tycker det är så svårt att få till en BRA röd färg som inte blir blaskig. När det är dags för tomtegubbar plockar jag fram mina ProMarkers. Blir så skön, djup färg med dem.

Vad jag använt tomtegubben till? Det får du se senare ;-)


Nu är pysselhelgen över...

...och tjejerna har just åkt. Jonna bor ju 50 mil bort, så det är en bit att köra. Karro passade på att få åka bil hem (att släpa hela pysselarsenalen via tunnelbana och tvärbana gör en tvär) och jag är kvar med städning.

Det har blivit en hel del gjort, bland annat passade jag på att göra fina ettiketter till snapsarna, lite godispåsar och diverse krafs.

Julkort? Jag har gjort ett. ETT. Det blev dessutom hur fult som helst så det kommer aldrig att skickas. Vi brukar nämligen ha utmaningar som ska vara färdig klockan XX. I fredags hade jag hittat en skiss som vi skulle skapa utiffrån som skulle vara klar innan sängdags. Tyvärr tappade jag inspirationen just till skissen när jag inte hittade rätt stämpel. Tillslut verkligen SLÄNGDE jag ihop nägot. Bara för att få gå och lägga mig och sova haha.

Nu är det städning som står på schemat, sen ska jag ta och kika in till er och kolla vad ni har bloggat om i helgen. Ska försöka få ut lite bilder på pysslet också.

Vi hörs!

Smörgåstårta med bacon och gorgonzola

I tisdags dök det upp en tanke i skallen på mig efter att helt ha förälskat mig i denna baconmarmelad. Nej jag har inte hunnit testa att laga den än, men jag ska. Jag LOVAR! Herregud, hur skulle jag kunna motstå?

Bacon. Baconmarmelad. Tydligen god till ost. Undra vilken ost. Gorgonzola kanske. Just ja. Pysselhelg. Måste ordna smörgåstårta så att man har middagen klar till på fredag, mat till lördag och söndag finns i frysen redan. Åhh det är så gott med gorgonzola och chilisylt. Undra om jag ska köpa ost och kex förresten? SMÖRGÅSTÅRTA!

Ungefär så där måste det ha låtit om man hade kunnat lyssna på mina tankar i tisdags. Jag blev så klart tvungen att skriva om den inköpslista jag skapat för att göra min vanliga smörgåstårta.

Så här gör man:

  • Blanda 5 dl lättcremefraiche med 200 gram Bacon 4 peppar smältost och en rätt rejäl klick dijonsenap.
  • Spara ca 2 dl av nyss gjorda röra som senare ska användas till att täcka tårtan.
  • Stek ca 500 gram bacon i tärningar och låt dem rinna av på hushållspapper.
  • Blanda ungefär hälften av baconet i röran, och nu är fyllningen klar.
    (Jag hade en tanke om att även ha lite päron i röran, men när jag klev av tunnelbanan var butiken stängd och brandlarmet i centrum stod och tjöt. Butikspersonalen stod utanför och trodde - som tur var - att det var ett falsklarm)
  • Fyll tårtan. Jag varvade vanligt landgångsbröd med kavring. Till tårtan i detta recept gick det åt 5 skivor landgång och nästan en hel påse kavring. Det är 5 lager totalt. Jag valde att ha landgång underst, i mitten och överst för att få en stabilare tårta.
  • Täck tårtan med det sparade av röran. Klä sedan kanterna med ost (jag köpte faktiskt färdigskivad, vilket är något jag brukar göra just när det gäller smörgåstårta). Eller sallad, vilket skulle vara bra mycket snyggare.
  • Sen är det bara att dekorera. Jag hade köpt en rätt fet bit gorgonzola (hade slängt förpackningen innan jag kom på att jag borde ha noterat hur mycket den vägde) som sprids ut tillsammans med bacon, päronklyftor och halverade coctailtomater.
  • Klicka på chilisylt and the cake is ready!

Tårtan blev supergod, men hade behövt göra lite mera klet till fyllningen, ska nog använda hela förpackningen med baconost (jag använde halva burken nu). Mental notering till nästa gång. För det blir en nästa gång, det lovar jag!

Ha en skön helg, nu ska jag återgå till pyssel och glögg.


Let the pysselhelg begin

Ibland säger en bild mer än 1000 ord, så jag låter bilden tala för sig själv. Om någon undrar så är det INTE en hylla på Systembolaget. Det är min köksbänk.


Personlig amanacka... På bloggen?

Har ni beställt en Personlig Almanacka nån gång?
Jag gjorde det tidigare innan jag insåg hur fantastiskt bra det är med almanacka i mobilen och att man dessutom kan ställa in alarm för saker och ting. Men det var en superbra produkt som jag verkligen gillade.

Bara för att jag har hittat något som funkar bättre för mig har produkten inte blivit sämre. Tvärtom har den utvecklats och blivit ännu bättre sedan jag beställde för första gången. Det var 5 år sedan.

Idag kan man skapa ett konto och spara alla födelsedagar, bröllopsdagar och annat viktigt. Nästa år, när det är dags att köpa en ny almanacka, finns datumen sparade och kan återanvändas.

Man kan ladda upp egna bilder på framsidan. Man kan välja vad man vill ha för färger. Vilka "moduler" man vill ha. Kanske ett litet fält där man kan kryssa i dagens träning. Ett annat fält där man kan kryssa i dagens väder. Ett tomt diagram där man kan kryssa i veckans formkurva dag för dag.

Vi har gjort en almanacka åt min pappa nåt år och han gillade den skarpt. Det kanske din pappa gör också (för om din pappa är det minsta lik min så skulle det aldrig falla honom in att använda mobilens almanacka. Mobilen är ju enbart för att ringa med... Jo tjena!)

Sen har de en ny (?) grej också: Bloggalmanackan. Egentligen samma sak som ovan, förutom att när man fyllt i sin alamacka på webben och sparat så skapas en bild som man kan lägga ut.
Smart tycker jag.


Och i kvällens avdelning av "Bra för egot"...



Jag är en "Bubblare" på Bloglovin!
Roligt! Tack för att ni prenumererar på mig
(om du inte gör det, men tycker att det känns som en bra ide kan du enkelt åtgärda detta genom att klicka HÄR)

Kärlek på tallrik, som bubblar på plats nr 2, är för övrigt Alexandra, som brukar förekomma bland kommentarerna här (precis som jag brukar göra hos henne!) Väldigt läsvärd, spring dit om ni är sugen på grön inspiration!

Jag är verkligen fånigt glad just nu!
Det har inte bara blivit städande och glöggdrickande och boostande av egot ikväll. Jag har gjort smörgåstårta också. Det ploppade upp en idé i tisdags som jag bara blev tvungen att fullfölja, men jag har verkligen inte en susning om det blir gott eller inte, så jag väntar med att lägga ut receptet. Men rent logiskt: Visst borde det väl bli gott med en smörgåstårta med bacon och gorgonzola?

Blossa Äpple

För en månad sedan (på dagen faktiskt) presenterade Blossa årets glögg. Arabica. Det var inte många av oss julbloggare som hoppade av lycka när vi fick höra att den var smaksatt med kaffe. Däremot var jag, och många med mig, supernyfikna på den nya Blossa Äpple.

Sen kom jag på att "hmm... Jag driver ju faktiskt en julblogg. Blossa måste ju vara superglada över all uppmärksamhet och reklam som de får gratis av oss bloggare. Jag borde maila dem och tigga en flaska. Som tack för hjälpen, liksom." Sagt och gjort, jag knåpade ihop ett mail och skickade iväg. Dagen efter fick jag svaret att de skickar en flaska. Och idag dök den upp med posten :-)

Då återstår det bara för mig att sätta igång med det roligaste: Att provsmaka.

Utseende: Flaskan i sig är lika snygg i verkligheten som den var på pressbilderna. (Sen skadar det inte att den matchar mitt kök!) Själva glöggen är väldigt ljus, vilket så klart är helt logiskt när den är gjord på gröna åpplen.

Doft: Doftar mera äpple än glöggkryddor, både som varm och som kall. Luktar gott.

Smak: Ganska söt. Jag trodde att den skulle vara mera åt det frächa hållet. När den är kall smakar den mer äppeldryck än glögg. I varmt tillstånd börjar glöggkryddorna göra sig påminda, men utan att vara allt för framträdande.

Varm eller kall? Personligen föredrar jag att värma den. Den var absolut inte oäven kall, men eftersom själva glöggsmaken försvann så går poängen lite förlorad.

Helhetsbetyg: God men lite tam. En bra nybörjarglögg. Jag skulle gissa att detta är en glögg som barnen uppskattar (men jag vet inte om man kan ge den till barn, den är ju inte helt alkoholfri, utan en lättglögg med en alkoholhalt på 2,2 promille) Anyway: jag ger den 3 snöflingor av 5 möjliga!


Blossa Äpple ska snart provsmakas

Titta vad jag har då :-)
Den kommer att provsmakas (och så klart recenseras) ikväll. Men först ska toaletten städas SEN har jag gjort mig förtjänt av glögg.


Fredagsmiddag V40

Nu kommer ett sånt recept som är snabbt och enkelt MEN där köttet ska marineras över natten (ni ser vad fiffigt det är med torsdagspublicering va?).
Vi återvänder till Min Goda Sida, där hittar vi ett smaskigt recept på
grekisk pytt-i-panna 


Tidigare:
V39: Tacotårta(Bara en kaka till)
V38: härlig gryta med höstsmaker (Monika Ahlberg)
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)


Julswapp 2011

Jag älskar decembermornar. Vakna av att (de timerinställda...) adventsljusstakarna lyser i fönstret. Sitta i mysig morgonrock och titta på julkalendern. När jag var barn var decembermornarna ÄNNU bättre. Då fick jag paket i paketkalendern. Min underbara paketkalender som min mamma har broderat åt mig och som varit med hela livet, eller i alla fall så länge jag kan minnas (jag är född i december, så jag tvivlar på att den var med från scratch)

Ni som följt bloggen har hört mig prata om en syster också. En storasyster närmare bestämt. 4 år, 5 månader och 11 dagar äldre än mig. Men när syster blev för gammal för adventskalender (alternativt när mamma blev less och använde min systers ålder som ursäkt), ja då blev jag också för gammal för adventskalender. Vart ligger rättvisan i det? Hrmpf. Borde jag inte ha 4 år tillgodo? Kanske till och med 5 eftersom jag är född i december.

Jag tog upp det med kära mamma häromdagen. Tänkte att jag har fyra år innestående och dessa kunde jag få nu. Mamma skrattade hjärtligt, men förklarade vänligt men bestämt att det inte kommer att hända. Så jag tog helt enkelt saken i egna händer och anmälde mig till Julswappen. Ska bli superkul, det är något jag verkligen ser fram emot. Knalla in och läs beskrivningen om ni är sugna på att vara med ni också. Skynda, skynda!

Är det någon mer som anmält sig? Som funderar på att anmäla sig? Som varit med tidigare? Nyfiken :-)


Vacker keramik

I lördags surfade jag runt lite och hamnade på en blogg som jag inte besökt förut, nämligen My Colourful Days. Där sprang jag över några helt underbara ljusstakar i keramik. Vackra som bara den. Skapade av Sofia Carlsson som du hittar HÄR.

Tack för lånet av bilden, Maria!

Nu tänker jag så här: Jag skulle vilja ha liknande. Men ljusstakarna på bilden är lite för somriga just nu (däremot skulle jag gärna vilja ha dem i sommar! Jag funderar faktiskt på att skriva ett brev till tomten) Men tänk en liknande idé. Men istället för blommor så ska det vara snöflingor.

Nu måste jag bara lära mig att hantera en lerklump...
Edit: Fick följande kommentar lite tidigare idag:
Hej!
Det är jag som är Sofia Carlsson som designat och tillverkat ljusstakarna. Det går bra att beställa om man är intresserad, tomten kan ju behöva lite hjälp som sagt!!! Det är äkta hantverk, ingen blir den andra lik, ingen massproduktion med andra ord.
Kontakta mig gärna för med information.
[email protected]
Så nu vet vi vart vi ska vända oss om vi vill hjälpa tomten :-)

Jullista, part 2

Så var det ju det här med jullistor.
Denna lista hittade jag först hos Johanna, har sett att en massa av er redan har fyllt i den.

Jag valde dock att radera bort de första frågorna då dessa redan är besvarade HÄR...


Vilka färger har ni till jul? Klassiskt röd/grön/vit? Guld/isblå?…eller vad?
I köket är det ganska klassiskt julrött. I vardagsrummet är det vinrött och guld som gäller.

Har varje julprydnad sin bestämda plats år ut och år in?

Inte hos mig. Har bott där jag bor nu sedan 2008. Förra året var första gången som jag kände att jag "hittade hem" med julpyntandet här. Så i år är det nog många saker som hamnar på samma ställe som ifjol.
Hos mina föräldrar däremot, där är det viktigare. Om inte barskåpstomten bor i barskåpet så är det inte jul! Det är några specifika tomtar som MÅSTE bo på rätt ställe. De övriga får mamma ställa precis vart hon vill. Visst är jag snäll som låter henne göra det? :-)

Vad bara MÅSTE hänga/finnas i granen?

Tidigare var jag väldigt traditionell... Granen fick ENBART ha röda kulor och silverglitter. Sånt där trådglitter, ni vet? Tror att det heter lametta eller nåt i den stilen. Nu är jag mer crazy, men det är viktigt att granen ändå har en helhet. Jag gillar INTE granar som är överösta med barnens pynt från dagis (kanske man ändrar uppfattning om det är ens egna barn som drar hem saker, men jag tror inte det...)

Har du ett färgtema i granen?

Nja... Har utgått från mina julgardiner och sedan valt kulor utifrån det. Kompletterat med vitt och guld för att lätta upp lite.

Jag köper alltid mer julklappar än jag borde?

Jag säger som Mary Poppins: I'm practically perfeckt in every way. Så jag köper precis så många julklappar som jag ska, för precis så många pengar som jag borde. I klartext innebär detta (som ni nog redan har förstått) att jag nog köper lite för mycket :-)

En riktig gran med äkta barr är ett måste hemma
Nope. Inte det minsta faktiskt. Om du läser HÄR fattar du vad jag menar...

Jobba eller vare ledig på julafton?

Som kontorsråtta slipper man det dilemmat. Tack och lov. För det är så klart att jag vill vara ledig.

Jag tycker om att göra listor inför julen

Japp. Jag tycker om att göra listor. Punkt. 

Jenny Nyströms jul eller amerikansk jul?

Dekoratonsmässigt alltså? Jag är nog lite mer amerikansk, i alla fall när det gäller vilka BILDER jag tilltalas av. Den stil jag själv har (och vill ha) är varken eller. 

Mariah Carey eller Carola?

Vilka alternativ. Pest eller kolera i min värld. Frank Sinatra och Tommy Körberg.

Ingen riktig jul utan snö på julafton

Stämmer till 98%. Julafton kommer den 24:e i alla fall, och de fåtal gröna jular jag varit med om har inte gett mig bestående men. Men visst föredrar jag ett vitt, gnistrande vackert och fluffigt snötäcke framför en grönbrun gräsmatta.

Släktbesök ingår alltid på julen

Alltså min släkt består av mig, mina föräldrar och min syster med familj. Thats about it. Och vi besöker varandra hela tiden så klart. Men jag antar att frågan avser om man åker runt till hela tjocka släkten inklusive arvtanter och bryllingar och nästkusiner. Så jag svarar nej på den frågan.

Julstjärnor eller hyacinter?

Alltså så här är det: jag har tillräckligt stora problem med att hitta nånstans att ställa alla icke-juliga blommor under julen (eftersom adventsljusstakarna tar sån plats). Känner inte för att skapa nya problem genom att ta in ännu mer blommor. Dessutom pallar jag inte lukten från hyacinter.

Julgranen in i stugan den 23:e eller långt innan dess?

Till lucia ungefär (mest för att jag inte firar jul hos mig själv).
Hos föräldrarna brukar det bli den 22:a.

Jag rimmar ännu på flera julklappar

Nej, till det är min fantasi för dålig.
Kan dock bjuda på ett universalrim, för den som kör fast:
Rätta mig om jag har fel
Det här är inget hockeyspel

Jultomte är viktigt

Oh ja! De år när julfirandet bara bestod av oss vuxna, innan systersonen föddes, brukade jag tvinga någon att i alla fall ha en tomteluva på sig under julklappsutdelandet.

Tycker du att det skall vara julklappar till alla eller bara barnen?
Till alla. Punkt.

Till vem är det svårast att köpa till?

Svågern är lika j---a hopplös varje år. Dessutom suckar han bara när jag frågar vad han vill ha i julklapp. Suckarna skulle eventuellt kanske (men förmodligen inte alls) kunna ha något att göra med att han brukar få frågan första gången runt augusti.

Tycker du att julklapparna skall vara inslagna i affären eller vill du göra det själv?
Jag gör det gärna själv, men när jag handlar sista minuten-klappar är jag tacksam om butiken slår in dem.

Färgglatt eller enfärgat julklappspapper?
I år blir det mönstrat, men inte så färgglatt.

Roligast att få i sin julklapp?
Hmm... Jag har fått så otroligt många bra julklappar under åren! Men så här: jag är en jävel när det kommer till att klämma på paket. Min syster har gjort det till en liten sport att varje år köpa något som jag inte KAN lista ut vad det är. Den julklappen gillar jag. Ett år var det ett 100-pack med thepåsar... Perfekt till en sån som mig.

Vad skulle den ultimata julklappen vara till dig i år?

En OnePiece. Men de är så dyra så jag tänker inte önska mig en sån.

Jag har alltid fullt upp på julafton med alla bestyr

Min syster är julaftonsgeneral, så det är stressigast för henne. Men jag är hennes lydiga köksslav som står till förfogande både den 23:e och den 24:e.

Julkort ska skickas på posten?
Ja hur gör man annars?!

Jag ser de flesta av de traditionella julprogrammen på julafton?

Nej vi umgås. Men Kalle är ett måste så klart.

Vilken snutt är favoritsnutten ur Kalle´s julafton?

Skulle nog säga Piff och Puff. Eller tomteverkstaden.

Julen är mer jobbig än rolig
Skojar du??

Vi åker bort till värmen och firar jul utomlands

Nej i värmen finns det ingen snö! Och ingen frigolittomte.

Vi brukar vara flera familjer/människor som slår oss ihop och firar

Vi är familjen. Dvs mina föräldrar, min syster och hennes familj och så jag.

Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?

Diselråttor och sjömansmöss. Eller Kaspar i Nudådalen 

Vilka fem kända personer skulle du vilja bjuda in på julafton hos dig?

Måste de leva idag? Och kan vi förutsätta att alla har en babelfish i örat?
Jesus. Jag är inte kristen alls. Men jag är fashinerad av den historiske personen Jesus. Han var förmodligen en rätt skön lirare som det vore kul att snacka lite med över en mugg glögg.
Astrid Lindgren. Kommentar överflödig.
Frank Sinatra. Så kan han underhålla lite.
Nigella Lawsson. God mat och verkar vara en varm person.
Som joker väljer jag Jeff Scott Soto. Grym sångare. Dessutom har han varit fantastiskt trevlig de gånger jag fått förmånen att träffa honom.

Vilka fem kända personer skulle inte få en inbjudan?

Jimmy Åkesson. Christer Sjögren. Carola. Leila Lindholm. Jan Guillou. 

Vem är det som julpyntar hemma hos er?

Om jag säger som så: Mitt hushåll består av mig. Ibland bor någa dammråttor här. Gissa vem som julpyntar... 

Ve
m klär granen och vem bestämmer hur den ska se ut? Hur SKA den se ut?
Se ovan ;-)

Älskar du att få julklappar eller att ge bort?

Här borde man väl visa sig vuxen och mogen och därmed välja ge bort. Men jag tycker faktiskt att båda varianterna är lika roliga. Jag uppskattar att ge bort den perfekta julklappen. Och jag älskar att FÅ den där saken som jag själv inte fattat att jag ens ville ha, men den är bara så perfekt. 

Känner du någon julstämning nu?

Lite! Vissa dagar massor, andra dagar inte det minsta.

När kickar din julstämning igång?

På riktigt? Förmodligen i helgen när det är pysselhelg.

När ska man sätta upp adventsljusstakar?

Jag är stikt på det där med första advent. Men jag tycker att det är helt ok att ta fram dem på första advent-fredagen, man behöver inte vänta till söndagen. Tycker jag.

Hur ser din adventsljusstake (den man tänder varje söndag) ut?

Vet inte riktigt ännu... Det har blivit lite olika varianter. Jag har lite uppslag

Som fönsterprydnad, stjärna eller elljusstake?
Både och.

När julpyntar man?

Jag skiljer på att adventa och att jula...
Adventandet ska vara på plats till 1:a advent. Då åker det mesta, förutom tomtarna och granen, fram. Jag börjar jula runt lucia. Lite beroende på när jag åker till norrland. 

Bakar du något till jul? vad?
Saffransscones... Polkagrisar...

Vilket föredrar du, lussekatter med eller utan russin?

Med. För att de SKA vara där. Men jag pillar bort dem :-)

Vill du ha egenproducerat julgodis eller köpt?

Eget. Och en ask After Eight. 

Vilken senap till skinkan?

Senap är otäckt.

Vilken är din favoritjulskiva?

Tommy Körberg och Oslo Gospel Choir. Helt fantastisk. 

Världens bästa jullåt?
It's beginning to look a lot like christmas med Dean Martin

Hur ser din julfrukost ut?

Skinka, gravad lax.
På juldagen däremot... Då åker RUBBET fram. 

Finns det någon frukt som är ett MÅSTE till jul?
Bapelsiner. Bapelsiner. Mera bapelsiner. 

Vad skulle du inte vilja vara utan på julbordet, vad är ett absolut måste?

Jag måste ha julskinka och ägghalvor och waldorfsallad. Med risk för att bli lynchad, men jag skulle kunna skippa allt som har med sill att göra.

Nämn tre rätter du lagar helt själv till julbordet?
Waldorfsallad. Ägghalvorna brukar vara mitt jobb, men förra året gjorde syrran dem. Sen brukar jag ofta göra en grönsallad av något slag som julas till lite med granatäpplen, blodapelsiner eller liknande.

Vill du ha dopp i grytan eller inte på julbordet?

Nej. Men jag har faktiskt aldrig testat.

Dricker du julmust eller mumma till julbordet?
Julmust. Zeunerts.

Vilket är ditt bästa julrecept som du har fått av din mamma eller svärmor?
Grissylta (men det är fortfarande mamma som lagar den. Men jag har receptet! Mamma har i sin tur fått det från min farmor)

Brukar du göra något aktivitet på julafton, t.ex. gå en promenad, spela sällskapsspel osv. ?

Äta mat, hänga lite med jultomten och glömma bort att det finns ost och kex i kylen.

Dricker ni köpeglögg eller hemmagjord?
Köpeglögg. Blossa starkvin.

Vilken glögg brukar du dricka på jul om ni köper den?

Blossa starkvin. 

Vad av dessa saker brukar ni ha i glöggen, mandel, hasselnötter eller russin?

Mandel och russin. Men det är på inget sätt nödvändigt. 

Julknäcke eller vörtbröd?

Jag vill ha sportbröd eller rutbröd.

Föredrar du vörtbröd med russin eller utan?

Utan.

Vilket julgodis är viktigast? Gör du det själv?
Polkagrisar och kola. Japp, jag gör själv.

Vilka traditioner har ni?

Utöver det som alla andra gör (kalle, tomte, mat osv) så har det NÄSTAN blivit en tradition att glömma bort ostbrickan... Men förra året åt vi.

Vilket gillar du bäst? Markera med fet stil.

Pepparkakor – lussekatter
Skumtomtar – knäck
Ischoklad – marsipan  
Lax – sill
Revbensspjäll – Janssons frestelse
Paradis – Aladdin
Rullsylta – pastej
Glögg – julmust
Rödbetssallad – dopp i grytan
Ris ala Malta – Risgrynsgröt
Hemma – Borta (vad ska jag svara på den? jag åker ju HEM. Men det är inte där jag BOR. Sen åker jag HEM när jag åker tillbaka hit)



Pust! Många frågor blev det. Men nu är det gjort.
Kan jag få be den som konstruerar nästa lista att göra en som det tar en kvart att fylla i istället...?

Va? En hel tomtearme!

Idag blev det en sväng i butiker på lunchen. Åhlens var fasligt o-juligt, det gick inte ens att få tag på gilleljus. Men de skulle tydligen börja plocka fram advent i nästa vecka. Vidare till Bolagret. Där är det jul. (hör ni hur jag sjunger? Och där ljuuuuusen är, däääääääääääär är det juuuuuuuul... Inte? Var glad för det, ni vill inte höra mig sjunga, jag lovar!)


Det fanns en hel del som jag blev sugen på.
Skålen på första bilden skulle vara så fin fylld med bapelsiner ( blodapelsiner alltså). Dessutom bra med en skål som inte är helt tät, med tanke på hur lätt de rackarna möglar. Luftcirkulation är bra skit!
De röda pumlorna på bild nummer två är inga julgranskulor, utan av tjockare glas. Såna som skulle vara jättefina att hänga i ett lämpligt fönster. Exempelvis mitt eget köksfönster, för att nämna något specifikt fönster, hehe
Det syns lite dåligt vad som egentligen fotograferats på bild nummer tre. Men det är ljusstakar i glas. Titta noga så ser ni huvud med en gloria bakom, och änglavingar. Ljusstakarna finns i tre olika höjder och skulle göra sig fint inne på min toalett. 
Tomtarna på fjärde bilden är bara så charmiga, men inget som passar in hemma hos mig. Men jag blev glad när jag såg bordet med alla dessa skäggiga raringar.

Nya Blossan är testad

Den var sådär om jag ska vara ärlig.

Jag värmde den, och som varm smakade den som en vanlig, inte allt för karaktärsfylld, glögg. Kände ingen kaffesmak what so ever. När jag kom till de sista två klunkarna hade glöggen hunnit bli ljummen, och då kom kaffesmaken fram mer.

För mig som inte gillar kaffe var det så klart bättre med den varma varianten.

Men flaskan är snygg.

(Om någon blir orolig för mina alkoholvanor kan jag bara säga följande: Nej, jag har inte testat den nu på morgonen. Det gjorde jag igår kväll, men jag var för trött för att skriva något då...)

Vad tycker ni om Blossa Arabica?

Päronsylt med vanilj och mörk choklad

Först och främst: Tack för alla tips på vad man kan stoppa i en presentkorg, mycket bra-iga saker har ni tipsat om. Jag ska uppdatera inlägget senare med era tips. (FIXAT!) Men först ska vi prata sylt.



Receptet är taget från en bok som heter Frukt och bär av Gloria Nicol. Boken innehåller massvis med inspiration, även om jag tycker att de tre recept jag testat har varit aningens för söta för min smak. Men det är ju enkelt att åtgärda genom att dra ner lite på sockermängden... Trots sockerchocken är detta en bok som jag gärna bär med mig i handväskan. Bara för att inspireras. Boken kan köpas på Bokus eller Adlibris till exempel. Perfekt julklapp till någon som har en trädgård.

Här kommer receptet i sin originalform:
1 kg päron, skalade, urkärnade och skurna i klyftor
Saften av 2 citroner
9 dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång

1. Lägg päronklyftorna i en skål tillsammans med citronsaften, som gör att de inte blir missfärgade. Täck päronen med sockret och tillsätt 2 dl vatten.
2. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna i skålen med päronen. Täck skålen med en tallrik och låt det stå över natten så att sockret hinner absorbera en del av fruktsaften.
3. Nästa dag häller du upp skålens innehåll i en syltgryta och rör om på svag värme tills allt socker löst sig. Höj temperaturen och låt sylten koka livligt tills den når stelningspunkten (ca 105 grader). Päronklyftorna ska vara genomskinliga. Skumma vid behov.
4. Ta bort vaniljstången och häll sylten i heta, steriliserade burkar.

Men vän av ordning har ju upptäckt att det inte står ett ljud om mörk choklad i ovanstående recept... Receptet ovan ger ca 1,3 kg sylt. Gör några av burkarna helt enligt ovan, och några med mörk choklad genom att grovhacka ca 50 gram mörk choklad. Här måste man låta sylten svalna lite innan den hälls upp på burkar, detta för att inte smälta chokladen mer än nödvändigt. Häll i lite sylt, strö över lite choklad, mera sylt, mera choklad, mera sylt. I receptet står det 150 gram mörk choklad, men det är ju om man gör chokladsylt på hela satsen.

Jag kan ärligt säga att detta är en av de godaste sylter jag någonsin har ätit. Och det gäller både med och utan choklad. Den blir härligt lyxig av vaniljstången och även om jag tycker att den inte blev helt perfekt i konsistensen (den blev lite för rinnig, kan vara för mycket vatten, kan även vara att jag inte kokade upp den till tillräckligt hög temperatur) och dessutom skulle den må bra av lite mindre socker och lite mera citron, så var lagen to die for! Helt underbar att ringla över frukostyougurten.

Hur gör ni som när det gäller kokböcker förresten? Jag kladdar mer än gärna i mina. När jag gjort något jag är nöjd med åker bläckpennan fram, så att det finns i anslutning till receptet. När jag funderar på något, men inte riktigt klurat ut hur jag ska göra för att det ska bli perfekt, kladdar jag på en postit-lapp och sätter i... Älskar dessutom att läsa andras kokböcker med kladd. Det blir så personligt då


Julig presentkorg

Förra året gjorde jag korgar åt både mamma + pappa och åt syster + (numera) maken. Blandade både köpta och hemgjorda saker. Bland det köpta fanns kaffe, the och glögg. Sen stoppade jag ner lite hemgjorda prylar. Chilisylt, kola, Rocky Road bland annat. Minns faktiskt inte helt vad jag hade i. Vad jag minns är däremot att det blev väldigt uppskattat.

Tyckte att det var ett lite roligare sätt att överlämna julgodiset som jag alltid har med mig upp i alla fall. Får se om det blir något liknande i år. Jag har i alla fall börjat lite med snapsen. Ja, både min syster och min mamma läser bloggen, men jag tänkte att om jag skriver detta redan nu så har de säkert glömt bort det innan det är jul igen..

En sak som inte var med i presentkorgen var päronsylt med vanilj och mörk choklad. Den upptäckte jag nämligen först i våras. Den var bara såååå god. Nu är det rätt bra pris på päron, så det är snart dags att göra en sats till. Jag återkommer med receptet. FIXAT!!

Tills vidare får ni lite tips på fler saker som definitivt passar i en presentkorg
Chilisylt -
God till ostar och kallskuret. God till det mesta faktiskt. Ja jag vet, det är en upprepning, men den är bara så god till allt. Jag kan faktiskt inte förstå hur jag överlevde mina första 31 år utan den.
Snaps - Hey, inget julbord utan nubbe (även om jag personligen klarar mig betydligt bättre utan).
Hemgjord senap - även om jag inte kommer att stoppa det i nån julkorg varken till mamma eller syster då de båda två gör egen. Och även om jag skulle få för mig att göra senap kan jag inte kvalitetstesta den eftersom jag inte alls gillar det.
Kanske någon god ost - brie, gorgonzola, chevre, parmesan?
Ölkorvar - kommentar överflödig

Fler tips mottages tacksamt!


Och tips fick jag i massor, man tackar :-)
Nu, när det är skördetider, är det helt perfekt att förbereda lite ätbara julklappar, eller små "gå bort"-presenter till vinterns glöggfester.

Fortsätt gärna att kommentera, så fyller jag på listan vartefter!

Annica tipsar om
ca 10 sorters olika godis (tryffel, kola mm)
saffransskorpor i en hemmagjord kartong med silkespapper och fint snöre runt om
fina servetter
hjortronglögg
rökt hjortstek
varsitt örngott där det stod fina ord på

Therese - Sockenvägens Söta fyller på med följande tips:
Jag lägger alltid i lite torkat och/eller rökt kött samt torkad svamp, men Årechoklad och polkagrissnaps brukar också vara uppskattat :-D

Från Helena - Hellys Jul får vi följande tips, något för mellandagarna kanske?
De där dvd-filmerna stora butiker har slängt ner lite ocharmigt i backar, där kan man hitta guldkorn. Brukar väl ligga på så där en 99 spänn för två va? Nått att gotta sig till när man mumsar och dricker gott! Gärna med Russell Crowe... ;)

Om man lyder ovanstående tips är det nice med något gott att tugga på. Wesslantjej tipsar om trendiga bakverk och godis:
Som den gottegris jag är, cakepops/cakeballs, knäck eller ´tryfflar är ju aldrig fel. Jag skulle hoppa av glädje i alla fall..

Alexandra - Pysselmaniker kommer med saker som hjälper julstämningen på traven: 
Hemgjorda praliner!!! =) Och om du fortfarande kan hitta: svamp som du torkar och förvarar torrt fram till jul. Kan det vara icke ätbara saker? Den som är pysslig kan dekorera ljus och tändsticksaskar.

Sprit, sprit, här var det sprit

För några veckor sedan hade jag och Eva en riktigt härlig lördag. Vi började med en långpromenad i höstsolen. Vi stannade till och plockade nypon. Sen hade vi en heldag hos henne där vi gjorde gele, äppelmos, snaps och likör. Fick massvis med kärlek från hennes fantastiska knoddar också. (En vecka senare fick jag en inte fullt lika fantastisk förkylning av dem...) 

Allt började med slånbär. Vi har enormt mycket slånbär bredvid jobbet. Från början hade vi inte en susning om vad det var för bär men vi hade funderat en hel del. En dag, när vi var på väg på lunch, stod det en tant och plockade och då passade vi på att fråga vad det var. Hon babblade på om gele och saft, men nånstans i bakhuvudet hade jag ett minne av slånbärslikör. Tanten ville inte alls prata om likör, inte alls min sssöta. Så jag frågade min allvetande moder istället och det visade sig att hon hade koll på likören OCH receptet. Hon passade även på att tigga till sig en flaska.

Snyggt med sladden från kaffebryggaren som hänger ner va? Inte.
I den höga smala flaskan: Slånbärslikör
I burken: Nyponnubbe som ska dra en månad till
I de två mindre flaskorna: Julsnapsen som jag gjorde för nån månad sedan...

Slånbärslikör på mammas vis:
(eller från Stora Kokboken om man ska vara ärlig)
1 liter frostbitna slånbär (släng dem i frysen över natten om frosten inte kommit till dig än)
1 liter okryddat brännvin

Rensa och skölj bären (du behöver inte ta bort kärnorna).  Lägg bären i en stor burk eller flaska och häll på spriten. Tillslut burken och låt den stå i ca 3 veckor. Skaka då och då. Bli inte rädd av att det ser slemmigt och äckligt ut!
Sila bort bären efter tre veckor.

Sockerlag efter 3 veckor (per liter avsilad bärsprit):
1-2 dl vatten
5-6 hg strösocker

Koka sockerlag och låt den svalna. Blanda med bärspriten och häll upp på flaskor.

Nyponnubbe:
Inspirerad av ett likörrecept som mamma skickat. Men vi ville göra nubbe istället. 
0,5 liter nypon, urkärnade och mixade i småbitar
7 dl sprit (vi hade inte mer kvar efter att ha gjort slånbärslikören)
1 msk socker
1 kanelstång
Ett stänk citron

Blanda allt i en stor burk (bryt kanelstången i bitar först). Låt stå i två månader och skaka burken några gånger i veckan. Sila flera gånger och häll upp på flaskor.

Jag vet att den första julnubben blev god. Jag vet att slåbärslikören blev god. Hur nyponnubben blir återstår att se. Men jag väljer att tipsa redan nu, eftersom det är dags att bege er ut och plocka om ni vill härmas :-)
 
Edit 2011-11-25, angående nyponsnapsen: Det står i receptet att snapsen ska silas flera gånger. Så jag silade en gång genom kaffefilter. Använde tydligen det sista och ställde in den i kylen medan jag handlade nya. Tar fram nubben ur kylen igen och får en liten chock. Jag har inte gjort snaps. Jag har gjort jello-shots. Nypon är tydligen väldigt pektinrika... Jag passade på att fråga kryddmästaren på gårdagens snapsprovning om det fanns något att göra, och han gav mig tipset att inte sila snapsen i rumstemperatur, utan sila den i kylen. Och det gjorde susen. Nu blev det en klar och fin snaps. God var den också.

Treasures that were lost and found

Städningen fortsätter. Ovanför min garderon i sovrummet står fem stora vita lådor från Granit. Vet att jag i en av dem förvarar kläder som ska sys om. Ni vet hur det blir, det är sånt man säger, men sedan aldrig genomför. Eller hur är det för er?

Nåväl, lådorna är som sagt fem till antalet. Jag hade inte en susning om i vilken låda kläderna bodde, men jag var tvungen att leta rätt på den, för jag hade hittat lite mer krafs som skulle bo i den lådan.

Låda nr 1 var tom (den köpte jag nyss bara för att få symetri - har länge stört mig på att det var ett tomt utrymme kvar)
Låda nr 2 var för tung för att ta ner (men då vet jag att det bor en massa gamla foton och skolkataloger i den, så den fick stå kvar. Jag ska städa nu, inte titta på foton...)
Låda nr 3 innehöll en del osorterat junk. Men jag hittade en gammal mössa som blir toppen nu i höst.
Sen kom jag till låda nr 4 :-) Den innehöll en massa pappaskar och presentpåsar. Hur KAN jag ha glömt bort den lådan?? Men jag måste säga att det var helt perfekt tajming att hitta den idag, bara dagar innan det är dags för pysselhelg.
Först i låda nr 5 återfanns lådan med gamla kläder. När jag tittade igenom den hittade jag mina gamla favoritjeans. De hade hamnat där då de behövde lappas. Jag har till och med varit så ambitiös att jag nålat på lapparna. Antar att de hamnade där när jag började gå upp i vikt och inte längre kunde ha dem. Men vet ni, idag... Idag får jag på mig dem. Om ytterligare ett eller två minskade kilon kommer de dessutom att sitta snyggt!

Pysselrum

Oj, oj, oj vad länge sedan det var jag städade i pysselrummet. Men nu är alla dammdinosaurier dödade, ingen behöver längre ta Bricanyl för att kunna andas därinne :-)

Tänkte visa lite bilder på pysselrummet. Här kommer vi att befinna oss hela nästa helg. En skalpell i ena handen, ett glas inspiration (läs: glögg) i den andra.

En korg med "krafs" i traditionella julfärger. Korgen står framme året runt, om någon undrade.



Klicka på bilderna för större storlek.
Bild 1: Två skrivbord. Här har jag plats att sprida ut mig ordentligt och ha ett projekt pågående i flera dagar. Just nu ser det väldigt kalt ut, men tro mig, det ändras snart...
Bild 2: I bokhyllan ryms både böcker och pysselprylar. Ungefär hälften av böckerna bor i förrådet - det finns ingen chans att de får plats.
Bild 3: Presentpapper och påsar i förvaring från Granit
Bild 4: Pysselprylar i frostiga färger, vitt, blått och silver. Korgen är STOR - det är den som står längst till vänster ovanpå bokhyllan...
Bild 5 & 6: Min älskade förvaring. Ovanför hänger en ljusslinga i form av klädnypor där man kan hänga lite färdigställt pyssel. Perfekt ställe att hänga prylar på tork när man glittrat massvis, eller använt Pearl Maker.


Närbild på klädnypeljusslingan. Supersmart och fin. Om någon undrar så är den köpt på Mio, men det var ett halvår sen eller nåt. Kortet är ett Karro-alster som hon tydligen glömde förra gången vi pysslade - har hängt upp det nu så att jag ska komma ihåg att hon ska ta med det hem igen.

Inspiration till adventsljusstaken

Tänk att det är oktober. Här i Stockholm är det en strålande varm och vacker höstdag. Morgonen inleddes med en långpromenad och en kopp the tillsammans med Eva. Sedan hem till kaoset. (det sägs att Gud är granne med kaos, men jag har inte sett till Gud varken här i huset eller i något husen bredvid, så det är förmodligen en lögn!) Håller för fullt på att städa och fixa och dona, men en liten paus måste jag få unna mig.

Passade på att ställa ihop lite prylar som kanske ska få bo i fatet som kanske ska bli årets adventsljusstake. Tomtar och flugsvampar från Skansens glashytta. Ett rött glashjärta från Bro Glasbruk. Fatet är JÄTTEstort och kommer från Bolagret. Lite band och ljusdekor från Panduro. Får se om fatet ska bottnas med mossa eller grovsalt i år. Jag väljer i alla fall att låta prylarna stå framme i sovrummet och mogna lite.

Nu ska jag försöka bereda ordning i mitt kaosartade pysselrum. I helgen kommer Karro och Jonna hit, då är det pysselhelg som gäller. Jag och Karro brukar stänga in oss ett par helger om året för att julpyssla och dricka glögg. Start fredag direkt efter jobb, sen kör vi hårt hela vägen fram till sen söndag kväll. Jonna har varit med en gång tidigare, så det ska bli kul att hon är med i år oxå :-)

Hoppas att ni får en fin lördag, händer det något roligt idag/ikväll?

Glöm inte att klämma på era tuttar, tjejer!

I dag är det första oktober. Rosa Bandet-månaden.
Vill därför påminna er alla om att klämma lite på era bröst. Speciellt viktigt för alla oss som är singelpinglor. Jag läste nämligen någonstans (för länge sedan, så jag vet inte hur pass det stämmer, har i alla fall ingen källa att hänvisa till) att 90% av alla knölar som upptäcks utanför mammografin upptäcks av en partner.


Och som vanligt är det inte brösten på bilden som skrivit brevet.