Lästips: Vinterns Goda Ting och Amelia Jul

Nyss hemkommen från en trevlig kväll. Har hållit ett utbildningspass för några kollegor på ett annat kontor och blev medbjuden på middag. Dagens bästa är inte Amelia Jul, utan det är att jag har träffat min kollega M som jag inte träffat sedan januari. Efter att ha jobbat intensivt tillsammans under 1,5 år och sedan inte alls så blir det lite tomt. Även om det finns telefoner. Så det var jättemysigt att äntligen, ÄNTLIGEN träffa henne igen.

Men eftersom det här är en julblogg så byter vi raskt ämne och övergår till lite lästips. Eller rättare sagt, jag ska nu tipsa om saker som jag inte själv läst, men det blir nog bra ändå, haha!

image77
Vinterns Goda Ting

Anna Bergenström och Fanny Bergenström


Nyutgåva som släpptes idag eller 9:e november beroende på vart man läser.... Har själv inte läst den, men har andra böcker av Anna Bergenström (Annas Mat är min absoluta kokboksfavorit). Jag gillar verkligen hennes sätt att beskriva matlagning. Det är helt utan pekpinnar. "Ta lite av råvara X och något mer av råvara Y. Om du inte gillar råvara Y så går den alldeles utmärkt att ersätta med råvara Z. Ibland brukar vi laga detta på sätt 1 men lika ofta gör vi det på sätt 2". Och det är precis på det viset jag (och de flesta andra) lagar mat. Det är nog inte många som står med måttsatsen i högsta hugg och slaviskt följer recept, utan mer använder recepten som en skiss att arbeta utifrån. Hennes sätt att skriva (i alla fall i tidigare böcker) inbjuder verkligen till detta. Mer Anna Bergenström åt folket.




Amelia Jul

Needs no introduction, therefore she gets none.
Ska sätta mig med en kopp the nu och bläddra i mitt alldeles nyinköpta egna exemplar.




Rolf Bergs underbara tomtar (part two)

Sådär. Nu är första Rolf Berg inhandlad för i år.
Ett besök på Duka efter jobbet resulterade i en pepparkaksgubbe till luciatåget.

image67

Gjorde även ett besök på Guldfynd och OJ vad mycket fina saker de hade. Och billiga!
Vad sägs om ett jättefint luciatåg för 49 kr?
Eller en serie med julgran, carolsingers, pulkåkande barn och så vidare till bra pris (kommer inte ihåg vad de kostade men jag blev tvungen att snabbt, snabbt gå därifrån för att inte få med mig några hem)
HÄR finns senaste reklambladet. Luciatåget finns med, men för att se ovanstående serie får ni nog bege er till butiken.

Trevlig kväll

Idag har några vänner varit förbi, vi har druckit glögg (Blossa05, Blossa07 och Herrgårdsglögg) och tittat på Polarexpressen. Bra kväll.

image64

Har du inte sett Polarexpressen än kan jag verkligen rekommendera den filmen. Tvivlande kille plockas upp på tåget till Nordpolen. Vägen är inte helt enkel, [viss text saknas]

Ha en bra söndag
önskar
Tomtens Smålulliga Dotter

Uppdatering 2007-11-01:
Hannele påpekade att jag avslöjade slutet. Man kan inte tänka på allt med en flaska glögg i kroppen.... Förlåt. Nu har jag ändrat min avslöjande text till det lite mer hemliga [viss text saknas]


Rolf Bergs underbara tomtar

image62

Foto lånat från www.rolfbergkeramik.se

Jag har under flera år samlat på Rolf Bergs fantastiskt charmiga tomtar. De kostar en slant, men jag köper hellre en Rolftomte om året än 10 andra. Nu brukar det i och för sig bli både och, men det var inte det jag skulle prata om.... Jag brukar passa på efter jul att alltid köpa någon när de rear. Sen brukar det bli någon inför julen också, man är ju inte mer än människa.

I år tänkte jag se till att göra mitt Luciatåg komplett. Jag saknar lucian, tärnan och fjolårets nyhet: pepparkaksgubben.

Jag skulle även vilja ha lite mer saker till Tomtegården. Kyrkan tillexempel. Och några staket. Och visthuset... Och.. Nä det får räcka. Jag har ju trots allt redan en del.

Sen lite tomtar. Lite fler tomtar alltså. Tomteorkestern tillexempel. Titta här, här, här, här och här. Söta va?

Så om någon känner för att ge mig en julklapp eller födelsedagspresent så...

Maraij skapar fantastiska saker...

...annat kan man inte säga.
Visar här framsidan av Maraijs underbart fina julalbum.

image59

Foto visas med tillstånd av Maraij

Nyfiken på mer? Ta genast en titt på resten av albumet som visas i hennes blogg.

Papperspyssel - Juliga tändsticksaskar

image55 image56

Om jag nån gång skaffar mig en vettig kamera så kommer ni inte att behöva se korniga, oskarpa bilder tagna med mobilkamera. Förlåt.

Skrev i årets första inlägg att julen var på väg, för jag hade börjat med julpyssel. Har äntligen kommit mig för att fota lite av resultatet (resterande askar är faktiskt sålda).

Tycker om att ha en bunt "småsaker" hemma. Sånt som man kan ta med sig om man ska på glöggkalas eller liknande men inte känner för att ta med en flaska vin eller en blomma. Detta är, enligt min mening, en perfekt "gå bort"-present. Lagom litet, lagom kostnad och väldigt individuellt. Dessutom är Solstickan-askarna inte så matchiga med julens röda färg....

                                     
Klicka för större storlek

En meter frigolittomte

När jag fyllde år för ett år sedan berättade jag att jag fått världens bästa födelsedagspresent av världens bästa pappa. En meter frigolittomte. Jag överdrev kanske lite, om man räknar centimetrar, men inte känslor.Och jag har alltid velat haft en egen. Frigolittomten är min polare ända sen jag var liten.

Mine. My own. My precioussssss.

När han först kom till mig var han gammal, luggsliten och inte för att vara elak: På gränsen till ful. Så pass ful att förmodligen bara jag kunde älska honom. Jag tog honom till mitt hjärta och med kärlek och hobbylack har han fått ett värdigt liv igen.

Jag hoppas att jag inte behöver tala om vilken bild som är före och efter :-)

image54

image53

Bapelsiner

image52

Från mitt kök

Mina föräldrar var på besök i helgen.
Vet ni vad min mamma hade med sig?
*trumvirvel*
BLODAPELSINER


Det är så fantastiskt gott när de första bapelsinerna kommer runt första advent. De första dagarna går det nog drygt ett kilo om dagen. Jag kan äta hur mycket som helst.
Naturligtvis var de inte lika goda som decemberbapelsinerna, dessa var mycket sötare, mer lika vanliga apelsiner. Men goda :-)

Julklappsrim

Tomteflickan är ju en hejare på julklappsrim.
Det är något som jag inte kan skryta med att vara......

Har dock ett universalrim som funkar på allt:
Rätta mig om jag har fel
Det här är inget hockeyspel

Funkar på allt, inklusive hockeyspel :-)

Julklappstips: Personlig almanacka

En av mina medbloggerskor, Tomtenissan, har problem med vad hon ska köpa i julklapp.
Tänkte återanvända ett av fjolårets tips: Personlig Almanacka.


Har precis fått mitt eget exemplar + julklappsalmanackan till pappa (nej, han skulle aldrig få för sig att läsa en julblogg) och kan meddela att den är av bra kvalitet och har härliga, tjocka papper att skriva på.


Och när vi ändå snackar julklappar så tänkte jag passa på att skryta lite....
Har så gott som alla klappar klara.
Syrran och svågern är kvar, men svågern vet jag vad han ska få och det ska inhandlas i helgen.
Paketen är inslagna och redan levererade till norrland.
Men om någon har ett tips på vad man kan köpa till en 33-årig syster som har allt så är jag idel öra.

Blossa 07 (igen)

Pilutta dig :-)

För jag har en flaska BLOSSA07 hos mig! Min hustomte har gett mig en flaska i för tidig födelsedagspresent. Och den släpps inte föränn 16:e november på bolaget.

*nynnar*
För han är en fixar-kille
han är en riktig fixarkille

Anyway: vi har precis provat första muggen och den är helt klart godast hitills av årgångsglöggarna. I alla fall i min mage

Tales Of Beatrix Potter

image51

Kommer ni ihåg? 23:e december. En mysig stund framför TV:n. Dansande grisar, kaniner, en elak räv, och min favorit: Jeremy Frog goes fishing :-) Lika mycket tradition som Kalle Anka och hans vänner firar jul. Sen, helt plötsligt en jul så fanns den inte där. Borta. Kaputt. Finns inte mer.

Jag har letat och letat. Letat ännu mer. Gett upp. Tills en gråkall dag i oktober då jag hittade en annan julgalning, nämligen Tomtenissan. Hon talade om att den släppdes på DVD den 10:e oktober. Finns att beställa på cdon.com

Idag har jag fått mitt eget exemplar som väntade på mig på hallgolvet.

*glad*

Pepparkaksformar

inredningsbloggen kan du hitta lite tips på roliga pepparkaksformar till julens kakor.
Hennes blogg är för övrigt alltid värd att besöka.

Andra roliga formar kan du hitta på Cool Stuff.
Vad sägs om att servera vanliga gubbar och gummor tillsammans med dessa och se hur gästerna reagerar... :-)

image50

Blossa 07

image49

Bilden är hämtad från www.blossa.se och har blivit konstig när jag sparade den......

Någon mer än jag som tycker att Blossas årgångsglögg är rolig? Det är inte den godaste glöggen, men lite spännande och nyskapande.

I år smakar glöggen kanel och havtorn.
Blossa07 har en spännande, unik smak av havtorn och kanel. Havtorn kallas Nordens passionsfrukt och har en frisk smak som elegant balanserar det söta i glöggen.
Lanseras 16:e november

Andra nyheter från Blossa:
  • Blossa trestjärnig som spetsats med calvados.
    Kommer i beställningssortimentet from 1:a november
  • Blossa årgångsglögg 03, 04, 05, 06, 07 i en samlingslåda. 200 ml i varje flaska. Av de tidigare årgångsglöggarna gillar jag 03 och 04 bäst.
    Kommer i beställningssortimentet from 1:a november
Uppdatering 071021:
För jag har smakat 07:an. Kittlar dödsskönt i kistan

NYH


Julsallad

image47

Bilden lånad från www.santamaria.se

Antar att jag inte är ensam om att tycka att julmaten tenderar att bli lite väl tung och fet. Det gröna inslaget saknas ofta, i alla fall på vårt julbord. Undra om jag ska råda bot på detta i år med denna sallad som jag just hittade på Santa Marias hemsida

Xmas sallad
4 portioner

3 st qumquat, skivade
1 st apelsin, filéer
1 st lime, filéer
3 msk socker
1/2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 st spansk peppar
1/2 st röd lök, tunt skivad
1 klyfta vitlök, pressad
1 tsk Santa Maria Ingefära malen
5 st Santa Maria Nejlikor hela
2 msk honung
1/2 msk Santa Maria Arrowrot
200 g grönkål
Santa Maria Svartpeppar grovmalen
salt

Skär filéer av limen och apelsinen. Pressa ur saften från det som blir över. Koka upp lime- och apelsinsaft med qumquats, socker, vitt vin, vatten, spansk peppar, röd- och vitlök, ingefära, nejlikorna, honung och arrowrot. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka upp vatten och doppa grönkålen hastigt i det lätt saltade vattnet. Grönkålen ska fortfarande vara spänstig. Blanda kålen med citruslagen.
   

Okej, är inte dessa helt underbara? JAG VILL HA!!!!

piffpuff1

Bilderna har jag lånat från www.fyrklovern.se

Fyrklövern. I mina ögon ett företag som endast säljer fåniga dekorerade tallrikar som gamla tanter gillar. Eller kaffeserviser (jag vet, jag har en sådan som jag fick i present när jag fyllde 16 år. Med sveriges alla landskapsblommor, matchande tårtfat, kaffekanna, gräddsnipa och sockerskål). Dvs ingen sida som jag surfar på. Till igår...

Min syster ringde och berättade att hon hittat en Disneyjulgrupp. Så jag blev tvungen att gå in och kolla vad hon pratade om. Och snubblade över dessa. Förmodligen svindyra eftersom de inte ens skriver ut hur mycket de kostar, men jag vill ha. Jag vill så jävla gärna ha, så mycket att jag nästan skäms. Har i alla fall bett om att bli kontaktad för att få veta vad de kostar. Så kan jag bestämma om jag ska göra slag i saken eller fortsätta tråna.

Består av tre oljelampor och en nötskål.



Uppdatering 071008:
Svindyr var ordet, sa Bull.
Lamporna (3 st) kostar 1.695 kr.
Skålen kostar 1.195 kr.
Alltså: Fortsätta tråna eller  hoppas på att direktlinjen till jultomten funkar bra och att han fattar att jag varit snäll hela året.

Antingen eller?

Hittade denna lista hos Tomtenissan.
Snor den rakt av och uppmanar samtidigt Hannele och Tomtemor att fylla i sin egen..

Skinka eller sill?
Julskinkan är  underbar.  Och  om man får  Waldorfsallad eller mammas äppelsallad till så blir det ännu godare. Eller  bara  på  en  skiva  sportbröd med lite smör. Längtar.

Köttbullar eller prinskorv?
Slå mig, lyncha mig, döda mig- men alltså varken eller. Mamma har sedan länge rationaliserat bort bägge från julbordet eftersom de inte gick åt.  Övriga året så föredrar jag köttbullar.

Gammal eller ny julmusik?
Gammal om man ska svara generellt. Även om det finns nya guldkorn också. Bland de nya favoriterna är Magnus Carlsson och Molly Zandens "Julens tid är här". Om man med nya får inräkna klassiker i nyinspelning så är det nog dött lopp.

Julknäcke eller vörtbröd?
Näe. Inte det heller faktiskt. Ge mig Wasa Sport och julskinka, sen är jag nöjd.

Jumust eller glögg?
Okej, ni som läste denna blogg förra året kanske kommer ihåg att en stor del av inläggen handlade om glögg. Jag har redan klämt den första flaskan. Jag ÄLSKAR de där underbara röda dropparna. Julmust är också hur gott som helst, drack faktiskt första flarran idag :-) När det gäller julmust så vill jag komma med en uppmaning: Leta efter Zeunerts julmust. Godast av alla.

Gles eller tät gran?
Den här skulle jag vilja ha, fast utan kottar. (ja jag föredrar plastgran)

Låg eller hög gran?
Tyvärr har jag inte plats för en hög gran, så jag har en 150 cm gran som står på ett bord.

Pepparkakor eller lussebullar?
Men degen är godast.

Alladin eller Paradis?
Under året har jag dock börjat uppskatta mörk choklad mer och mer, så innan julen har passerat så har jag säkert ändrat uppfattning.

Hemma eller borta?
Inte i MITT hem. Men där jag är uppvuxen. Så det får gå som "hemma" ändå. Vi firar numera jul hos min syster, och det får också klassas som hemma.

Traditionellt eller nyskapande?
 98% same procedeur as last year, 2% förändring.
Vi försöker ha någon ny smak på julbordet varje år i alla fall ;-)

Färdiginslagna paket eller paket att slå in hemma?
Hey, ta inte ifrån mig det roliga. Enda gången jag ber affären slå in är om de har finare papper än vad jag har hemma-

23:e eller 24:e december?
Hmm... Kan inte välja.

Teskedsgumman eller Trolltider?
Näe. Kaspar i Nudådalen och Dieselråttor och sjömansmöss är mina favoriter. Pinsamt att favoritkalendrarna är från en ålder när jag med god marginal passerat 20-strecket. Men det bjuder jag på.

Tecknat eller "verkligt"
Bortsett från Kalle så är mellandagar för mig att ligga i soffan och titta på 50-talsfilmer. Gärna med lite sjörövare eller så.

Amerikansk jultomte eller svensk gårdstomte?
Mer Rolf Berg än Jenny Nyström dock...

IKEA har börjat med julen...

Kulor i regnbågens alla färger, presentpapper i nästan lika många färger, ljusstakar, ljusslingor, julstjärnor (blomman), julstjärnor (för fönstren) och mera ändå.

Blev jätteförtjust i deras bruna julkulor. Chokladbruna, frostade, jättefina. Passar dock inte hemma hos mig.

Jag har inte handlat så jättemycket. Men en sak som jag gillade var deras konstgjorda julstjärnor. Tjocka fina tygblommor med "sammetsyta". Tycker att konstgjorda julstjärnor ofta kan se väldigt *hmm* konstgjorda ut. Men dessa kändes levande. Köpte även lite julgranspynt i form av vita glittriga "snökristaller". Ska fixa några ormhasselgrenar, spraya dem vita, ställa i en Höganäskruka och ha kristallerna i.

Sen en röd toamatta och ett par tallriksunderlägg som jag ska ha som juldukar.

Nä.. Nu ska jag värma lite glögg.