Hemgjord granola

Det här med OS... Man kan konstatera att ungefär ALLT blir lidande. Vänner, keramiken, städning, tvätt... Och bloggen... Det finns liksom inget roligt att skriva om. Jag tittar på OS helt enkelt. Skriker och vrålar. Gråter och skrattar. Hetsar upp mig till den grad att det ibland krävs syrgas.
 
Men man måste ju äta också. Ibland. Igår kunde jag inte - jag mådde lite illa eftersom det var så himla spännande med skicross och curling och hockeysemifinal. Det blev till slut en väldigt sen frukost runt 17-tiden haha. 
 
 
Jag gjorde en liten skafferirensning igår. Hemgjord granola. Eller rostad müsli om man ska prata begripligt språk... Det får lite Start!-karaktär, men är inte lika söt. Jag passade bland annat på att rensa bort en hel del sötmandel som blev över efter julens glöggande, och puffat ris som blev över efter ett av kolakoken.
 
 
Granola á la skafferirensning
7 dl havregryn
2 nävar solrosfrön
4 dl puffat ris
100 gram sötmandel
 
1 dl neutral matolja
3 msk lönnsirap
½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
 
(torkad frukt efter behag)
 
Gör så här:
  • Hacka mandeln grovt. Blanda med havregryn, puffat ris och solrosfrön i en stor bunke
  • Blanda matolja med lönnsirap, vaniljpulver och salt. Häll detta över grynen och blanda ordentligt så att oljan fördelas överallt.
  • Häll ut på en plåt och rosta i ugnen i ca 20 minuter. 160 grader i varmluft/175 grader i vanlig ugn. Rör om några gånger under tiden
Efter att granolan har rostats och svalnat så kan man, om man vill, tillsätta torkad frukt. Jag hade frystorkade jordgubbar hemma som passar alldeles utmärkt till detta.
 

Min kärleksförklaring och bön till SVT

Så har de olympiska spelen i Sochi pågått några dagar. Jag, som är en sportfåne av rang, har längtat och fasat inför detta. Längtat, eftersom ett vinter-OS är min bild av himmelriket. Fasat, eftersom det kommer att sändas i Viasats regi.
 
Ingen lugn och trygg André Pops som håller i studion. Ingen Jacob Hård som i inledningen av sändningarna är lugn och saklig och kunnig, och i slutet, när det är som mest spännande kommenterar med falsettröst. Ingen Anders Blomqvist som vrålande patriot och släpper all opartiskhet lång väg och vrålar glatt när motståndaren faller. Ingen Björn Fagerlind och Stig Strand. Alla dessa fantastiska personer. Som är nästan lika stora som de sporter de kommenterar. Nästan lika viktiga som de idrottare som faktiskt utövar sporterna. Jag saknar er. Jag saknar er så att det nästan gör ont i hjärtat.
 
Jag hatar ComHem. Jag hatar Viasat. Jag har betalat för det där jävla Viasat-paketet. 24 jävla månaders bindningstid. Men OK, Viasat har ju rättigheterna även över sommarOS 2016. Men ljudet på reklamfria Viasat Sport hackar. Medan ljudet på TV3 fungerar felfritt (även under reklampauserna..............) Försöker fixa Viaplay så att jag kan ha mobilen på i bakgrunden under kommande veckor. Enligt info på Viaplay.se "om du har Viasats sportkanaler ingår dessutom all sport och OS". Vilket jag har. Men inte om man har tecknat sportkanalerna via fucking jävla ComHem. För de har inte tecknat avtal om Viaplay med Viasat. Snacka om vilseledande information. Det blev väldans mycket svordomar nu, men jag är ARG!
 
Kära älskade fantastiskt braiga SVT: gör ALDRIG mer så här mot mig. Kan ni inte strunta i det där med att ha 4 deltävlingar och en andra chans i Mello? Bara fokusera på huvudtävlingen? Tänk så mycket pengar ni sparar då. Då kan ni köpa in OS 2018. 

Trötta tulpaner?

Börjar helgens tulpaner sloka och vara lite trötta? Gör då som min syster och arrangera om dem på ett lite annorlunda sätt. Liggande i en stor glasburk.
 
 
Det där gillade jag. Mycket. Tulpaner är så fantastiska i och med att de är vackra i alla stadier, och här får de verkligen chansen att vara sig sjävla.

Den där muggen

För några veckor sedan visade jag upp en halvfärdig mugg. (Kolla HÄR om du är nyfiken) En sån som jag inte var nöjd med när det gäller formen, men då blev det ju en skitbra möjlighet att lära mig något om glasyer. Leka lite :-)
 
 
Det blev bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag hade trott att det skulle flyta ihop mycket mer i övergången mellan den blå och den vita glasyren, men det blev en skarp kant (och det som inte är skarpt beror ju på att jag inte gjorde ett bra och skarpt jobb innan ugnen).
 
 
Den lilla blomman höll förvånansvärt bra. Visst, den har runnit lite. Men återigen har det blåa hållit sig på sin plats och inte blivit ett "blurr". Nu tänker jag mig en kopp med vit glasyr och en smiley i botten - för att mötas av något uppmuntrande när thekoppen är tom. Det kan man behöva på morgonen :-)

God och mättande röra till fisk

Jag fick ju en massa röding av pappa efter jul och jag gör mitt bästa för att beta av dem en efter en. Denna röra är gjord på ett par minuter. Dessutom är den mättande, vilket är bra. Av nån underlig anledning gillar jag nämligen inte att äta potatis till fisk.
 
 
Lite naturell Keso (räkna med ½ burk per person) blandas med Herbamare örtsalt, finhackad purjolök och strimlade sockerärtor. Ersätter både sås och potatis, så det är toppen om man känner för att äta lite nyttigare. Och gott. Annars skulle jag ju inte äta det :-)
 
Fiskfilén stektes i grillpanna och serverades med en sallad och några droppar balsamvinägercreme. Mums.

Kakfat

Planen för gårdagen var alltså att gosa med nyfödda lilla T. Men en förkylning satte käppar i hjulet. Istället plockade jag fram en klump lera och började leka lite. Hade ingen egentlig plan när jag körde igång, men efter ett tag så blev det ett kakfat.
 
 
Som mall, både för mönster och form, har jag använt en bordstablett i filt. Bara att lägga ut underlägget på den utkavlade leran och kavla in det. Sen skära ut fatet. Därefter går man över motivet med en svamp och "tvättar bort" de vassaste delarna.
 
Att knåda lera, kavla och finlira var dock inte så smart. Axeln. Den där jädra axeln. Som nästan var bra på lördag morgon. Den vill inte vara med nu. Suck. Nåväl, fatet blev bra, så det kanske var värt det. Nu ska jag bara se till att det kommer till verkstan också. Gärna i ett stycke...

Tittade ni på mello igår förresten? Gud vilket bottenskrap. Satt i soffan och undrade varför jag egentligen utsatte mig för sådan plåga. När låt nr 7 (Bygdens Son) framfördes var jag redo att kasta ut TVn. Tur att axeln inte tillät det, för att kasta ut TVn en vecka innan OS verkar dumt. Ha en fin söndag :-)

Mango/gurkasmoothie

Hej lördag! Hej ni läsare som finns kvar trots att uppdateringarna inte duggat tätt på sista tiden. Hej lediga dag. Hej axel som inte gör så jädra ont längre. Hej nyttig morgonsmoothie.
 
I en veckas tid har jag haft en trilskande axel. Ungefär som att ha nackspärr, men i axeln liksom. I måndags var det så illa att en kollega fick hjälpa mig att knäppa upp min BH innan vi skiljdes åt efter jobbet haha. Men nu är den nästintill bra. Äntligen.
 
Igår fick en av mina bästa vänner sitt 3:e barn. Välkommen till världen lilla T. Planen var att åka och snusa lite på henne, men jag vaknade med förkylning så det är inte så lämpligt.
 
 
Som så många andra helgmornar sitter jag och njuter av vinterstudion. Charlotte Kalla har just åkt in sig på en finfin 3:e-plats och det ser fint ut inför OS. Undra om Charlotte drack en dundersmoothie till frukost?
 
Till denna krävs ett riktigt moget päron, ca 10 cm gurka, saften från en halv citron, en mango (även den ordentligt mogen) och en tumstor bit riven färsk ingefära. Mixa allt med stavmixern, sen är det bara att njuta!
 
Ha en riktigt fin lördag :-)