Gott Nytt År

Årets sista dag! Och början på något nytt. Det ska firas. Jag vill önska ett gott slut och ett Gott Nytt År till dig och mig, din och min familj och alla våra vänner och ovänner.
 
Må 2015 bli det bästa året vi någonsin skådat!

Parmesanflarn med citronröra och rom

Dags för lite inspiration till nyårsförrätten. Detta åt vi på annandagen hemma hos föräldrarna. Väldigt enkelt att göra, och alla delar kan förberedas. Precis innan det är dags att slå sig till bords får man lägga några minuter på att lägga upp maten på tallrik - men det är snabbt gjort.
 
Inte sugen på parmesanflarn? I DETTA inlägg finns ytterligare fyra festliga förrätter, kanske någon av dem passar bättre?
 
Receptet kommer från någon av alla mammas veckotidningar. Vet inte vilken.
Uppdaterar inlägget senare med källa...

 
Parmesanflarn med citroncremefraiche och rom
4 - 6 personer
 
Parmesanflarn (kan förbererdas)
Sätt ugnen på 200 grader. Riv 70 gram parmesanost grovt. Lägg osten i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att lämna rejält med utrymme mellan högarna så att flarnen inte flyter ihop med varandra. Grädda i ca 10 minuter, tills osten flytit ut och blivit lätt gyllenbrun. Låt svalna.
 
Citroncremefraiche (kan förberedas)
Blanda en burk (2 dl) naturell Creme Fraiche med rivet citronskal från en hel citron + saft från en halv citron. Smaksätt med salt och peppar.
 
Uppläggning (görs i sista minuten)
Lägg parmesanflarnet på en tallrik. Toppa med citroncremefraiche, en klick röd rom (beräkna ca 20 gram rom per flarn) lite dill och fint hackad röd lök. En citronskiva får vara med, både som dekoration och extra syrlighet.

Den perfekta oxfilén

Nyårsafton. Stora oxfilédagen. Ett idiotsäkert sätt att få köttet perfekt är att salta och peppra köttet runt om, bryna i stekpanna och sedan låta köttet stekas klart på låg temperatur i ugnen. Stektermometern talar om när köttet är klart.
 
Generellt kan man säga att ju större köttbit, destå lägre ugnstemperatur måste man ha för att få en jämn stekning. Ska man steka en 4-kilos högrev bör ugnstemperaturen inte överstiga 80 grader för att få en jämn tillagning. Men om man ska steka en oxfilé kan man, eftersom köttbiten är långsmal, ha mera värme på. 80 grader är perfekt där med MEN om man vill speeda upp processen lite så går det alldeles utmärkt med en ugnstemperatur ända upp till 150 grader. 
 
 Oxfilén på bilden har stekts till innertemperatur 58 grader. 
 
Sen är det bara en fråga om tycke och smak. Vill man ha sin köttbit rare, medium eller well done? För mig är medium rare det perfekta. Som på bilden ovan. Fortfarande ordentligt rödrosa, men djuret har slutat sprattla :-)
 
Följande innertemperaturer gäller för nötkött:
  • Rare steks till innertemperatur 55 grader
  • Medium rare steks till innertemperatur 58 - 60 grader
  • Medium steks till innertemperatur 60 - 65 grader
  • Well done steks till innertemperatur 70 grader.

Honey, I'm home!

Så var man tillbaka i Stockholm igen. En vecka har gått fort. Väldigt fort. Julen kom, och med den kom snön. Vi har haft en underbart gnistrande vintervit värld, där den enda som inte varit jublande glad är min svåger. Han kör plogbil...
 
 
 
 
Det är få saker som är så vackra som en björk i vinterkläder. Med solsken och blå himmel som sällskap. Det gör nästan ONT, så snyggt är det.
 
Nu ska jag njuta av min egen säng.  8 nätter utan den är alldeles för lång tid. Godnatt
 

.... och god fortsättning!

För hur kan fortsättningen bli annat än god när man äter precis hela tiden?  Godis.  Rester av julmat.  Goda middagar. 
 
 
Förra året blev det mycket mat över.  Vi bestämde att nästa år ska vi inte ha lika mycket mat.  Det gick så där med den saken. ... Vi räknade till 28 kalla rätter.  5 varma rätter. Och så klart tillbehör som bröd, senap, äppelmos osv. 
 
Vi får väl se om det går bättre nästa år :-) Nu är det dags att börja laga nästa middag. Idag blir det parmesanflarn med sikrom, oxfilé ochapelsinfromage. Vi blir nog mätta idag igen :-)

God Jul

Jag hoppas att ni har bättre saker för er än att hälsa på min blogg idag, men för säkerhets skull så önskar jag er alla en riktigt GOD JUL
 
 
 
 

Lite keramik så här dan före dan

Dags att visa upp årets sista alster. Det är alltid lite vanskligt att göra säsongsbetonade saker - hinner den bli klar? Kommer den att hålla? Hinner jag hämta?  
 
 
Det hade inte varit helt optimalt om denna inte blivit klar... Ett helt år till nästa användningstillfälle. 
 
 
Nu ska den bara fyllas med nötter. Sen kan julen komma :-)

...och fjärde ljuset är tänt

 

A friend in need is a friend indeed

Den där frysen. Och kylen. Det sabbade en hel del. Både mat och tidsschema. För att inte tala om humöret och julefriden. 
 
Kommer ni ihåg min hjältinnevän Åsa? Hon som åkte till mig och dödade en korsspindel när jag var hysterisk? Annars kan du läsa den historien HÄR. Åsa har återigen gjort en hjältinneinsats. I torsdags, i kaoset, kom hon förbi. Gav mig en kram och lite choklad. Hjälpte mig att tömma kyl och frys, torka golv, röja. Sorterade upp vad som behövde göras, vad som ska göras NU, senare under dagen och vad som kan vänta. Och vill ni veta det bästa? 
 
Du är värld alla rosor. Men skallen behåller jag själv
 
Hon kan köra bil med släpvagn. Och dessutom backa med den jäveln. Igår, medan jag var på jobbet, åkte hon hem till mig. Lagade mat. Skruvade loss kylskåpets överskåp. Röjde. Kollade Blocket. Hittade en begagnad kyl/frys i närområdet för en billig peng. Hyrde släpvagn. Raggade upp en stor stark karl till hjälp. Så när jag kom hem från jobbet så var det bara att äta mat och sedan hämta den stora starka karln, sen släpvagnen och till sist kyl- och frysskåpet.
 
En äkta hjältinna! Och ett stort tack till Homan som hjälpte till med bärandet. Det var grymt! !!

Det blir inte alltid som man tänkt sig

I dagens inlägg levereras inget julmys. Istället kommer jag att leverera en skopa gnäll. Igår morse när jag skulle gå till jobbet så upptäckte jag en sjö på mitt köksgolv. Min frys hade bestämt sig för att ge upp. Eftersom jag skulle hålla utbildning kl 8 på jobbet så slängde jag dit en handduk, åkte till jobbet, höll utbildning, hämtade datorn och åkte hem igen för att ta hand om misären och sedan göra resten av arbetsdagen på hemmaplan.
 
När jag öppnar frysen så är i princip allt tinat. Fortfarande kallt, men ändå. Det finns gränser för hur mycket mat en ensamstående tjej kan trycka i sig på ett bräde. Och att laga all mat är ändå ingen idé eftersom jag inte har nån frys som jag kan frysa in den tillagade maten igen. Jag hade hunnit handla 2,6 kilo oxfilé till nyår. Sen, eftersom det är en väldigt norrländsk frys, så fanns det älg, kantareller, abborrfilé, röding, bär, sylt och saft, löjrom och så vidare.
 
Tömma även kylen för att orka flytta på åbäket och kunna städa under. Golvet har blivit förstört av sjön. Gråta en skvätt. Vara tacksam för att vädret är svalt, men på plussidan så att kylgrejerna klarar sig i en kylbox på uteplatsen. Så där fick de stå till igårkväll och jag tog tag i jobbandet.
 
När jag skulle packa in grejerna i kylen... så upptäckte jag att den kändes varm. Lägger in en termometer och jodå. 18 grader. Den sjönk till 16 grader under kvällen. Nu på morgonen: 14 grader. Morr.
 
Det känns lite bittert just nu. Men jag åt jädrigt god middag igår i alla fall.
 
 

Och så kom snön...

Igår morse hade det snöat lite under natten. Fram på eftermiddagen började lapphandskesnöandet. Stooora fina flingor som långsamt singlade sig ner. Det var så fantasktiskt bra tajming, för just då så drack vi lite glögg på jobbet. Att stå med en mugg glögg i handen samtidigt som årets första riktiga snö faller... Lycka!
 
 Utsikt från jobbet över Södermalms snöpudrade hustak...
 
...och den här vackra vintervägen leder hem till mig.

Jag hoppas verkligen att snön får ligga kvar. Och fyllas på ännu mera. Snart är det jullov, och det är klart att kidsen ska kunna vara ute och åka pulka.
 
Nu är det nedräkning även till mitt jullov. Jag ansökte om semester hela julen på vinst och förlust. Och fick det. Så i år blir det jullov på riktigt även för mig. Jobbar sista dagen imorgon, och sedan tillbaka först den 7:e januari.
 
Ha en riktigt fin dag!

Inspiration: Dukning

Att skapa ett vackert bord är något jag gillar mycket. Det blir en sån välkomnande stämning när man inte bara lagt omsorg på det man äter, utan även på det man äter på. Om man har ett neutralt porslin kan  man förändra bordet med väldigt enkla och billiga medel. Sånt som redan finns i skåpen eller utanför knuten.
 
Såg tillexempel en väldigt rolig detalj (som tyvärr inte lyckats fastna på bild) där man hade tagit martiniglas, knutit fast placeringskort runt foten och sedan lagt en färgglad julgranskula i glaset. Effektfullt och kan - om man har martiniglas vill säga - göras av saker som man redan har.

Julen 2013 skickade syster ut mig och systersonen i skogen för att klippa grankvistar. Kvistarna lades i mitten av bordet. De fick sällskap av två ljusslingor och några vita rosor. I övrigt: vitt porslin och vita servetter. Röda detaljer från tallriksunderläggen, men vitt skulle fungera precis lika bra.
 
 
 
 
Om vi backar bandet till 2012. Samma porslin. Samma snapsglas. Samma tallriksunderlägg. Annorlunda dricksglas och servetter. Och denna gång var det värmeljus och några röda rosor som prydde bordet. Som vas till de nedklippta rosorna använde vi udda sockerskålar och gräddkannor.
 
 
Hittade bara en stackars mörk och hemsk bild från 2011. Men det är samma porslin. Samma glas. Istället för att ställa ut nubbeglasen vid varje plats så ställde vi dem i grupp på bordet, så att det utgör ett litet blickfång. Den här gången hade vi en röd duk på bordet och lite guldiga blad.
 
 
Kan naturligtvis inte låta bli att slänga in lite inspirationsbilder ifrån Chicago när jag ändå är i gång. Det vore ju en synd att låta bli :-)
 
Denna dukning gillar jag. Mycket. Lager på lager. Porslin och glas som kan användas året runt. Detaljer i rött som är enkla och inte behöver kosta en miljart pengar. Tummen upp för den.
 
Samma med denna. Porslinet håller året runt. Det som JULIGT är, återigen, textilierna. Assietterna har snöflingor och blir iofs lite säsongsbetonat - men då har man i alla fall en säsong som räcker hela vintern, istället för bara under julen. Och min favorit: att ha grovsalt i ljuslyktor. Skapar en känsla av frost och snö, samtidigt som ljuset står stadigt.
 
 Denna är lite gränsfall med det röda och gröna (ur porslinsinköpssynvinkel alltså). Men samtidigt är det så pass ljust, att det skulle kunna funka fint till en kitchig påskdukning om man fångar upp mycket av det gröna i tyg och servetter. Kottarna på bordet ger en rustik och hemtrevlig känsla som jag gillar. Denna dukning skulle kunna innehålla en del trä och grövre tyger för att ytterligare späda på det rustika. 
 
Gillar't! Återigen. Porslin för året runt-bruk. Detaljer som skapar julen. I detta fall röda bordstabletter, en julgranskula i en skål vid varje kuvert och ett maffigt och vackert blomsterarrangemang, som i och för sig behöver vara lite mindre i verkliga livet - det är ju trevligt att SE personen på andra sidan bordet om man ska föra ett samtal. Men det är fortfarande en fin inspiration :-)

Keramiktisdag på en måndag

Igår var jag upp på keramiken för sista gången för terminen. Hämtade en liten grej. Sade god jul. Glaserade en annan (som kanske hinner bli klar om jag har tur) men nu är det "riktiga" slut för året. Nya tag nästa termin :-)
 
 
Ni som hängt med under hösten kanske kommer ihåg mina garnnysteskålar som jag har gjort (om inte: skrolla nedåt i kategorin Keramik). Detta är den tredje och sista. För den här gången. Det lär nog bli flera, för det är bland det roligaste jag har gjort i lera.
 
Men nästa år SKA jag få till ett durkslag till mig själv. Det är på tiden... Men det är lååååångt till 2015 :-)

Polkabräck

Ytterligare ett godis i kategorin "snabbt och enkelt" som jag brukar passa på att göra samtidigt som det pågår pralinverkstad. Det blev alltså en laddning i lördags. Mint och choklad är ju en klassisk kombo, och polkagrisar är obligatoriskt till jul. Detta har blivit en av mina favoriter på gottebordet, och när jag för en gångs skull inte hade gjort dessa till glöggfesten så blev det besvikna miner.
 
Ni har fått recept på dessa förr men det tillkommer ju alltid en hel del läsare i december så det förtjänar en upprepning. Bara för att det är så gott.
 
Denna gång hade jag även i två droppar röd karamellfärg i den vita chokladen.  
Polkabräck
250 gram mörk choklad
200 gram vit choklad
1 påse polkagrisar
ca 20 droppar pepparmyntolja, eller efter behag...
  • Smält den mörka chokladen. Bred ut den på ett bakplåtspapper, ca 3 mm tunt. Låt chokladen stelna helt.
  • Krossa under tiden polkagrisarna så att du har lite småsmulor och lite grova bitar.
  • Smält den vita chokladen. Ställ åt sidan ett tag så att den får svalna lite (så att du inte smälter den mörka chokladen i nästa steg). Tillsätt pepparmyntoljan och smaka av. Det får gärna smaka lite mer mint än vad du tycker är lämpligt, med tanke på att den mörka chokladen annars kan bli lite dominerande i den färdiga godisbiten.
  • Sila de krossade polkagrisarna över den vita chokladen så att allt "polkagrismjöl" tas tillvara, och att det bara är riktiga bitar kvar till nästa steg.
  • Bred ut den vita chokladen ovanpå den mörka, och strö på polkagriskrosset.
  • Bryt/skär i bitar när chokladen har stelnat.
Viktigt: Använd pepparmyntolja (Apotekets är kanon). Använd inte den där smaklösa dyngan som heter pepparmyntarom som säljs i livsmedelsbutiken. För det är buteljerad besvikelse.

Julgranar á la extra ALLT

Hur många har tagit fram granen? Jag har. Men det vet ni redan :-) Jag vill ta fram den tidigt så att jag hinner njuta av den läääänge. Jag har fått kommentar om min gran tidigare "Man kan fortfarande se lite grönt. Ska det vara så?" men med de amerikanska butiksjulgranarna som jämförelse så har mina granar alltid varit väldigt sparsmakade. Eller vad säger ni?
 
Jättegranen på Bloomingdale's. Ni kan ju roa er med att räkna hur många våningar den sträcker sig över...
 
Och i närbild....
 
Chicagos centralstation
 
Julgranskulorna är ca 1m höga.
Då kan ni tänka er hur stor den fullstora granen på förra bilden (och till höger på denna bild) är...
 
Macy's
 
Macy's
 
 Macy's
 
Kristkindle Market
 
Kristkindle Market
 
 Kristkindle Market
 
Denna och resterande granbilder är alla från Macy's
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Med denna bildkavalkad önskar jag er alla en fin start på veckan :-)

Praliner med baconkaramelltryffel. Och whiskey

Nån vecka innan vi åkte till Chicago så laden en kompis upp en bild på Facebook. En bild på en chokladkaka. Men inte vilken chokladkaka som helst, utan Vosges baconchoklad. Jag och Åsa (mitt resesällskap, tillika min chokladpartner in crime) djupintervjuade kompisen om vart man kunde tänkas hitta en sådan kaka (Svaret: i USA) och efter lite googlande hittade vi adresser till några Vosgesbutiker. Let the game beguin!
 
Vi hittade butiken. Vi hittade baconchokladen. De hade inte bara en sorts baconchoklad utan tre!!! Lycka. Chokladen på kompisens bild var god. Väldigt god. Men när vi testade nästa sort, med bacon och rökt kanel... Kärlek. Det var den mest perfekta lilla chokladbit man ens kan föreställa sig. Både jag och Åsa började, helt oberoende av varandra, att fnittra lyckligt. Sedan kom vi båda på samma idé precis samtidigt: Det borde gå utmärkt att addera bacon till pralinen med salt karamellfyllning. Så i går var det experimentverkstad här hemma.
 
 
Praliner med baconkaramelltryffel
32 praliner
 
4 skivor bacon (80 gram)
 
400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
50 gram strösocker
5 gram honung (men nästa gång ska jag testa lönnsirap)
 
160 gram vispgrädde
 
200 gram mjölkchoklad, finhackad
20 gram smör
2 msk rökig whiskey (kan uteslutas)
 
 
Gör så här:
  • Knaperstek baconet och lägg det på papper för att rinna av och svalna.
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Lägg mjölkchoklad och smör i en skål
  • Smält socker, honung och salt i en kastrull tills färgen är gyllenbrun. (använd en betydligt större kastrull än du tror dig behöva!)
  • Koka upp grädden i en annan kastrull och häll över sockret.
  • Sila gräddkaramellblandningen över chokladen och smöret. Rör till smeten blir slät.
  • Tillsätt whiskeyn, om du väljer att ha denna med.
  • Mixa (med mixerstav) till en fyllig tryffel.
  • Stöt baconet i mortel till ett fint "grus" och blanda ner detta i tryffeln.
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
Och som vanligt hänvisar jag till dessa inlägg för mer info:
 

Chokladbräck med tyrkisk peber och hallon

I helgen har jag, som jag sa i tidigare inlägg, lekt sockerbagare. Inte lika grundligt som jag brukar göra, men 4 olika sorter har det i alla fall blivit. Först ut är en sort som jag hade tänkt mig redan till förra helgens glöggfest men pga klanterier i råvaruinförskaffningen så gick det åt h----e. Men nu blev det av.
 
Chokladbräck med tyrkisk peber och hallon var något som dök upp i skallen en natt när jag inte kunde sova. Den söta chokladen mot den skarpa saltlakritsen och som får en fräsch ton av frystorkade hallon. Mums. 
 
 
Chokladbräck med Tyrkisk peber och hallon
 
250 gram mörk choklad
200 gram ljus choklad
knappt 1 påse Tyrkisk peber (150 gram?)
10-15 frystorkade hallon (eller efter behag)...
  • Smält den mörka chokladen. Bred ut den på ett bakplåtspapper, ca 3 mm tunt. Låt chokladen stelna helt.
  • Krossa under tiden Tyrkisk peper så att du har lite småsmulor och lite grova bitar.
  • Smält den ljusa chokladen. Ställ åt sidan ett tag så att den får svalna lite (så att du inte smälter den mörka chokladen i nästa steg).
  • Sila de krossade karamellerna över den ljusa chokladen så att allt "karamellmjöl" tas tillvara, och att det bara är riktiga bitar kvar till nästa steg. Rör om.
  • Bred ut den ljusa chokladen ovanpå den mörka, och strö på karamellkrosset. Bryt frystorkade hallon i bitar och strö över dessa,
  • Bryt/skär i bitar när chokladen har stelnat.
 
Jag gör ofta den här typen av godis samtidigt som jag gör praliner. Det är enklare att gjuta pralinskal om man arbetar med choklad i överflöd, och då passar det bra att göra godissorter som inte kräver så exakta mått av chokladresterna.

Med doft av pepparkaka

Rökelse... Det är något jag inte tänkt på sedan tonårens glada dagar. Så fick jag plötsligt ett paket i födelsedagspresent och OJ vad nostalgisk jag blev. Och vad gott det luktar! Tände en igår morse och hela köket luktade pepparkaksnostalgi!
 
 
Denna rökelse kommer från Zara Home och doftar som sagt pepparkaka. Den typiska rökelselukten finns så klart där också och kombinationen är underbar :-)
 
Nu ska jag provsmaka pralinerna jag gjorde igår. Två nya sorter blev det. Och om de blev goda så får ni så klart recepten!
 
Ha en fin tredje advent!

Blodapelsin!

Ibland behöver man inte säga så himla mycket. Bör man får en frukost av det här slaget är lyckan gjord. 
 
 
Idag pågår det pralinverkstad här hemma. Inspirerad av den mest fantastiska chokladkaka jag någonsin har ätit (helt ärligt. Jag fnittrade när jag åt den!) kommer det att bli kreativitet på hög nivå. 
 
Återkommer med resultat. Blir det gott så får ni ett recept också. 
 
 

Bildkavalkad: crazy julgranskulor

Jag knäppte så himla mycket kort i Chicago. När man kommer hem blir det nästan lite överväldigande att försöka sortera upp dem. Men nu har jag i alla fall fått ihop julgranskulorna. Jag ber om ursäkt för världens längsta inlägg redan nu. Försökte sålla bort lite grejer, men det gick inte.
 
I alla fall. En sak som förvånade mig var att julen i Chicago var väldigt smakfull. Mycket. Over the top. Ja visst. Men ändå smakfull. Dock såldes det en hel del julgranskulor som kanske inte hamnar i kategorin "god smak" i ordets mest traditionella bemärkelse. Men vad sjutton... Måste det alltid vara det då? KUL smak funkar också. I alla fall hos andra :-)
 
Eftersom det är KUL med kitch (bara inte hos mig) så instiftade jag en tradition för några år sedan. En av mina bästa vänner har ett underbart hem. Kitch de lux, blandat med klassiker. Varje gång jag hälsar på måste jag gå runt i lägenheten och studera vad som hänt sedan jag sist var där. Så varje år köper jag en julgranskula till henne, och en kula till hennes son. Någonting roligt och riktigt annorlunda. Hade det inte varit för att piggfisken nedan varit handblåst (och kostade därefter.... 54 dollar...) så hade den varit klockren. Men det var inte direkt några problem att hitta andra fina saker. Problemet var snarare att begränsa sig :-)
 
Nog pratat. Här kommer bildkavalkaden. Håll till godo :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Orkade du ända hit? Då måste jag passa på att önska dig en riktigt härlig eftermiddag och kväll :-)

Godmorgon!

Det är tamigsjutton inte långt kvar nu. I helgen kommer Lucia och hälsar på. Sen går det på en grisblink, och så helt plötsligt står man i vardagsrummet och tittar på Tour de Ski och packar ihop julgranen. Hur går det till som? Dessutom går det snabbare och snabbare för varje år. Så nästa år tycker jag att vi börjar med 1:a advent i slutet av oktober och firar 8:e advent helgen innan jul. Deal?
 
Jag ligger inte så bra till som jag skulle vilja. Alla julklappar är i alla fall klara. Merparten är dessutom inslagna och redan transporterade till norrland. Men jag har inte hunnit göra något julgodis och det stör mig. Men på lördag blir det pralinverkstad.
 
Jag skulle vilja ta tillfället i akt ochpåminna om tre gamla inlägg som förtjänar ett bättre öde än att glömmas bort.
 
Du som blir bjuden på julfirande bör tänka på att vara en god gäst och kolla i förväg vad du kan göra för att hjälpa till. Julaftonsgeneralen har fullt upp och tar säkert tacksamt emot ett erbjudande om att du fixar glögg och snaps, kommer tidigare och underhåller barnen eller vad det nu kan vara som hjälper just DIN värd. Läs DETTA inlägg vettja. (Älskade syster: ett stycke lydig köksslav finns till förfogande. Same procedeur as every year)
 
Du som är ansvarig julaftonsgeneral har kanske nytta av mitt körschema som jag skrev för några år sedan. Visst. Det behöver anpassas efter din jul. Men det kan vara till hjälp för att få igång tankearbetet och att skriva "att göra"-listan så snart som möjligt kan vara bra för att eliminera stress. Du hittar inlägget HÄR.
 
Och sen en liten tanke om julklappar. Kvitton, garantisedlar och att det är jobbigt när man får en julklapp som inte riktigt passar. Det bär ofta emot att be om kvittot. Jag föreslår att du stoppar ner det i paketet, i alla fall om du ger bort kläder eller elektronik. Se tips i DETTA inlägg.
 
Sen tycker jag att du ska titta in i eftermiddag. Då kommer det ännu ett inlägg från Chicago. Med de kitchigaste julgranskulorna du kan tänka dig :-) Till dess: ha en bra dag!!

Granen anno 2014

Här är den. Årets gran. Otroligt tjusig om jag får säga det själv (och det får jag ju!) Färgtema vitt och guld, men med liiiiite röda detaljer genom polkagrisarna och fåglarna. I love it. Och Piff och Puff hänger så klart med - det är tur att Pluto inte bor här :-)
 
Jag har försökt fota den på kvällen. Och i skymning. För att verkligen få den där myskänslan. Men det är helt omöjligt - det blir bara ett stort mörkt blurr då. Så myset... det får ni föreställa er själva :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chaipannacotta toppad med kolakaneläpple

När det gäller glöggfesten så finns det två ledord: Förberedelse + småplock. Allt ska vara i bitesize, och det måste gå att förbereda dagen innan. Pannacotta serverade i snapsglas uppfyller dessa båda kriterier så det fick vara med i år igen. Förra året gjorde jag vit chokladpannacotta med blodapelsinspegel. I år blev det en chaithepannacotta med äppeltopp.
 
 
Chaithepannacotta...
45 st buffépannacottor i snapsglas (2 cl pannacotta i varje glas) eller 8 pannacottor i dessertstorlek.
 
Kryddningen beror så klart på vilket chaithe man använder. Jag använde chaithe från Kusmi, som smakar utmärkt som det är, men jag tyckte att det behövde spetsas med lite extra kryddor när den användes som smaksättning till pannacottan...
 
9 dl vispgrädde
2 dl socker
3 msk chaithe 
2 kanelstänger
1 tsk hel kardemumma
4 gelatinblad
 
Gör så här:
Kan med fördel göras dagen innan festen. Täck i sådant fall pannacottan med plastfolie så att den inte tar smak av andra saker i kylen...
  1. Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Koka upp vispgrädden med socker, chaithe och kryddor. Smaka av och tillsätt eventuellt mer the och/eller kryddor och låt det dra ytterligare om det behövs.
  3. När du är nöjd med smaken: sila bort the och kryddor
  4. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden.
  5. Häll upp pannacottan i snapsglas (eller vanliga glas) och ställ den kallt att stelna.
 
 
...toppad med kolakaneläpple
75 gram smör
0.5 dl socker
0.5 dl sirap
3 röda äpplen
2 msk kanel
(eventuellt sesamkakor, slarvigt stötta i mortel)
 
Gör så här:
  1. Smält smör, socker, sirap och kanel i en tjockbottnad panna
  2. Tärna äpplena fint under tiden och lägg ner dem i kolan allteftersom.
  3. Låt det puttra tills äpplena är mjuka, och ta av från plattan.
  4. Låt äppelröran svalna (vid tidsbrist: häll över röran i en annan skål)
  5. Toppa pannacottan med de rumstempererade kolakaneläpplena.
  6. (toppa med stötta sesamkakor - men det glömde jag bort att göra. Idén var bra i alla fall!)
 
Allt gjordes klart dagen innan. Med facit i hand skulle jag ha gjort pannacottorna dagen före festen, men väntat med att göra i ordning äpplena. Det hade varit perfekt att steka äpplena på morgonen, låta dem svalna i rumstemperatur och sedan toppa snapsglasen precis innan servering. Äppeltoppingen blev inte helt rolig av att tillbringa natten i kylen, eftersom smöret stelnade... Så att ha 5 minuters jobb med topping är ju inte hela världen...

Tisdag. Enligt mitt sätt att se på saken

Idag är det säsongens sista "riktiga" gång på keramiken för mig. Dvs sista gången jag hinner göra någonting. En gång till blir det, men då är det glasering och hämtning bara. 
 
 
Idag ska jag fortsätta på denna skål som jag påbörjade för två veckor sedan. Det största jag någonsin drejat :-) dags att ta hand om botten. 

Saffransblondies

Stort tack för alla grattisar :-) Det värmer. Jag hade en jättebra födelsedag, och som vanligt på andra advent är det glöggfest hos mig. Det är en tradition som har hängt med i mååååånga år vid det här laget. Det blir så klart alltid några saker som är återkommande på menyn - folk blir så buttra annars :-) men jag försöker att hitta på något nytt att smaska på varje år. 
 
I år var saffransblondies ett nytt inslag. För den som inte visste det är det som brownies - men med vit choklad istället. Dvs blondiner. Som jag :-) Detta blir en tungt kladdig och kompakt kaka, precis som en blondie ska vara. Det passar därför alldeles utmärkt att skära kakan i mindre munsbitar. Då blir den nästan som godis. Gör kakan i förväg så att den får stå till sig i kylen. En eller två dagar är perfekt. (Och vi gillar ju saker som går att förbereda, eller hur?!!)
 
 
Saffransblondies á la Tomtens Dotter
150 gram smör
150 gram vit choklad
2 kuvert saffran
Rivet skal från ½ apelsin
 
3 ägg
2 dl socker
 
2 dl vetemjöl
1 krm salt
 
Gör så här:
  1. Smöra och bröa en springform, eller klä den med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Smält smöret och tillsätt saffran och rivet apelsinskal. Hacka chokladen. Häll det smälta smöret över chokladen och rör till en jämn smet.
  4. Vispa ägg och strösocker lite lätt i en betydligt större skål än du tror dig behöva.
  5. Rör sedan ner chokladsmeten i äggsmeten.
  6. Blanda mjöl och salt. Vänd sedan ner detta i choklad- och äggröran.
  7. Häll allt i en form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter (i min ugn krävdes det 14 minuter)
  8. Låt svalna.
  9. Utrusta dig sedan med tålamod för de är faktiskt allra godast en eller två dagar efter, när de har fått stå till sig lite. Men man måste så klart få tjuvsmaka lite.
Till blondiesarna serverades vispgrädde som blandats med rårörda lingon.
Det skulle fungera precis lika bra att blanda grädden med hallon
:-)

När man fyller år får man dricka glögg till frukost! Skål

 

En kappsäck full med guld...

...hade jag med mig hem från USA. Närmare bestämt guldiga julgransprydnader. Jag hade redan sedan tidigare bestämt mig för att årets gran skulle gå i vitt och guld. Granen kläddes innan jag åkte iväg - dock utan att få på sig pricken över i:t, nämligen glitter. Visste ju med mig att det fanns risk för att en hel del pynt skulle slinka ner i bagaget...
 
 Så jädra nöjd över skridskorna. Jag såg dessa när jag var i Lübeck för två år sedan, men köpte dem aldrig eftersom jag tyckte att de var för dyra. Jag har grämt mig sedan dess, ska ni veta! Nu var det inget att fundera på - de skulle bara med hem. Tyvärr hade de endast 6 stycken, men det kanske kommer fler tillfällen i framtiden. 
 
 Tomtens renar har tappat bjällrorna. De bor numera i min julgran. Jag har inte sett bjällror som något jättejuligt tidigare. Men allt ändrades när jag såg Polarexpressen för första gången för sisådär 10 år sen. Och nu har jag plingelingeling även i granen. 
 
Nu tror jag faktiskt att granen är klar för i år. Ska försöka hitta fotoljus idag så att jag kan visa upp den för er också! Men om någon har några bra tips för att fota en fejkgran så säg till. Förra året behövde jag 5 sekunder i slutartid för att få något som ens liknade ljus....

Julskyltning på Macy's

En av butikerna jag verkligen ville besöka var Macy's. Dit har jag velat ända sedan en kompis skickade en massa bilder därifrån för två år sedan när hon var i New York. (Det var på grund av dessa bilder som min snögubbekakburk fick äran att flytta hem till mig.
 
Macy´s är berömda för sin julskyltning. Precis som NK följer den ett tema som sträcker sig över flera fönster. I år handlade det om kedjan från det att barnen skriver till jultomten och allt som händer därefter
 
Barnen skickar brev till jultomten...
 
...som sedan läser breven och gör sin julklappslista...
 
Nissarna jobbar för högtryck med att göra julklappar...
 
...medan andra nissar bakar och fixar i köket.
 
Jultomten levererar sedan klapparna till New York, Paris,London,
Påskön, Mexico, Sidney, Egypten och till resten av världen med.
 
Tomten gör sitt sista stopp på Macy's på State Street i Chicago.
 
För övrigt så är det lite extra kul att skriva nu. Jag har nämligen min plingelingelingring på mig som jag visade i förra inlägget. Så för varje bokstav som skrivs med vänster hand så plingar det som bara den :-)

Plingelingelingring

Shoppingen i Chicago var hur bra som helst. Lite för bra om jag ska vara ärlig! Mitt visakort har jag skickat på rehab.
 
 
Ett av favoritfynden är denna plingelingelingring. Helt galen, väldigt kitchig och med ett alldeles underbart bjällerljud. I love it. Den kommer att hänga med hela december. 

En julig resa!

Nu är jag hemma igen efter en alldeles underbar och julig resa till Chicago. Är alldeles överväldigad av den amerikanska överdådigheten i julandet. Det är en jättehärlig stad som jag verkligen kan rekommendera ett besök i.
 
 
Jag älskar hotellbarer. Här stannade vi och tog en välförtjänt fika efter en lång shoppingrunda, och att komma in i en lugn oas, ställa ner kassarna och få en kanna the är en dröm.
 
 
Exakt så här skulle jag vilja ha mitt julhem. Mörkt och murrigt och mysigt och inbjudande. Med en sprakande eld, en spiselkrans som är ett riktigt statement och en julgran som är överfylld. Inbjudande fåtöljer där man kan läsa en bok eller prata i timmar. Exakt så vill jag ha det när jag "blir stor".
 
 
Jag har ungefär en miljon bilder från resan. Ska gå igenom bilderna och bjuda på en riktig julgranskavalkad inom de närmsta dagarna. Shit vilka granar vi har sett.
 
Till dess: sov gott. Eller god morgon och ha en bra dag :-)

Sparkdräkt, någon?

Vintern är ju som gjord för att sitta inne och mysa. Glögg. Varm choklad. Irish coffee (vilket är helt värdelöst för mig som varken gillar kaffe eller whiskey, men ändå...) och the i mängder. 
 
Titta på en mysig film eller tre. Slappa med vinterstudion. Spela sällskapsspel med familj eller vänner.
 
Och myskläder. Knalla runt i myskläder hela dagen. Älskar't! 
 
 
Men vad säger ni om denna? Kan ju inte kalla det OnePiece, men ja. Ni fattar. Vore inte denna helt perfekt för mellandagsmyset? Så gräsligt. Så kitchigt. Så galet roligt :-) Men nej. Den fick stanna kvar i butiken. Den var inte till mig haha! 
 
Ha en fin dag :-)