"Så hälsosam att det nästan gör ont"-smoothie

Är det bara jag som känner mig som en urvriden disktrasa den här tiden på året? Man springer och springer och springer i november och december. Sen kommer januari och man borde vara pepp inför ett nytt år, men energin är slut. Pengarna är slut. Ideerna är slut och hjärnan går i slow motion.
 
Känner ni igen fatet förresten? Det är min adventsljusstake :-)
 
Jag är en sån som inte äter frukost till vardags. Men det kanske är dags att börja? Nyckeln för mig är förberedelse - det måste finnas klart i kylen, redo att inmundigas. Så nu ska vi se om jag blir piggare med en arla vitaminboost. Detta slängde jag ihop igår kväll och den bör räcka några mornar.
 
Jag får uppdatera inlägget om några dagar, då vet jag om det funkar att göra storsats och ha i kylen eller om jag blev tvungen att slänga hälften för att det inte var gott dag tre...
 

"Så hälsosam att det nästan gör ont"-smoothie
Ca 1 liter

5 dl spenat
1 gurka
3 gröna äpplen (granny smith)
2 pressade citroner
Ingefära (en rejäl bit på ca 10 cm - men så gillar jag ingefära. Mycket! Ta mindre om du inte är lika entusiastisk)
 
Gör så här:
  • Skär gurka och äpple i mindre bitar. Bekymra dig inte om att skala
  • Skala ingefäran och skär den i mindre bitar
  • Kör spenat, gurka, äpple och ingefära med stavmixer.
  • Tillsätt citron lite i taget, smaka av så det blir lagom syrligt.
Med stavmixer blir konsistensen som en vanlig yoghurtsmoothie. Har man en råsaftcentrifug blir det en juice så klart. Vi fick smaka detta förra året på Jung Kitchen, och det var super. Då var det juice, men jag tror att jag gillar smoothievarianten bättre. Då var det grönkål, och nu är det spenat. Båda varianterna är toppen. Receptet kommer från Ica, och HÄR hittar ni deras originalrecept som jag justerat - men bara lite. Deras receptet är dock för en singelportion :-)
 
Edit 140202: kom på att jag glömt att uppdatera med status om hur den höll sig i kylen. Nå. Jag gjorde denna på måndag kväll. Det räckte till ett glas tisdag - fredag och den var fortfarande fräsch och god på fredag morgon. Det blev dock ganska tjock av att stå i kylen, så jag spädde den med lite vatten.
 
Idag är det tisdag och det betyder keramik. Förra veckan hann jag inte med, så jag har faktiskt inte någon aning om hur min mugg blev än. Men det ska bli himla kul att se :-) Ha en riktigt bra dag - det tänker jag ha.

American Pancakes med majs

Jag älskar långa slöa helgmornar. Lite dramatik med skidskytte, lite bacon, lite Andre Pops. Lite långfrukost. Mycket the. Och en OnePiece. Då mår jag nog som bäst. Idag blev frukosten visst lite sen och intogs först runt 14-tiden... Det blri så ibland :-)
 
Majspancaces serverade med bacon, en klick smör, lönnsirap och chiliflakes. Mums.
 
American Pancakes med majs
Blir ca 16 små pancakes.
 
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 dl mjölk
2 msk matolja (eller smält smör)
1 ägg
1 liten burk majs, avrunnen

smör till stekning
 
Gör så här:
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  • Vispa sen ner mjölken och smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
  • Rör i majsen
  • Stek i stekpanna eller plättlagg. Klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka.
  • Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut.
 

Fredagsmys blev lördagsnöje

Jag är inte mycket för att tvätta. Eller... Själva tvättandet (alltså att stoppa in en tvätt i maskinen) är inte så jobbigt. Men att sortera tvätt innan, hänga tvätt, få in den rena tvätten i garderoben... Det får mig att tänka på Astrid Lindgren: Döden, döden, döden.
 
Nu är det kris. Jag tvättade i början av december. Jag packade en väska med smutstvätt och tvättade hos föräldrarna i jul. Jag gick till jobbet i sommarklänning i torsdags. Det ligger tre par rena trosor i min underklädslåda. Så tidigare i veckan gick jag och skulle boka tvättstugan. Hade att välja på tvätt fredag kväll eller lördag morgon kl 7. Så då fick det bli fredag kväll. Bara för att komma hem igår och märka att det var visst lördag kväll som var bokad. Suck.
 
Jag ska nämligen på hockey idag. Så inte sjutton kan jag stå i tvättstugan kl 17 när hockeyn börjar kl 16. Som tur är fanns kl 12-passet ledigt. Tack gode någon!! Hinner iaf tvätta och torka två maskiner innan jag sticker hemifrån, och ytterligare två maskiner får jag hänga på tork i lägenheten.
 
Annars har det varit lite tyst här i några dagar. Det är lite mycket nu på jobbet, och det händer inte så mycket därutöver. Men jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

Tulpanens dag

Det känns som att varje dag är "något"-dagen. Idag är det tulpanens dag och snart kommer även lösenordsbytardagen och kramens dag. Nåväl. Vår betyder tulpaner och även om det är kallt och jävligt myggfritt nu så ställer hjärnan med automatik in sig på vår när julen har stökats undan.
 
 
I alla fall min hjärna. Eller åtminstånde inredningsdelen av hjärnan. Men tulpaner ÄR så vackert. Och så vårigt. Det är dessutom en blomma som är så vacker i alla dess stadier, från de strama knopparna till försiktigt utslagna. Men jag gillar bäst när den är i nästa fas av livet. Galet utslagen med blad åt alla håll. Som om någon stoppat LSD i vasen eller nåt :-) På något vis är det till och med vackert när blommorna gett upp och landat på bordsduken.
 
Seså! Unna dig själv en bukett eller två idag. Det är trots allt bara Tulpanens dag en gång om året :-)

Gissningar inför kvällens idrottsgala

Årets nykomling: Irene Ekelund
Årets prestation: Johan Olsson
Årets ledare: Per Mårts
Årets manlige idrottare: Henrik Stenson
Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström
Årets lag: Tre kronor.
Sen tar Johan Olsson hem Jerringpriset också.
 
Vi får väl se om jag har rätt på någon punkt....

Fiskrullader med parmesan och era bästa fisktips?

Jag har turen att vara utrustad med en pappa som fiskar. Innan jul gormade mamma lite om att hon var så less på röding "Herregud, vi äter ju röding minst en gång i veckan!" Jaha, är det nu jag borde tycka synd om er eller vad? :-)
 
Men då frysutrymmet är begränsat blev kära far belagd med fiskeförbud. Det är där jag kommer in i bilden. När jag åkte hem från julfirandet hade jag inte bara en massa bra julklappar med mig. Jag hade dessutom en sprängfull kylväska med röding. Säkert 10 kilo röding fick jag  med mig. Och den måste ätas upp. Så därför vill jag gärna ha tips på vad man kan göra med den.
 
Häromdagen gjorde jag fiskrullader. Himla enkelt. Bara att lägga lite fisk (ca 10 cm bitar som inte är för tjocka) på en bit plastfolie och sedan lägga på något som blir geggigt = ersätter en sås. Rulla ihop till en tight rulle och snurra ihop ändarna på plastfolien så att det blir tätt. Tillaga i ugn ca 10-12 minuter på 125 grader.
 
Denna gång fick fisken sällskap av riven parmesan, svartpeppar och örtsalt. Sallat, tomater, strimlade sockerärtor och kaprisbär som tillbehör. Har tidigare gjort med olika smaksatta färskoster (Cantadous pepparrot är en höjdare till fisk) och använt rödspättafiléer. 
 
 
Men som sagt: jag har fått med mig 10 kilo röding. Och behöver därmed inspiration... Har du något bra fisktips tar jag med glädje emot det! I gengäld bjuder jag på ytterligare ett tips från arkivet: ruccolapesto. Supergott till fisk.

Galna ljus och återvinning

Jag älskar när blockljus brunnit ner en bit och blivit "lite tokiga". Det ÄR vackert med rynkor. Här får julens ljusarrangemang leva kvar in i januari. Tomten fick ge vika för ett tredje ljus istället.
 
 
Här är det en slapp och skön helg i sportens tecken. TV-sportens alltså. Och lådors. Nu är alla julsaker nedstoppade i kartonger, men de måste ju ta sig till förrådet också...
 
 
Dagen fortsätter i samma stil. Men kommer att avslutas på bio. Vi ska gå och se 100-åringen. Älskade verkligen den boken, så jag hoppas att filmen håller måttet. Nån som har sett den tro?

Varm choklad-väder

I går morse när jag vaknade så hade det snöat under natten. Men det var plusgrader och mörkt och tungt och snön hade "vattenhål" överallt. I morse vaknade jag återigen till en vit värld. Men denna gång ljus och krispig och fluffig.
 
 
Såna gånger vill jag dricka varm choklad. Eftersom det är lördag så är det dessutom helt okej att hälla i en skvätt Minttu.
 
Vinterstudion håller mig sällskap idag. Dagens schema består av städning. Att få bort den där koncentrerade julen från skänken i vardagsrummet kräver en styrketår :-)

Vitt, vitt, vitt

God morgon! Har ni överlevt första arbetsveckan? Jag tycker att det är kul, men det är segt. Kroppen vill inte alls stiga upp ur sängen på morgonen. Igår somnade jag i soffan strax innan Masterchef... En liten lätt tupplur på 3 timmar blev det...
 
 
Julen har stökats undan. Eller tja... Granen har jag inte orkat ta tag i ännu och julen är väldigt koncentrerad till skänken i vardagsrummet. Jag väntar på sakerna på något magiskt vis ska ta sig ner i den där kartongen som står mitt på vardagsrumsgolvet. Men köket är avjulat i alla fall. Och vitt. Snögubbarna måste vara kvar ett tag till - det är ju trots allt vinter. Köket är i alla fall helt klart, och idag när jag går hem från jobbet blir det inköp av säsongens första tulpaner!
 
Inatt har det till och med snöat. Men jag vet inte... Har det inte kommit snö innan jul så kan det lika gärna få vara tycker jag. Får se om det kommer mer under helgen, just nu är det mest slask bara.
 
Önskar er alla en riktigt skön helg :-)

Drömmar, halvplaner och planer

Som jag har berättat tidigare så har jag äntligen köpt den lägenhet som jag bott i de senaste fem åren. Jag älskar min lägenhet. Men bara för att jag älskar den så betyder det inte att den är perfekt. Det finns en hel del saker som jag vill göra.
 
Här kommer en liten bildkavalkad över lyan. Jag tror aldrig att jag har visat er några helhetsbilder på lägenheten. Bara lite detaljer. Bilderna kommer från fotograferingen inför försäljningen (som ju aldrig blev av). På bilderna är lägenheten så klar ruskigt avpersonifierad och tråkig. Ingen mysfaktor någonstans, allt sånt ska ju befinna sig i förrådet... Bilderna är dessutom kraftigt vidvinklade. Jag lovar, jag sover inte i en balsal... Men ändå, bara så att ni får en känsla.  

 
Lägenheten är perfekt placerad. Det tar sju minuter med tunnelbanan in till stan. Det är dessutom fullt görbart att promenera till och från stan. Bara för att det är skönt. Uteplatsen har sol från 11 på dagen tills solen går ner. Och det är verkligen världens vackraste solnedgångar här, men de har jag ju visat er så många gånger. Badklipporna ligger några minuter bort. Där kan man hänga lääääänge under sköna sommardagar.
 
 
Hallen är onödigt stor. Här vill jag bygga en klädkammare och ytnyttja utrymmet till förvaring. Dessutom vill jag ha en del smarta förvaringslösningar, för det saknas totalt idag. Jag sitter och ritar, ritar om, funderar och filosoferar men nu TROR jag att jag har kommit på den slutliga lösningen. Nu ska jag bara hitta någon som kan verkställa den åt mig också :-) I samband med bygget av klädkammaren måste hallen så klart målas om, det är en del slitage på väggarna som ger ett sunkigt helhetsintryck.
 
Sovrummet är jag ganska nöjd med. Visst, det skulle vara nice att måla om bara för att fräscha upp det lite, men det är absolut inget måste. Nya garderober ska också inhandlas, jag verkligen avskyr den befintliga. Hitta en passande taklampa måste jag också göra. Som ren lyx vill jag införskaffa lååånga kuddar för att få den där lyxiga "hotellkänslan" i sängen. Sängen är i alla fall ny nu :-)
 
 
Pysselrummet. Detta sorgebarn. Här huserar Billy-bokhyllorna som jag köpte redan när jag flyttade hemifrån. Boklaminat. Finns det något tristare egentligen? Har inget emot Billy, men färgen?? Vill ha nya, vita bokhyllor istället. Gärna lite djupare än vad Billy är så att de kan svälja lite mera böcker. Dock faller detta under kategorin "lyxbekymmer". Vad jag däremot ska göra är att måla om. Det sitter en alldeles hiskelig fondvägg som de förra ägarna satte upp. Nu har jag stirrat på den i 5 år, och den SKA bort. Vill dessutom skapa en skrivbordslösning som går efter hela väggen och som sitter på konsoller. Så mycket mer lättstädat. Samtidigt funderar jag på hur smart det är med väggfasta skrivbord. Det är trots allt väldigt bra att kunna använda pysslerummet och skrivborden som middagsbord när gästerna är många. Nya skrivbordsstolar vill jag i alla fall ha oavsett vilken variant av skrivbord jag väljer. Samt någon bra förvaring som är dold - ett pysselrum blir så rörigt när man ser alla prylar. Vill ha var sak på sin plats, och helst att merparten av prylarna befinner sig bakom stängda dörrar.
 
 
Vardagsrummet är jag nöjd med. Här behövs det inte göras några storslagna grejer alls. Jag måste ordna en taklampa. En tavellist ovanför soffan. Kanske en ny matta, då den befintliga har en del fläckar som tyvärr inte går bort. Synd, då det är en stor och härlig matta, så tjock att jag faktiskt sovit på den enbart med en tunn bäddmadrass i höstas när jag hade 6 övernattande gäster, och därmed lite problem med vart jag skulle lägga alla :-)
 
Köket är snyggt och fräscht. Tyvärr är det inte alls i min smak. Jag skulle aldrig ha valt att ha så mycket mörkgrått (kakel, bänkskiva och golv) i kombination med luckor i ek. Helhetsintrycket är på tok för mörkt. Jag hade heller inte valt att ha vitrinskåp överallt. Det blir liksom lite svårt att ha bra förvaring för vispskålar i plast, köksmaskiner, en trave gratängformar och andra saker som inte är så himla snygga. Dessutom förstår jag inte varför man inte valde att låta skåpen gå hela vägen upp till taket? När det är jättedålig förvaring i lägenheten rent allmänt? Nåväl.
 
Även om jag väldigt gärna skulle riva ut köket och göra om det helt så är det sådant som inte ens faller in under kategorin "lyxbekymmer". Däremot så kan jag byta ut köksluckor och täcksidor för en inte allt för dyr penning. Jag fick dessutom god ekonomisk hjälp av jultomten för att fixa det! Så mitt vita kök är inte alltför avlägset längre.
 
Sååå... Nu vet ni hur det ser ut hemma hos mig. Och vad som kanske, eventuellt, möjligtvis kommer att hända i framtiden :-)
 
 

På experimentstadiet

Gud så roligt det var med keramik igår. Kändes så skönt att vara igång för säsongen. Det var lagom många människor, det var skön stämning som vanligt (rå men hjärtlig) och det var bara härligt. Jag trivs där. Även såna dagar där man inte får något gjort.
 
 
Koppen på bilden... Ett litet sorgebarn. Är nöjd med formen och storleken på själva koppen, men handtaget blev gräsligt... Det sjönk ihop under torkningen så... Det blev ett perfekt objekt att leka lite med. Är rätt övertygad om att ovanstående experiment kommer att bli rinnigt och misslyckat - men det gör ju ingenting, vitsen just nu är ju att ta reda på vad som går och inte :-)
 
Det där med färger är rätt häftigt. Muggens utsida ska bli koboltblå. Klar och lysande. Men den torra glasyren är lite dovt ljusblå bara. Eller engober (lerfärger som man målar med innan godset genomgår första bränningen). Hur färgerna ser ut innan och efter bränning. Svart tillexempel. Den är mossgrön innan den bränts och glaserats.
 
Längtar redan till nästa tisdag. Så att jag får se hur det blev som! Ha en fin dag
 

Säsongsstart på keramiken ikväll

Idag drar keramiken igång igen. Som vanligt finns det massvis med idéer som ska förverkligas! På YouTube finns det hur mycket keramikinspiration som helst och när jag åkte till och från julfirandet hade jag nästan 10 timmar totalt att fördriva på tåget. Merparten gick åt till keramiksurfande på YouTube :-)
 
Nån som minns en skål som fanns i Vinterstudion förut? En stor vit fruktskål som ibland stod på bordet i studion och ibland stod i förgrunden och syndes i in- och utzoomningarna vid sändningarnas start och slut. Den hade formen av en snöflinga. En sån vill jag göra. Jag vill göra en juicepress i någon härlig pastell. Fat. Fler durkslag. Jag vill lära mig att göra flera saker som är likadana. Det blir nog säsongens stora utmaning...
 
 
Ett par saker hann inte färdigställas innan juluppehållet. En stor skål (den på bilden ovan) som jag hoppas har hunnit brännas så att jag kan glasera den idag. Och en thekopp som jag inte alls är nöjd med - men det gör ingenting, för då kan jag testa att glasera den vit på insidan och koboltblå på utsidan. Så att jag vet om idén funkar i praktiken, eller om det bara är att lägga ner...
 
Oavsett vad så ska det bli kul att köra igång igen! Önskar er alla en bra start på arbetsveckan. Eller en skön fortsättning på jullovet om det är vad ni har. Ha en bra dag helt enkelt :-)

Eftersom karlar aldrig kan fråga efter vägen...

...så tog det ända fram till idag för de tre vise männen att nå fram till jesusbarnet med sina gåvor. Vi ska vara glada över att detta skedde för över tvåtusen år sedan - i dagens läge med flygplan, snabba bilar, GPS:er i varje smart mobiltelefon hade de kommit fram samma dag. Absolut senast dagen efter.
 
Searching for the King - Michael Dudash
 
Hade jesusbarnet fötts i modern tid hade vi alltså inte haft trettonhelgen. Så tack till Caspar, Melchior och Balthasar. För att ni inte var så snabba med det där att hitta rätt :-)

Har mellandagsrean blivit sämre?

I fredags efter jobbet begav jag mig ut på mellandagsrean. Jag besökte tre olika Indiska-butiker på jakt efter julgranskulor, men de fanns bara i gammelrosa. Sen var jag in i lite andra random butiker också. Åhléns, PUB, H&M Home... 
 
 
Det fanns nästan ingenting. Jag vet inte om jag var ute för sent eller om det helt enkelt är en dålig rea i år? Men lite prylar kom jag så klart hem med. Ovanstående tårtfat hittade jag för 75 kr på H&M Home och det känns som ett fynd.
 
Borde bege mig ut på klädjakt också. Jag lyckades nämligen med konststycket att tvätta två maskiner 40-tvätt i 60 grader under julhelgen. Eftersom jag blev sjuk så hann jag inte tvätta innan jag åkte norrut, så jag packade en resväska med smutstvätt och nyttjade föräldrarnas maskin. Bara det att jag inte riktigt kollade ordentligt när jag startade tvätten. Så nu har jag en hel del kläder som är för små...
 
Nu väntar en riktig sportdag. Tour de Ski och JVM. Lucky lucky me! En dag till i soffan - känns behövligt efter en fullsmetad jul och nyår. Ha en fin dag :-)

Bloggåret 2013

Så har det blivit dags för sista sammanfattningen: bloggåret 2013. Mest med en himla massa siffror - men så är jag lite nördig och gillar att grotta ner mig i siffror och statistik. Så... Då kör vi!
 
Helena och jag på Blossa/Årets julsnaps-mingel. Sånt som jag inte hade fått göra utan bloggen.
 
Snabbsammanfattning Tomtens Dotter 2013 (2012):
  • Totalt antal besök: 82.009 besök (67.804)
  • Totalt antal sidvisningar: 114.090 visningar (98.741)
  • Flest besök på en dag: 878 besök, söndagen 1:a december (1.148 besök måndagen 5:e november)
  • Flest sidvisningar på en dag: 1.221 visningar, måndagen 2:a december (1.871 visningar måndagen 5:e november)
  • Skrivna inlägg: 334 st (386)
  • Följare på Facebook: 105 (FB-sidan startades 2013)
  • Följare på Bloglovin: 217 (har ingen uppgift för 2012)
Från slutet på mars led jag av trasig dator följt av tidsbrist följt av bloggtorka. Sedan återkom bloggsuget i slutet av juli. Kan kanske ha något att göra med de där två regniga semesterdagarna där jag drack glögg och läste julkokböcker..? Trots detta blev det en ganska duktig ökning under året. En besöksökning med drygt 14.000 besök känns himla trevligt. Når vi 100.000 besök  nästa år tro?
 
 
Kartsummering från Google Analytics
 
Diagram över besökare från Google Analytics.
Blått = 2013. Orange = 2012.
 
Så har det blivit dags att titta på årets sökord. Tyvärr släpper Google inte lika mycket information nu som de har gjort tidigare år. Om en person som är inloggad på sitt googlekonto gör en sökning så visas denna i statistiken som "not provided". Man kan alltså ha sökt på Twisted Sister eller saffransbullar eller vad som helst däremellan. Av 19.490 sökträffar är 13.994 sådana "not provided"-träffar. Men för de återstående sökträffarna så kan vi utläsa ungefär följande:
  • cirka 1000 personer hittade hit med sökordet Tomtens Dotter (med olika varianter och stavningar).
  • Cirka 160 personer hittade hit med sökordet Julblogg + varianter.
  • Glögg med whiskey kom som god 3:a med 130 träffar.
Lite mer udda sökord från 2013: Är det rätt att min dotter köpte BH, värsta mytomanen, var kan man köpa svart snöre, vad är bra med gerorgioupolivad kör man om man har en päronbit i näsan, tomtens BH, sextube - trekant på gräsmatta. Hmm? 
 
Som tur är kan man fortfarande se vilka sidor som lästs mest. De tre inläggen som lästs mest skrevs alla under 2012, nämligen följande inlägg:
Av de inlägg som skrevs under 2013 är följande de mest lästa:
De inlägg som jag tycker förtjänar ett bättre öde än att hamna längst bak i ingenstans hamnar numera i en egen kategori >> Favoriter.
 
Stort tack till er alla. Nya som gamla. Jag är glad att ha er här och jag hoppas att ni stannar kvar. Det tänker jag göra :-)
 
 

Året som gått...

...har varit ett bra år. Men ändå ett mellanår på något sätt. Jag har mått bra, men ändå varit småsjuk många gånger med feber och förkylning. Jag har gjort en massa roliga saker, men känt mig stressad över att det händer för mycket som är kul, som liksom inte kan missas. Jag har köpt min lägenhet, men begravt en vän som inte fick bli äldre än 40 år.
 
2014 ska jag leta efter balans. Men innan jag går över på 2014 så får det bli en liten sammanfattning över det gångna året. Som faktiskt har varit ett alldeles fantastiskt år när jag tittar tillbaka - jag kanske bara har lite för höga krav, eller så är det dags att hitta någon att dela de kommande åren med?
 
Hittade denna lista på Ratata och tänkte att det blir en lite roligare sammanfattning än att bara köra en januari - decemberresa genom inläggen... Visa lite saker som inte har visats tidigare :-)
 
1. Den bästa resan
Las Vegas. Det var i och för sig årets enda resa men vi hade skitkul. Vi var 9 pers som hade en rolig vecka med sol, bad, casinon, god mat och party. HÄR finns mer bilder från resan. Vegas är ett av de ställen man faktiskt måste besöka innan man dör.
 
2. En vinterdag jag minns extra starkt
24:e februari. Första riktiga känslan av att våren faktiskt kommer så småningom. Jag upptäckte att snödropparna börjat blomma, visade upp mina vinterbleka ben för solen för första gången och avrundade söndagen med en Quireboyskonsert.
 
3. En person jag spenderade mycket tid med
Världens finaste Eva. Vi jobbar tillsammans, så det blir ju 8 timmar per dag 200 dagar om året. Hmm. Vi springer båda på möten hela dagarna så i praktiken kanske 2 timmar om dagen. Men det blir ändå en hel jädra massa tid. Vi keramikar tillsammans. Och vi umgås på fritiden. Dessutom är jag världens bästa barnvakt till hennes ungar som ser till att hon kan ta med sig maken och gå på spa och komma hem till en frys fylld med nybakade bullar....
 
4. Ett extra fint matminne
Middagen på Gordon Ramsay's Steak i Las Vegas. Herregud så gott det kan vara med mat! Vilken middag. Vilken service. Vilket kött. Och inte många spänn dyrare än en middag på vilken krog som helst.

5. En vårdag jag minns extra starkt
Då planen var att sälja lägenheten under våren så känns det nästan som att hela april och maj försvann till lägenhetsfix. Men lite skojigheter hanns så klart med. Som till exempel den 11:e maj. Då spelade Bruce Springsteen på Friends Arena. Äntligen fick jag se honom live - det har jag väntat på länge! Och bra var det. Som fan.
 
6. En stund för mig själv... 
...har gärna tillbringats på uteplatsen med lite italienskt plock och en god bok. Vet inte hur många gånger jag satt på uteplatsen och plocknjöt :-)
 
7. En outfit jag kände mig snygg i
Vilken kjol/klänning som helst som har 50-talsskärning och som jag kan använda mitt röda lackskärp till. När man har några kilon för mycket på nedre delen av kroppen är det en perfekt formel för att skapa figur :-)

8. Såhär såg min vardag allt som oftast ut
Bildkälla
Eftersom jag inte tror att min arbetsgivare skulle uppskatta att jag lägger ut bilder från jobbet här så fick det bli en googlad bild istället. Kontorsjobb på försäkringsbolag är inte så himla kul att fotografera, varken på 50-talet eller på 2010-talet. Skrivnaskinen är utbytt mot en dator, och skrivbordet är något rörigare. Telefonen har ett headset. Annars liknar det i mångt och mycket hur det sett ut även 2013 :-)
Gubben på häst i bakgrunden är en rätt stor staty som fortfarande står i anslutning till entrén på jobbet.

9. En sommardag jag minns extra starkt
4:e augusti. En sån där riktigt härlig dag med uteplatsfrukost, sol och bad och cider i kylväskan och choklad på stranden med fina vänner, uteplatshäng och kortspel och kvällspromenad. Det var dessutom sista semesterdagen - dagen efter började allvaret igen.

10. En minnesvärd fest
Catrins 40-årsfest. Vi var ett gäng som åkte till Nyköping, där födelsedagsbarnet bor, redan kvällen före festen. Våldsgästade lite. Iklädda masker och med tända facklor och där hon skulle lista ut vilka vi var. Roligast var att en av våra festivalkompisar från Grekland hade kunnat komma. Chocken när hon fattade att Yannis var där var obeskrivlig. Festdagen blev sedan riktigt lyckad i hyrd lokal med bastu för oss som kommit tidigt, inhyrt band och en massa råkkänråll hela kvällen. Men det var ruggigt kallt att sova i husbil i början av oktober när värmesystemet inte behagade fungera...

11. En viktig händelse
Det absolut största och viktigaste som hände 2013 var att jag köpte min lägenhet. Lägenheten som jag bott i sedan 2008 blev äntligen min när jag köpte loss Petra. Mine. My own. My preciousssss! Med världens bästa storbildsskärm som visar vackra solnedgångar. Enda redigeringen som gjorts på bilden är att den beskurits. Så den försvunna våren var lite i onödan - men vem bryr sig? Våren 2014 är snart här!

12. Såhär såg mitt hem ut
Turkost. Mest överallt och hela tiden. I alla fall i köket och i sovrummet. Jag fasar för den dag min turkosa period tar slut - det kommer att vara en hel del saker som måste bytas ut då... Men den dagen, den sorgen :-)

13. En höstdag jag minns extra starkt
Hösten har varit jättebra! Glögg- och snapsprovning, Redline (dvs pubrunda längst med röda linjen), göra korv-helg, chokladfestival, bruncher som pågick i timmar i solen, inflyttningsfestmaskerad, syster och familj på besök och en massa mer saker. Men återigen så får det bli Catrins 40-årshelg. Det var skitkul :-)
 
14. Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året
Min underbara uteplats. Med fårskinnsfällar och vinterdagar med varm choklad. Med sista kvällssolen efter jobbet på våren och snälla grannar som parkerar om sina bilar när jag ber dem - eftersom de skymmer sista vårsolen. Med heta sommardagar och ljumma sommarnätter. Med glöggprovning och fantastiska solnedgångar.
 
15. Ett foto som sammanfattar det här året
Hur sammanfattar man ett år med EN bild? De flesta saker som hände under året inkluderade Jocke och/eller Åsa. Och Niklas och Mia med. Men eftersom de är ute och reser missade de nyårsfesten och därmed denna... hmm... selfie? Heter det fortfarande "selfie" när man är fler personer på bilden? Nåväl. Vegas. Sweden Rock. Skogsröjet. Picnic. Uteplatskvällar. Grillning. Konserter. Fester. Tunnelbanepubrundor genom stan. Bastuhäng. Hemmakvällar. Bortakvällar. Spelkvällar. Stort och smått.
 
Inom kort kommer det en liten sammanfattning över bloggåret 2013. Sen... Sen är det 2014 som gäller för hela slanten.

Placeringskort av jello shots

Hoppas att ni alla hade en bra nyårsafton. Vi hade en kanonkväll med god mat och dryck och fina vänner. Åsa var ansvarig för maten, och så fort jag har tiggt recepten av henne så kommer jag så klart att passa dem vidare till er! Ni vill verkligen inte missa förrätten som bestod av gingravad röding med wästerbottenostgelé. SÅÅÅÅÅ gott!
 
Idag är det arbete igen som gäller. Känner mig kanske inte helt motiverad, men det får vara så. Det är alltid så himla tråkigt att jobba under semestertider eftersom jag har världens bästa jobbarkompisar. Och idag är inte alla på plats. Men de måste ju också få lite semester, så jag får helt enkelt leva med att ha ett par tråkiga dagar :-)
 
 
På tal om nyårsafton: så här löste vi det med bordsplaceringen. Nämligen genom Jello Shots och washitejpade flaggor.
 
Placeringskort
Enkelt. Tejpa fast en tandpetare i ett dubbelt lager washitape. Skriv namn på tejpen (den penna ni ser på bilden flyter ut lite först, men låt det torka och skriv en gång till om tio minuter så täcker det fint!) Klipp sedan ändarna till flaggor och stoppa ner i den stelnade shoten.
 
Jello Shots
Starkspriten behöver blandas ut med något alkoholfritt för att gelatinet ska stelna. 2,5-3 dl alkoholfritt till 2 dl starksprit och 4 gelatinblad. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Hetta upp den alkoholfria drycken. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i den varma drycken. Tillsätt sedan spriten. Häll upp i shotglas. Note to selt: använde 5 gelatinblad på nyår och det blev lite för geléigt.
 
Till nyårets Jello Shots använde jag äppelmust och Fireball. Men det går ju självklart att göra på favoritdrinken, favoritvinet eller på en flaska bubbel. Går så klart finfint att göra en barn- och bilförarvänlig version på bara saft. Gör den gärna i en annan färg än den alkoholhaltiga så att man serverar rätt shot till rätt person :-)

Funderingar dagen efter

Jag var full igår, jag var lössläppt och yster
Idag är jag nykter, modfälld och dyster
Igår fick jag gästa lasternas brunn
Idag är jag härsken och torr i min mun
Jag var lycklig igår, jag stod mitt i ljuset
En gloria fick jag kring pannan av ruset
Jag var stor igår, idag är jag liten
Jag blev jätte igår med tillhjälp av spriten
Jag var kär igår, det var stämning och vekhet
Idag är det eftertankens kranka blekhet
Igår höll jag brandtal för sanning och rätt
Idag vill jag spy i en vattenklosett
Jag var kung igår, idag är jag slaven
Med ångest i hjärtat jag väntar på graven
Jag känner mig redan på tre alnars djup
Men ska världen förgås vill jag först ha en sup
Den näst sista dagen är nog människan dragen
Och kommer i bakrus på yttersta dagen