Tips på förrätt till nyårsafton: Cheviche

I vår familj är annandagen av tradition mormors dag. Då min egen mormor gått bort, och min mamma blivit mormor är det hon som axlat rollen som annandagsvärdinna. Jag var lydig köksslav åt min mormor, och jag har fortsatt vara lydig köksslav åt min mamma.

Planen var att ställa till med en riktig Turkey Dinner på annandagen. Vi har - så vitt jag kan minnas - bara lagat kalkon en gång tidigare och då höll det på att ta en ände med förskräckelse: när kalkonen stått i ugnen i en timme blev det strömavbrott. Hur det slutade minns jag inte riktigt, men jag tror att strömmen kom tillbaka efter nån timme och det blev en kalkon tillslut.

Ett par dagar före jul satt jag och mamma och slappade lite när strömmen gick. Jag fick en taskig känsla, och slängde ur mig "Vad säger du? Ska vi skippa kalkonen och laga något annat?" och så bestämdes det. Det var tur kan jag säga. När vi vaknade på annandagen var hela byn utan ström. Dagmar är en bitch! Pappa letade fram en gasolplatta så att vi kunde få vårat frukostthe och sedan var det bara att vänta. Först runt tvåtiden kom strömmen tillbaka, så det var tur att vi valt att göra om menyn...

Vi förlustade oss med cheviche på röding, räkor och pilgrimsmusslor till förrätt. Oxfilé Wellington, råstekt potatis och rödvinssås med kakao till varmrätt, och till dessert blev det trifle. Återkommer med triflereceptet en annan dag.



Cheviche har jag ätit tidigare, men aldrig provat att laga. Jag gillar konsistensen på gravad och kallrökt fisk. Jag älskar sushi. Så att cheviche är en favorit är inget konstigt. Det är dessutom superenkelt att göra, och kan - nej SKA - förberedas flera timmar innan man äter, vilket ju är alldeles utmärkt på en dag som nyår.

Cheviche med röding, pilgrimsmusslor och räkor

4 hg röding
3 hg räkor
4 st pilgrimsmusslor
4 st lime
0,5 dl olja (vi använde rapsolja)
1 röd chili
1 charlottenlök
1 mango
Salt, peppar, lite socker
1 kruka persilja
1 salladshuvud

Gör så här:

  • Blanda en dressing på pressad lime, olja, finhackad chili, charlottenlök, salt, peppar och en liten dutt socker. Blanda dressingen direkt i en stor skål.
  • Tärna pilgrimsmusslor och röding i kuber, lite mindre än 1x1 cm. Lägg ner dem i dressingen så att de "tillagas" av limejuicen. Den är klar på ca 3-4 timmar.
  • Skala räkorna och dela även dem i mindre bitar (en räka blir lagom att dela på tre om de är i storlek 70/90), lägg dem i en separat skål.
  • Tärna mangon i samma storlek som fisken. Lägg i en separat skål.
  • Skär upp lite sallad och lägg i botten på varje fat/skål/glas eller vad man nu väljer att servera i.
  • Precis innan servering ska räkor, mango och hackad persilja blandas ner tillsammans med fisken. Rör runt och sen är det klart. Bara att lägga upp på varje portion.
  • Servera gärna med något gott bröd (vi körde latmaskvarianten med bake-off-baguetter!)

Detta är vad jag använde som förrätt till 5 personer, men det skulle mycket väl kunna utfodra ett par stycken till. Se receptet som en skiss och använd olika sorters fasta fiskar. Vanligtvis används koriander i cheviche, men eftersom jag tycker att koriander smakar tvål så stoppar jag aldrig i det i något som jag lagar själv...

Anyway: supergott. Testa vettja :-)


Trackback