Chilisylt
Lovade att återkomma med några recept från Nigella Jul, så här kommer det första. Chilisylten ska tydligen vara tokgod på en baconsandwich. Har själv testat till kallskuret, gorgonzola och till hårdost, och den är verkligen supergod!
Chilisylt
Ca 1½ liter
150 gram röd chili
150 gram röd paprika
1 kg syltsocker
6 dl äppelcidervinäger
Kärna ur chili och paprika och skär dem i grova bitar. Finhacka dem i matberedare.
Lös upp sockret i vinägern i en vid medelstor kastrull på svag värme.
Skrapa chiliblandningen ur matberedaren och ner i kastrullen. Låt det koka upp och sedan stå och puttra ordentligt i 10 minuter. Skumma!
Dra kastrullen av värmen och låt den svalna.
Sylten blir nu mer sirapsliknande och trögflytande vart efter den svalnar, och chili/paprikabitarna fördelas på ett jämt sätt i sylten.
Efter ca 40 minuter: rör om i sylten och häll upp på sterila burkar.
Snabbt, enkelt och supergott!
Håller minst ett år, men öppnat burk bör ätas inom en månad.
Vad kul att du är igång och julbloggar i år igen!
Sv Underbara Juletid: TACK! Kul att du hittat tillbaka :-)