Godast på julbordet: Ägghalvorna
Äggen på bilden kommer inte från ett julbord, utan från ett påskbord som jag ordnade för några år sedan. Jag fick varken tag på löjrom eller färsk dill vid det tillfället, så bilden överensstämmer inte helt med receptet. För övrigt: det vita fatet är samma fat som jag brukar ha som adventsljusstake :-)
Ägghalvor
Brukar göra en klassisk variant med majonäs, räkor och dillvippa.
Samt en lite mindre klassisk variant med löjrom och pepparrot. Egenkomponering, så ta måtten med en nypa salt...
Till 10 ägg
10 hårdkokta ägg
100 gram (en halv burk) philadelphiaost
Lite Creme Fraiche (ca 2 msk)
½ finhackad rödlök
Pepparrotsvisp på tub (ca 2 msk)
Svartpeppar
Citronsaft
Dill
Löjrom (the more, the merrier som vi säger i norrland)
Citron, skivad och varje skiva delad i fjärdedelar
Halvera äggen och peta ur gulan i en skål
Blanda äggula, philadelphia, creme fraiche och pepparrotsvisp. Konsistensen ska vara ganska fast, rinner den så fyll på med philadelphia
Smaksätt med lök (spara lite till garnering), svartpeppar, citron, dill (spara lite till garnering) och lite löjrom
Fyll "hålet" i äggvitan med röran
Toppa med löjrom och en citronbit. Strö över lite lök, dill och grovmalen svartpeppar
Mums...jag har nog aldrig lyxat till det med löjrom på halvorna. Trots bostadsort :-) . I år ska vi inte ha ägg på julbordet...men löjrom blir det både jul och nyår. Vi har köpt två kg i år...:O
Det såg jättegott ut! Vi brukar ha hälften av äggen med majonäs/dill/räkor och hälften med löjrom, men nu blev jag sugen på att testa nå´t nytt guck också.Men det får väl bli till nästa år, jag har redan 3 nya grejer att fixa till i år :)
Såg att du efterlyste enkla recept på biscotti. Jag använder det här sen flera år tillbaka:
http://www.matklubben.se/recept/fem_olika_biscotti_72355.html
som faktiskt är hur enkelt som helst.
Just nu gör jag med saffran för första ggn, hade i saffranen efter socker+smör, innan äggen. Det verkar bli riktigt lyckat, och ungefär en miljard gånger enklare än mitt vanliga saffrans-skorp-recept. Totalt okladdigt och geggigt att hålla på med.
(Smakade precis på resultatet, och det blev väldans gott! Möjligen lite sött, så inför sats nummer 2 minskar jag lite på sockret.)
Äsch jag är som kola i huvudet... glömde ju att skriva att jag använde ett kuvert saffran. Nu ska jag lämna ditt kommentarsfält ifred ;)
Jag har lite problem vid ägglossning, att få skalen att att lossa från äggen. Har du några bra tips så här inför julen när det gäller att få lättskalade ägg?
Undrande hönspappa 43
Linda: Två kilo??? Herregud, vilka lyxlirare ni är :-) Lite avundsjuk blir jag...
Anna: Tack för tipset! Sparat!
Leo: Lägg de nykokta äggen direkt från pannan ner i en ny skål med vatten och MASSA is. Då släpper det lättare...
Mums vad gott detta ser ut och det påminner mig att jag totalt glömt bort att handla räkor och löjrom :( Återigen en tur till affären efter jobbet i morgon. Tror jag har fått komplettera min köplista eftersom i år. Så mycket gott har passerat som jag vill göra och behöver handla till..Njut av ledigheten tillsammans med familjen.
Pepparrots å rom varianten snor jag receptet på rakt av till min receptmapp, kanske testas den redan nu till jul, annars till påsk :-D KRAM
Dör litegranna, så gott det ser ut! Låter som en otroligt mysig uppesittarkväll, men för mig är ändå julafton den lätt bästa dagen!
Philadelphiaost har jag inte testat på ägg! Låter smaskens och värt att testa till påsk!