EFIT första advent 2015

Igår var en riktigt mysig dag. Första advent är alltid mys, men igår var verkligen TOKMYS! Eftersom Marie drog igång en EFIT-utmaning så får ni hänga med på min dag i bilder. Håll till godo!
 
 
Kl 10.50
Vi vaknade sent. En rejäl sovmorgon innebar att första ljuset tändes strax före 11 i kombination med en sen frukost...
 
 
Kl 11.55 och 13.15
Dags att få granen på plats. Det är lite sorgligt att se granen när den kommer fram ur kartongen. Men med lite kärlek, omtanke och ljus så blir det bra! 
 
 
Kl 14.30
Pussas under misteln <3
 
 
Kl 15.10 
Nu är det dags att sätta in en skinka i ugnen. Då kärleken är helt såld på soltorkade tomater blev det en improviserad griljering: 1 äggula, 1 msk Johnnys sötstarka senap och 1 msk soltorkad tomat-creme. Hoppade över ströbrödet, och körde italiensk salladskrydda på istället. Blev smaskigt!
 
 
Kl 16.00
Det är några timmar sen vi åt frukost. Men vi väntar på Åsa som ska äta middag med oss. Så medan granen kläs njuter vi lite saffransbullar för att stilla våra hungriga magar.
 
 
17.15
Skinkan är uppskuren. Risgrynsgröten är klar. Åsa är på plats. 
 
 
18.00
Dags att dricka glögg. Åsa hade med sig en provsmakningslåda från Vinfabriken, jag hade några sorter hemma. Vi började med Calvadosglögg, vinfabriken VS Saturnus. Båda är goda. Vinfabriken passar bäst att dricka het medan Saturnus passar bäst när den svalnat lite. 
 
 
19.20
Vi dricker mera glögg och kollar på Nightmare Before Christmas
 
 
20.00
Provsmakningslåda är tom. Filmen fortsätter...
 
 
20.50
Finnkampen inleds. Dags att testa vilken sida av Östersjön som är bäst på glögg i år. Svaret: Sverige och Blossa så klart. 
 
 
Kl 22.15
Ragge har lagt sig, Åsa har åkt hem. Jag har plockat undan och diskat upp. Innan jag går och lägger mig blir det några minuters lugn och stillhet vid granen. Godnatt! 
 

Adventskalender för fullvuxna

God morgon! Planen idag var att besöka julmarknaden i Gamla Stan, men regnet piskar mot fönstren så det känns inte så lockande. Inte alls, min ssssöta! 

1:a december. Paketkalender. Magi. I alla fall när man var barn. Som vuxen får man sällan paketkalendrar  (även om jag faktiskt fått det två gånger i vuxen ålder, som födelsedagspresent). 


I år aspirerar jag på titeln "Girlfriend of the year". Så R kommer att få en paketkalender i år. Som rubriken antyder är paketets innehåll vuxet. Och formen på paketen kan säkert ge en antydan om vad kalendern innehåller.

Men det är en rätt bra grej tycker jag. En öl/cider kostar inte många spänn, och det är inte en massa "krafs" som blir liggande till ingen nytta. Jag vet att min mottagare kommer att uppskatta detta i alla fall.

Ha en fin dag! 

Årets adventsljusstake (pt 1)

Jag vill inte ha smala ljus i adventstaken. Då måste man verkligen ha koll på hur lång - eller snarare kort - tid de är tända för att få rätt "vinkel" på ljusen. 

Jag vill inte ha blockljus. Då måste staken vara tänd dygnet runt för att ens få till en vinkel. 


Gilleljus är helt perfekta! Runt 4-5 cm tjocka. Bra brinntid. De får en perfekt 1-2-3-4-vinkel vid "normal anvöndning". I alla fall det som är normalt för mig. 


I år har jag påtat ihop två adventsljusstakar. En hemma hos mig, och denna som står hos pojkvännen. 

Ett enkelt vitt fat som vid det här laget har hängt med i närmare 10 år. Gilleljus som fått lite liv med ljusdekor från Panduro. Grovsalt i botten och några vita minijulgranskulor ger tillsammans med ljusdekoren förhoppningar om en vit jul. 

För att få ljusen att stå stadigt knallar jag in på närmsta blomsteraffär och ber att få köpa ca 20 cm oasisfix. Det är en grön superkladdig häftmassa som jag kletar fast under ljusen. Då står de stadigt. 

Återkommer så klart med staken som står i mitt kök. Till dess: ha en fin dag ☺

Saffranskyckling med sting

Advent står för dörren. Mycket som ska hinnas med innan söndag.... Hur ligger ni till som? Jag är inte i fas, men det blir advent ändå! Så det firar vi med ett snabbt och enkelt middagstips som smakar jul! 
 
 
Saffranskyckling med sting
500 gram kycklinglårfilé
1 röd lök
1 färsk röd chili 
2 dl creme fraiche 
Vitlök (efter behag)
Sambal oelek (efter behag)
1 kuvert saffran
Salt, svartpeppar 
 
Gör så här:
  • Hacka lök, vitlök och chili
  • Skär bort fettet från kycklingen, skär i mindre bitar
  • Bryn kycklingen, salta och peppra. Tillsätt lök, vitlök och chili 
  • Blanda i creme fraiche, saffran och sambal oelek.
  • Låt puttra några minuter
  • Servera med ris

Chokladbräck med lyxiga nötter

Chokladbräck är ett enkelt godis, och nästintill omöjligt att misslyckas med. Polkabräck är en klassiker som jag alltid gör till jul (både till glöggfesten och till julens gottebord) och förra året exprimenterade jag med Tyrkisk Peber och frystorkade hallon. Smaskigt!! När jag var hemma hos föräldrarna förra julen så visade mamma ett recept ur Allers som vi testade och det blev en riktig favorit som förmodligen kommer att göras även i år.
 
Receptet kommer från Allers 52/2014. Eftersom jag aldrig kan följa receptet har jag
så klart anpassat lite mått, samt lagt till chili. Mkt bra idé av mig måste jag säga :-)
 
Chokladbräck med lyxiga nötter

3 dl blandade nötter
2 msk färskpressad apelsinjuice + rivet skal från ca ½ apelsin
2 msk socker
Chiliflakes (efter behag)
 
150 gram "brun" choklad (vi blandade mörk och ljus ungefär hälften/hälften)
150 gram vit choklad
 
1 tsk flingsalt
 
Den nyfikne hittar originalreceptet HÄR:
Gör så här:
  1. Hacka nötterna grovt. Rosta nöthacket i en torr stekpanna på medelvärme tills färgen är svagt gyllenbrun. Rör om i pannan under rostningen.
  2. Tillsätt apelsinsaft, chiliflakes och strö över sockret. Rör om och rosta tills sockret karamelliserats (blivit ljust gyllenbrunt). Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och separera dem så att de inte stelnar till en stor nötklump.
  3. Temperera den "bruna" chokladen och häll sedan upp på ett bakplåtspapper och låt stelna i kylen.
  4. Temperera den vita chokladen. Låt den svalna något och bred sedan ut över den "bruna" chokladen.
  5. Strö över nötter och flingsalt innan den vita chokladen hunnit stelna.
  6. Låt stelna och bryt i bitar.
Här kan du läsa hur man tempererar choklad

Plötsligt händer det!

Min oktober och november har inte varit som vanligt. De julkänslor som normalt sett bubblar i kroppen har varit kraftigt försenade i år. Kom i förra veckan på att jag inte ens ansökt om "tomtesemester" i år... Och då fanns det inte riktigt någon möjlighet att göra det med så kort varsel heller. 

I fredags skulle jag köra igång. Men det slutade med att jag kollade sex avsnitt av Sons of Anarchy istället. I lördags var vi bortbjudna på middag inkl övernattning. Kom hem runt 14-tiden. Bara att kavla upp ärmarna och köra. Oinspirerad som fasen om jag ska vara ärlig! 


Men medan jag städade så märkte jag hur något hände inombords. Hur pirret och harmonin och effektiviteten började krypa fram. Sakta men säkert. 


Nu har jag jul i köket, vardagsrummet och på toa. Hall, sovrum och pysselrum återstår. För att få ordning på pysselrummet överväger jag helt ärligt antingen en bomb eller en liten plogbil. Men det blir ett senare bekymmer :-)

En månad kvar till julafton. Jag är inte klar. Men jag har iaf pallrat mig fram till startlinjen. Nu kör vi!

Lite shopping, mycket kärlek

Jag har ganska mycket julsaker. Eller okej... jag har MYCKET julsaker. Försöker verkligen att inte köpa på mig mera prylar men ibland är det svårt....


Som när man springer på några fantastiska magra hjortar (???) i koppar. De kunde faktiskt inte så kvar i butiken. De MÅSTE få följa med mig hem. 


Så nu står de på skänken och sprider mys. Och jag är glad! 

Ni som hänger med på instagram (@tomtens_dotter) har nog märkt att jag gått och blivit med pojkvän under sommaren. He's a keeper! Dock är det där med julpynt inte hans stora lycka i livet. Han blev lite förskräckt, nästan rädd, när vi var nere i mitt förråd häromdagen. 

Jag: "...och i de där kartongerna är det julgranspynt!"
R: [Tystnad]
Jag: [glad och entusiastisk blick]
R: "Ooooookej?"

Nåväl. Det blir nog folk av honom med. Han gillar glögg i alla fall. Så det finns hopp! ❤

Ha en fin dag. Och kväll. På vårt schema står det Madonna-konsert 😊😊😊