Äntligen fredag och lite kommentarer...

Å så skönt att fredagen äntligen är här och att arbetsveckan är slut. Det är så skönt att ha en hel helg framför sig, speciellt när det är en helg utan inbokade aktiviteter. Men det måste städas... Mitt hem har verkligen blivit eftersatt de senaste veckorna. Jag har inga dammråttor i alla fall.

Jag har damm-dinosaurier.

Sen har jag hittat ett recept som jag bara MÅSTE testa. Baconmarmelad. Hur gott låter inte det? Hinner jag testa det i helgen så lovar jag att återkomma med resultatet.
Sen det här med kommentarerna: Jag kan fortfarande inte kommentera på vissa Blogspot-bloggar. Vi är flera som har samma problem, så det verkar vara ett fel som ligger hos bloggägarna...(?) Efter en kommentar från Therese upptäckte jag samma mönster som hon redan upptäckt; att det strular på bloggar där man anger kommentaren i samma sida som inlägget, därefter anger man namn+url i ett litet separat popupfönster (istället för det klassiska viset: att hela kommentaren + avsändare ligger i en och samma popupruta)

Så här:



Så om ni vet med er att ni har den där lilla popuprutan borde ändra kommentarsinställningarna till "popup-fönster" istället för "nedanstående inlägg inbäddat". Så kanske det funkar.

Edit, nån timme senare: Det funkade. I alla fall för Helly.
Ha nu en riktigt skön fredag kväll.
Imorgon är det ny månad. I och med oktober så är det verkligen höst även i almanackan.

Mera glögg

Hittade just FÖLJANDE recension av Blossa 11 och Blossa Äpple hos C/O tretti. Jag blev himla glad av att läsa vad de som provsmakat tyckte, eftersom de tyckte att glöggen inte smakade så mycket kaffe :-)

Förresten så vet ni väl varför tomten dricker glögg va?


Fredagsmiddag V39

Börjar ni sakna fredagstacos? Vad sägs om att skruva till det lite och servera en tacotårta(Bara en kaka till) Jag skulle servera den med en grönsallad, guacamole, lite extra salsa och ett par iskalla Corona

Från och med nu kommer jag förresten att börja lägga ut fredagsrecepten på torsdagar istället. Om det är något som ska slängas i marinad över natten (som kommer att inträffa i ett kommande recept) eller om man vill handla i förväg eller så.


Tidigare:
V38: härlig gryta med höstsmaker (Monika Ahlberg)
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)


Men jag är ju smart. Inte.

Okej, den första oktober närmar sig med stormsteg. Faktum är att det är dags redan på lördag. Och vi vet ju alla vad som händer då? Eller hur? Japp, just det! Blossa11.

Undertecknad har så klart förhandsbokat. Det var en självklarhet. Vad jag däremot INTE tänkte på när jag gjorde min förhandsbokning var att 1:a oktober är en lördag. Om jag hade kollat upp den lilla detaljen när jag förhandsbokade hade jag så klart inte bokat till systemet bredvid jobbet, utan tagit det som är närmast hemmet.

Suck.

Ibland blir jag bara så trött på mig själv.
Och förresten så har jag inte blivit stroppig eller tråkig. Men jag kan inte kommentera på Blogspot-bloggar. Är det problem med blogspot eller med mig? Kan inte lämna kommentarer på bloggar där jag tidigare kunnat kommentera, bland annat hos Helly och Svensk Jul :-(

Ikväll (o)roar jag mig med...

...att tvätta kläder. Suck. Det är sååå tråkigt, så jag hoppas att ni skickar MASSVIS med hejarop om hur duktig jag är. Deal?

Ja jag vet. Ni måste också tvätta. Men vi har alla såna sysslor som vi hatar, såna som görs av bara farten utan att man tänker på det, och sånt som faktiskt är helt ok att utföra.

Jag tycker till exempel att det är helt okej att diska. Är ganska frusen av mig, så det är rätt skönt att stå med händerna i varmvatten och blaska lite. Det är inte kul, men jag blir varm = bra skit serru. Dammsuga och torka golv är också rätt okej. Och att skrubba diskbänken tills dess att den skiner... Där skulle jag till och med kunna sträcka mig så långt som att säga att jag gillar att göra det! Men jag hatar att tvätta. Eller framför allt att få in den rena tvätten i garderoben igen.


Message to my mother:

Från och med nu ska jag bara köpa kläder där tvättrådet är enligt följande. Och naturligtvis välja att följa den sista delen av tvättrådet. Är det okej?

Jag älskar dig, puss


Nya julgranskulor, någon?

Förra året var mitt första år med en STOR julgran. Underbart. Äntligen fick jag shoppa massvis med julgranskulor, utan att begränsas av att de skulle ha en maxstorlek på 4 cm. Så här i efterhand kanske shoppingen gick överstyr - när jag packade undan roade jag mig med att "inventera" mitt julgranspynt. 333 st pumlor, polkagriskäppar och annat kul.

Eller som exet lite småsyrligt påpekade när jag hade klätt granen: Man kan fortfarande se lite grönt, ska det vara så?

Bästa julgranskuleshoppingen hittade jag på en engelsk webbutik: Christmas Time UK. Här kan du hitta julgranskulor i regnbågens alla färger. Glas eller plast? Välj själv! Blanka, matta, glittriga, dekorerade? Det hittar du. Vill du ha andra saker än kulor? Visst, det finns det med. Enkelt att söka, då man antingen kan söka utifrån vad man letar efter (exempelvis julgranskulor...) eller utifrån ett visst färgtema (så hittar man allt från kulor och glitter till bordsdukar och servettringar i just det färgtemat). Om det är just julgranskulor du letar efter så finns det dessutom en Bauble Search. Fyll i färg, storlek, matt, blankt osv, sen är det bara att söka. Det enda sökkriteriet jag saknade var material på kulan. (jag som varken har husdjur eller barn vill så klart ha glaskulor i första hand)

Några av fjolårets fynd.

Hyggligt snabb leverans, men viktigast av allt när man beställer ömtåliga varor: Det var fantastiskt bra packeterat. En enda kula hade gått sönder, vilket jag anser vara fullt acceptabelt - jag menar det hade ju kunnat hända på vägen hem från Åhlens också.

De har inga uppgifter på sidan om vad frakt kostar till Sverige - helt enkelt för att det är svårt för dem att uppge. Man gör en beställning, och sen mailar de och talar om vad frakten för just DIN beställning kostar. Sen bestämmer man om man vill genomföra köpet. Helt ok system! Jag fick hem en låda som var ungefär 80x80x80, och det gick på ca 180 kronor i frakt. Toppen tyckte jag.

Vill dock lägga in en liten varning: Jag gjorde min beställning tidig november. En månad senare tipsade jag Cissi/Christmas Carol om sidan. När hon skulle beställa kunde de inte längre leverera utanför Storbritanien. Antar att det var för att de inte kunde garantera leverans innan jul. Nu står det återigen att de levererar utanför de brittiska öarna. Så om ni ska beställa: Gör det i god tid!

Det finns så klart en massa annat kul där. Just nu har jag förälskat mig i dessa servettringar. Vill ha! Om ni inte visste det sedan tidigare så har jag dille på snöflingor. Jag tänker mig en "frostig" dukning med vit linneduk, silvriga "underläggstallrikar", nån form av ljusslinga på bordet, vita linneservetter med nedanstående servettringar i silver och helst en kruka med en vitsprayad kvist med trollhassel...



Som köttfärssås, men godis...

För bågra dagar sedan lade Tomtemor ut sitt recept på Rocky Road, och hade dessutom fräckheten att hävda att hennes recept är det godaste. Hrmpf. JAG har ju det godaste receptet. Såg lite senare att även Jessica/Jul i Laloland hävdade att HENNES recept är godast.

Rocky Road är alltså "same same but different" jämfört med köttfärssås. Med det menar jag alltså att "alla" gör Rocky Road. Och "alla" har sin egen twist på det hela.

Att "alla" började göra Rocky Road är Leilas fel. HÄR är hennes recept så som det visades i Leilas Jul 2006.

Jag testade Leilas recept, men tyckte att den blev lite för "tung". Personligen föredrar jag att blanda ljus och mörk choklad. Jag har dessutom Maltesers i mina, för att lätta upp det ytterligare. HÄR är receptet.

Tomtemor påpekar vikten av att använda salta jordnötter, för att få brytningen mellan salt och choklad. Håller fullständigt med. HÄR är hennes recept. (När jag läste Tomtemors inlägg igen för att leta efter länken så såg jag att hon inte alls hävdade att hennes recept var godast. Bara att det var godare än Leilas. Jag är dock så inställd på att inleda detta inlägg enligt ovan och nu vet jag inte hur jag ska skriva om det så jag låter bli...) I kommentarerna berättar Jessica/Jul i Laloland att hon brukar ha rostade pumpakärnor i sin. Jag har letat på hennes blogg för att hitta ett recept, men utan framgång. Det kanske kommer senare i år? Hint, hint :-)

Den variant som man hittar på Min goda sida är den jag är mest sugen att testa i år. Krämig Rocky Road Fudge låter väl spännande? HÄR hittar du receptet.

Sen har vi ju köksgudinnan Nigella. Bara för att jag kan måste jag visa två olika varianter. I första klippet återfinner ni hennes vanliga recept, i det andra hennes upphottade julvariant. Ska vi prata om julvarianten så tycker jag att det låter spännande att ha krossade biscotti i Rocky Road. Att stoppa i coctailkörsbär är jag däremot väldigt skeptisk till... Det verkar enbart otäckt.


Leila jular igen

Läste just hos Lundstedts att Leila Lindholm håller på att spela in nya julprogram.
Sweet!

Undra vad hon kommer att göra denna gång som INGEN har tänkt på och som ALLA vill göra? Kommer ni ihåg hur det var 2006? När landet tömdes på minimashmallows och dumlekola på ett kick? ALLA ville göra Rocky Road.

Goda nyheter anyway! Ser fram emot lite mer information om detta. Och själva programmet så klart.

Julklappstips

Återigen, vad ska man köpa åt alla i julklapp? Ett av mina bästa julklappstips är att köpa en MP3-spelare och ladda full med något som mottagaren tycker om. Kanske inte till tonåringen eftersom den (förmodligen) redan har en smartphone. Men kanske till mamma, pappa eller mormor?

Vilken spelare man väljer är så klart en smaksak. Men om det är till någon som inte kan klassas som teknisk (exempelvis mormor, för att generalisera en aning) är ju tipset att köpa en spelare som man själv använder. För man lär ju få vara teknisk support över telefon.

Jag har själv alltid använt Creatives MP3-spelare, främst för att jag kan lyssna konstant i två dagar utan att behöva ladda den.

Jag och min syster gick ihop i våras och köpte en MP3:a till mamma i födelsedagspresent. Laddade den FULL med talböcker. Talböcker är något jag själv uppskattar som f-n. Så skönt att gå omkring och lyssna på en bok medan man gör tråkiga saker (tvätta och städa till exempel). Har faktiskt gett bort det en gång till när en vän till mig hamnade på sjukhus, hon kunde definitivt behöva något annat att tänka på där och då...

Om du ska fylla upp den med böcker så har jag lite tips:
Samtliga Harry Potter-böcker. Jag har lyssnat på dem både på svenska och engelska. Me like a lot. I vintras lyssnade jag på dem på engelska för första gången. Jag var kanske inte så social med exet när han fick "Va? Vänta lite..." som svar varenda gång han försökte inleda ett samtal...

Annars är Millenium-trilogin av Stieg Larsson toppen. Att böckerna är en succe är knappast någon nyhet. Men när det gäller talböcker är det minst lika viktigt vem som läser dem, och Reine Brynolfsson gör ett kanonjobb!

Tjuvarnas Marknad av Jan Guillou var en av de första talböckerna jag lyssnade på. Hygglig bok, men väldigt bra uppläst av Tomas Bolme, vilket gör att man ändå sugs in på ett helt annat sätt än vad jag hade gjort om jag LÄST boken.

Lyssnar du på talböcker? Har du något tips om nån bra bok, eller i alla fall någon bra uppläsare?



White Chocolate Cranberry Muffins

Jag har ett basrecept på muffins som jag konstant använder mig av (vilket ni som följt bloggen säkert märkt). Resultatet blir härligt saftiga muffins och jag TROR att det beror på att man använder sig av rumsvarmt, mjukt smör - istället för att smälta det som man gör till exempelvis sockerkaka. 

Ibland byter jag ut lite av mjölet mot en god kakao. Ibland tillsätter jag frukt eller bär. Ibland åker det i pepparkakskryddor, eller bara lite kanel. Ibland strör jag lite muscavado på toppen. Mjölken kan ersättas med någon annan mejeriprodukt. Eller Baileys för den delen :-) Ibland är de naturella. Idag hackade jag i 100 gram vit choklad i ganska grova bitar och hällde i en påse torkade tranbär.


Här är receptet i sin grundform:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 gram mycket mjukt smör
1½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt (eller 1½ tsk vaniljsocker)
En lagom skvätt mjölk (En skvätt är ungefär en matsked eller två)

Lägg alla ingredienser utom mjölk i en matberedare och kör snabbt. Häll sedan i mjölken och kör igen tills du har en slät smet. (därav att jag skriver "en skvätt" i receptet. Det ska bli en tjock, kladdig smet - men mycket beror ju på hur mjölet behagar bete sig...).

Om smeten ska smaksättas med hackad choklad, bär eller annat gottigt är det nu som det ska åka ner i smeten.

Klicka upp i muffinsformar 12 normalstora muffinsformar.

200 grader (180 grader vid varmluftsugn) i ca 15-20 minuter

Linda, du gissade rätt: det blev något gott :-)


Mera muffins enligt detta grundrecept:
Pepparkaksmuffins med lingon   
Chokladmuffins med pepparkakskrydda
(receptet i länken är tredubblat...)          
Julmuffins med syltad ingefära
Påskmuffins i riktiga äggskal
Cupcakes: ätbara granar och Rudolf med röda mulen

Vad ska det bli av detta?


Nigella Christmas Bites






Tomtar året runt?

Hur är det som? Är det fler än jag som har tomtar framme året runt? Jag pratar så klart inte om hela tomtearsenalen, men någon liten rackare? Jag har det i alla fall. En liten tomtefamilj som bor i ett av mina köksskåp.



Den här tomtefamiljen fick jag av mina föräldrar för säkert 10 år sedan och de har aldrig blivit nedpackade (förutom när jag flyttade så klart, men då blev de ju snabbt upppackade igen). Det är mina "året runt-tomtar" och de SKA bo i köket. Så är det bara.


Tydligen trendigt med kaffeglögg...

...för det är inte bara Blossa som kör med kaffe i år. Läste nämligen att Herrljunga också lanserar kaffeglögg i år. Eller närmare bestämt kaffe och choklad. Kommer tydligen att komma både som lättglögg och som starkvinsglögg. Kravmärkt dessutom, vilket så klart är toppen.

Vad säger ni? Låter kombinationen kaffe, choklad och glögg bättre än enbart kaffe och glögg? Jag kommer att undvika dessa i alla fall, jag har så svårt för chokladglögg, kan knappt känna lukten av den. Chokladglögg är sedan ett par år tillbaka helt portförbjudet hos mig!



Bilden till vänster har jag lånat från 1911 Glögg
Bilden ovan lånade jag från Allt Om Mat/Gunillas vin. Det var även där jag hittade informationen om den nya Choklad och Mocka Mocca & Choklad. Om ni läser kommentarerna så besvarar hon frågan om vilken som var godast, Herrljunga eller Blossa.

Förresten: Såg just att lättglöggen heter Choklad & Mocca medan starkvinsglöggen heter Mocca & Choklad. Antar att det därmed smakar mer kaffe om starkvinsglöggen...


Edit, lite senare: Hmm... Lättglöggen fanns redan förra året. Surfade nämligen runt lite på 1911 Glögg (vilket var snabbt gjort - synnerligen informationslös sida) och produktbilden lades ut redan förra hösten. Någon som har smakat denna? Dock fanns inte minsta lilla info om starkvinsnyheten.

Fredagsmiddag V38

Idag tycker jag att ni ska laga en härlig gryta med höstsmaker. (Monika Ahlberg)


Tidigare:
V37: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)

Ikväll: Quireboys

Ikväll har jag viktigare saker för mig än att blogga och hälsa på hos er. Jag ska nämligen på konsert. Quireboys spelar i Stockholm ikväll. Har ni möjligheten tycker jag verkligen att ni ska bege er till Göta Källare och titta på konserten.

Quireboys slog igenom 1990 med dunder och brak. Debutskivan A Bit Of What You Fancy är, i mina öron, en av de absolut bästa skivor som släppts. Helt klart på min All Time Top Ten. Ni kommer säkert ihåg monsterhiten I Don't Love You Anymore? Tyvärr var jag bara 12 år på den tiden, och bodde dessutom i Norrland. Inget fel med det, men hade jag bott i Stockholm redan då hade man kanske kunnat tvinga till sig att få gå på diverse olika konserter, om än i sällskap med en förälder.

Min storasyster hade skivan på vinyl. (förmodligen en av de sista vinylskivorna hon skaffade sig...) Jag glömde bort dem lite, tills jag ca 10 år senare verkligen VILLE ha tag på den. Det blev en ganska lång jakt. Jag tror att det tog tre år innan jag fick tag på skivan. Importerad från Japan. Vilken lycka när den låg på hallmattan och väntade på mig :-)

Quireboys var länge ett sånt band som stog högst på min lista över band att se. Det blev 2007 innan jag fick chansen första gången och OJ vad bra de var. Jag tror att jag fått förmånen att se ytterligare sisådär 4-5 konserter med dem därefter. Lika bra varje gång.

Jag är en sån som går på många konserter. Älskar att se musik framföras live - i alla fall när det görs bra. För att verkligen tydliggöra exakt hur bra jag tycker att Quireboys är: för något år sedan (2008? 2009?) spelade Kiss i Stockholm. Jag hade lyckats få tag på biljetter och såg fram emot detta något enormt, eftersom jag aldrig sett Kiss live. En månad senare får jag reda på att Quireboys spelar samma dag. Jag bestämde mig på stående fot för att sälja Kiss-biljetterna. Quireboys live är ungefär lika bra live som Iron Maiden. Eller Robbie Williams.

Jag säger det igen: Ni som har möjlighet att ta er till Göta Källare ikväll: GÖR DET!!!



Dagens julklappstips blir därför en Quireboyssamling: 4 album till vrakpriset 159 kr på CDon.com


Tidsinställt inlägg... Just nu sitter jag och sliter på jobbet!

Recyklat pyssel?

För några dagar sedan visade Helly upp en av sina pysselgömmor med sparade saker som kanske, eventuellt, förmodligen, helt säkert kommer att behövas i något framtida pysselprojekt. Såna gömmor har de flesta av oss gissar jag?
Här är lite tips på saker som jag brukar spara på:

  • Glasburkar med lagom storlek - speciellt de som inte har företagsnamnet tryckt på locket. Perfekt när man ska göra sylt och marmelad.
  • Jag har alltid funderat varför alla underklädstillverkare envisas med att sy fast små rosetter på i princip ALLA trosor och BH:ar som finns att uppbringa. Tills jag kom på att det måste vara för att tillfredsställa oss pysslare... Så snipp, snipp... Sen bor rosetten i min pyssellåda och bara väntar på att användas på ett kort.
  • Silkespapper. Speciellt om det är lite färgglatt eller dekorerat.
  • I vissa butiker får man med sig varorna i fina påsar av lite styvare papper. Dessa påsar sparas och dekoreras. Lite kul om man ska på exempelvis bröllop och kunna matcha kort och presentpåse.
  • I blomsterarrangemang brukar det ofta finnas små dekorativa saker, kottar, näverbitar, stenar eller liknande. Sånt åker så klart straight ner i pyssellådan för framtida behov.
  • Alla ljusmanchetter och tygblommor som man inte skulle få för sig att ha framme idag = samma sak gäller för dessa. Sparas till kort eller annat altrat.
  • Små cellofanpåsar - till julens godis. Titta här, här och här hur fantastiska Petra/Paradise har använt recyklade cellofanpåsar som. När ni ändå är där: glöm inte att kika runt på resten!!
  • Smått krafspynt som jag tröttnat på hamnar också i pysslerummet. Kan alltid användas till att dekorera en julig låda med.
  • Knappar. Innan jag hivar kläder så klipper jag bort knapparna. I alla fall om de är fina, dekorativa och/eller färgglada.



Klicka på bilderna för större storlek...

Bild 1: Syltburkar. De två olika rosa silkespappren kommer ifrån Victoria´s Secret. Det beiga med text kommer från House Of Blues. Burkarna är naturligtvis även de recyklade.
Bild 2: En Halloween-pimpad After Eight-ask med en överbliven julgranskula och ett litet spöke som i sig var rätt menlöst, men gjorde sig finfint i detta sammanhang.
Bild 3: Ytterligare en After Eight-ask + matchande tändsticksask. Bladen kommer från en gammal ljusmanchett
Bild 4: Sa jag att jag gillar att pyssla After Eight-askar förresten? Lite flugsvampar som ursprungligen kommer från någon julgrupp. Bakom tomten syns ett rött, glittrigt äpple som jag skulle gissa att jag räddat från någon vissnad amaryllis.
Bild 5: Här har jag tagit ett Pringles-rör och diskat ur. Pimpat upp det lite. Visst gör den rosa färgen detta till en helt perfekt förvaring av Juleskum?
Bild 6: Påsen på bilden är inte en recyklad påse, jag tar med den ändå för att visa vad jag menar. Men det finns en annan grej som är recyklat: den gråbeiga "mattan" (lilla kanten runt det mörkare bruna) är pappbaksidan från ett kollegieblock.
Bild 7: Den gröna knappen är räddad från något klädesplagg - det är dock min mamma som räddat den tror jag :-)


Sån är jag :-)
Vad sparar du på?


Mera ljus för att lysa upp vårt hus

När jag ändå var inne på ämnet... I tidigare inlägg funderade jag över hur årets adventsljusstake kommer att utformas. I går kväll gick jag igenom lite bilder från tidigare år, och då hittade jag 2008 års ljusarrangemang. Så här såg det ut då:

Ber om ursäkt för den taskiga bildkvaliteten. Det blev inte bätte än så med min dåvarande mobil, och någon riktig kamera ägde jag inte.


Klicka på miniatyren för större format.

Grön mossa, murgröna och minijulstjärnor. Flugsvampar i glas från Skansens glashytta (brukar köpa en flugsvamp varje år när jag är på julmarknaden) och småtomtarna som gömmer sig lite kommer från Cult Design. Detta blev lite av ett favoritår. Skulle kunna tänka mig att ha något liknande, men utan julstjärnor och istället med lite mer "naturkrafs", kanske lite nypon, rönnbär eller liknande. Någar kanelstänger för doften skull. Kanske.

Shoppat på Panduro :-)

Panduro i Solna Centrum har just öppnat i nya fina, dubbelt så stora lokaler som tidigare. Jag tycker om den nya butiken. Den har (uppenbarligen) plats för mycket mer prylar, butiken är heller inte lika rörig som den gamla butiken. Dessutom har de numera en massa godisprylar. Yippi, det var något jag saknade i den gamla butiken.

Nu har jag shoppat till årets adventsljusstake. Brukar göra nån form av ljusarrangemang varje år, antingen som adventsljusstake eller bara nåt myspys i alla fall. SÅ HÄR har det sett ut de senaste åren. Jag klurar på att ha årets adventsljusstake i ett stort runt vitt fat, med vita blockljus som pimpats med nedanstående siffror, grön mossa och Skansens flugsvampar. Tror jag. Eller så blir det som förra året men med siffrorna nedan... Eller så ska jag dekorera med polkagrisar. Eller med kastanjer. Eller... Med något annat. Jag har lite tid kvar att bestämma mig på :-)

Pepparkaksmuffins med lingon

Jag lovade mina arbetskamrater att baka muffins till imorgon. Morgondagen kommer nämligen att bestå till stor del av trååååkjobb (kuvertering) och då behöver man något att trösta sig lite med. Frågade om de ville ha hallon, blåbär eller kanske drottning? De två kollegor som var kvar på jobbet röstade på drottning.

När jag kommer hem och ska sätta igång med muffinsbakandet är jag inte alls sugen på något i den stilen. Inte alls, min sssöta. Det är ju snart jul, för sjutton gubbar. Så det blir (som rubriken liiite svagt antytt redan) pepparkaksmuffins med lingon.


I bakgrunden är min fina kakburk. Används INTE till kakförvaring, men mina muiffinsformar bor där. De prickiga, superfina muffinsformarna som jag använde ikväll kommer från IKEA. Måste erkänna att jag är lite besviken på dem. då de inte var det minsta greaseproof och dessutom förvandlades från vita till bruna av ugnsvärmen. Men de var fina i förpackningen i alla fall...
 

Och här kommer receptet:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 gram mycket mjukt smör
1½ dl strösocker
1 msk pepparkakskryddor
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt (eller 1½ tsk vaniljsocker)
En lagom skvätt yougurt (fil eller gräddfil eller mjölk funkar också. En skvätt är unggefär en matsked eller två)

2 dl frysta lingon

Lägg alla ingredienser utom yougurt och lingon i en matberedare och kör snabbt. Häll i yogurt och kör igen tills du har en slät smet. (därav att jag skriver "en skvätt" i receptet. Det ska bli en tjock, kladdig smet - men mycket beror ju på hur mjölet behagar bete sig...). När du är nöjd med konsistensen på smeten: rör i lingon.

Klicka upp i muffinsformar 12 normalstora muffinsformar.

200 grader (180 grader vid varmluftsugn) i ca 15-20 minuter

Blogvertiser?

Jag har anmält mig till en "tjänapengarsida" som heter Blogvertiser. Det handlar kort och gott om att man blir kontaktad för att skriva ett inlägg på begäran från någon annonsör och att man får pröjs för det. Tänkte att det kunde vara en kul grej, och ett lätt sätt att tjäna lite extra pengar.

Det var några veckor sedan jag anmälde mig. En vecka senare fick jag min första förfrågan om att skriva ett inlägg. Det man skulle skriva om då var sidan Book A Table (en tjänst där man kan boka bord på diverse olika restauranger online) Vilket jag hade kunnat göra om det hade varit de som stod bakom. Nu var uppdraget utformat på det viset att man skulle SKRIVA om Book A Table (som är en tjänst jag gillar). Men man skulle länka så att när man klickade på länken så skulle man inte komma till startsidan - nej, man skulle komma till bokningssidan för en specifik restaurang. Det tyckte jag var lite fult, så jag tackade nej.

Nu har jag fått förfrågan om ytterligare ett uppdrag. Den här gången är det inte lika fult utformat, men uppdraget är fortfarande utformat på så vis att de vill att jag ska skriva om mina upplevelser om ett specifikt område och infoga en länk som tar läsaren vidare till en sida som i sin tur hänvisar vidare till en massa andra sidor som man kan bränna pengar på. Men som sagt: i detta fall känns det inte lika fult

Jag kommer nog att tacka nej även till detta uppdrag. Jag har dessutom blivit mer skeptisk till Blogvertiser. Jag har inget emot att göra lite reklam MEN då ska det vara för något som jag står bakom. Och det ska vara på ett sånt sätt att jag inte LURAR er som läser. Om jag skriver inlägg som jag får betalt för att skriva så vill jag att det ska vara i stil med "Hej, jag har blivit ombedd att testa produkt X/sida Y. Jag tycker att den är bra på grund av anledning 1, 2 och 3, men anledning 4 drar ner helhetsbetyget. Och bara så att ni vet så har jag fått betalt för att skriva detta inlägg"

Jag har i alla fall skapat en ny kategori som heter Sponsrat Inlägg. Så om jag skriver inlägg som jag fått betalt för, eller om jag fått någon produkt gratis för att testa här på bloggen, så kommer dessa att hamna i denna kategori. Dessjutom kommer jag ALLTID att tala om att det är så i själva inlägget. Där har jag även lagt förra årets julklappstips från Cool Stuff. Tipsen är fortfarande still going strong om någon undrar. Jag har dessutom hunnit testat Spa Jelly Bath OCH köpt ytterligare två förpackningar så det var något jag älskade och kan rekommendera. Det inlägget tyckte jag dessutom var helt ok att skriva eftersom vitsen med hela inlägget var att vara tydlig :-)

Nu undrar jag vad ni tycker om sponsrade inlägg?
Jag blir jätteglad om ni lämnar en kommentar om detta.

Barn säger roliga saker ibland

Jag har inga egna barn. Men jag har en systerson på 7 år, så det är nästan som att ha barn. Eller nej, att vara moster är inte alls som att ha barn (speciellt inte när man bor 50 mil ifrån varandra). Men jag har i alla fall någon i min mentala närhet som jag älskar och som levererar sköna kommentarer.

För ett tag sen ringde syrran och garvade och berättade följande historia:

Storasyster: Vet du vad S sa tidigare i kväll?
Jag: Nej, jag har ingen aning.
Storasyster: Jo så här: Han satt i mitt knä och plötsligt säger han att Mamma. Du luktar inte som en RIKTIG människa. Du luktar som moster.
Jag:
Inte som en riktig människa?? (samtidigt som hjärnan går på högvarv för att fundera ut vad jag luktar. Luktar en riktig människa gott eller illa? Luktar JAG gott eller illa?)
Storasyster: Mmm så tänkte jag också, men jag hann inte fråga vad han menade innan han säger att Moster luktar polkagris!

Man kan ju undra vart de får allt ifrån? I det här fallet handlade det nog om mammans nyborstade tänder i kombination med att han en enda gång har varit med när vi har gjort polkagrisar. Men ändå?


Språkpoliser, se hit. Jag behöver hjälp.

Tittade in hos Amanda alldeles nyss. Där visade hon en massa fina bilder som hon hittat på Weheartit. Jag föll pladask för bilden där någon hade tagit cupcakes och förklätt dem till julgranar. Återigen något som måste noteras och provas. Faller försöket väl ut kanske även dessa hamnar på årets glögg.

Bild från weheartit        

Jag bestämde mig genast för att lämna en kommentar och tala om att jag blev lite kär i dessa julgranar. Där körde jag fast fullständigt. Cupcake är inte ett svenskt ord, men används helt naturligt vi vårt vardagsvokabulär. Men... Eftersom det inte är ett svenskt ord är det lite svårt att tillämpa våra vanliga regler.

Nu till dagens I-landsproblem: Hur tusan säger man ordet "julgranscupcake" på svenska i plural och bestämd form? Finns det någon språkpolis därute som kan hjälpa mig? För julgranscupcakes låter ok, men är inte i bestämd form. Det ordet avser inte just de där specifika godingarna på bilden, utan det ordet kan användas på precis vilka julgranscupcaces som helst.

Det här är en av nackdelarna med att vara människa. Små skitsaker som fastnar i huvudet, till ingen nytta alls. Suck.

Mera julbokstips: Monikas Jul

Har ni Monika Ahlbergs julkokbok än? Den har ju trots allt ett par år på nacken, den utkom redan 2009 tror jag. Jag lånade min systers bok och insåg att det bara fanns två alternativ: antingen köper jag boken själv eller så skulle systeryster aldrig någonsin få tillbaka boken. Gissa vilket alternativ jag valde?


Rätt gissat, jag köpte den så klart. Boken tilltalar mig av flera olika anledningar: För det första innehåller den mycket bilder. För det andra för att Monika Ahlberg inte pysslar med så mycket pekpinnar (vilket är gemensamt för de jag ständigt återkommer till; Anna Bergenström, Jamie Oliver, Nigella för att nämna några). Och för det tredje för att den inte BARA fokuserar på julbordet på julafton. Precis som i Nigellas julbok finns dessutom kapitel med mingelmat, drycker, godis och (att inga andra julböcker pysslat med det förut?) ett kapitel för rester. 

En sak bara: boken släpptes med svart och rött omslag 2009. Samma bok, olik utsida. 2010 kom en vit bok. Jag köpte den vita. Dumt. (man tänker inte alltid hela vägen när man handlar på postorder...) Det vita är en "mjuk" bok så det är värt att lägga 40-50 kronor till för att få en "hård" bok som håller lite bättre :-)



Detta tycker jag ser jättegott ut: pepparkakor med lingoncreme. Finns risk att det dyker upp några sådana på årets glöggfest :-)


Julbloggar.se

Viktigt angående registrering: Vet inte om ni lagt märke till att sidan julbloggar har uppdaterats? De flesta av er finns nog där vid det här laget. Merparten av de bloggar jag följer finns där i alla fall.

Jag registrerade mig där för länge sedan. Inget hände. Registrerade mig igen. Inget hände, så då drog jag iväg ett mail och undrade vad som händer och fötter. Fick svar av Jon, som driver sidan, att den blev en större hit än vad han räknat med och har därför inte haft tiden att administrera alla ansökningar. Han frågade även om jag hade lust att hjälpa till. Och det hade jag.

När jag började låg det ungefär 2-300 ohanterade länkar. Mycket reklam för viagra och annat skit som bara kunde rensas bort direkt. Sen såg jag att många hade gjort som jag, dvs registrerat sig flera gånger. Många av bloggarna var vid det här laget dessutom avslutade...

Som ni säkert förstår tog det ändå sin lilla tid att gå igenom länkarna. Många av anmälningarna var flera år gamla. De bloggar som jag INTE har godkänt är de som inte gjort som man blev ombedd om på registreringssidan, nämligen Det är gratis att vara med på julbloggar.se om ni länkar tillbaka. Skriv gärna ett blogginlägg och länka hit eller ännu hellre till hittajulklappar.se. Eller så har ni gjort det en gång i tiden och därefter ruttnat och tagit bort länken. Eller så hittade jag inte åt någon när jag letade för att kunna godkänna bloggen trots att det fanns en länk. I sånt fall hoppas jag att ni har överseende med det...

Idag (lördag 110916) finns ingen backlogg! Så ni som inte finns registrerade kan nog känna er träffade av ovanstående text. Men det är ju inget som inte går att ordna: Skriv ett blogginlägg och lägg till julbloggar.se eller hittajulklappar.se i er länklista och gör därefter en ny registrering så lovar jag att gå in och godkänna er :-)
Edit, söndag: Igår var jag in och godkände två bloggar. Det blev något fel. Så jag ligger lågt just för tillfället med att godkänna nya bloggar... Sorry
Edit, torsdag: Nu ska det vara i fas igen och de som blev felaktiga ska vara rättade.
Edit, 2011-10-05: Jag fortsätter att validera bloggar. Övriga frågor har jag ingen som helst koll på tyvärr. MEN... Ni som lägger till er och inte uppfyllt kravet enl ovan - dvs att ni länkar och skriver inlägg - kan jag inte lägga till. Jag kommer då att lägga en kommentar på er blogg med en länk till detta inlägg. Jag kommer dessutom att ta bort er anmälan (det är nämligen helt omöjligt att ha koll annars!) När ni har fixat kraven så: anmäl er igen :-)
Har även ställt frågan till Jon om vad jag ska göra med bloggar som INTE är julbloggar (även om man skriver om juliga saker ibland) och fått svaret att sidan är avsedd för julbloggar. Så er lägger jag inte heller till.

UnderbaraClara jular i P1

Oj vad glad jag blev när jag tittade in hos UnderbaraClara och läste inlägget om att hon ska ha ett julprogram i P1 under december. Yes! Husmorsskolan firar jul hemma hos UnderbaraClara kommer att sändas varje måndag (med repris på lördagar).


Har lånat bilden från UnderbaraClara

Så här skriver hon själv på sin blogg: Jag är så himla stolt och glad över att berätta att jag i december kommer fira jul med hela P1s lyssnarskara!  Jag och Erica gör en ny P1 produktion; Husmorsskolan firar jul hemma hos UnderbaraClara. Förstår ni hur mysigt det blir?! Varje måndag i december, med repris lördagar, kommer vi att baka, pyssla, stöpa ljus och pynta på bästa sändningstid. Så sjukt roligt! Jag längtar redan till julen.

Vet ni en sak: jag kommer att sitta bänkad framför radion. Kommer ni?

Receptskiss på juldessert

Som jag sa i tidigare inlägg är jag en sån person som läser och inspireras av recept. Jag har ständigt en pågående kokbok i sängen och en annan på soffbordet. Matlagningsprogram? Japp, jag ser de flesta.

Delar av min kokbokssamling. My own. My precioussssss. Jag får plocka bort några med jämna mellanrum så att de ska få plats. Jag är liiite orolig för att hyllan ska braka ihop, ni ser hur böjd hyllan är va? Dessutom kan jag berätta en liten hemlis: Jag har nog bara lagat sisådär 20-30 rätter totalt från alla dessa böcker. Enligt recept alltså. Men å andra sidan har de omformats till hur många andra recept som helst.

I morse hade jag en dessertskiss i hjärnan när jag vaknade, så denna måste dokumenteras pronto. Detta är ett hopkok som jag tror kommer ifrån när Heston Blumenthaal gjorde Baked Alaska i programmet In Search For Perfection, något recept på semifreddo med krossad maräng (tror att det var i onsdagens Jamies 30 minutes meal) och gårdagens fyndrecept på Gingerbread Brownie.

Nu tänker jag så här: Om man skulle göra nån form av "dubbelglass" i en avlång sockerkaksform? Först gör man en vaniljglass smaksatt med rårörda lingon. Den glassen ska frysas in i ett rör, lika långt som sockerkaksformen, som man formar av OH-film eller något liknande. Sen rullar man två smala "korvar" av pepparkaksdeg, återigen lika långa som sockerkaksformen. Därefter gör man ytterligare en vaniljglass som smaksätts med krossad pepparkaka och krossad maräng. Smetar ut en del av pepparkaksglassen i sockerkaksformen, lägger i rullen med lingonglass (med OH-filmen borttagen så klart), fyller på med mera pepparkaksglass, lägger i "pepparkaksdegskorvarna" och fyller på med den sista pepparkaksglassen.
Detta borde bli supergott och dessutom väldigt snyggt när man skär upp glassen i skivor.
Tål att testas. Men inte idag.


Fredagsmiddag V37

För några fredagar sedan hamnade jag och ett par kollegor i den vanliga "vad ska vi äta till middag, inte tacos nu igen"-diskutionen. Jag tipsade om några saker och Gabbi sa raskt att "Vad bra när någon bestämmer vad vi ska göra för mat, det här får du göra varje fredag!" Eftersom jag är en ganska snäll människa så gör jag som hon säger :-)

Så jag skapar helt enkelt en ny kategori här på bloggen som heter Recept - fredagsmiddag. Där skickar jag er vidare till ett recept som ser gott och lättlagat ut. OBS: många av recepten (flertalet om jag ska vara ärlig) har jag inte testat själv, men jag är ju en sån person som läser, inspireras, sover på saken och ett par dagar senare har tre, fyra recept bakats ihop till ett och sen föds något nytt när jag går och handlar.

Idag skickar jag er vidare till följande recept: Lövbiffslåda med senap (Min goda sida)


Tidigare fredagstips:
V35: Kantarell- och kycklinglasagne (eget recept)
V34: Wraps med lax- och kräftburgare (á la Hassel)

Gingerbread Brownie

Det är faktiskt lite synd om mig för jag är hemma och är sjuk. Men det innebär att jag har tid att surfa runt lite, och då hittade jag en blogg som inte är ny, men som jag totalt missat: Katarinas blogg Hovkonditorn. Där sprang jag på ett recept som bara måste testas: härligt kladdiga brownies med kluttar av pepparkaksdeg. Och eftersom jag A) älskar brownies och B) pepparkaksdegen är det godaste med pepparkakor blev det så klart kärlek vid första ögonkastet.


Bild och recept har jag lånat från Hovkonditorn.


Brownies med pepparkaksdeg och choklad
200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
100 g vit choklad
Valfri mängd pepparkaksdeg

Smält smöret i en kastrull. Blanda i den mörka chokladen låt den smälta i smöret. Rör till en jämn smet. Vispa ägg och socker lätt. Rör ner chokladsmeten i ägg-sockersmeten. Blanda sedan mjöl och salt och rör ner i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i en form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter). Hacka vit choklad och tryck ner i smeten. Tryck ner bitar av pepparkaksdegen lite här och var i brownien. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 12-17 minuter. Låt svalna och ställ i kylen. Kan frysas.


Det fanns en massa andra goda saker där, så knalla vidare till Hovkonditorn och spana runt lite vettja!

Julgodis och 100 dagar kvar

Om jag inte har räknat helt fel så är det 100 dagar kvar till julafton idag. Det är alldeles lagom lång tid tycker jag. Visst, jag längtar lite till jul, men det betyder inte att jag vill att det ska vara julafton om en vecka.

Den här tiden med planering tycker jag är rolig.
Just nu letar jag godisrecept för fullt.

Tänkte att jag skulle bjuda på lite godisinspiration:

Julgodis och lite till - En av mina favvojulbloggar tidigare år, jag håller tummarna för att bloggen kommer igång i år med. Inte bara recept  dessutom lite praktiska tips.
Min goda sida - Här finns det HUR MYCKET SOM HELST och det är svårt att låta bli att sätta igång med godiset redan nu. (länken går direkt till godiskategorin, men spana även in resterande recept)
Kryddburken - Samma här, nöj er inte med att kolla på godisrecepten, utan bli inspirerad av det övriga
á la Hassel - Tyvärr har bloggen inga kategorier, men kolla in arkivet på december (alla år).

Några av "mina" beprövade recept återfinns i kategorin Recept - Sött och gott


Kan även rekommendera Johanna Westmans bok Julgodis för små och stora sockerbagare. Mysig, varierad och bra. Vi testade några recept förra året och de var toppen. Det finns mängder med ytterligare recept som måste provas i framtiden. Jag lånade boken av min syster, tänkte att jag skulle kopiera lite. Satt där med mina postitlappar för att markera vad som ska kopieras, när jag upptäcker att det sitter lappar på i princip varje sida. Insåg ganska snabbt att det är lika bra att köpa den själv.

En sak bara: du som inte har boken sedan tidigare bör ta det lugnt med shoppandet ett tag. Boken kommer nämligen i en utökad nyutgåva i november, så om jag var du skulle jag vänta in den.

Pralinformar, doppgafflar, diverse dekorationer och så vidare kan man hitta hos exempelvis Lyckas med mat samt Bagaren & Kocken.

Världens (förmodligen) godaste kolasås

Lovade ju för nån vecka sedan att återkomma med receptet på en kolasås som jag hittat i Nigella Jul. Receptet är en del av en dessert som heter "Gördelsprängarpaj", och jag kan lova att det känns som om gördeln verkligen kommer att sprängas, speciellt när man som vi åt den som avslutning på en väldigt god annandagsmiddag.


Lagade denna paj förra annandagen, tyvärr tog jag inget kort då, så jag fick helt enkelt fota kokboken :-)

Botten består av en vanlig digestivebotten som "pimpats" med hackad choklad (375 gram digestive, 75 gram mjukt smör, 50 gram mörk choklad, 50 gram ljus choklad som mixas i matberedare och trycks ut i en pajform) Ovanpå det ska man smeta ut en liter färdigköpt kaffeglass (som man låtit mjukna lite för att den ska bli hanterbar....) Sen ska hela härligheten in i frysen medan man gör kolasåsen. När kolasåsen svalnat så ska den hällas ovanpå glassen och sen ska rubbet frysas igen.

Och nu till receptet på kolasåsen (i sitt originalutförande):
300 gram ljus sirap
100 gram ljust muscavadosocker
75 gram smör
en nypa salt
2 matskedar bourbon
1,25 dl vispgrädde

Häll sirap, socker och smör i en kastrull och låt det hela smälta på svag värme. Öka sedan värmen och låt koka i 5 minuter, stäng av värmen och tillsätt bourbun. Tillsätt sedan grädden och rör om till en sås.

Eftersom jag aldrig kan följa recept så gör jag det på mörkt muscavadosocker istället. Gillar den lilla lakristonen som blir av det mörka sockret. Dessutom brukar jag köra mörk rom istället för bourbun. Mest för att jag alltid har rom hemma och det känns onödigt att köpa en flaska bourbon bara för att ha ett par matskedar i en kolasås då och då.

Mitt favoritsätt att njuta denna fantastiska kolasås på är att hälla den varma såsen på röda vinbär direkt från frysen. Älskar brytningen mellan det söta och det sura, det varma och det kalla. Men då räcker det att göra en halv sats.


Lite nyfiken

Hej därute

Jag är lite nyfiken... De två senaste dagarna har det börjat dyka upp MÅNGA fler besökare än tidigare. Så nu är jag lite nyfiken på er... Hur hittade ni hit? Och kommer ni att komma tillbaka? Det vore trevligt tycker jag.

Lämna gärna ett avtryck så att jag hittar till er med :-)
Och ni som känner för det kan så klart alltid lägga till mig på bloglovin ----->


Blogcandy

Hittade just en blogcandy hos Lillblomman med fantastiska julpapper från Pion Design.
Jag vill vinna!


Fantastiskt god chokladkaka

I dag har Lilla O blivit döpt. Min gudson. I ett svagt ögonblick lovade jag mamma Marla att fixa en tårta. Jag åkte till dem innan dopet och levererade de tre T:na (tårta, tårtspade och termos). När jag kommer dit ber hon mig att hjälpa till att flytta en brontostor skänk. Inga problem, det fixar vi. När skänken NÄSTAN var på plats skulle jag bara krångla mig ut från ett hörn. Drämmer i tån. Nåt så inåt he---te. Det var nära att jag lärde barnen varenda svordom jag någonsin lärt mig. Men å andra sidan; någon måste lära dem det med (min mormor lärde mig allt jag kan). Nu haltar jag.

Men det var inte min tå vi skulle prata om. Vi skulle prata om choklad. Närmare bestämt en fantastiskt god chokladkaka med vit choklad- och hallonmousse



Tårtan (eller kakan ska man kanske säga) blev en succe.
Eftersom jag inte är någon hejare på att baka fick jag lov att hålla mig till säkra kort, så botten fick bli en kladdkaka enligt Åsas bästa recept. Har dock lovat henne att inte sprida receptet vidare, så tyvärr delar jag inte med mig av det. 

En grundregel när det gäller kladdkaka är mycket smör och riktig choklad, bara lite mjöl och en nypa salt. Så ska ni göra denna så använd er av ert gamla beprövade kladdkakerecept, eller leta rätt på ett som uppfyller dessa kriterier. Dessutom är det ju toppen att förbereda eftersom de riktigt kladdiga kladdkakorna blir bättre av att stå till sig en dag.

Den rosa chokladmoussen däremot är ett eget hemmabygge, och det är inget som hindrar att jag delar ut receptet på den.

Ingredienser:
200 gram vit choklad
3 dl vispgrädde
3 gelatinblad

150 gram hallon (frysta blir toppen)

Gör så här:
Dag 1:
Hacka chokladen fint.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Värm grädden, men den får INTE koka.
Smält chokladen i den varma grädden, se till att alla chokladbitar löser sig.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma gräddchokladblandningen. Se till att gelatinet löser sig ordentligt.
Täck med gladpack och ställ i kylen över natten. (tänk på att lägga gladpack direkt på smeten - inte bara över skålen - så att det inte bildas skinn)
Om du använder frysta hallon: låt dem tina över natten.

Dag 2:
Röran ovan blir väldigt fast, så bli inte panikslagen nu. Det är här hallonen kommer in i bilden... Låt hallonen rinna av lite och vispa sedan ihop hallonen och chokladröran med elvisp några minuter tills det blir fluffigt.
Bred ut röran på kakan.
Antingen kan man lägga på mera hallon som dekoration, eller göra som jag gjorde: pudra över lite kakao.

Smaskens som bara den.
Pröva vettja :-)

Och ni kommer väl ihåg vad Expressen hade på löpet för några veckor sedan? Om inte kommer en liten påminnelse här:

Idag går mina tankar till Stefan Livs familj

Vanlig morgon. Hade flyt och hann med tunnelbanan efter en lätt språngmarch utför rulltrappan. Hugger en Metro i farten. Slår mig ner på sätet, pustar ut och känner mig nöjd över att hinna med tåget. Slår upp tidningen och möttes av den fruktansvärda nyheten att Stefan Liv omkommit i en flygolycka. Inte bara Stefan Liv, utan ett helt hockeylag - Lokomotiv Jaroslavl - har sopats av mattan. Kände mig inte så nöjd längre. Snarare förtvivlad.


Bild lånad från www.hv71.se

Bilden ovan visar exakt hur jag minns Stefan Liv. Sprallig, glad, dansande. Varm. Kärleksfull. Hockeymålvakter brukar försöka ha "tuffa" saker målade på sina hjälmar. Han hade sin mamma. Är det inte underbart? Han har alltid varit ett charmtroll som till och med lyckats charma mitt Färjestadshjärta! Två av mina största minnen är just från slutspel när Färjestad mött HV71.

Minne nummer 1 är ifrån slutspelet 2002. Färjestad har haft en fantastisk säsong och allt har gått som på räls. Färjestad leder med 2-0 i matcher i semifinalen. Vinst i den tredje matchen och finalplatsen är kirrad. Men i slutet av matchen så kommer jag på mig själv med att sitta och verkligen hoppas att Färjestad inte ska göra fler mål, för att Stefan Liv har inte förtjänat att släppa in tvåsiffrigt (matchen slutade 8-0 och Färjestad vann senare SM-guld efter att ha slagit MoDo med 3-0 i matcher)

Minne nummer 2 är från 2009. Färjestad har just vunnit SM-guld mot HV71. Matchen vanns med uddamål (3-2 i matchen, 4-1 i finalserien). Jag sitter framför TV:n och jublar. En reporter sticker upp en mikrofon framför Stefan Liv. Normalt i det läget vore att "gnälla lite", skälla på domaren eller prata om nästa år, det känns tomt och tungt osv osv. Inte Stefan inte. Istället säger han att han är GLAD över att Jörgen Jönsson fick avsluta sin fantastiska karriär med ett SM-guld. Det är stort.

Idag sitter jag framför datorn och läser, tittar på bilder, gråter en skvätt. Mina tankar går just nu till hans fru och barn, och så klart till övriga anhöriga. Mina tankar går även till Ryssland. Tragedin är så klart ännu större där.

Måste ha befunnit mig i total radioskugga igår. Trots att det var gårdagens stora nyhet hade den helt passerat mig. Var i och för sig bortbjuden på middag, så det blev inte något tittande varken på nyheter eller sporten...



Läs mer:
SvD: Målvakten Stefan Liv död i rysk flygolycka  
DN: Hockeysverige framför sina kondoleanser         
Jnytt: Samlingssida med alla Jnytts artiklar om olyckan              
Aftonbladet: Så ska Lokomotiv Jaroslavl gå vidare
Aftonbladet/Lasse Anrell: Mitt i sorgen förstod nog alla att Stefan Liv blev odödlig

Blossa 11


13N54’20.11”89W43’33” Mellanamerika. Högsommar. Temperatur: 32°C. Luftfuktighet: 87%. Vidsträckta plantager vilar i skuggan på kaffeodlingen Finca Las Delicias, El Salvador. Arabicaträd sträcker sig mot solen. Samtidigt i Sydeuropa: Eftermiddag. Lätt bris. Solmogna druvor slumrar i tunga klasar på vinodlingarnas sluttningar. Tre sorter väljs omsorgsfullt ut för att förädlas och färdas långt bort. Sverige. Temperatur: -10°C. Rimfrost. I den nordliga midvintern sker det omtumlande mötet; två vita viner bryter av mot den rundade Arabicasmaken, medan det tredje förstärker kaffets karaktär. En ny upptäckt. En förening av mörkrostad elegans och Blossa starkvinsglögg.

Jag jublade inte direkt av lycka när jag fick höra smaken presenteras. Jag och kaffe... Jag är ju en themänniska, jag klämmer i mig minst 4 liter om dagen! Har nog inte klämt i mig 4 liter kaffe ens om jag lägger ihop hela min livstid. Men jag tänker inte måla fan på väggen. Inte än.

Om inte annat tyckte jag att det är... hmm... ett spännande val. Dessutom kommer flaskan att matcha mitt vardagsrum. Alltid något :-)

En nyhet för i år är att glöggen släpps redan i oktober. Skönt att slippa vänta till första november som tidigare år :-)

Däremot är jag VÄLDIGT nyfiken på den nya lättglöggen med äppelsmak. Den vill jag ha tag på så snart som möjligt. Dessutom matchar den mina köksgardiner så den kommer att vara sååå snygg på köksbänken.

Vad tycker ni andra?
Har ni också förhandsbokat?



Produktbeskrivning och bild har jag snattat från www.blossa.se.


Sådärja

Nu ska problemet med RSS vara löst. Lyckades dra på mig andra problem under tiden, bland annat att man inte kunde lämna kommentarer.

Nu ska båda problemen vara lösta. Hoppas jag. Testa vettja :-)
Har helt enkelt återställt kodmallarna, så nu har jag lite "fix och pill" att ordna med, men det får lösa sig senare.

Om fler än jag har RSS-problem så berodde det (i mitt fall) på att jag hade en gammal kod. Kolla om du har inställningarna för RSS 0.91 = problem, eller för RSS 2.0 = ska fungera.
Men be mig inte förklara mer än så...

Tack Carolina på blogg.se:s support för ditt tålamod...

Obs: Det verkar som att ni blogspot-bloggare som har mig i er länklista sedan tidigare måste radera mig och lägga till mig på nytt - i alla fall om ni vill få det serverat när det finns nya inlägg här... Och det vill ni väl?