...och stora havet

Oj vad han är bra. Jakob Hellman.
Har just sett en fantastisk konsert med honom på Gröna Lund. Nu sitter jag och Mia på en spontanfest hemma hos mig och dricker glögg (Blossa 09) och lyssnar på honom och njuter. En varm, härlig känsla i magen som faktiskt inte alls har med glöggen att göra.



Tyvärr spelades inte min vavoritlåt Tango i Nizza på kvällens konsert, men det kan jag leva med.

Dagens julklappstips blir alltså att köpa hans första och enda skiva ...och stora havet. Till vem? Vem som helst som inte redan har den!!!!

Nigella Jul

Jag älskar Nigella Lawson. Älskar.
Utifrån vad man ser på TV är hon en person som jag faktiskt skulle vilja lära känna på riktigt. (till skillnad från några av våra svenska TV-kockar...)

För nåt år sedan släppte hon en julkokbok. Den är helt underbar, vet inte hur många gånger jag läst den nu. Jag gillar att hon blandar anekdoter och recept. Jag gillar att den är uppdelad i kapitel utifrån händelser snarare än vilken sorts recept det är. Jag gillar att det finns tips på vad man gör av resterna. Och sen ÄLSKAR jag att vartenda litet recept i hela boken är försett med en liten tipsruta med hur man bäst förbereder, vad som funkar att frysa, och om man kan laga hela eller delar av receptet nån dag innan så att man slipper bli ett kortisolmonster innan gästerna ens hunnit anlända.



Boken innehåller bland annat kapitel om adventspartaj, julunderstöd (dvs snabbt och enkelt, för frysen idag, laga mat på 3 minuter lite senare) kakbak, ätbara julklappar, julbrunch och varma drycker.

Visst, det är inte en svensk jul hon beskriver. Men å andra sidan betyder det bara att det svenska julbordet saknas (men där har nog de flesta redan ett rätt beprövat receptlager - vill man laga sig en turkey dinner till jul- eller annandagen var i alla fall jag rätt lost. Men nu är jag inte det längre).

Jag har redan två rätter i boken som jag inte förstår hur jag har kunnat leva utan. Det ena är chilisylten. Det andra är en helt fantastisk kolasås. Kolasåsen är en del i desserten "Gördelsprängarpaj". Smaka på det ordet... En digestivebotten där kexen mixats tillsammans med ljus och mörk choklad och tryckts ut a lá cheesecake i en form. Därefter ska det läggas på en kaffeglass och detta ska sedan toppas med den mest underbara kolasås du någonsin kan föreställa dig. Och eftersom man inte bara kan äta en bit så sprängs gördeln (om man var dum nog att behålla den på under desserten alltså - själv förespråkar jag bekväma kläder...)

Återkommer med recept på kolasåsen en annan dag.

Kantarell- och kycklinglasagne

Häromdagen var jag på Hötorget och plockade svamp. Fick ihop ett kilo på mindre än 30 sekunder, och med tanke på hur mycket bensinen kostar nu för tiden (om man nu hade haft en bil) är det nog billigare att köpa kantareller för en hundring kilot än att plocka dem själv. Men jag förstår att många finner det avkopplande att vara ute och leta.

Jag tillhör dem som INTE blir avkopplad av att plocka svamp.
De få gånger jag gett mig ut i svampskogen har det enbart lett till frustration - hur kan man bli annat än frustrerad när det enda man hittar är gula löv! Löv, löv och åter löv. Inte en endaste kantarell har jag hittat. Någonsin.

Nåväl: där stod jag med ett kilo kantareller. Butiken hade erbjudande på kycklinglårfilé. Jag hade lasagneplattor i massor och en kväll över. Vad göra? Jo, det enda rätta var att sätta igång med ett storkok med lasagne.


Lasagne är inte vidare vacker mat. Men det är gott, och det är ju huvudsaken.

Recept:
Lasagneplattor (vet inte hur många, men det gick inte åt ett helt paket i alla fall)
½ påse riven ost

Kyckling/kantarellfyllning
1 kg kantareller
9 hg kycklinglårfilé (eller nån annan del av fågeln)
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 burkar hela konserverade tomater (mycket godare än krossade om du frågar mig)
salt, peppar, oregano, socker
Smör/olja till stekning

Fräs lök och vitlök i en stor gryta. Häll på tomaterna och klipp sönder dem. Krydda. Glöm inte socker!!
Dela kycklingen i tärningar, ca 1 cm stora. Bryn den, men stek inte ihjäl den stackars fågeln (den ska puttra i en gryta och tillagas i ugn, så det gör faktiskt ingenting alls om den är lite rosa just nu). Krydda. Häll sedan över kycklingen i tomatsåsen.
Fräs kantarellerna, krydda och häll sedan över dem i tomatsåsen. 
Smaka av, krydda på lite mer (det behövs säkert) och låt puttra medan du gör ostsåsen

Ostsås
1 l mjölk + lite extra till redning
3 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
2-3 msk kantarellfond
salt, vitpeppar
2-3 msk mjöl till redning
½ påse riven ost

Värm mjölk, grädde, senap, fond, salt och peppar. Blanda redning på mjöl och mjölk och häll i. Koka nån minut under omrörning till lagom tjock konsistens. Blanda i osten och rör om.

Sen är det bara att sätta igång och montera ihop lasagnen:
ostsås i botten, sen lasagneplattor, kycklingröra, ostsås och så vidare. Se till att översta lagret är ostsås. Sen på med lite riven ost.

Tillaga i ugn 200 grader i 30 minuter.

Jag gillar att göra portionsformar med lasagne. De där folieformarna i portionsformat är perfekta. Lägg bara ihop lasagnen och skit i att tillaga den. Frys in direkt istället. Ställ sedan in de djupfrysta formarna i en kall ugn ställd på 200 grader. Behåll locket på. Från det att ugnen har blivit varm ska de tillagas i ca 35-40 minuter. Låt locket vara på under den första halvan av tiden. Receptet räcker till 8 portionsformar, men det går åt BETYDLIGT mindre ostsås när man gör småformar. Om du gör småformar rekommenderar jag dig att halvera receptet ovan...

Jag vet att detta är en julblogg. Men vad fan, det är ju bara augusti och man kan inte var julig varje dag. Men om inte annat kan det kanske ursäktas med att om du lagar detta för frysen nu kan du bara sätta in den i ugnen nån kväll i december som du behöver använta till andra saker än vardagsmatlagning :-)



En fråga om kod och länkar

Blogspot har en fiffig funktion...
De bloggar man länkat till sorteras utifrån när senaste inlägget skrevs, inte som hos blogg.se, där de ligger i bokstavsordning :-( 

Nu undrar jag:
Kan jag möjligtvis ha plockat bort någon kod när jag gjort om designen på min blogg. För trots att jag finns på flera användares länklistor ligger jag alltid längst ner, trots att andra blogg.se-användares bloggar hoppar upp när de publicerat nya inlägg.

Ni kan se vad jag menar på exempelvis http://tinasjul.blogspot.com/
Om ni kollar in hennes länklista så finns en massa bloggar som sorteras utifrån när senaste inlägget publicerades. En himla massa länkar är till andra blogg.se-bloggar.
Medan "Tomtens Dotter" ligger bland de sista, utan tidsangivelse.

Och eftersom det finns tidsangivelser på de övriga blogg.se-bloggarna GISSAR jag att jag plockat bort något eller att det är någon uppdatering som JAG måste göra... Eller?

Någon som vet svaret?

Tack på förhand

Edit: Lisas Vinterland svarar följande
Hej! Jag försökte lägga till dig i min länk-lista. Då får jag detta meddelande: "Ingen feed kunde hittas för den här webbadressen. Blogginlägg och tid för uppdatering kommer inte att visas. Vill du ändå lägga till webbadressen?"

Om det kan vara till någon hjälp...




Sylt och pannkaka

Idag ska jag till finaste Klooooonen (i och för sig min enda klon, men hon hade varit finast även om jag haft flera) och ha mys. Solen skiner och vi har planerat att sitta på balkongen och dricka oss lite småfulla på rosé.

Imorgon ska vi äta pannkakor till frukost och eftersom jag under året - på nåt underligt vis - har gått och fått någon genetisk defekt som yttrar sig i en längtan att sylta och safta så är kyl och frys fyllda. Alltså tar jag med mig några burkar.



Burken med rosa lock innehåller en blandsylt på röda vinbär, krusbär och jordgubbar.
Burken med brunt lock innehåller chilisylt
Burken med blått lock innehåller en blåbärssylt med vit choklad, ett recept som jag hittade i boken Gott Att Ge Bort av Linnea Siedel.

Chilisylten är för övrigt ett recept som kommer från Nigella Christmas. Jag gjorde den första gången förra hösten och sen dess är jag fast! Den är god till ta mig fan allt. En riktig höjdare ihop med gorgonzola. Eller att lägga en klutt på skinkmackan. Eller som tillbehör till kött och pommes-middagen. Till det mesta helt enkelt. Jag kan inte vara utan den.

HÄR finns receptet. Hur lätt att göra som helst, och alla jag testat den på älskar den (vilket gör att det inte är helt fel att ha nån extra burk stående i kylen, så har man alltid en "gå bort"-present redo) Hållbarheten är ungefär ett år, men när man väl öppnat burken bör den ätas inom en månad.

Kära tomten

Hej pappa
Tänk att det skart är jul igen. Gissar att ni har fullt upp på Nordpolen nu, med allt som ska förberedas inför julen. Gissar att nissarna jobbar dubbla skift nu?

Tänkte passa på att lämna en liten önskelista.
Jag vet att jag sedan många år är vuxen, men... Eftersom december innehåller både jul och födelsedag blir det ju lite lättare om du får lite guidning på vägen.

Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk är en ny bok av Mia Öhrn som jag tycker verkar toppen. Förresten: Man kan provläsa boken på Bokus och den verkar alldeles... Alldeles underbar. (Mia släpper dessutom en julbok i år. Men den vill jag inte vänta med till december, så den kommer jag att köpa själv. Boken heter Julens Godsaker och släpps 2011.09.01 om man ska tro Bokus, men om man ska tro på Bokia får man vänta till 2011.09.12)

Sen är jag ju en riktig Harry Potter-dåre. Och eftersom alla filmerna är släppta nu räknar jag iskallt med att det släpps en DVD-box med alla åtta filmer innan julhandeln drar igång på riktigt. Det vore toppen.




Blossa 11

Har sett att flera bloggar skrivit om detta redan, men det kommer en liten repris här:

6:e september
kommer Blossa att presentera årets glögg.

Här är de smaker som varit tidigare år:

2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron och Armagnac
2006 Lingon och enbär
2007 Havtorn och kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran


Av dessa är 2007 och 2009 mina absoluta favoriter.
2010 och 2006 är de jag gillat minst.

Om jag fick välja en smak på 2011 så skulle det bli blodapelsin och ingefära. Men nu är det ju inte jag som väljer, utan hon. Snacka om att jag vill ha hennes jobb.

Lämna en kommentar vettja:
Favoritår?
Och vad skulle årets glögg smaka om du fick bestämma?

Julfrågor

Hittade följande lista hos Lisas vinterland så jag vill oxå vara med och svara :-)


1. Hur mycket längtar du till julen just nu på en skala 1-10?
Lite lagom bara. Alltså jag håller på och planerar lite, läser recept och så. Men det betyder inte att jag vill att det ska vara första advent nästa söndag. Skulle nog säga att jag är en 4 på skalan. Helt planenligt med andra ord :-)

2. När vill du att första snön faller?
I oktober. Men den behöver inte stanna kvar då... Bara så att man hamnar i lite stämning och kan sitta på ett mysigt fik och dricka varm choklad (en personlig tradition - den dagen första snön faller SKA jag till ett fik och dricka choklad och titta ut genom fönstret)
Men den snö som ska ligga kvar vill jag gärna ha tidigt i den veckan som slutar med första advent :-)

3. Köper du levande gran, hugger en själv i skogen eller använder plastgran?
Äkta plast rakt igenom. Så har det alltid varit och kommer nog att förbli. Jag har inget emot äkta gran, men de barrar. Så om jag någonsin bor ihop med någon som insisterar på en äkta gran så visst. Men det innebär samtidigt att den personen övertar dammsugningsansvaret fram till midsommar. Punkt.

4. Har du redan börjat förbereda inför julen, isåfall vad?
Japp. Jag gjorde snaps häromdagen och har skrivit lite planeringslistor. Dessutom blir det ju alltid en del förberedelser redan i mellandagsrean, men det räknas inte riktigt. Det är ju mer avslutning på föregående jul :-)

5. När tycker du det är okej att börja med julens sysslor?
När man känner för det. Jag känner för det nu.

6. Finns det något du vill göra annorlunda detta år mot för tidigare år? 
Julen i sig är alltid toppen. Det blir lätt så när man har världens bästa familj. Men det jag SKA göra annorlunda är att jobba mindre (dvs hålla mig till mina 38,75 arbetstimmar i veckan) för att kunna njuta mer av hela december. 

7. När börjar du köpa julklappar? För sent eller i god tid? 
Jag börjar när jag hittar något att köpa, när jag springer på något. Brukar alltid vara klar med det mesta senast i mitten av november. Men det finns alltid nån "jobbig jävel" där jag inte har någon som helst idé om vad jag ska köpa (vanligtvis svågern, men förra julen var det min dåvarande pojkvän. Han blev jag klar med först sista helgen innan jul...)

8. Om förra julen fick betyg, vilket skulle du ge? Motivera.
MVG. Julen var som vanligt underbar, men annorlunda. Tre personer som tillkom (till julfirandet, inte till världen) och två som gått bort under året. Därav att den blev annorlunda.

9. Föredrar du att vara många eller få på julafton?
Lagom. Vi är en väldigt liten familj. Bara mamma, pappa, syster, svåger och systerson finns med så blir vi precis lagom många hur många vi än blir :-) 

10. Om du fick välja; nämn tre personer du skulle vilja spendera en julhelg med och varför.
Min familj. Även om de är fler än en person så är de en enhet, så jag fortsätter med två till.
Frank Sinatra. Så att han skulle få sjunga en massa julmusik för oss.
Nigella Lawson. Så att hon får äta ett svenskt julbord på julafton, och så att vi får äta en riktig turkey dinner på juldagen. Förhoppningsvis kan jag även lära mig något :-)


Nubbe

Efter att ha suttit och läst Monicas Jul i några veckor blev jag plötsligt sugen på att göra snaps. Konstigt hur min hjärna funkar. I år har jag lusläst snapsrecept och senapsrecept. Jag dricker inte snaps och jag äter verkligen inte senap. Underligt. Undra om det är utmaningen i att laga något "gott" men ändå inte tycka om det själv?

Blev som sagt inspirerad av Monicas jul. Det finns rätt många recept där, men som vanligt kan jag inte hålla mig till recept utan måste sätta ihop 4-5 stycken till något eget haha... Och blir det inte gott som nubbe kommer det om inte annat att vara dundergott att blanda en Ginger Ale-grogg på :-)

Så här gjorde jag i alla fall:

50 cl renat
Skal av en apelsin
Skal av en citron
en liten bit ingefära
en kanelstång
en halv vaniljstång
1 tsk socker
1 tsk kardemummakärnor

En stor burk:
Jag skalade citronen och apelsinen med potatisskalare och skar sedan bort allt vitt som råkat följa med. Ner i burken. Skrapade ur vaniljstången och la rubbet i burken. Därefter åkte socker, kanel, ingefära, socker och kardemumma ner. Sen spriten.

Innan jag går och lägger mig ikväll ska jag fiska upp ingefäran.

Sen får jag skaka burken en gång om dagen i ca en vecka, sen ska den silas.

Edit, dagen efter:
Snapsen smakade inte tillräckligt mycket ingefära igår, så den ligger kvar.
En till kanelstång fick också åka ner i burken.

Däremot är citrusskalen bortplockade nu.

To be continued i guess :-)

Edit, en vecka senare:

Nu är snapsen silad och upphälld på flaskor.
JAG tycker att jag lyckats, så det får nog faktiskt bli en lilling för mig på julafton (för första gången i mitt liv). Det enda jag grubblar på är följande: Eftersom jag - som ju inte dricker snaps - tycker att den är god... Undra då om folk som faktiskt uppskattar en nubbe kommer att tycka om den...?


Nu är det jul igen...

ju-ju-ju-ju-jul igen
Nu är det jul igen
ju-ju-ju-ju-jul igen
Nu är det jul igen
Nuuuu äääär det juuuuuuul

Näe inte riktigt va... Men faktum är att jag har haft julkänslor i flera veckor, och jag beskyller mitt ex för den saken. Jag och Jocke träffades för drygt ett år sedan, i början av sommaren. Ni vet hur det är... Man har naturligtvis en massa saker inplanerade och det visade sig att vi under hela förra sommaren hade EN obokad helg tillsammans. Samt att vi naturligtvis lyckades misstajma våra semestrar helt. Anyway, nu håller jag på att göra en kort historia lång märker jag, så frågade han om jag ville följa med på fest till hans kompisar som jag - då - aldrig träffat tidigare. De har nämligen en egen tradition. Jul i Juli. Smaka på den. Fatta hur deprimerande det var att inte kunna följa med för att jag hade andra saker planerade.

Men i år kunde jag följa med. För en dryg vecka sedan firade vi jul med skinka, sill, köttbullar, janssons, hemlagad senap, prinskorv, kola, alladin-ask, julgran, adventsljustakar, Kalle, Arne Weisse och hela faderullan.

Helt underbart.

Som ni säkert förstår satte det igång julhjärnan. Kolla kokböcker efter nya recept som man kanske inte törs testa till jul eftersom man har begränsat med tid. Koka kola. Pyssla fina påsar att stoppa kolan i. Dricka glögg.

Sweet.

Men nu är julhjärnan som sagt på högvarv. Ikväll har jag roat mig med att skriva en liten planeringslista och klura ut vad folk ska få i julklapp - de första julklapparna inhandlades för övrigt för tre veckor sedan.

Så då återstår det bara att hälsa er välkomna till JULEN