Blog Candy

Trillade över en candy hos Tinas Jul.
Knalla dit, berätta om din favoritjulfilm och va med och tävla du med :-)


Idag har jag varit lite duktig

Vaknade tiiiidigt. Hungrig som fan, vilket förvånade mig.
Plockade lite i köket och diskade upp.
Åkte in till stan och shoppade julklappar åt J - äntligen klar med samtliga :-)
Hem, kolla sport (okej, det kanske inte faller in under kategorin "duktig", men det var kul) och under tiden slå in julklappar.

Därefter: En sats Rocky Road.
Därefter, part 2: En sats kola (muscavado och rom)
Därefter, part 3: En sats kola (choklad)

Tänkte hinna med en vända kola till, och kanske städa upp lite innan det är dags att sova.

Jag är nöjd.
Sådärja, nu har jag skrutit färdigt om min egen förträfflighet haha.

Rocky Road

När Leila gjorde Rocky Road i "Leilas Jul" 2007 drabbades hela Sverige (inklusive undertecknad) av Rocky Road-feber. Idag har jag gjort ett lass, naturligtvis med modifierat recept - eftersom jag aldrig kan göra som det är tänkt från början... :-)

Mitt modifierade recept:
300 g mörk choklad 
400 g ljus choklad 
1 msk Nutella
2 påsar Dumlekola
1 påse Maltesers 
2 nävar mini marshmallows 
2 dl salta cashewnötter 
2 dl skalade pistagenötter

Gör så här
1. Smält hälften av chokladen på låg värme i vattenbad tillsammans med Nutellan.
2. Hacka resten av chokladen fint, och rör ner i den smälta chokladen. Blanda sedan i samtliga ingredienser (tänk på att inte röra för mycket efter att du tillsatt minimashmallows - de smälter!)
3. Fyll smeten i en form, i ett cirka 3 cm tjockt lager 
4. Strö över lite mer minimashmallows och låt sedan stelna.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Om du har någon japansk butik i närheten kan du köpa sushilådor och göra i. Satsen ovan räcker till 4 take-awaylådor.

HÄR är Leilas originalrecept.


Världens bästa kolarecept

Grundrecept:
50 gram smör
3 dl grädde
250 gram (3 dl) strösocker
200 gram (1½ dl) ljus sirap

Gör så här:
1. Klä en form, ca 15x25 cm, med bakplåtspapper.
2. Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
3. Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite.
4. Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ta av den vid ca 127 grader)
5. Häll upp i formen
6. Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.

Variationer:
Chokladkola:
1½ msk vaniljsocker och 3 msk kakao blandas med strösockret.
Följ sedan grundreceptet.

Vaniljkola alt 1:
1½ msk vaniljsocker blandas med strösockret.
Följ sedan grundreceptet.

Vaniljkola alt 2:
Följ grundreceptet.
Låt kolan svalna i kastrullen ett par minuter efter steg 4, tillsätt sedan 1 msk vaniljessens och rör om innan du häller upp smeten i formen.

Vuxenkola:
Följ grundreceptet.
När kolan nått önskad temperatur i steg 4, tillsätt ett par matskedar whiskey, rom eller cognac direkt och låter den fräsa till i kastrullen. Rör om innan du häller upp smeten i formen.

Byt ut sockret:
Byt ut strösockret mot 250 gram farin eller muscavado.
Följ sedan grundreceptet.


Detta är faktiskt det enda kolarecept du någonsin behöver, jag lovar.
Men ett tips: Gör inte samma misstag som jag gjorde: Jag använde smörgåspapper istället för bakplåtspapper. Detta ledde till att kolan fastnade så in i h-----ete, helt omöjligt att skära i bitar. Jag fick skrapa loss med kniv och koka om skiten...

Lycka till

Bloggtorka

Nu har det varit lite kaosartat ett tag. Har fullt upp med att hinna med mitt riktiga liv, det är saker som ska avslutas på jobbet, det är julklappar som ska handlas, julgodis ska lagas och nånstans mitt i allting ska jag hinna umgås med J, mina vänner och helst också få tid över till att göra absolut ingenting.

Det går så där med den saken.

Suck.

Cool Stuff

För några veckor sedan fick jag chansen att beställa varor för 400 riksdaler från Cool Stuff mot att jag recenserade dem på bloggen. I går landade ordern, så nu är det dags att recensera:

Först och främst: Webbshoppen är väldigt underhållande. Det är stor humor att läsa deras produktbeskrivningar. Sen gillar jag att kundvagnen inte töms om man blir avbruten och glömmer bort att man höll på att beställa - den ligger kvar i flera timmar (kanske längre, vad vet jag)

Sen själva beställningen: Snabbt och smidigt. Jag beställde i lördags. Måndag morgon hade jag ett mail som talade om att beställningen hade skickats, samt med en länk så att jag kunde följa paketet. Igår tisdag landade det hos mig.

Jag beställde:
Cyber Clean
(2 st) nån sorts rengöringsslime som kan användas till äckliga tangentbord, fjärrkontroller och annat som blir snuskigt. Testade att rengöra min fjärrkontroll med denna. Funkade alldeles utmärkt. Luktar citron och alkogel, så doften är fräch. Nu kommer den att få följa med mig till jobbet så att jag kan rengöra mitt tangentbord där :-)

Eftersom jag är en frusen rackare så beställde jag även lite värmepåsar. Tänkte att det skulle vara fiffigt att har med sig på festivaler till sommaren. Jag beställde ett 20-pack och testade en av dem igår. Tyvärr blev påsen inte varm, men jag hoppas att det var ett "måndagsexemplar" - med tanke på de övervägande positiva kommentarerna. Har ju 19 stycken kvar som jag kan prova.

Nästa pryl på listan blev en present till J. Då han sedan tidigare har det blodiga duschdraperiet passade jag på att köpa en matchande matta. Det var dessutom rabatterat i lucka 4 i deras rabattjulkalender. J blev glad.

En sak som jag inte hunnit testa är två olika badvarianter: Spa Jelly Bath och Gelli-Baff. Båda är ett pulver som man häller i badkaret.
Spa Jelly Bath beskrivs så här: SPA Jelly Bath är ett pulver du häller i ditt badkar som på några minuter gör vattnet inte bara väldoftande av lavendel, jasmin och bergamot utan det förvandlas även till en trögflytande spagelé av tusentals små pärlor! På grund av dess fastare form håller vattnet värmen 3-4 gånger längre än vanligt vatten så att du verkligen kan ligga och lyxa och slappna av som på ett riktigt SPA. När (om?) du så småningom tröttnar häller du i en skvätt av det medföljande specialpulvret och vattnet blir som vanligt igen, så det kan rinna ut genom avloppet som gammalt vanligt trist vatten. Och du stiger upp - ren, mjuk och avslappnad efter en soft lyxupplevelse utöver det vanliga.
Titta in i helgen vettja, då har jag hunnit testa den och kan skriva en riktig recension.

Gelli-Baff är nog mer anpassad för kidsen. Räcker till 40 liter vatten och finns i olika glada färger. Min tanke är dock att den blir perfekt till sommarens njutstund med fotbad, rosévin och en bok, sittandes ute i kvällssolen.

Återstår bara en sak: att säga Tack så mycket, Cool Stuff. Och god jul!

Kära Tomten

Hej pappa
Ber om ursäkt för att min önskelista kommer sent, men du vet hur det är... Jag vill gärna invänta min födelsedag innan jag postar listan till dig. Det är ju så synd om du kommer med något som jag redan har fått. I år vet jag inte riktigt vad jag ska önska mig. Det känns som om jag har allt jag behöver och mer därtill, men...

Jag fick nya knivar av syster+familj. Toppen, det är verkligen något jag behöver. Jag har dessutom sett ett fiffigt knivblock som skulle hjälpa mig att hålla knivarna schyssta i framtiden: Bodum Bistro (vitt är snyggast hos mig)

Jag skulle vilja ha en sommarmorgonrock. En tunn sak som man kan ha även när det är varmt.

Monica Ahlbergs vita julkokbok.

Hoppas att ni inte har det för kallt på Nordpolen.
Hälsa Tomtemor från mig.

Kram från din dotter.

Hipp hipp hurra

Jag må jag leva, jag må jag leva, jag må jag leva uti hundrade ååååååååååååååår

Recepten från glöggfesten:

Gårdagens glöggfest var en mycket lyckad tillställning. Hoppas att gästerna oxå håller med mig :-) De flesta gick härifrån mätta och belåtna, och eftersom många har efterfrågat recepten så: håll till godo.

Menyn:
Glögg (så klart)
Russin och skållad mandel
Gorgonzola och Kvibille gräddädel
Pepparkakor
Choklad och pepparkaksmuffins (dela receptet på 3 så blir det 12 normalstora muffins)
Polkabräck
Kryddiga nötter (har modifierat detta recept på Union Squares barnötter
Ädelostbollar
Skinksnittar
Leverpastejsnittar
Baconlindad ölkorv med sweet chili-dip 


Kryddiga nötter
500 gram blandade nötter
2 msk grovhackad färsk rosmarin
½ tsk cayennepeppar
1 msk honung
2 tsk Herbamare örtsalt 
1 tsk pepparkakskryddor
1 msksmält smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda nötterna på en långpanna och rosta i ugnen i 10 minuter.
3. Rör i hop kryddorna, sockret och det smälta smöret.
4. Vänd nötterna i det smaksatta smöret och servera dem varma.



Ädelostbollar
Lite svårt att skriva recept på detta - höftade mig fram, men jag gör ett försök...
Tala gärna om vad det är innan gästerna hinner smaka - Jag har lite mörkt hemma, så en av gästerna trodde att  det var köttbullar. En annan trodde att det var tryffel. Båda två blev ganska förvånade
:-) 

1 förpackning Kvibille Gräddädel
50 gram Philadelphiaost
En ca 7 cm bunt pepparkakor, krossade så att en viss del är grovt grus och resten är smulor till själva bollarna
Ytterligare pepparkakor att rulla bollarna i - FINT krossade

Gör så här:
1. Smula sönder ädelosten 
2. Blanda med Philadelphiaosten och sedan med den krossade pepparkakan.
3. Forma till små bollar och rulla i mer krossad pepparkaka

Förbered: Gör steg 1 och 2 dagen innan partajet. Rulla bollarna på morgonen.



Skinksnittar
8 skivor mjukt tunnbröd (rektangulärt)
400 gram kokt skinka
100 gram philadelphia
2 msk äppelmos
1 msk dijonsenap
2 msk vanlig sötstark senap
Santa Maria Forest Blend

Gör så här:
1. Blanda philadelphia, äppelmos, senap och Forest Blend. Bred ut på tunnbrödet.
2. Lägg några skivor skinka på varje tunnbröd och rulla ihop
3. Skär i munsbitar

Förbered: Gör steg 1 och 2 dagen innan partajet. Skär i snittar vartefter det går åt.



Leverpastejsnittar
Vörtbröd, varje skiva skuren i 4 bitar
200 gram leverpastej (jag använde Arbogas bredbara)
50 gram Philadelphiaost
2 msk mörk rom (jag använde Captain Morgan)
1 msk grönpeppar, krossad
Herbamare örtsalt
Rödlöksmarmelad

1. Blanda leverpastejen med philadelphia, rom och kryddor
2. Bred en klutt på varje brödbit och lägg på en klick rödlöksmarmelad.

Förbered: Gör i ordning leverpastejsgucket dagen innan. Då hinner kryddorna utvecklas lite oxå. Gör i ordning snittarna vartefter.



Baconlindad ölkorv med sweet chili-dip
15 ölkorvar
3 paket bacon

2 dl creme fraiche
Sweet Chili-sås efter smak

Gör så här:
1. Skär baconbuntarna i fyra delar
2. Skär ölkorvarna i 6 bitar
3. Lägg några baconskivor i taget mellan smörpapper och platta ut dem med handen. Rulla in en korvbit i varje skiva.
4. Bränn av i ugnen, ca 30 minuter i 180 grader.

5. Blanda creme fraiche och sweet chili till dip.

Förbered: Rulla korvarna i bacon dagen innan.

Andra advent, glögg och muffins

Idag är det andra advent, och traditionsenligt är det helgen för min födelsedeagsglögg. Tidigare år har det varit på lördagen, men de senaste åren har det lyckats bli fyllefester, så nu blir det ett söndagsmys så att det kan bli det mys som det är tänkt att bli :-)



Ja jag vet. Mobilkamera är inge kul. Men jag HAR tagit en massa foton med J:s fina systemkamera. Måste bara få över dem till min dator oxå...

Nu håller jag på att baka muffins i långa rader. Folket dyker upp efter tre. Här är receptet jag använder mig av:

6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
375 gram mycket mjukt smör
4½ dl strösocker
3 msk pepparkakskryddor
6 ägg
4 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Lägg alla ingredienser utom mjölken i en matberedare och kör snabbt. Häll i mjölken och kör igen tills du har en slät smet.
Häll upp i muffinsformar.

200 grader (180 grader vid varmluftsugn) och ca 9 minuter för minimuffins. Bör bli runt 80-100 stycken.

Efter att ha sett att många har lagt till kakao i sina vanliga pepparkakor så har jag testat att byta ut 1 dl mjöl mot 1 dl mörk Droste-kakao. Får se hur det blir.

Ha en fin dag!

Edit kl 11:18: Det blev supergott att kombinera pepparkakskryddor och choklad.

Edit, dagen efter kvällen före: Undra varför jag gjorde så MÅNGA muffins? Notering till nästa år: gör på 3 ägg! Det räcker! Minns hur mycket muffins du fick frysa in!

Pysslade blockljus

Detta verkar vara en ny pysseltrend som jag helt har missat. But why har jag missat den? Det är ju hur fint som helst med dekorerade ljus, och man kan ju själv välja hur mycket eller lite man vill dekorera så klart.

Ingen som följt bloggen har väl missat att jag är en big fan of polkagrisar? Och snögubbar? Och snöflingor? När det gäller att komponera dessa tre komponenter har jag nog hittat det finaste:
 

Tack Rimnas Skafferi! Både för inspirationen och för att jag fick låna bilderna!

Vill du se fler dekorerade ljus så tycker jag att du ska knalla in till Petra som har bloggen Paradises Pysselvrå och titta på detta ljus. Fantastikst fint det med. Och i kommentarerna här har hon varit så vänlig att berätta hur man gör för att få dit stämpelmotivet på ljuset.

Har du dekorerat ljus? Skriv gärna en kommentar med en länk, så kan jag uppdatera inlägget vartefter.

Frågor och svar :-)

Hittade en lista hos Marie som jag så klart blev tvungen att fylla i.
Kopiera och fyll i dina egna svar vettja :-)

Hur ser din/dina adventsljusstakar ut i år?
Så här ser de ut i köket och så här i vardagsrummet (även om korten är från tidigare år) 

Byter du till julgardiner?
Japp. I vardagsrummet, köket och pysselrummet. I sovrummet sitter redan ett par med röda och vita ränder. (Sen har jag två olika sorters julsängkläder också...)

När tar ni in granen?
Åker alltid hem till mamma och pappa över jul i en vecka eller så. Så därhemma brukar den åka fram den 22a. Men i min egen lägenhet? Tja, runt lucia kanske.. Allt är beroende på när det är dags att åka norrut.

Riktig gran eller plast?
Plastic fantastic :-)

Vilket är ditt favoritjulgodis?
Hemlagade polkagrisar, rocky road och kola

Vilken är din favoritjulkaka?
Tja, det är egentligen ingen julkaka - men om jag inte får nöttoppar på julafton så blir jag ledsen. Och rulltårta

Vad gillar du bäst på julbordet?
Julskinka (kommentar överflödig). Äts helst tillsammans med Waldorfsallad. Ägghalvorna med löjrom är smaskens. Recept på waldorf och ägghalvor hittar du HÄR

Vilken är din favoritjulskiva?
Blackmores Night - Winter Carols.

Vilken är din favoritjullåt?
I'ts beginning to look a lot like christmas

Vilken är din favoritsnutt i Kalle Anka på julafton?
Haha jag är faktiskt barnsligt förtjust i husvagnssemestern. Och Robin Hood. Och tomteverkstaden. Men jag gillar INTE tjuren Ferdinand. Stentrist. Alla familjens kvinnor försvinner raskt ut i köket och börjar duka fram mat när mesproppen luktar på blommorna.


Kolla in sötaste kakburken!

Och vet du vad det bästa är?
Det går att vinna den oxå :-)



Lottas ut hos Jul i stan

Jultoppen - Julbloggar & Julklappstips
Matbloggstoppen Besökstoppen