Sushi for beginners

Min pappa älskar sushi. Det gör i och för sig jag med, men jag bor ju i Stockholm och här är sushirestauranger vanligare än McDonalds (tack och lov). I Kramfors, där föräldrarna bor, finns det inga sushiställen så... Då blir det till att ordna det själv!
 
 
Det var första gången jag gjorde sushi. Det var inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Faktiskt. Dessutom kändes det väldigt lyxigt att tillaga den på pappafiskad fina fisken och på mammas hemmagurkor.
 
Nån annan som brukar göra sushi?
 
 
Vi gjorde fem varianter: Makirullar med crabfish, sesamfrön och avocado/gurka. Sen nigiri med lax, crabfish, räkor och pilgrimsmussla. Vi använde vanliga, små räkor istället för jättevarianten. Jag tycker att de små räkorna smakar mycket mer, så det blir helt klart godare. Nackdelen är att de små rackarna har en tendens att ramla av när man doppar nigirin i soya...
 
 
Tillagning av riset:
Det här är ett ordentligt lass. Jag tror att det blev 30 rullar och 40 nigiri, så det var på tok för mycket mat till tre personer... Men eftersom det blev bra så skriver jag ändå ner precis hur vi gjorde - så får man anpassa måtten en annan gång...
 
8 hg sushiris
10,5 dl vatten till kokning + vatten till sköljning och blötläggning
 
1,25 dl risvinäger
0,75 dl strösocker
2 tsk salt
 
Gör så här:
  1. Skölj riset upprepade gånger tills vattnet är klart och rent. (ca 6 gånger)
  2. Täck riset med vatten och låt det stå i minst en halvtimme.
  3. Häll av blötläggningsvattnet och fyll på med 10,5 dl nytt vatten. Koka i 12 minuter.
  4. Låt riset vila i pannan i 15 minuter. Lägg en kökshandduk över pannan (fråga mig inte varför!)
  5. Medan riset vilar: koka vinäger, socker och salt tills sockret och saltet har lösts upp.
  6. Bred ut riset på en bricka eller bakplåt eller dyligt. Häll över vinägerblandningen och blanda. Sen är riset klart. Nu börjar det roliga :-)
Mamma förbereder maki
 
Makirullar
Lägg en bit plastfolie mellan bambumattan och noribladet. Lägg ett lager ris på noribladet, men spara nån centimeter både i över- och underkant. Lägg sedan på fyllningen. Vi använde crabfish, avocado och gurka. Och sesamfrön som rostats i en torr stekpanna. Men det är ju bara att fylla med vad man gillar. Lax så klart. Morötter. Strimlad omelett. Till exempel. Sen är det bara att rulla ihop rullarna, på samma sätt som en rulltårta. Skär i ca 1,5 cm tjocka skivor. Blöt kniven mellan varje snitt så att inte riset klibbar så förbenat :-)
 
Pappa fixar nigiri
 
Nigiri
Förbered det som ska toppa nigirin. Vi använde lax (skivor från stjärtbiten), pilgrimsmusslor (halstrade, därefter skurna som "fjärilskotletter") och räkor (som så klart måste skalas).
Blöt händerna och krama ungefär en matsked ris till en avlång "boll". Lägg på toppingen. Blöt händerna igen innan nästa boll kramas - annars står man med händerna helt fulla med klibbigt ris...
 
Till serveringen
Japans soya, wasabi och ingefära. Varning för Blue Dragons ingefära, den smakar verkligen sk*t.
 
Dagen efter...
Om man har en större bit fisk än vad som går åt så kan man ju unna sig att skära ut fina, jämna bitar mitt från fisken. Fiskben och räkskal. Koka en fond direkt, så finns det en bra bas till en snabb fisksoppa till morgondagens middag :-)
 

Lite shopping!

Eftersom Skogsröjet ligger i Rejmyre så var det ju lägligt att göra ett besök på Rejmyre glasbruk. När vi ändå var i krokarna, liksom. De andra i bilen höll kanske inte riktigt med, men eftersom det var jag som körde så stannade bilen där jag ville :-)
 
 
Lite shopping blev det så klart. De har en outletbutik i anslutning till glasblåseriet, och där hittade jag denna härliga ljuslykta.

 
Turkos så klart. Min turkosa period verkar vara här permanent, för den har hållit i sig i över två år nu. Ångrar dock att jag inte köpte flera ljuslyktor. 110 kr... Varför är man så dum ibland? Nåväl. Sånt som händer. Nu återstår bara det angenäma problemet att klura ut vart den ska stå :-)
 
Ha en riktigt skön dag!

Röjt i skogen!

God måndag morgon! Hur står det till i stugorna? Har ni fortfarande semester? Jag är inne på sista veckan nu... Känns lite småsurt faktiskt. 2,5 vecka är för lite. Men å andra sidan beror det ju på att jag varit i Las Vegas och på Sweden Rock, så jag hade ju redan hunnit avverka två semesterveckor innan sommaren knappt hade börjat. Nåväl. Det är inte det minsta synd om mig. Jag har ju trots allt en hel vecka kvar.
 
Har hunnit avverka ytterligare en festival i helgen. Skogsröjet. En söt liten festival som äger rum i Rejmyre utanför Norrköping. Vi har haft några toppendagar med bra musik, goda vänner och solsken.
 
 
Festivalens höjdpunkt var helt klart Twisted Sister. Jag har sett dem fem gånger tidigare och de är definitivt ett av de band jag helst av allt ser live. När vi snackar liveakter är de helt klart i samma klass som Iron Maiden, Bruce Springsteen, Mötley Crue (en bra dag) och Blackmores Night. Betydligt bättre än typ de flesta andra band jag sett.
 
 
Treat firar 30 år genom att lägga ner. De är ute på avskedsturne just nu. Såg dem både på Sweden Rock och nu på Skogsröjet. Fantastiskt bra live. Ett sånt band som jag knappt lyssnar på på skiva, men som jag njuter av att se live när jag har chansen.
 
 
Heat är ett annat band som är roliga live. Tror att detta var första gången jag såg dem live sedan Erik Grönwall (japp, han som vann Idol) tog över mikrofonen. Han har en bra röst. Men det märks så klart att de äldre låtarna är Kenny-låtar och kanske inte direkt är klockrena längre. Eller så är det bara för att man är VAN att höra dem med Kenny på sång. Deras nyskrivna material är dock klockrent :-)
 
Vad såg jag mer då? Crazy Lixx. Helloween. Pretty Maids. Crucified Barbara. Lita Ford. Hmm... Säkert något mer som jag har glömt bort. Massa bra i alla fall. Och kul var det :-)

Ha en riktigt skön dag!

Godaste jordgubbssylten

Så här i sommartider kastas man ofta bakåt i tiden. Minnen av långa sommarlov som alltid tillbringades på stranden i solsken (För det fanns inga måsten. Och det regnade aldrig. Inte i minnet i alla fall...) Hallonbuskar i trädgården. Nykokt svartvinbärssaft. Farmor och farfars trädgårdsland med jordgubbar. Mormor och morfars krusbärsbuske...
 
 
 
Min mamma är en klok kvinna med bra smaklökar. Det visade sig bland annat i att hon lät bli att koka jordgubbssylt till vinterns pannkakor. Bra grej tycker jag, då jordgubbssylt ofta är på tok för söt, och jordgubbarna blir lite "slemmiga".
 
Istället gjorde hon jordgubbsmos. Sommar på burk, förvarad i frysen. Perfekt både till pannkaka och tårtfyllning. Mycket godare än sylt. Och enkelt som bara den.
 
Mixa jordgubbar och socker (efter behag). Häll upp på burkar. Klart och redo att frysas in.

Det växer så det knakar!

Jag är en sån som tuktar mina krukväxter. De som inte pallar att få vatten max en gång i månaden har ingen plats hemma hos mig. Sen blir det sommar. Då blir jag som förbytt. Här ska odlas. Drömmer om att någon gång ha ett växthus. Eller allra helst ett orangeri så klart. Där tomaterna kan växa ordentligt. Några vinrankor i taket kanske. Bord och stolar så att man kan förlänga sommaren. Och ha massvis med fårskinnsfällar och schyssta glöggpartyn på vintern. Som det alltid visas i minst ett av hemmen i de glossiga julmagazinen, ni vet :-)
 
Nu har jag inget orangeri. Inget växthus heller. Men jag har en uteplats i söderläge och här trivs saker och ting finfint. Även om det inte alltid går så snabbt som jag skulle vilja...
 
 
Chiliplantan har ca 20 frukter för tillfället. Och den blommar än, så fler lär det bli. Tyvärr har jag ingen aning om vad det är för chili... Lite trist när man shoppar på stan och de bara säljer "chili" och "tomatplantor" utan att specificera vad det är för sort. Men jag kommer snart att få veta om den är god eller inte, and that's all that matters.
 
 
Jag börjar tro att min mamma inte vet allt. För en vecka sedan var mina gurkor ungefär 3 cm. Då sa hon "När det väl har bildats gurkämnen, då går det fort." Jag tror att min mamma har fel. De är 3,5 cm nu... Tur att jag fick med mig en gurka hem från henne. Växthus är som sagt bra saker...
 
 
Jag odlar fyra olika sorters tomater. På bilden min favoritsort Wilma. Den ger mängder med små, söta coctailtomater. Dessutom har den en väldigt stabil stam = klarar blåst väldigt bra. Det är ett måste hos mig.
 
Utöver detta så växer det ett något som med tiden ska bli ett citronträd och mängder med smultron. Rosmarin och mynta. Det är lyxigt att bara gå ut i "trädgården" och plocka ingredienser till en mojito, tycker ni inte?
 
Nästa år ska jag driva upp plant själv. Hittade en jätterolig tomatsort som heter Vinbärstomater. Ska tydligen ge små söta saker i vinbärsstorlek. Perfekt att slänga en näve i salladsmatlådan utan att den blir vattning och blöt. Några olika chilisorter ska det också bli. Kanske nån sorts kål. 
 
Brukar ni odla?

Grillad baconsvamp! Åhh så gott

Har ni blivit less på att grilla än? Inte jag. När man bor i lägenhet utan grillplats hinner man liksom inte tröttna... Men OM du hunnit tröttna så  tycker jag att du ska testa detta tillbehör: Baconsvampar :-)
 
 
Bryt bort foten från en champinjon. Fyll håligheten med färskost (min favorit är Cantadous 4 peppar) och linda in svampen i bacon. Fäst med tandpetare eller spagetti. Räkna med ca 1 msk ost och 2-3 skivor bacon per svamp, allt beroende på svampens storlek så klart.
 
Grilla svampen ca 5 minuter på den ostfria sidan, och ca 1-2 minuter på ostsidan.
 
Vad stoppar du på grillen i helgen? Och framför allt: vad har du för tillbehör? :-)

Viva Las Vegas

Måste få fresta med lite bilder från Las Vegas. Vissa ställen måste man bara åka till, och Vegas är ett sånt ställe. Perfekt kombination av solsemester, shopping och partaj.
 
 
Freemount Street. När man (eller jag i alla fall) tänker på Las Vegas så är det hotellstaden i öknen med alla kasinon. Men det finns ju faktiskt en "riktig" stad också. Med "riktiga människor" som bor och jobbar och äter middag hemma i köket. Freemount Street ligger i staden. En gata med flera utomhusscener, liveuppträdanden, linbana i taket. Margaritas för en dollar, flasköl för två dollar. Spela? Absolut. Det är bättre odds på Freemounts kasinon än längst med strippen. Döm om min förvåning när jag skulle lösa ut 25 dollar från en pokermaskin. Och fick allt i 25-centsmynt...
 
 
Centrala delen av Las Vegas Boulevard. Det är hotell precis överallt... Och bilar. 5-filiga vägar inne i stan. Försök inte gå mot röd gubbe - då dör du!
 
 
Paris. Där har Gordon Ramsay en restaurang, men den återkommer vi till :-)
 
 
New York New York. I bakgrunden berg- och dalbanan som går runt hotellet. Jag är en åksjuk jävel, så den har jag hoppat över...
 
 
Prins Arthurs sagoslott Excalibour.
 
 
Södra delen av Las Vegas Boulevard
 
 
Självklart måste man ju spela lite. Skulle tro att jag gick +/-0 på spelandet. Vilket måste anses som bra :-)
 
 
En grej som är typisk för Vegas är att alla går omkring och dricker alkoslush. Vissa är goda som bara den, andra smakar enbart syntetiskt. I bakgrunden: Bellagio. Där har de en fontänshow varje halvtimme där fontänstrålarna är synkade med musiken. Coolt!
 
 
Carnaval. En bar i sann Cocktail-anda. Flaskor kastas och det showas för fullt. När bartendrarna blåser i visselpipan så vet man att det är dags för shots. Direkt från flaskan i munnen... (Nej, det är inte jag på bilden. Jag håller ju i kameran för sjutton)
 
 
Klart att det måste finnas gondoler i anslutning till Venetian. Blev för övrigt lite kär i den där bilden eftersom det ser ut som att gondolen svävar i luften :-)
 
 
Antar att alla sett Coyote Ugly? Den baren bor på New York New York. Rätt galet ställe. Om ni minns vad som händer när man försöker beställa vatten? Japp, de sprutar vattnet över dig! Är du man och klädd i slips? Räkna med att få skjortan uppknäpt av personalen och slipsen knuten runt huvudet. Folk som dansar på bardisken. Och... En rätt ordentlig samling BH-ar som hänger i taket.
 
 
Backlot River MGM Grands poolområde. En 400 meter lång ström  som är alldeles underbar att guppa runt i. Grabbarna räknade ut att "en öl räcker bra precis ett varv". Bra tidsangivelse va?
 
 
Till sist: den absolut godaste köttbit jag ätit i hela mitt liv. Sista kvällen åt vi på Gordon Ramsay's Steak. Jag passade på att beställa Beef Wellington. Oh. My. God. Oh. My. God. Det går inte att beskriva hur perfekt denna lilla köttbit var. Så mör att man kunde skära i den med smörkniv (men nu var vi ju på en fin restaurang, så alla fick ordentliga knivar). Inte så dyrt som man skulle kunna tro. Drink före maten, tvårätters middag, dryck och the efter maten. Jag pröjsade ca 800 kr inklusive dricks. Värt precis varenda krona!!
 
Vad väntar du på? Boka en resa!
 

Jag tror visst att jag hittat bloggsug igen!

Hej där! Det var inte igår... Ber om ursäkt för min långa frånvaro här på bloggen. Låt mig säga så här: verkliga livet kom emellan. Bara med bra saker, men även bra saker tar tid. Igår slog jag på datorn för första gången sedan i slutet av april och med det vaknade skrivklådan igen.
 
Här har det hänt grejer. Ni kanske vet att jag köpte en bostadsrätt med en kompis för... ja det är fem år sedan nu. Kompisen har flyttat för länge sen, men behöll ägandet i lägenheten. Förra våren försökte vi sälja lyan, utan att någon nappade. Vi gjorde därför ett nytt försök i våras. Jag försvann från datorn och prioriterade röjning och pimpning och piffning av lägenheten.
 
Mitt under pågående budgivning fick jag löneförhöjning. Inte några jättesummor, men ett par hundralappar mer än vad jag hade hoppats på. Insåg att kanske.... Kanske att jag ändå har råd att köpa hela lägenheten istället för att flytta. Började räkna. Kontakta bank snabbt snabbt och se om jag fick lån. Och nu är lägenheten min.
 
Mine. My own. My preciousssss.
 
Därefter blev det en sväng till Las Vegas. Hade en härlig vecka med härliga människor i en härlig stad. Åk dit om du inte har varit där. Åk i mitten av maj. Då är vädret tokskönt, men inte för varmt. Sen är det ju toppen att jobba lite på solbrännan innan den svenska sommaren kommit igång på riktigt.
 

Rekommenderar verkligen MGM Grand. En gång i tiden var det världens största hotell. Jag ljuger inte när jag säger att hotellet är större än min hemstad. Anledningen att man ska bo där är poolområdet. Det finns 5-6 olika pooler, varav favoriten syns på bilden. Backlot River. En 400 meter lång flod med en stor "sjö" i mitten. Så härligt att ligga och guppa på en gummiring och dricka Strawberry Daquiri :-)
 
Som grädde på moset: Sweden Rock Festival. Äntligen blev det en festival med fint väder igen. 4 dagar fyllda med goda vänner, hårdrock och solsken. Bättre kan man knappast ha det. Förutom att jag lyckades med det som jag klarade mig undan i Vegas: en riktigt ondskefull solbränna.
 
 
Brända bröst... Som tur var hade en kompis (som också var med i Vegas) solskyddsfaktor 50 med sig.
 
Mer då? Lite konserter så klart. Bruce Springsteen och Iron Maiden. Kan, som så många andra före mig, konstatera att Friends Arena inte håller måttet. Inte alls, min sssöta. Både Bruce och Maiden kan få taket att lyfta på vilken arena som helst. Tyvärr inte på Friends eftersom det verkar vara helt omöjligt att få till ljudet i arenan. Är glad att jag inte har biljetter till Black Sabbath.
 
Nu är det semester. Jag kom precis tillbaka till Stockholm efter att ha tillbringat några dagar i Kramfors med familjen. Slappat, softat och haft det bra. Snart beger jag mig iväg på ytterligare en festival. Skogsröjet. Ska bli skoj som sjutton :-)
 
Sådär. Ett litet livstecken. Ska försöka knalla runt och se vad som har hänt i era liv också - men berätta gärna. Eftersom datorn inte har varit igång så blir det MÅÅÅÅNGA inlägg att läsa ikapp, och då finns det ju alltid risk att man missar något.
 
KRAM