Tack för feedback!

Tack snälla! Jag uppskattar verkligen varenda kommentar ♥ Extra kul att ni uppskattar keramikinläggen! När man lägger ihop alla era kommentarer så visar det sig att ni gillar mitt sätt att skriva, recepten, att jag mestadels har egna bilder, keramik, produktrecensioner OCH att det dessutom är en variation mellan dessa saker. 
 
Ni vill bland annat se mer juliga recept, inredning, pyssel och keramik. Dessutom fler bilder på mig själv (varsågod!), dukningsinspiration (det har jag faktiskt lite bilder i kameran från julafton som jag med flit lämnat obloggade till lite närmare jul) och sommarsäsongen... Vi får väl se hur det blir nästa år... Varenda januari blir det så tomt så jag fortsätter att blogga. Sen blir det tråkigt och oinspirerat på vårkanten. Inga löften. Jag bloggar för att det är kul och när det är kul och när jag har något att skriva om :-)
 
 
Det var inte så mycket som ni inte ville läsa om. Det tackar jag för. Tre konkreta saker där: Politiken. Japp, jag håller med. Det hör inte hemma här - men ibland blir det så ändå. Men nu är det 4 år till nästa val, så det är rätt safe på den punkten. Reklam var även med på listan över oönskade saker. Tja, en del produkttester blir det ju - och det är så klart att klassa som reklam antar jag. Men jag är inte den som presenterar varenda produktnyhet, och det kommer jag inte heller att börja med. Och vitlök fanns också med bland saker som ska undvikas. Sorry Anne. I can't help you with that one ;-) (men jag såg att du hade glimten i ögat när du skrev)
 
 
 
 
Jag använde mig av www.random.org för att hitta vinnaren till slickepottermometern. Och som ni ser blev den lycklige vinnaren Amanda, som kommenterade som nr 7. Grattis, jag mailar dig under dagen
 
Ha en fin måndag! Hoppas att veckan börjar på ett strålande sätt :-)
 
 
 

Ingefära och förkylning

Här har det ekat tyst ett tag. Jag har legat hemma med förkylning och feber. Har inte haft ork att skriva, och dessutom inte haft något intressant att skriva om heller. Men nu mår jag hyfsat igen. Idag ska jag försöka ta tag i lite saker som blivit lidande här hemma. Tvätta. Koka plommonmarmelad av de där plommonen som legat i kylen i en vecka. Bära ner saker till förrådet. Sen lär jag vara knäckt igen. Näe. Det ska jag inte bli. Det ska jag INTE bli. 
 
 
Eftersom det är höst och förkylningstider så tänkte jag komma med lite ingefäratips. Ingefära har ingen dokumenterad effekt mot förkylning - men för mig lindrar det symtomen i alla fall, och det är inte illa pinkat. 
  • Frys in. Ofta köper man mer ingefära än vad man behöver när man ska ha en liten bit till matlagning. Skala hela roten, plasta in med gladpak och frys in. Nästa gång du behöver ingefära är det  bara att ta fram och riva det som behövs. (Roten behöver alltså inte tina när du river den!)
  • Skala enkelt. Använd en tesked :-)
  • Drick den varm. Hacka i bitar och drick med honungsvatten eller the. Pressa gärna i färsk citron eller apelsin. Om jag ligger hemma sjuk slänger jag gärna i en skvätt Captain Morgan också - då blir det lite roligare att vara sjuk 
  • Gör färsk ingefärajuice. Skala och grovhacka ca 1 kg ingefära. Lägg bitarna i en mixer och häll i vatten, bara så att det täcker ingefärabitarna. Mixa tills alla bitar är borta. Sila genom en silduk och häll upp på flaska. Juicen håller i en månad i kylen. Jag blandar juicen med lika delar färskpressad apelsinjuice och en liiiten skvätt honungsvatten. Åsa (som tillverkade och levererade juicen till mig - tack!!) blandar den med C-vitaminbrus. En skvätt i thet är underbart. Den passar även bra som smaksättning i vissa smoothies. 
 
När jag var på Sweden Rock Festival i början på juni hade jag också en rejäl förkylning. Då hade jag med mig en ingefärarot. När vi packade ihop och åkte därifrån råkade den hamna i min festivalkasse tillsammans med regnrock, gummistövlar och filt. Såna saker som jag visste att jag inte skulle använda förän nästa festival. En sån påse som jag inte packade upp... Så ingefäran har skjutit skott där den har legat i mörkret :-) Nu ligger roten i skafferiet och väntar på att jag ska köpa hem jord. Sen ska jag testa att odla... 
 
Sen vill jag säga TACK för alla kommentarer där jag bad om feedback! Jag har inte dragit vinnaren än, det ska jag ordna snarast - ber om ursäkt för dröjsmålet, det kom en feber i vägen. Men först: tvättstugan!

God morgon, fredag!

Det går fort nu. Dagarna och veckorna flyger iväg. Det är inte länge sen det var sommar och klipphäng. Nu är det höst på morgonen men fortfarande sommar mitt på dagen. 
 
 
Så här vackert var det i morse när jag gick till jobbet.  Jag förundras alltid över att något så vidrigt som Spindlar kan skapa så vackra saker. Spindelnät som får hjälp av naturens egna diamanter. Dagg. 
 
Ha en skön fredag och en fin helg! 

September? December? Ibland är det inte så noga!

Inte när man är sugen på julmust i alla fall! Jag har fortfarande några flaskor kvar av fjolårets lager med Zeunerts, och de ska drickas upp. Det var lite småkonstigt att sitta på uteplatsen och njuta av den sista solen - och samtidigt få de juliga smakerna från must, julskinka och senap. 
 
 Den uppmärksamme kanske känner igen fatet?
Japp - det är adventsljusstaken från förra året. Bilder HÄR
 
Skinkan på bilden var också med i ICAs goodiebag och i dag var det dags att provsmaka om den var något att ha. 
 
 
Jodå. Den var god. Den är saftig och lagom salt. Men för mig är det inte julskinka "på riktigt". Det är en god kokt skinka, men den påminner mer om en kokt smörgåsskinka än en riktig julskinka. Med det sagt så skulle jag absolut kunna tänka mig att köpa den igen - typ första adventsfrukost eller så. Eftersom den är god. Men som sagt... det är inte på riktigt...

Tävling!

När jag var på Icas pressträff i början på månaden gick vi därifrån med en välfylld goodiebag. I denna goodiebag fanns en riktigt fiffig sak, nämligen en silikonsked med inbyggd digitaltermometer. Helt perfekt när det är dags att koka kola. Detta är en så pass smart sak att jag självklart redan hade en sån sen tidigare. (Tack mamma!)
 
En termometer är ett måste vid polkagriskok, temperering av choklad och kolakok. Så om du inte har en termometer sedan tidigare är det läge att försöka lägga beslag på denna så att du är utrustad till julens godistillverkning. 
 
För er som inte har turen med er går det att köpa denna sked på Ica
 
Jag tänkte därför ta tillfället i akt och be er om en tjänst. Som tack är ni med i en utlottning av denna skedtermometer. För att vara med i utlottningen: Lämna en kommentar där du besvarar följande frågor:
  1. Vad är det som gör att du gillar Tomtens Dotter?
  2. Är det något du saknar i bloggen?
  3. Är det något jag skriver om som du tycker att jag borde hoppa över i framtiden?
Stort tack på förhand!! På måndag meddelar jag vem som får termometern. 

För garnnystan på flykt

Keramiktisdag! Jejj!! Tänk att det skulle bli så att jag kommit att älska tisdagar. Men det är så jädra kul. Att jag tycker det har nog framgått de senaste åren :-)
 
 
Detta är min inspiration för tillfället. För att förhindra flykt av garnnystan.  En kompis gjorde en beställning i våras,  men då jag hade en riktig fförkylningsvår hann jag inte hela vägen. Men nu är det på g!
 
Önskar dig en fin tisdag

Vardag och ny vattenkokare

Jag vill egentligen skriva om helt andra saker. Men det skrivs överallt om oturssiffran 13, så istället tänker jag glädja mig över min nya vattenkokare. 
 
 
Min gamla gick sönder för några veckor sedan. Den hade inte bara den dåliga smaken att gå sönder. Den hade den synnerliga dåliga tajmingen att göra det när jag var hemma och var sjuk. För en person som dricker 4-6 liter the per dag är det inte bara ett I-landsproblem. Det är en katastrof.
 
Efter lite googlande hittade jag den perfekta kokaren. Bara det att den var restnoterad till 28:e augusti... Och då var det bara att vänta och koka vatten på spisen.
 
När jag låg hemma och snörvlade och gnällde om min katastrofala livssituation på Facebook knackade det på dörren. Där stod en av mina vänner med ett paket. Hon tyckte synd om mig. Och eftersom hon skulle köpa en ny vattenkokare till sitt lantställe så ville hon göra en insats för mänskligheten och mig. Så den kokaren har stått hos mig i några veckor nu.
 
Men nu är min mirakelmaskin här. Äntligen. Välkommen.

Valdag

Det är något speciellt med vädret på valdagen. Jag kan inte minnas att det någonsin varit dåligt väder på  valdagen (om vi enbart pratar septembervalen alltså). Sensommaren visar sig alltid från sin bästa sida. 
 
Jag hoppas att alla väljer att rösta. Att ta tillvara på tillfället att bestämma hur landet ska styras. För detta är den sannaste graffitivägg som någonsin sprayats:
 
 
Nu sitter jag på uteplatsen och njuter en kopp the. Strax dags att gå till vallokalen och använda den rättighet jag har som medborgare i ett demokratiskt land. 
 
glad valdag till er alla!

Redline

Två gånger om året kör hela gänget en rejäl pubrunda. Vi åker till Norsborg (slutstation på tunnelbanans röda linje) och tar en öl. 
 
Sen upprepar vi detta. Nästa station, nästa sunkpub, nästa öl. Hela vägen in till stan. De som pallar att vara med hela vägen gör 17 stopp. 
 
 
Jag brukar inte palla hela vägen... Nåväl. Tänkte bara visa mina naglar som blivit Redline-pimpade, dagen till ära
 
 
Nu sitter jag på tunnelbanan och är på väg att möta upp vännerna. Vet inte hur många vi är idag och jag har redan missat de första två stoppen. Men låt mig säga så här: om vi bara är 50 pers idag så är det dålig uppslutning.
 
Ha en bra dag - det tänker jag ha :-)
 

Årets julsnaps

Nu är det fredag. Dags att prata sprit. Starksprit. Snaps. Årets julsnaps. I tisdags var det ju inte bara glögg som gällde. Det var även dags att få veta smaken på årets julsnaps.  
 
 
Prima julsnaps 2014 presenterades som vanligt av kryddmästaren Jonas Odland. Han har varit med och skapat julsnapsen i 20 av de 21 år som den har funnits. Målet är att skapa en nubbe som passar till så många av julbordets rätter som möjligt. I år är snapsen smaksatt med cognac, dadlar och citronzest. Så här säger han om årets julsnaps: 
 
När jag skapade årets julsnaps gick jag igenom våra tidigare snapsar, en spännande smakresa genom olika årtionden. Jag blev särskilt imponerad av den första julsnapsen vi tog fram 1994. Precis som vår första julsnaps har Prima Julsnaps 2014 fylliga inslag av cognac och friska toner av citrus. När jag skapade årets julsnaps rundade jag dessutom av med sötma från dadlar, en modern och ovanlig ingrediens i snapssammanhang. 
 
Snapsen har en klassisk akvavitkryddning (fänkål och kummin) i grunden. Då är man hemma till sillen (denna stöttepelare på vårt svenska julbord) och osten. Citrontonerna gör att den funkar till laxen. Cognacen och dadlarna gör att snapsen blir kompis med både det småvarma och dessertbordets choklad. 
 
Så vad tycker jag då? Jo. Jag gillar den! Faktum är att jag inte alls gillat snaps innan jag gick på min första julsnapsprovning 2011. Men det jag lärde mig då är att pappa har fel. I alla fall när det gäller snaps. Den ska inte förvaras i frysen. Den dricks med fördel i rumstemperatur och smuttas, snarare än att shotas. Och vilken skillnad det blir. I en rumstempererad nubbe kommer kryddsmaken fram ordentligt. I en fryskall nubbe dominerar spriten. 
 
Snapsen finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 209 kr. 
  

Det viktigaste du kan göra i höst!

Jag har inte startat den här bloggen för att diskutera politik. Definitivt inte. Men ibland går det inte att låta bli. På söndag är det val. Igen. Supervalåret 2014 liksom... Vi lever i ett Sverige och ett Europa som håller på att färgas brunt. Och då pratar jag inte om färgen på människors hud. Jag pratar om den ökade främlingsfientligheten. I Europaparlamentsvalet i våras fick främlingsfientliga partier ett ökat stöd i nästan vartenda land.
 
Sverigedemokraterna är inte bara ett främlingsfientligt parti. Deras kvinnosyn är också jädrigt sunkig. Eller det kanske heter "mansvänlig"? De förespråkar exempelvis att abortgränsen sänks från 18 veckor till 12 veckor. Ordföranden i SD:s kvinnoförbund, Carina Herrstedt, tycker att "kvinnor kanske inte behöver den maktfaktorn" som en chefsposition innebär. TIll skillnad från män som då behöver den, får man anta? Hon verkar inte heller se de strukturer som faktiskt finns: att de män som innehar höga positioner väljer att rekrytera andra män. (Idag finns det fler personer som heter Johan än som är kvinnor i börsnoterade bolags ledningsgruppen). Hennes svar på detta är att "det bara har blivit som det har blivit." Ni kanske även minns riksdagsledamoten Anna Hagwalls uttalande i somras om att "misshandlade kvinnor ska inte gnälla så mycket". Dessutom anser hon att Sverige redan är ett fullt jämnställt land. Jo jag tackar ja. I ett fullt jämställt land har män och kvinnor lika lön för lika arbete. Och kvinnodominerade brancher halkar inte efter mansdominerade. 
 
SD vill även ta bort de öronmärkta pappamånaderna i föräldraförsäkringen. På kort sikt är det ett bra ekonomiskt val att låta varje familj välja själv. Det förstår jag. Jag förstår att vissa familjers ekonomi inte går ihop om inte den person med lägst inkomst (statistiskt sett kvinnan) stannar hemma. Men på lång sikt är det som att kissa i byxorna för att bli varm. Forskning visar att par som delar på föräldraledigheten håller ihop längre. Och det finns ju få saker som är lika förödande för ekonomin som en skilsmässa. Annan forskning visar att det ojämna uttaget av föräldraledigheten är en av anledningarna till att kvinnor halkar efter männen lönemässigt. Tyvärr. (Att lagstifta om delad föräldraledighet är inget jag är för. Men det vore olyckligt att ta ett kliv bakåt då de öronmärkta pappamånaderna har visat sig vara en effektiv åtgärd för att få fler män att ta ut föräldraledighet, inte bara de månader som öronmärkts för dem)
 
Vill ni veta mer om SD:s kvinnosyn kan ni läsa vidare på följande länkar:
Jonna Sima: SD är också ett kvinnofientligt parti.
Intervju i AIP med Carina Herrstedt: Kvinnor behöver inte makt.
Intervju i P4 Dalarna med Anna Hagwall: Upp till kvinnan att lämna sin man om hon blir slagen
 
 
 
Rösta på söndag. Eller förtidsrösta. Rösta rött, grönt eller blått. Men snälla, rösta inte brunt. 
 
Hädanefter ska jag hålla tyst om politiken. I alla fall här på bloggen. Från och med nu är detta återigen en mysig liten julblogg. Tack för uppmärksamheten!

Julens tågbiljetter: Check!

Igår läste jag ett jättebra tips hos XiMAS by Nilli som jag måste passa vidare till er. SJ har just nu erbjudande på tågbiljetter för perioden 2014-12-14 till 2015-01-15. Jag passade genast på att boka mina tågbiljetter upp till familjen och Norrland över jul. Tur/retur till ett vrakpris. 390 riksdaler totalt. Som hittat.
 
 
För att få rabatten måste bokningen göras IDAG! (kampanjen gäller igår och idag)
Bokningen måste göras via www.sj.se eller via deras app.
Du måste ange kampanjkoden JUL för att få kampanjpriset.
 
Så ska du ut och åka är det dags att boka resan. Pronto. 
 
Ha en fin dag :-)

Årets glöggnyheter från Blossa är provsmakade

Sådärja. Nu har jag koll på Blossas nyheter. Tre stycken nya Blossor har presenterats idag. Dessutom har årets julsnaps presenterat, men snapsen kommer att få ett eget inlägg. Nu pratar vi bara glögg. Och de nyheter som presenteras idag kommer att få lite ris och lite ros.
 
Säsongens första glögginlägg. Samma gamla vanliga betygskala som tidigare år - varför ändra på ett vinnande koncept? Vi kör en liten påminnelse :-)
 
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
  
 
 
Blossa14 smakar Lavendel. Det gissar jag att de flesta av er känner till vid det här laget :-) Blossas chief blender Åsa Orsvärn presenterade glöggen och berättade en del om tankarna runt årets glögg. Lavendel som sagt. Och hur tankarna går till mormors linneskåp (den smaken vill man av naturliga orsaker undvika). Ljudet från syrsorna på lavendelfälten i Provence. Ljudet från humlor som surrar runt lavendeln i svenska trädgårdar. Och hur humlorna fick henne att tänka på humlor. Och hur humlorna fick henne att tänka på honung. Och att årets glögg därför har sötats med honung. 
 
Vi fick smaka glöggen kall (eller rumstempererad) och den var... okej... Bättre betyg än så kan jag inte ge den tyvärr. Doften är lite flat. Lavendeln gör mycket väsen av sig. Om vi går vidare till smaken så är det en trevlig men tunn smak som inte riktigt går att identifiera. Lavendeln hittar jag inte riktigt åt. Glöggkryddorna finns där så klart, men inte lika kraftigt som i en "riktig" glögg. Den är lite spritig - men på ett trevligt sätt. Den som är orolig för det där linneskåpet kan slappna av!
 
Årets Blossa får tyvärr ett något blygsamt betyg av mig. Flaskan kommer definitivt att ta slut, men jag känner mig inte så lockad att köpa flera. 
Blossa 14 har en alkoholhalt på 15%. Finns i systembolagets beställningssortiment från 1:a oktober och en flaska kommer att kosta 97 kronor 
 
 
 
En nyhet som var väldigt trevlig var Blossa Frisk. Detta är en somrig dryck med smak av fläder och citron som passade perfekt till det strålande väder som Stockholm bjöd på idag. Den har en touch av glögg, snarare än att VARA en glögg. Men det är inte fel det heller. Även Blossa Frisk serverades rumstempererad. Väldigt väldigt god. 
 
Betyg: 
Blossa Frisk har en alkoholhalt på 2,2% = säljs i matbutiken. Rekommenderat pris är ca 30 kronor. Den kommer till butik i mitten av oktober. 
 
 
Den sista glöggnyheten för i år är en lätt vinglögg. Till smaken är det en "helt vanlig glögg" och det är något positivt. Den har den klassiska och "rätta" smaken som en rödvinsglögg ska ha. Bra kryddning. Inte lika söt som vanlig glögg. Jag gillart! Detta kommer förmodligen att bli min vardagsglögg i vinter. 
 
Betyg:
Blossa 4,7 har en alkoholhalt på (som namnet antyder...) just 4,7%. Den kommer att finnas i Systembolagets tillfälliga sortiment (dvs stå på hyllan) från och med 3:e november och kosta 49 kronor.
 
På dagens glöggmingel sprang jag (som vanligt) på Helena. Dessutom fick jag stifta bekantskap med Therese, som har bloggen Seen By Tess. Mycket trevligt :-) Knalla gärna vidare till dem och se vad de skriver om dagen.
     
 

Blossa14 = jag gissar på violglögg!

Så är dagen B äntligen här. Dagen när smaken på årets Blossa presenteras. Som jag har sagt tidigare så kommer jag att vara på plats med ögon och öron och kamera - men framför allt med mina smaklökar. Ni vet väl att ni kan följa Tomtens Dotter via Facebook? Där kommer jag att uppdatera så fort jag vet vad det blivit för smak. Vill du hänga med mig på FB så klickar du HÄR. Ett uttömande blogginlägg kommer jag inte att kunna fixa förän ikväll. 
 
Är det någon mer som ska dit? Skicka gärna ett mail till mig då för det vore kul att mötas upp :-) 
 
 
Blossa har släppt två ledtrådar på Facebook. Den första ledtråden, Vive la Blossa, förflyttar oss till Frankrike. Men det lämnar ju ganska mycket åt fantasin. Champagne? Äpple och Calvados? Rödtjut? Gåslever :-) I den andra ledtråden släppte de en liten tjuvkik på flaskan. Färgen får mig att tänka på björnbär och boysenbär. Nu är jag inte så bevandrad i fransk flora, så jag frågade en vän som bott i Paris i många år om hon vet vad som är blålilaaktigt, franskt och kan passa som glögg.
 
Jag fick svaret La Violette. Viol. Det är tydligen vanligt att man blandar viol med vitt vin i Frankrike. Och det låter gott med vitt vin och viol. Jag vet inte om det låter lika gott med viol och glöggkryddor. Men jag tyckte att det lät som en väldigt rimlig gissning (tack M!), så jag snor den gissningen och vidarebefodrar till er. Klockan 12 idag får vi svaret. 
 
 

God morgon, Sverige

Sådär. Då är jag hemma igen efter en blixtvisit till Italien, Milano och Monza. Vi har haft det toppen. Att se ett F1-lopp på plats var en höjdare. Nästan lite festivalstämning.
 
 
Ska kolla igenom bilderna och skriva ett längre inlägg snart. Förhoppningsvis redan ikväll. Just nu är jag mest trött, sitter på tunnelbanan på väg till jobbet. Vi kom hem 00.45 inatt....
 
Ha en skön dag!
 
 

Bongiorno!

Skickar en liten morgonhälsning från Milano. Om ett litet tag beger vi oss till Monza för att titta på Formel1 :-) Du här kommer att bli en bra dag! 
 
 

Årets första lista för min del

Dags att fylla i min första jullista för säsongen. Denna gång är det Helene som står för originallistan. Som bonus fick jag leta lite bland bilderna för att hitta något som kan illustrera inlägget :-)
 
 
1. När är det ok att börja adventspynta respektive julpynta enligt dig.
Hemma hos mig är det mest adventspynt. Belysning, gardiner, färgsättning. Ljusstakar. Inte så mycket tomtar.och sånt som jag hade tidigare. Hemmet ska vara adventat och klart till första advent-helgen, så det betyder ju att jag börjar under den veckan. Granen brukar oftast åka upp en vecka senare.
 
2. Var förvarar du dina julsaker?
Merparten bor i kartonger i källarförrådet. Men några saker bor i ett skåp uppe i lägenheten.
 
3. Hur mycket julsaker har du?
För mycket. Kanske 6-7 flyttkartonger med pynt. Och en monsterkartong med granpynt. Och sen sånt som är för stort för flyttkartonger (Jonke och Albert)

4. Lagar du ditt eget julgodis och i så fall vadå?
Yepp. Polkagrisar och praliner mestadels. Men det brukar bli en massa annat också.
 
5. När börjar du känna att det är jul?
Första advent-helgen. När det är städat och fint och julpyntat hemma och jag får slå mig ner i soffan med en glögg och tända ljus och julmusik och myyyyyyyyys.
 
6. Till vem köper du julklappar?
Till familjen (mamma, pappa, syster, svåger och systerson). Dessutom köper jag till min gudson och hans syskon. 
 
7. Har du börjat klura på årets önskelista?
Nja. Det är inte riktigt som när man var barn. Jag köper oftast det jag vill. Men om Tomten läser detta så skulle jag bli glad för en filékniv.
 
8. Vilka är dina tre bästa jullåtar?
1. Baby It's cold outside 
2. It´s beginning to look a lot like christmas
3. Oh come all ye faithful - men då ska den framföras av Twisted Sister :-)
 
9. Vad ser du allra mest fram mot denna julen? 
Att slippa de där otäcka förkylningarna så att jag kan njuta av hela december. Och att åka till Chicago så klart!
 
10 . Tio snabba:
Kungsgran eller vanlig gran.
Kungsgran är snyggare. Men själv kör jag plastgran.
 
Rödvinsglögg eller vitvinsglögg. 
Båda är goda, men det är rödvinsglögg som är glögg "på riktigt". för mig
 
Lutfisk eller risgrynsgröt
Har inte ätit lutfisk sen jag var barn, och då gillade jag det inte alls. Kanske dags att smaka igen? 
 
Skickar du riktiga julkort eller e-mailjulkort. 
Om jag skickar så blir det riktiga. Hemgjorda. Men det blir kanske vartannat, vart tredje år.
 
Kalle Anka eller Karl-Bertil. 
Kalle startar julaftonen på riktigt. Vi har aldrig haft någon Karl-Bertil-tradition i vår familj. 
 
Julklapp på morgonen eller bara julklappar vid julklappsutdelningen.
En av nackdelarna med att vara vuxen...
 
Julklappar direkt efter Kalle eller senare på kvällen
Kaffe/glögg -> Kalle Anka -> julbord -> julklappar -> efterrätt. Same procedeur as last year :-) 
 
Senapssill eller löksill.
Men jag gillar ju inte sill. Ska det vara så ska det vara en sån där kletig sill med romsås.
 
Christer Sjögren eller Chris Rea.
Kommentar överflödig.
 
Tomten är Far till alla barnen eller Love Actually.
Jag har haft Love Actually på min "att titta på"-lista i flera år, men det har aldrig blivit av. Kanske i jul?

ICAs jul

I onsdags var det en strålande sensommardag i Stockholm. Solen sken och det var säkert runt 20 grader varmt. Sådär härligt och fint och fantasktiskt och sommaraktigt och på låtsas, men ändå på riktigt. Men på låtsas eftersom de kalla mornarna och halsduksdagarna har kommit. Och de fina dagarna är bara ett lån.  
 
 
En sån dag var det i onsdags. Då kändes det märkligt att kliva in i en glöggdoftande värld fylld med granar, pumlor och clementiner. Men ändå så rätt på något sätt. (Det är ju ändå september, så det är nästan inte ens långt kvar till advent nu! Faktiskt)
 
 
Den granfyllda och glöggdoftande världen stod ICA för. De pratade om hur dagens människor har svårt att få ihop livspusslet. Hur samhället samtidigt går mot hipsterkulturen där man stoppar egen korv. För att få ihop det hela gäller att välja vad man vill göra på riktigt och vad man vill tillaga från grunden för att inte vara en urvriden disktrasa när julafton kommer. Nä. Det kanske inte var exakt så de SA. Men det var definitivt så de MENADE :-) Och jag håller med. Det gäller att prioritera vad som är viktigt, annars kommer julstressen som ett julkort på posten. Här vill jag tipsa om ett inlägg som Therese - Sockenvägens Söta skrev förra året när hon gästbloggade här som handlar just om att lära sig att fuska smart och att prioritera.  
 
 
På matfronten satsar ICA därför på att 1) hjälpa oss konsumenter att fuska. Sill, färdiga köttbullar, gravlax, pepparkaksdeg och så vidare. 2) Utöka sitt ekologiska sortiment så att man lagar maten med schyssta råvaror när man väljer att fixa matlagningen själv 3) Uppmuntra din inre hipster genom att sälja korvstoppningsmaskiner och allt du behöver (och inte behöver) inför julbaket. Kakstämplar, franska kavlar, 3D-chokladformar och diverse andra saker. 
 
 
När det gäller att dekorera hemmet måste jag säga att jag tidigare inte ens reflekterat över möjligheten att shoppa sådant på ICA. Dock kommer de att ha ett rätt bra sortiment av julgranskulor och andra former av dekorationer att hänga i granen. Jag gillar även den belysningen som visades upp. 
 
 
Men bäst av allt var maten. Åhhh. Så. Jädra. Gott. Det. Var. 
Jag därifrån med en mätt mage och med väldigt suddiga bilder. Men vi bjöds på mat enligt de recept som kommer i Icas julfolder vecka 45.
 
Vi bjöds bland annat på:
  • Lammfiol med pepparrotscheesecake (se bild) God - men hade gärna fått ha lite mer pepparrotsmak. 
  • Hemmagjord äppelglögg. Favorit. Hade kunnat dricka en liter. God och med väldigt tydlig kanelsmak som kittlade härligt på tungan. 
  • Inkokt saffranslax med apelsin och grönpepparmajonäs. Helt okej, men kanske inte mer än så.
  • Ärt- och blomkålspuré. Så jädra gott. Inget som skulle få bo på mitt julbord. Rätten kändes mer somrigt fräsch. Och jättegod. Denna kommer jag att laga igen och servera med tex kassler, rökt skinka eller grillad kyckling. 
  • Julskinkemacka med gräddstuvad svartkål och syrad ingefärsmorot. Supergott. Mackan blev en hel måltid istället för ett mellanmål. 
  • En god och vacker sallad med fänkål, blodgrape, granatäpple och rostad sötmandel. Herregud jag gillar ju inte ens fänkål. Men kombinationen var fantastisk.
  • Saffranskladdkaka. Jag har smakat saffranskladdkaka tidigare men inte varit imponerad. Det blev jag i onsdags. Förmodligen kommer det att bli saffranskladdkaka på årets glöggfest. 
Lova mig att ni hugger en receptfolder. Era smaklökar kommer att tacka er. Vill ni se mer (och finare...) bilder från dagen så kila över till Helena. Hon var också där, och hennes inlägg från dagen hittar ni HÄR.  

Färska fikon - nu är det säsong

Färska fikon. Det är något helt annat än de torkade sockerbomberna som brukade finnas på julens gottebord när jag var liten. Färska fikon är söta och goda - men inte så klibbigt söta som sina torkade kompisar. Det är helt perfekt att piffa upp en sallad eller en macka med.
 
Färska fikon är en jättebra matchning med dessertostar. Gorgonzola och chevre tillexempel. Det är även gott att klyfta fikon och ha dem tillsammans med italienskt plock, parmaskinka och liknande godsaker.
 
Just nu är det säsong för sydeuropeiska lila fikon. Säsongen håller i sig fram till mitten av oktober ungefär. Därefter kommer de sydamerikanska gröna fikonen som inte är lika söta, men goda ändå. Tänk på att fikon inte fortsätter att mogna efter att de har plockats, så välj inte de hårda frukterna i butiken.
 
 
Eller så kan de få vara med i en sallad. Som här tillexempel. Romansallat, färska fikon i klyftor, coctailtomater, grillad kyckling och gorgonzola. Några drag med svartpepparkvarnen, lite flingsalt över fikonen och tomaterna. Ringla över olivolja och droppa på lite crema di balsamico. Middagen klar på 5 minuter, men smakar ljuvligt.
 
Bjuder även på ett tips från arkivet: Baconlindade fikon med getost. Smaklig spis :-)
 

Jag har hjort det igen

Har ni hängt med ett tag så vet ni... Jag gillar hjortar i mitt julpyntande. Dessa hjortar har gett upphov till ett visst mått av "mobbning" men det kan jag leva med. Vill du läsa mer om det så går det att göra HÄR :-)
 
 
I våras var jag i Casablanca. På en sån där underbar lokal marknad, i en butik med massvis med krimskrams, hittade jag hjorten med stort HJ. Den är stor och tung  och hög och kommer att passa alldeles utmärkt i mitt vitguldiga vardagsrum till jul :-)

...and they lived happily ever after

Idag är det dags för ett annat hösttecken. Det är dags för keramik. Det ska bli kul att komma tillbaka till verkstan och kladda lite. Början på säsongen brukar alltid vara lite sisådär - efter ett långt uppehåll måste i alla fall jag "lära känna" leran igen.
 
 
I somras gifte sig min vän A-S. Vi har känt varandra hela livet, och jag ville ge en present som var personlig. Något som ingen annan har. Så självklart skulle hon få något i keramik. Å ena sidan ville jag göra något som relaterar till bröllopet. Men å andra sidan ville jag göra det neutralt. Något som man kan använda alltid och som kan matcha eller bryta av inredning eller dukning. Hmm...
 

Det här blev en bra kompromiss. Ovansidan på fatet är neutralt. Kan användas som fruktskål eller som ett stort salladsfat på en middag. Men på fatets undersida gömmer sig det bröllopsrelaterade. Något som i princip bara syns när fatet står i diskstället. Något som bara är avsett för herrskapet S :-) 
 

Utöver fatet så fick de en matchande skål. Under skålen så finns deras namn och bröllopsdatum inristat, tillsammans med texten "...and they livet happily ever after".
 
 

Gissningar och/eller önskemål på årets Blossa?

Så är det den tiden på året igen. När vi väntar och funderar. Spekulerar och gissar. Vad kommer årets Blossa att smaka egentligen? Nästa tisdag, den 9:e september, får vi veta. Jag har även i år fått förmånen att vara era ögon, öron och smaklökar på plats, men tills dess får vi alla nöja oss med att gissa.
 
I år är jag helt nollställd. Jag har verkligen inga nya idéer alls. Min drömglögg med smaken apelsin och ingefära kommer aldrig att bli verklighet - det är alldeles för likt 2012 års yuzu ingefära. Tranbär har jag önskat ett par år också. Det skulle inte vara fel.
 
Örter i drinkar börjar ju komma starkt. Mojiton banade väg för många år sedan, och i år har jag druckit drinkar både med rosmarin och andra örter. En rosmaringlögg kanske skulle vara något? (På bakgrundsbilden på inbjudningskortet hängde det en del örter på tork - men det kan lika gärna vara en ledtråd till årets julsnaps som presenteras samtidigt)
 
Äh jag vet inte. Jag har som sagt inga nya idéer alls, men det kanske du har? Kom med din bästa gissning eller önskemål vettja :-)