Om vi ska fortsätta på temat "det är synd om mig"...

...så är det inte det minsta synd om mig nu heller. Ikväll kommer nämligen Mia och Åsa och hälsar på. Vi ska prova Saturnus glöggnyheter. Dessutom har tjejerna bakat godsaker. Mia har bakat paj med rödvinbär och kolafyllning. Och Åsa har bakat kakor.
 
Bild- och receptkälla
 
I förrgår delade jag ett recept på facebook med förhoppningen att min kära mor skulle bli lite inspirerad inför julbaket. Men det gick snabbare än så. Igår messade nämligen Åsa och berättade att hon höll på att baka. Så ikväll får jag smaka. Som sagt: det är inte det minsta synd om mig :-)
 
Receptet hittade jag på bloggen Sallys Baking Addiction. Helt galet mycket gott där. Receptet på ovanstående kaka hittar ni HÄR.
 
Edit efter provsmakning: Oh my god! Så gott. Åsa gjorde en grundlig provbakning eftersom receptets Rolo's inte finns i Sverige. Så hon bakade några kakor med vanlig Dumle, Dumle Lakrits, Smörkola, Fudge, Rollo och Center. 
 
Visst. Kolan blir inte lika seg och flytande och "gojsig" som på bilden - men å andra sidan misstänker jag att Sally har fotograferat sina bilder direkt efter att kakorna kommit ut ur ugnen. När kakan kallnat så går den ju kolan tillbaka till sitt "ursprungstillstånd"
 
Vilket godis passade bäst att fylla med då? Alla jag smakade var goda. I ärlighetens namn pallade jag inte att smaka alla varianter (sockerchock de lux!) men vi skar upp alla och tittade.
  • Dumlen blev god, men godiset smälte ganska mycket och flöt in i kakan.
  • Samma med Rollo, men den klarade sig liiite bättre
  • Fudgen funkade fint ur smältsynpunkt, men där skulle man hellre kunna hacka fudgen i mindre bitar och blanda med kakdegen tillsammans med chocolate chipsen.
  • Bäst funkade Center. Förmodligen för att kolan är rätt flytande, men är samtidigt "isolerad" med ett ganska tjockt chokladlager som hjälper till att hålla kolan på plats i mitten (till skillnad från Dumlen, där chokladlagret smälter snabbt, kolan frigörs, och smälter in i den övriga kakan)
Slutsatsen blir alltså att baka med Center, Plupp eller någon annan kolafylld choklad på rulle.

Kommentarer
Therese Bjärstig säger:

Ska bli skoj att se vad ni tycker, smaken är ju som baken så ni kan ju säkert tycka helt annorlunda än vad vi gjorde på vår glöggprovning i går :-D

Svar: Jag undvek faktiskt att gå in till dig igår, bara för att vi brukar tycka lite samma lika haha. Nåväl. I helgen kommer recensionerna!
KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-10 | 09:30:49
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
Annas jul säger:

Oj vad de kakorna såg farligt goda ut! verkar ha varit stora glögg testar kvällen igår av saturnus nyheter, ni, jag och Therese mfl. Ska bli kul att höra vad du tyckte!

Svar: De VAR galet goda :-) Mmm ska smaka om dem i helgen. Var i lite sockershock så just nu vet jag inte riktigt vad jag tyckte. Det ska bli kul att läsa vad du smakade och vad du tyckte också :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-10 | 09:54:11
Bloggadress: http://www.annasjul.blogspot.com
Amandas jul säger:

Wow, vilken bild! Frestande :)

Svar: Mmm den är galet snygg. Önskar att mitt matfotograferande var på den nivån... Nåväl. Kakorna är provsmakade nu eftersom snälla Åsa provbakade och de var en riktig höjdare
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-10 | 11:08:36
Bloggadress: http://amandasjul.blogg.se
Jul i fjällen säger:

Oj, vad de såg goda ut!! De måste jag testa :) Är det typ Dumlekolor man ska ha i tror du?

/Emma
http://julifjallen.blogspot.se

Svar: Hej Emma. Har uppdaterat inlägget med lite kommentarer om vilka godisar som funkar och vilka som inte funkade lika bra. Dumle var god, men inte helt klockren. Center var bättre.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-10 | 15:41:48
Bloggadress: http://julifjallen.blogspot.se
Linda/Candygirl säger:

jag letade glögg idag på Ica.. fanns bara julmust.

Svar: Ondskefull mataffär som bär "mitt" namn. I min affär borde det ALLTID finnas glögg :-D Men det brukar ta rätt lång tid innan det finns glögg i matbutiken tycker jag. Tyvärr.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-10 | 17:48:01
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Johanna (Johannas julblogg) säger:

Jag undrar också om det fungerar med Dumlekolor? De såg mycket goda ut!

Svar: Har uppdaterat inlägget med lite kommentarer om vilka godisar som funkar och vilka som inte funkade lika bra. Dumle var god, men inte helt klockren. Center var bättre.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-10 | 20:05:45
Bloggadress: http://johannasjulblogg.blogspot.com
Liza säger:

Men hur goda såg inte dom ut?? Vad sugen jag blir!!

Svar: De var fantastiska. Åsa hade provbakat med en massa olika sorters kola så nu är inlägget lite uppdaterat med tips (eftersom receptets Rolo's inte finns i sverige)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-10 | 22:45:49
Bloggadress: http://www.christmasmagic.blogg.se
Olivia - LJUVA JUL säger:

Såg helt obeskrivligt god ut! Blir jättesugen på att själv börja baka nu :)

Svar: Haha ja jag förstår det. De blev himla goda. Har uppdaterat inlägget med lite kommentarer om vilka godisar som funkar och vilka som inte funkade lika bra.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-10 | 23:52:36
Bloggadress: http://ljuvajul.blogg.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback