Helgtema: Choklad

Under det senaste året har jag utvecklat ett intresse för choklad. Inte bara att äta choklad, utan att lära mig choklad. Temperera choklad. Göra praliner. Under året har jag även lärt mig en hel del. Från de första gjutna pralinerna jag tillverkade för ett år sedan (Vita chokladpraliner med kardemumma), till att göra praliner av i princip proffskvalitet (försvinnande goda citronpraliner) efter att ha deltagit på en kurs hos Chokladfabriken.
 
I helgen tänkte jag därför bjuda på en chokladkavalkad. Tips och trix. Shoppingtips. Och naturligtvis lite recept. Är ni med? Bra! Då kör vi igång!
 
 
Till att börja med ska vi prata om själva chokladen.  På ovanstående bild har jag plockat fram en del av mitt chokladförråd. När jag åker på IKEA passar jag alltid på att shoppa på mig lite choklad. Det är inte någon kvalitetschoklad de säljer. Men det är betydligt bättre än att köpa BLOCK i matbutiken (ni vet väl att "choklad" som bara heter BLOCK inte innehåller tillräckligt med kakao och kakaosmör för att få kallas för choklad).
 
IKEAS choklad använder jag till brownies, rocky road och annat godis där en kvalitetschoklad känns lite bortkastad. IKEA-chokladen kostar en femma för 100 gram. Den 70-procentiga chokladen går för en tia - men det är fortfarande halva priset jämfört med i matbutiken.
 
 
Ska man göra praliner däremot. Då är det läge att ta fram det tyngre artilleriet. Tobadochokladen från Chocovic är en höjdare. 65% kakaohalt. Fin smak. Inte så mycket beska. Lätt att arbeta med. Chokladen kommer som pellets och är därmed färdighackad oavsett om det handlar om att smälta choklad eller om det handlar om att göra chocolate chip cookies. HÄR kan man köpa den.
 
Enligt min mening är det ingen idé att lägga tid, kärlek och omsorg på pralintillverkning om man använder choklad av sämre kvalitet. En choklad av sämre kvalitet är nämligen hopplös att försöka temperera. Och det är tempereringen som är A och O när det gäller pralintillverkning.
 
Men vi återkommer till tempereringen i ett senare inlägg. Tills dess: ha en riktigt fin fredag
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!

Kommentarer
Katarina säger:

Mmmm, choklad som är så gott. Kram och ha en fin dag!

Svar: Underbart!!!Kram till dig med
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-18 | 09:55:21
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Nilli säger:

Tro det eller ej, men jag är faktiskt inte någon chokladfantast! Varje jul brukar jag göra 24 praliner (ok, ett par extra brukar det bli) i fyra olika smaker till pojkvännens pralinkalender, and that's it. Tycker väl att det är lite jobbigt att pyssla med choklad hemma (på jobbet har vi tempereringsmaskin) och det känns som om chokladen hamnar ÖVERALLT! Jag brukar hålla mig till Odenses pellets som finns på ICA, även om jag känt att kvalitén inte är det absolut bästa, blev därför väldigt sugen på Tobado-chokladen, det är inte omöjligt att jag köper hem en säck!

Svar: Tempereringsmaskin... Vilken lyx!! Har du testat non temp-choklad? Lindt kom ju med nån mat-och bakchoklad förra året som tydligen ska vara non-temp. Har gjort fondant på den, så jag vet att den är god. Men jag har inte testat att göra praliner eller annat som jag normalt skulle temperera chokladen till.
Vad brukar du köra för smaker då? Portvin och ljus choklad borde väl vara en bra kombo?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-18 | 16:35:55
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
Linda / Candy Christmas säger:

Visste inte ens att dom säljer choklad. Det ska jag handla när jag är dit nästa gång...

Svar: Jodå. IKEA säljer ju en massa mat och godis, däribland choklad. På mitt IKEA så finns det en matbutik precis utanför.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-19 | 10:17:50
Bloggadress: http://www.candygirl.nu/candychristmas/
Nilli säger:

Tempereringsmaskin och kavlingsmaskin är konditorns bästa vän! Jag har fått lära mig att non-temp är ett "branchnamn" och i princip samma sak som blockchoklad, det används på de flesta mindre konditorier (som inte har pralintillverkning), främst till att doppa bitar i och göra chokladdekor, aldrig till praliner (så vitt jag vet). Min erfarenhet är att non-temp smakar inte ALLS lika gott som "riktig choklad", men jag vet inte vilka kvalitéer jag smakat på (vissa konditorier är tyvärr väldigt (dum)snåla och använder ju inte ens riktigt smör...), Lindt borde ju inte släppa ifrån sig något som inte smakar gott, tycker man.
Mjölkchoklad och portvin låter inte som en dum kombo (antar att du sett att jag är portvinsfantast)!
De pralinsorter jag gjort de senaste åren är körsbär i kirch (ett måste varje år, han ÄLSKAR faktiskt "den där äckliga i Aladdinasken"...), lakrits, kaffe och rökig tequila (som blev väldigt god, men tequilasmaken kom inte fram och det smakade mest som baileys), glöggtryffel, mörk saffran- och apelsintryffel, pepparkakstryffel (med mjölkchoklad, smakade som pepparkaksdeg!). The End!

Svar: Hmm. Där lärde jag mig något nytt. Nåväl, Lindts non temp är god i alla fall. Men om den funkar bra utan att temperera vet jag som sagt ingenting om. Dina pralinsmaker låter ju hur goda som helst. Förutom körsbär i kirch - jag tillhör kategorin "alla" när det kommer till Alladin haha. Vi ska ha en stoppa korv och göra pralier-helg nu till helgen. Det ska bli skoj :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-19 | 17:39:23
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback