Helgtema: Choklad
Mmmm, choklad som är så gott. Kram och ha en fin dag!
Tro det eller ej, men jag är faktiskt inte någon chokladfantast! Varje jul brukar jag göra 24 praliner (ok, ett par extra brukar det bli) i fyra olika smaker till pojkvännens pralinkalender, and that's it. Tycker väl att det är lite jobbigt att pyssla med choklad hemma (på jobbet har vi tempereringsmaskin) och det känns som om chokladen hamnar ÖVERALLT! Jag brukar hålla mig till Odenses pellets som finns på ICA, även om jag känt att kvalitén inte är det absolut bästa, blev därför väldigt sugen på Tobado-chokladen, det är inte omöjligt att jag köper hem en säck!
Visste inte ens att dom säljer choklad. Det ska jag handla när jag är dit nästa gång...
Tempereringsmaskin och kavlingsmaskin är konditorns bästa vän! Jag har fått lära mig att non-temp är ett "branchnamn" och i princip samma sak som blockchoklad, det används på de flesta mindre konditorier (som inte har pralintillverkning), främst till att doppa bitar i och göra chokladdekor, aldrig till praliner (så vitt jag vet). Min erfarenhet är att non-temp smakar inte ALLS lika gott som "riktig choklad", men jag vet inte vilka kvalitéer jag smakat på (vissa konditorier är tyvärr väldigt (dum)snåla och använder ju inte ens riktigt smör...), Lindt borde ju inte släppa ifrån sig något som inte smakar gott, tycker man.
Mjölkchoklad och portvin låter inte som en dum kombo (antar att du sett att jag är portvinsfantast)!
De pralinsorter jag gjort de senaste åren är körsbär i kirch (ett måste varje år, han ÄLSKAR faktiskt "den där äckliga i Aladdinasken"...), lakrits, kaffe och rökig tequila (som blev väldigt god, men tequilasmaken kom inte fram och det smakade mest som baileys), glöggtryffel, mörk saffran- och apelsintryffel, pepparkakstryffel (med mjölkchoklad, smakade som pepparkaksdeg!). The End!