Praliner med vit choklad och kardemummatryffel

Nu måste jag faktiskt få skryta lite över min egen förträfflighet. För dessa praliner blev så j***a goda. När en mjuk, krämig och lagom söt tryffel som kryddats med kardemumma möter ett skal av mörk kraftig choklad så blir det helt enkelt väldigt trevligt för smaklökarna.
 
Detta recept är en liten vidareutveckling. Mitt första försök gjordes med ett skal av vit choklad och såg ut så HÄR. Då konstaterade jag att det blev lite väl sött. Det andra försöket gjordes med skal av mörk choklad, men då blev tryffelfyllningen för torr. Så HÄR såg det ut. Smaken var det dock inget fel på, så nu gällde det bara att fila lite på konsistensen.
 
Det tredje försöket - detta försök - blev perfekt smakmässigt (även om pralinerna inte blev perfekt blanka och därmed lämnade lite att önska rent utseendemässigt).
 
 
Praliner med vit choklad och kardemummatryffel
32 praliner
 
400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
150 gram vit choklad
75 gram grädde
40 gram smör
1 tsk stötta kardemummakärnor
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Hacka den vita chokladen och lägg chokladen tillsammans med smöret i en skål
  • Hetta upp grädden och häll den över smöret och chokladen. Tillsätt kardemummakärnorna
  • Rör till smeten blir slät.
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna. Låt stå nån timme i kylen (eller gärna över natten) innan bottnarna gjuts.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
 
 
PS1: När jag hade chokladtemat förra helgen så var ni några som tyckte att det verkade svårt att göra praliner. Så här är det: det är inte SVÅRT i den bemärkelsen. Men det är många moment, och man bör vara rätt noga i varje moment så att man inte sabbar slutresultatet. Om ni blir sugen att testa så gör det! Gärna redan nu så har ni fått in snitsen innan det är skarpt läge och julgodiset ska tillverkas :-)
 
PS2: Om man ändå tycker att det verkar för pillrigt så kan man ta ett pralinrecept och enbart göra tryffeln i ischokladformar. Just ovanstående tryffel är lite för lös för att det ska fungera bra, men (och nu är jag inne på gissningar när det gäller måtten!) om man halverar smöret och grädden borde det bli en lagom konsistens.

Kommentarer
Julkulan säger:

Åå så mumsigt! Detta ska jag testa!

Svar: Kul :-) Berätta gärna vad du tyckte sen!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-31 | 10:46:12
Bloggadress: http://julkulan.blogg.se
johanna säger:

åh, tänk om man var sådär duktig, jag skulle också vilja testa :)

Svar: Ja men testa då? :-) Eller önska dig en pralinkurs av tomten?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-31 | 10:54:27
Bloggadress: http://arildsdottir.blogg.se
Jul hos Linda säger:

Åh, det där måste ju vara helt underbart! Önskar att man inte var så himla klumpig i köket :)

Svar: Men vad sjutton... Testa att göra i ischokladformar då? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-31 | 12:26:21
Bloggadress: http://julhoslinda.blogg.se
Carina säger:

Åh, jag gjorde liknande förra året som blev superlyckade! De var de absolut snabbast slukade pralinerna hos oss julen 2012... :)

Svar: De är underbara! SÅ gott. (de är slut nu...)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-31 | 15:24:17
Bloggadress: http://www.julpussar.wordpress.com
Olivia - LJUVA JUL säger:

Det där lät himmelskt! Skall definitivt prövas! :)

Svar: Gör det :-) det är ett toppenrecept. Berätta gärna om du testar :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-01 | 11:24:31
Bloggadress: http://ljuvajul.blogg.se
Elin säger:

Åh vad det verkar gott! Gillar choklad och kardemmumma, måste ju bli supergott! Och känns väldigt juligt! :-)

Svar: Det är super! Testa vettja :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-03 | 13:52:38
Bloggadress: http://esterundrar.blogspot.se
Tomtenissan säger:

Shit, vilka mumsbitar du gör.

Svar: Smask :-) Så jädra gott!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-04 | 18:10:14
Bloggadress: http://tomtenissansjul.blogg.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback