Praliner med vit choklad och kardemummatryffel
Nu måste jag faktiskt få skryta lite över min egen förträfflighet. För dessa praliner blev så j***a goda. När en mjuk, krämig och lagom söt tryffel som kryddats med kardemumma möter ett skal av mörk kraftig choklad så blir det helt enkelt väldigt trevligt för smaklökarna.
Detta recept är en liten vidareutveckling. Mitt första försök gjordes med ett skal av vit choklad och såg ut så HÄR. Då konstaterade jag att det blev lite väl sött. Det andra försöket gjordes med skal av mörk choklad, men då blev tryffelfyllningen för torr. Så HÄR såg det ut. Smaken var det dock inget fel på, så nu gällde det bara att fila lite på konsistensen.
Det tredje försöket - detta försök - blev perfekt smakmässigt (även om pralinerna inte blev perfekt blanka och därmed lämnade lite att önska rent utseendemässigt).
Praliner med vit choklad och kardemummatryffel
32 praliner
400 gram mörk choklad till pralinskalen
75 gram grädde
40 gram smör
1 tsk stötta kardemummakärnor
Gör så här:
PS1: När jag hade chokladtemat förra helgen så var ni några som tyckte att det verkade svårt att göra praliner. Så här är det: det är inte SVÅRT i den bemärkelsen. Men det är många moment, och man bör vara rätt noga i varje moment så att man inte sabbar slutresultatet. Om ni blir sugen att testa så gör det! Gärna redan nu så har ni fått in snitsen innan det är skarpt läge och julgodiset ska tillverkas :-)
- Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
- Hacka den vita chokladen och lägg chokladen tillsammans med smöret i en skål
- Hetta upp grädden och häll den över smöret och chokladen. Tillsätt kardemummakärnorna
- Rör till smeten blir slät.
- Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
- Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna. Låt stå nån timme i kylen (eller gärna över natten) innan bottnarna gjuts.
- Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
- Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
PS2: Om man ändå tycker att det verkar för pillrigt så kan man ta ett pralinrecept och enbart göra tryffeln i ischokladformar. Just ovanstående tryffel är lite för lös för att det ska fungera bra, men (och nu är jag inne på gissningar när det gäller måtten!) om man halverar smöret och grädden borde det bli en lagom konsistens.
Kommentarer
Julkulan säger:
Åå så mumsigt! Detta ska jag testa!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
johanna säger:
åh, tänk om man var sådär duktig, jag skulle också vilja testa :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Jul hos Linda säger:
Åh, det där måste ju vara helt underbart! Önskar att man inte var så himla klumpig i köket :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Carina säger:
Åh, jag gjorde liknande förra året som blev superlyckade! De var de absolut snabbast slukade pralinerna hos oss julen 2012... :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Olivia - LJUVA JUL säger:
Det där lät himmelskt! Skall definitivt prövas! :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Elin säger:
Åh vad det verkar gott! Gillar choklad och kardemmumma, måste ju bli supergott! Och känns väldigt juligt! :-)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Tomtenissan säger:
Shit, vilka mumsbitar du gör.
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback