En hög med juliga böcker

Herregud vad det börjar bli mörkt nu. Redan runt 18-tiden igår var det helt omöjligt att försöka få bra ljus till ett fotografi. Och mörkare blir det för varje dag som går. Nåväl. Det är ju inte ett problem som jag är ensam om.
 
Igår skrev jag att jag sedan tidigare har rätt mycket julböcker. Och nu tänkte jag visa vad jag menar. Visst. Alla böcker är inte renodlade julböcke. Men en bok som enbart handlar om choklad, eller är fylld med godisrecept är per default en julbok för mig. Eller i alla fall en del av min uppladdning inför julen :-)
 
Ber på förhand om ursäkt för världens längsta blogginlägg. Men när det handlar om kokböcker är jag liksom lite svår att få stopp på.... Förlåt!
 
 
Det är så klart några böcker i den här högen som jag vill rekommendera lite extra. Såna böcker som jag har bläddrat i tusen gånger, och kommer att bläddra i tusen gånger till. VI går väl uppifrån och ner i högen, helt utan inbördes ordning
 
Högst upp i högen återfinns två böcker av Elisabeth Johansson som heter Godis och Choklad. Båda dessa kan jag verkligen rekommendera, men om man tänker nöja sig med en av dem så köp godisboken. Ofta innebär ju godisrecept för hemmaköket antingen något chokladigt eller något kolaaktigt. Inte i denna bok. Här finns recept på till exempel gelehallon, krokofanter och sura mattor. "Vanligt" godis alltså.
 
Choklad, kola och karameller av Hilary Walden är en bok som jag snott med mig från mamma. Detta är en 80-talsbok som är väldigt tidstypisk. Sjukt rolig att drömma sig bort i. Springer du på den på en loppis (för det är nog bara där man kan hitta den) så köp den!
 
Men om man bara vill ha EN bok om godis så är det Johanna Westmans bok Julgodis som man ska satsa på. Men den finns nog i de flesta jultokiga hem redan. Eller? Om inte: det känns som den typiskt svenska godisboken med tryfflar, kolor, knäck och så vidare. Många av bokens recept utgår från ett grundrecept och sedan återkommer det med variationer.
 
Okej, så låt oss övergå till mat. Och då finns det två böcker som jag tycker att alla borde ha. Båda böckerna är skrivna på ett sådant sätt att de tilltalar mig, det är inte bara recept rakt upp och ner. Utan recepten blandas med roliga anekdoter och personliga tankar. Vilka böcker pratar jag om? Nigella Jul och Monicas Jul. Detta är inspirerande böcker som jag gärna läser enbart för inspirationen under ljumma augustikvällar. Men även såna böcker där jag verkligen letar recept till glöggfesten, godisbaket, de ätbara presenterna och för julbordsinspiration (även om det inte är jag som är julbordsansvarig).
 
Nu är det bara ett tips kvar. Sen ska jag sluta. Men det är det bästa tipset. Återigen får ni dock bege er till loppisar eller antikvariat för att hitta de böcker som ligger allra längst ner i högen, nämligen Den stora julboken. Detta är en bokserie som utgavs av Bonnier. En bok varje år från mitten av 90-talet och framåt. Min mamma hade ett tiotal böcker, men jag råkade visst få med mig några stycken ner till Stockholm för några år sedan. Här hittar man pysseltips, matlagning, presentinslagningar, ungefär en miljon nya sätt att vika pappershjärtan i fantasifulla mönster, julmat från andra länder, inredningstips, tips till paketkalendern och så vidare och så vidare. Dessa böcker har precis det jag letar efter i en julbok. Något jag inspireras av, men inte vill kopiera. Utan ta idén och göra om den med min egen touch. Fördelen med det är att böckerna alltid känns aktuella - även om tipsen från mitten av nittiotalet egentligen känns ruggigt out of date idag. Men det gör inget. För jag inspireras fortfarande.
 
Pust. Har du orkat läsa ända hit? Bra jobbat! Då tycker jag att du ska ge mig ett tips också: vilken är din favoritjulbok? Behöver så klart inte vara en renodlad julbok, bara den ger dig julpirr :-)

Kommentarer
Ann-Charlottte säger:

Precis som dig så älskar jag julböcker med recept mm. En bok jag kan rekommendera är Hannu Sarenströms 'Vinterkalas'. Han skriver så fint om hela vinteråret och det är många mysiga bilder och recept för hela vintern, men framför allt tiden runt jul och advent. Jag gör en bärparfait från den boken, och det har blivit en högtidsdessert för hela min familj:)))

Svar: Tack för tipset! Den hade jag inte hört talas om. Den måste jag kolla upp genast :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-14 | 17:50:15
Linda / Candy Christmas säger:

Julböcker har jag inte så många.. men julmagasin.. huuugaligen vilken trave. men dom är roliga att plocka fram den här tiden på året...

Svar: Mina jultidningar bor i bokhyllan på toaletten. Året runt :-) Men merparten vet jag inte vart de är... I förrådet hoppas jag. Städade undan dem inför lägenhetsvisningen förra året, så nu bor enbart 2012 års magazin där.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-14 | 19:58:15
Bloggadress: http://www.candygirl.nu/candychristmas/
Lillgarden säger:

Hitta en julbok på loppis för ngra veckor sedan! Är så mysigt att sitta och bara bläddra i! tack för dina bra boktips! :)

Svar: Visst är det mysigt? Och en liten glögg till det så är lyckan gjord :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-14 | 21:07:55
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
BittesJul säger:

Oj det var rätt möe böcker

Svar: Jag har en hel BILLY fylld med kokböcker :-) Jag är nog dum i hela huvudet haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-14 | 22:03:52
Bloggadress: http://bittesjul.blogg.se/
Lina säger:

Ett hett tips, jag tröttnar aldrig på denna, Vinterns goda ting av Anna o Fanny Bergenström. Så bra, höst, advent o julbok. Läs, mys o njut!

Svar: Det är faktiskt en bok som jag inte har. Vilket är helt sjukt, för Anna Bergenström är en av mina favoritkokboksförfattare. Och jul, det gillar jag ju haha!Älskar hennes sätt att skriva kokböcker utan pekpinnar. "Ta lite av ingrediens X och mycket av ingrediens Y. Om du inte gillar X så prova med Z istället". Ja. Jag ska se till att köpa den! Tack för tipset!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-14 | 22:13:55
Victorias Jul säger:

Vad tycker du om humming bird bakery? Har funderat på att köpa den. Men nu blev jag sugen på att köpa godis boken också

Svar: Jag gillar den. Nu har jag aldrig bakat något ur den om jag ska vara ärlig så jag vet inte om recepten är BRA. Men den är inspirerande. Det är också en sån där bok som jag plockar fram ofta och bläddrar i för inspiration.
Det jag gillar mest är nog deras kapitelindelning. Istället för att ha ett kapitel för muffins, ett för kakor (osv osv) så går den på årstider/högtider. Halloween, jul, alla hjärtans dag osv. Gillar :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-15 | 11:25:24
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Nilli säger:

Så mycket böcker! I love it! Min hög är nog ungefär lika hög (blev inspirerad och drog precis fram alla och fotade, men det inlägget kommer nog imorgon...). Jag kan ärligt talat berätta att jag precis lagt en beställning på Hilary Waldens bok (hittade för 40kr, taget!), jag brukade låna den på biblioteket när jag var yngre, men hade helt glömt bort den. Beställde även Nigellas Jul (och Vinterns Goda Ting) på bokus, har tänkt göra det alltför länge nu! ;) Jag köpte Monika Ahlbergs bok förra året och jag ÄLSKAR den! Att jag inte har "Chokladfabriken" av Magnus Johansson är kanske lite illa (men har hans dessertbok, som är riktigt bra), jag äger dock ALLA Jan Hedhs böcker... Johanna Westman och Elisabeth Johanssons godisböcker är sådana jag stått och fingrat på en aldrig köpt. "Stora Julboken" har mamma, den är så mysig att bläddra i! :)

Svar: Det känns skönt att det är fler än jag som är tokiga. Jag har en BILLY fylld med kokböcker. Helt galet. Mina bäbisar... Ska bli kul att spana in dina bäbisar!!
Men Chokladfabriken är inte Magnus Johansson. Det är en mysbok från just Chokladfabriken. Inte så receptrik, men väldigt trevlig att läsa.

I helgen kör jag chokladtema :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-15 | 18:56:19
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
Amanda Niclasson säger:

SÅ fin blogg!

Svar: Tack snälla!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-17 | 22:05:37
Bloggadress: http://femtiotrekvm.blogg.se/
Tommy säger:

god jul då

Svar: God jul haha :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-17 | 22:08:39
Bloggadress: http://runtjordenfastkvar.blogg.se/
irma frisör säger:

Hej!
kika gärna in på min blogg om frisör livet. Här kan du läsa om allt ifrån hårvårds tips och produkter till härliga höstuppsättningar och nya trender!

Välkommen!

2013-10-17 | 22:13:13
Bloggadress: http://granboms.blogg.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback