Den där Morberg... Är han Grinchen?

För en vecka sedan fick jag hem ett recensionsexemplar av en julkokbok som jag vet att många är nyfikna på, nämligen Morberg firar jul (Bonnier Fakta). Den fick följa med som nattlektyr till förra helgens födelsedagsfirande, och när jag låg i den kalla husbilen (3 grader... brrr) och väntade på att på att det skulle bli varmt under täcket låg jag och bläddrade. Och verkligen förvånades över inledningen.
 
 
"Min längtan efter julen är obefintlig. Det första som infinner sig när vintermörkret lägger sig är en önskan att fly bort. Hur ska jag komma undan? Kan jag fly obemärkt? Kan jag gömma mig och vara osynlig? Svettig och med hjärtklappning känner jag hur första advent och de andra helgerna närmar sig. Alla kalas, alla paket, alla konflikter. Besvikelsen över att inte få det man önskar sig. Mättnaden."
 
Say what? Är han Grinchen eller vad? Är det så det ska vara, va, va, va? Men det tar sig. Redan i efterföljande stycke. Blev lite nervös där ett tag :-)
 
 
Boken är vacker och stämningsfull. Det är lyxigt att den är ett inbundet tygband istället för cartonage. Jag gillar att den har ett rött band så man kan markera vart man slutade läsa/vad man ska tillaga. Jag gillar de vackra stämningsfulla fotografierna som boken är generöst strösslad med. Jag hamnar definitivt i julstämning.
 
Vet inte om jag blir så matinspirerad dock. Recepten är traditionella. Inlagd sill, skinka, revbensspjäll, köttbullar och så vidare. Väldigt traditionella i vissa fall. För den som vill stoppa korv, koka grisfötter och göra sin egen kalvsylta.
 
För den som har sin välbeprövade receptbank är detta kanske inte rätt bok, då den inte innehåller så många "nya" recept. Men å andra sidan är detta en jättebra basreceptbank för den som inte har sina gamla beprövade klassiker i rockärmen, utan behöver hjälp och stöd på vägen. (Kluvet det där... Å ena sidan handlar julen så mycket om Same procedeur as every year, James. Men just för att den gör handlar om det så får man säkert recepten på inlagd sill med sig ifrån mamma/mormor/svärmor. Och när man letar recept så letar man just efter någon utveckling. Så tänker jag i alla fall?)
 
Men för den som letar julkänsla och en trevlig stund med en glögg: Mys på bara! Den där Morberg... Han är faktiskt inte Grinchen. Han är en riktigt trevlig hustomte.
 
Betyg:
 

Kommentarer
Jul hos Linda säger:

Ja, det var ju onekligen en annorlunda början på en julbok... ;)

Svar: Japp. Men lite uppfriskande faktiskt.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-25 | 08:58:14
Bloggadress: http://julhoslinda.blogg.se
Victorias Jul säger:

Men får du redan göra din recension? Jag får inte göra min förrän den 19 november, vad orättvist att alla får göra recensionerna före mig

Svar: (Copy-pastar samma svar till både dig och Amanda)

Fick man med något om recensionsdatum med boken? Efter din kommentar i morse så ville jag bara hem och kolla... Och det har jag gjort nu. I boken låg det ett lösblad som hänvisade till Bonnier Faktas hemsida. Det hade jag inte ens sett eftersom det låg instoppat längst bak i boken... (Kan dock ha varit jag som lade det där själv i fredags mitt i natten efter några cider, och sen inte tänkt mer på det) När jag går in och läser så ser jag ju att recensionsdatumet, mycket riktigt, är 19:e november.

Rådfrågning: ska jag ta bort inlägget och publicera om det i november? Lite grön på det här området.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-25 | 09:32:35
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Jessica säger:

Jag har så himla svårt för den där Morberg alltså... Inte så mycket för att han är lite slafsig sådär (i sitt ganska överskattade program) utan mer för att han verkar ta sig själv på så sjuuukt stort allvar. Jag har nog påverkats en del av Filip & Fredrik där. ;)

Boken ser ju dock onekligen stämningsfull ut - utöver den där sorgliga inledningen då, haha - men jag ska klicka in mig på cdon nu och beställa boken du tipsade om för några dagar sedan istället! Julfix eller vad den hette.

Svar: Haha ja, det kan jag hålla med om. Men jag älskar miljön där på Tullgarn och drömmer om att nån gång ha ett sådant hus med ett sådant kök och en sådan stor veranda. Haha ja, Fredrik och Filip är rätt bra på att mobba honom.
Boken är mysig.
Receptmässigt = bas. Njutningsmässigt = topp.

Förresten: när jag försöker klicka mig in på dig via din angivna länk så får jag alltid upp att "sidan saknas". Jag kommer inte in på din sida utan att själv ange www. före din adress. Du kanske ska tänka på det när du anger URL (eller så är det bara för mig det kärvar...)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-25 | 10:58:40
Bloggadress: http://babyitscoldoutside.se
Amandas jul säger:

Victoria - Recensionsdatumet är inte förrän i november som du skriver, men jag tror flera missat det...det är lätt hänt :)

Svar: (Copy-pastar samma svar till både dig och Victoria)
Fick man med något om recensionsdatum med boken? Efter Victorias kommentar i morse så ville jag bara hem och kolla... Och det har jag gjort nu. I boken låg det ett lösblad som hänvisade till Bonnier Faktas hemsida. Det hade jag inte ens sett eftersom det låg instoppat längst bak i boken... (Kan dock ha varit jag som lade det där själv i fredags mitt i natten efter några cider, och sen inte tänkt mer på det) När jag går in och läser så ser jag ju att recensionsdatumet, mycket riktigt, är 19:e november.

Rådfrågning: ska jag ta bort inlägget och publicera om det i november? Lite grön på det här området.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-25 | 11:06:33
Bloggadress: http://amandasjul.blogg.se
Amandas jul säger:

Som jag skrev så är det väldigt enkelt att missa, jag gjorde samma "miss" förra året.

Jag tror inte du behöver ta bort inlägget. Bonnier Fakta hör nog av sig i så fall :)

Svar: Jag låter det ligga kvar. tack.
Imorgonbitti får du säga åt sambon att slå på tvn. Alpina världscupen drar igång :-) 0930 på svt
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-25 | 18:34:51
Bloggadress: http://amandasjul.blogg.se
Victorias Jul säger:

Jag mailade de när jag fick hem boken och frågade om datumet och hon sa att man ska göra den det datumet. Du kan ju maila och höra med henne kanske

Svar: Jo... Men nu är det ju helg och då får jag ju ändå inte svar förän på måndag. Det får ligga kvar. Men nu kommer jag definitivt att vara mer uppmärksam i framtiden.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-25 | 18:50:26
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Marlene säger:

Hej,

Tack för recensionen. Har en tallrikshylla i köket för snygga böcker (ja, det är den bistra sanningen, det lagas sällan ur dessa kokböcker...) och det verkar som att Morbergs jul skulle platsa där. F ö begriper jag inte varför förlaget skickar en bok nu som inte får recenseras förrän 19/11. All publicitet är väl bra??

/Marlene

Svar: Hej
Jag har också en hylla i köket där det bor kokböcker :-) Och naturligtvis är det de snygga som bor där haha

Och anledningen att förlaget skickar ut i god tid är väl att böckerna ska hinna läsas innan recensionsdatum
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-25 | 20:27:30
Jessica säger:

Det är inte bara du! Jag upptäckte det själv tidigare idag. Det är jag som slarvat med adressen! Tack för att du påpekade det dock!

Svar: :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-25 | 22:53:21
Bloggadress: http://www.babyitscoldoutside.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback