Baconlindade fikon med getost

Nu börjar det bli dags att planera glöggfesterna. Och juliga middagar som inte är julmiddagar. Eller bara en härlig fredagsmiddag. Dessa fikon funkar toppen som en liten snitt till glöggen (bestick krävs, så det är kanske mer till glöggfesten i liten skala) eller som förrätt med lite ruccola. Den funkar även som en matigare sallad - vilket var precis vad jag gjorde häromdagen.
 
 
Skär av toppen på fikonen, och skär sedan ett kryss i varje fikon - men skär inte hela vägen igenom, fikonen ska fortfarande hålla ihop i botten. Fyll dem sedan med getost (jag använde Chavroux, som är en bredbar getost) och linda runt 1-2 skivor bacon. Det är även jättegott att använda gorgonzola till detta (spana in HÄR)
 
Detta ska sedan tillagas i ugnen. 200 grader i ca 12-15 minuter. (jag börjar dock få en känsla av att min ugn är lite trött, så håll koll på de små rackarna efter 10 minuter om du vill vara safe...) När fikonen kommer ut ur ugnen så fick de en liten droppe Crema di Balsamico på toppen.
 
Beräkna 1 fikon per person om det ska ätas som förrätt eller snitt. Till en middag så blev tre fikon ganska lagom.
 
 
Men visst. Lillgrabben fnyser och tittar bort. Vill inte ha. Det kanske är så att detta mest uppskattas av vuxna. Eller så dömer jag bara andra barn efter barnet jag en gång var... Jag var 31 år gammal innan jag började uppskatta fikon... Dessutom ska man inte lägga för mycket vikt vid vad en porslinsfigur fnyser åt?

Kommentarer
Amandas jul säger:

Haha, fantastisk bild, den sista! :) Men tar du verkligen bilderna med din mobilkamera? Vad har du för supermobil egentligen?

Svar: Dessa är systemkamerabilder. Dock har jag en supermobil. Korten i dessa inlägg tex är mobilbilder http://tomtensdotter.se/2013/october/har-och-nu.html
http://tomtensdotter.se/2013/october/chokladfestivalen.html

Samsung is da shit. Jag har en Galaxy S4.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-01 | 15:52:45
Bloggadress: http://amandasjul.blogg.se
UllanBullan testar i köket säger:

Oj, det där suktar ... Har faktiskt aldrig testat färska fikon. Ser att det är dags att göra det nu :-)

Svar: Ja verkligen. Det är en helt annan sak än torkade. Som att jämföra russin och vindruvor liksom. MUMS
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-01 | 17:15:41
Bloggadress: http://ullanbullan.wordpress.com/
Therese Bjärstig säger:

Ha ha å jag upptäckte färska fikon bara för någon månad sedan då jag lindade dem med ädelost å lufttorkad skinka, sent ska syndaren vakna, men detta lär jag givet testa! Ha en fin helg!

Svar: Detsamma till dig Therese!. Här sitter jag och sliter i vild förtvivlan med Halloweenoutfiten...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-01 | 17:22:28
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
Johanna (Johannas julblogg) säger:

*skäms* Jag har inte ens smakat fikon som vuxen...

Svar: Prova! Färska är verkligen jättegoda. De brukar ha billiga nu, 4 för 10 kr, så gillar du dem inte så är det inte hela världen heller. Gillar att göra en brie/salamimacka och ha skivade färska fikon ovanpå :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-01 | 18:56:29
Bloggadress: http://johannasjulblogg.blogspot.com
Linn säger:

Ser jättegott ut!

Svar: Det är jättegott :-) Testa vettja!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-04 | 22:21:21
Bloggadress: http://raur.blogg.se
bea säger:

Ser väääldigt smarrigt ut!

Svar: Det är väääääldigt smarrigt :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-04 | 22:24:36
Bloggadress: http://beatricenygren.blogg.se
Emelie säger:

Åh det där lät så gott! Ska definitivt pröva det snart!!

Hoppas att du får en bra vecka! Kram <3

Svar: Gör det! Berätta gärna vad du tyckte om du testar :-)
Tack, och detsamma till dig!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-04 | 22:52:50
Bloggadress: http://juniflickan.blogg.se
Lillgarden säger:

Låter spänannde!

Svar: Det är supergott!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-06 | 21:58:34
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
Eva säger:

Mums!!
Tog lite tid innan jag testade detta, men oj så gott :)
Kram

Svar: Åh kul att du gillade det! Kram på dig
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-07 | 09:10:22

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback