Att övervintra ett citrusträd

I september köpte jag ett citrusträd. Det var jättefint och det var exakt vad jag behövde på min skänk. Något stort, något kaxigt, något som inte bad om ursäkt för att det tog plats och syndes. HÄR kan ni se trädet i all sin glans. Sen blev dagarna mörkare. Löv och frukter föll. Och nu ser trädet ut så här...
 
 
Efter lite googling kan jag konstatera följande: Det är faktiskt inte lätt att övervintra citrusträd i en svensk lägenhet. De ska nämligen ha mycket ljus (jo tjena! Välkommen till norden!) och en temperatur på ca 12-14 grader.
 
Önska oss lycka till. Jag och trädet kommer att behöva alla rumpsparkar vi kan få för att klara vintern - som inte ens har börjat ännu...

Kommentarer
Linda / Candygirl säger:

Det blir svårt.. av precis den anledningen har jag inte skaffat mig det olivträd jag egentligen skulle vilja ha...

Svar: Ja, och du har ju ännu mindre ljus under vintern :-( Det är lite för dyrt för att skaffa ett nytt varje år....
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-17 | 10:01:02
Bloggadress: http://www.candygirl.nu/
Marika på Odlingspyssel säger:

Jo men tjena på gamla råd! Mitt mandarinträd som jag haft i 10 år (nerpåtad kärna) behöver verkligen inte 10 grader och maxljus. Det duger utmärkt att stå i ett söderfönster UTAN att elementet under är på. Så, så mycket ljus som möjligt men inget element. :)

Svar: Perfekt, tackar! Nu har jag ställt in trädet i pysselrummet där det är ljus så gott som hela dagen. (även om det inte är så mycket den här tiden på året)
Antar att det inte gör något på sikt att den tappat alla blad? Jag menar, det är ju naturligt för träd i naturen att tappa blad?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-17 | 10:22:27
Bloggadress: http://odlingspyssel.blogg.se
Amandas jul säger:

Jag tror på't! Du har ju magiska fingrar ;) Har förresten skrivit ett glögginlägg nu jag med, kika in vettja :)

Svar: Åhh kul :-) Då ska jag kika in sen. Börjar just bli människa efter en ynklig dag i soffan
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-17 | 11:18:59
Bloggadress: http://amandasjul.blogg.se
Ulla säger:

Det har bara klätt sig i Halloweenskrud, det blir nog bra!

Svar: Haha du är rolig, Ulla :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-17 | 11:44:59
Bloggadress: http://jouluni.blogspot.fi
Sara på Vardag.nu säger:

Heja heja, ni klarar det! De där frukterna, är de goda?

Svar: Tack för peppet!!!

Det satt en stor lapp på (som jag upptäckte när jag kom hem) att "not for consumtion"... Så jag har avstått provsmakning :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-17 | 11:48:46
Bloggadress: http://vardag.nu
Sofia säger:

Jag har haft citrusträd (citron, mandarin och lime) i flera år som har fått bott ute på balkongen på sommaren och inomhus på vintern. Visst är det kanske inte optimalt för dom men de har överlevt utan problem.
Och att den tappar löv är också lugnt, mina verkar tappa alla löv vartannat, vart tredje år typ. Resten av åren tappar den en del eller bara ett fåtal. Så även om den är helt kal och verkar död så ge den en chans på våren innan du kastar ut den, för det mesta kommer den igång igen och får snart massor av nya fina grenar och löv.

Svar: Tack för dina råd! Uppskattas verkligen. Hur är det med vattning över vintern då? Ska de ha mindre då? Eller fortfarande att de inte ska torka ut?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-17 | 22:51:18
Bloggadress: http://sregloh.se
Sofia säger:

Det beror lite på hur varmt du har det och hur soligt det är. Jag skulle säga att ju mindre löv den har desto mindre vatten.
Normalt sett kan man ju se på löven om den behöver vatten eftersom de blir lite hängiga då. Det är ju dock lite svårt de år då den tappar löven och även om det är en del löv kvar brukar de se lite hängiga ut oavsett vad man gör.
Överlag tycker jag att mina inte är så känsliga för uttorkning som råden brukar säga. Jag tror jag vattnar dom en gång i veckan eller mer sällan på vintern. Jag har iofs stora krukor, de är ca 40 cm i diameter och ca 50 cm höga så har du mindre blir det nog oftare. Se bara till att den inte står i vatten i krukan en längre tid.

Svar: TACK!!!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-17 | 23:02:10
Bloggadress: http://sregloh.se
Stina säger:

Köp ett korvträd istället!! Du bara måste googla på det. ;)

Svar: Haha coolt! Men vad har man det till? :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-18 | 11:26:31
Bloggadress: http://hundarochhardrock.bloggplatsen.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback