Skokartongsapellen

Julen handlar om att tillbringa tid med familj och vänner. Mysa. Äta god mat. Julklappar. Godis. Någon sa nåt om Jesus också, men han är inte så närvarande i min familj. Men sen finns det de där personerna som inte har nån familj. Eller som inte har något hem. Eller som har både familj och hem, men inte några som helst ekonomiska förutsättningar för att skapa någon jul alls. Hur mycke de än skulle vilja.
 
 Presentpappret på bilden kommer från GRANIT, men har 2 år på nacken...
 
Vad kan vi göra för dem? Enligt principen "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något" så kan de väldigt många av oss bidra med i alla fall någonting.
 
För oss som bor i Stockholm finns ett initiativ som heter Skokartongsappellen. Idén är enkel. Lägg bra och vettiga saker i en skokartong, slå in i ett fint paket och märk upp det med man, kvinna eller barn. Lämna in det och sedan har man i alla fall gjort julen lite trevligare för en av alla personer därute som inte är lika lyckligt lottad som en själv.
 
Edit, måndag morgon:Fick ett tips från Carina med bloggen Julpussar: Om man är osäker på hur det ligger till i just sin egen stad så kan man googla lite på "skänka julklappar" och sin hemstad så dyker det säkert upp nåt! Annars brukar t ex Röda korset & Frälsningsarmen ha koll på sånt.

Kommentarer
Nilli säger:

Jättebra att du uppmärksammar detta! Jag blev så inspirerad att jag genast skrev ett inlägg på samma tema för oss som bor i Göteborg!

Jag har dessutom en kul anekdot om julklappspappret från Granit, på bilden: Min mamma hade köpt det pappret för två år sedan och slagit in flera julklappar med, och jag blev helt kär och försökt få tag i det själv (efter jul), men det var helt slut (kollade även förra julen)... MEN, i somras var jag på inflyttningsfest hos en nära vän som lämnat Gbg för Pojkvännen i Sthlm. Några andra på festen hade inte hunnit slå in sin inflyttningspresent utan hade rullen med sig till festen, gissa vilket papper det var!?!?! Jag blev helt till mig och lyckades tjata till mig pappersrullen och blev därmed tvungen att ta med den ut på krogen där jag sprang runt med den jäkla rullen när vi dansade (det kändes jul lite konstigt att lämna in en presentpappersrulle i garderoben, liksom, vet dock inte om alternativet var bättre...). Men jag fick hem min rulle i alla fall, så värt det! ;)

Svar: Ja det är grymt snyggt! Jag shoppade på mig flera rullar, så jag har faktiskt en rulle kvar som fortfarande står i sin plast. Du måste ha sett ganska lustig ut där du dansade runt med din rulle - obetalbart :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 16:38:10
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
CrimsonAnna-vardagslyckans sköldmö säger:

Det är en bra idé-det ska jag göra ett försök att delta i.

Svar: Jag med. Det kändes så enkelt att faktiskt GÖRA något...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 17:37:42
Bloggadress: http://metalanna.blogspot.com
Therese Bjärstig säger:

Sann Karl Bertil anda, det gillar jag!
Här ska vi runda av helgen med en julfilm, lutar åt polarexpressen om ungarna får välja, andra gången på någon vecka, men näe jag klagar inte, med en glögg till blir det myyyys :-D Hoppas du har en fin söndagskväll <3

Svar: Åh lät mysigt! Det var såååå längesen jag såg Polarexpressen. Mitt exemplar är hemma hos mamma och pappa, glömde den förra julen och har liksom inte saknat den förän nu...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 17:57:16
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
Julpussar säger:

Jag tänkte också direkt på Karl-Bertil Jonsson! :) Mycket bra initiativ hur som helst, finns ett liknande projekt i min hemstad som jag brukar skänka till och säkert i många andra städer runt om i landet! Om man är osäker på hur det ligger till i just sin egen stad så kan man googla lite på "skänka julklappar" och sin hemstad så dyker det säkert upp nåt! Annars brukar t ex Röda korset & Frälsningsarmen ha koll på sånt.

Svar: Bra tips där :-) Har uppdaterat inlägget med ditt tips!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 18:38:09
Bloggadress: http://julpussar.wordpress.com
Robin säger:

Det där lät helt klart som en väldigt bra ide =) Klockrent Initiativ från din sida!

Svar: Klockrent initiativ från arrangörerna...
Jag är bara skyldig till att sprida det lite vidare. ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 18:46:06
Bloggadress: http://thegamingground.com/
Linda / Candy Christmas säger:

jättefin ide.. läste om den. Dessvärre bor jg ju inte ett dugg i stockholm.

Svar: Nä och om du hade bott i Sthlm så hade jag bjudit över dig på en glögg för länge sen!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 20:33:21
Bloggadress: http://www.candygirl.nu%20/candychristmas
Emmas Jul säger:

Ja, verkligen det är ett superfint intiativ!

Svar: :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 20:59:58
Bloggadress: http://fames.se/emmasjul/
Suss säger:

Tråkigt att höra att huvudpersonen själv är "bortglömd" hos dig. - det är ju liksom det man firar......

Svar: Nja. Därom tvista de lärde. Vi firar jul därför att kyrkan valde att - helt felaktigt - placera Jesu födelse samtidigt som det redan befintliga firandet av Saturnalia och Sol Invictus. För att det skulle bli enklare att få hedningarna att övergå till kristendom om inte det befintliga firandet försvann. Bara... hmm... ändrade form lite.
Själv bryr jag mig mer om de som lever idag och håller min familj som huvudpersoner i julfirandet. För mig personligen är det viktigare än en man som gick bort för tvåtusen år sedan.

Jag betvivlar dock inte att han har funnits, eller att han var en stor man. I stil med Gahndi, Martin Luther King och Nelson Mandela. Dock tror jag att hans gärningar blivit en liiiten aning uppförstorade genom åren. Imho.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 22:48:17
CrimsonAnna-vardagslyckans sköldmö säger:

Vilket fint svar du gav ovan. Själv väljer jag att fira vintern och ljusets återkomst. Kom att tänka på det häromdagen-att vintern är den enda årstiden som innehåller både årets slut och början.

Svar: Tack Anna! Det är alltid svårt det där. När man kommer till religion eller politik och folk man inte känner... Med det sagt: Jag skulle aldrig säga det omvända till en troende. Typ "Synd att du har hittat åt julens huvudperson, det känns onödigt att fira honom".
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-25 | 08:41:04
Bloggadress: http://metalanna.blogspot.com
Robin säger:

Ptja, må så vara. Men jag hade inte känt till det, om jag INTE läst det hos dig =) Ha det!

Svar: :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-25 | 11:49:00
Bloggadress: http://thegamingground.com/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback