Steg för steg: gör din egen korv

Ibland tar det tid att skriva vissa inlägg. Ju mer bilder att gå igenom, ju mer drar jag mig för att göra det. Men efter lite påminnelser från Åsa + efter att ha sett Annas fina korvinlägg så blev det dags att ta mig i kragen och fokusera. På korv. Det var trots allt över en månad sedan vi hade vår korvhelg :-)

Vi gjorde 10 olika sorters korv.
Minns jag inte helt fel blev det 18 kilo eller nåt i den stilen. Men vi var fem hushåll som delade, så det blev inte ohanterligt mycket i slutändan :-) Ni kommer att få recepten på alla 10 sorter, men först kör vi arbetsbeskrivningen.
 
På förra årets julbloggsträff stoppade vi korv. Vi var på Skansen och kocken KC Wallberg guidade oss igenom det hela. Korvsmeten var redan klar då, men KC skickade med oss några nyttiga saker att tänka på när det gäller att komponera ett korvrecept. Med mina egna kommentarer efter korvstoppningshelgen i kursiv stil.
  1. För det första så ska korvens salthalt vara ca 1,8 - 2%. Tärna köttet och salta det i god tid (gärna ett dygn i förväg) så att saltet får chans att gå in i köttet. Vilken styckningsdel ska man välja då? Tja, gör inte misstaget att ta den finaste köttbiten, för det gör ingen bra korv. Välj en framdelsbit som innehåller lite senor och sånt som normalt sett inte känns så trevligt.
  2. För det andra så ska fetthalten ligga på ca 20%. Vanligtvis används grisfett (oavsett vilken korv man gör) men annat fett kan användas också. Men det kan påverka konsistensen på korven.
    Vi använde grisspäck och även rapsolja i de fall mer fett behövdes efter provstekningen.
  3. När det har blivit dags att mala köttet: KYLA! Allt som ska malas måste vara så kallt som det bara går. Så kyl allt ordentligt (även smaksättare som ex rostad lök och dyligt) och släng in det i frysen ett tag innan det är dags att börja så att det är lite frostigt. När allt är malt och smeten är färdig så kan den med fördel få vila ett dygn innan man kör igång med korvstoppningen.
    Vi var inte så jättenoga med detta moment, men det blev bra ändå.
 
Köttet och späcket ska vara riktigt kallt när det mals. Det kan med fördel till och med vara lite frostigt från frysen. Minns inte varför, men så sa KC Wallberg förra året på Skansen :-)
 
 
Förklaring överflödig!
 
 
Blanda kött och späck med kryddor till dess att smaken är rätt...
 
 
... och därför är provsmakning en viktig grej. Stek lite av korvsmeten för att se att kryddningen och konsistensen är rätt och god och bra INNAN korven stoppas. Om korven känns torr: tillsätt matolja.
 
 
Okej, nu är vi alltså nöjda med smaken på korvsmeten. Då är det dags att trä på fjälstret på korvhornet. Ungefär som att trä på en jääääääääättelång kondom. Vissa fjälster kommer på "spole", då slipper man kondommomentet, det är bara att sätta spolen på korvhornet och köra :-)
 
 
Olja in arbetsunderlaget - när korvstoppandet är igång och du  står där med en meter korv... Då underlättar det om korven glider lätt över arbetsytan istället för att stanna upp. 
 
 
Att vara två personer underlättar. En som pillar ner korvsmet i maskinen, och en som sköter om korven. Tänk på inte stoppa korven för hårt, då blir det svårt att snurra "långkorven" till individuella korvar sedan. Ju mindre korvar som ska tillverkas, ju lösare ska korven stoppas.
 
 
Det enda steget där vi inte tänkte fullt ut var när vi snurrade korven till individuella korvar. Så här kommer ett tips till er, och en påminnelse till mig själv till nästa gång: Dela "långkorven" i lagom stora bitar först. Utifrån hur många ni är som delar på korven, eller vad som är en lagom batch att ta fram till middagen eller så. SEN kan man snurra korven till småkorvar :-)
 
 
När man snurrar korv så är det bra om man först markerar ungefär vart man ska snurra. Så att korvarna blir ungefär lika stora. Kläm till en markering på korven. När man sedan har markeringarna så är det dags att snurra. Det här blir lite trixigt att förklara i text, men jag ska göra mitt bästa med hjälp av min fantastiskt snygga skiss :-) När man har markerat upp storleken på korven så tar man tag i markeringarna som skapar korv 2. Snurra korven ifråndig. Snurra en 5-6 varv. Gärna mer. Sedan tar man tag i markeringarna för korv 4 och snurrar korven mot dig. Och så vidare, växelvis ifrån och mot. (annars kommer korven att snurra sig och bli svårhanterad)
 
Sen är korven klar. Om man vill. Antingen så fryser man in den som den är, eller så kan den rökas. Jag har skickat hem två sorter som jag tänkte att kära far ska få röka till julbordet.
 
Världens längsta blogginlägg har nästan kommit till sitt slut. Men innan jag avslutar så gör jag det med ett löfte: Inom de närmsta dagarna kommer ni att få recept på följande korvar:
  • Kalkonkorv med bacon och jalapeño
  • Kalkonkorv med sidfläsk och provencalsk örtkrydda
  • Älgkorv med glögg (Recept HÄR)
  • Älgkorv med öl och chili (Recept HÄR)
  • Vildsvinskorv med enbär och viltkrydda
  • Julkorv (fläskkorv med kryddpeppar och senapsfrön)
  • Fläskkorv med chili och persilja
  • Blandkorv (fläsk och nöt) med rödvin och basilika
  • Lammkorv med spiskummin
  • Lammkorv med timjan
Till dess: ha en riktigt skön helg :-)

Kommentarer
Eva säger:

Det var riktigt roligt att göra all denna korv :)
Av de jag smakat hittills så är min favorit lammkorven med timjan!!
Kram

Svar: Det var jätteskoj, jag är väldigt glad över att jag fick vara med :-)
Har hittills bara testat blandkorven med rödvin och den gillade jag mycket. Älgkorven med glögg ligger och tinar i kylen för att bli middag imorgon.

Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-30 | 09:16:35
Johanna (johannas julblogg) säger:

Min man undrar vilka korvar du röker och hur länge man röker dem. Vi gör korv om två veckor och han blev lite sugen att testa att röka den.
Och så väntar vi ivrigt på recept :)

Svar: Det är älg och vildsvin som jag har skickat hem för rökning. Hur länge de rös annat jag beror på korvens tjocklek. Tyvärr kan jag ingenting om det, det är pappa som är the master smoker...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-30 | 09:27:52
Bloggadress: http://johannasjulblogg.blogspot.com
Nilli säger:

Tack för en fin guide. Jag blev jättesugen på att göra egen korv när du skrev om er korv- och pralinhelg. Jag hade lite tankar på att åka hem till mamma, som har alla prylar man behöver, och göra lite korv, men det blev för tätt inpå och vi var båda ganska uppbokade. Det får planeras in till nästa år. Jag har bara gjort korv i skolan (chark och styckning ingick i grundkursen på Livsmedelsprogrammet, innan jag valde inriktning bageri/konditori), men då var det ju jättemaskiner man jobbade med, det skulle vara kul att testa hemma, och korv är ju så galet gott!

Svar: Ja vad sjutton... Det är ingen idé att stressa - det är tillräckligt med saker som man både vill och måste hinna... Min syrra blev sugen också. Så eventuellt blir det en korvhelg med mamma, syster och grannen framåt våren. Det vore himla roligt.
Är din mamma med på idén då?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-01 | 00:51:05
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
Nilli säger:

Javisst, hon har alltid uppmuntrat mina "galna upptåg"! ;)

Svar: Kvalitétsmamma. Såna gillar vi :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-02 | 07:39:58
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.com
Annas Jul säger:

Kul att jag kunde inspirera dig att skriva färdig, för du inspirerade mig till att få tummen ur och göra korv i år med mor!

Svar: Win-win med andra ord :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-07 | 07:29:11
Bloggadress: http://www.annasjul.blogspot.com
Marita Hellberg säger:

Tycker om dina recept, väntar på fler.
WOW
Mvh: Marita

Svar: HejTack snälla. Nu är jag igång igen efter en lång bloggpaus...
Välkommen tillbaka anytime!
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-02-28 | 19:49:11
Carina Hellgren säger:

Hej, lade du upp recepten på
•Kalkonkorv med bacon och jalapeño
•Kalkonkorv med sidfläsk och provencalsk örtkrydda?

Jag lyckas inte hitta dem men är mycket intresserad eftersom jag sitter med en nystyckad kalkon som skall bli korv i morgon.

2015-06-01 | 09:25:39
link bokep säger:

This piece of writing provides clear idea for the new viewers of blogging, that genuinely how to do running a blog.

2024-06-11 | 22:44:21
Bloggadress: http://https://inditourist.com/
bokep indoxxi säger:

Hi there to every , for the reason that I am genuinely eager of reading this webpage's
post to be updated daily. It includes fastidious stuff.

2024-06-12 | 10:51:46
Bloggadress: http://https://simpusparakan.temanggungkab.go.id
film porno säger:

My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I might
as well check things out. I like what I see so now i am following you.
Look forward to looking into your web page repeatedly.

2024-06-16 | 21:50:04
Bloggadress: http://https://inditourist.com/
kontol kuda säger:

It's fantastic that you are getting ideas from this paragraph as well as from
our argument made here.

2024-06-26 | 10:19:55
Bloggadress: http://https://sawentar.desa.id/
bokep indo säger:

Hi mates, its enormous piece of writing regarding teachingand fully defined,
keep it up all the time.

2024-07-01 | 07:09:32
Bloggadress: http://https://pasar7.mitra.kppod.org/dki/
bokep indoxxi säger:

I just like the valuable info you provide on your articles.

I'll bookmark your weblog and check again here regularly.
I am quite certain I will be told a lot of new stuff right right here!

Best of luck for the next!

2024-07-09 | 22:51:39
Bloggadress: http://https://pmb.stikesht-tpi.ac.id/js/?janjisuci
situs bokep säger:

Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote
the book in it or something. I think that you can do with some pics to
drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog.

An excellent read. I'll certainly be back.

2024-07-10 | 07:26:12
Bloggadress: http://https://sma.zad.sch.id/
situs bokep säger:

What's up, its pleasant paragraph on the topic of media print, we all know media is
a great source of data.

2024-07-29 | 21:56:48
Bloggadress: http://https://siakad.stit-lingga.ac.id/hambar/
situs porno säger:

Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
you make blogging look easy. The overall look of your website
is fantastic, let alone the content!

2024-07-30 | 16:09:36
Bloggadress: http://https://ting-fkip.ut.ac.id/DDoS-Protection/
bokep indo säger:

I'm not sure where you're getting your information, but good topic.
I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

2024-07-31 | 03:57:12
Bloggadress: http://https://lms.ftikomibn.ac.id/gas/
bokep bocil säger:

Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding
something completely, except this paragraph gives pleasant understanding yet.

2024-08-01 | 04:47:58
Bloggadress: http://https://siakad.stit-lingga.ac.id/hambar/
link bokep säger:

Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.

When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet
Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, great blog!

link bokep säger:

I was curious if you ever thought of changing the page layout of your blog?
Its very well written; I love what youve got to say.
But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.

Maybe you could space it out better?

2024-08-21 | 14:10:09
Bloggadress: http://https://tawatoto.com/
xnxx porn säger:

I don't know if it's just me or if perhaps everyone else encountering issues with your website.
It appears as though some of the written text
in your posts are running off the screen. Can someone
else please provide feedback and let me know if this is happening to them
as well? This could be a problem with my internet browser because I've
had this happen before. Thanks

link bokep säger:

It's really very difficult in this full of activity
life to listen news on Television, thus I
simply use internet for that purpose, and get the latest news.

2024-08-24 | 02:20:25
Bloggadress: http://https://tawatoto.com/
link bokep säger:

Excellent post. I am facing some of these issues as well..

2024-08-24 | 18:31:28
Bloggadress: http://https://tawatoto.com/
link bokep säger:

Howdy! Quick question that's totally off topic.

Do you know how to make your site mobile friendly?
My web site looks weird when browsing from my iphone4. I'm trying
to find a template or plugin that might be able to correct this problem.

If you have any recommendations, please share. Thank you!

2024-08-25 | 05:09:16
Bloggadress: http://https://tawatoto.com/
xnxx porn säger:

Please let me know if you're looking for a article author for your
weblog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset.

If you ever want to take some of the load off, I'd really like to
write some material for your blog in exchange for a link back to
mine. Please send me an email if interested. Many thanks!

situs bokep säger:

What's up it's me, I am also visiting this website daily,
this web page is truly nice and the users are actually sharing pleasant thoughts.

2024-08-26 | 19:03:33
Bloggadress: http://https://aotla.org/
bokep jepang säger:

whoah this weblog is excellent i love studying your articles.

Keep up the great work! You recognize, a lot of persons are looking around for this
information, you could aid them greatly.

2024-08-27 | 11:44:07
Bloggadress: http://https://ppdb.mtsmaarifnu1sumbang.sch.id/
bokep bocil säger:

What i do not realize is in truth how you're no longer really
a lot more neatly-appreciated than you may be now.
You are very intelligent. You realize therefore considerably in relation to this subject, made me in my view
imagine it from a lot of various angles. Its like men and
women don't seem to be involved except it's one thing to do with Woman gaga!
Your individual stuffs great. At all times handle it up!

2024-08-27 | 16:14:31
Bloggadress: http://https://siakad.strada.ac.id/
kontol kuda säger:

Hello Dear, are you really visiting this website daily, if so after that you will absolutely obtain good know-how.

2024-08-28 | 02:28:27
Bloggadress: http://https://tracerstudy.unupurwokerto.ac.id/
link bokep säger:

Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A theme like yours with a few simple tweeks would really make my
blog shine. Please let me know where you got your theme. Thanks

2024-08-29 | 13:31:19
Bloggadress: http://https://tracerstudy.unupurwokerto.ac.id/
porn blonde säger:

I'd like to find out more? I'd love to find out some additional information.

2024-10-03 | 14:22:25
Bloggadress: http://https://intensmku.ac.id/jakogagal/blacktogel
Margret säger:

Excellent post. I am experiencing many of these issues as well..

2024-11-13 | 14:41:37
Bloggadress: http://https://myspace.com/velobetreviews

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback