Sprit, sprit, här var det sprit
Allt började med slånbär. Vi har enormt mycket slånbär bredvid jobbet. Från början hade vi inte en susning om vad det var för bär men vi hade funderat en hel del. En dag, när vi var på väg på lunch, stod det en tant och plockade och då passade vi på att fråga vad det var. Hon babblade på om gele och saft, men nånstans i bakhuvudet hade jag ett minne av slånbärslikör. Tanten ville inte alls prata om likör, inte alls min sssöta. Så jag frågade min allvetande moder istället och det visade sig att hon hade koll på likören OCH receptet. Hon passade även på att tigga till sig en flaska.
Snyggt med sladden från kaffebryggaren som hänger ner va? Inte.
I den höga smala flaskan: Slånbärslikör
I burken: Nyponnubbe som ska dra en månad till
I de två mindre flaskorna: Julsnapsen som jag gjorde för nån månad sedan...
Slånbärslikör på mammas vis:
(eller från Stora Kokboken om man ska vara ärlig)
1 liter frostbitna slånbär (släng dem i frysen över natten om frosten inte kommit till dig än)
1 liter okryddat brännvin
Rensa och skölj bären (du behöver inte ta bort kärnorna). Lägg bären i en stor burk eller flaska och häll på spriten. Tillslut burken och låt den stå i ca 3 veckor. Skaka då och då. Bli inte rädd av att det ser slemmigt och äckligt ut!
Sila bort bären efter tre veckor.
Sockerlag efter 3 veckor (per liter avsilad bärsprit):
1-2 dl vatten
5-6 hg strösocker
Koka sockerlag och låt den svalna. Blanda med bärspriten och häll upp på flaskor.
Nyponnubbe:
Inspirerad av ett likörrecept som mamma skickat. Men vi ville göra nubbe istället.
0,5 liter nypon, urkärnade och mixade i småbitar
7 dl sprit (vi hade inte mer kvar efter att ha gjort slånbärslikören)
1 msk socker
1 kanelstång
Ett stänk citron
Blanda allt i en stor burk (bryt kanelstången i bitar först). Låt stå i två månader och skaka burken några gånger i veckan. Sila flera gånger och häll upp på flaskor.
Härligt att julförberedelserna börjar komma igång! :-) Själv hittade jag en snaps som skulle stå ett helt år så jag gjorde iordning årets snaps redan förra året :-)
Tråkigt förresten att man inte blir godkänd som julblogg men jag kan förvisso förstå det!
Min julblogg Tina´s Jul verkar ha försvunnit från julbloggar.se :-(
Vad roligt att göra saker med nypon! Jag har funderat på det men inte kommit mig för det än.
Jag har faktiskt en bild på amaryllisen i fiskskålen, tyvärr då den "sjöng på sista versen", så det var lite finare ett par dagar tidigare.
http://pysselmani.blogg.se/2011/january/vattenbrist-i-fiskskalen.html
Det har du rätt i, jag bär med mappen till skolan så det får räcka så:).
Skratt...sladden la jag inte märkte till förrän jag jag läste en andra gång.
Tina: Spännande med snaps som ska stå ett år. Du lägger väl ut receptet senare?
Alexandra: Skitsnyggt! Finns risk att jag liftar idén!
Linda: Hmm... jag kanske ska sluta påpeka fel jag gör - så kanske de inte märks...
Tyckte att jag såg någonstans att du jobbade lite med jullistan? Eller har jag drömt det? I så fall har jag en liten fråga!