Chokladkola

Nu luktar det härligt gott i min lägenhet. Den söta, smöriga, gräddiga doften av puttrande kola dröjer sig kvar. Ni vet väl att kola funkar alldeles utmärkt att frysa?


Spara disk genom att göra saker och ting i rätt ordning. Börja med att mäta upp sockret. Mät sedan grädden. Använd sedan samma mått som grädden varit i när du ska måtta sirapen, då släpper den enkelt från måttet.

Chokladkola:
50 gram smör
250 gram (3 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
3 dl grädde
200 gram (1½ dl) ljus sirap

Gör så här:
1. Klä en form, ca 15x25 cm, med bakplåtspapper.
2. Blanda strösockret med kakao och vaniljsocker, detta för att undvika klumpar...
3. Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
4. Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite i botten.
5. Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ta av den vid ca 127 grader)
6. Häll upp i formen
7. Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.

Förresten: kommer ni ihåg dessa raringar? Där ska kolan få bo närmare jul.

Kommentarer
Marie/Underbara Juletid säger:

Jag brukar också frysa julgodiset, bra att börja i god tid!

2011-10-31 | 20:25:46
Bloggadress: http://julen.gladers.net
Helena - Hellys Jul säger:

Härligt! Men kan du låta dem ligga kvar i frysen? Inte så att du är där och nallar lite innan jul? ;) Har faktiskt aldrig ens tänkt tanken på att jag kan göra kola och knäck och frysa. "Sista minuten" är mitt motto vad det gäller sötsaker. Varför vet jag inte. Kolan är ok, den tar ingen tid men knäckjäkeln tar evigheter. Och det går helt emot det recept jag går efter som säger "koka i 20 minuter". Borde vara 2 timmar och 20 minuter...



Risabuzz - Håller med dig, låter som en mousserande vin-drink med frusna hallon i botten. Claima den vet ja'! :)



Sv: Ja, det var liksom grunge på dagen för att alla i klassen var grunge och sen rave på kvällar och helger för att jag älskar att dansa. Och sen i hemlighet var det disco på rummet. Ja jösses...

2011-10-31 | 21:41:03
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Amandas jul säger:

Men vad gott! :)

2011-10-31 | 22:34:23
Bloggadress: http://amandasjul.blogg.se/
Julstugan säger:

Jag försöker gör lite godis och frysa in, blir mer tid över då.



S: Sofia Rågenklint jobbar för P4Dalarna så det borde gå,kanske inte min favorit, försöker bara hitta kandidater till titeln årets julvärd.

2011-10-31 | 23:05:01
Bloggadress: http://www.julstugan.blogspot.com/
Victorias Jul säger:

Nu blev jag sugen på att göra julgodis men jag vet att det inte skulle finnas kvar nåt till jul om jag gjorde nu =)

2011-11-01 | 10:31:36
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se/
Tomtens Dotter säger:

Marie: Ja, det finns tillräckligt att göra i december ändå...



Helena: Jo visst nallar jag lite. Men jag äter inte upp ALLT :-)



2011-11-05 | 11:30:28
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback